Σάββατο, Ιουνίου 24, 2006

Δύσκολοι καιροί για γιατρούς στη Βολιβία

Αντιγράφω μια είδηση από το in.gr

«Την οργή των γιατρών της Βολιβίας προκαλεί η παρουσία Κουβανών γιατρών στη χώρα, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Οι πρώτοι διαμαρτύρονται ότι οι Κουβανοί τούς αφαιρούν δουλειά, όμως, ο πρόεδρος της Βολιβίας δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες τους».

Aρχικά για να σας πω την αλήθεια με ξένισε κάπως αυτό το «δωρεάν». Τι πάει να πει «δωρεάν» δηλαδή ρε παιδιά; Τόσα χρόνια που νομίζαμε ότι «there is no such thing as a free meal» κάναμε κάποιο λάθος; Μήπως η φιλελεύθερη κοσμοθέαση, ο rational utility maximizer άνθρωπος των νεοκλασσικών οικονομικών, η «οικονομική αποδοτικότητα» ως ιδανικό κριτήριο νομοθετησης του κυρίου Πόσνερ, όλα ήσαντο μια τραγική πλάνη του άκαρδου νεοφιλελευθερισμού; Και τώρα από τη μακρινή και εξωτική λατινική Αμερική η αλήθεια άρχισε επιτέλους να λάμπει; Τελικά μήπως οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από κάποιο πρόσοδο, και στην τελική ούτε από ατομική ιδιοκτησία, μήπως δηλαδή εν συντομία είμεθα αυτάρκεις; Και καθώς σκέψεις διερευνητικών πειραματισμών πάνω στον οργανισμό μου με απεργίες πείνας και τα συναφή τριβέλιζαν το μυαλό μου , τα μάτια μου κατέβηκαν λίγες ακόμα γραμμές στο εν λόγω κείμενο...


«Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογράψει η Κούβα και με την Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου



Ω! Ω τι θαύμα! Ω, το μυστήριο εξηγήθηκε άξαφνα στο θολωμένο μου μυαλό και η Αλήθεια βρέθηκε να με κοιτάει κατάματα με τα ολόχρυσα μάτια της όπως θα λεγε κι ο ποιητής! Ποιος άλλος άραγε να πλήρωνε αγαπητοί -πρών απορημένοι- φίλοι και σύντροφοι παρά το ηρωικόν Βολιβιανό Κράτος με τα βαρέλια του, τα ορυχεία του, τα πλούσια κοιτάσματα του, τους φόρους του;;


Εννοείται ασφαλώς ότι με αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση Μοράλες αποσκοπεί σε τριπλό όφελος. Να κερδίσει την στήριξη των λαικών μαζών , να τονώσει τις σχέσεις της με την Κούβα και να αποδυναμώσει τα μεσαία στρώματα του λαού απονεκρώνοντας οικονομικά τις «τάξεις» εκείνες των πολιτών που δεν εξαρτώνται απόλυτα από την κυβέρνηση της χώρας.


Οι Κουβανοί γιατροί χρηματοδοτούνται έμμεσα από το καθεστώς (με τα πετρελαιοβαρέλια του) και άμεσα από τον Κάστρο, ενώ ταυτόχρονα η προεδράρα μαστιγώνει αλύπητα τους ντόπιους γιατρούς που ως αλητήριοι κερδοσκόποι ζητούσαν οι άθλιοι αμοιβές για τις υπηρεσίες τους: «Σκέφτονται εγωιστικά κατά των συμφερόντων των φτωχών».


Την ίδια στιγμή 10.000 γιατροί είναι άνεργοι στην Βολιβία αφού βέβαια ξεμπλέξανε από ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος, ενώ οι Κουβανοί συνάδελφοι τους με τη πλήρη στήριξη του κράτους έχουν «λευκή κάρτα» να εργάζονται άμεσα στα κέντρα υγείας της Βολιβίας «δωρεάν» (χα!). Με μια τέτοια τεράστια καραστρέβλωση της αγοράς, δεν είναι να απορούμε που οι Βολιβιανοί γιατροί κατέβηκαν σε απεργία (αλήθεια τι θα λεγε η κομμουνιστική Αριστερά γι αυτήν την απεργία; Μήπως ότι εφόσον στρέφεται ενάντια στα «δικια του λαού» -την προεδράρα- είναι αντιδραστική και πρέπει να κατασταλεί;)


Τελικά καταπώς φαίνεται τα κρατικά βαρέλια αποδεικνύονται το ισχυρότερο όπλο για την επικράτηση του Σοσιαλισμού. Τι επαναστάσεις και προλεταριάτα ρε παιδιά;; Πετρέλαιο!

Με τις υγείες μας.

27 σχόλια:

NinaC είπε...

Όταν αντιγράφετε, αγαπητέ Προμηθέα, να αντιγράφετε σωστά. Η ένσταση των Βολιβιανών γιατρών (αν γνωρίζατε ισπανικούλια θα μπορούσατε να είχατε δει ΜΟΝΟ τη φωτό που εικονογραφεί το άρθρο, αντί τα το διαβάζατε επιλεκτικά), είναι ως προς την εθνικότητα των γιατρών.

«Ένα ζήτημα τόσο σημαντικό όσο η υγεία των πολιτών δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια ξένων», λέει ο Πρόεδρός τους. Όπα ρε μεγάλε, πάρτο αλλιώς, θα βρεις! Και τι είναι αυτοί οι ξένοι, στο κάτω-κάτω? Ιατρικά κέντρα για τους λίγους? Η γιατροί που γυρνάνε στις φτωχογειτονιές? Το δεύτερο. Το ξέρω, το έχω δει.

Αλλά τι σας λέω τώρα, ε? Θα είσθε, προφανώς, από αυτούς που πετάνε φλύκταινες όταν σηκώνουν οι μικροί Αλβανοί τη σημαία μας, ε?

Και ξεχάσατε το εμπάργκο, που έχει καταδικάσει την Κούβα (ή έτσι νομίζει) σε αργό θάνατο. Και η Κούβα πρέπει να επιβιώσει. Επιβιώνει και θα επιβιώνει. Ανταλλάσσοντας τη γνώση της με υλικά αγαθά. Με τις χώρες που εξακολουθούν να τη βοηθάνε και να έχουν εμπορικές σχέσεις μαζί της.

Και αυτό σας χαλάει επίσης, υποθέτω. Αλλά τι να κάνουμε? Κανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα σε αυτή τη ζωή.

Ούτε καν οι Νεοφιλελεύθεροι.

:)

NinaC είπε...

Α! και αν σκοπεύετε να πάτε για μπάνια στην Καραϊβική, σας ενημερώνω πως η Κούβα θα αργήσει πολύ να γίνει (αν γίνει ποτέ...) Μαϊάμι.

Οπότε βολευτείτε όπως μπορείτε.

Myconos, for instance, is not bad. Not bad at all..

Kensai είπε...

Τι είναι οι «Νεοφιλελεύθεροι», CD; Κάτι σαν Γενίτσαροι; :/

Ανταλλάσσοντας τη γνώση της με υλικά αγαθά. Με τις χώρες που εξακολουθούν να τη βοηθάνε και να έχουν εμπορικές σχέσεις μαζί της.

Να το κάνει αν θέλει αλλά στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Μ'αυτήν την πριμοδότηση όμως κάποιοι πεινάνε και είναι οι ντόπιοι που ανοίγουν τις πόρτες τους. Ντάξει, να επιβιώσει η Κούβα, αλλά όχι εις βάρος τρίτων.

Και όχι δεν βγάζω φλύκταινες με μικρούς σημαιοφόρους Αλβανούς. Για μένα θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα να τους δίνουμε και την ελληνική υπηκοότητα άμα λάχει.

NinaC είπε...

kensai, αν δεν υπήρχε το εμπάργκο, θα δεχόμουν την άποψη περί ελεύθερης αγοράς. Τώρα μου φαίνεται, επιεικώς, αστεία.

Τώρα, για το είναι είναι οι Νεοφιλελεύθεροι, θα σας γελάσω και δεν θα το ήθελα. Όλα αυτά με το "νεο" μπροστά, τα υποπτεύομαι. Στηρίζονται στα παλιά (υποτίθεται) αλλά δεν τα πάνε παραπέρα. Και είναι σαφέστατα χειρότερα από εκείνα.

Φαντάζεστε όρο "Νεοαριστερός"? Θα με ανατρίχιαζε, την αριστερή γυναίκα!!!

NinaC είπε...

για το είναι είναι

διαβάζεται

για το τι είναι

Harry Peitsinis είπε...

"Όταν αντιγράφετε, αγαπητέ Προμηθέα, να αντιγράφετε σωστά. Η ένσταση των Βολιβιανών γιατρών (αν γνωρίζατε ισπανικούλια θα μπορούσατε να είχατε δει ΜΟΝΟ τη φωτό που εικονογραφεί το άρθρο, αντί τα το διαβάζατε επιλεκτικά), είναι ως προς την εθνικότητα των γιατρών"

Όταν διαβάζετε αγαπητέ μου να διαβάζετε σωστά. Οι Βολιβιανοί απεργούν γιατί το κράτος χρησιμοποιεί Κουβανούς γιατρούς δήθεν "δωρεάν", καταδικάζοντας έτσι τους Βολιβιανούς στην ανεργία είτε στο δημόσιο , είτε στον ιδιωτικό τομέα. Πάρτε και μερικές ακόμα πληροφορίες:

On June 1 the Bolivian Medical Society organized a 24-hour strike to protest Cuban doctors practicing in Bolivia without official domestic certification. The society spokesperson pointed out that 10,000 Bolivian doctors are unemployed. Their government lacks money to pay them


Government officials have denied in the past that they are paying anything to have the Cuban doctors here.






"Αλλά τι σας λέω τώρα, ε? Θα είσθε, προφανώς, από αυτούς που πετάνε φλύκταινες όταν σηκώνουν οι μικροί Αλβανοί τη σημαία μας, ε?"

Ε αυτό τώρα...αν και δεν θα πρεπε να το σχολιάσω (πώς να τα βγάλεις πέρα με τον στείρο φανατισμό)απλά θα πω ότι το σημαντικό για τη φιλελεύθερη ιδεολογία είναι τα δικαιώματα του Ατόμου, όχι των εθνών , κρατών , τάξεων (οπα πονέσατε αγαπητέ; ) και γενικά κάθε κολλεκτίβας. Συνεπώς οι προτιμήσεις μας σ αυτό και σε πολλά άλλα θέματα ήταν και είναι υπέρ των Αλβανών αριστουχων και ενάντια στους φανατικούς.


"Myconos, for instance, is not bad. Not bad at all.. "

Προφανώς για να το λέτε κάτι θα ξέρετε.

Harry Peitsinis είπε...

Και μερικές ακόμα πληροφορίες

Existing regulations require that doctors who graduated in other countries have their degrees accredited locally and that they obtain professional certification in order to work in Bolivia, norms that in this case have not been respected.

Όσο για το Μοράλες εξακολουθεί να λέει τα δικά του...

The president denied that any Bolivian government revenues were going to the estimated 700 Cuban doctors here, saying they were paid by Havana and that Castro has offered to send more.


Άρα το πρόβλημα είναι διπλό: Αφενός ο νόμος δεν τηρείται και καταργείται έτσι η ισονομία. Αφετέρου το καθεστώς παρουσιάζει την Κουβανική ιατρική στήριξη σαν δωρεάν υπηρεσία ρίχνοντας έτσι στο μηδέν τα πιθανά έσοδα των Βολιβιανών γιατρών και καταδικάζοντας τους στην ανέχεια. Η αναμενόμενη διεύρυνση αυτών των κουβανικών "δωρεάν υπηρεσιών" (που ομως πληρώνονται με τον ορυκτό πλούτο του Βολιβιανού λαού) μάλλον τελικά θα οδηγήσει σε ακόμα πιο διευρυμένα προβλήματα για τους γιατρούς της χώρας

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Ντάξει, στο συγκεκριμένο έχεις δίκιο, αλλά προς τι τα υπερβολικά περί "there is no such thing as a free meal" κτλ; Ναι, δεν υπάρχει σε business opportunities or anything like that, αλλά ξεχάσαμε το NGO aid ας πούμε; Οι γιατροί χωρίς σύνορα δηλαδή είναι "δωρεάν" και πληρώνονται με βαρέλια; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

libertarian είπε...

Ούτε καν οι Νεοφιλελεύθεροι.

με φώναξε κανείς; :Ρ

(...και οι νεο-νεοφιλελεύθεροι ποιοί είναι; :Ρ)

Kensai είπε...

αν δεν υπήρχε το εμπάργκο, θα δεχόμουν την άποψη περί ελεύθερης αγοράς. Τώρα μου φαίνεται, επιεικώς, αστεία.

CD,
μήπως φταίει και λίγο το σοσιαλιστικό σχήμα του Κάστρο για το παραπάνω embargo;

Politics aside,
φαντάσου το embargo σαν μια αγορά που απλά δεν υπάρχει. Παίξε με τις υπόλοιπες.

Σίγουρα η ανικανότητα σύναψης εμπορικών συμφωνιών με τον γειτονικό οικονομικό γίγαντα των ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλο χτύπημα για την ευημερία και ανάπτυξη της Κούβας αλλά επιμένω πως αυτό δεν θα πρέπει να είναι λόγος να καταστρέψουν και γειτονικές κοινωνίες όπως της Βολιβίας.

nik-athenian είπε...

Αν, λέω αν ξαναπέσει η τιμή του πετρελαίου στα 30-40 δολάρια, τότε θα φανεί πόσο μάγκες μπορούν να δείχνουν οι Τσάβες, Μοράλες κ.λ.π.
Τότε θα φανεί πόσο χαμένα πήγαν τα λεφτά της τρέχουσας δεκαετίας, οπότε αντί για δαπάνες υποδομής χρησιμοποιήθηκαν απλά για στήριξη της εξουσίας.

ggl είπε...

Κάποιοι εδώ μέσα πρέπει να διαβάσουν ιστορία. Ο Κάστρο όταν έδιωξε τον Μπατίστα ήρθε σε επαφή με τις Η.Π.Α. για να αναπτύξουν οικονομικές συμφωνίες. Ο Κάστρο στην αρχή δεν προτιμούσε Σοβιέτ ήθελε (ορθά γεωπολιτικά σκεπτόμενος) Η.Π.Α., δεν ήταν και κομμουνιστής βλέπετε ο άνθρωπος αστική δημοκρατία ήθελε να εγκαθιδρύσει. Η Η.Π.Α. μετά από μια περίοδο αναλογισμού αν τους συνέφερε το καινούργιο καθεστώς στη Κούβα απεφάνθησαν πως όχι, ο Κάστρο ήταν υπερβολικά ανεξάρτητος για να υφίσταται στο ζωτικό τους χώρο, οπότε για να το στείλουν από εκεί που ήρθε έκαναν διάφορα κόλπα, όπως είναι και το εμπάργκο, τότε άλλαξε και ο Κάστρο. Κατ’ ουσία τον έσπρωξαν στην αγκαλιά των σοβιετικών, οι οποίοι τον στήριζαν μέχρι την πτώση τους. Το εμπάργκο σήμερα είναι η αιτία για τη σημερινή κατάσταση στην Κούβα, ελάχιστες χώρες τολμούν να δυσαρεστήσουν τις Η.Π.Α. σπάζοντάς το.

Η Βολιβία και η Βενεζουέλα είναι χώρες που προσπαθούν να χαράξουν μια πολιτική που δεν εξυπηρετεί τις Η.Π.Α. και είναι φυσικό να ψάχνουν για συμμάχους στο εξωτερικό. Η Κούβα είναι από τις λίγες πρόσφορες. Πετρέλαιο και μάλιστα φτηνό είχε προσφέρει ο Τσάβες και σε εμάς τους Ευρωπαίους, αλλά εμείς σταθήκαμε ακατάδεχτοι, διότι ποιος τολμά να αντισταθεί στις αποφάσεις των Η.Π.Α.; Καλύτερα ακριβό πετρέλαιο.

Και εν κατακλείδι που είναι το κακό να προσφέρεις πετρέλαιο για φτηνές υπηρεσίες από το εξωτερικό;

Ανώνυμος είπε...

Δε νομίζω ότι υφίσταται στρέβλωση του ανταγωνισμού....

Αλλωστε και στην Ελλάδα υπαρχει το ΕΣΥ και τα κεντρα υγείας που είναι δωρεάν, αλλα δεν εχω ακούσει κανέναν ιδιωτικό γιατρό να διαμαρτύρεται ότι το ΕΣΥ του κόβει την πελατεία...

Και στο κάτω κάτω Ρε παιδιά και εσάς τι σας νοιάζει για τη διαμάχη μεταξύ Βολιβιανών και Κουβανών Γιατρών;

Harry Peitsinis είπε...

"Αλλωστε και στην Ελλάδα υπαρχει το ΕΣΥ και τα κεντρα υγείας που είναι δωρεάν, αλλα δεν εχω ακούσει κανέναν ιδιωτικό γιατρό να διαμαρτύρεται ότι το ΕΣΥ του κόβει την πελατεία..."





Μα το ΕΣΥ τι σχέση έχει με αυτό που γίνεται στη Βολιβία; Εκεί ουσιαστικά το κράτος επιδοτεί με τον ορυκτό πλούτο της χώρας γιατρούς από την Κούβα ενώ ταυτόχρονα μέσα από τα επίσημα κανάλια ενημέρωσης αρνείται ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί χρηματοδοτούνται από αυτό και παρουσιάζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες ως "δωρεάν". Πάνω σ αυτή την ολότελα ψευδη βάση αρνείται να πληρώσει τους Βολιβιανούς γιατρούς (αφού και άλλοι κάνουν την ίδια δουλειά δήθεν "δωρεάν" ) ενώ δυσφυμεί τους επαγγελματίες χαρακτηρίζοντας τους ως ελιτιστες επειδή αρνούνται να εργαστουν δωρεάν.

Σκεφτείτε τις συνέπειες αυτών των επιλεκτικών επιδοτήσεων σε οποιαδήποτε χώρα,μην το βλέπετε ιδεολογικά το θέμα.

Ταυτόχρονα ο Μοράλες επιτρέπει σε ξένους γιατρούς να ασκούν το επάγγελμα τους στη Βολιβία δίχως τις κατάλληλες πιστοποιήσεις, τις οποίες φυσικά και απαιτεί για τους ντόπιους λειτουργούς του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Το γεγονός αυτό παραβιάζει την αρχή της ισονομίας, τη νομική βάση δηλαδή μιας ελεύθερης αγοράς.

Κατά τη γνώμη σας δεν υφίσταται στρέβλωση του ανταγωνισμού με αυτές τις ενέργειες;

Harry Peitsinis είπε...

"Ο Κάστρο στην αρχή δεν προτιμούσε Σοβιέτ ήθελε (ορθά γεωπολιτικά σκεπτόμενος) Η.Π.Α., δεν ήταν και κομμουνιστής βλέπετε ο άνθρωπος αστική δημοκρατία ήθελε να εγκαθιδρύσει."

Όπως λένε οι Άγγλοι, Facts are stubborn things .Το ίδιο συμβαίνει και με την ιστορία συνολικά΄. Γιατί όταν "διαβάζουμε ιστορία" είναι καλό να εμμένουμε στα γεγονότα και όχι στις δήθεν προθέσεις του ενός και του άλλου που δεν συνιστούν συνήθως παρά τη χυδαία προπαγάνδα της εξουσίας.

Ασφαλώς ο Κάστρο δεν ξεκίνησε εξ αρχής με καθαρά κομμουνιστικές πολιτικές. Αλλά αυτό δεν σημαινει οτι δεν ηταν εξαρχης "κομμουνιστής" (με την εννοια που ήταν ολοι οι κομμουνιστες δικτατορες του καιρου του),υπέρμαχος της σοσιαλιστικής οικονομίας και του κρατισμού.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, πριν την κατάληψη της εξουσίας, με την ανασυγκρότηση της ανταρτικης ομάδας του στο Μεξικό στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση για οπλα και ενισχυση, συγκεκριμένα στον πράκτορα της εκεί Nikolai Sergeevich Leonov. Μόνο όταν δεν βρηκε ανταπόκριση ζήτησε βοήθεια από προσφυγες στην Αμερική μαζί με τον Τσε.

Το 1959,την ιδια χρονια που ανεβηκε στην εξουσια δηλαδη, ο Φιντέλ εθνικοποίησε αμερικανικές ιδιοκτησίες 850 εκατομμυρίων δολλαρίων (φόλα μετριοπάθεια και "αστικός δημοκρατισμός" ε;). Είχε δηλώσει δε ήδη από το 1961 ότι η επανάσταση του ήταν "σοσιαλιστική".

Από το 1960 είχε αρχίσει να απαλλοτριώνει Αμερικανικές εταιρίες και στις 2 Δεκέμβρη του 61 (ουτε δυο χρονια μετα την ανοδο του) δήλωσε ότι ήταν "μαρξιστης/λενινιστής". Η μετάβαση στον κομμουνισμό εγινε σταδιακα και ηταν εξαρτημενη απο τις γεωπολιτικές ισορροπιες.




"Και εν κατακλείδι που είναι το κακό να προσφέρεις πετρέλαιο για φτηνές υπηρεσίες από το εξωτερικό; "

Μα το θέμα μας είναι η πολιτική της Βολιβιανής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα και οι εσωτερικές της επιπτώσεις. Ο Κάστρο μπορεί να στέλνει τα σκλαβάκια του και στην άκρη της γης αν θέλει. Βέβαια το όλο πλαίσιο της ερυθροφασιστικής πολιτικής του και την σκληρή καταπίεση που μετέτρεψε την κουβανική κοινωνία σε στρατόπεδο θα μας επιτρέψεις να το κριτικάρουμε.

S G είπε...

ασχετο αλλα ειχε πλακα οταν ο Καστρο ηθελε να στειλει κουβανους γιατρους στην Ν.Ορλεανη. Ισπανος φιλος μου (αριστεριστης μεχρι αηδιας) που εχει μεινει καιρο στην Κουβα ελεγε οτι δεν θα γυριζε ουτε μισος γιατρος πισω :-)

Η Βολιβια αραγε ειναι αρκετα σοσιαλιστικη (τουτεστιν εξαθλιωμενη) που οι Κουβανοι γιατροι να θελουν να επιστρεψουν στην Κουβα?

ggl είπε...

Αν η εθνικοποίηση, κατά βάση ο κρατισμός, σημαίνει σοσιαλισμό, τότε και ο Καραμανλής ο Α’ ήταν σοσιαλιστής, σε παραπέμπω στις εθνικοποιήσεις που έγιναν μετά το 74’. Αλλά νομίζω ότι κανείς δεν πιστεύει ότι ο γερο Καραμανλής ήταν σοσιαλιστής. Η εθνικοποίηση συνήθως έχει σχέση με την ίδια την ανεξαρτησία του κράτους, δηλαδή βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές θεωρείται ότι πρέπει να είναι υπό τον έλεγχό του, ναι ακόμα και στην αστική δημοκρατία.

Ακριβώς επειδή Facts are stubborn things δες που έκανε την πρώτη του επίσκεψη ο Κάστρο στο εξωτερικό. Θα δεις ότι ήταν οι Η.Π.Α.. Προφανώς και οι εθνικοποιήσεις του Κάστρο ενόχλησαν τις Η.Π.Α. κανένα καπιταλιστικό κράτος δε θέλει μια Μπανανία, την οποία εκμεταλλεύεται, να αποκτά ουσιαστική κρατική υπόσταση και ανεξαρτησία. Νομίζω πως ο ίδιος είπε στην επίσκεψή του στις Η.Π.Α. ότι δεν ήρθε να ζητήσει οικονομική βοήθεια, να ζητιανέψει δηλαδή, πήγε να εγκαθιδρύσει ισότιμες οικονομικές διμερής σχέσεις. Το που στράφηκε εντέλει νομίζω ότι η φράση σου: «Η μετάβαση στον κομμουνισμό έγινε σταδιακά και ήταν εξαρτημένη από τις γεωπολιτικές ισορροπίες.», τα λέει όλα. Νομίζω εξάλλου ότι η δήλωση περί μαρξισμού λενινισμού έγινε μετά τον «κόλπο των χοίρων». Εδώ ο «ιερέας» Μακάριος πήγε να πάει με τους Σοβιετικούς όταν είδε ότι τα συμφέροντα των δυτικών δεν τον ευνοούσαν και οι Τούρκοι ετοίμαζαν εισβολή, δηλαδή ο Μακάριος ήταν μαρξιστής λενινιστής;

Για τον ερυθροφασισμό συνάδω μαζί σας. Δεν υπερασπίζομαι τον Κάστρο απλά αναλύω μια κατάσταση. Η εξουσία διαφθείρει και ο Κάστρο δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία περίπτωση επαναστάτη που έγινε παρόμοιος με αυτό που πολέμησε. Στη συναλλαγή πάντως Κάστρο Βολιβίας δε βλέπω κάτι μεμπτό, όπως είπα πριν, το βλέπω σα μια εμπορική συναλλαγή.

Πάντως μου κάνει εντύπωση που εθελοτυφλείτε στον επεκτατισμό και την αποικιοκρατική νοοτροπία των Αμερικάνικων ή Ευρωπαϊκών συμφερόντων, ως φιλελεύθεροι θα έπρεπε να προβάλετε ενστάσεις αν όχι μομφές για αυτή τη συμπεριφορά. Τουλάχιστον παλαιότερα φιλελεύθερος σήμαινε όχι μόνο αυτός που θέλει μινιμαλιστικό κράτος για να προωθηθεί ελεύθερα η οικονομία, αλλά και αυτός που πιστεύει ότι λιγότερο κράτος θα φέρει και περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Harry Peitsinis είπε...

ggl ξεκινάω με μια αποστροφή του λόγου σου που με βρίσκει σύμφωνο. Ασφαλώς και μικρότερο κράτος σημαίνει μεγαλύτερη εξασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις κρατικές παραβιάσεις. Και αν έχεις την διάθεση ψάξε κάποια στιγμή στο αρχείο του μπλογκ όπου και θα βρεις τις θέσεις μου για τον πόλεμο στο Ιράκ, την πολιτική έναντι της Μ.Ανατολής, την όλη (νεοσυντηρητική) φιλοσοφία της ένοπλης εξαγωγής του δημοκρατικου πολιτεύματος κλπ. Είναι κρίμα να εκφέρεις κρίσεις δίχως να γνωρίζεις τις θέσεις του συνομιλητή σου.


Από κει και πέρα διάβασες επιλεκτικά το κείμενο μου νομίζω. Δεν είναι΄"μόνο" οι εθνικοποιήσεις ή "μόνο" η απόπειρα συνεργασίας με πράκτορες της ΕΣΣδ, ή "μόνο" οι φιλοσοσιαλιστικές δηλώσεις που κάνουν τον Κάστρο κομμουνιστή αλλά ολόκληρο το "πακέτο". Όσο για την περίφημη επίσκεψη στις ΗΠα μάλλον εννοείς την ίδια επίσκεψη όπου χαρακτήρισε τον αδερφό του Ραούλ (επιφανή μαρξιστή) "μη-κομμουνιστή". Επαναλαμβάνω, τέτοια πολιτικά τεχνάσματα ήταν το αποτέλεσμα των γεωπολιτικών ισσοροπιών αλλά ασφαλώς και δεν αρκούν για να μας πείσουν ότι ο Κάστρο ήταν "αστός δημοκράτης".

Ανώνυμος είπε...

Έξω από το χορό πολλά τραγούδια ακούμε και κατά κύριο λόγο του αντάρτικου. Τι έχει να πει ο εκλεγμένος ηγέτης της Βολιβίας στους Βολιβιανούς που έκατσαν και έβγαλαν ιατρική και θέλησαν να μη μεταναστεύσουν; "Είναι πολλά τα λεφτά Jose" (ε Άρης και Βολιβιανός δεν πάει). Φιλανθρωπικό ίδρυμα η Κούβα ε;
Κανείς δεν εμπόδισε τις δύο χώρες να κάνουν εμπορικές συμφωνίες. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό να καταδικάζεις τον ιατρικό κλάδο της Βολιβίας. Βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε και περισσότερες λεπτομέρειες:
-Οι Κουβανοί γιατροί κυκλοφορούν χωρίς πράσινη κάρτα στη Βολιβία ή απλά δεν τους χρειάζεται;
-Με ποια κριτήρια καταλαμβάνουν θέσεις στον ιατρικό σύλλογο ή ανοίγουν ιατρεία; Περνάνε εξετάσεις ή απλώς συνέντευξη;

Εδώ δε μιλάμε για έναν οργανισμό τύπου "Γιατροί Χωρίς σύνορα" που σκοπό έχει να συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν σε χώρες του Τρίτου Κόσμου μιλάμε για μια κατάσταση που έχει οδηγήσει 10.000 αποφοίτους της Ιατρικής στην ανεργία.

ggl είπε...

Δεν έκρινα εσένα προσωπικά Promitheus απλά έκρινα βάσει της στατιστικής το τι φαίνεται να πιστεύει η πλειοψηφία εδώ μέσα.
http://e-roosters.blogspot.com/2006/06/blog-post_02.html
Η κρίση μου είναι προφανώς για τον παραπάνω λόγο και λίγο επιπόλαια, ζητώ συγγνώμη για αυτό.

Όσο για τα άλλα δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω, νομίζω ότι ακόμα και το ψέμα αυτό του Κάστρο (και ναι νομίζω στην ίδια επίσκεψη αναφερόμαστε) δείχνει πόσο ήθελε να ενταχθεί στο δυτικό μπλοκ.

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

Οι συνομιλητές στον ιστοχώρο δεν έχουν ομοιογενείς απόψεις, ούτε υποστηρίζουν αγεληδόν τις ίδιες θέσεις. Τσέκαρε εδώ για το Ιράν: e-roosters.blogspot.com/2006/05/blog-post_22.html


Για τον Κάστρο: δηλαδή η ιδέα ότι μπορεί τα ψέμματα να ήταν απλά ένα πολιτικό καμουφλάζ για να αποτραπεί μια άμεση ένοπλη επέμβαση των Αμερικανών ούτε που μας περνάει απ το μυαλό; Επαναλαμβάνω, τα γεγονότα και η κατάληξη τους μιλάν από μόνα τους. Εκτός αν ο Κάστρο έγινε μέσα σε δυο χρόνια "βασιλικότερος του βασιλέως" και οι κακοί Αμερικανοί τον εξαναγκασαν όχι απλά να κρατικοποιήσει τα πάντα αλλά και να δηλώσει μαρξιστής-λενινιστής έχοντας (εντελώς τυχαία) ως μόνιμους συμβούλους από την αρχή της "σταδιοδρομίας" του δυο δηλωμένους κομμουνιστές. Τέλος πάντων , τα πάντα τελικά είναι θέμα οπτικής.

Harry Peitsinis είπε...

υγ. Μια απλή ερώτηση. Τώρα που η ΕΣΣΔ μας άφησε χρόνους γιατί δεν παραιτείται ο αστός δημοκράτης Κάστρο προκηρύσσοντας αστικές δημοκρατικές εκλογές; Ή έστω γιατι δεν τις προκηρύσσει και ας κατέβει κι ίδιος υποψήφιος πλάι σε άλλα ανταγωνιστικά κόμματα;

ggl είπε...

Ο Κάστρο πλέον είναι δικτάτορας, αυτό για όσα γράφεις στο υστερόγραφο. Το πώς ξεκίνησε είναι άλλο παραμύθι. Στην επανάσταση που πρωτοστάτησε δεν είχε μόνο μαρξιστές είχε και ανθρώπους άλλων προσανατολισμών, τους οποίους εξόντωσε όταν διαφώνησαν με την τροπή των πραγμάτων. Θα σου υπενθυμίσω ότι στις επαναστατικές διακηρύξεις υπόσχονταν ελεύθερες δημοκρατικές ανόθευτες εκλογές. Προσωπικά εκτιμώ ότι ενήργησε καιροσκοπικά, προσπάθησε να κρατήσει την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, αλλά εντέλει ερωτεύτηκε την δύναμη της εξουσίας. Δε νομίζω πως ήταν ιδεολόγος, δε νομίζω ότι ήταν όπως ο Τσε, ή τουλάχιστον αυτός πέθανε νωρίς και δεν πρόλαβε να απομυθοποιηθεί.

S G είπε...

χμμ και γιατι να μην δινει κουπονια περιθαλψης και μετα ο αρρωστος τα ξοδευει σε οποιον γιατρο θελει, Κουβανο , Βολιβιανο ή εξωγηινο?

Στην Γερμανια βασικα καπως ετσι ειναι, με την δημοσια ασφαλιση πας σε οποιον γιατρο θες!! Παρτα ΙΚΑ και λοιπες αηδιες!

mantz είπε...

Και φυσικά το "there's no free lunch in nature" ισχύει και παραϊσχύει.
Ακόμα και οι ΜΚΟ δεν κάνουν / δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα "δωρεάν". Έχουν έξοδα, τα οποία καλύπτονται είτε από συνδρομές των μελών τους είτε από κρατικές και ιδιωτικές επιχορηγήσεις είτε από προσφορές σε είδος, κτλ. κτλ...
Απλά αφαιρούν, σε κάποιες περιπτώσεις, ένα κομμάτι του συνολικού κόστους μη αποδεχόμενες αμοιβή.
Ή, αποδέχονται αμοιβή αλλά προσφέρουν υπηρεσία που ένας κρατικός οργανισμός θεωρητικά θα χρειαζόταν πολύ περισσότερα χρήματα για να προσφέρει.

Υ.Γ. Αγαπητή Composition Doll, αν ήξερες πόσο κουραστικό έχει γίνει το κλισέ του "φιλελεύθερος = πλούσιος"... Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να απολογείσαι για κάτι που (δυστυχώς) δεν είσαι. Τουλάχιστον το web και τα blogs έχουν το καλό ότι πολύς κόσμος έρχεται σε επαφή με... πραγματικούς φιλελεύθερους (με σάρκα και οστά) και όχι τις μυθολογικές καρικατούρες που έχουν πλάσει τα κρατικολάγνα ΜΜΕ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock