Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2005

Η αρχή του τέλους για τη θανατική ποινή στις Η.Π.Α.?

Με την απόφαση της 1ης Μαρτίου 2005 του Ανωτάτου Αμερικανικού Δικαστηρίου τίθενται εκτός νόμου οι εκτελέσεις εγκληματιών που ήταν κάτω των 18 ετών όταν διέπραξαν το έγκλημα
Στη δικαστική υπόθεση Ρόπερ κατά Σίμονς, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκτέλεση ανηλίκων παραβατών παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Το 1989, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η εκτέλεση 16χρονων και 17χρονων παραβατών δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Τώρα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει πλέον διαμορφωθεί εθνική ομοψυχία κατά των εκτελέσεων αυτού του είδους. Το Δικαστήριο έλαβε υπ' όψη τις τάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τα επιστημονικά στοιχεία, καθώς και τις εκκλήσεις θρησκευτικών οργανώσεων, νομικών οργανώσεων, οργανώσεων υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι εγγενείς διαφορές μεταξύ παιδιών και ενηλίκων σημαίνουν ότι οι ανήλικοι παραβάτες «δεν μπορούν αξιόπιστα να κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων εγκληματιών» για τους οποίους υποτίθεται πως επιφυλάσσουν τη θανατική ποινή οι ΗΠΑ.
Ένα από τα τελευταία καταφύγια βαραβαρότητας του πολιτισμού μας τουλάχιστον στη δύση αρχίζει να αλώνεται από τις φιλελεύθερες ανθρωπιστικές δυνάμεις. Καλή συνέχεια!
Για περισσότερες info http://www.amnesty.org.gr/news/2005-03-01-1.htm

1 σχόλια:

S G είπε...

Δεν προκειται να καταργηθει γενικα η θανατικη ποινη τοσο γρηγορα δυστυχως.

Τουλαχιστον ομως θα σταματησουν να σκοτωνουν ανηλικους. Ειναι γελοιο να μην αναγνωριζουν σε εναν ανθρωπο το δικαιωμα να πιει αλκοολ γιατι ειναι υπερβολικα μικρος, αλλα τον θεωρουν αρκετα μεγαλο ωστε να θανατωνεται σε ηλεκτρικες καρεκλες...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock