Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2005

Τελεφόνικα/Ο2 ή πως ο σαπιος ΟΤΕ μας κανει φτωχοτερους

Η ισπανικη Τελεφόνικα εξαγοραζει την Ο2 σε μια απο τις μεγαλυτερες συμφωνιες ολων των εποχων στις ευρωπαϊκες τηλεπικοινωνιες. Και τι σας νοιαζει?

Σας νοιαζει, γιατι η Τελεφόνικα συζητιεται να αναλαβει και τον ΟΤΕ μας. Σας νοιαζει γιατι η Τελεφονικα επηρεαζει με την κινηση αυτη ολη την Ευρωπη, ετσι και εσας, και τις τιμες που πληρωνετε στο κινητο σας, για το Ιντερνετ ή για την διεθνη τηλεφωνια!

Πως φτασαμε ως εδω? Το ισπανικο τηλεφωνικο μονοπωλιο, βλεπετε, ιδιωτικοποιηθηκε πολυ νωρις και αρχισε να αναπτυσσεται με πολυ εξυπνες κινησεις στην λατινικη Αμερικη. Προσφατα αρχισε να αγοραζει και στην Ευρωπη, αρπαζοντας την τσεχικη Cesky Telecom. Σημερα, και χωρις την εξαγορα της Ο2, η Τελεφόνικα ειναι ο δευτερος σημαντικοτερος οργανισμος της Ευρωπης, μετα την Vodafone και πανω και απο την ογκωδη Deutsche Telekom, με αξια 100 δις ευρω (σχεδον το ελληνικο ΑΕΠ)! Συγκριτικα ο ΟΤΕ μας εχει σχεδον 9 φορες χαμηλοτερη αξια, παρολο που η Ισπανια ειναι μολις 5 φορες μεγαλυτερη...

Οι Ισπανοι σε πολλους τομεις εχουν γινει επιθετικοι. Σε αυτο υπαρχει μια παραλληλη με την βορειοισπανικη BSCH που εξαγορασε προσφατα την Abbey National για να φτιαξουν μια απο τις 10-15 μεγαλυτερες τραπεζες παγκοσμιως! Δεν ειναι μονο θεμα πρεστιζ, αν και η αληθεια ειναι οτι ζηλευω που η Μαδριτη εχει εταιρειες διεθνους κλασης και η Αθηνα ουτε καν βαλκανικης.
Ειναι ομως και δειγμα υγιους αγορας, καλοδιαχειρισης και δημιουργιας πλουτου. Ειναι δειγμα οτι η Ισπανια κερδιζει καλοπληρωμενες δουλειες, διοικωντας εταιρειες στην ακρη του κοσμου απο την Μαδριτη. Ειναι δειγμα οτι η Ισπανια εχει μια πρωτοκλασατη, ανταγωνιστικη αγορα με δυνατες εταιρειες που εξαγουν την τεχνογνωσια τους σε ολον τον κοσμο. Γιατι μια εξαγορα, δεν ειναι τιποτα παρα η επιβραβευση μιας εταιρειας για τις στρατηγικες της και προσκληση να τις εφαρμοσει και αλλου. Βλεπετε οι ηλιθιοι Ισπανοι, ιδιωτικοποιησαν πληρως το τραπεζικο τους συστημα και την Τελεφόνικα και ανοιξαν την αγορα ενεργειας τους, πριν καν το ζητησει η ΕΕ. Ενω εμεις σαν μαγκες Ελληνες που ειμαστε, ακομα δεν εχουμε ιδιωτικοποιησει ουσιαστικα τον ΟΤΕ ή την ΔΕΗ. Ακομα παιζουμε κρυφτο με την ΕΕ, για το ποτε θα ανοιξουμε πραγματικα τις αγορες μας. Ακομα το κρατος ελεγχει την μεγαλυτερη τραπεζα της χωρας (Εθνικη) και αρκετες μικροτερες. Το αποτελεσμα?

Ο ΟΤΕ, που πριν χρονια εν μεσω σοσια-ληστικου παραληρηματος περι ξεπουληματος, ειχε απορριψει την προταση της ολλανδικης ΚΡΝ, για συνεργασια επι ισοις οροις, εχει ξεμεινει σημερα σαν μια απο τις μικροτερες ευρωπαϊκες εταιρειες, παρα το οτι εχει τις υψηλοτερες τιμες στο Ιντερνετ και γενικα κακιστες υπηρεσιες. Η ΚΡΝ εχει σημερα αξια σχεδον 20 δις ευρω και ο ΟΤΕ μονο περιπου 12! Γιατι οι μονες επενδυσεις που εκανε ο ΟΤΕ ηταν σε υπαναπτυκτες χωρες, η μονη τεχνογνωσια που εξηγαγε ηταν πως-να-αναθετεις-απευθειας-προμηθειες-σε-λέρες-και-να-πετας-λεφτα. Προκαλω οποιονδηποτε να μου εξηγησει τι κερδισε η Ελλαδα με τις μανιες και τα κολληματα της. Τι κερδισαμε, με την "προστασια των εθνικων συμφεροντων"? Τι κερδισαμε που ειπαμε "οχι στο ξεπουλημα"? Κερδισαμε μια κακη εταιρεια, κερδισαμε κακες τιμες και κακες υπηρεσιες, κερδισαμε την ιντερνετικη μας υπαναπτυξη, καταφεραμε να χασουμε δουλειες και ευκαιριες.

Μερικες χωρες αφηνουν τις ιδεοληψιες και κοιτανε σταθερα προς την Δυση και την αναπτυξη. Άλλες μενουν στην τριτοκοσμικη γωνια τους και αισθανονται καλα που ειναι στους στραβους ο μονοφθαλμος...

Πηγες:
Κοιταχτε και μια μελετη της Deloitte για την αγορα των τηλεπικοινωνιων.
Αν εχετε και ορεξη για γελια, συγκρινετε τις τιμες του DSL 1 Μbps (1024 δηλαδη) με ΟΤΕνετ, με τα 39 περιπου ευρω που εχει με την Τελεφόνικα (αν και στην Ισπανια οι συνδεσεις 1024 τεινουν να καταργηθουν, καθως υπαρχουν συνδεσεις 4 Μbps/30 ευρω με αλλες εταιρειες). Αληθεια πως καταφερνει ο ΟΤε να χει υψηλοτερες τιμες και χαμηλοτερα κερδη??

1 σχόλια:

libertarian είπε...

Στην Ιταλία δεν υπάρχουν καν 1024 συνδέσεις τώρα. 4mbps (19ευρώ/μήνα) (flat, μόνο πάγιο δλδ, όχι ογκοχρέωση) είναι το ελάχιστο και 6mbps η νόρμα. Επίσης τώρα προσφέρουν και 12Mbps (34ευρώ/μήνα).

Στην Ελλάδα θυμάμαι το 56k το πουλούσε ο ΟΤΕ όσο πουλούσαν το ADSL στην Ιταλία (που το 56k οι εταιρίες το πρόσφεραν δωρεάν, μάλιστα σου έστελναν το cd σύνδεσης στο σπίτι, σφαζόντουσαν για το ποιός θα σε κάνει πελάτη -γιατί οι περισσότεροι συνήθως έκαναν σύνδεση ADSL στην ίδια εταιρία που είχαν 56k-). Όταν είχε ο ΟΤΕ ISDN στην Ιταλία υπήρχε εταιρία (fastweb) που πρόσφερε με 60-70 ευρώ σύνδεση με οπτική ίνα 10mbps.

Βασικά μας κράτησε χρόνια πίσω ο ΟΤΕ σε σχέση με τις άλλες χώρες διότι έπρεπε να ξεφορτωθεί πρώτα τα isdn modem που είχε αγοράσει από τον Κόκκαλη :-Ρ Αν είναι δυνατόν, έβλεπα στην Ελλάδα να παρουσιάζουν το ISDN ως το state of the art των συνδέσεων ενώ σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο είχε γίνει obsoletel....

Όπως λένε και τα ημίζ, "θέτε λαϊκά, φάτε λαϊκά..." Φάτε στην μάπα την Ολυμπιακή και ΟΤΕ...

(Ευτυχώς οι τιμές έπεσαν ύστερα από πολύ καιρό που μέχρι πρόσφατα ήταν γύρω στα 85 με 149 ευρώ!)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock