Τρίτη, Ιουνίου 13, 2006

Πως ειναι δυνατον ενα φιλι να ειναι χυδαιο?

Τον Δεκεμβριο του 2003 βγηκε ισως η χειροτερη αποφαση του Εθνικου Συμβουλιου Ραδιοτηλεορασης (ενα οργανο που εχουμε επικρινει συστηματικα). Το θεμα ηταν ενα απλο φιλι μεταξυ δυο ανδρων, κατι που δεν θα επρεπε καν να εχει περασει στην ημερησια διαταξη του Συμβουλιου αλλα επρεπε να εχει απορριφθει εξαρχης.


αληθεια τους Σιμπσονς που καταστρεφουν τα ηθη της υγιους χριστιανικης νεολαιας ποτε θα τους απαγορευσουν?

Επρεπε να εχει απορριφθει επειδη δεν ειναι δουλεια του κρατους να αποφασιζει ποιος θα φιλαει ποιον, ουτε να κρινει αν η προβολη ενος φιλιου στην τηλεοραση ειναι χυδαια. Ακομα και αν ηταν φιλι μεταξυ 5 ανδρων ή 23 γυναικων. Ειναι απλα ατομικο δικαιωμα του καθενος να εκφραζεται οπως θελει. Το ανεκδιηγητο ΕΣΡ ομως κατεδικασε το καναλι που προεβαλε το φιλι σε προστιμο 100.000 ευρω! Μαλιστα η αποφαση ειχε μνημειωδως ταλιμπανικες ατακες οπως

[το φιλι μεταξυ ανδρων]είναι μια ιδιορρυθμία, έξω από την παραγωγική διαδικασία της ζωής

Μια τετοια αποφαση ειναι αναποφευκτο να προσβληθει σε ανωτερο επιπεδο. Η ελληνικη δικαιοσυνη μπορει να κινειται με ρυθμο χελωνας* αλλα αποτι φαινεται εχουμε ακομα καποια δικαστικα οργανα με αξιοπρεπεια και κοινη λογικη. Η εισηγηση που γινεται στο ΣτΕ για το θεμα στηριζει λοιπον την ακυρωση της αποφασης του ΕΣΡ και μαλιστα με ενα κειμενο που με ικανοποιει αρκετα:

Η προβολή μιας απλής σκηνής φιλιού μεταξύ ανδρών και μάλιστα στιγμιαίας, που υποδηλώνει ομοφυλοφιλική ερωτική έλξη, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί, υπό τις κρατούσες σήμερα αντιλήψεις και αξίες σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και ισοπολιτείας, ότι συνιστά χυδαιότητα ή χαμηλή ποιότητα, που απάδει σε έργο τέχνης που μεταδίδεται τηλεοπτικά.

Η αντίθετη αντίληψη θα κατέληγε στο ότι ένα έργο τέχνης δεν πρέπει να μεταδίδεται από τα ΜΜΕ μόνο και μόνο επειδή εκφράζει ερωτικές ευαισθησίες διαφορετικές από αυτές της πλειοψηφίας του πληθυσμού, για την έκφραση των οποίων, όμως, ουδέποτε θα ετίθετο ζήτημα χυδαιότητας ή χαμηλής στάθμης. Πολύ σημαντικά έργα τέχνης του παγκόσμιου κινηματογράφου θα κινδύνευαν με τη λογική αυτή, κάτι που σίγουρα δεν ήθελε ο συνταγματικός νομοθέτης

Με λιγα λογια: περι ορεξεως ουδεις λογος! Το κρατος δεν εχει δικαιωμα να κρινει σε θεματα γουστου και να "προφυλασσει" τους ενηλικους πολιτες απο αυτο που θεωρει κακο γουστο. Αν σε καποιες ωρες της ημερας θεωρουμε καλο τα παιδια που βλεπουν τηλεοραση να μην ερχονται σε επαφη με βιαιες ή σεξουαλικες εικονες (κατι που εγω θεωρω δουλεια των γονεων και οχι του κρατους), τοτε το κρατος πρεπει -οπως σε ολες τις λειτουργιες του- να εχει τυφλα κριτηρια. Τυφλα στο χρωμα, εθνικοτητα, σεξουαλικη προτιμηση και οτιδηποτε αλλο χαρακτηριστικο. Το να απαγορευουμε στα καναλια να δειχνουν ομοφυλοφιλικο σεξ μονο ειναι το ιδιο γελοιο με το να απαγορευουμε να δειχνει σεξ μεταξυ μαυρων και λευκων!

Και γενικα το μηνυμα προς το ΕΣΡ ειναι σαφες:


ο μόνος έλεγχος που μπορεί να γίνει από το ΕΣΡ ειδικά στα έργα τέχνης που προβάλλονται από την τηλεόραση είναι ο έλεγχος για την προστασία των συνταγματικών αξιών, όπως η προστασία της αξίας του ανθρώπου, η προβολή ακραίων βιαιοτήτων ή ρατσιστικής προπαγάνδας ή έργων που εξυβρίζουν και προσβάλλουν βάναυσα επώνυμα άτομα ή κατηγορίες ατόμων. Από εκεί και πέρα, όλες οι ευαισθησίες όλων ανεξαιρέτως των κατηγοριών του πληθυσμού της χώρας, ακόμη και των πιο μειονοτικών, έχουν δικαίωμα να εκφράζονται μέσω έργων τέχνης -μεγαλύτερης ή μικρότερης καλλιτεχνικής αξίας, αυτό ως τελείως υποκειμενικό είναι αδιάφορο- που προβάλλονται και από την τηλεόραση

Πολυ σωστα λογια και ελπιζω να υιοθετηθουν αυτουσια απο το ΣτΕ. Το μονο που μενει τωρα ειναι να δουμε παρομοια κριτηρια να εφαρμοζονται και στα εργα τεχνης που πχ προσβαλλουν καποια θρησκεια...

*τοσο αργα που τιθεται θεμα αν η δικαιοσυνη που απονεμεται 5 χρονια μετα ειναι πραγματικη δικαιοσυνη.

ΥΓ δεν θα συζητησω προς το παρον οτι ο εισηγητης σε ενα τοσο ανωτερο δικαστηριο δεν ξερει καλα ελληνικα (πλειονοτητα, οχι πλειοψηφια! πλειοψηφια υπαρχει μονο σε ψηφοφοριες!)

ΥΓ2 Για παλιοτερα παραστρατηματα του ΕΣΡ κοιταξτε και αυτο

21 σχόλια:

Ecumene είπε...

Δηλαδη,αν ειχαν παιδια
(ηταν παραγωγικοι)

επιτρεπεται;;
.....

artois είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάλυση, αλλά αποφεύγεις να αναφέρεις αυτό που αναδεικνύεται, σε όλο του το μεγαλείο, μέσα από αυτή την απόφαση.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την διαφορά αντίληψης περί "τέχνης". Πρόκειται περί προκλητικής ομοφυλοφοβικής εκδήλωσης ενός επίσημου φορέα.

Αυτός κατά την άποψή μου θα έπρεπε να είναι ο τίτλος, αλλά και ο άξονας, του θέματος που έβαλες.

S G είπε...

αρτουα αν διαβασεις το προηγουμενο αρθρο μας που λινκαρω, εχει συζητηθει η ομοφοβικοτητα του ΕΣΡ.

Το θεμα ειναι νομιζω να καταλαβει ο κοσμος οτι η σεξουαλικη προτιμηση ειναι απλα θεμα γουστου. Παρομοιως και η σατιρα, βαρια βωμολοχια ή οτιδηποτε αλλο. Μπροστα στο πατερναλιστικο και ανελευθερο ΕΣΡ πρεπει να υπερασπιστουμε τα γενικοτερα δικαιωματα μας να εκφραζομαστε, την ελευθερια του λογου μας, και οχι μονο τα δικαιωματα των ομοφυλοφιλων (που τακτικα δυστυχως θιγονται).

xpan είπε...

θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνήσω. Αν και είμαι αρκετά φιλελεύθερος άνθρωπος δε θα δεχτώ πολύ εύκολα να βλέπω στην τηλεόραση και μάλιστα σε ώρα αιχμής τις σεξουαλικές προτιμήσεις του κάθε τυχάρπαστου. Η τηλεόραση έχει ειδικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία (το έχω ξαναπεί) είναι μέσο εκπαίδευσης. Δηλαδή εκπαιδεύει συνειδήσεις. Χωρίς πολλά επιχειρήματα μπορώ να υποστηρίξω πως οι μονογονεϊκές ή "ομογονεϊκές" (=αδόκιμος όρος, μη με βρίσετε) οικογένειες έχουν αρκετά προβλήματα και τα παιδιά χρειάζονται ένα μπαμπά και μια μαμά. Επίσης δεν πιστεύω πως η σεξουαλική προτίμηση είναι θέμα γονιδίου και μόνο. Προσωπικά πιστεύω πως το ΕΣΡ έκανε καλά σε αυτή την περίπτωση και θα έπρεπε να επέμβει και στη μεσημεριανή ζώνη.

libertarian είπε...

Κοίτα υπάρχουν δεκάδες κανάλια, αν δεν σου αρέσει να βλέπεις ανθρώπους να φιλιούνται (έτερο ή όμο) μπορείς πάντα να αλλάξεις κανάλι. Δεν θεωρώ ότι η τηλεόραση είναι μέσο εκπαίδευσης, μπορεί να είναι και αυτό αλλά όχι μονάχα αυτό. Είναι ένα μέσο μετάδοσης πληροφορίας. Εφόσον δεχόμαστε την ελευθερία του λόγου τότε πρέπει να δεχθούμε την μετάδοση κάθε πληροφορίας από τους κατόχους. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του (κανάλι, ταινία etc που θα ήθελε να παρακολουθήσει). Το Κράτος έχει 4 κανάλια (ερτ123 και της βουλής) μπορεί κάλλιστα να φτιάξει και ένα εκπαιδευτικό κανάλι (ήδη ο ιδιωτική τηλεόραση προσφέρει τέτοια κανάλια στην δορυφορική).

τα παιδιά χρειάζονται ένα μπαμπά και μια μαμά.

ίσως ναι, ίσως όχι αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το banάρισμα φιλιών από άτομα του ιδίου φύλου.

xpan είπε...

φίλε libertarian επειδή ασχολούμαι με παιδιά (και μάλλον εσύ όχι) άφησέ με να ειμαι αρκετά ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν τον παιδευτικό ρόλο της τηλεόρασης. Προσωπικά σα γονιός που θα γίνω (και που εν μέρει είμαι εφόσον έχω αναλάβει αυτό τον άτυπο ρόλο λόγω δουλειάς) το μόνο που δε θέλω είναι να γίνω ο αστυνόμος του παιδιού μου για πολλούς λόγους που δεν ειναι επι του παρόντος. Κατα τη γνώμη μου το ΕΣΡ πρέπει να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και να πετάξει απο την τηλεόραση τα σκουπίδια.

Αν δε θέλου ή δεν μπορούν, ας φροντίσουν να προσφέρουν καλύτερη δημόσια παιδεία στο παιδί μου.

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το ΕΣΡ (που θα έκανε μεγάλη καριέρα στη Σαουδική Αραβία) μπορεί ένας σεναριογράφος να έχει ομοφυλόφιλους ήρωες , να τους έχει ανά ζευγάρια, να τους βάζει να λένε ερωτόλογα, αλλά όχι και να φιλιούνται. Πολύ λογικό έτσι; Αν ήταν 2 ομοφυλόφιλες γυναίκες θα γουστάραν μήπως στο ΕΣΡ; Υποκριτική στο γυαλί και υποκρισία στο ΕΣΡ.
Όσο για αυτά που λες xpan, συμφωνώ ότι η τηλεόραση στη μορφή που είναι σήμερα μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα για παιδιά δεν έχει. Πρέπει όμως να είναι και αποκομμένη από την πραγματικότητα; Δηλαδή μπορούν τα σήριαλ που αναφέρονται στην καθημερινή ζωή να έχουν ήρωες που είναι εκτός πραγματικότητας του 2006;
Η χαμηλή αισθητική των περισσότερων προγραμμάτων δεν είναι και η καλύτερη επιρροή για τα παιδιά (που βλέπουν πολύ τηλεόραση και επηρεάζονται από αυτήν). Δικαιολογεί όμως αυτό το γεγονός τέτοιες γελοιότητες από το ΕΣΡ; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Να μην υπάρχουν σκηνές με ναρκωτικά; με ρατσιστές; με βία;

S G είπε...

χπαν μου κανει εντυπωση οτι ακουω απο σενα κατι τετοιο.

Η ελληνικη τηλεοραση εχει συστηματικ απαισια προτυπα, αντρες κακοτροπους, ματσο εως και πιθηκους που μονο που δεν δερνουν τις γυναικες τους. Απο την αλλη υπαρχουν γυναικες κατινες, δολοπλοκες, χαραμοφαηδες που μονο που δεν βαζουν δηλητηριο στο φαϊ του αντρα τους. Και απο ολα αυτα σε πειραξε ενα φιλι ομοφυλοφιλων???

"Επίσης δεν πιστεύω πως η σεξουαλική προτίμηση είναι θέμα γονιδίου και μόνο."

ισως ναι, ισως οχι. αλλα το κρατος δεν μπορει να εχει καποια γνωμη στο θεμα της σεξουαλικης προτιμησης. Ή ολες ειναι αποδεκτες ή καμμια. Ή δηλαδη θα δειχνει σκηνες ετερο και ομοφυλοφιλων ή θα τους δειχνει ολους σαν αγγελακια που δεν ξερουν τι ειναι σεξ.

"Προσωπικά σα γονιός που θα γίνω ... το μόνο που δε θέλω είναι να γίνω ο αστυνόμος του παιδιού μου"

μα τωρα! δηλαδη αντι να οριζεις εσυ τι ειναι καλο για το παιδι σου θα το οριζει ενας γραφειοκρατης? Εγω προσωπικα θεωρω εγκληματιες τους γονεις που απλα αφηνουν το παιδι τους να βλεπει ελληνικη τηλεοραση. Και δεν μιλω μονο για τις κατινιστικες σειρες ή τα σοου τηλεπαρλας. Μιλαω για τα απαραδεκτα δελτια ειδησεων με τους Κακαουνακηδες.

αλλ δεν μπορω να ζητησω απο το ΕΣΡ φασιστικα να απαγορευσει κατι που προφανως ο κοσμος ζητα. Μπορω μονο να προστατευσω το παιδι μου απο αυτα τα σκουπιδια.

Εξηγησε μου κατι: αν δεν σαρεσει το επιχειρημα του λιμπε, οτι δηλαδη την τηλεοραση αν θες την ανοιγεις και κανεις δεν σε βαζει με το ζορι, εισαι υπερ της αποψης να απαγορευτουν και τα πορνοπεριοδικα ας πουμε? Ποια ειναι η διαφορα σεξ στην τηλεοραση σε καναλι που ειναι γνωστο για το τι βαζει, με σεξ σε ενα περιοδικο?

xpan είπε...

Κοίταξε, σε θεωρητικό επίπεδο προφανώς κανένας γραφειοκράτης δεν μπορεί να αποφασίσει για το τι θα δείξει η ΤιΒι. Προφανώς όποιος κάνει παιδιά είναι και υπεύθυνος για την διαπαιδαγώγησή τους και να προσέχει πότε ανοίγει την τηλεόραση. Ο νούμερο ένα υπεύθυνος είναι ο γονέας. Όμως υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν μόνα τους με τους γονείς τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους ή κάποια άλλη γυναίκα ή τους γονιούς κάποιου άλλου παιδιού, ή στο ολοήμερο με κάποιον τυχαίο ωρομίσθιο η βαριεστημένο δάσκαλο. Και η ερώτηση που θέτω είναι: Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τους άλλους;

Απλά όλα αυτά κάνουν τη ζωή του γονιού πάρα πολύ δύσκολη.

Δεν τοποθετώ το θέμα κάτω απο το ιδεολογικό-πολιτικό πρίσμα, άλλα θέτω ένα απλό κοινωνικό ερώτημα.

Δεν είναι δυνατόν πλέον ο γονιός να αναλάβει εξ ολοκλήρου την διαπαιδαγώγηση, κάποιοι θεσμοί πρέπει να λειτουργούν σωστά. Στην ερώτηση ποιος θα κρίνει αν αυτοί λειτουργούν σωστά και το τι πρεεπει να κάνουν, υπάρχουν επιστήμονες που θα αναλάβουν αυτό το έργο. Π.χ. τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα. Τα παιδιά όχι μόνο πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που να περιλαμβάνει μητέρα και πατέρα, άλλα και σε αυτό το περιβάλλον ο πατέρας θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο αυστηρό ρόλο. Σε άλλη περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να αναπτύξει μαθησιακές δυσλειτουργίες.

Στα υπόλοιπα σχόλια που έγιναν για το ΕΣΡ συμφωνώ. Είναι λίγο υποκρισία το πως λειτουργεί, άλλα έχει λόγο ύπαρξης, και θα έπρεπε να ειναι πιο αύστηρο σε ορισμένα πράγματα. Όσο για τα περιοδικά ΣΓ, θα επαναλάβω πως αναφέρομαι αποκλειστικά στην τηλεόραση γιατί ο ρόλος της υπερβαίνει του σχολείου αυτή τη στιγμή και κανένα άλλο μέσα δεν έχει αυτή τη δύναμη.

S G είπε...

"Π.χ. τα στατιστικά είναι ξεκάθαρα. Τα παιδιά όχι μόνο πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που να περιλαμβάνει μητέρα και πατέρα, άλλα και σε αυτό το περιβάλλον ο πατέρας θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο αυστηρό ρόλο."

χμμ αναρωτιεμαι τι δυσλειτουργιες λες. και ποσο σημαντικη ειναι η επιρροη ενος φιλιου και οχι αλλων πραγματων οπως πχ ο καιρος, ή το νεφος, ή μια κακη δασκαλα (ή ολα τα απαισια προτυπα της ΤιΒι που περιεγραψα ηδη).
Ειναι σαφες οτι η κοινωνια μας δεν ειναι τελεια για ενα μικρο παιδι. Αλλα δεν ξερω αν ξερουμε αρκετα για τα παιδια και την ψυχολογια τους ωστε να ειναι καλη ιδεα να επεμβαινουμε εκτεταμενα. Και τελοσπαντων οι μη ιδανικες συνθηκες ειναι ενα τιμημα που πληρωνουμε για να ζουμε σε μια ελευθερη κοινωνια.

Εγω θελω το ΕΣΡ να εχει αυστηρα καθορισμενες αρμοδιοτητες και να μην τις υπερβαινει. Ο "ελεγχος της ποιοτητας" ενος προγραμματος δεν ανηκει στις αρμοδιοτητες ενος τετοιου οργανισμου. Η εισηγηση στο ΣτΕ με καλυπτει απολυτα σε αυτο.

xpan είπε...

Μπαμπαστρουμφ μάλλον δεν διάβασες αυτά που έγραψα παραπάνω. Πλέον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τα παιδιά τον δαπανούν *χωρίς* τους γονείς τους..

Τέλος πάντων για να μην το κουράσουμε άλλον και επειδή δεν οδηγείται πουθενά η συζήτηση, θεωρώ πως κάποιοι φορείς όχι μόνο δεν καταλύουν τους θεσμούς της ελευθερίας, άλλα κάτω απο σοβαρή επιστημονική καθοδήγηση μπορούν ακόμα και να βοηθήσουν.

Άλλωστε εσείς οι ίδιο λέγατε προ καιρού οτι η δόμηση πρέπει να γίνεται απο ομάδες αρχιτεκτώνων και όχι άναρχα απο κάθε λογής μηχανικό (κάτι που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο) γιατί λοιπόν να αφήνουμε την τηλεόραση στο έλεος κάθε τυχάρπαστού; (επαναλαμβάνω τον σημαντικό παιδευτικό ρόλο της τηλεόρασης στην σύγχρονη κοινωνία)

basik-ly είπε...

Μα και το φιλί μεταξύ δύο ατόμων του ιδίου φύλου, μπορεί να χαρακτηριστεί "εκπαιδευτικό".

Εκτός κι αν θέλουμε να εθελοτυφλούμε και να παραμένουμε αντισυνταγματικοί.

artois είπε...

xpan, η απάντηση του/της basic, πρέπει να σε βοήθησε να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα.

Αν όμως ούτε και τώρα δεν τα κατάφερες, παίδευση χρειάζεσαι κι εσύ. Και αν το παιδί σου είναι τυχερό και μεγαλώσει σε μια καλύτερη κοινωνία, μπορεί να γίνει δάσκαλός σου.

xpan είπε...

Ομολογώ πως ακόμα δυσκολεύομαι αρκετά. Ειδικά όταν πρόκειται για εντελώς γενικά σχόλια που σε ένα βαθύ θεωρητικό υπόβαθρο δεν μπορείς να αντικρούσεις καθώς τα ισοπεδώνουν όλα. Προφανώς και ένας παιδεραστής που βιάζει ένα παιδάκι είναι επίσης εκπαιδευτικό θέαμα γιατί συμβαίνει και μάλιστα αρκετά συχνά. Βέβαια με τέτοια επιχειρήματα δεν οδηγούμαστε πουθενά και η συζήτηση απομακρύνεται απο το στόχο της.

basik-ly είπε...

Καλά, δεν είμαστε σε think tank, αλλά ούτε τα στοιχειώδη;

xpan, έχεις ακούσει για την age of consent, την ηλικία δηλ. που δεν συνιστά το αδίκημα της αποπλάνησης;

Μιλάμε πάντα για ενήλικες. Κατανοητόν;

xpan είπε...

λοιπόν για να ξεκαθαρίσω κάτι και τελέυταίο. ΔΕΝ έχω κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους. Δεν είμαι ομοφοβικός. Ένας απο τους καλύτερους μου φίλους αναγκάστηκε να φύγει απο την Ελλάδα και να εγκατασταθεί μόνιμα στη γερμανία, επειδή οι γονείς του δε δέχτηκαν το γεγονός οτι συζούσε με άντρα. Θεωρώ πως η σεξουαλική επιλογή είναι προσωπικό ζήτημα (ή και γονιδιακό ίσως). Απλά, το παιδί μου θα ήθελα να μάθει άλλα πράγματα πρώτα. Έτσι απλά.

S G είπε...

ρε συ χπαν, καταλαβαινω μεν τι λες, αλλα πας κοντρα σε βασικη φιλελευθερη αρχη: το κρατος δεν μπορει να εχει γνωμη σε θεματα γουστου και δεν μπορει να την επιβαλλει. Εσυ θες το παιδι σου να μεγαλωσει ετσι, καποιος θελει να μεγαλωσει αλλιως.
Μπορεις να ζητας οι εκπομπες με σεξουαλικο περιεχομενο να σημειωνονται με καποιο διακριτικο (πραγμα που γινεται ηδη) και μπορεις να ζητας να προβαλλονται σε ωρες που τα παιδια κοιμουνται. αλλα δεν μπορεις να ζητας απαγορευση.

Και ειδικα οταν μιλαμε για ενα φιλι, δεν νομιζω οτι μπαινει ουτε για αστειο στις σεξουαλικες σκηνες. Οταν μπορουμε να εχουμ φιλια ετεροφυλοφιλων στις 12 το μεσημερι (να μην πω για την βωμολοχια ή χειροτερα, για την ηλιθια σκεψη που κυκλοφορει τετοιες ωρες) τοτε πρεπει να ανεχομαστε και φιλια ομοφυλων.

Μην φοβασαι την κανονικοποιηση της ομοφυλοφιλιας... για τα παιδια του μελλοντος οι ομοφυλοφιλοι θα ειναι απλα ενα συνηθισμενο αδιαφορο θεαμα οπως το να βλεπεις εναν λευκο με μια μαυρη σημερα (πραγμα αδιανοητο πριν 100 χρονια).

Και βεβαια ο Μπαμπαστρουμφ εχει δικιο, οταν το κρατος δνε μπορει να συγυρισει τα δικα του καναλια, περιμενεις να συγυρισει και τα ιδιωτικα?

basik-ly είπε...

Και επειδή κολλήσαμε στην τηλεόραση: τι θα γίνει αν το παιδί σου βγει στο δρόμο και δει δυο άτομα του ιδίου φύλου να φιλιούνται; Θα του κλείσεις τα μάτια; Θα φωνάξεις το... όργανο του κράτους;

Όσο για τα "εγώ δεν έχω τίποτε εναντίον των ομοφυλόφιλων, ο καλύτερός μου φίλος κ.λπ." έχουν γίνει και χολιγουντιανή ταινία.

Τέλος, θα παραθέσω σκηνή από οικογενειακή παραλία:
Δύο θεούσες συζητάνε (θάψιμο συγγενών κ.λπ.). Αίφνης η μία βλέπει δύο κορίτσια να παίζουν στη θάλασσα με τρόπο που δεν ταιριάζει στην "ηθική" της. Ταραγμένη γυρίζει και λέει στη συνομιλήτριά της:
- Κοίτα τις λεσβίες!
- Βρε είναι οι αδερφές (τάδε)...
- Αχ, τι αγαπημένες!

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του περί ταμπού, κοινωνικά αποδεκτής συμπεριφοράς κ.λπ.

Μάλλον στη γυάλα το βλέπω να μεγαλώνει το παιδάκι.

xpan είπε...

ΣΓ δεν πάω κόντρα σε καμία φιλελεύθερη αρχή. Απλώς θα προτιμούσα να υπήρχε ένας βασικός παιδαγωγικός έλεγχος στο πρόγραμμα της τηλεόρασης όπως υπάρχει και για τα σχολεία (άσχετα αν ειναι "μεσαιωνικός"). Παράδειγμα, σήμερα διάβαζα στην καθημερινή πως στην Αγγλία θα απαγορέψουν τις διαφημίσεις των σνακς στην τηλεόραση πριν τις 9 το βράδυ γιατί η παιδική παχυσαρκία κοστίζει στο αγγλικό ΕΣΥ κάτι δισ ευρώ.

Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά γιατί ο βασικ δεν το έχει καταλάβει (Και επειδή κολλήσαμε στην τηλεόραση) πως η τηλεόραση αυτή τη στιγμή ειναι ΤΟ παιδαγωγικό μέσο. Σε μια χώρα με γονείς που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και τα σχολεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να διαπαιδαγωγήσουν, η τηλεόραση αναδεικνύεται ως το πρωταρχικό Μεσο Μαζικής Εκπαίδευσης συνειδήσεων.

Ως εκ τούτου λοιπόν, θεωρώ πως ΝΑΙ θα πρέπει να επεμβαίνει ένας ισχυρός θεσμός που θα απαρτίζεται απο επιστήμονες ειδικευμένους στα παιδαγωγικά και ψυχοπαιδαγωγικά.

Όσον αφορά την ομοφυλοφιλία, θα επαναλάβω πως είναι ένα γεγονός (όπως και πολλά άλλα στον κόσμο που ζούμε) άλλα θεωρώ πως υπάρχει μια σειρά στον τρόπο που θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα παιδί που μεγαλώνει.

Αυτό που λέω ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για το φιλί μεταξύ ομοφυλόφιλων άλλα και για άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, παρόλο που είμαι επιστήμονας της πληροφορικής, δεν θα ήθελα να αγοράσω υπολογιστή στο παιδί μου πριν τα 12 (αρκεί φυσικά να χρησιμοποιούν τον ΗΥ στο σχολείο), γιατί αποδεικνύεται οτι στα παιδιά που δαπανούν πολλές ώρες την ημέρα μπροστά σε έναν υπολογιστή αυξάνεται κατα πολύ η πιθανότητα να μην αναπτύξουν την κοινωνική τους νοημοσύνη.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το τσιγάρο. Απορώ γιατί επιτρέπουν να καπνίζουν τόσο πολύ στην ελληνική τηλεόραση σε όλες τις ώρες τη στιγμή που όλοι ξέρουμε πως είναι η καλύτερη διαφήμιση (βλ. Αμερική του 1930). Το 50% των εφήβων καπνίζει. Αυτό δεν ειναι παράγωγο της τηλεόρασης; Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στο ελληνικό ΕΣΥ (όπως π.χ. τα σνακς και η παχυσαρκία στο Αγγλικό ΕΣΥ;). Επίσης να αναφέρω πως τα ελληνόπαιδα είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη.

Επειδή έχω αρχίσει να πλατιάζω, θα σταματήσω εδώ. Επίσης τα διακριτικά σύμβολα (για να απαντήσω στον ΣΓ) είναι ένα θετικό βήμα. Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα. Για τα υπόλοιπα που σχολιάζεις φίλε ΣΓ σε κάποια έχω απαντήσει στα προηγούμενα ποστς και σε κάποια άλλα συμφωνώ με τον δικό μου τρόπο.

S G είπε...

τωρα καταλαβα που το πας, αλλα βρισκω δυσκολη την "καλη επεμβαση".
θα δεχομουν επεμβασεις μονο με βαση καποια αδιασειστα επιστημονικα στοιχεια οτι τα παιδια θα εχουν προβλημα. Και παλι συγκεκριμενες ωρες, οχι ολη μερα.

Ας πουμε για τα τσιπς τεινω να συμφωνησω, για το τσιγαρο σιγουρα. Αλλα και για πραγματα οπως η οδηγηση. εχετε προσεξει οτι στις ελληνικες σειρες δεν τηρουν ποτε τον ΚΟΚ? κυκλοφορουν χωρις ζωνη, χωρις κρανος, παρκαρουν χωρις φλας κτλ Προσφατα επιτελους τους εκαναν παρατηρηση απο το Υπουργειο. Θελω να πω, οι νομοι πρπει να τηρουνται και στην Τιβι! (νταξει εκτος αν μιλαμε για καποια σκηνη καταδιωξης ή κατι τετοιο).

Για τους ΗΥ δεν ξερω αν συμφωνω. Ενας πολυ καλος φιλος μου δεν ειχε τηλεοραση μικρος, μονο ΗΥ. Εχει βγει απιστευτα καλο ατομο μονο που απλα εχει χασει μερικες καλες σκηνες της τηλεορασης :-)

xpan είπε...

οσον αφορά του ΗΥ, δεν είμαι 100% σίγουρος για τις έρευνες. Όμως υπάρχουν και αναφέρουν αυτό που υποστηρίζω και ίσως το σεβαστώ σε κάποιο βαθμο (μέχρι κάποια ηλικία). Επίσης, προφανώς δεν υπάρχει "κοινωνική νοημοσύνη" άλλα "συναισθηματική νοημοσύνη" :-)

(με χτύπησε και μένα ο δαίμον του τυπογραφείου)

Επίσης, θα ήταν καλό κάποια στιγμή τα σχολεία και στην Ελλάδα να γίνουν μέχρι τις 5 το απόγευμα για να μην αναγκάζονται τα παιδιά να βλέπουν όλη τη μεσημεριανή σαβούρα της τηλεόρασης (καθώς και για άλλους πολύ σημαντικούς λόγους που είναι beyond scope)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock