Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2006

Τι ειδε ο Πολωνεζος?

Ελληνα εισαι σκουληκι, η ακροπολη δεν σου ανηκει

κατα το τι ειδε ο Γιαπωνεζος, μια ενδιαφερουσα ιστορια για εναν Πολωνο δημοσιογραφο που ηρθε να δουλεψει (για ρεπορταζ) σε οικοδομη στην Ελλαδα.

Αρκετα πραγματα μαλλον αναμενομενα για μενα (του εκανε εντυπωση το ποσο ασχημα οδηγουν οι Ελληνες. Αν σκεφτειτε οτι στην Γερμανια ο Πολωνος οδηγος ειναι συνωνυμο του παραφρονα, ντρεπομαι πραγματικα με τα χάλια μας), μερικα οχι και τοσο αναμενομενα (το γρασιδι ειναι λεει πρασινο? ποιο γρασιδι ρε παιδια? αν και τα τελευταια καλοκαιρια ριχνει καμμια βροχη και οντως δεν ειναι τοσο ξερη η Ελλαδα). Πολλα ειναι γνωστα σε ολους βεβαια (οτι πχ ειναι πιο ευκολο να δουλευεις παρανομα στην Ελλαδα απτο να βρεις ενα κιλο αμμου στην Σαχαρα).

Αλλα αυτο που πραγματικα κρατω απο την ιστορια ειναι κατι που εχω ζησει και ο ιδιος:

Mόνο μία φορά μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα επειδή ήμουν ξένος. Συνέβη στην είσοδο της Aκρόπολης. O Έλληνας που ήταν στην πύλη μου είπε ότι δεν θα με άφηνε να περάσω επειδή είχε κλείσει, αν και υπήρχε πινακίδα που έλεγε ότι μπορούσες να επισκεφτείς το μέρος για μία ακόμα ώρα. Mαζί μου ήταν Aμερικάνοι, Iσπανοί, Iταλοί και ένα ζευγάρι Eλλήνων.

Oι Έλληνες λογομάχησαν με τον φρουρό και τελικά κατάφεραν να μπουν και μάλιστα χωρίς εισιτήρια. Όταν ρώτησα γιατί δεν μας επιτρεπόταν η είσοδος, ο φρουρός μου φώναξε ότι δεν μπορούσα και έπρεπε να το πάρω απόφαση. Mετά έκλεισε την πύλη και όλοι οι ξένοι έμειναν με τα κεφάλια σκυφτά, συζητώντας για τα 7000 χρόνια ελληνικού πολιτισμού.


Ειναι τρομερο δειγμα διαστροφης και παρανοιας, οτι το μεγαλυτερο συμβολο της Ελλαδας, το ομορφοτερο κομματι της Αθηνας εχει τους χειροτερους Ελληνες να το φροντιζουν! Ειχα επισκεφτει την Ακροπολη λιγο πριν την Ολυμπιαδα με ξενους φιλους και ειχα παθει πλακα. Ειδα ας πουμε δυο πολυ χαριτωμενα και συμπαθητικα κοριτσια (μαλλον αθλητριες) απο σλαβικη χωρα να αντιμετωπιζουν την πιο κομπλεξικη, χοντρη κακασχημη δημοσια υπαλληλο που εχω δει. Τα κοριτσια προσπαθουσαν να συννενοηθουν ποσο κανει το εισιτηρειο και αυτη αρχισε χωρις λογο να σκυλοβριζει στα ελληνικα (και οι χαραμοφαηδες, αργοσχολοι συναδελφοι της διπλα να την σιγονταρουν)! Αν συνδεσω και το γεγονος οτι ο χωρος εκλεισε πολυ νωρις, οτι οι "ξεναγοι" μας εδιωχναν γκαριζοντας με τσιγαροφωνη 150 χρονων και οτι οταν χαζευαμε λιγο εξω απο την πυλη ενας απιστευτος καντινιερης μας καλουσε με απαισια αγγλικα να παρουμε κατι απο την παμβρωμικη τριτοκοσμικη καντινα του, πραγματικα αισθανομουν οτι η Ακροπολη αξιζει σε καθε αλλο λαο παρα σε εμας.

Η διαφορα με τα γνωστα μνημεια αλλων χωρων ειναι απιστευτη, στην Βαρκελωνη ακομα και στο τελευταιο κτιριο του Γκαουντι υπαρχουν ομορφα, συμπαθητικα κοριτσια πανετοιμα να βοηθησουν (συνηθως ειναι απεσταλμενες απο την Caixa Catalunya, μια καταλανικη τραπεζα).
Αν το ελληνικο δημοσιο δεν μπορει να σεβαστει την ιστορια μας, ας δωσει την διαχειριση της Ακροπολης σε κανεναν ιδιωτη ευεργετη να ησυχασουμε! Αλλα οχι, αυτη ειναι η χωρα που "προστατευουμε" θεσμους και ιδρυματα κρατωντας τα δημοσια. Και αφηνοντας τα να σαπιζουν στα χερια των απιστευτων χαραμοφαηδων...


ΥΓ ο υποτιτλος ειναι απο ενα τραγουδι, αλλα δεν θυμαμαι ποιων...

5 σχόλια:

Stathis είπε...

Των puncs romana αν δεν κάνω λάθος

S G είπε...

εμμ μπαμπαστρουμφ δεν ξερω αν το προσσεξες αλλα ο τυπος συγκρινει και αμεσα με αλλες χωρες. Κατα τα αλλα, παρεθεσα ενα κομματι που προσωπικα εχω ζησει αρκετες φορες και θεωρω απαραδεκτο.

Δεν ειπα οτι τα συμπερασματα ειναι ανταξια επιστημονικης ερευνας (δεν ξερω καμμια ερευνα τετοιου ειδους βασικα) αλλα συμφωνα με την δικη μου εμπειρια αυτα ειναι αυτα που βλεπω.

Δεν ξερω που ειδες αγενεια στην Ισπανια (το να μην μιλανε αγγλικα δεν ειανι αγενεια! απλα δεν ξερουν! που ειναι το περιεργο!) παντως ΟΛΟΙ οσοι με εχουν επισκεφτει εκει, Ελληνες και Γερμανοι εχουν πει τα καλυτερα λογια.

"δείξτε μου ΜΙΑ δημόσια υπηρεσία της Ε.Ε. που να μην έχει πολλούς ελαττωματικούς και αγενείς υπαλλήλους"

βασικα οπουδηποτε εχω παει στην Καταλωνια αλλα και στην πολη της Βοννης (οι ομοσπονδιακες υπηρεσιες αποσο εχω δει ειναι λιγο πιο αγενεις απο τις δημοτικες, αλλα και παλι καμμια σχεση με Ελλαδα). Ισως να ειναι συμπτωση, επεσα στους καλυτερους? Ισως, αλλα μαλλον οχι.

Greg είπε...

Καλά τα είδε ο Πολωνός. Αν κι' απ' έξω απ' το χορό η κριτική είναι πάντα διαφορετική! Έχει όμως την αξία της.

Εγώ θα εστιάσω εδώ και θα το κρατήσω για μελλοντικούς διαξιφισμούς!

«H Eλλάδα είναι το μόνο μέρος όπου μπορείς να δουλέψεις παράνομα και όμως να έχεις ασφάλιση», μου είπε ο Mάρεκ, που εργάζεται εδώ και 17 χρόνια στην Eλλάδα. Bάσει των εκτιμήσεων της πολωνικής πρεσβείας, περίπου 3.500 από τους 40.000 Πολωνούς που εργάζονται στην Eλλάδα είναι δηλωμένοι στο IKA.

Είμαστε "φρούριο" που μού 'λεγε και κάποιο παρτσακλό προ μηνών... Και με το ΙΚΑ "σωσμένο"...

Andrew είπε...

To τραγούδι είναι από Panx Romana, αρκετά παλιό.

Οι Πολωνοί που εργάζονται στην Ελλάδα είναι κυρίως σε χειρωνακτικές εργασίες (και είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους αλλά ζητάνε πολλά χρήματα σε σχέση με άλλους εργάτες). Βέβαια σε τέτοιες εργασίες υπάρχει αυτασφάλιση απ'ότι γνωρίζω.

Ανώνυμος είπε...

Μα και βέβαια είναι αγένεια να μην μιλάει αγγλικά κάποιος που έρχεται σε επαφή με τουρίστες, με ενοχλεί υπερβολικά κάθε φορά που συναντώ το "φαινόμενο" αυτό. Μα και βέβαια τα μνημεία και τα μουσεία αυτού του κόσμου είναι γεμάτα υπαλλήλους, ευγενικούς, αγενέστατους, εξυπηρετικούς, αδιάφορους... Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο άτομα σε θέσεις όπως αυτές στην ακρόπολη να μην είναι προσεκτικά επιλεγμένα, αφού είναι "βιτρίνα" της χώρας μας, αλλά όπως είπε και ο μπαμπαστρούμφ "αυτά τα άρθρα των βεβιασμένων γενικεύσεων ποτέ δεν τα συμπάθησα".

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock