Σάββατο, Νοεμβρίου 04, 2006

Πως γινονται οι ησυχοι πολιτες τερατα

Τι σκεφτεται ενας υπερασπιστης των βιαστων? Τι ευθυνες εχει?

Η υποθεση του βιασμου στην Αμαρυνθο με βαζει ακομα μια φορα σε σκεψεις.

Καλα τα παιδια, ειναι μικρα και δεν ξερουν, αλλα πως γινεται για μια ακομη φορα οι ενηλικοι της υποθεσης να συμπεριφερονται τοσο ασχημα? Ο συλλογος διδασκοντων ας πουμε εισηγηθηκε να αποβληθει το θυμα του βιασμου! Ο δημαρχος της πολης πριν χρονια, σε μια τρομερη υπερβαση εξουσιας και επιδειξη αυταρχικου ρατσισμου, ειχε δωσει διορια 8 ημερων να εκκενωσουν την περιοχη οι λαθρομεταναστες!

Πως μπορει να κανουν κατι τοσο λανθασμενο? Ακομα και αν οι ιδιοι ειναι ρατσιστες, δεν εχουν ενστικτο αυτοσυντηρησης, δεν φοβουνται τις συνεπειες του νομου? Δεν ξερουν πχ οτι τωρα η υποθεση ειναι σημαντικη και οτι ολη η Ελλαδα παρακολουθει την συμπεριφορα τους? Νομιζουν οτι θα την γλιτωσουν πατωντας ετσι ξεκαθαρα τους νομους και τις δημοκρατικες αρχες? Ή μηπως ρε παιδια νομιζουν οτι κανουν το σωστο? Μηπως οι ενηλικοι κατοικοι της Νεας Μηχανιωνας, της Αμαρυνθου, της Βεροιας κτλ μοιαζουν λιγο με τα παιδια που κανουν τα εγκληματα που ενοχλησαν τοσο το πανελληνιο? Μηπως πραγματικα απορουν οι απλοι πολιτες:

μα τι διαολο, τοσα χρονια μας μαθαινει το επισημο κρατος στα σχολεια και μεσα απο τα χειλη των επισημων στα ΜΜΕ, οτι ειμαστε Ελληνες με εξαιρετικα γονιδια, οτι οι ξενοι και ειδικα οι Βαλκανιοι ειναι για φτυσιμο, μας μαθαινουν οτι λιγη βια δεν κανει και κακο ρε αδερφε (αφου οι αστυνομικοι μας πρωτοι ασκουν βια), μας μαθαινουν οτι οι μεγαλυτεροι ηρωες της ιστοριας μας ηταν Τουρκοφαγοι και Βουλγαροκτονοι, μας μαθαινουν οτι οι γυναικες δεν εχουν και πολλα δικαιωματα και αν σηκωσουν κεφαλι ο σωστος αντρας της τραβαει και κανα σκαμπιλι... δεν μας μαθαινουν τελος να στηριζουμε τους δικους μας ακομα και οταν εγκληματουν, δεν μας μαθαινουν οτι καλυτερα να την γλιτωσει 5 φορες ενας εγκληματιας Ελληνας, παρα να προστατευτει οποιοδηποτε ξενο σκουπιδι? τωρα τι θελουν? τι τους πειραξε? Δεν πραξαμε συμφωνα με τις αρχες τους? Δεν αξιζουμε αραγε μεταλλιο? Η κυβερνηση μας κριτικαρει, θελουν πραγματικα αλλαγη? Τοσο καιρο δεν ανεχονται και ισως προωθουν το ευγενικο εργο της φυλετικης καθαρσης της χωρας? Αν ο υπουργος Δημοσιας Ταξης δεν θελει να βασανιζουμε ξενους, οι υφισταμενοι του γιατι το κανουν καθημερινα? Αν ο Υπουργος Δικαιοσυνης θεωρει δικαιο να εχουμε τα ιδια δικαιωματα με τους ξενους, γιατι στα δικαστηρια του σχεδον ποτε αυτο δεν ισχυει? Αν η Υπουργος Παιδειας θελει να ακουγεται η αληθεια, γιατι τα σχολικα βιβλια ειναι γεματα με ανακριβειες, παραλειψεις εως και εθνικιστικη προπαγανδα?

Αυτα τα απαισια φαινομενα με κανουν να μην θελω να γυρισω στην Ελλαδα. Η συχνοτητα τους ειναι πραγματικα ανησυχητικη. Δειχνει οτι το φαινομενο δεν ειναι καποια εξαιρεση οπως θελουν να την παρουσιασουν καποιοι επισημοι. Το φαινομενο ειναι απλα εκφανση της διαχυτης νοοτροπιας στην Ελλαδα και ειδικα την επαρχια, μιας μισαλλοδοξης, εκδικητικης, ρατσιστικης και βρωμικης νοοτροπιας. Η νοοτροπια αυτη διαπερνα ολα τα στρωματα, απο τον απλο πολιτη ως τον αστυνομικο, τον δασκαλο και τον δημαρχο. Υπαρχει συνεχως κατω απο την επιφανεια και που και που οταν βρισκει ευκαιρια οδηγει σε εγκληματα.
Το θεμα δεν σηκωνει αλλο πασαλειμμα, δεν μπορει να εχουμε παλι το θαυμα των τριων ημερων, ασχολουμαστε τωρα και μετα απο λιγες μερες το ξεχναμε και η κατασταση συνεχιζει. Πρεπει να βγουμε και και να παραδεχτουμε ανοιχτα και ξαστερα οτι η Ελλαδα εχει σημαντικο προβλημα ρατσισμου και ακομα περισσοτερο εχει προβλημα δημοκρατικου ελεγχου του ρατσισμου, εχει προβλημα ρατσισμου στα οργανα της πολιτειας! Και οχι δεν ειναι φυσιολογικο το προβλημα, ειναι απαραδεκτο. Ουτε συμβαινει αλλου στην ΕΕ15 σε τετοιο βαθμο, ουτε θα ηταν δικαιολογια αν συνεβαινε. Χρειαζεται συνολικη αλλαγη, των σχολικων βιβλιων, της επισημης ιδεολογιας, της εκπαιδευσης των αστυνομικων ακομα και των νομων που αφηνουν περιθωριο για αυθαιρεσιες. Τελος χρειαζεται και μια μεγαλη εκστρατεια πληροφορησης οτι αυτο πια δεν ειναι αποδεκτο. Τα δικαιωματα ολων των ατομων στην Ελλαδα, μεταναστων, παιδιων, γυναικων, θα γινονται σεβαστα και κανεις δεν θα μπορει να τα πατα. Οποιος το κανει θα τιμωρειται χωρις ελαφρυντικα οτι δεν ηξερε, δεν γνωριζε.

Αυτα περιμενω απο τους πολιτικους μας, οτιδηποτε αλλο, δηλωσεις και παραδηλωσεις χωρις εργα ειναι σκετη και απλη υποκρισια.

σχετικα:
Dogville α λα ελληνικα
Κυβέρνηση κατά του ρατσισμού
και ενα ομορφο αρθρο απο το θεωρειν Τα Πολλά Πρόσωπα του Νεοελληνικού Ρατσισμού

45 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιο βιβλιο, ΜΜΕ λεει πως πρεπει να ειμαστε ρατιστες και να εχουμε τις γυναικες υπο? Με στοιχεια και παραπομπες.

Ηρωας της Γαλλιας: Σφαγεας Ναπολεων
Αγγλιας: Πειρατης και κλεφτης Σερ Φρανσις Ντρεικ, Δικτατορας Ολιβερ Κρομγουελ.
Αμερικη Ο ανωνυμος αμερικανος πιονιερος των γουεστερν που μεκελεψε τους ινδιανους.
Μογγολων Τζενγκις Χαν
Τουρκων Ο Δημοκρατης Κεμαλ Ατατουρκ
Ισπανια Φονιαδες και καταστροφεις του λατινοαμερικανικου πολιτισμου Πιζαρο, Κορτες κλπ

Αν για σενα για να μην εχουμε ηρωες τουρκοφαγων σου αρκει να ειμασταν ακομα υπηκοοι Οθωμανοι τοτε κατσε στο χωριο σου. Μπαφιασαμε απο τυπους σαν εσενα

Ανώνυμος είπε...

Πόσο θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ αυτό το κoμμάτι!
Αλλά αφού δεν το έκανα, τουλάχιστον το ψήφισα!

S G είπε...

καταρχας ανωνυμε ευχαριστω για το σχολιο γιατι με βοηθαει να δειξω τι εννοω (φοιβε εσενα δεν σε ευχαριστω :-) )

λοιπον η διαφορα ειναι οτι οι Βρεταννοι επισημως ντρεπονται για την αυτοκρατορια και τα εγκληματα της. Οι Αμερικανοι εχουν ζητησει συγγνωμη απο τους Ινδιανους και δινουν συνεχως εμμεσα και αμεσα αποζημιωσεις. Οι Αυστραλοι το ιδιο. Οι Ισπανοι, ειδικα οι νεοι ουτε για αστειο δεν ειναι περηφανοι για τον Κορτες ή τον Πιθαρρο.

Οι Τουρκοι και Μογκολοι βασικα μου ειναι αδιαφοροι και σιγουρα οχι μετρο συγκρισης.

Ενω εμεις στηριζουμε βασικα την ιδια την εθνικη μας ταυτοτητα στον ρατσισμο! Ειμαστε Ελληνες, γιατι εχουμε καλυτερα γονιδια, δεν ειμαστε Βαρβαροι, δεν ειμαστε Τουρκοι, δεν ειμαστε Σλαβοι, δεν ειμαστε κουτοφραγκοι. αυτα εκτος απο αναληθη (ποιος ξερει κατα ποσο ειμαστε Σλαβοι, Αλβανοι, Ιταλοι και Τουρκοι, ακομα και Καταλανοι) ειναι και καταστροφικα γιατι οριζουν το τι ειμαστε ως αντιδιαστολη στους "ξενους", κανοντας την κοινωνια μας κλειστη και ακαμπτη.

αυτο υπαρχει διαχυτο στα σχολικα βιβλια, υπαρχει στην επισημη προπαγανδα, υπαρχει καθε φορα που κερδιζεται ενα μεταλλιο και η αμυαλη νικητρια μιλαει για τα καλα ελληνικα γονιδια (περιεργως οταν, οπως συνηθως, πατωνουμε κανεις δεν μιλαει για κακα ελληνικα γονιδια).
Οι ιδιοι οι πολιτικοι μας αρχοντες δεν τνρεπονται να μιλανε με ορους φυλετικης καθαροτητας και ανωτεροτητας (να μην πω για τον ανεκδιηγητο Χριστοδουλο).

"Αν για σενα για να μην εχουμε ηρωες τουρκοφαγων σου αρκει να ειμασταν ακομα υπηκοοι Οθωμανοι τοτε κατσε στο χωριο σου."

οι τουρκοφαγοι προσεφεραν οτι προσεφεραν πριν 200 χρονια. οι βουλγαροκτονοι πριν 1000. Δεν ξερω αν θα μπορουσαν να εχουν κανει το εργο τους με λιγοτερο βιαιο τροπο (εχουμε πολλα εγκληματα στην ιστορια μας). Ξερω ομως οτι καμμια θεση στην σημερινη Ελλαδα δεν εχει η ρατσιστικη και εθνικιστικη προπαγανδα. Η περιγραφη πρεπει να γινεται αντικειμενικα, να βλεπουμε τα εγκληματα μας μαζι με τα επιτευγματα μας.

"ποιο βιβλιο, ΜΜΕ λεει πως πρεπει να ειμαστε ρατιστες και να εχουμε τις γυναικες υπο?"

εχεις ανοιξει ποτε την τηλεοραση σου? Οποια γυναικα ειναι ελευθερα σκεπτομενη και ντυνεται οπως γουσταρει βαφτιζεται πουτανα. Ο αντρας απο την αλλη σε ολες τις ελληνικες σειρες ειναι ενα βρωμερο ατομο που δεν σηκωνει δαχτυλο να κανει μια δουλεια στο σπιτι, δεν ξερει να μαγειρευει, εξαιρετικα αγνεης δεν ξερει καν να μιλα σωστα στους αλλους, αντρες-γυναικες. Ενιοτε ριχνει και κανα σκαμπιλι. Μαλιστα ακομα και οι ιδιες οι γυναικες σε εκπομες χαμηλης υποσταθμης βγαινουν και ρωτανε "που πηγαν οι αντρες".

Εχω βαρεθει τον ματσισμό, την συμπεριφορα "ο αντρας ειναι αντρας και οταν χεζει βρωμαει ολο το σπιτι". Και αν οι πολιτες ειναι ελευθεροι να λενε οτι θελουν, περιμενω απο την πολιτεια να μην εκφραζει τετοιες απαισιες αποψεις ουτε να τις στηριζει.

S G είπε...

να σημειωσω οτι βεβαια η επισημη συγγνωμη της ελληνικης πολιτειας στους μεταναστες και γενικα στους γειτονες μας θα ερθει σιγουρα καποτε. Απλα θα πρεπει οι κακοιμοιροι να περιμενουν 60 χρονια για να κανουμε αυτο που οριζει η αξιοπρεπεια και οι αλλοι πολιτισμενοι λαοι εχουν κανει ηδη.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Έχεις δίκιο. Και οι δηλώσεις όμως, όταν κι αυτές λείπανε όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια αρχή. Τουλάχιστο αρχίζουμε να το συζητάμε το ζήτημα. Ελπίζω να αρχίζουμε και να συνειδητοποιούμε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πριν αν είναι πολύ αργά.

Ανώνυμος είπε...

Α, ρε SG πως τα λες. Μ έφτιαξες πάλι.

Δυο ερωτήσεις-παρατηρήσεις

1. Εν συντομία: πως γίνεται και έχουμε τα καλύτερα γονίδια αλλά είμαστε τελευταίοι σε όλα και σάπιοι ως το κόκκαλο, ας μου το εξηγήσει κάποιος.

2. Μα η Ελληνική τηλεόραση όπως και τα lifestyle περιοδικά είναι φυτώριο αυνανίας και αποπροσανατολισμού. Όταν πρίν 10ετία είχαν το σύνθημα "φράγκα, γκόμενες παλάτια" και "τι να μας πούνε οι ξενέρωτοι ρε, εδώ εμείς είχαμε πρωθυπουργό με αδένες" και "η απιστία είναι το αλατοπίπερο της ζωης" κλπ και κατέστρεφαν μια ολόκληρη γενιά που σήμερα θέλει να κάνει παιδιά ενώ δεν εχει ούτε την ψυχική υποδομή και ισορροπία (όταν ανταλλάσσεις σκατά στις σχέσεις σου με τους άλλους, αφιονισμένος απο την τεχνητή τηλεοπτική πραγματικότητα, πως περιμένεις να φυτρώσουν αξίες αργότερα, και να το θελεις) ούτε την πειθαρχία (ναι κύριοι, ο γάμος και η οικογένεις θέλουν πειθαρχία), αλλά ούτε και την ποιότητα (ο γάμος θέλει αγάπη και κατανόηση και όχι lifestyle κυνισμό).

Παιδιά, υπάρχει η παλιά παροιμία "ή παπάς, ή ζευγάς".

Από εκεί και πέρα συμφωνώ για το θέμα των μεταναστών. Αλλά το θέμα σηκώνει δυστυχώς συζήτηση.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Να καταθέσω κι εγώ την προσωπική εμπειρία μου από την παραμονή μου για κάμποσα χρόνια στις Βρυξέλλες. Εκεί τα πράγματα προ δεκαετίας και βάλε ήταν πολύ σοβαρώτερα απ' ότι εδώ, δεδομένου ότι ανακαλύφθηκε κύκλωμα παιδεραστίας με φόνους παιδιών. Ο σπιτονοικοκύρης μου ήταν καθηγητής σχολείου και αναμεμειγμένος σε ένα τέτοιο κύκλωμα. Στο υπόγειο εμφάνιζε σε σκοτεινό θάλαμο φωτογραφίες με ομοφυλοφιλικό και παιδεραστικό περιεχόμενο. Τα περισσότερα πορτραίτα, αν τα πούμε έτσι, ήταν από παιδιά μεταναστών της συνοικίας. Βλέπετε αισθανόμουν άνετα με τους μετανάστες, Βορειοαφρικανούς κυρίως, τρομάρα μου, και έμενα σε γειτονιά που είχε καμπόσους ! Ένα απόγευμα που είχα καλέσει έναν Ολλανδό συνάδελφο με τα δυο μικρά κοριτσάκια του για Ελληνικώτατο γιουβέτσι και τον ξενάγησα και στο υπόγειο, ο καλεσμένος μού άνοιξε τα μάτια ! Η Προτεσταντική αγωγή του, βλέπετε, του επέτρεπε να ανοίγει όσα δωμάτια δεν έβρισκε κλειδωμένα. Στην πόλη του, το Γκρόνιγκεν, περηφανεύονται ότι δεν έχουν ρολλά στα παράθυρά τους και ότι μπορούσες να παρακολουθήσεις ένα ολόκληρο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς "Ντάλλας" από τα ανοικτά στον δρόμο παράθυρα των χώρων υποδοχής των παροδίων σπιτιών. Και ο σπιτονοικοκύρης μου δεν κλείδωνε τον σκοτεινό θάλαμο !
Το αποτέλεσμα : Ο σπιτονοικοκύρης μου, λίγο μετά τα αποκαλυπτήρια από τον Ολλανδό φίλο, αλλά χωρίς καταγγελία από τον Ολλανδό φίλο ή εμένα, πήγε φυλακή για πολλά χρόνια και μαζί πολλοί άλλοι, αλλά κανείς δεν βγήκε να πει ότι αυτό ήταν πρόβλημα της Βελγικής κοινωνίας, ή οτι όλοι ήταν υπεύθυνοι, δηλαδή κανείς.
Όποιον κι αν ρώτησα στην συνέχεια, ντόπιο ή ξένο, για το αν θα έπρεπε να είχα ειδοποιήσει την αστυνομία, έλαβα την απάντηση ότι δεν έπρεπε να έχω καταγγείλει τίποτε διότι οι παιδεραστές είχαν γερές πλάτες και τίποτε δεν θα γινόταν.
Συνεπώς, δεν είναι ακριβές ότι μόνον η Ελλάδα έχει πρόβλημα και παντού αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα έχει λυθεί.
Πάντως, S G, ας ετοιμάζεσθε για μάρτυρας υπερασπίσεως των τεσσάρων. Αφού "χρειαζεται συνολικη αλλαγη, των σχολικων βιβλιων, της επισημης ιδεολογιας, της εκπαιδευσης των αστυνομικων ακομα και των νομων που αφηνουν περιθωριο για αυθαιρεσιες" και "χρειαζεται και μια μεγαλη εκστρατεια πληροφορησης οτι αυτο πια δεν ειναι αποδεκτο", οι τέσσαρες θα πουν ότι μέχρι να γίνουν αυτά αυτοί δεν φταίνε τίποτα.

Maria Velliou είπε...

Κύριε Γεωργάνα, νομίζω ότι αδικείτε λίγο τον SG, που του έχω αδυναμία, ως γνωστόν, άσχετα αν συμφωνώ πάντα 100%.
Δεν νομίζω οτι αναφέρεται στο βιασμό, αλλά στη στάση της κοινωνίας απέναντι του και απέναντι στο θύμα, όταν λέει ότι φταίνε όλοι αυτοί οι παράγοντες.
Στο ρατσισμό απέναντι στα θύματα του βιασμού αναφέρεται ο SG, τα οποιαδήποτε θύματα βιασμού καθώς και στο ρατσισμό απέναντι στους μετανάστες-κι εδώ έχουμε μια μετανάστρια που έπεσε θύμα βιασμού.
Προσωπικά δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι είμαστε η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη στο θέμα του ρατσισμού. Απλά, είμαστε εκδηλωτικοί. Ίσως, βέβαια, εθελοτυφλώ.
Αλλά ξέρουμε ας πούμε ότι οι Ιταλοί έχουν ρατσισμό ακόμη και μεταξύ τους.
Η Ισπανίδα (από τη Βαρκελώνη) νύφη μου, SG, που ζει στην Ελλάδα ήδη έξη χρόνια, ακόμη δηλώνει εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι οι έλληνες δεν έχουμε αποσχιστικές τάσεις κατά περιοχές ή φαινόμενα έντονου τοπικισμού σε βαθμό μίσους για τον "άλλο". Κι είναι κοπέλα μορφωμένη, η οποία παρακολουθεί ειδήσεις, διαβάζει εφημερίδες κι είναι αρκετά κοινωνικοποιημένη.
Δεν έχουν μίσος για τον "άλλο" οι Γάλλοι; Μα το είδαμε, πεντακάθαρα! Οι δε Γερμανοί έχουν επίσης προβλήματα μεταξύ τους, ανατολικοί και δυτικοί, ανατολικοί με μετανάστες κ.α.
Έχεις βέβαια ένα δίκιο: ότι ο μυθος του "κατατρεγμένου, μικρού, ηρωϊκού λαού" μας τρέφει ακόμη, πολύ έντονα, ίσως όχι άνευ αιτίας-βοήθησε ο μύθος στη συγκρότηση και συνοχή, εν πάσει περιπτώσει υπήρξε ένα από τα βάρη, ίσως το μεγαλύτερο, που κληροδότησε ο δέκατος ένατος στον εικοστό αιώνα και ο τελευταίος δεν μπόρεσε να διαχειριστεί επιτυχώς.
Βέβαια, ο μύθος αυτός δεν εξηγεί επαρκώς το ρατσιστικό φαινόμενο στη σύγχρονη Ελλάδα, διότι δεν εξηγεί φερ' ειπείν το ρατσισμό απέναντι στους Άραβες, τους Μαύρους Αφρικανούς, τους Ινδοπακιστανούς, ή ακόμη τους Ρώσους, Πολωνούς κι εν γένει ανατολικοευρωπαίους ή τους Πόντιους, Γεωργιανούς κ.λ.π.
Ο ρατσισμός δεν ερμηνεύεται και δεν θα θεραπευθεί μόνο με την απάλειψη εθνικιστικών αναφορών ή πρακτικών από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, απαιτείται γενικότερη παιδεία και προσπάθεια συντονισμένη. Επίσης, οι προσπάθειες των διαφόρων αντιρατσιστικών οργανώσεων, πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τις ευαισθησίες κάποιων χαμηλών στρωμάτων της κοινωνίας μας που υποφέρουν οικονομικά και να μην είναι επιθετικές, διότι μπορεί να πετυχαίνουν αντίθετο αποτέλεσμα με τις συγκεκριμένες ομάδες, που είναι κι οι πιο επιρρεπείς σε ρατσιστικές πρακτικές.
Σίγουρα, η τηλεόραση μας έχει τραγικό επίπεδο, προωθεί όμως και αντιφατικά μηνύματα, δεν θα έλεγα ότι ευθύνεται συγκεκριμένα για το φαινόμενο του ρατσισμού.
Αυτό που με ανησυχεί, πέρα από το ρατσισμό προς τους μετανάστες, είναι δύο άλλα παράλληλα φαινόμενα: ο αι ώ νι ος ρατσισμός απέναντι στα θύματα βιασμού, χυδαίος κι εξοντωτικός και δεύτερον η τάση κάποιων κλειστών κοινωνιών στην επαρχία να "προστατέψουν" τους "νοικοκυραίους" της περιοχής τους, πιστεύοντας ότι απειλείται συνολικότερα η κοινωνική τους συνοχή από την αποκάλυψη τέτοιων σκανδάλων. Στην ουσία, οι "νοικοκυραίοι" νιώθουν ότι προστατεύουν τον εαυτό τους με τον τρόπο αυτό, την τιμή της πόλης τους ή και του οίκου τους από την πιθανή απειλή της κάμερας που θα αποκαλύψει κύριος οίδε τι.
Κι αυτό είναι επίσης ένα δυσάρεστο φαινόμενο που χαρακτηρίζει γενικώτερα κλειστές κοινωνίες.
Θέλω να πω ότι δέχομαι πως ίσως οι ψευτόμαγκες αυτοί δεν θα τολμούσαν να φερθούν έτσι στην κόρη μιας επιφανούς ντόπιας οικογένειας. Ενδέχεται όμως, ελλείψει του πιο "εύκολου" στόχου, της φτωχής η ανυπεράσπιστης μετανάστριας, να το έκαναν-δε φαντάζομαι να πιστεύετε πως μόνο οι μετανάστριες βιάζονται σ' αυτή τη χώρα!
Λοιπόν, αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η στάση της κοινωνίας και των Μ.Μ.Ε. σε μια τέτοια περίπτωση. Πιστεύετε ότι θα ήταν καλύτερη απέναντι στο θύμα του βιασμού; Εγώ, με βάση παραδείγματα του παρελθόντος, αμφιβάλλω σοβαρά.

basik-ly είπε...

Πιστεύω ότι το επίπεδο της χώρας δεν διαφέρει από εκείνο ενός παιδιού 12-13 ετών. Πλήρης ανωριμότητα, η οποία θα συνεχιστεί όσο τα βιβλία επαναλαμβάνουν και δάσκαλοι και μαθητές παπαγαλίζουν τις γνωστές κοτσάνες.
Μια χώρα ωριμάζει μόνο όταν δει κατάματα την ιστορία της και παραδεχτεί τα λάθη του παρελθόντος της. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται πολλά χρόνια ακόμη για να πλησιάσει σ' αυτό το σημείο.

Ανώνυμος είπε...

Προς SG

Αποφευγεις να σχολιασει τον Ναπολεοντα. Ξεφευγει μαλλον απο το μοντελο σου. Τωρα το τι συγχωρεση ζητησαν αστο, οι μισοι Αγγλοι αποικιοκρατες ειναι σερ. Παντως δεν ηξερα οτι στην Αμερικη δινουν αποζημιωσεις δεχομαι την αποψη σου. Αλλα το οτι προτυπο ειναι ο αμερικανος καουμπου θα το δεχτεις νομιζω. Γενικα ο καθε λαος εχει τους ηρωες του αλλο και αν αυτοι δεν υπηρξαν ηθικη σε μια κοινωνια οπως η ανθρωπινη η οποια δεν ειναι καθολου ηθικη. Ετσι Τουρκοφαγους εχει η δικη μας ιστορια διοτι στους τουρκους υποδουλωθηκαμε και απο αυτους επρεπε να ξεσηκωθουμε. Τωρα το επιχειρημα σου για

Δεν ξερω αν θα μπορουσαν να εχουν κανει το εργο τους με λιγοτερο βιαιο τροπο (εχουμε πολλα εγκληματα στην ιστορια μας

ειναι αστειο. Δηλαδη πως θα γινομασταν ενεξαρτητο κρατος. Παει ο Κολοκοτρωνης στον Σουλτανο πινουν τσαι και εκει στο τσαι πεταει ο Θοδωρας την ατακα. Ρε Αμπντουλ δεν μας δινεις και καμμια ανεξαρτησια ετσι για να πινουμε το τσαι μας και σε διαφορετικες αυλες. Και ο Αμπντουλ ειπε στο βασταζο, ρε Μεχμετ φερε τα χαρτια να τους δωσουμε ανεξαρτησια. Οκ ετσι ειναι αν ετσι νομιζεις. Σε πολεμο γινονται εγκληματα και δεν φοβαμαι να πω πως οι επαναστατες δεν εδειξαν ενδεχομενως και την καλυτερη συμπεριφορα στους "αθωους" τουρκους, αλλα δεν με νοιαζει και ιδιαιτερα. Οπως οι συμμαχοι εκαναν την δρεσδη και το Βερολινο λαμπογυαλο τι θα πουμε δηλαδη. Κακοι συμμαχοι πωπω μην πειραξουμε την πρωτευουσσα του Χιτλερ.

Επειτα η τηλεοραση δειχνει πολλα προγραμματα, απο ολα εχει ο μπαξες. Και επειδη παρακολουθω συχνα τβ νομιζω πως ειναι αστειο να λεει κανεις πως εχει γινει ενα απεραντο Μαξιμ η Πλειμπου τα οποια μου προκαλουν αναγουλα με την αισθητικη τους. Και πολλω δε η πολιτεια. Εχεις δει εσυ κρατικο εγγραφο να λεει κοπανατε γυναικα, γκομενα η οποιαδηποτε αλλη? Εχεις δει στην κρατικη τηλεοραση κατι αναλογο? Που τα βλεπεις και δεν τα βλεπω εγω. Γεμισαμε τσοντες στο πραιμ ταιμ μηπως? Τωρα αν παμε σε ιδεολογικο επιπεδο, με τις γυναικες του τυπου σεξ εντ δε σιτυ πως να τις πεις αλλιως. Ζουν στην Νεα Υορκη με τοσα μουσεια και το μονο που τις απασχολει ολη μερα ειναι το απο αυτο τους συγγνωμη και για την εκφραση.

Μεταναστης νομιμος απολμαβανει πληρων δικαιωματων ο δε λαθραιος απολαμβανει μονο του δικαιωματος σεβασμου ζωης και αξιοπρεπειας. Ολα τα αλλα τα ακουω βερεσε. Οταν πηγα εγω στο Ινγκλαντ αγαπητε πληρωσα βιζες και τα κερατα μου και προσπαθουσα να ειμαι τυπικοτερος πολιτης και απο τους Αγγλους που τους ευχαριστω που μου εδωσαν την δυνατοτητα δουλειας και μορφωσης.

Τριτον τα εθνη εδω και 200 χρονια απο εποχη διαφωτισμου οπου γεννιεται ο εθνικισμος αντιλαμβανονται εθνο εθνικιστικα την κρατικη τους υποσταση. Οπου υπηρξαν κρατη πολυεθνικα κατερρευσαν συμπτωση? Ποσα νεα εθνη κρατη εχουν γεννηθει? Οι Αλβανοι του Κοσσοβου τι ικανοποιουν περα απο τον εθνοεθνικισμο τους? Οι Παλαιστηνιοι, οι Εβραιοι? Καθε λαος εχει τον εθνικισμο του εκτος απο "κοσμοπολιτες" που δεν ανηκουν πουθενα. Τα κρατη οφειλουν να καλλιεργουν τον καλως εννοουμενο εθνικισμο η πατριωτισμο αν δεν σου αρεσει η λεξη διοτι το ρημαδι το ελληνικο συνταγμα λεει πως η προασπιση του επαφιεται στον ρημαδη τον πατριωτισμο των ελληνων. Οσο και να μην σας αρεσει σε καποιους η λεξη, να ειναι μπαναλ, παλαιομοδιτκη γουσταρουμε να ειμαστε πατριωτες εστω και αν μας λετε ελληναραδες. Διοτι αγαπητε SG για μενα η ελευθερια και η ανεξαρτησια δεν ειναι κατι δεδομενο ειναι πραγματα τα οποια καθε μερα πρεπει καθε μερα να επαγρυπνεις. Δεν μου αρεσει ο πολεμος τρελος δεν ειμαι αλλα δεν μου αρεσει και το ξεβρακωμα και η συνεχης παραχωρηση για να ειναι αρεστοι καποιοι.

Περι ιστοριας κλπ. Θα συμφωνησω με μια αποχρωσια αποψη σου την οποια αντεληφθην περι προτυπων κλπ. Ξεκαθαριζω οτι δεν περιμενω οι νεοι να εχουν προτυπα τον Κολοκοτρωνη δεν γινεται, ειναι νεκρος, εζησε σε αλλες εποχες βαρβαρες. Ουτε εγω τον ειχα ποτε, οταν με ρωταγαν ποιον ηξερα δεν ελεγα Ανδρουτσο αλλα τον Ασιμοφ και τον Μπιλ Γκειτς αλλα παντα στο πισω μερος του μυαλου μου ειναι ο Θοδωρας γιατι για να σκεφτομαι τον Μπιλ και το Ισαακ εβαλε κατι και εκεινος.

Ο λογος της επιθεσης μου προς εσενα δεν ειναι το θεμα της κακοποισης per se. Αλλα το γεγονος πως με βαση κατι το οποιο δεν ειναι απο μονο του ρατσιστικο οπως ο βιασμος πας να βγαλεις ψωμι για να πεις την λιτανεια σου περι ρατσισμου σε μια χωρα η οποια χωρις να ειναι προετοιμασμενη δεχτηκε εξαιρετικα απροετοιμαστη κοσμο. Για το περιστατικο δηλωσα σε αλλο ποστινγκ πως φαινεται να υπαρχει ρατσισμος στην αντιδραση της κοινωνιας. Αλλα για το γεγονος καθε αυτο ας περιμενουμε τι πραγματικα εγινε γιατι οσοι ζουν στην αμερικη ξερουν κατα καταστασεις σαν την υποθεση του αστυνομικου Pagones οπου βρεθηκε απο το τιποτα κατηγορουμενος. Οχι πως δεν εγινε αυτο που λεγεται αλλα δεν ξερουμε αν εγινε με συναινεση ακομα! Παντως την συμπεριφορα των κατοικων την θεωρω απαραδεκτη, αλλα αυτο ειναι το ζητημα ρε SG? Το οτι τα σχολεια εχουν παραιτηθει απο τον ρολο της διαπαιδαγωγησης, οτι το σχολειο ειναι τοπος καταληψης, χαβαλε και συνδικαλισμου ειναι το σοβαρο. Το οτι οι αχρηστοι δασκαλοι δεν διαπαιδαγωγουν τα παιδια εχει σημασια, οτι κωφευουν οπως στην περιπτωση Αλεξ. Αυτοι που θελουν και 40% αυξηση. Ο ρατσισμος (της κοινωνιας οι δραστες δεν ξερουμε αν ειχαν ρατσιστικα κινητρα)ειναι δευτερευον οπως ειπε και η δικηγορος της κοπελας.
Και επειδη ειμαι μεγαλυτερος απο σενα δεν νομιζω να εχεις δει κινηματα τυπου Vlaams. Rep, BUF στις αρχες του 90 με πογκρομ και δολοφονιες. Ε εδω υπηρχαν μεμονωμενα ρατσιστκα επεισοδια. Εδω δεν ξερω λαθρο η νομιμο μεταναστη χωρις δουλεια. Που ειναι οι περιφημες διακρισεις?

Ανώνυμος είπε...

Κυρια Βελιου σε προσφατο ταξιδι μου σε ανατολικη χωρα ειχα την ευκαιρια να ακουσω για αυτους τους λαους. Ξερετε τι ρατσισμο και τι εθνικισμο εχουν αυτες οι χωρες? Ειδικα Ρωσσια και Πολωνια

Maria Velliou είπε...

Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω, anonymous. Δεν ανήκω, όπως είδατε, σ' αυτούς που θεωρούν τους έλληνες πρωταθλητές του ρατσισμού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θεωρώ ιδανική την κατάσταση μας και χαίρομαι γι' αυτήν. Αλλά, όχι, δεν μας θεωρώ τους χειρότερους.
Πάντως, καλό είναι καθένας να ξεκινά το "σκούπισμα" από το δικό του σπίτι και να μην εφησυχάζει επειδή του γείτονα είναι εξίσου ή και χειρότερα βρώμικο.
Επίσης, δεν μου αρέσει όταν η έμφαση στα ρατσιστικά φαινόμενα συσκοτίζει το φρικτό πρόβλημα του βιασμού και της ανοχής μιας κοινωνίας σε τέτοιες πρακτικές βίας, όπου κι αν στρέφονται-τονίζω ότι δεν βιάζονται μόνο οι μετανάστριες σ' αυτή τη χώρα, φίλοι. Κι η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων απέναντι στα θύματα βιασμού, όποια κι αν είναι αυτά, δεν είναι ποτέ ιδανική.
Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό και να βλέπουμε μόνο την παράμετρο του ρατσισμού. Είναι μεγάλο λάθος.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Θέλετε κι ένα πείραμα σκέψεως; Τι θα έλεγε ένας φιλελεύθερος υπερασπιστής των βιαστών ;
Λοιπόν, τα παιδιά ανέπτυξαν ελεύθερα την προσωπικότητά τους. Η απαγόρευση του βιασμού στο δικαιακό μας σύστημα πηγάζει από την Αγία Γραφή, το Κοράνιο και άλλα τέτοια παραμύθια (ίδε και προφίλ S G). Όπως και η απαγόρευση των απολύσεων, τελικώς, βλάπτει τους εργαζομένους, έτσι και η απαγόρευση των βιασμών, τελικώς, αποβαίνει εις βάρος των πολλών που κατά βάθος θα ήθελαν να βιασθούν, αλλά, λόγω της απαγορεύσεως, δεν το επιτυγχάνουν. Και έπειτα, όσοι χρησιμοποιούν την γοητεία τους ή την επαγγελματική τους επιτυχία ή τα χρήματά τους για να ελκύσουν πρόσωπα ώστε να συνάψουν σαρκικές σχέσεις μαζί τους, μήπως και αυτοί δεν μετέρχονται μια μορφή βίας ; Αν δεν είχαν την γοητεία, την επιτυχία ή τα χρήματα, (όπως οι βιαστές έχουν την σωματική υπεροχή τους), μπορεί να μην κατόρθωναν αυτό που κατώρθωσαν. Γιατί να επιβραβεύουμε την δολιότητα, την υστεροβουλία και την πονηρία έναντι της ειλικρινούς και αδόλου σωματικής υπεροχής ;
Μα καλά, θα μου πείτε, ο νόμος είναι νόμος. Σωστά, αλλά πριν λίγα χρόνια ο νόμος απαγόρευε τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Χάρη στις προσπάθειες των φιλελευθέρων αυτό άλλαξε. Να λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για τους φιλελευθέρους. Υπέρ των παιδοφίλων και υπέρ των βιαστών. Και για να μην νομίζετε ότι το πείραμα έγινε
μόνο μέσα στο κεφάλι μου, ας θυμηθούμε την ιδρυτική διακήρυξη των Ταύρων του Στεφάνου Μάνου. Ακόμα θυμάμαι την οδύνη που μου προκάλεσε η περικοπή της που αφορούσε τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Όχι διότι ήμουν εναντίον, αλλά διότι έδειχνε ασύγγνωστη αδιαφορία γι' αυτό που πιστεύει ο μέσος πολίτης. Είτε συνειδητή αδιαφορία, είτε ατζαμοσύνη. Είτε πολιτικός θα είναι κανείς, είτε ιεροκήρυκας ιδεών. Και τα δυο δεν γίνεται.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Κι ένα πρακτικό ερώτημα για την υποστήριξη των θυμάτων των βιασμών :
Τι επιλέγει ο φιλελεύθερος, την θεσμική αντιμετώπιση με εξειδικευμένους συμβούλους που προσφέρει μια ευνομουμένη πολιτεία, ή την οικογενειακή στοργή σε μια εν μέρει οικογενειοκρατική πολιτεία ;
Αν επιλέγει το πρώτο, μήπως η μόνη διαφορά του από τον κρατιστή είναι το ποιός θα πληρώνει τον ψυχολόγο ;

S G είπε...

"Αποφευγεις να σχολιασει τον Ναπολεοντα"

δεν τρεφω γενικα μεγαλη εκτιμηση στους Γαλλους και την ελλειψη μετανοιας για τα αυτοκρατορικα εγκληματα τους, σε βαθμο που ακομα στην Αφρικη ανακατευουν λαους με τα παιχνιδια τους. Αλλα ο Ναπολεων δεν νομιζω οτι εκανε και τοσα εγκληματα (νομιζω οτι ειδωξε τον βασιλια καλο ηταν), αλλωστε τα γαλλικα βιβλια ιστοριας δεν νομιζω οτι τον παρουσιαζουν σαν ηρωα αλλα σαν την ιστορικη φιγουρα που ηταν.

"Δηλαδη πως θα γινομασταν ενεξαρτητο κρατος. Παει ο Κολοκοτρωνης στον Σουλτανο πινουν τσαι..."

μα δεν κριτικαρω την επανασταση αφεαυτου, τα εγκληματα κριτικαρω. Ηταν αναγκη να διωξουμε τους ελληνοφωνους μουσουλμανους? Ηταν αναγκη να σφαζουμε αμαχο κοσμο μετα απο νικες και εισοδους σε τουρκοκρατουμενες πολεις? Δεν ειμαι ιστορικος, δεν το ξερω σιγουρα, αλλα νομιζω οτι θα μπορουσαμε να τα καταφερουμε με λιγοτερη αδικια και αιμα.

"επειδη παρακολουθω συχνα τβ νομιζω πως ειναι αστειο να λεει κανεις πως εχει γινει ενα απεραντο Μαξιμ η Πλειμπου"

μαλλον δεν καταλαβες, η πορνογραφια δεν με ενοχλει γιατι δεν κρυβεται δεν παριστανει οτι ειναι κατι αλλο. Οι τραγικες ελληνικες σειρες με ενοχλουν, και η καθε εκπομπη παρλαπιπας που παρουσιαζονται ως παραδειγματα προς μιμηση ατομα που θα ισως επρεπε να ειναι σε προγραμματα ψυχιατρικης βοηθειας! Φωνακλαδες, αγενεις, διεφθαρμενοι, τεμπεληδες, μισαλλοδοξοι, ασεβεις και προστυχοι προς τους αδυναμους, δουλικοι προς τους ανωτερους, τετοιοι ειναι οι χαρακτηρες που παρουσιαζονται 99% των περιπτωσεων.

"Εχεις δει εσυ κρατικο εγγραφο να λεει κοπανατε γυναικα, γκομενα η οποιαδηποτε αλλη? Εχεις δει στην κρατικη τηλεοραση κατι αναλογο?"

εχω δει δικαστηριο να αθωωνει ανθρωπους που κακοποιουν γυναικες και παιδια, εχω δει αστυνομικους να προσφερουν τοσο ηλιθια και πλημμελη προστασια στις κακοποιημενες (ας πουμε να τους λενε να γυρισουν σπιτι τους μετα την καταγγελια!!) και τοσο ξυλο στους πολιτες που συλλαμβανουν, που ειναι αστειο να λεμε οτι η ελληνικη πολιτεια προωθει τα ατομικα δικαιωματα.

"Μεταναστης νομιμος απολμαβανει πληρων δικαιωματων ο δε λαθραιος απολαμβανει μονο του δικαιωματος σεβασμου ζωης και αξιοπρεπειας."

τυχαινει να διαφωνω. Τυχαινει να πιστευω οτι η τυχη δεν θα επρεπε να παιζει τεραστιο ρολο στην ζωη μας, πιστυεω στις ισες ελαχιστες ευκαιριες για ολους. Ας παρουμε δυο ατομα που γεννηθηκαν σε αποσταση 5 χμ ο ενας απο τον αλλο, αλλα ο ενας ετυχε να γεννηθει απο την λαθος μερια των συνορων και να πληρωσει τα εγκληματα του κομμουνισμου ενω ο αλλος γεννηθηκε στην Ελλαδα και απολαμβανει τα πλεονεκτηματα αυτης της τυχης. Δεν νομιζω οτι θα επρεπε να εχουν τοση διαφορα στις ευκαιριες τους. Δεν νομιζω οτι δικαιουμαστε να αρνουμαστε μια καλυτερη ζωη σε τοσους βασανισμενους ανθρωπους, ατομα που δεν φταινε για την μοιρα τους, οπως και εμεις δεν ευθυνομαστε 100% για την δικη μας, δεν καταφεραμε μονο με τις δικες μας δυναμεις να φτασουμε οπου ειμαστε.

το να κρυβομαστε πισω απο την υποκριτικη δηλωση οτι ειναι παρανομοι και αρα ανευ δικαιωματων ειναι αστειο. Δεν υπαρχει νομιμη μεταναστευση στην Ελλαδα, υπαρχει λαθρομεταναστευση και κατοπιν νομιμοποιηση.

"Οπου υπηρξαν κρατη πολυεθνικα κατερρευσαν συμπτωση?"

εγω θα ελεγα οπου υπηρξε φτωχεια και κριση κατερρευσαν κρατη, ειδικα τα πολυεθνικα. Οπου υπαρχει ευημερια οπως στο Βελγιο, στην Ελβετια ο πολυεθνισμος δεν ειναι προβλημα. αλλα και παλι δεν καταλαβαινω που το πας, χωρες ζουν και ευημερουν με μεταναστες καθημερινα. Δεν υπαρχει πια εθνικα ομογενης χωρα στην Ευρωπη, να μην μιλησω για τις ΗΠΑ.

"Διοτι αγαπητε SG για μενα η ελευθερια και η ανεξαρτησια δεν ειναι κατι δεδομενο ειναι πραγματα τα οποια καθε μερα πρεπει καθε μερα να επαγρυπνεις."

σωστα. Η ελευθερια του καθε ατομου, οχι η ελευθερια μιας ομαδας ανθρωπων που καταπιεζει τις αλλες! Ατομικο δικαιωμα ειναι οχι συλλογικο και οχι εις βαρος των αλλων! Οποιοσδηποτε θελει να μου στερησει την ελευθερια, ελληνας ή ξενος, με αδικει και ειναι εχθρος μου. αντιθετα οποιοσδηποτε με αφηνει ησυχο εχει δικαιωμα να ζει οπως θελει και οπου θελει, Ελληνας ή ξενος.

τωρα αν καπου υπαρχει χειροτερα (στην Ρωσια ναι, στην Πολωνια δεν ειμαι σιγουρος) δεν με παρηγορει. Η ελλαδα με νοιαζει, αυτην μπορω να αλλαξω εστω και κατα 0,000001% και αυτο θα προσπαθησω.

Γιωργο Γεωργάνα ισως πρεπει να ξανασκεφτεις αυτο που ειπες. Βιασμος που γινεται με συναινεση δεν λεγεται βιασμος λεγεται ερωτας. Εχεις μπλεξει πραγματα που αυθαιρετα θεωρουνται "ασεμνα" ή "ανηθικα" με πραγματα που ειναι καταπατηση ατομικων δικαιωματων και αρα κατακριτεα. Το να εισαι περιεργος ή διαφορετικος στις σεξουαλικες προτιμησεις ειναι δικαιωμα σου και δεν ειναι δουλεια του κρατους. Επιτρεπεται ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, φτανει να υπαρχει συναινεση. Τοσο απλο.


Προφανως αυτο αποκλειει την παιδεραστια, γιατι κανενα παιδι στον κοσμο δεν ειναι ετοιμο για ερωτα, κανενα δεν προκειται να συνουσιαστει εθελοντικα.

Προφανεστατα αυτο δεν αποκλειει την ομφυλοφιλια, η οποια ειναι απλα μια σεξουαλικη προτιμηση που δεν πειραζει κανεναν.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

S G,
Πιο λιανά :
Η φιλελεύθερη φιλοσοφία αποκρούει την σωματική βία. Με όλη την δύναμη καταναγκασμού του κράτους, ελπίζω. Μπράβο της. Την άλλη βία, την ψευτιά, πώς την πολεμάει ; Μόνο με τον διάλογο, την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών κλπ. Γιατί αυτή η ειδική μεταχείριση στην σωματική βία ; Γιατί ;
Σε μιαν που έπεσε θύμα ψευτιάς λέμε "ας πρόσεχες ποιους συναναστρέφεσαι". Γιατί δεν λέμε σ' αυτήν που έπεσε θύμα βιασμού "μην πλησιάζεις αυτούς με μυς", ή καλύτερα, "κλείσου στον γυναικωνίτη να είσαι σίγουρη". Εμείς οι φιλεύθεροι, για να εξηγούμαι, γιατί πολλοί μουσουλμάνοι προτείνουν ευθαρσώς το δεύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά τα αρθράκια είναι πανέμορφα αν δεν έχεις ζήσει στο εξωτερικό κι απλώς ακούς στις ειδήσεις τι έγινε.
Εγώ δεν ξέρω που ζει ο αρθρογράφος αλλά αν μας το πει: Ελλάδα, USA, Germany, Italy, Spain, Japan, Australia, Adis Abeba, Argentina, Ivory Coast, θα μπορέσω να του βρω άλλες 100+ περιπτώσεις για να ντρέπεται και για τους ντόποιους.
Σύμφωνοι σε κάποια πράγματα είμαστε απαράδεκτοι, αλλά πολλά από αυτά που γίνονται στο εξωτερικό εδώ ούτε τα φανταζόμαστε.
Μου θυμίζουν φοιτητές που έχουν πάει μέχρι την Θεσσαλονίκη και μιλούν με μια σιγουριά κι αυτόπεποίθεση που τσακίζει κόκαλα. Δεν έχουν ζήσει στο Παρίσι όπου οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες, αλλά αυτό δεν τους στερεί την φαντασία κι άρχιζουν και λένε, λένε, λένε.. κι εσύ που τους ακούς αναρωτιέσε αν πρέπει να τους προσγιώσεις ή να τους αφήσεις στα σύννεφα.

S G είπε...

ατμα, αν και δεν το βρισκω τοσο βασικο για την συζητηση, ζω μεταξυ Γερμανιας και Ισπανιας (στην θεσαλλονικη εχω παει επισης, αλλα μονο δυο φορες :-) ). ειμαι ξενος σε αυτες τις χωρες και ποτε δεν εχω συναντησει παρομοια συμπεριφορα με αυτο που γινεται στην Ελλαδα απο το κρατος και τα οργανα του. Δεν με εχει ενοχλησει Γερμανος αστυνομικος ποτε, μονο μια φορα μου μιλησαν υπερβολικα εντονα επειδη αργησα να σταματησω το αμαξι μετα απο σημα τους. Διαμαρτυρηθηκα και μου ζητησαν επιτοπου συγγνωμη!

Στην Ισπανια εχω παει δυο τρεις φορες στην αστυνομια και βρηκα βοηθεια και σεβασμο. Γενικα δεν με εχουν ενοχλησει ποτε.

Στις αλλες χωρες που εχω παει (βασικα ολες, ακομα και στην Τσεχια), ακομα και οταν δεν μιλω την γλωσσα εχω βρει σωστη συμπεριφορα.

Στην Ελλαδα που δεν ειμαι καν ξενος με εχουν βρισει, σταματησει χωρις λογο και διαφορα αλλα. Εχω δει να βασανιζουν μεταναστες και οι περαστικοι να μην κανουν απολυτως τι-πο-τα. Εχω δει καρακαξα να βριζει μεταναστρια στο λεωφορειο χωρις κανεναν λογο και οι υπολοιποι αντι να την συνεφερουν αρχισαν και αυτοι στο βρισιδι.

το λεω ξεκαθαρα και συνειδητα οτι τον επισημο και διαχυτο ρατσισμο και ελλειψη σεβασμου στα ατομικα δικαιωματα που εχω δει στην Ελλαδα δεν τον εχω συναντησει αλλου στον πολιτισμενο κοσμο (ουτε καν στην Τουρκια, αλλα εχω πολυ μικρη εμπειρια εκει).

Τωρα οπως εξηγησα, ακομα και αν εχω αδικο δεν παιζει κανεναν απολυτως ρολο. Τα προτυπα και ιδανικα με τα οποια συγκρινω την χωρα μου ειναι μαλλον ασχετα με το τι γινεται στον υπολοιπο κοσμο. Ακομα και αν η Ευρωπη ηταν γεματη Ναζι, θα επεμενα στην αναγκη να βελτιωθει η Ελλαδα.

ΓΙΓ

"Την άλλη βία, την ψευτιά, πώς την πολεμάει ;"

δεν ειμαι σιγουρος τι εννοεις. Εννοεις εξαπατηση?

Σκεπτικιστης είπε...

Αντιγράφω με μικρές προσθήκες το σχόλιό μου σε προηγούμενο άρθρο του e-rooster.

Δεν είναι φρόνιμο να βγάζουμε συμπεράσματα για ένα πιθανό έγκλημα μόνο από τις πληροφορίες που έχουμε από τα ΜΜΕ και τον τύπο, ειδικά μάλιστα όταν οι έρευνες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών είναι ακόμη στην αρχή. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιστατικά βιασμού που παρουσιάζουν πάντοτε επιπρόσθετες δυσκολίες. Ας περιμένουμε λοιπόν αν όχι τα αποτελέσματα της δίκης, τουλάχιστον την γνώμη των ειδικών, ας δούμε τι θα δείξει το επίμαχο βίντεο κτλ.

Το γεγονός ότι η καταγγέλουσα ένα βιασμό είναι (όπως ακούω) αλλοδαπή δεν στοιχειοθετεί ρατσιστικό έγκλημα, πρέπει να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες για να χαρακτηριστεί ως τέτοιο. Είμαι σίγουρος ότι και πολλές Ελληνίδες έχουν καταγγείλει τελευταία βιασμούς. Οι δηλώσεις των πολιτικών δεν λένε τίποτα, αυτοί κάνουν απλώς την δουλειά τους. Είναι υποχρέωσή τους να καταδικάζουν τον ρατσισμό (πολύ σωστά κατά την γνώμη μου) ανεξάρτητα από τα στοιχεία της εν λόγω υπόθεσης. Για την συγκεκριμένη υπόθεση αυτή καθαυτή τα συμπεράσματα θα τα βγάλει η δικαιοσύνη και μόνο αυτή. Και ούτε προσφέρεται κάθε μεμονωμένο περιστατικό για την εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων περί παθογένειας της κοινωνίας , γενικευμένου ρατσισμού κτλ. Το ότι το Βέλγιο συγκλονίστηκε τα τελευταία χρόνια από αρκετά κρούσματα παιδεραστίας δεν κάνει όλους τους Βέλγους ανώμαλους και παιδεραστές. Η γνώμη των Ελλήνων πχ. για την οικονομική μετανάστευση είναι λίγο πολύ η ίδια με αυτή των πολιτών πολλών άλλων χωρών της Ευρώπης και δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα ρατσιστικών τάσεων αλλά και πολλών άλλων παραγόντων (οικονομικών αγωνιών, ανησυχίας για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της κοινωνίας και του πολιτισμού, φόβοι για αδυναμία ενσωμάτωσης κτλ.).Όσο για τα στερεότυπα για τις δυστυχείς κοπέλες από την Ανατολική Ευρώπη («εύκολες», «π……ς» κτλ.) κάντε μια βόλτα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ρωτήστε και θα δείτε ότι είναι ακριβώς τα ίδια με της Ελλάδας και κατά τόπους χειρότερα. [Όπως και του Έλληνες τους θεωρούν όλους είτε εστιάτορες είτε … εφοπλιστές]. Ψυχραιμία λοιπόν! Δεν είναι δυνατόν να αναγάγουμε κάθε θέμα της καθημερινότητας, όσο άσχημο και αν είναι, σε μείζων κοινωνικό πρόβλημα.

Αν η δυσάρεστη αυτή ιστορία αναδεικνύει ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα που μας αφορά άμεσα όλους, είναι η πραγματικά ΕΜΕΤΙΚΗ μεγάλης μερίδα των ΜΜΕ και του Τύπου στην χώρα μας. Είναι απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να καλύπτεται ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό με τόση ανευθυνότητα ειδικά όταν εμπλέκονται ανήλικοι. Ποιός όρισε τον κάθε δημοσιογράφο κριτή, προστάτη και τιμητή των πάντων, ποιός του ανέθεσε τον ρόλο του αστυνομικού, του δικαστή και του ενόρκου ταυτόχρονα; Τι είδους δημοσιογραφία είναι αυτή που απευθύνεται στα ταπεινότερα ένστικτα του κάθε θεατή ή αναγνώστη; Που βρίσκεται η πραγματική είδηση πίσω από το συγκινησιακό θέατρο του κάθε καλοπληρωμένου φαφλατά;

Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου υπάρχουν αυστηροί κανόνες που διέπουν την κάλυψη τέτοιων περιστατικών με σκοπό την προστασία της υπόληψης και ψυχολογίας του θύματος αλλά και των υπόπτων δραστών (που είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως τουναντίον). Τέτοιοι κανόνες υπάρχουν βέβαια και στην Ελλάδα, μόνο που τα κανάλια μας τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους προς χάρη της τηλεθέασης. (Γιατί να τους νοιάζει άλλωστε αφού τα πρόστιμα του ΕΡΣ είναι ψίχουλα μπροστά στα έσοδά τους.) Η δε πολιτεία και η κοινωνία μοιάζουν ανίκανες να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Και εδώ βρίσκεται η πραγματική παθογένεια που θα έπρεπε να συζητάμε.

Σκεπτικιστης είπε...

SG, στην Γερμανία όπως θα ξέρεις έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σοβαρό ζήτημα με τα επανειλημμένα επεισόδια βίας στα γήπεδα (που συνοδεύονται από εκδηλώσεις ρατσισμού κτλ), κυρίως στις μικρότερες κατηγορίες.

Φυσικά αλλεπάλληλες συζητήσεις έχουν γίνει για να αναζητηθούν τα αίτια, να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κτλ. Όμως η Γερμανική κοινωνία δεν άρχισε ξαφνικά να κλαίγεται και να αναρωτιέται τι φταίει με το μυαλό της, με την συμπεριφορά της, με την ηθική της, ή …. με τα γονίδιά της. Κάνει ψύχραιμα την κριτική της με αποκλειστικό σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα ίδια και με άλλα σοβαρά «κοινωνικά» θέματα που έχουν απασχολήσει τελευταία την επικαιρότητα: τις πολλές απαγωγές ή / και κακοποιήσεις παιδιών, την αυξανόμενη βία στα σχολεία, την ελλιπή φύλαξη κάποιων παιδιών από γονείς και πάρα πολλά άλλα. Σε όλες τις περιπτώσεις αναζητείται ψύχραιμα η αιτία και προπαντός η λύση. Τα ίδια και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον σε αυτές που έχω ζήσει. Πουθενά δεν έχω δει τέτοια έντονη διάθεση αυτοκριτικής, που πλησιάζει τα όρια του παθολογικού, τέτοια τυφλή δυσαρέσκεια όπως στην Ελλάδα. Πουθενά δεν έχω δει να αποδίδουν τα προβλήματα, ακόμα και τα καθημερινά, συλλήβδην σε σχεδόν … εγγενή κουσούρια που υποτίθεται έχει ο Έλληνας κτλ. Πουθενά. Ούτε καν στην Γερμανία που οι ενοχές είναι μεγάλες (και τολμώ να πω και τα κόμπλεξ πολλά) λόγω του σχετικά πρόσφατου σκοτεινού παρελθόντος.

Στην Ελλάδα αντίθετα ακόμα και θέματα που αλλού θα ήταν απλά «αστυνομικό δελτίο» καταλήγουν να γίνουν μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα που τα αναμασάμε εβδομάδες. Βαρύγδουπες κριτικές στις στήλες σχολιασμού των εφημερίδων, υστερικές φωνές από τηλεοράσεως ακόμα και παρεμβάσεις από πολιτικούς που φοβούνται ότι αν δεν το κάνουν θα θεωρηθούν αδιάφοροι κτλ.

Και δυστυχώς εμείς της μπλογκόσφαιρας συνεχίζουμε συνήθως στο ίδιο μοτίβο. Είμαι πεπεισμένος βέβαια ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης ανήκει στα ΑΝΕΥΘΥΝΑ και σχεδόν ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΜΜΕ μας, βάζουμε όμως όλοι μας - άθελα μας ίσως - το λιθαράκι μας. Και δυστυχώς με τον τρόπο αυτό κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό.

[Αυτός είναι και ο λόγος που εισπράττεις ίσως οργίλα σχόλια από ορισμένους από εμάς για κάποιες – καλοπροαίρετες είμαι σίγουρος - κριτικές σου. Μην παίρνεις σε παρακαλώ προσωπικά αυτά τα σχόλια τουλάχιστον όχι τα δικά μου. Έχω ευχαριστηθεί αρκετές φορές τις συζητήσεις μας και τις συνεισφορές σου στο blog μου.]

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

S G
Πιο λιανά ακόμη :
Ο μεσόκοπος πανεπιστημιακός καθηγητής που, ως κακέκτυπο του Φάουστ, τα φτιάχνει με μια σειρά φοιτητριών του, με μέση διάρκεια δεσμού ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, τι ακριβώς κάνει ;
α. Αναπτύσσει την προσωπικότητά του και τα χαρίσματά του που είναι να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλλες σε ανιδέους.
β. Αναπτύσσει και την προσωπικότητα των φοιτητριών γιατί τους ανοίγει καινούργιους δρόμους.
γ. Δίδει παράδειγμα αυτοθυσίας και αυταπαρνήσεως και σε άλλους καθηγητές που δεν κάνουν σωστά αυτήν την πλευρά της δουλειάς τους.
δ. Ανατρέπει τον σαπισμένο καθωσπρεπισμό και την μικροαστική ψευτοηθική.
ε. Επειδή το κάνει και με αλλοδαπές καταπολεμά και τον ρατσισμό.
Γνωρίζω καλά ότι αυτό που κάνει ο κύριος καθηγητής είναι νόμιμο. Γνωρίζω, επίσης, καλά ότι αυτό που κάνει ο βιαστής είναι παράνομο.
Εκείνο, όμως, που ερωτώ είναι τι τους διαχωρίζει από φιλοσοφικής πλευράς. Αν ένας φιλεύθερος νομοθετούσε, γιατί θα αναγνώριζε στην ψευτιά και την διολιότητα περισσότερα δικαιώματα απ' όσα στην ειλικρινή σωματική βία ; Ή δεν θα τα αναγνώριζε ; Και, για να πάμε και μακρύτερα, αν με την τεχνική πρόοδο μπορούσαμε στο μέλλον να τεκμηριώσουμε με την ίδια ακρίβεια την δολιότητα μέσα στον νου του ανθρώπου όπως σήμερα ατελώς μπορούμε να τεκμηριώσουμε την σωματική βία, ο φιλελύθερος νομοθέτης θα άλλαζε την συνταγή του ;

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

atma said...
Αυτά τα αρθράκια είναι πανέμορφα αν δεν έχεις ζήσει στο εξωτερικό κι απλώς ακούς στις ειδήσεις τι έγινε. ... θα μπορέσω να του βρω άλλες 100+ περιπτώσεις για να ντρέπεται και για τους ντόποιους.

Νομίζω ατύχησες στην παρατήρησή σου γιατί υπάρχουν αρκετοί από τους αρθρογράφους εδώ μέσα που είναι κάτοικοι μόνιμοι εξωτερικού. Προσωπικά είμαι, τα τελευταία 10 χρόνια, κάτοικος Ολλανδίας.
Είμαι σίγουρος πως θα μπορέσεις να βρεις 100+ περιπτώσεις για να ντρέπεσαι για τους Ολλανδούς. Θα πρέπει όμως να ανατρέξεις στην ιστορία πολλών-πολλών χρόνων για να τις εντοπίσεις και τις 100, και το πιο πιθανό είναι ότι οι ίδιοι οι Ολλανδοί θα ντρέπονται περισσότερο από εσένα.
Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι δεν πρέπει να ψάξεις και πολύ για να πιάσεις το 100, και είναι ελάχιστοι αυτοί που ντρέπονται.

Ανώνυμος είπε...

Μπορω να βρω 300+ χρονια αποικιοκρατιας Γιωργο Σαρηγιαννιδη στους Ολλανδους. Εκει θα δεις 10000000000+ γεγονοτα εκμεταλλευσης. Αν θελεις βεβαια γιατι εσυ δεν θες.

SG επανασταση με το γαρυφαλλο την αλλη φορα. Οχι μπαρουτι λερωνει το πουκαμιο και βρωμιζει τα νυχια.

Ανώνυμος είπε...

Λοιπον για να τελειωνουν οι αηδιες.

Ολοκαυτωμαυα
Αποικιοκρατιες
Εθνοκαθαρσεις
Πλιατσικα
Κου Κλουξ Κλαν
Ναζι
Στρατοκρατιες

παντου εκτος απο Ελληνες, Ινδιανους, Αρμενιους, Γεωργιανους, Φιλανδους, Ισλανδους, Τουγκουσιους, Μαορι, Εβραιους, Εσκιμωους και καποιους αλλους δεν θα βρειτε οσο και να ψαχνετε.

Ρωτα τους Ισπανους την γνωμη για το σφαγεα Ναπολεοντα η τους Ελβετους. Ενταξει δεν ηταν Αδολφος αλλα επιασες το νοημα. Οι Βορειοκορετες ειναι 24.000.000 περιπου ατυχοι. Μηπως τους θες εδω? Και εμενα ο γειτονας λογω τυχης κερδισε το λοττο. Επειδη ειμαι ατυχος και δε κερδισα θελω μερτικο απο τη χαρα του.
Και τελοσπαντως οσοι γουσταρετε λαθρομεταναστες στα σπιτια σας φιλοξενηστε τους οχι εκει που οι φοροι ΜΟΥ εχουν δημιουργησει εργα.
Η Ελβετια ειναι sui generis περιπτωση σε βαθμο που δεν πιστευω πως ειναι εθνος ειδικα αν δει κανεις τους τοπικισμους που ειναι εξοργιστικοι. Το Βελγιο βριθει κινηματων πολυ ωραιων δεν ειναι χωρα που ζηλευω. Ας φυγουν τα γραφεια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να βρωμισει το χνωτο των Βρυξελλων.

Harry Peitsinis είπε...

Κ.Γεργάνα


" ένας φιλεύθερος νομοθετούσε, γιατί θα αναγνώριζε στην ψευτιά και την διολιότητα περισσότερα δικαιώματα απ' όσα στην ειλικρινή σωματική βία ; Ή δεν θα τα αναγνώριζε ;
Και, για να πάμε και μακρύτερα, αν με την τεχνική πρόοδο μπορούσαμε στο μέλλον να τεκμηριώσουμε με την ίδια ακρίβεια την δολιότητα μέσα στον νου του ανθρώπου όπως σήμερα ατελώς μπορούμε να τεκμηριώσουμε την σωματική βία, ο φιλελύθερος νομοθέτης θα άλλαζε την συνταγή του ; "


Κύριε Γεωργάνα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το παραπάνω σας σχόλιο. Δε φαίνεται να κατανοείτε καθόλου το νόημα του φιλελευθερισμού τουλάχιστον στο επίπεδο της δικαιικής του πρότασης.

Ο φιλελευθερισμός δεν αποσκοπεί να φτιάξει αγνούς, καλοκάγαθους και ειλικρινείς ανθρώπους. Εννοώ ότι θα ήταν υπέροχο αν κάτι τέτοιο όντως υπήρχε , αλλά από την άλλη, σ αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να ανακαλύψουμε συστήματα δικαιικής οργάνωσης. Θα αρκούσε η συνύπαρξη μας για να γίνουμε όλοι ευτυχισμένοι!

Ο φιλελευθερισμός προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα της ατέλειας του κόσμου μας (φύσης και ανθρώπων). Δεν ενδιαφέρεται να παράγει καλούς ανθρώπους, να εισβάλει στον εγκέφαλο τους και να τους αλλάξει τις πεποιθησεις. Αρκείται να τους εμποδίζει να βλάπτουν τους συνανθρώπους τους, αφήνοντας τους ταυτόχρονα να σκέφτονται όσο δολια, ή χυδαία επιθυμούν.

Η εμμονή στην καταδίκη της φυσικής βίας είναι εντελώς φυσιολογική. Μια κακή σας σκέψη για το άτομο μου, δεν πρόκειται να με βλάψει. Ένα χαστούκι από την άλλη δεν θα είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο. Η πυρπόληση δε του σπιτιού μου εκ μέρους σας, ε αυτό θα ήταν αφόρητο. Ο φιλελευθερισμός δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτεστε αλλα για τα δικαιώματα τρίτων που θιγετε με την εξωτερική συμπεριφορά σας στον φυσικό κόσμο.

Έτσι στην περίπτωση της σχέσης καθηγητή- (ενηλικης) φοιτητριας δεν μας ενδιαφέρει η ηθική αξιολόγηση της πράξης αλλά το γεγονός ότι προήλθε από την ελεύθερη συναίνεση και των δύο ατόμων. Αντίθετα στην περίπτωση του βιασμού ο ένας συμμετέχοντας δεν επιθυμεί την τελεση της πραξης. Απουσια συναινεσης και βία συνεπάγονται εγκληματική ενέργεια.

Maria Velliou είπε...

Θα αποτολμήσω μια υπόθεση που σ' εμένα τουλάχιστον προκαλεί θλίψη: αναρωτιέμαι πόσοι από σας θα ξιφουλκούσατε με τέτοια βεβαιότητα και τέτοιο μένος εναντίον των "βιαστών" ( τα εισαγωγικά επειδή, ακόμη, σ' αυτή τη χώρα τουλάχιστον, πας μη ένοχος μέχρι αποδείξεως, δικαστικώς, του εναντίου)αν το "θύμα" (για τον ίδιο ως ανωτέρω λόγο τα εισαγωγικά) ήταν ελληνίδα. Το λέω αυτό διότι τέτοια περιστατικά, είτε σας αρέσει είτε όχι, συμβαίνουν και τα θύματα δεν ειναι μόνο μετανάστριες. Και η αντιμετώπιση, συνήθως, είναι πιο "χλιαρή", στην καλυτερη περίπτωση.
Άλλωστε, στις ηλικίες αυτές, ούτε οι θύτες γνωρίζουν απόλυτα τι κάνουν, ανήλικοι όντες. Για μένα, το λάθος είναι στους γονείς και το εκαπιδευτικό σύστημα που αδυνατούν να μάθουν στοςυ νεους αυτούς πως να είναι πραγματικά άνδρες.

Ανώνυμος είπε...

όχι άλλο φιλελευθερισμό ρε υποκριτές. Το πρώτο πράγμα που μας έμαθε ο φιλελευθερισμός είναι ότι πρώτα μιλάει η δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν είναι ένοχος πριν αυτό αποδειχθεί. Πριν κάνετε δήθεν κηρύγματα εναντίον του ρατσισμού μάθετε τα στοιχειώδη!!!!!!!!!!
Προς το παρόν οι μόνοι που έχουν κάποια εποπτεία των γεγονότων είναι οι καθηγητές του λυκείου και όχι ο κάθε φαντασμένος αντιρατσιστής ο οποίος φαντάζεται ότι ώριμοι και μορφωμένοι καθηγητές θα συγκάλυπταν έναν ομαδικό βιασμό. τι λέτε ρε φαντασμένοι!!! Όλοι οι υπόλοιποι είναι καθάρματα ικανά να συγκαλύπτουν έναν ομαδικό βιασμό εκτός από έσας!!!!!!

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

maria velliou,
Πολύ σωστή ! Οι βιαστές δεν είναι άντρες. Διότι δεν φθάνει να γεννηθείς άντρας ή και άνθρωπος. Πρέπει και να γίνεις.
Δεύτερο σωστό : Ο βιασμός είναι το πρωτεύον και η συζήτηση περί ρατσισμού, που την τόνισε και η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, στάχτη στα μάτια.

Αγαπητέ Προμηθεύ,
Με την τεχνική πρόοδο θα μπορούμε (αν δεν το μπορούμε ήδη) να διαγνώσουμε και τα ψυχικά τραύματα στον εγκέφαλο της φοιτητρίας, που κορόϊδεψε ο κύριος καθηγητής, με την αυτή ατελή ακρίβεια που διαγιγνώσκουμε τους μώλωπες που προκάλεσαν οι βιαστές. Άλλωστε και τον βιασμό, με τον σημερινό ορισμό του, για την ψυχική ζημία που προκαλεί τον καταδικάζουμε και όχι για την σωματική βλάβη. Τι κάνει τότε ο φιλελευθερισμός και η δικαιακή του πρόταση ;
α. απαγορεύει την έρευνα στις σχετικές λειτουργίες του εγκεφάλου
ή
β. εξισώνει την δικαιακή μεταχείριση των δύο περιπτώσεων.
ή
γ. κηρύσσει εαυτόν θύμα της τεχνικής προόδου.
ή
δ. προσχωρεί στην μουσουλμανική μέθοδο προστασίας των γυναικών.

Ανώνυμος είπε...

H kuria Velliou aksizei oso deka antres dioti ta 8etei ta zhthmata sth swsth bash. Kai pali mpravo.
O anwnumos xwris tonous

Ανώνυμος είπε...

SG kati gia ton Bonaparth, pou to 8umh8hka twra, o Bonaparths ediwkse ton Basilia gia na ginei o idios Autokratoras sto telos. Exei gelio dhladh h istoria

Harry Peitsinis είπε...

Αγαπητέ Προμηθεύ,
Με την τεχνική πρόοδο θα μπορούμε (αν δεν το μπορούμε ήδη) να διαγνώσουμε και τα ψυχικά τραύματα στον εγκέφαλο της φοιτητρίας, που κορόϊδεψε ο κύριος καθηγητής, με την αυτή ατελή ακρίβεια που διαγιγνώσκουμε τους μώλωπες που προκάλεσαν οι βιαστές. Άλλωστε και τον βιασμό, με τον σημερινό ορισμό του, για την ψυχική ζημία που προκαλεί τον καταδικάζουμε και όχι για την σωματική βλάβη. Τι κάνει τότε ο φιλελευθερισμός και η δικαιακή του πρόταση ;
α. απαγορεύει την έρευνα στις σχετικές λειτουργίες του εγκεφάλου
ή
β. εξισώνει την δικαιακή μεταχείριση των δύο περιπτώσεων.
ή
γ. κηρύσσει εαυτόν θύμα της τεχνικής προόδου.
ή
δ. προσχωρεί στην μουσουλμανική μέθοδο προστασίας των γυναικών.



Γιατί πρέπει να έχει κάποιου είδους βλάβη η φοιτήτρια αγαπητέ Γεώργιε; Δηλαδή εν συντομία όσοι δημιουργούν σχέσεις με διαφορετικά κριτήρια από τα δικά σου είναι..."βλαμμένοι";

Ο βιασμός τιμωρείται για αυτό που είναι συνολικά και όχι για την "ψυχική ζημιά" που προκαλεί. Τιμωρείται επειδή συνιστά ακούσια ασέλγεια με ασκηση βίας, σεξ δίχως συγκατάθεση. Αυτό το γεγονός η έννομη τάξη το αποδοκιμάζει ασχέτως αν ζημίωσε ψυχικά το θύμα πολύ ή ΄πάρα πολύ ή αφόρητα πολύ (πραγμα που εξαρτάται από το σθένος του θύματος).

Από την άλλη η σκέψη δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα. Περιορίζεται στον εγκέφαλο του σκεπτόμενου. Αρα δεν χρήζει ποινικοποίησης.

Σε μια ενδεχόμενη λοιπόν τεχνολογική ανάπτυξη η δικαιικη προταση μας μένει σταθερη. Τιμωρούνται οι παραβιάσεις δικαιωμάτων και όχι οι σκέψεις ή τα αισθηματα.

ultrasonic15 είπε...

Δε στερούνται πραγματικότητας κάποια πράγματα που λέει ή θέλει να περιγράψει ο SG σχετικά με άσχημες νοοτροπίες, αλλά το θέμα είναι ότι έχει ως αφετηρία - βάση του σκεπτικού του ένα θολό περιστατικό για το οποίο έτσι απλά και με ελαφρά τη καρδία μπαίνει στην ουσία του.

Την ουσία του περιστατικού, αν έγινε - δεν έγινε - πώς έγινε ο βιασμός δεν την ξέρουμε - ούτε και θα έπρεπε να μας νοιάζει τόσο - εκτός αν είμαστε ψυχάκηδες με το αστυνομικό ρεπορτάζ.
Ας τη βρούνε αυτοί που θα δικάσουνε - εμείς δεν έχουμε άποψη επί της ουσίας γιατί δεν έχουμε γνώση - τόσο απλά. Και ούτε έχει νόημα να μπαίνουμε στην ουσία εφόσον υπάρχουν πολλά ερωτήματα από τη μια και από την άλλη πλευρά, που μια συζήτηση για το περιστατικό το ίδιο θα μας οδηγήσει σε περίεργες ατραπούς.
Αυτή την παπαριά απ’ ότι κατάλαβα έκαναν τα κανάλια – που με κίνητρο το να τσιγγλίσουμε την περιέργεια και την απαλεψιά του κάθε τηλεθεατή ψάχνανε το αν η λήψη της κάμερας είχε zoom ή αν χρησιμοποιήθηκαν εφεδρικοί στις κοντινές λήψεις στα video που έδειχναν οι εισαγγελάτοι (μιλάμε ότι οι άνθρωποι ταϊζουν το μυαλό του κόσμου σκατό με το κουτάλι – και αυτοί λένε “κι άλλοοοοο, κι άλλοοοοοοο..”).
Οι καθηγητές εκεί είχαν την ατυχία ότι έπρεπε κάτι στο διάολο να αποφασίσουν – παρόλο δεν είχαν, όπως κανείς άλλωστε, απαντημένα όλα τα ερωτήματα. Εννοώ, ότι αυτή τη στιγμή, ό,τι και να αποφάσιζαν, πάλι λάθος θα ήταν.

Φεύγοντας λοιπόν από το ίδιο περιστατικό, έχω να κάνω τη γενική παρατήρηση ότι αυτό που υπάρχει γενικά στην ελλάδα (και κατακρίνει ή προσπαθεί να κατακρίνει ο SG) δεν είναι στην ουσία - ρίζα - μεδούλι του τόσο πολύ ρατσισμός όσο νοοτροπία χωριάτη. Κάποιος πετυχημένα είχε γράψει πριν λίγο καιρό σε ένα ποστ ότι οι έλληνες μοιάζουν στην ουσία πολλών συμπεριφορών τους σα χωριάτες (με όλα τα κόμπλεξ, τις φοβίες, τις ιδεοληψίες τους) και οι ελληνικές πόλεις σα μεγάλα χωριά (αλληλένδετα φαινόμενα both).

Είναι απίστευτα εύκολο να ανατρέψει κανείς τη λογική του SG ότι οι έλληνες είναι (τώρα αλλά και διαχρονικά) περισσότερο ρατσιστές από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ή γενικά τον υπόλοιπο κόσμο. Οργανωμένες ομάδες εναντίον των ξένων δεν έχουν υπάρξει ποτέ στην ελλάδα (αντίθετα με πολλά παραδείγματα σε βορειοευρωπαϊκές χώρες) ή και μονολεκτικά παραδείγματα που έφερε ένας ανώνυμος 5-6 σχόλια παραπάνω. Ο original ρατσισμός είναι πολύ πιο σκληροπυρηνικό πράγμα, πολύ πιο μελετημένο και – ας μου επιτραπεί – πολύ πιο σατανικό.
Συμφωνώ από την άλλη ότι αυτό δε λέει τίποτα και, ακριβώς όπως λέει ο SG, ‘και όλη η ευρώπη να ήταν ναζί θα είχα άλλη απαίτηση από την ελλάδα’ – απόλυτα συμφωνώ ότι η σύγκριση δεν είναι δυνατό να γίνεται με μια λογική συμψηφισμού και χαζοσυγκρίσεων του στυλ: “ναι, αλλά αυτοί έκαναν και χειρότερα και…..”. Άλλωστε, αυτός απ’ ότι καταλαβαίνω είναι και ο λόγος που γράφει το ποστ: “γιατί έχω άλλες – περισσότερες απαιτήσεις από την ελληνική πολιτεία και τους πολίτες της”.

Αλλά να υπογραμμίζω ότι αυτές τις λογικές των συγκρίσεων ο ίδιος ο SG ουσιαστικά τις προκάλεσε όταν με στρεβλή βάση (το περιστατικό και τις αντιδράσεις που αυτό είχε) έβγαλε το συμπέρασμα για τερατώδεις πολίτες της ελλάδας, τα σχολικά βιβλία που διαστρεβλώνουν την ιστορία και την παραπληροφόρηση. Καταλήγει να λέει μάλιστα κάπου:
“Ενω εμεις στηριζουμε βασικα την ιδια την εθνικη μας ταυτοτητα στον ρατσισμο….. υπαρχει διαχυτο στα σχολικα βιβλια, υπαρχει στην επισημη προπαγανδα, υπαρχει καθε φορα που κερδιζεται ενα μεταλλιο και η αμυαλη νικητρια μιλαει για τα καλα ελληνικα γονιδια ”
Αυτό είναι επαρχιώτικο κόμπλεξ φίλε SG – βλακώδες, αξιοθρήνητο επαρχιώτικο κόμπλεξ το οποίο πετάει και σπόντες για το ότι “είμαστε καλύτεροι, πιο παλικάρια και πιο μάγκες και δάγκες”. Και τέλος πάντων υπάρχει – δυστυχώς – πολύς κόσμος που μιλάει και σκέφτεται έτσι (άλλωστε τόσοι και τόσοι εκλέγουνε τους ψωμιάδηδες ακούνε με προσοχή τους χριστοδουλόπουλους και τόσοι αποχαυνώνονται με τις αθλητικές επιτυχίες σαν άλλοι αυτόκλητοι υπερασπιστές της νοοτροπίας των ντοπαρισμένων κομουνιστικών καθεστώτων), αλλά αυτό δεν είναι το επιστέγασμα του ότι υπάρχει περισσότερος ρατσισμός από αλλού. Αυτή είναι ουσιαστικά η μόνη διαφωνία μας.

Και κάτι τελευταίο: αξίζει να γίνει μια ενδιαφέρουσα και σοβαρή κουβέντα για το
πόσο τέρατα είμαστε εμείς,
πόσο όλος ο υπόλοιπος κόσμος,
πόσο αξίζει η ζωή του συμπολίτη μας (είμαστε σ’ αυτό πολύ πίσω στην ελλάδα – το έδειξε για άλλη μια φορά, μετά τα ατυχήματα επιπέδου Σαμίνα, ο θάνατος των δύο παιδιών στο ξενοδοχείο της Κέρκυρας).
Βλέπε: τη ζωή του διπλανού μας την κάνουμε γαργάρα στο griehenland.
πόσο αξίζει η ζωή των υπερπόντιων λαών για εμάς (εδώ οι ευρωπαιοαμερικανοί φίλοι μας σπάνε κάθε κοντέρ σταρχιδισμού και επικίνδυνα εγκληματικής βλακείας).
Βλέπε: η ζωή κάτι δεκάδων – εκατοντάδων χιλιάδων που ζουν όμως μακριά και δεν τους ξέρουν έχουν για τους πολιτισμένους φίλους μας λιγότερη αξία από τα κωλόσκυλά τους.

ultrasonic15 είπε...

(Για να μην παρεξηγήσει κάποιος περίεργος που δε βλέπει την ουσία: έχω 2 τέτοια 'κωλόσκυλα' που λατρεύω και κάτι γάτες επίσης)

Maria Velliou είπε...

ultrasonic, γενικώς με καλύπτεις πολύ.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Αγαπητέ Προμηθεύ,
Δεν είπαμε ότι ποινικοποιούμε την σκέψη, την πρόθεση κάποιου να έλθει σε συνουσία με κάποιαν, ούτε καν την σκέψη ή την πρόθεση να την βιάσει.
Αν η καλή μας φοιτήτρια, όμως, ας την πούμε Μαργαρίτα, για να μην φύγουμε και τόσο από τον Γκαίτε, αυτοκτονήσει μετά την εξαπάτησή της από τον κύριο καθηγητή, αυτό, σύμφωνα με την φιλελεύθερη δικαιακή πρόταση οφείλεται στο μειωμένο σθένος της ; Ομοίως και αν αυτοκτονήσει μετά τον βιασμό της από κάποιον άλλον εκτός του γοητευτικού κυρίου καθηγητού ; Αυτή φταίει που δεν είχε σθένος, για να μην πούμε που δεν είχε φροντίσει να μάθει καράτε. Ζούγκλα, δηλαδή, ο φιλελευθερισμός ;
Κατά την γνώμη σας, όπως την διαβάζω, το κύριο καταδικαστέο χαρακτηριστικό του βιασμού είναι ο καταναγκασμός (γιατί, φυσικά, ο βιασμός δεν είναι μόνον σωματική βλάβη, χαστούκι, ας πούμε). Στην πράξη, όμως, μόνον ο καταναγκασμός που προέρχεται από την απειλή ή την άσκηση σωματικής (το τονίζω μόνον σωματικής) βίας διώκεται. Στο παρελθόν οι φιλελεύθεροι αναγνώριζαν και καταπολεμούσαν και τον οικονομικό καταναγκασμό σε ασέλγεια, την πορνεία. Αναγνώριζαν, δηλαδή, ότι το να προσέρχεται κανείς σε σαρκική σχέση ελεύθερος από ανάγκη είναι δικαίωμα. Τι συνέβη έκτοτε ; Ποιοι είναι πραγματικοί φιλελεύθεροι οι τοτινοί ή οι σημερινοί ; Άλλαξε η φύση του ανθρώπου και χρειάζεται λιγώτερα δικαιώματα ;

Ανώνυμος είπε...

Ανακατεύονται πολλά ζητήματα:
-Μην προχωρούμε σε συγκρίσεις με άλλους λαούς, πέρασα από το Lichtenberg και με στραβοκοιτούσαν , ένας Σουηδός με είπε μαυροκέφαλο κλπ κλπ. Για να μην πω ότι και αυτά είναι εκδηλώσεις ρατσισμού ,δηλαδή ψάχνουμε να βρούμε ποιος είναι χειρότερος από εμάς για να αισθανθούμε καλύτεροι.
Η μόνη σύγκριση που θα κάνω είναι ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο της μαζικής εισόδου μεταναστών είναι πολύ πιο πρόσφατο από άλλες χώρες. Οι Έλληνες δεν έχουμε εξοικειωθεί με τη μετάλλαξη της κοινωνίας μας σε πολυσυλλεκτική. Αυτό βέβαια δεν είναι άλλοθι, αν ένας πατέρας τιμωρήσει την κόρη του επειδή ο γκόμενός της είναι Αλβανός ,σίγουρα δε θα τον δικαιολογούσα.
Αυτό που είναι για μένα λάθος στη νοοτροπία μας είναι μία εμμονή στο παρελθόν και μία αποστροφή στις αλλαγές. Φοβόμαστε τις αλλαγές ,το καινούριο και ως εκ τούτου φοβόμαστε τους ξένους που είναι φτωχότεροι ενώ σνομπάρουμε και μειώνουμε τους δυτικούς. Κανείς ποτέ δεν αναφέρεται στο αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ κατά τον πρόσφατο πόλεμο, για εμάς θα είναι πάντα οι φονιάδες των λαών.
Μήπως θα λυπηθεί κανείς αν σκοτωθούν Εβραίοι άμαχοι στο Ισραήλ; Όχι βέβαια αυτοί είναι τα πρωτόκολλα της Σιών που εξουσιάζουν και μια μέρα θα αφανίσουν τον ελληνισμό........... αυτά τα στερεότυπα είναι που δημιουργούν όλες αυτές τις φοβίες και τα κόμπλεξ ανωτερότητας.
Για το θέμα της διάκρισης μεταξύ σωματικής και "ψυχολογικής-ηθικής" βίας. Κύριε Γεωργάνα, κατά το βιασμό το θύμα δεν έχει περιθώρια να αποφύγει το έγκλημα ,αντιστέκεται όσο μπορεί αφού νοιώθει την απειλή και τελικά υποκύπτει παρά τη θέλησή του. Κατά την εξαπάτηση τύπου Φάουστ στο θύμα δίνονται καθημερινές ευκαιρίες να δει το ψέμα και να αντιδράσει αναλόγως. Για αυτό το λόγο και θα πάρει την ευθύνη εξ ολοκλήρου- εξαιρούνται άτομα μειωμένης αντίληψης-. Επίσης αν αυτοκτονήσει δε νομίζω ότι πρέπει να δικαστεί κάποιος άλλος σαν ηθικός αυτουργός. Η αυτοκτονία είναι μια προσωπική επιλογή.
Επίσης κα Βέλλιου: Μάλλον τόσο εσείς όσο και η νύφη σας δεν παρακολουθείτε αθλητική επικαιρότητα -και μεταξύ μας δεν χάνετε και τίποτα-. Αν η νύφη σας βάλει ένα κασκόλ του Ολυμπιακού και κάνει μια βόλτα στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης θα καταλάβει τι σημαίνουν εσωτερικές διαμάχες στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

SG said:

ατμα, αν και δεν το βρισκω τοσο βασικο για την συζητηση, ζω μεταξυ Γερμανιας και Ισπανιας (στην θεσαλλονικη εχω παει επισης, αλλα μονο δυο φορες :-) ). ειμαι ξενος σε αυτες τις χωρες και ποτε δεν εχω συναντησει παρομοια συμπεριφορα με αυτο που γινεται στην Ελλαδα απο το κρατος και τα οργανα του. Δεν με εχει ενοχλησει Γερμανος αστυνομικος ποτε, μονο μια φορα μου μιλησαν υπερβολικα εντονα επειδη αργησα να σταματησω το αμαξι μετα απο σημα τους. Διαμαρτυρηθηκα και μου ζητησαν επιτοπου συγγνωμη!

Στην Ισπανια εχω παει δυο τρεις φορες στην αστυνομια και βρηκα βοηθεια και σεβασμο. Γενικα δεν με εχουν ενοχλησει ποτε.

Στις αλλες χωρες που εχω παει (βασικα ολες, ακομα και στην Τσεχια), ακομα και οταν δεν μιλω την γλωσσα εχω βρει σωστη συμπεριφορα.

Στην Ελλαδα που δεν ειμαι καν ξενος με εχουν βρισει, σταματησει χωρις λογο και διαφορα αλλα. Εχω δει να βασανιζουν μεταναστες και οι περαστικοι να μην κανουν απολυτως τι-πο-τα. Εχω δει καρακαξα να βριζει μεταναστρια στο λεωφορειο χωρις κανεναν λογο και οι υπολοιποι αντι να την συνεφερουν αρχισαν και αυτοι στο βρισιδι.

το λεω ξεκαθαρα και συνειδητα οτι τον επισημο και διαχυτο ρατσισμο και ελλειψη σεβασμου στα ατομικα δικαιωματα που εχω δει στην Ελλαδα δεν τον εχω συναντησει αλλου στον πολιτισμενο κοσμο (ουτε καν στην Τουρκια, αλλα εχω πολυ μικρη εμπειρια εκει).

Τωρα οπως εξηγησα, ακομα και αν εχω αδικο δεν παιζει κανεναν απολυτως ρολο. Τα προτυπα και ιδανικα με τα οποια συγκρινω την χωρα μου ειναι μαλλον ασχετα με το τι γινεται στον υπολοιπο κοσμο. Ακομα και αν η Ευρωπη ηταν γεματη Ναζι, θα επεμενα στην αναγκη να βελτιωθει η Ελλαδα.


Πανέμορφα, εμένα είτε στην Ελλάδα είτε στην Ιταλία, πάντοτε μου μιλούσαν με σεβασμό τόσο οι αστυνομικοί που συνάντουσα σε αεροδρόμια / σταθμούς / λιμάνια όσο κι αυτοί που με σταμάτησαν στην Θεσσ/νίκη για να μου ζητήσουν ταυτότητα, κι αυτοί που με σταμάτησαν στις 04:00 το Μιλάνο, έφυγαν μόλις τους έδειξα την φοιτιτική μου ταυτότητα αφού με ευχαριστήσουν. Εδώ, όταν με σταμάτησαν με το αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες φέρθηκα αισχρά (με τον χειρότερο τρόπο) και παρόλαυτα το μόνο που μου έκαναν ήταν μια κλήση 15 ευρώ (φυσικά κατάλαβα το λάθος μου και δύσκολα θα το επαναλάβω, αν κρατούσα το στόμα κλειστό θα τέλιωνε πολύ γρήγορα η υπόθεση) και γενικά μου φέρθηκαν πολύ καλά.

Όμορφα, όλα αυτά που έζησες εσύ κι εγώ δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισεις. Στην Τσεχία μπαίνεις σε μαγαζί και ο καταστηματάρχης δεν ασχολείτε μαζί σου ούτε δευτερόλεπτο, αν είσαι ξένος σε βρίζουν στην γλώσσα τους, αυτές είναι οι εμπειρίες άλλου που πήγε στην Πράγα. Θα μπορούσα να σου πω άλλες 100%...

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι εδώ, όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, δεν είμαστε χειρότεροι από τους Γάλλους, τους Άγγλους, τους Δανούς, τους Ιταλούς, ούτε και πολύ καλύτεροι από τους Τούρκους... είμαστε τα ίδια σκατά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε cool επειδή είναι και οι άλλοι ρατσιστές, σοβινιστές κτλ. ίσα ίσα.. αλλά επειδή στο Μιλάνο έχω δει μια νοοτροπία η οποία ρίχνει το επίπεδο ζωής του μέσου Ιταλού 10 φορές κάτω από αυτό του μέσου Έλληνα ( και δεν εννοώ fancy car, fancy clothes and fancy toiler paper) αναρωτιέμε πια κυβέρνηση είναι χειρότερη, που υπάρχει τελικά πιο πολύ διαφθορά κτλ. Η αλήθεια είναι ότι και τα 2 κράτοι (μιλάω για Ιταλία, Ελλάδα επειδή τα γνωρίζω καλύτερα) έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Δεν μπορώ να βάλω έτσι εύκολα όμως την μια χώρα πάνω από την άλλη.
Έπειτα μιλάς για την Θεσσαλονίκη.. η Θεσσαλονίκη είναι μια άσχημη πόλη.. ως πόλη.. αναλογικά με την Βαρκελώνη, το Βερολίνο, την Φρανκφούρτη κι άλλες μεγάλες Γερμανίκες πόλεις σίγουρα.. έχεις μείνει να δεις πως είναι το lifestyle? Με όλα αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν. Είναι δραματικά πιο εύκολο για κάποιον να επιβιώσει στην Θεσσ/νικη από ότι στο Μιλάνο ή στο Βερολίνο. Εγώ τις συζητήσεις και το γέλιο που έχω ρίξει με ταξιτζήδες στην Θεσσ/νίκη δεν το συνάντησα πουθενά.. μέχρι και κοπέλα και τραπέζι στα μπουζούκια μου έκλεισε με μια άγνωστη (μέχρι τότε) που ανέβηκε στο ίδιο ταξί.. αυτό το γουστάρω αφάνταστα και δεν το βρίσκω πουθενά έξω.
Θα μπορούσα να σου πώ ότι μου τι σπάει που ανεβάζει άλλα 10 άτομα στο ταξί.. αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν με πειράζει καθόλου.

Το συμπέρασμα είναι ότι, παντού υπάρχουν θετικά κι αρνητικά, είναι πραγματικά δύσκολο έως άτομο να συγκρίνεις τις κουλτούρες δύο λαόν λέγοντας ότι ο ένας είνα καλύτερο από τον άλλο..

ναι είναι καλύτερος αλλά σε τι?

Harry Peitsinis είπε...

Ας ξεκινησουμε με τα απλά.

Από πού κι ως πού η απαγόρευση της πορνείας θεωρείται "φιλελεύθερο" μέτρο; Ειλικρινά μια τόσο πουριτανική και ανελεύθερη νομοθεσία αρμόζει σε σοσιαλιστικό ή εθνικοσοσιαλιστικό ή κρατικιστικό καθεστώς και όχι σε μια ανοιχτή φιλελεύθερη κοινωνία.


Η γυναίκα έχει δικαίωμα να εκπορνευτεί επί χρήμασι, ως μέρος του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του σώματος της. Κανείς δεν έχει όμως το δικαίωμα να την εξαναγκάσει να το κάνει (ή να μην το κάνει).Κατι τετοιο συνιστά στέρηση μιας ελευθερίας που κανείς δεν μπορεί να της αφαιρέσει.

Δεν γνωρίζω επίσης γιατί πρέπει ο καθηγητής να φέρει ποινική ευθυνη για την αυτοκτονία της φοιτητριας του; Αν εσείς αντιμιλήσετε σ εναν προιστάμενο σας και εκείνος φεροντας το βαρέως κάνει χαρακίρι , υπέχετε ή θα πρέπει να υπέχετε ποινικής ευθύνης;


Όσο για το βιασμό, αν κριτήριο της τιμωρίας του δράστη ήταν η ψυχική ζημιά του θύματος τοτε θα επρεπε η ποινή να είναι αναλογη της τελευταίας. Δηλαδή τι θα συνεβαινε αν ενα θυμα ξεπερνούσε το σοκ του βιασμού πολύ γρήγορα; Ο δράστης δε θα τιμωρούνταν καθόλου;

Η προσεγγιση σας ειναι πέρα για πέρα λάθος. Αυτο που ποινικοποιείται είναι η στέρηση της σεξουαλικής ελευθερίας σε συρροή με τη φυσική βία που σημαινει στέρηση και της φυσικής ελευθεριας. Η καταπάτηση τόσων δικαιωματων ειναι λογικό να οδηγεί σε μια βαριά ποινή. Μια ποινή βαριά για όλους τους βιαστές, είτε ζημίωσαν ψυχικώς το θύμα πολύ ,είτε λίγο.

Maria Velliou είπε...

Λίγες σκόρπιες σκέψεις ως τροφή για συζήτηση, διότι λόγω κούρασης αδυνατώ για κάτι αναλυτικότερο¨

-Δεν διαφωνώ και τόσο με την εικόνα που δίνει ο SG για τη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας σε έλληνες και ξένους. Ούτε θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά μας απέναντι στους ξένους. Σαφώς και υπάρχει.
Όμως πιστεύω, όπως ο ultrasonic, ότι οφείλεται περισσότερο σε "χωριατιά" παρά σε οργανωμένο ρατσισμό. Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει οργανωμένο ρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα. Η "χωριατιά " αυτή βέβαια είναι επίσης άκρως προβληματική και εξοβελιστέα.
-Στην περίπτωση της Αμαρύνθου δεν έχουμε ένα καθαρά ρατσιστικό έγκλημα, όπως υπήρξαν οι επιθέσεις του Καζάκου ή ο φόνος Αλβανού στην Κρήτη προ καιρού. Είναι πιο σύνθετο. Πριν από ελάχιστες δεκαετίες, θα βλέπαμε το έργο αυτό με άλλη πρωταγωνίστρια: τη φτωχή νέα με τη μεροκαματιάρα μητέρα, χωρίς άντρα προστάτη, που τόλμησε να ξεχωρήσει με την προσωπικότητα της και αρνήθηκε να υποταχθεί στη ντόπια νομενκλατούρα. Το ίδιο σκηνικό, με ένα μόνο πρόσθετο στοιχείο, την εθνική προέλευση του φερόμενου ως θύματος.
-Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άλλη όψη του δράματος, στην περίπτωση αυτή: οι φερόμενοι ως θύτες είναι επίσης παιδιά! Δεν έχουμε έναν ενήλικο βιαστή! Απαιτείται ευαισθησία και για το τραύμα που, με το έλλειμμα παιδείας και αγωγής που τους πλήττει, προκάλεσαν οι ίδιοι στον εαυτό τους.
Κλείνω με την ελπίδα να λάμψει η αλήθεια κατ' αρχήν και οι δύο πλευρές, θύτες και θύμα, όποιοι κι αν είναι, να βοηθηθούν να επουλώσουν τις πληγές και να αναπτυχθούν σε ελεύθερους και ανεξάρτητους ανθρώπους.
Κι η ντόπια κοινωνία να συνέλθει και να ωριμάσει μέσα από το σοκ, αφού κοιτάξει πιο βαθειά.
Κι οι γονείς και δάσκαλοι να καταφέρουν να μην έχουμε ξανά τέτοια περιστατικά-αν έγινε έτσι.

@ ναυάγιο: σας ενημερώνω ότι δεν θεωρώ τους χούλιγκανς αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, αλλά μάλλον υπανθρώπους.

S G είπε...

μαρια ναι εχεις δικιο, ουτε καν στον ρατσισμο δεν μπορουμε να οργανωθουμε :-)

περα απο την πλακα, δεν υπαρχει οργανωμενος ρατσισμος, δεν περιμενω πογκρομ και τετοια. Αλλα υπαρχει διαχυτος ρατσισμος και ξενοφοβια. Και ειναι οντως ασυνηθιστο για ευρωπαϊκα δεδομενα οτι στην Ελλαδα οι ανθρωποι δεν εχουν μαθει καν να τα κρυβουν.

Ρατσιστες υπαρχουν παντου (ισχυριζομαι βεβαια σε μικροτερο βαθμο σε μερικες χωρες αποτι σε αλλες, αλλα τεσπα). η διαφορα ειναι οτι στην Ελλαδα δεν αισθανονται καν την αναγκη να κρυφτουν.

Ετσι ατμα αν ειχες κανει τον κοπο να διαβασεις τι γραφω, στο σχολιο που αναφερω αλλες χωρες δεν μιλω για την γενικη συμπεριφορα των Ελληνων τοσο (που θεωρω ρατσιστικη) αλλα το κυριως θεμα ειναι η συμπεριφορα του κρατους και των οργανων του. Μην μου λες οτι εχω μικρο δειγμα, εχω ζησει καμποσα χρονια πια σε Γερμανια-Ισπανια και νομιζω μπορω να συγκρινω καλα.

Οι αστυνομικοι στην Ελλαδα καλα καλα δεν τηρουνε τους δικους μας (ελλιπεις) νομους! το οτι μου λες οτι την γλιτωσες με αυτοκινητο χωρις πινακιδες ειναι ενα ακομα δειγμα της αυθαιρεσιας, δεν ειναι καλο!!! Ενας αστυνομικος μπορει να σε χωσει μεσα αν γουσταρει για μια νυχτα επειδη εγραψες κατι στο μπλογκ σου, ή απο την αλλη αν εχεις γνωριμιες, ωραιο χαμογελο ή πλουσιο στηθος μπορει να παραβιασεις κοκκινο και να σου κανει μια παρατηρησουλα! Ειδικα μαλιστα στο θεμα των κατηγορουμενων για αδικημα και μεταναστων γενικα, δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια, η Ελλαδα ειναι η τελευταια χωρα της ΕΕ οπου γινονται ακομα συστηματικα βασανιστηρια! Συστηματικα πεφτει ξυλο ρε παιδι μου, πως να το πω αλλιως! αυτο ειναι αδιανοητο!

επισης αδιανοητο ειναι οτι οι ελληνες αστυνομικοι δεν τηρουν τους κανονες του ΚΟΚ ποτε! δεν βαζουν φλας, δεν παρκαρουν σωστα, δεν σταματανε στις διαβασεις, δεν τηρουν τις διαγραμμισεις, τα ορια ταχυτητας, εδω εχω δει δυο φορες περιπολικο με δυο τσογλανια μεσα να τραβανε χειροφρενα για την πλακα τους σε ενα αδιεξοδο!!

Παρεπιμπτοντως δεν συγκρινω τοσο με Ιταλια γιατι αυτη η χωρα ειναι αντε ενα σκαλι πανω απο την Ελλαδα σε θεματα διαφθορας, αυθαιρεσιας, χαους, κοινωνικου οπισθοδρομισμου κτλ Ακομα και η Ισπανια ειναι σε καλυτερη θεση. Εδω οι Ισπανοι που πανε στην ιταλια απορουν με την οδηγηση των Ιταλων...

Maria Velliou είπε...

Μα τι μου λες τώρα, βρε SG, εδώ εγώ, μια μεσοαστή νοικοκυρά (μη γελάσει κανείς, ως τέτοια έμοιαζα κείνη τη μέρα και γιατί όχι άλλωστε) κινδύνεψα να βρεθώ στο τμήμα μια παραμονή πρωτοχρονιάς, για δήθεν περιύβριση αστυνομικού οργάνου, ο οποίος βέβαια έκανε διάφορα σεξιστικά σχόλια εναντίον μου αλλά όταν τόλμησα να ζητήσω τα στοιχεία του με βούτηξε από το γιακά και με έσυρε στο περιπολικό, θα μου έβαζε και χειροπέδες αν δεν τον σταματούσε ο συνάδελφος του, ο οποίος προσπάθησε να τον συνετίσει αλλά τον φοβόταν κιόλας και τέλος τραβήχτηκα στο τμήμα-ευτυχώς από άλλους που είχε φωνάξει για το σκοπό αυτό-όπου ο αστυνομικός υπηρεσίας με άφησε με το που με είδε κι εγώ από την τρομάρα μου βεβια ούτε ζήτησα τίποτε, ούτε τόλμησα να το συζητήσω καν, να ζητήσω το βιβλίο συμβάντων, να φωνάξω δικηγόρο, τίποτε, έλεγα κι ευχαριστώ που γλίτωσα φτηνά και όπου φύγει φύγει.
Πριν από λίγα χρόνια, στα τριανταδύο μου, μάνα με δυο παιδιά, έξω από το ΑΒ Ψυχικού, παραμονή πρωτοχρονιάς σε ψώνια για γιορταστικό τραπέζι!
Τι μου λες τώρα!
Έχω δει πρεζόνια να τα σαπίζουν κυριολεκτικά, ενώ είναι ετοιμόροπα έτσι κι αλλιώς.

Roark είπε...

H λέξη κατάχρηση είναι σχεδόν αυτοκόλλητη της λέξης εξουσίας στην Ελλάδα.

Ίσως λίγο εκτός θέματος, αλλά σχετικό με το παραπάνω σχόλιο. Για τους αστυνομικούς και τα περιπολικά δεν ισχύει ο ΚΟΚ; Είναι οι χειρότεροι οδηγοί στους δρόμους και όχι λίγες φορές έχουν προκαλέσει δυστυχήματα επειδή γράφουν κανονικά τα φανάρια, τις προταιρεότητες ή τα όρια ταχύτητας.

S G είπε...

ολα αυτα που λετε δυστυχως ειναι αληθεια. και δεν νομιζω οτι ειναι ασχετα με το θεμα. Η αυθαιρεσια του κρατους και της αστυνομιας προκαλει τεραστια προβληματα, ειδικα στις ασθενεις ομαδες οπως τους μεταναστες ή τα ατομα χαμηλης κοινωνικης θεσης.

Αυτο παραλληλα οπως ειπα κανει και τους πολιτες νομιζω να φερονται με λιγοτερο σεβασμο στους αδυναμους. Ειναι ενα μεγαλο προβλημα που ακυρωνει καθε εννοια ελευθεριας στην χωρα, και ετοιμαζω ενα μεγαλο αρθρο για το θεμα...

Ανώνυμος είπε...

Είναι φοβερό το πόσο ρατσιστής είσαι παρότι τον καταδικάζεις...

Φοβερό...

S G είπε...

θα μπορουσες να στηριξεις λιγο παραπανω τον ισχυρισμο σου? ή αυτο που λες ειναι αυτονοητο και δεν το βλεπω?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock