Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

H συνένοχη κοινωνία

Νέος, ωραίος και απόφοιτος Ελληνικού Πανεπιστημίου. Σχολή; Δεν έχει και μεγάλη σημασία. Ψυχολόγος. Θεολόγος. Μουσικολόγος. 3η ή 4η ή 5η επιλογή στο μηχανογραφικό.Παρουσιάστηκε γιατί πέρασε. Έβγαλε πάσο και βιβλιάριο σπουδών και έζησε τέσσερα υπέροχα φοιτητικά χρόνια, διαβάζοντας τα sos , πίνοντας καφέ στα κυλικεία και πολιτικολογώντας ανελέητα. Ορκίστηκε περήφανα, με φόντο μια συγκινημένη μαμά και την τσακαλοπαρέα που φώναζε συνθήματα. Και ύστερα, ήρθε η ώρα να σταθεί στα πόδια του.

Τα χαστούκια δεν άργησαν να έρθουν διαδοχικά. Γραφείο δικό του δεν το τολμούσε, είχε μάθει απ την οικογένεια να μη ρισκάρει, γιατί , ποιος ξέρει; Μπορεί και να χάσει! Ιδιωτικός υπάλληλος στον τομέα του; Ας γελάσουμε. Εταιρίες ψυχολόγων; Think tanks θεολογίας; Ιδιωτικά ωδεία; Αυτά γίνονται σε ξένες χώρες, εδώ ειναι Ελλάδα. Δεν το χε σκεφτεί έτσι όταν περίμενε στην ουρά της γραμματείας για να γραφτεί στη σχολή του. Για την ακρίβεια δεν είχε σκεφτεί τίποτα. Του αρκούσε που «πέρασε».

Έτσι στην ανεργία. Κάρτούλα. Ουρά. Κλάψα και γκρίνια. Κι υστερα έληξε η αναβολή του κι ήρθε ο στρατός. Η μάνα του στα τηλέφωνα, παρακάλια σε βουλευτάδες, ξεροστάλιασμα έξω απ τα γραφεία. Μια καλή μετάθεση και αντάλλαγμα η ψήφος (7 σταυρούς είχε πίσω του, με τ αδέρφια και τη θεια του,όχι παίζουμε). Κι όταν τέλειωσε το φανταρικό, τότε μια απ τα ίδια. Συστάσεις από υποψηφίους βουλευτές, κομματάρχες και τοπάρχες. Τηλέφωνα σε παλιούς γνωστούς. Γλύψιμο και δημόσιες σχέσεις. Ένας γνωστός απ το χωριό, σύμβαση στην κοινότητα, ειδικότητα «χειριστής h/y».Καμία σχέση με το αντικείμενο, καμιά εξειδίκευση, καμιά γνώση ,αλλά με λίγο σπρώξιμο μπορούσε να κολλήσει στο γραφείο για τα καλά, αν μόνο του μετέτρεπαν τη σύμβαση σε αορίστου..

Κι έτσι στα 40 του, γραφιάς στο δημαρχείο, έχοντας πίσω του μια εκπαίδευση που κόστισε 5-10 χιλιάδες ευρώ στον φορολογούμενο, και την οποία ποτέ δεν αξιοποίησε για κάτι δημιουργικό. Έχοντας μπροστά του μια καριέρα ανοησίας που θα μπορούσε να την ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε, με τα μισά λεφτά. Έχοντας από πάνω του βουλευτάδες, υπουργούς και δημάρχους που ψήφιζε για το καλό της τσέπης του, από μικρό παιδί.

Πολλαπλασιάστε το επί 10 εκατομμύρια. Το γινώμενο δε σας κάνει μια κρίση; Ή μάλλον, σας κάνει μόνο μία;

48 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Μου κάνει μία κρίση, αλλά όχι οικονομική. Έχουμε εμείς δέκα εκατομμύρια γραφιάδες σε δημαρχεία;

Άειντε φτου κι απ' την αρχή ο μύθος της συνενοχής. Aλλά αν θέλετε να τον ξαναστήσετε, μιας και στην πρώτη έκδοσή του δεν έπιασε, γιατί δεν γράφετε κάτι εξυπνότερο;

tanevramou είπε...

Για όλα τα κακά της ελλάδας φταίνε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Η ελλάδα κυβερνάται τα τελευταία 30 χρόνια από νεοφιλελεύθερα κόμματα που τα ψηφίζει το 90% του ελληνικού λαού.
Άρα το 90% του ελληνικού λαού φταίει για την κρίση.
Πως σας φαίνεται αυτός ο μύθος της συνενοχής;

ΥΓ: Όχι, 10εκ γραφιάδες σε δημαρχεία δεν έχουμε, αλλά πάντως το παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Υπομονή, πολύ σύντομα μπορεί και να αποκτήσουμε. (άμα πετύχει η σοσιαλιστική επανάσταση της Αλέκας, του Αλέκου και του Αλέξη... )

tanevramou είπε...

Συγνώμη άσχετο, αλλά τώρα που είπα Αλέκος και τον θυμήθηκα τον μπαγάσα, οφείλω να παρατηρήσω ότι αυτό το παιδί μάλλον είχε άχτι από μικρός να γίνει πορτιέρης.
Ή που θέλει να απαγορεύσει την έξοδο του πρωθυπουργού από την χώρα ή που θέλει να απαγορεύσει την είσοδο της τρόικας στην περιφέρεια Αττικής.
Και προπαντός να πετάξει έξω από την πόρτα της πολιτικής τον Αλέξη τον οποίο ο ίδιος με το ζόρι τον έμπασε μέσα.
Μιλάμε για μεγάλο βίτσιο...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

tanevramou,
τώρα που άρχισες να θυμάσαι διάφορα άσχετα, για πες μας και καμμιά ανάμνησή σου από τα παιδικά σου χρόνια... σε ποια ηλικία έμαθες να κάνεις ποδήλατο χωρίς βοηθητικές;

tanevramou είπε...

Δεν κάνω ποδήλατο.
Πάω παντού με το τζιπ μου.

Ανώνυμος είπε...

προφανώς ο συντάκτης του κειμένου δεν γνωρίζει ότι για να πάρει κανείς επίδομα ανεργίας πρέπει να έχει εργαστεί πρώτα. Αλλά δεν πειράζει: ποιητική αηδία.

Dorotheos είπε...

"Η ελλάδα κυβερνάται τα τελευταία 30 χρόνια από νεοφιλελεύθερα κόμματα που τα ψηφίζει το 90% του ελληνικού λαού. Άρα το 90% του ελληνικού λαού φταίει για την κρίση."

Και τι άλλες εναλλακτικές πολιτικές λύσεις έχει αυτός ο λαός? Αυτος καλλιέργησε τον δικομματισμό και το πελατειακό σύστημα πολιτικής εξουσίας?

Πόσο εύκολα τα δύο μεγάλα κομμάτα και οι κυβερνήσεις τους απαλλάσσονται των ευθυνών...

Yianniskriti είπε...

@ imwrong

Άλλο κάρτα και άλλο επίδομα ανεργίας. Πάντως δεν πειράζει, καλή η προσπάθειά σου αλλα για τα σκουπίδια. Better luck next time...

@ Harry Peitsinis

Άψογο κείμενο και συγχαρητήρια. Απλά θα διαφωνήσω με το "10" εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα είναι 1 (ΕΝΑ) εκατομμύριο -κομματικός στρατός ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- αργόμισθοι του δημοσιουπαλληλικού κινήματος (=> ΠΑΣΟΚ). Οι υπόλοιποι είναι τα κορόιδα της παρέας που δεν πήγαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ να διοριστουν επι Τσοβόλα δώστα όλα.

Panos Konstantinidis είπε...

"Για όλα τα κακά της ελλάδας φταίνε οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Η ελλάδα κυβερνάται τα τελευταία 30 χρόνια από νεοφιλελεύθερα κόμματα που τα ψηφίζει το 90% του ελληνικού λαού."

Τί μάθαμε σήμερα; Ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είαι "νεοφιλελεύθεροι". Μάλιστα.

Dorotheos είπε...

Καλά, το 1εκ. δημοσίων, δημοτικών και άλλων κρατικοδίαιτων, όλοι διορίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και κανένας από τη ΝΔ?

Για το "νεοφιλελεύθερο" χαρακτηρισμό που πέταξε ο tanevramoy, αυτό είχε μάλλον ειρωνική χροιά, αλλά με αυτόν έμμεσα παραδέχτηκε ότι ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν στην πολιτική που άσκησαν τα δύο κόμματα 'εξουσίας' τα τελευταία 30-35 χρόνια.

jojo είπε...

"Πόσο εύκολα τα δύο μεγάλα κομμάτα και οι κυβερνήσεις τους απαλλάσσονται των ευθυνών..."

Τι μέρος από τη λέξη ΣΥΝ-ΕΝΟΧΗ δεν αντιλαμβάνεστε εργαζόμενε επαναστάτη;

Αν κάποιος , γίνεται προσπάθεια να απαλαχθεί των ευθυνών του , αυτός δεν είναι άλλος από τον κακόμοιρο λαό , ο οποίος ως άδολη παρθένα παρασύρθηκε από τους μοχθηρούς πολιτικούς , οι οποίοι ως γνωστόν κατέβηκαν από τον παγκάκιστο πλανήτη Παζούζου.

jojo είπε...

όσο για τα περί δικομματισμού , λέτε , rebel@work , οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές , θέση με την οποία συμφωνώ .

Άρα , ακόμα και με απόλυτη πλειοψηφία να το πάρει κανείς , η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ψηφίζει επί δεκαετίες το ΝΔΣΟΚ !

JNes είπε...

Έτσι ακριβώς είναι δυστυχώς και το χειρότερο είναι ότι ελάχιστοι έχουν το θάρρος να το ομολογήσουν. Είναι πολύ πιο βολικό να φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι.

tanevramou είπε...

rebel, και βέβαια δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην πολιτική των δύο κομμάτων. (ούτε και των πιο μικρών κομμάτων)
Αλλά αυτό δεν θέλει τελικά ο κόσμος;
Αυτό δε ψηφίζει;
Δεν ψηφίζει συστηματικά τον διορισμό στο δημόσιο με ρουσφετάκι, την φοροδιαφυγή και τις περαιωσούλες, το λαδωματάκι στην πολεοδομία για να κάνει τα 60 τμ 160, το λαδωματάκι στον δημόσιο οργανισμό για να πάρει η εταιρεία του την προμηθειούλα, το φακελάκι στο γιατρό για να την παρακάμπτει την σειρά προτεραιότητας, το σβησιματάκι της κλήσης στην τροχαία, το βυσματάκι στον στρατό για να περνάει αραχτός, το χάρισμα οφειλών στον πρόεδρο της αγαπημένης του ΠΑΕ για να αγοράζει παικταράδες, την αποσπασούλα δίπλα στο σπίτι του ενώ φαίνεται ότι υπηρετεί στην παραμεθόριο, κλπ κλπ κλπ

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το παραμύθι περί του αθώου σαν λευκή περιστερά λαού και ας δούμε τα πράγματα όπως ακριβώς είναι:

η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποτελείται από αμόρφωτα, διεφθαρμένα, θρησκόληπτα, κρυφο-φασιστάκια που δεν δίνουν δεκάρα για κανέναν άλλο παρά μόνο για την πάρτη τους.
Και όταν λέμε για κανέναν εννοούμε για κανέναν.
Για αυτό και άλλωστε τα δανεικά που φάγανε στα μπουζουκτσίδικα με τις π....νες τα φόρτωσαν στις πλάτες των παιδιών τους.
Τι να λέμε τώρα.

byron είπε...

Για τις ηλεκτρονικές φοροταυτότητες δεν έχουν τίποτα να πουν οι φιλελεύθεροι;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Για να μην ξαναγράφω τα ίδια, σας παραπέμπω εδώ, στο υστερόγραφο του σχολίου, με την παράκληση μόλις κάνετε την σούμα του ελληνικού πληθυσμού, να ενημερώσετε την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και όλες τις εγκυκλοπαίδειες για να κάνουν υpdate.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Με συγχωρείτε, λάθος. ΕΔΩ, είναι το υστερόγραφο του σχολίου.

Dorotheos είπε...

H διαφθορά, από κάποτε προνόμιο των οικονομικά ισχυρών στρωμάτων, της αστικής τάξης -με την οικονομική σημασία της φράσης (βλ. Ανδρεάδης, Τσάτσοι, κτλ.) και της πολιτικής εξουσίας (άπειρος αριθμός στελεχών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) στην περίπτωση της Ελλάδας και άλλων φτωχών και υπό ανάπτυξη χωρών, έγινε πλέον γενικευμένο χαρακτηριστικό της κοινωνίας της. Αυτή, λοιπόν, η διάχυση της διαφθοράς σε άλλα κοινωνικά στρώματα (κυρίως προς τα μεσαία και μικροαστικά, γιατί η διαφθορά εκφρασμένη σε μονεταριστικά μεγέθη στα χαμηλότερα στρώματα είναι αμελητέα) έγινε με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής εξουσίας, πηγάζει από αυτή, γίνεται με την ανοχή της αν όχι και παρότρυνση της, και με κύριο σκοπό την συντήρησή της στην εξουσία και των προνομίων που τη συνοδεύουν.

Η πολιτική εξουσία είναι αυτή που έχει θεσπίσει και εφαρμόζει «παραγραφές», περαιώσεις, την ατιμωρησία, και είναι αυτή που παρανομεί κατ’εξακολούθηση και φυσικό είναι να ακολουθούν το παράδειγμά τους και οι υπόλοιποι.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς θα ξεκινήσει από την κορυφή του παγόβουνου, πχ βάζοντας στη φυλακή κάποιον Τσοχατζόπουλο ή κάποιον μεγαλοφοροφυγά, και όχι από τη βάση του.

Kensai είπε...

imwrong,

καλύτερα δεν είναι που ΔΕ γνωρίζει; Εγώ τον χαίρομαι που δε γνωρίζει. Αν γνώριζε τότε δεν θα τον έπαιρνα στα σοβαρά.

jojo είπε...

"H διαφθορά, από κάποτε προνόμιο των οικονομικά ισχυρών στρωμάτων, της αστικής τάξης -με την οικονομική σημασία της φράσης (βλ. Ανδρεάδης, Τσάτσοι, κτλ.)"

α μάλιστα , την εποχή εκείνη δηλαδή δεν υπήρχε διαφθορά των μικρομεσαίων στρωμάτων . Οι χωροφύλακες , ας πούμε διορίζονταν με ΑΣΕΠ και αγωνίσματα . Βέβαια , το ότι από το 81 και μετά το πράγμα ξεφτιλίστηκε τελείως δεν νομίζω οτι μπορεί να το αρνηθεί κανείς

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Harry Peitsinis είπε...

Καταρχάς σας ευχαριστώ για τα καυστικά και μη σχόλια. Είχαμε καιρό να φιλοξενήσουμε τόσες απόψεις στον ιστότοπό μας.

@imwrong

U re wrong indeed! Ξαναδιάβασε το κείμενο και δες αν μιλάω για "επίδομα" ή "κάρτα" ανεργίας. Μετά προχώρα σε σωστή κριτική χωρίς εμπαθείς κρετινισμούς και λοιπές χαριτωμενιές.

@Κατερινα σ-Μ.

Είμαι σίγουρος ότι συνειδητά παραβλέπεις πως το κείμενο είναι επιτηδευμένα υπερβολικό. Όχι, δεν έχουμε "10 εκατομμύρια γραφιάδες" με την ίδια έννοια που δεν είναι "απατεώνες (όλοι) οι πολιτικοί". Αλλά η υπερβολή στην πολιτική έκφραση είθισται να χρησιμοποιείται για να υπερτονίσει το διακύβευμα. Και ποιο άλλο μπορεί να ναι το διακύβευμα από την ισόρροπη κατανομή των ευθυνών για αυτό το αδιέξοδο που τέλος πάντων αντιμετωπιζουμε σήμερα;

Εκτός αν θεωρείς πως η κατάσταση που περιγράφεται πάνω δεν είναι αντικειμενικά υπαρκτή,ή δεν προκάλεσε την κρίση. Φυσικά, στη θέση του γραφιά μπορείς να βάλεις εναν οποιονδήποτε συμβασιούχο,ή stagier και να πολλαπλασιάσεις την ψήφο του επί πέντε ή έξι (όσα μέλη έχει η οικογένειά του). Κατόπιν, να πάρεις όλο αυτό το τσούρμο που σέρνεται από επιτήδειους κομματάρχες και να το προσθέσεις στο παθητικό της πολιτικής μας ζωής και των δημόσιων οικονομικών.

Εναλλακτικά μπορείς να κουτσομπολεύεις τις υπερβολές μου στο buzz. Eπιλογές είναι αυτές.

@rebelwork

Tι άλλες επιλογές έχει αυτός ο λαός; Μα φυσικά αντί να υποκρίνεται πως αγανακτεί για το κοινό συμφέρον και την καταπάτησή του, να αποκτήσει έστω και αργά μια στοιχειώδη πολιτική συνείδηση και να αναλάβει το βάρος των ευθυνών του φτύνοντας κατάμουτρα το δικομματισμό.Έστω και την 12η ώρα...
΅

tanevramou είπε...

rebel, ok.
Αλλά συνεχίζεις να παραβλέπεις το γεγονός ότι για κάθε πρόθυμο πολιτικό να διαφθείρει υπάρχουν μυριάδες "αθώοι" συμπολίτες μας υπέρ το δέον πρόθυμοι να διαφθαρούν.
Και να σου πω κάτι, δε ζούμε και στην κατοχή. Ούτε είμαστε μικρά παιδιά.
Υπάρχει και η ατομική ευθύνη του καθενός μας.
Αυτό λέει και το άρθρο.

Τέλος αν περιμένουμε τον αγνό αμόλυντο, υπερ-ηθικό ηγέτη ο οποίος θα μας πάρει από το χεράκι και θα μας οδηγήσει στην αξιοκρατία, την δικαιοσύνη και την ευημερία δίχως να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας, λυπάμαι αλλά πρέπει να σε πληροφορήσω ότι αυτός ο ηγέτης ήδη κυβέρνησε την Ελλάδα.
Λεγόταν σουβλακο-Κωστάκης, μας υποσχέθηκε, μεταξύ κεμπάμπ και γαρδούμπας, ότι θα μας απαλλάξει από τους 5 νταβατζήδες οι οποίοι μας καταδυναστεύουν και ότι έπειτα θα ζούσαμε όλοι ζωή χαρισάμενη, και μας οδήγησε ωραιότατα στην καταστροφή!

Γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οι 5 νταβατζήδες, αλλά τα 5,000,000 νταβατζήδες που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο.

Ανώνυμος είπε...

mea culpa: το κείμενο αναφερόταν στην κάρτα κι όχι στο επίδομα, πράγματι.

Οπότε

@kensai: προφανώς κατά την άποψή σου κάθε έννοια κοινωνικής στήριξης των ανέργων δεν έχει νόημα και παράγει αντίστροφα αποτελέσματα απ' αυτά που επιδιώκει. Δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε επ' αυτού. Δηλαδή θα χρειαστεί πολύς κόπος για να αρχίσουμε να καταλαβαινόμαστε.

@yanniskriti & harry peitsinis:
το ύφος του σχολίου αντιστοιχούσε με το ύφος του κειμένου και την ισοπεδωτική γενίκευση που υποστηρίζει. Όταν στο αρχικό κείμενο υπάρχουν φράσεις ψευδολογοτεχνικής φιλοδοξίας όπως "Ορκίστηκε περήφανα, με φόντο μια συγκινημένη μαμά και την τσακαλοπαρέα που φώναζε συνθήματα", δεν βλέπω γιατί εσείς μπορείτε να μιλάτε για "σκουπίδια" ή για "εμπαθείς κρετινισμούς και λοιπές χαριτωμενιές" ενώ εγώ δεν μπορώ να μιλώ για "ποιητική αηδία".

Είμαι από τους πρώτους που θα έμπαιναν σε μια σοβαρή συζήτηση επί του ζητήματος που θέτει το κείμενο. Υπό τον όρο όμως ότι η συζήτηση θα ήταν σοβαρή, άρα απαλλαγμένη από σκουπίδια, κρετινισμούς και χαριτωμενιές, που ο Harry δεν απέφυγε στο αρχικό κείμενο.

Εξ ου βέβαια και η σπάνια (κατά δήλωσή του) ανταπόκριση των σχολιαστών. Οπότε δικαιούμαι να αναρωτιέμαι για τις προθέσεις του συντάκτη.

Harry Peitsinis είπε...

To πρόβλημα του σχολίου σου δεν ήταν πρόβλημα ύφους. Στήριξες την "κριτική" σου σε μια καραμπινάτη ανακρίβεια, που περνάει όχι απλά "ξυστά" απ το πρόβλημα, αλλά το προσπερνάει εντελώς. Στην πραγματικότητα, αν δεν είχες διάθεση για τρολλάρισμα αλλά για διάλογο, θα μπορούσες να σχολιάσεις την άποψη του υποφαινόμενου:

ότι δηλαδή ζούμε σε ένα πολιτικά καθοδηγούμενο εκπαιδευτικό - οικονομικό σύστημα, που βάφτισε το όπως θέλεις (μισοσοσιαλιστικό-παρεοκρατικά καπιταλιστικό κλπ), αλλά όπως και να χει, αναπαράγει την ανεργία, την κοινωνική διαφθορά και εν τέλει τη δυστυχία.

Τώρα αν η όλη κριτική σου δεινότητα είναι "ζήτημα ύφους" για να παραφράσω Καρυωτάκη, τότε δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω.

Harry Peitsinis είπε...

"Εξ ου βέβαια και η σπάνια (κατά δήλωσή του) ανταπόκριση των σχολιαστών."

"Σπάνια" τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Μη ξεχνάς ότι μιλάμε για το πιο προκλητικό πολιτικό blog της μπλογκόσφαιρας.

Ανώνυμος είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

@Harry Peitsinis

Τώρα που μετακινήθηκες από το ύφος αλλά και από το περιεχόμενο του αρχικού κειμένου, μπορούμε να μιλήσουμε για την ουσία. Θα συμφωνήσω ότι

ζούμε σε ένα πολιτικά καθοδηγούμενο εκπαιδευτικό - οικονομικό σύστημα, που βάφτισε το όπως θέλεις (μισοσοσιαλιστικό-παρεοκρατικά καπιταλιστικό κλπ), αλλά όπως και να χει, αναπαράγει την ανεργία, την κοινωνική διαφθορά και εν τέλει τη δυστυχία.

Βεβαίως, κάθε εκπαιδευτικό-οικονομικό σύστημα είναι πολιτικά καθοδηγούμενο, καθώς στη σφαίρα της πολιτικής επιλύονται οι συγκρούσεις της κοινωνίας. Εκεί, η πολιτική δύναμη (κοινωνική τάξη, ομάδα συμφερόντων κλπ.) που διαθέτει την πολιτική ηγεμονία (κι όχι αποκλειστικά την οικονομική δύναμη) κατορθώνει να χειραγωγήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Κι ερχόμαστε στο σημείο που με ενόχλησε στο αρχικό σου κείμενο: Ο ιδεοτυπικός αυτός μπούλης δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ' το να συμβιβαστεί κομφορμιστικά με ό,τι έβλεπε γύρω του. Δεν έφτιαξε τίποτα απ' όλα αυτά, ούτε και αποφάσισε να τα γκρεμίσει. Πρόκειται για μια ορθολογική επιλογή ενός κομφορμιστή. Αλλά κι αν αρνιόταν αυτό τον παράδειγμα, όπως έχουν επώδυνα κάνει πολλοί της γενιάς του μπούλη τους οποίους πολύ αδικείς με την ανάρτησή σου, τι σου λέει ότι αυτή η ιδιωτική διαφοροποίηση θα μπορούσε να κλονίσει την πολιτική ηγεμονία του ανδρεοπαπανδρεϊσμού (για να το πω συνοπτικά); Πού θα πρέπει συνεπώς να καταλογισθεί η ευθύνη για την κατρακύλα τελικά;

Ανώνυμος είπε...

Ήδη από τον τίτλο της ανάρτησης εσύ έχεις βγάλει την ετυμηγορία σου. Ο ένοχος και ο εχθρός είναι η κοινωνία. Και σ' αυτό δε μπορώ να συμφωνήσω, όσο κι αν κάνω την κριτική μου σ' αυτή την αδιέξοδη αντίληψη του ιδεοτυπικού μπούλη σου.

Δεν βλέπω πώς, στις τρέχουσες συνθήκες, η αντίθεση στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο απ' το οποίο όλοι μας προερχόμαστε μπορεί να παράγει χρήσιμες λύσεις για το παρόν και το μέλλον.

Όσο για το μπλογκ, δεν ήθελα να το θίξω, αλλά μάλλον έχεις και τη μύγα λίγο.

Ελπίζω να τα ξαναπούμε εκεί που, όπως θα έλεγε ένας σπουδαίος αναλυτής της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας "ο διάλογος θα είναι οπλισμένος για να επιβάλλει τους όρους του".

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Harry Peitsinis: Είμαι σίγουρος ότι συνειδητά παραβλέπεις πως το κείμενο είναι επιτηδευμένα υπερβολικό.

Συγγνώμην, νόμιζα ότι η αρχική σας φιλοδοξία ήταν να γράψετε ένα σοβαρό πολιτικό κείμενο, παρεξήγησα.
*

Harry Peitsinis: Εναλλακτικά μπορείς να κουτσομπολεύεις τις υπερβολές μου στο buzz. Eπιλογές είναι αυτές.

Είναι που δεν γνωρίζετε την λειτουργία του buzz. Εκεί υποβάλλονται κείμενα προς κρίση και σχολιασμό από τα μέλη του. Σας "κουτσομπολεύουν".

Αν δεν επιθυμείτε να σας μπαζζάρουν οι αναγνώστες σας, να το διευκρινήσετε.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

...σας "κουτσομπολεύουν" άλλοι δώδεκα.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι η Χανει -Πάλι- Πετραλιά και ο μακαριτης Κουτσογιωργας ειναι ιστορικά οι δυο μεγαλύτεροι recruiters της Ευρωπης.
Τυφλα να χουν η addecco και οι κουτοφραγκοι οι Σουηδοί.

Εχω συναντήσει τουλάχιστο καμια πενηνταριά πελάτες τους και ολοι δηλώνουν ιστορικά ικανοποιημένοι.

Το πρόβλημα με την ιστορική (αυτο)ικανοποίηση των οπαδών ειναι οτι τα σαλια καποτε τελειώνουν.
Το ιδιο και οι αναρωτικές , τα επιδόματα συρραπτικού , τα δημοσια σχολεία για να καινε τα παιδιά τους κτλ
Αλλα ξεχασα οτι φταίνε και οι μαγαλοκαρχαριες διοτι αυτοι τα φαγανε ολα στην τελική , ε?

jojo είπε...

"Ήδη από τον τίτλο της ανάρτησης εσύ έχεις βγάλει την ετυμηγορία σου. Ο ένοχος και ο εχθρός είναι η κοινωνία"

Άλλη μια φορά : Ο τίτλος της ανάρτησης είναι
¨Η συνένοχη κοινωνία" .
Η συνένοχη .
Η ΣΥΝΕΝΟΧΗ .
Η ΣΥΝ - ΕΝΟΧΗ .
Η Σ-Υ-Ν-Ε-Ν-Ο-Χ-Η.


ΥΓ . Κύριε Πειτσίνη , κάντε το κόπο να γράψετε ένα αντίστοιχο άρθρο για τα παλιοκόμματα και τους παλιοπολιτικούς και πως ο βίος και η πολιτεία τους ΣΥΝ-ΤΕΛΕΣΑΝ στο σημερινό χάλι . Βαρετό να γράφεις τα αυτονόητα που όλος ο κόσμος παραδέχεται , το ξέρω , αλλά ίσως έτσι κάποιοι ικανοποιηθούν.

Ανώνυμος είπε...

@Giannis, ένα απλό πράγμα υποστηρίζω: δεν υπάρχει συνενοχή όταν υπάρχει ηγεμονία.

jojo είπε...

imwrong you are indeed wrong .Φυσικά και υπάρχει συνενοχή στην ηγεμονία , ειδικά όταν ορίζεις τον ηγεμόνα σου . Δεν θα υποστηρίξω φυσικά οτι την ίδια ευθύνη , ΩΣ ΜΟΝΑΔΕΣ , φέρουν ο γοητευτικός αετομούρης μπον βιβέρ πολιτικός , με τον ψηφοφόρο του , τον οποίο διόρισε ή/και κατέταξε στην αεροπορία ή/και του γραφε μαύρες υπερωρίες κλπκλπκλπκλπ . Προφανώς ο πρώτος πρέπει να μην ξαναδεί το φώς της μέρας , αλλά και ο δεύτερος πρέπει να πληρώσει το μερίδιό του.
Στο τέλος της μέρας , όταν γίνεται η σούμα , πολλές μικρές ευθύνες είναι είναι εξίσου ή περισσότερο σημαντικές με λίγες μεγάλες .

Ανώνυμος είπε...

@giannis, ok, διαφωνούμε.

Harry Peitsinis είπε...

@Κατερίνα

Θεωρώ περιττό να απαντήσω, καθώς φράσεις τύπου "παίζουμε τις κουμπάρες" έρχονται στο μυαλό μου όταν διαβάζω τα σχόλια σου. Προς άρση παρεξηγήσεων: Κουτσομπολιό= γράφεις 6-7 σχόλια στο ίδιο ποστ με το ίδιο ακριβώς -άσχετο με την ουσία- θέμα (ότι δεν είναι 10 μύρια οι γραφιάδες) ωσάν να αγανακτείς που δε σου δίνεται η δέουσα προσοχή στην "μεγάλη" σου ανακάλυψη.




Giannis

χχαχαχα , εντάξει δεν είναι και η πρώτη φορά που απαιτείται disclaimer για να μας καταλάβει το φιλοθεάμον (φανατισμένο) κοινό. Σύμπτωμα των καιρών και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

να χαρώ εγώ αφανάτιστη επιχειρηματολογία!

Harry Peitsinis είπε...

Τι είναι άραγε φανατισμός? Η ειρωνεία απέναντι στον γενικευμένο κοινωνικό παρασιτισμό? Η' η καταδίκη αυτής της ειρωνείας, στο όνομα -τάχα- της κοινωνίας που δεν πρέπει να κατηγορηθεί επ'ουδενί,ποτέ και για τίποτα? Σόρυ.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα: ο "γενικευμένος κοινωνικός παρασιτισμός" - τον οποίον εσύ παρατηρείς από επαρκή απόσταση και μπορείς να τον κριτικάρεις (φιλ)ελεύθερα. Πιθανόν πιστεύεις κιόλας ότι από αυτή την απόσταση που κρατάς μπορείς ν' απαλλαγείς κι από αυτή την κοινωνία απλώς με μια μεταβολή 180 μοιρών. Αν τα καταφέρεις τα ξαναλέμε. Αλλιώς, θα ξαναβρεθούμε στην κοινωνία, εκεί δηλαδή που φυτρώνουν οι συγκρούσεις και όχι οι ταυτίσεις άνευ διαφοροποιήσεως.

jojo είπε...

im wrong σας παρακαλώ μην αρχίσετε τα ημι-ακατανόητα τσιπρο-παπαρήγεια αεροτσιτάτα . Και επιτέλους , το ότι κάποιος κριτικάρει την "κοινωνία" ( λαό , προλεταριατο όπως θέλετε πείτε το ) δεν σημαίνει ούτε οτι είναι εστέτ μεγαλοαστός , ούτε οτι ζεί σε γυάλινο ψηλό κάστρο , ούτε οτι μισεί και σιχαίνεται τους ανθρώπους. Με το να κανακεύεις τα χαμηλά ένστικτα των ανθρώπων και να τους δίνεις συγχωροχάρτι για κάθε λαμογιά , διότι , έλα μωρέ , θύματα είναι , προσφέρεις τη χείριστη των υπηρεσιών. Προσπαθήστε πια να ξεπεράσετε αυτό τον παιδιάστικο μανιχαισμό , "ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες" . Δεν είναι τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα όσο στις παλιές καουμπόικες ταινίες

Ανώνυμος είπε...

μου φαίνεται λίγο αδιέξοδο να συνεχίζεται η συζήτηση απλώς για να ξεφουρνίζει ο καθένας αβάσιμους χαρακτηρισμούς για τις απόψεις μου. Δεν πειράζει, θα συναντηθούμε στο σαλούν.

jojo είπε...

ok ομπρε , καλό σου δρόμο . Να σου θυμίσω μόνο μόνο οτι είσαι ο μάρσαλ των εντελώς αβάσιμων χαρακτηρισμών , όταν υποστήριζες οτι ο συγγραφέας , γράφοντας αυτό το άρθρο , υποστηρίζει οτι εχθρός και ένοχος είναι μονο η κενωνία . Το προηγούμενο σχόλιό μου πάντως ήταν γενικότερο , δεν αναφερόταν μονο σε σένα και είχε το θέμα του άρθρου μόνο ως αφορμή.

jojo είπε...

ok ομπρε , καλό σου δρόμο . Να σου θυμίσω μόνο μόνο οτι είσαι ο μάρσαλ των εντελώς αβάσιμων χαρακτηρισμών , όταν υποστήριζες οτι ο συγγραφέας , γράφοντας αυτό το άρθρο , υποστηρίζει οτι εχθρός και ένοχος είναι μονο η κενωνία . Το προηγούμενο σχόλιό μου πάντως ήταν γενικότερο , δεν αναφερόταν μονο σε σένα και είχε το θέμα του άρθρου μόνο ως αφορμή.

Ανώνυμος είπε...

@giannis, και κλείνω εδώ:

Αβάσιμος και αγενής χαρακτηρισμός είναι η φραση "σας παρακαλώ μην αρχίσετε τα ημι-ακατανόητα τσιπρο-παπαρήγεια αεροτσιτάτα".

Η φράση "Δεν βλέπω πώς, στις τρέχουσες συνθήκες, η αντίθεση στο ίδιο το κοινωνικό σύνολο απ' το οποίο όλοι μας προερχόμαστε μπορεί να παράγει χρήσιμες λύσεις για το παρόν και το μέλλον" είναι μια άποψη με την οποία είναι δικαίωμά σου να τη θεωρείς αβάσιμη, αλλά ούτε χαρακτηρισμός είναι, ούτε αγενής.

Σε κάθε περίπτωση, χαίρομαι γι' αυτές τις δημόσιες αντιπαραθέσεις διότι ο κάθε αναγνώστης μπορεί να σχηματίσει γνώμη από μόνος του.

Ουισκάκι;

Unknown είπε...

Ναι μωρέ, μόνο τα λαμόγια που φύγαν στο εξωτερικό αξίζουν!
Τα λαμόγια του εσωτερικού είναι "ελληναράδες" για φτύσιμο

Άντε από εκεί ρε λιβελογράφε της δεκάρας...

jojo είπε...

im wrong :

ημι - ακατανόητο : Προσωπικά , το τσιτάτο σας μου είναι ακατανόητο . Σας πειράζει που το λέω ή που είναι που είναι η αγένεια ;

τσιπρο - παπαρήγεια : Διαφωνείτε οτι τσιτάτα σαν και αυτά τα εκστομίζουν συχνά οι αναφερόμενοι ;Σας ενοχλεί τόσο πολύ το γλαφυρό των λέξεων ; Χαλαρώστε λίγο ....

αερο-τσιτάτα : .Αερολογία = λόγος κενός περιεχομένου . Προσωπική γνώμη μου. Σας ενοχλεί που τη θεωρώ έτσι ή που το λέω;

Ουσκάκι ; Λόγος μεστός , διόλου ειρωνικός και ευγενέστατος .

Το θέμα κλείνει εδώ .Τα συμπεράσματα πράγματι βγήκαν Χαίρετε

jojo είπε...

Ναι μωρέ, μόνο τα λαμόγια που φύγαν στο εξωτερικό αξίζουν!
Τα λαμόγια του εσωτερικού είναι "ελληναράδες" για φτύσιμο

Επιτέλους , κάποιος που κατάλαβε ακριβώς το νόημα της ανάρτησης !!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock