Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2006

Κι όμως, μπορούμε και χειρότερα

Η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη διαφάνειας ως αφορά την διαφθορά είναι γνωστό ότι είναι τραγική για χώρα της ΕΕ (είμαστε οι δεύτεροι χειρότεροι στους 25). Το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα διαφθοράς, εκτεταμένης γραφειοκρατείας και αντιαναπτυξιακού, αντιεπενδυτικού και αντιεπιχειρηματικού κλίματος είναι επίσης γνωστά και παραδεκτά από όλους σχεδόν τους πολιτικούς.

Το κρίσιμο θέμα δεν είναι απλά η αναγνώριση της τραγικής μας κατάστασης (που φυσικά αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισής της), αλλά και διαπίστωση των αιτιών της καθώς και η σοβαρή και σταθερή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Και εδώ σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς έχει αποτύχει πλήρως και έχει διαψεύσει όσους πίστεψαν στην κούφια, όπως αποδεικνύεται, ρητορική της περί επανίδρυσης του κράτους. Ναι, παρέλαβε ένα γιγαντωμένο, διεφθαρμένο, γραφεικρατικό κράτος διαπλοκής, προσωπικών εξυπηρετήσεων και εκβιασμών του πολίτη. Μετά όμως από 2 χρόνια εξουσίας, το μόνο που έκανε είναι να αντικαταστήσει το πράσινο κράτος της διαπλοκής με το γαλάζιο, ενώ κατάφερε να ρίξει την κατάταξη της χώρας, μέσα σε 2 χρόνια, από την 46η θέση στην 54η!

Για άλλη μια φορά επαληθεύθεται η αντίληψη που θέλει τα δύο κόμματα εξουσίας να αντιμετωπίζουν το κράτος και τους πόρους του, ως την τροφό των κομματικών τους στρατών και των παρασιτικών τους μηχανισμών. Ασχέτως ρητορικής, προθέσεων ή ιδεολογιών, τα δύο κόμματα στην Ελλάδα το μόνο που κοιτάνε είναι πώς να εξασφαλίσουν ψήφους με τα κρατικά χρήματα. Γι'αυτό όχι απλά αποφεύγουν να συγκρουστούν με τις προσοδοθηρικές ομάδες που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, αλλά αποφεύγουν και να καταργήσουν όλες τις παράλογες παρεμβατικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν σε κρατικούς υπαλλήλους (σε εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, ΚΤΕΟ, δικαστήρια, νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία, εγκρίσεις επιδοτήσεων με κοινοτικά κονδύλια κτλ) να εκβιάζουν τον πολίτη προκείμενου να τον εξυπηρετήσουν.

Και το κόστος αυτού του εκβιαστικού μηχανισμού διαφθοράς είναι τεράστιο, αφού ουσιαστικά πνίγει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη χώρα μας, καθώς είναι απίστευτα δύσκολο να σταθεί μια νέα μικρή επιχείρηση όταν επιβαρύνεται με τόσα επιπλέον κόστη και κρατικά εμπόδια που βάζει η γραφειοκρατεία. Όπως είχε καταδείξει παλαιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ, η απασχόληση που απαιτείται για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στις απαιτήσεις του κράτους αποτελεί το 8,91% της απασχόλησης για μία μεγάλη επιχείρηση, το 14,62% της απασχόλησης για μία μεσαία και το 53,11% της απασχόλησης για μία μικρή επιχείρηση! Για τις μεσαίες επιχειρήσεις το κόστος της γραφειοκρατίας φθάνει στο 3,7% της προστιθέμενης αξίας και για τις μεγάλες στο 1,6%. Αυτά τα τεράστια κόστη γεννούν τα περιθώρια της διαφθοράς, αφού το όφελος από την συναλλαγή είναι τέτοιο που κάνει το ρίσκο της παρανομίας συμφέρουσα επιλογή, και μάλιστα όσο μικρότερη η επιχείρηση τόσο πιο έντονος ο εκβιασμός για συναλλαγή και διαφθορά. Ελάχιστοι νέοι επιχειρηματίες, με μικρά κεφάλαια αλλά καινοτόμες ιδέες, τολμούν να επενδύσουν σε ένα τόσο αντιαναπτυξιακό περιβάλλον (διαφθοράς, παρανομίας, ανασφάλειας ή αν πάνε νόμιμα του τεράστιου επιπλέον κόστους). Τα βασικά αίτια της υπανάπτυξής μας έχουν όνομα: είναι η γραφειοκρατεία, η διαφθορά και το κράτος που τις επιβάλλει.

Η οικονομική ελευθερία δεν είναι ένα σχήμα λόγου, ούτε μια ουτοπική επιδίωξη. Είναι το πετυχημένο αντίδοτο σε αυτά τα αναπτυξιακά δηλητήρια, και η επιτυχία της είναι μια ορατή πραγματικότητα, που αποδεικνύεται γενικά και υπερβαίνει την όποια περιπτωσιολογία. Αποσύροντας το κράτος από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, περιορίζοντας τις παρεμβατικές του ρυθμίσεις και μειώνοντας την διαθφορά μέσω του αφοπλισμού της εξουσίας των γραφειοκρατών και των προσοδοθηρικών ομάδων του επί του πολίτη, μηδενίζονται αυτά τα κόστη και απελευθερώνεται η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η ανάληψη ρίσκων. Δεν είναι τυχαία η ευθεία συσχέτιση της οικονομικής ελευθερίας με την μειωνένη γραφειοκρατία ή την μειωμένη παραοικονομία:





Οι μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατείας, της φορολογίας, του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία και των μονοπωλίων του, των κανονιστικών ρυθμίσεων, των παρεμβάσεων στην αγορά, η κατοχύρωση των ιδιοκτηισιακών δικαιωμάτων και την αύξηση της οικονομικής μας ελευθερίας, δεν είναι επιλογές. Είναι αναγκαιότητες.

13 σχόλια:

gb είπε...

καλή η θεωρία !!
"για την υποανάπτυξη φταίει το κράτος
για το κράτος φταίνε οι γραφειοκράτες και η προσοδοθηρία
τα οποία θα εξαλειφθούν απο την οικονομική ελευθερία"
Αλλά οι οικονομικά ελεύθεροι ταυτίζονται με τους γραφειοκράτες και τους μετέχοντες της προσοδοθηρίας και δεν ταυτίζονται με τούς ελεύθερα σκεπτόμενους και την αξιοπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Εάν η Ελλάδα είναι μόνο στην 54η 8έση, σκεφτείτε τι Μπανανίες υπάρχουν πίσω απο εμάς.

gb είπε...

Ο παγκόσμιος χάρτης που παραθέτεις με τα χρώματα της Διαφθοράς, αντιγράφει με πιστό τρόπο τον χάρτη
που αντιστοιχεί στο θεωρία του Μ.Βέμπερ το 1904, για την συμβολή της "προτεσταντικής ηθικής στο πνεύμα (ανάπτυξης) του καπιταλισμού."

Επίσης αντιγράφει θεωρίες του 70', Σαμίρ Αμίν "L' accumulation a l' echelle mondiale", o oποίος θεωρεί ότι το εμπόριο ανάμεσα σε ανεπτυγμένες και υποανάπτυκτες καπιταλιστικές χώρες προκαλεί άνιση ανταλλαγή εις βάρος των μη ανεπτυγμένων χωρών οι οποίες δε συμμετείχαν στη βιομηχανική επανάσταση.
Πιθανόν αυτό το άδικο, αναγκαίο και αναπόφευκτο εμπόριο να προκαλεί τη πολιτική διαφθορά με τη προώθηση στελεχών τα οποία να συναινούν.
Αποκαλυπτικό στοιχείο αποτελεί η σύνδεση οικονομικών συναλλαγών και πολιτικής επιρροής μεταξύ των χωρών.

gb είπε...

Το άρθρο και οι παραπομπές του ματαίως αναζητεί λύσεις εντός της χώρας όπου βέβαια εμφανίζονται τα συμπτώματα της Διαφθοράς.
Η διάγνωση της διαφθοράς έχει πεδίο τις Διεθνείς ανταλλαγές και το διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Μετά από αυτά προκύπτουν οι θεραπείες, αλλά πού βρίσκονται αυτοί να διακινδυνεύουν να βγάλουν τα κάρβουνα απο τη φωτιά; σε μιά χώρα όπου δε φύεται το ρίσκο και η διακινδύνευση!!
Εδώ ισχύει ακόμη ο νόμος του κέρδους και όχι η αρχή των κερδοζημιών, κάλλιο πάρτα όλα και στο χέρι.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Αν θυμάμαι καλά, κάποιος αντιπρόεδρος ή στέλεχος της Διεθνούς Διαφανείας τα έπιανε, αλλά όταν η οργάνωση αυτή όλο συνδέει το όνομά της με τον δήθεν αγώνα κατά της διαφθοράς, το google δεν μπορεί να αποκαλύψει τις δικές της πομπές.
Επί της ουσίας, οι εκθέσεις της οργανώσεως αυτής δεν μετρούν την διαφθορά, αλλά την εικόνα (perception) που έχουν οι εκασταχού εντόπιοι για την διαφθορά. Μπορούν, δηλαδή, οι εκθέσεις κάλλιστα να απεικονίζουν την αυξημένη ευαισθησία μιας κοινωνίας σε θέματα διαφθοράς, αντί για αυξημένη πραγματική διαφθορά. Αν διαβάσει κανείς την μεθοδολογία των εκθέσεων αυτών, θα το διαπιστώσει. Την παρατήρηση αυτή την διάβασα για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα στο Οικονομικό Δελτίο που εκδίδει η Τράπεζα Πίστεως.
Κατά τα άλλα, σε μια χώρα τεμπέληδων η αιτία της αποτυχίας μας είναι πάντα οι άλλοι και όχι εμείς, οπότε είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε την διαφθορά για τις μειωμένες επιδόσεις μας.
Αλλά και φίλος που έζησε όλη την επαγγελματική του ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούσε ότι και εκεί οι γνωριμίες έχουν τεράστια σημασία, αλλά κανείς δεν καυχιέται ότι ο μπατζανάκης τού εξ αγχιστείας εξαδέλφου του κατέχει θέση που θα του λύσει το πρόβλημά του. Στην Ελλάδα, δηλαδή, όλοι αρέσκονται να ισχυρίζονται ότι κάποια γνωριμία έχουν, αναξαρτήτως αν αυτή η γνωριμία ουδόλως επηρεάζει τα πράγματα. Έχουμε δηλαδή την εντύπωση (perception) ότι έχουμε "μέσον", ενώ δεν έχουμε.

Anarchist είπε...

Για άλλη μια φορά αναβλύζω από περηφάνια, ικανοποίηση και αισοοξία.

Περηφάνια για την θέση που λάβαμε στην κατάταξη ανάμεσα στις αλωμένες από τον καπιταλισμό χώρες της ΕΕ.

Ικανοποίηση γιατί η εικοσαετία ΠΑΣΟΚ έπιασε πραγματικά τόπο και αυτό το βλέπουμε καθημερινά.

Αισιοδοξία γιατί η ΝΔ δεν διαφέρει και τόσο από το ΠΑΣΟΚ για να ανησυχώ αλλά πάνω απ'όλα αισιοδοξώ γιατί η θέση αυτή αποτελεί το εχέγγυο που θα αποτρέψει κάθε σόφρων κεφαλαιούχο να επενδύσει στην Ελλάδα. Η χώρα μου ω ναι έχει ελπίδες να σωθεί.

Ίσως να γίνομαι υπερβολικός αλλά νομίζω πως ο καθένας έχει δικαίωμα στο όνειρο για αυτό προχωρώ στην ευχή μου: Αχ και να γίνουμε Κούβα!!!

Ανώνυμος είπε...

Παντως το Σκανδιναυικο μοντελο σκιζει

Ανώνυμος είπε...

@γ.ι.γ.
"Επί της ουσίας, οι εκθέσεις της οργανώσεως αυτής δεν μετρούν την διαφθορά, αλλά την εικόνα (perception) που έχουν οι εκασταχού εντόπιοι για την διαφθορά."
"
Σωστά, αλλά συνεχίζετε στο τέλος της ίδιας παραγράφου με μία εικονική πραγματικότητα,perception.

"Κατά τα άλλα, σε μια χώρα τεμπέληδων η αιτία της αποτυχίας μας είναι πάντα οι άλλοι και όχι εμείς, οπότε είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε την διαφθορά για τις μειωμένες επιδόσεις μας."

To ζήτημα δεν είναι αν "μπορούμε και χειρότερα", αλλά άν είναι χώρα τεμπέληδων καταναγκαστικώς ή με ελεύθερη επιλογή.
Φανταστείτε ο γιατρός να κατηγορεί τον ασθενή αντί να τον ενημερώνει και να θεραπεύει.

Roark είπε...

Παρεπιπτόντως, αμφισβητώ ότι είμαστε χώρα τεμπέληδων (1),(2). Αντί λοιπόν να τα φορτώνουμε στην τεμπελιά του Έλληνα, ας κοιτάξουμε σε τι συνθήκες καλείται να δημιουργήσει επιχειρήσεις.

Και το perception που μετράται είναι η εντύπωση για την διαφθορά που δημιουργείται στους πολίτες από την επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Όταν έχει "τύχει" σε πολλούς περισσότερους Έλληνες να υποχρεωθούν να συναλλαθχούν με την διαφθορά σε σχέση πχ με το ΗΒ, οι εντυπώσεις τους που καταγράφονται ξεφεύγουν απλά από την ιδέα περί διαφθοράς ή μέσων και αποτελούν μια σοβαρά καταγεγραμμένη πραγματικότητα.

S G είπε...

ρορκ εχεις φυσικα δικιο για την διαπιστωνομενη διαφθορα γιαυτο αμφισβητω οτι ειναι τοσο μεγαλη ευθυνη της ΝΔ. Γιατι δεν μιλανε ας πουμε για τα δημοσια εργα (στα οποια νομιζω το ΥΠΕΧΩΔΕ κανει καλη δουλεια) αλλα για την καθημερινη διαφθορα σε πολεοδομιες, για αδεια οδηγησης, σε εφοριες κτλ που καμμια κυβερνηση δεν μπορει να αλλαξει σε μια μερα.

Αυτα για να ειμαστε δικαιοι, φυσικα δεν βλεπω την ΝΔ να κανει ουτε το ελαχιστο για τις αδειες οδηγησης πχ (τοσο δυσκολο ειναι να κοπει το λαδωμα? εχω 7 ιδεες αν θελετε!)

και για τις ωρες εργασιας... δεν πιστευω οτι με τα καταλληλα κινητρα οι ελληνες ειναι τεμπεληδες γενικα. αλλα σημερα αμφισβητω σιγουρα οτι δουλευουν περισσοτερο απο τον μεσο Αμερικανο πχ. γιατι αλλο ποσες ωρες "ειναι" στο γραφειο (με τους κολλητους τους να τους χτυπανε την καρτα κτλ) και αλλο ποσες ωρες εργαζονται.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και αν τα στοιχεία των στατιστικών κρύβουν την αλήθεια ότι οι φαινομενικές ώρες εργασίας είναι περισσότερες από τις πραγματικές σε πολλές υπηρεσίες και επιχειρήσεις του δημοσίου, επίσης κρύβουν ότι σε πολλές περιστώσεις οι πραγματικές ώρες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι περισσότερες από τις φαινομενικές (μαύρη ή και απλήρωτη υπερεργασία). Σε γενικές γραμμές όμως οι Έλληνες δουλεύουν αρκετά (για την ακρίβεια θα έλεγα ότι κάποιοι φουκαράδες δουλεύουν τόσο πολύ ώστε να καλύπτουν και τους κηφήνες του δημοσίου).

Ο Roark είμαι, απλά γράφω από την βιβλιοθήκη της Σχολής,

S G είπε...

"για την ακρίβεια θα έλεγα ότι κάποιοι φουκαράδες δουλεύουν τόσο πολύ ώστε να καλύπτουν και τους κηφήνες του δημοσίου"

ναι αυτο νομιζω ειναι τελικα αυτο που συμβαινει. Στο δημοσιο δεν δουλευουν ουσιαστικα και στον ιδιωτικο τομεα δουλευουν αρκετες εως υπερβολικες ωρες.

φυσικα η δουλεια τους δεν ειναι παραγωγικη και δεν αμοιβεται πολυ καλα επειδη η οργανωση και η τεχνογνωσια ειναι χαμηλη οπως ειπε ο Μαρτινγκαλ. Βεβαια να προσθεσει κανεις εδω οτι η τεχνογνωσια ειναι χαμηλη λογω μικρου μεγεθους των επιχειρησεων και λιγων επενδυσεων, πραγμα που σχετιζεται αμεσα και με τα γραφειοκρατικα αντικινητρα....

Μαύρο πρόβατο είπε...

Επί της ουσίας, οι εκθέσεις της οργανώσεως αυτής δεν μετρούν την διαφθορά, αλλά την εικόνα (perception) που έχουν οι εκασταχού εντόπιοι για την διαφθορά. Μπορούν, δηλαδή, οι εκθέσεις κάλλιστα να απεικονίζουν την αυξημένη ευαισθησία μιας κοινωνίας σε θέματα διαφθοράς, αντί για αυξημένη πραγματική διαφθορά.

Σωστή η παρατήρηση του κ.Γεωργανά - θα πρόσθετα μάλιστα οτι η εικόνα αυτή είναι διαμορφωμένη από εμπειρικές έρευνες άνισης ποιότητας, ανάλογα με τη χώρα.

Όμως... ανέτρεξα στα αποτελέσματα μιας - περυσινής - μελέτης του ίδιου οργανισμού, για τα διάφορα μπαχσίτσια... Εκεί λοιπόν θα διαπιστώσει κανείς οτι ενώ σε άλλες χώρες με την ίδιας κατηγορίας perception διαφθοράς, ελάχιστοι πολίτες δηλώνουν οτι έχουν προσωπική γνώση υπόθεσης "λαδώματος" (πχ Ιταλία: 2%), και άρα πιθανόν να βασίζουν την εντύπωσή τους σε ένα γενικό κλίμα, ίσως-λέω- και δημόσιων αποκαλύψεων και μάχης κατά της διαφθοράς, οι έλληνες φαίνεται οτι κρίνουν εξ ιδίας πείρας (12%!!)

Το τι πρέπει να γίνει, είναι άλλη συζήτηση. Γεγονός είναι οτι στην Ελλάδα πολλοί "τα παίρνουν", και μάλιστα χοντρά...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock