Τρίτη, Νοεμβρίου 22, 2005

Μετα απορουν που δεν εχουμε επιχειρηματικοτητα?

Ενω δεν συνηθιζω να στηριζομαι σε ανεκδοτα για τις σκεψεις μου, ακουσα ενα τρομερο αστειο σημερα.

Ενας φιλος μου εχει ανοιξει δικη του επιχειρηση και προσπαθει να μεγαλωσει. Πηγε να προσλαβει εναν ανεργο και εμαθε οτι υπαρχουν επιδοτησεις απο τον ΟΑΕΔ για προσληψεις ανεργων. Πηγε λοιπον με ολα τα χαρτια για να προσλαβει εναν προγραμματιστη και τι του ζητησαν?

Πληρεξουσιο απο τον ιδιοκτητη της εταιρειας σε αυτον που κανει την αιτηση εκ μερους της εταιρειας! Ο φιλος μου ειναι και τα δυο, ειπε οτι δεν χρειαζεται. Ε λοιπον, η υπαλληλος του ΟΑΕΔ επεμεινε οτι χρειαζεται πληρεξουσιο απο τον εαυτο του στον εαυτο του!! Του εδειξε λεει και το εδαφιο του νομου που το οριζει. Πεθανε στα γελια, μεχρι που καταλαβε οτι του μιλουσαν σοβαρα! Μας φανηκε τοσο παρανοϊκο που το παιδι πηγε σε συμβολαιογραφο να ρωτησει αν γινεται κατι τετοιο. Φυσικα ο συμβολαιογραφος τον εδιωξε με τις κλωτσιες...

Μετα απορει κανεις που δεν λειτουργει η επιχειρηματικοτητα των νεων? Πραγματικα τα εμποδια που εχει βρει ο φιλος μου ειναι απιστευτα! Ωρες ωρες εχω την εντυπωση οτι τα προγραμματα σαπιλας, συγγνωμη "ανταγωνιστικοτητας" δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο μια τεραστια κομπινα για να ζητιανευουμε λεφτα απο τους κουτοφραγκοςυ και να τα ριχνουμε στον κολλητο και στον μπατζανακη του καθε "υπευθυνου"... Για να επιδοτηθεις απο προγραμματα που "προωθουν την επιχειρηματικοτητα" χρειαζεται λεει να εισαι ηδη πετυχημενη εταιρεια για 3 χρονια! Μα αν εισαι ηδη επιτυχημενος, δεν χρειαζεσαι τις επιδοτησεις! Αλλα δεν χρειαζονται αλλα παραδειγματα. Η ερωτηση ειναι: Γιατι πρεπει το κρατος να τα εχει ολα στα χερια του? Δεν χρειαζομαστε μυστηριες επιδοτησεις περνωντας απο 10 γραφειοκρατικους λαβυρινθους, κυριε Λεβιαθαν! Κοψτε τους φορους και τα γραφειοκρατικα εμποδια και αφηστε μας ησυχους! Φτανει πια στο αρμεγμα των υγιων επιχειρησεων για να τρωνε οι λερες! Φτανει και στο σκορπισμα ευρωπαϊκων κεφαλαιων σε οποιον λαδωσει αρκετα ή εχει ατσαλινα νευρα για να περασει απο το γραφειοκρατικο τερας!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την σφαλιάρα στον φίλο σου την έδωσε το αόρατο μου χέρι. Βλέπεις, δεν πάω πολύ τις επιδοτήσεις γι' αυτό προσπαθώ με πλάγιο τρόπο, μέσω μηχανισμών γραφειοκρατίας(*), να αποτρέψω όσους ζητιανεύουν. Φτάνει πια! Αφήστε την ελεύθερη αγορά να δουλέψει ελεύθερη επιτέλους γαμώ το κέρατό μου!

(*) Τα 3 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της επιχείρησης που απαιτούνται υποστιρίζουμε πως είναι εκεί για αποτρέπουν καθάρματα από το να ξεκινούν μια μαϊμου επιχείρηση απλά για να πάρουν το πράσινο και στην συνέχεια να τα παρατήσουν και έτσι να χαθεί κονδύλιο που θα μπορούσε να πάει σε καλύτερη μεριά, ενώ στην πραγματικότητα είναι για να μην δίνουμε μία, γιατί όπως είπες και εσύ "χρειαζεται λεει να εισαι ηδη πετυχημενη εταιρεια για 3 χρονια! Μα αν εισαι ηδη επιτυχημενος, δεν χρειαζεσαι τις επιδοτησεις!"

Πολύ έξυπνοι είστε εσείς οι Οικονομολόγοι, σας φοβάμαι!

ultrasonic15 είπε...

"Ωρες ωρες εχω την εντυπωση οτι τα προγραμματα σαπιλας, συγγνωμη "ανταγωνιστικοτητας" δεν ειναι τιποτα περισσοτερο απο μια τεραστια κομπινα για να ζητιανευουμε λεφτα απο τους κουτοφραγκοςυ και να τα ριχνουμε στον κολλητο και στον μπατζανακη του καθε "υπευθυνου"... "

S_G γιατί έχεις αυτή την εντύπωση. Όσον αφορά τα της ελλάδας (για έξω δεν έχω πλήρη γνώμη) να έχεις τη σιγουριά ότι έτσι χρησιμοποιείται και έτσι καταλήγει στην πράξη.

Έχουμε τη μικρότερη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και δημιουργικότητα στην εργασία, στις επιχειρήσεις, στα brandname klp klp και έχουμε και κάτι παράξενους που δουλεύουν σε τέτοιες ενδιάμεσες υπηρεσίες και παρέχουν υπηρεσίες 'πώς να ξεφύγουμε από τον πύθωνα της γραφειοκρατίας'.

Ακόμα και όταν δουλεύουμε δηλαδή κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι nothing.

Eιρήνη είπε...

Και επιπλέον έχουμε και στόχους: να γίνουμε Ιρλανδία! Προσευχόμενοι σε Κέλτικους ή μάλλον Κάλπικους Θεούς!
Ούτε το κράτος το έχει όλα στα χέρια του κι όταν του υποδεικνύεις τι θα έπρεπε να έχει, δηλώνει αδυναμία ζητιανεύοντας από το ιδιωτικό κεφάλαιο και από τη πανεπιστημιακή τεχνογνωσία.
Τελικά αυτή η τεχνική βοήθεια των προγραμμάτων αναλώνεται σε εστιάσεις και ανούσια πάνελ.
Το μήνυμα είναι : επιχειρείτε αναχρονιστικά ή αντί-γονατιστά!
Ένα καθυστερημένο βήμα της ανταγωνιστικότητας ήταν η σύνδεση της έρευνας με το επιχειρείν. Όμως με ασαφές θεσμικό πλαίσιο και χωρίς οδηγό μάνατζμεντ των παραγόμενων προϊόντων.
H έρευνα είναι μπλεγμένη και αυτη με gothic καταστάσεις
Οπότε
Nobody…nothing…nowhere

ultrasonic15 είπε...

Παραβλέπεις όμως S_G στο σκεπτικό που παραθέτεις κάποιο σχολιασμό του σκεπτικού των επιδοτήσεων.

Στην ελλάδα όμως, επειδή οι περισσότερες επιχειρήσεις (κυρίως οι μικρές και κυρίως όσον αφορά την εργασιακή και αναπτυξιακή τους νοοτροπία) είναι στυλ Άρπα-Κόλα Ltd. (δεν εννοώ ότι απαραίτητα έτσι είναι και η επιχείρηση του φίλου σου), αυτό που κάνουνε για να υπάρχουν είναι να παίρνουνε εργαζόμενους μέσω stage και μέσω τέτοιων απαράδεκτων προγραμμάτων. Προγράμματα με τα οποία το κράτος ευνοεί και προωθεί μαύρη εργασία. Χωρίς ασφάλιση, χωρίς μέλλον και χωρίς προοπτική.

Έχω προσωπικές αλλά και δεκάδες εμπειρίες (μόνο έτσι με παίρνανε για να δουλέψω το 2000-1 όταν έψαχνα πρώτη φορά για δουλειά οι ‘ανταγωνιστικότατες’ επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης) από τέτοια προγράμματα (τώρα είναι σίγουρα χειρότερα πάνω….). Και απ’ όσους πολλούς ξέρω και έχουν δουλέψει χρηματοδοτούμενοι με τέτοια προγράμματα, η αντιμετώπιση από τις επιχειρήσεις είναι κάτω του μετρίου (όσον αφορά τις διαδικασίες ένταξής τους στην εταιρεία, τη φροντίδα της εταιρείας να γίνουν οι ίδιοι σαν εργαζόμενοι αποδοτικοί αν μη τι άλλο). Στα παπάρια μου σου λέει ο άλλος – ‘τσάμπα δυναμικό έχω’ σου λέει. ‘Και ελάχιστα να μου αποδώσει πάλι κέρδος έχω – το κράτος (ο ΟΑΕΔ) πληρώνει’. Τι είχαμε τι χάσαμε… (‘ψωλέω σε ξεχάσαμε’ που έλεγε και η άλλη ασύλληπτη αοιδός).
Ελάχιστη ως τιποτένια η νοοτροπία πολλών επιχειρηματιών (ευτυχώς όχι όλων) – τσαμπατζίδικη – αλλά έτσι σε μαθαίνει το κράτος, έτσι κάνεις….
Από την άλλη οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν ότι πληρώνονται μετά από κανένα χρόνο, βλέπουν ότι τους έχουνε εντελώς για τον π..τσο, αρχίζουνε και αυτοί τα ζεϊμπέκικα και τα καλαματιανά. Και η εκπαίδευση που θα μπορούσαν να πάρουν πάει στράφι εύκολα.

Λόγω των δεκάδων τέτοιων παραδειγμάτων που έχω δει, όπότε ακούω κάποιον σαν επιχείρηση να διαμαρτύρεται για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ μου τη βιδώνει – καλά ότι η γραφειοκρατία και η αυτοτρικλοποδιά είναι το εθνικό μας σπορ καμία αντίρρηση, αλλά από κει και πέρα….

Αλλά ακόμα και αυτά δεν είναι και τόσο σοβαρά. Το κυριότερο δεν είναι αυτό. Το σημαντικότερο είναι το εξής.

Από πού κι ως πού μίστερ δίνεις τσάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις. Τι σημαίνει επιδοτεί το κράτος (ή η ΕΕ, έστω) και η επιχείρηση δεν πληρώνει τίποτα??? Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά?

Είμαι κατά των ημίμετρων που πρόσκαιρα για λίγα χρόνια κλείνουν στόματα, κάνουν την ανεργία να φαίνεται μικρότερη, συντηρούν επιχειρήσεις (αλλιώς σου λέει θα κλείσουν οι επιχειρήσεις που στηρίζονται στα προγράμματα του ΟΑΕΔ). Αν είναι να κλείσουν ας κλείσουν. Αν είναι να αναπτυχθούν, να κάνουν κάτι πιο intuitive απ’ το να στηριχθούν στη δυνατότητα τσάμπα πληρωμένης από το κράτος εργασίας.
Να δούνε/δούμε επιτέλους τι άλλο σκατά παραγωγικότερο - αποδοτικότερο μπορούμε να κάνουμε/νε. Δεν είναι ανάγκη να σπαταλούνται τεράστιοι κρατικοί – κοινοτικοί πόροι για να συντηρείται καμιά επιχείρηση.

Η ανταγωνιστικότητα δεν καταπολεμάται αν δεν γίνει ανενεργό το θεσμικό πλαίσιο και η νοοτροπία που το έχει εκθρέψει – και σίγουρα δεν καταπολεμάται με μαύρη δουλειά που επιδοτεί κιόλας το κράτος.

Πιστεύω βάσιμα (όσο και ομολογουμένως ακραία) πως όόόόόόόόλα αυτά τα λεφτά που έχουν δοθεί για ανταγωνιστικότητα, για το ΕΠ.ΑΝ. π.χ. για τις επενδύσεις και τα άλλα του ΟΑΕΔ που αφορούν την εργασία και όλα τα άλλα, αν είχαν χύμα – με ηλίθια απλοϊκό τρόπο – απροκάλυπτα – στεγνά όλα αυτά τα χρόνια απλά μοιραστεί θα είχαν περισσότερο αντίκτυπο στην αγορά – στην ανάπτυξη. Τόσο απλά και τόσο ακραία είναι η άποψή μου για τη μη αποτελεσματικότητα όλων αυτών των προγραμμάτων στην ελλάδα. Ας τα μοιράζανε ρε – πόσα είναι? Τόσα… δια τόσους πάρτε τα, φάτε τα, ρίχτε τα στην αγορά αν θέλετε, βάλτε τα σε ομόλογα, κρεμάστε τα στα μανταλάκια, κάντε τα ό,τι θέλετε. Ακούγεται ακραίο αλλά είναι περισσότερο ακραίο το μη εμφανές αποτέλεσμα που έφεραν όλα αυτά τα προγράμματα.

Πρώτα πρώτα τα χρήματά του κανένας δε θα τα έδινε σε μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που πρέπει και καλά να τις κρατήσουμε με το αναισθητικό. Αν δεν καταλαβαίνουμε την πραγματικότητα τότε ας έλθει ένα ισχυρό σοκ να ταρακουνηθούμε παρά να υπνωτιζόμαστε με το ‘ρόδα είναι θα γυρίσει…’.

Δε θέλω με τα αρχικά να θίξω τον όποιο έχει επιχείρηση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό που κάνουνε όλοι. Επειδή είχα και έχω βιβλία επιχείρησης σε εφορίες και άλλες ιστορίες με αγρίους ξέρω όπως όλοι το τι τραβάει κάποιος για να παλέψει με τους πύθωνες της γραφειοκρατίας. Αλλά τον προστατευτισμό τέτοιων αντι-ανταγωνιστικών προγραμμάτων δεν τον χώνεψα ποτέ.

S G είπε...

μα προφανως ειμαι κατα των επιδοτησεων καλε! Τι λεω? Καταργηστε τις και δωστε τα λεφτα σε μηχανοργανωση της γραφειοκρατιας, μειωστε τους φορους και αφηστε μας ησυχους!

Το μεγαλυτερο προβλημα του φιλου μου ξερεις τι ειναι? Οτι πρεπει να πληρωνει εναν δευτερο μισθο για καθε εργαζομενο σε ασφαλιστικες εισφορες (βλεπε λεφτα προς τα σπαταλα ταμεια που τα διαχειριζονται χειροτερα και απο μια τυφλη μαϊμου). Οτι δεν θελει να προσλαβει γιατι δεν ξερει αν αυριο θα εχει μια κριση και θα ειναι φορτωμενος με 40 μη-απολυσιμα ατομα. Οτι για καθε αδεια του τρωνε 2 εργασιμες ημερες σε τρεχαματα. Οτι η εφορια τον γδυνει με καθε τροπο και τον εχει κατα τεκμηριο για κλεφτη...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock