Πέμπτη, Ιανουαρίου 27, 2005

Ελληνικη αστυνομια και βασανιστηρια?

Εφτασε η στιγμη για μια συζητηση που προσπαθουσαμε καιρο να αποφυγουμε. Ειναι κοινο μυστικο οτι η ελληνικη αστυνομια δεν ειναι απο τις πιο ευγενικες του κοσμου. Η αντιμετωπιση των πολιτων στον δρομο ή στα αστυνομικα τμηματα απο τα οργανα της ταξης απεχει πολυ απο το ιδανικο.

Κατι που ομως πολλοι υποψιαζονταν αλλα δεν υπηρχαν στοιχεια ειναι οτι η ελληνικη αστυνομια συμπεριφερεται στους επισκεπτες της χωρας μας (νομιμους και μη) πολυ χειροτερα. Και επειδη συμφωνα με το broken window effect* οταν δεν σταματας ενα κακο στην ριζα, αυτο θα μεγαλωνει, φτασαμε τις τελευταιες μερες να ερχονται στοιχεια για αληθινα, οργανωμενα βασανιστηρια σε αθωους μεταναστες απο οργανα της αστυνομιας. Ειναι αντιθετο στις ανθρωπιστικες αρχες καθε ανθρωπου και περισσοτερο ενος φιλελευθερου να ανεχεται κατι τετοιο. Οταν διαμαρτυρομαστε για βασανιστηρια στο μακρινο Ιρακ εν καιρω πολεμου, τι δικαιολογια μπορουμε να βρουμε για αυτα τα απροκλητα, φρικτα βασανιστηρια στην Ελλαδα?

*Η ιστορια εχει ως εξης: Αφησαν σε κακοφημη συνοικια ενα πολυ ακριβο αυτοκινητο για 24 ωρες. Μετα απο το πειραμα το βρηκαν σε αριστη κατασταση.
Αφησαν το ιδιο αυτοκινητο στην ιδια συνοικια για 24 ωρες, με τη διαφορα οτι το ενα τζαμι ηταν σπασμενο. Μετα απο το πειραμα δεν βρηκαν ουτε την μηχανη του αυτοκινητου!

3 σχόλια:

libertarian είπε...

Δεν μου αρέσει να χώνω μια ολόκληρη κατηγορία μέσα σε ένα τσουβάλι αλλά κάτι μου λέει ότι τους μαθαίνουν να συμπεριφέρονται έτσι στην σχολή ή οι ανώτεροι αργότερα. (πέραν του ότι την ψωνίζουν νομίζοντας ότι έχουν την εξουσία να κάνουν ότι θέλουν)

Θυμάμαι όταν ήμουν 16-17 χρονών ήταν μια κλούβα στην διασταύρωση Πατησίων και στουρνάρι, απέναντι από τον Παπασωτηρίου. Κάθε φορά που περνούσαμε από εκεί ή μας παρενοχλούσαν ή μας τράβαγαν τα μαλλιά. Αντί να αισθανόμασταν ασφαλείς που περνούσαμε δίπλα από αστυνομικούς (α! τι ωραία δεν πρόκειται τπτ να μου συμβεί) έπρεπε να αλλάζουμε διαδρομή για να ανέβουμε στα Εξάρχεια για καφέ. Μια άλλη φορά ήμουν έξω από ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά στην Σολωμού (Samurai Shodown RuLeZ :-) ) και καθώς περνούσε μια σειρά με ματ μας έσπρωχναν, έτσι στο άσχετο, με τις ασπίδες! Μια άλλη φορά γυρνούσα από τα Ιταλικά γύρω στις 23:00 στην Κάνινγκος και με σταμάτησαν γιατί κάτι είχε συμβεί, μου ζήτησαν ταυτότητα, τους την δίνω, μετά κοιτάν μέσα στην τσάντα μου, είχα βιβλία ιταλικών, μετά μου είπαν να πάω να κάτσω μαζί με κάτι άλλους που είχαν συγκεντρώσει σε μια γωνία. Φτάνει ένα περιπολικό, μου περνάν χειροπέδες και με βάζουν μέσα! Μας πάνε στην Ασφάλεια στην Αλεξάνδρας και καθόμαστε όρθιοι σε ένα γραφείο μέχρι να υπογράψουμε κάτι χαρτιά.... Ξεμπερδέψαμε γύρω στις 1:00 μετά τα μεσάνυχτα και μετά μας λένε είστε ελεύθεροι να φύγετε! Δεν φτάνει που με μάζεψαν και μου πέρασαν χειροπέδες ενώ είχα ταυτότητα, με άφησαν και στου διαόλου την μάνα από το σημείο που μας πήραν. Γύρισα σπίτι με τα πόδια... δεν θυμάμαι τι ώρα έφτασα...Θα μου πεις γιατί περίμενες να σε επιστρέψουν εκεί που σε μάζεψαν; Πιστεύω ότι είναι υποχρέωση τους και το ελάχιστον που μπορούσαν να κάνουν, εφόσον μας ταλαιπώρησαν άδικα.

Και πρόσφατα, περνούσα δίπλα από μια κλούβα στην Πατησιών με ένα φίλο μου που σπουδάζει στην Ιταλία ιατρική και πετάγεται μια π*ρδ* –πρέπει να ήταν και μικρότερος από εμάς- και μας λέει με ύφος ειρωνικό: «Ψάχνετε τίποτα παιδάκια;»

Λοιπόν εφόσον συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στους μεταλλάδες φαντασθείτε πως συμπεριφέρονται σε αυτούς που το δέρμα τους είναι πιο σκούρο από το δικό μας και γενικότερα στους ξένους....

ΥΓ: Δεν έχω τίποτα με τους αστυνομικούς, αντιθέτως χαίρομαι όταν βλέπω περιπολίες στην γειτονιά μου, αλλά πρέπει να τους μάθουν ότι τους πληρώνουμε to serve and protect, όχι για να συμπεριφέρονται σαν αγροίκοι....

libertarian είπε...

Το θεϊκό; Δεν έμαθα ποτέ τον λόγο για τον οποίον με μάζεψαν. Όσο για τα χαρτιά που υπέγραψα δεν έχω ιδέα τι ήταν γραμμένο σε αυτά...

libertarian είπε...

--------
ΚΝΕ - Προσαγωγή με χειροπέδες σε στέλεχός μαςΑυθαίρετη προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων του Αλέκου Χαλβατζή, μέλους του γραφείου του κεντρικού συμβουλίου της ΚΝΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η οργάνωση. Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Δηληγιάννη προχθές. Σε έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί, μολονότι ο κ. Χαλβατζής επέδειξε την ταυτότητά του και τους γνωστοποίησε την ιδιότητά του, αυτοί του φόρεσαν πισθάγκωνα χειροπέδες και τον οδήγησαν στο Τμήμα, όπου αρχικά δεν του επέτρεπαν να τηλεφωνήσει στον δικηγόρο του. Τελικά τον άφησαν ελεύθερο ύστερα από 45 λεπτά.
--------

lol τους γνωστοποίησε την ιδιότητα του... και τι ήθελε ιδιαίτερη μεταχείρηση;

Θα ήθελα να μάθω τελικά τι νόημα έχει η ταυτότητα... μήπως θα έπρεπε να καταργηθούν εντελώς όπως στη Αγγλιά που δεν έχουν; ( αλλά αυτό ίσως αλλάξει)

Finger printing ordinary people and making them feel like criminals, then charging them for the pleasure, has no place in a supposedly free and liberal society. New Labour is becoming alarmingly authoritarian, to the point where even their own Council Groups cannot support them.

ID cards are an expensive white elephant designed to pander to the Daily Mail. Once people realise what the scheme actually entails and the charge they will have to pay personally, opposition will grow.

NO2ID

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock