Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2006

Reversing Braindrain

In the recent (Sep 06) Economist’s special report on global talent, there is a very interesting article on governments hunting talent (1) . The different policies are impressive. USA, UK, France, Canada, Australia, India, China, they are all more and more in the game of luring the ultimate scarce resource of modern economies. Surprise, surprise, Singapore is once more in the forefront.

I would really like to know what Greece’s policy on the issue is. But in a country that still debates whether it should allow private education, it is hard to imagine that there is any specific policy on attracting talent at all. Not only we are not proactive, but I suspect that currently we are gradually loosing abroad the precious domestic supply.

If we decide to get serious about it, there are three ways to increase our economy’s talent capacity:
1-Increase our domestic talent production by improving our educational system
2-Train our talent abroad. Send as many young Greeks as possible in the best universities and companies of the world and after a period manage to bring them back (2)
3-Import foreign talent.

Concerning 2 and 3, the possible strategies would be:
-Provide direct incentives, like tax benefits, reduced military service for Greeks that manage to study in the top universities or work for specific companies.
-Provide indirect incentives, like a stimulating economy, friendly environment
-Improve the “Greece” brand, make talented people feel good to be Greek and live in Greece. It may sound weird because of its nationalist undertone, but let’s face it, in a globalized world with people mixing and living in different countries, the necessary (3) choice of a specific nationality will be similar to the choice of becoming a fan of a specific team, or to the choice of working for a specific company because of its brand (4).

In any case, the first step would be to put all the above in the agenda of public debate.


__________
(1) Non-subscribers feel free to ask me to send you the relevant piece
(2) Let’s not forget the benefits of remittance
(3) necessary for legal but mostly for psychological reasons
(4) Goldman Sachs employees famously accept a lower basic salary than the market average

14 σχόλια:

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Ναι, θα ήθελα να λάβω το άρθρο του economist (tlazaridis στο ccny.cuny.edu).

Το brain drain είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς, πέρα από ευχολόγια, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια πολιτική του ελληνικού κράτους στο θέμα αυτό.

Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι αξιοκρατία στα πανεπιστήμια. Ξέρω αρκετά εξαιρετικά άτομα που «ήλθον, είδον, και απήλθον». Δεν τους σήκωσε το κλίμα. Τα βρόντηξαν και ξαναγύρισαν στο εξωτερικό. Όσο στα πανεπιστήμια κυριαρχεί η δικτατορία των μετρίων, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Όμως τα πανεπιστήμια μόνο δεν αρκούν. Χρειάζεται να δημιουργηθούν επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Δυστυχώς, είμαστε λαός με νοοτροπία υπαλλήλου, όχι αφεντικού. Ακόμα και αυτοί που βγαίνουν στο εξωτερικό σπάνια κάνουν δικές τους επιχειρήσεις.

Το παρακάτω το έγραψα πέρισυ με σκοπό να το δημοσιεύσω κάπου αλλά τελικά δεν το έστειλα. Περιέχει μερικές ιδέες.

----------------------------------------
Επενδύστε στους Έλληνες επιστήμονες

Κύριε Διευθυντά,

στις 13 Ιανουαρίου η Καθημερινή δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας Ευρωπαϊκής έρευνας η οποία κατέταξε την Ελλάδα στην 23η θέση μεταξύ των «25» της Ένωσης στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών. Η έρευνα διαπίστωσε μια αδυναμία των ελληνικών επιχειρήσεων να καινοτομήσουν και μιά τάση να υιοθετούν απλώς προϊόντα που αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό. Ο αριθμός αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι εξαιρετικά χαμηλός στην Ελλάδα. Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι τα ελληνικά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) υπολοίπονται κατά 32% του κοινοτικού μέσου όρου. Σημειώνουμε ότι στο venture capital οφείλει την ύπαρξη του τεράστιος αριθμός νέων επιχειρήσεων στην Αμερική σε τεχνολογίες αιχμής όπως η βιοτεχνολογία και η πληροφορική.

Αυτά τα πορίσματα είναι απογοητευτικά. Γιατί οι Έλληνες επιχειρηματίες ακολουθούν τον εύκολο δρόμο της μίμησης και όχι τον πιο δύσκολο, αλλά και μακροπρόθεσμα πιο κερδοφόρο, δρόμο της καινοτομίας; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας που φαίνεται να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Όμως με την παγκοσμιοποίηση, οποιαδήποτε επιχείρηση παράγει προϊόντα πανομοιότυπα με αυτά που μπορούν να παραχθούν και σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι καταδικασμένη να κλείσει γιατί δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε εκείνες τις χώρες. Δείτε τι γίνεται με τις βιοτεχνίες ενδυμάτων που κλείνουν σωρηδόν. Από την άλλη μεριά, τα αγροτικά προϊόντα και ο τουρισμός δεν αρκούν για να οδηγηθούμε στην ευημερία που όλοι μας επιθυμούμε. Η καινοτομία λοιπόν είναι "μονόδρομος", όπως λέει και η προσφιλής έκφραση.

Μια αναξοποίητη πηγή που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι οι Έλληνες επιστήμονες. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες επιστήμονες που εργάζονται σε εταιρείες του εξωτερικού, φαρμακευτικές, χημικές, εταιρείες λογισμικού, υπολογιστών, κτλ. Πολλοί βρίσκονται στις εταιρείες αυτές για πολλά χρόνια και έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν ίσως να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις (startups). Δεν θα μπορούσε άραγε η επόμενη Google να είναι ελληνική εταιρία; Όμως για έναν επιστήμονα είναι μεγάλο ρίσκο να εγκαταλείψει μια σίγουρη δουλειά για ένα αβέβαιο εγχείρημα. Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν εμπειρία σε οικονομικά ζητήματα και σε τρόπους αναζήτησης κεφαλαίου. Δε γνωρίζουν τις διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων στην Ελλάδα και, πολύ δικαιολογημένα, δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος με τις γνωστές του δυσλειτουργίες. Τα προβλήματα όμως αυτά είναι επιλύσιμα.

Προτείνουμε τις εξής δράσεις:

Α. Χρειάζεται να καλλιεργηθεί μια επαφή με τους επιστήμονες του εξωτερικού, και ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις. Προτείνουμε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο, με τα στοιχεία όλων των Ελλήνων/ίδων διδακτόρων ή και υποψηφίων διδακτόρων, ανά τον κόσμο. Θα περιέχει στοιχεία όπως διεύθυνση εργασίας, email, ειδικότητα, ερευνητικά ενδιαφέροντα, κτλ. Η βάση δεδομένων αυτή θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη και θα μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει μιά αναζήτηση, γεωγραφική, ή θεματική. Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας φαίνεται πως έχει μια τέτοια βάση δεδομένων, αλλά δεν ξέρουμε πόσο ολοκληρωμένη είναι και σίγουρα δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμη. Η δημιουργία της βάσης δεδομένων μπορεί να συνοδευτεί και από την ίδρυση ενός επίσημου οργάνου των Ελλήνων επιστημόνων (π.χ. Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων της Διασποράς).

Η βάση δεδομένων θα βρίσκεται σε μια ιστοσελίδα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα κομβικό σημείο για όλους τους Έλληνες επιστήμονες, και όχι μόνο των θετικών επιστημών, και θα διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και των επιστημόνων της διασποράς. Θα διευκόλυνε, για παράδειγμα συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τη διοργάνωση σεμιναρίων στην Ελλάδα από Έλληνες του εξωτερικού, και τη γενικότερη κινητικότητα ιδεών. Εταιρίες στην Ελλάδα θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για στρατολόγηση ειδικευμένων στελεχών, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για την εύρεση κριτών ερευνητικών προγραμμάτων, και η κυβέρνηση ή ο τύπος για την εύρεση εμπειρογνωμώνων.

Εκτός από τη βάση δεδομένων, η ιστοσελίδα θα μπορούσε να περιέχει και προκηρύξεις θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, όλες οι προκηρύξεις θέσεων σε Ελληνικά πανεπιστήμια ή ΤΕΙ θα μπορούσαν να αναγράφονται εδώ. Εταιρίες που χρειάζονται εξειδικευμένα στελέχη θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο, δωρεάν. Επίσης θα μπορούσαν να αναγράφονται και νέα σχετικά με την έρευνα ή την ακαδημαϊκή ζωή, επιτεύγματα Ελλήνων επιστημόνων, και οποιαδήποτε ανακοίνωση που η ελληνική πολιτεία θα ήθελε να απευθύνει στους Έλληνες επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα.

Β. Να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο που να εξηγεί τις διαδικασίες δημιουργίας μιας επιχείρησης στην Ελλάδα και να δίνει πληροφορίες όσον αφορά τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, δηλαδή πού μπορεί να απευθυνθεί ένας ιδιώτης για την εύρεση κεφαλαίου. Το εγχειρίδιο αυτό θα μπορούσε να αναρτηθεί στην παραπάνω ιστοσελίδα και να χρησιμεύσει ως ένας μηχανισμός που να φέρει σε επαφή τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού με Έλληνες κεφαλαιούχους. Το γεγονός ότι οι τράπεζες ανταγωνίζονται σκληρά για την προώθηση καταναλωτικών δανείων είναι ένδειξη ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ιδιωτικό κεφάλαιο για επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά δεν διοχετεύεται στη σωστή κατεύθυνση.

Γ. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε το κράτος να διαθέσει ευνοϊκά δάνεια για τη δημιουργία επιχειρήσεων έντασης γνώσης που θα ακολουθούν τους κανόνες που διέπουν τo venture capital. Αν πετύχει η επιχείρηση, το κράτος θα έχει ένα ποσοστό στην εταιρεία. Αν δεν πετύχει η επιχείρηση, κλείνει χωρίς καμία ευθύνη της διοίκησης της επιχείρησης. Υπάρχει προηγούμενο στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης δημιούργησε τη δική της εταιρία venture capital για τη χρηματοδότηση εταιριών βιοτεχνολογίας. Χρηματοδότηση μπορεί να δίνεται για 2-3 χρόνια, με εξέταση της πορείας της επιχείρησης και ανανέωση κάθε 6 μήνες. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για την καινοτομία και για τον επαναπατρισμό επιστημονικού δυναμικού από την Αμερική, η χρηματοδότηση θα μπορούσε ίσως να γίνει από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν όχι, αξίζει και να δανειστεί η χώρα για το πρόγραμμα αυτό ή και να ζητήσει θυσίες από τους πολίτες προς χάρην της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Οι προτάσεις θα μπορούσαν να αξιολογούνται από μεικτή επιτροπή επιστημόνων και οικονομολόγων που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Όμως, για να αποφευχθούν "κομπίνες" από επιτήδειους ψευτο-επιχειρηματίες, πρέπει όλες οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και να υπόκεινται σε αυστηρό δημόσιο έλεγχο, για παράδειγμα από επιτροπή της Βουλής.

Δ. Επιπλέον, το κράτος θα μπορούσε να διαθέσει και χορηγείες για έρευνα σε μικρές επιχειρήσεις. Τέτοιες χορηγείες, για παράδειγμα, δίδονται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης (NSF) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) στην Αμερική (Small Business Innovative Research and Technology Transfer grants). Σκοπός τους είναι να ενθαρρύνουν πρωτοποριακή έρευνα που θα οδηγήσει σε νέα εμπορευματοποιήσιμα προϊόντα. Και πάλι, αυστηρά κριτήρια και έλεγχοι θα πρέπει να θεσπιστούν για μη γίνουν καταχρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να λογοδοτούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τη διάθεση των χορηγειών. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή είναι κατασπατάληση πόρων από "ημέτερους".

Ε. Οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΔΑ, έχουν την δυνατότητα να κάνουν έρευνα αλλά δεν το κάνουν. Οι διευθύνσεις αυτών των επιχειρήσεων θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γιατί δεν το κάνουν. Δεν μπορεί οι πολιτικοί να φλυαρολογούν περί "καινοτομίας" και να μην ασκούν καμία πίεση προς τις επιχειρήσεις που οι ίδιοι ελέγχουν.

Οι τρείς τελευταίες προτάσεις απευθύνονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης που είναι και το πλέον αρμόδιο. Οι λεπτομέρειες θα πρέπει να δουλευτούν από ειδικούς σε επιχειρήσεις και επενδύσεις. Ένα παράδειγμα προς μίμηση είναι το Ισραήλ, όπου ανθούν οι μικρές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (New York Times, 26/12/2005, "High-tech industry in Israel goes from bust to boom"). Αν μπορεί να το κάνει το Ισραήλ με τα τεράστια προβλήματα της περιοχής, φανταστείτε που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Καλό θέμα για συζήτηση.

Καταρχή θα ήθελα να αποσυνδέσουμε το ζήτημα της ιδιωτικής εκπαίδευση από την μετανάστευση επιστημονικού ταλέντου. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Βρετανία, που χοροστατούν στην αναστροφή του κύματος, έχουν ένα αναιμικότατο σύστημα ιδιωτικής εκπαίδευσης κι ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας.

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ που βλέπουν με αγωνία να δημιουργείται φαινόμενο αποστράγγισης ταλέντου (brain drain δηλαδή) έχουν σε πρώτη θεώρηση, αναιμικότατο σύστημα δημόσιας ανώτατης παιδείας.

Επίσης είναι λάθος να ταυτίζουμε την αναστροφή του brain drain, το brain gain δηλαδή, με τον επαναπατρισμό προσώπων. Αυτό το λάθος έκανε κι ο πρωθυπουργός πριν 2 χρόνια όταν είπε το επιστήμονες γυρίστε πίσω.

Πιστεύω πως περισσότερο χρειαζόμαστε την ενθάρρυνση της κινητικότητας των ιδεών μεταξύ επιστημόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειαζόμαστε μια ουσιαστική πανεπιστημιακή ηθική. Χρειαζόμαστε κουλτούρα παιδείας και αισθητική παιδείας. Αυτά δεν τα έχουμε και δεν πρόκειται να τα αποκτήσουμε όσο δεχόμαστε τον κάθε μέτριο να σκαρφαλώνει στην εξουσία και να κάνει δημόσια πολιτική εις βάρος της ανάπτυξης.

Πρώτο βήμα για την καλλιέργεια της απαιτούμενης αισθητικής και ηθικής, είναι η ορθή, αντικειμενική πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Αυτό βέβαια είναι θέμα για άλλη συζήτηση!

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@Lear

Interesting points, some comments:

I US den ehi provlima brain drain, the smartest people of the world go to study and work there (just check how many Nobel prizes go to Americans every year) It is all because of its private education system and this wonder of human civilisation, american capitalism.

UK has the best MBA university in Europe, LBS which is private. Cambridge and Oxford move more and more to private schemes. As for Singapore (let's not forget, Milton Friedman's beloved country), it is the Asian base of the best MBA (private) schools in the world and most of its educational strength comes from its embrace of capitalism.

Last point about the superiority of the mobility of ideas vs the repatriation of our brightest Greeks. The assumption behind this logic is that all people have similar potential and ultimately everyone can be equally talented in the right environment.
I tend to disagree.

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Δείτε σχετικό άρθρο στο σημερινό Έθνος:

Oυραγός η Eλλάδα σε επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης

«... στον σχετικό κατάλογο με τις 1.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες δαπάνησαν τα περισσότερα κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη, συμπεριλαμβάνονται μόνο έξι ελληνικές. »

Η τωρινή κυβέρνηση μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων κατά 10 μονάδες. Φαίνεται δηλαδή να ακολουθεί την κλασσική Ρεπουμπλικανική συνταγή του "trickle down economics" (κάνε τους πλούσιους πλουσιότερους και αυτό θα φέρει ανάπτυξη). Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής. Αντ' αυτού, δεν θα ήταν καλύτερα να δώσει συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη;

Ανώνυμος είπε...

@Konon: ληρ παρακαλώ και όχι Lear (τα αρχικά του ονόματός μου χρησιμοποιώ και όχι παραπομπή στην τραγωδία του Βάρδου ή στα αεροπλάνα).

Η US έχει πρόβλημα brain drain. Το ζούμε καθημερινά όσοι ασχολούμαστε με τα της ανώτατης παιδείας στη χώρα αυτή. Ομολογουμένως το πρόβλημα είναι ιδιόμορφο και εμφανίζεται ως μειωμένη εισροή ταλέντου στις ΗΠΑ (δηλαδή έχουμε declining brain gain). Κι αυτό επειδή το ταλέντο ανακαλύπτει νέες ευκαιρίες και εξίσου καλά ιδρύματα για σπουδές στην ΕΕ, και αλλού.

Περί ιδιωτικής εκπαίδευσης σε Βρετανία κτλ, το έργο παράγεται σε δημόσια πανεπιστήμια. Σε πολλές χώρες τα δημόσια πανεπιστήμια βλέπουν την χρηματοδότηση από το κράτος να στερεύει. Παραμένουν όμως δημόσια.

Την υπόθεση πως "all people have similar potential and ultimately everyone can be equally talented in the right environment" δεν την κάνω και ούτε την ασπάζομαι και γι αυτό χαίρομαι που τείνεις να διαφωνείς.

Αυτό που μετρά όταν υπάρχει κινητικότητα ιδεών, είναι πως οι ταλαντούχοι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας απ όπου κι αν βρίσκονται.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@LHP
I cannot always use greek letters, so I "latinised" your name to what I thought was the closest sound -Lear

Fluctuations in brain gain is totally different than brain drain.

Den thelo na mpo pali stin kouventa gia private education, it seems that people get emotional on this issue eno ine crystal clear. Just look at the list with the top universities in the world. As expected they are private, basically because private companies are better than public ones.

ultrasonic15 είπε...

Η περίπτωση να αξιοποιήσει αυτή η χώρα τους ανθρώπους της (τους εδώ και κυρίως τους έξ' από δώ - του εξωτερικού δηλαδή), το ανθρώπινο κεφάλαιό της όπως λέγεται, και να μην το αποκλείσει-περιορίσει λόγω κάποιων 'κεκτημένων', λόγω 'εθνικών λόγων' (ή άλλων προφάσεων των παρεπιδημούντων συντεχνιών) είναι συγκρίσιμη με το να δούμε το Σωκράτη Κόκκαλη ντυμένο με πράσιννο σακάκι και πράσινο κασκόλ να πανηγυρίζει αγκαλιά με όλα τα καλά παιδιάτη Θύρα 13 την πρίκριση του Παναθηναϊκού στην τετράδα του Champions League.

Πιο ακραία παρομοίωση αυτή τη στιγμή δε μου έρχεται...

ultrasonic15 είπε...

σόρρυ... προφανέστατα εννοώ την 'πρόκριση'

Ανώνυμος είπε...

Tasso and the rest,

όλα αυτά που αναφέρεις είναι σύμπτωμα της κυρίαρχης κουλτούρας στην Ελλάδα. Οποιοσδήποτε ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους πυροβολείται. Ο μαθητής που διαβάζει λοιδορείται ως σπασίκλας. Ο ιατρός που βγάζει τα μάτια του για να γίνεί αυθεντία στον τομέα του αποκαλείται υποτιμητικά ως μεγαλογιατρός. Ο μαγαζάτορας ή ο βιοτέχνης που καινοτομούν, επεκτείνουν την επιχείρηση τους, και μετατρέπονται σε έμπορος και βιομήχανος αντίστοιχα βαφτίζονται κεφαλαιούχοι και προνομιούχοι. Οι τιμωρία όλων αυτών και άλλων όμοιών τους γιατί τόλμησαν να επιτύχουν είναι να υποχρεωθούν να παρέχουν στους υπόλοιπους ότι οι υπόλοιποι θεωρούν πρέπον. Για να σε πείσουν δε να γίνεις θύμα εκμεταλεύονται τις ευαισθησίες σου. Δεν αγαπας την πατρίδα σου να γυρίσεις? Δεν θέλεις να προσφέρεις στον τόπο που σε μεγάλωσε? Αν δεν έρθουν άνθρωποι σαν και εσένα πως θα αλλάξει η κατάσταση? Για μένα ο μόνος δρόμος είναι αυτός που έδειξε η Rand. Πρέπει όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι ανεξαρτήτως τομέα που συμβιβάζονται στην Ελλάδα να απεργήσουν, να αρνηθούν να δουλεύουν για χάρη αυτών που τους "σκλαβώνουν". Ίσως τότε να λάβουν το μήνυμα αυτοί που πρέπει. Τουλάχιστον εγώ για αυτό παραμένω στο εξωτερικό. Το αν είμαι μέρος του brain drain αφήνω άλλους να το αξιολογήσουν.

Ανώνυμος είπε...

@konon, δεν έχω προβλημα με το αν χρησιμοποιείς Ελληνικά ή όχι. ΛΗΡ ή LIR είναι πάντως και όχι Lear, LHP, κτλ.

Δεν μιλάμε για brain gain fluctuations πια στις ΗΠΑ αλλά για steady decline.

Ποιά λίστα με τα top πανεπιστήμια προτείνεις να δώ; Γιατί στα top-100 της Shanghai τα περισσότερα είναι δημόσια. Το ίδιο και το top-50 της ίδιας κατάταξης. Μόνο στα top-10 κυριαρχούν τα ιδιωτικά, μεταξύ των οποίων και αυτό στο οποίο εργάζομαι. Αν κοιτάξεις όμως top-25 ως top-100 θα δεις δημόσια και πολλά.

Ανώνυμος είπε...

ΛΗΡ,

έχεις δίκιο αλλά η έννοια του δημοσίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι πολύ διαφορετικές. Μπορεί τα ιδρύματα να χερηματοδοτούνται από το δημόσιο και νομικά να ανήκουν σε αυτό, όμως λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες με τους οποίους λειτοργούν τα μη κρατικά ιδρύματα. Οι φοιτητές όχι μόνο δεν παίρνουν τα βιβλία τους δωρεάν αλλά πληρώνουν και δίδακτρα, οι καθηγητές δεν αποκτάν μονιμότητα με το που προσλαμβάνονται (τουλάχιστον όπως ξέρεις και εσύ στις ΗΠΑ), δεν υπάρχει άσυλο, δεν περιμένουν από το αρμόδιο υπουργείο να προκηρύξει θέσεις ή να τους πει ποιους φοιτητές να πάρουν, και γενικά δεν έχουν ένα σωρό άλλα χαρακτηριστικά που στην Ελλάδα είναι ταυτισμένα με την έννοια του δημοσίου. Αν μιλάμε λοιπόν για δημόσια των οποίων οι διαφορά με τα ιδιωτικά είναι μόνο το νομικό τους status, τότε και εγώ μαζί σου. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι βρε Κώστα δεν είναι δυνατόν να έχουμε και στην Ελλάδα δημόσια πανεπιστήμια όπως και έξω;

Δεν έχουν αρχίσει κάποια ΑΕΙ να εισπράττουν δίδακτρα; Δεν χρειάζεται πλέον να περάσουν λίγα χρόνια πριν μονιμοποιηθεί ένας νέος λέκτορας ή επίκουρος καθηγητής;

Κάποια βήματα, θέλω να πιστεύω, έχουν γίνει ήδη. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα μέσα σε μια νύχτα ή σε μια 4ετία.

Χρειάζεται συζήτηση, επιχειρήματα, δεδομένα, και πάνω απ΄όλα καλή θέληση και πίστη. Δεν θέλω να πιστεύω πως σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν μπορούμε να βρούμε 1000 νοματαίους με καλή πίστη και θέληση να συζητήσουμε σοβαρά 10 πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Οι προικισμένοι άνθρωποι δεν είναι κρατική περιουσία. Το μυαλό δεν έχει πατρίδα όπως και το κεφάλαιο. Συμφωνώ να δώσουμε κίνητρα στην έρευνα, αλλά όχι μόνο για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ,για όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο η υποχρεωτική θητεία που κρατά τους ανθρώπους έξω. Υπάρχουν και πολλοί που κατ'επιλογήν ζουν έξω και απλά δε θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα.
Σε μια χώρα που είναι από τις πρώτες στις αμυντικές δαπάνες και από τις τελευταίες στην έρευνα , πιο πολλούς υποψήφιους καραβανάδες θα προσελκύσεις παρά επιστήμονες. Ας αντιστραφεί η κατάσταση και θα δείτε και μόνοι σας πόσοι Έλληνες είναι διατεθιμένοι να εργαστούν στην Ελλάδα αλλά και πόσοι αλλοεθνείς.

xccc είπε...

Hence it’s important to increase twitter followers quickly as a secret formula to get popular. here you can buy twitter followers

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock