Παρασκευή, Ιανουαρίου 14, 2005

Ελευθεροι χωροι και γηπεδα στην Αθηνα

Η συζητηση περι της χωροθετησης του νεου γηπεδου του Παναθηναικου και περι της αξιοποιησης των χωρων που κληρονομησε η Αθηνα απο το 2004 δεν εχει τελειωσει. Ευτυχως ομως, και με αφορμη τα επεισοδια στον αγωνα Πανιωνιου-Ολυμπιακου αρχιζουν να ακουγονται και καποιες λογικες φωνες. Χρειαζομαστε τοσα γηπεδα στην Αθηνα? Η Αννα Δαμιανιδη στα Νεα εξηγει με χιουμορ μια θεση που με βρισκει απολυτα συμφωνο...

Και αντι για γηπεδα τι να κανουμε σε αυτους τους χωρους? Οι προτασεις ειναι πολλες. Αμμουδιες και ηπια εκμεταλλευση με λιγα εστιατορια στα παραλια της Αθηνας, στο προτυπο της αστικης αναγεννησης της παραλιας της Βαρκελωνης οπως προτεινε και στα χτεσινα Νεα η κ.Νταλιανη*, αντι για αυτην την τσιμεντενια "εσπλαναδα" του Φαληρου που καταληγει σε... περισσοτερο τσιμεντο με δυο γηπεδα για κερασακια.

Στο Γουδι παρκο με ενα μετρημενο γηπεδο του Παναθηναικου. Το κρατος ομως δεν χαριζει χωρους σε ιδιωτικους συλλογους! Σαν ανταλλαγμα ο Παναθηναικος θα δωσει το γηπεδο της Λεωφορου το οποιο και θα γκρεμιστει μαζι με τα Προσφυγικα και θα αποτελεσει ενα νεο παρκο στο κεντρο.

Και στο Ελληνικο παλι αντι για γηπεδα, προτεινω οπως εχει γραφτει και αλλου ηπια οικιστικη εκμεταλλευση σε περιπου 3000 στρεμματα απο τα 5000. Με τα τεραστια εσοδα της οικιστικης εκμεταλλευσης θα αγοραστουν ελευθεροι χωροι στο κεντρο της Αθηνας και θα γινουν πλατειες και γωνιες πρασινου. Επισης με αυτα τα χρηματα θα χτιστει σε περιπου 1000 στρεμματα του Ελληνικου ενα προτυπο συμπλεγμα κτιριων που θα στεγαζουν ενα ή δυο Υπουργεια, Ξενοδοχειο και Συνεδριακο Κεντρο, σχεδιασμενων απο ριζοσπαστικο διεθνους φημης αρχιτεκτονικο γραφειο (προσωπικα προτεινω ας πουμε τον Rem Koolhaas. Στα υπολοιπα 1000 στρεμματα θα γινει ενα σωστο, συγχρονο και ομορφο παρκο. Επισης τα παλια κτιρια των Υπουργειων που θα μεταστεγαστουν στο Ελληνικο, θα γκρεμιστουν και θα γινουν ελευθεροι χωροι. Πετυχαινουμε λοιπον την δημιουργια ενος νεου χωρου αναφορας στην Αθηνα, που δεν επιβαρυνει την πολη χαρη στις σωστες συγκοινωνιακες συνδεσεις (υπο κατασκευη Μετρο και οι υπαρχουσες δυο, καλες λεωφοροι), διεθνες αξιοθεατο και αθηναικος χωρος αναψυχης ταυτοχρονα και θα ελευθερωσουμε το πολυπαθο κεντρο απο πολλα ασχημα και παλια κτιρια. Καλυτερα δεν γινεται!

Γιατι ποιός, εκτος απο τον πιο ανεγκεφαλο φανατικο, θα τολμησει να ισχυριστει οτι η Αθηνα χρειαζεται περισσοτερα γηπεδα και λιγοτερους ελευθερους χωρους???


*δυστυχως δεν υπαρχει απευθειας συνδεση με αυτην την σελιδα. Πηγαιντε εδω και μετα καντε κλικ στις ΓΝΩΜΕΣ-ΣΧΟΛΙΑ και μετα στην στηλη ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock