Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

Ψηφιακός κολεκτιβισμός;

Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην wikipedia. Την πρώτη φορά που περιπλανήθηκα στις σελίδες της ξεκινώντας από ένα λήμμα χάθηκα διαβάζοντάς την για πάνω από 4 ώρες. Για αυτό και βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την κριτική του Jaron Lanier στο φαινόμενο των wikis ως εκφάνσεις ενός είδους "ψηφιακού κολεκτιβισμού". Επίσης εδώ θα βρείτε τις απαντήσεις στο κείμενο του Lanier διακεκριμένων επιστημόνων και διανοουμένων. Είναι τα wikis και οι συν αυτώ τεχνολογίες το νέο πρόσωπο του μαοϊσμού στον 21ο αιώνα; Διαβάστε και κρίνετε...

3 σχόλια:

Ecumene είπε...

Mήπως για αυτο δεν προχωρά
στην αντι-μαοϊκη,ατομοκεντρική
Ελλάδα;;..

futures speculator είπε...

Κι εγω διαβάζω τακτικά την Wikipedia.

Εχω μάλιστα γράψει και μερικά άρθρα, γύρω από το θέμα των κοινωφελών προγραμμάτων κατανεμημένης επεξεργασίας (humanitarian distributed computing projects) π.χ. πρακτικά εκ του μηδενός τα:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rosetta%40home
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Proteome_Folding_Project

και διάφορες άλλες μικρότερες συμμετοχές σε άρθρα με θέματα που γνωρίζω.

S G είπε...

υπερβολικο το βρισκω. Οι ηλεκτρονικαδες παντα εχουν μια ταση προς την υπερβολη, οτι τα βικι θα γινουν νεες μορφες κσεψης ή δεν ξερω τι. Αυτο δεν ισχυει νομιζω, η βικιπαιδεια ειναι απλα ενα πολυ καλο εργαλειο, καθως ειναι το μεγαλυτερο peer-reviewed αποθετηριο σκεψης στον κοσμο. Δεν ειναι κακο αυτο! Ουτε βεβαια ειναι η βικιπαιδεια υποκαταστατο για πρωτοτυπες και προσωπικες αποψεις. ειναι απλα μια εγκυκλοπαιδεια!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock