Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2006

Η φαρσοκωμωδια του ασφαλιστικου

Οπως και σε τοσες αλλες μεταρρυθμισεις, η σταση της κυβερνησης στο ασφαλιστικο, οπως παρουσιαζεται απο τα ΜΜΕ φαινεται να ειναι εντελως τυχαια, σερνεται εδω και κει απο δηλωσεις υπουργων και στελεχων. Ο Κωνσταντινος Μητσοτακης ανεφερε 2-3 απλα γεγονοτα, ολα τα ΜΜΕ επεσαν αμεσως να φανε την κυβερνηση. Δεν μπορω να καταλαβω, ευθυνη της κυβερνησης ειναι οτι οι Ελληνες ζουνε περισσοτερο και σταματησαν να κανουν παιδια?

Ο υπουργος Απασχολησης Τσιτουριδης μετα απο αυτα (αναγκαζεται ελπιζω να) κανει δηλωσεις:

Σε ένα σύστημα κοινωνικά δικαιότερο καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί, καμιά εισφορά δεν θα αυξηθεί και τα όρια ηλικίας δεν θα ανέβουν.

Ειναι κοινωνικα δικαιοτερο δηλαδη, ενας ανθρωπος σημερα με τα ιδια χρονια εργασιας να λαμβανει συνταξη για 10 χρονια παραπανω απο εναν συνταξιουχο του 1960? Ειναι κοινωνικα δικαιο ενας 68χρονος που συνεχιζει να δουλευει (οπως ο πατερας μου) να πληρωνει για χρονια εισφορες που δεν υπολογιζονται στην συνταξη, που απλα δεν θα λαβει ποτε του? Εχουμε εξηγησει ηδη, οτι το ασφαλιστικο συστημα σημερα ειναι οχι μονο αδικο αλλα και 100% μη βιωσιμο. Αλλα δυστυχως τα ΜΜΕ* και οι πολιτικοι ειναι τοσο ανευθυνοι που νομιζουν οτι υπαρχει χωρος για πολιτικο παιχνιδι. Οι πιο απλες δηλωσεις οπως αυτες του κ. Αναλυτη:

Εγώ θέλω να φύγω στα 60, εσύ στα 65. Για κάθε χρόνο που θα παραμένει κάποιος, να υπάρχουν κίνητρα όπως λιγότερη εισφορά του εργαζομένου και του εργοδότη και μεγαλύτερη σύνταξη. [...] έχουμε αργήσει πολύ και κάθε μέρα που περνά είναι μια αργοπορία. Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία ασχολούνται με το θέμα και βέβαια, οι χώρες του Βορρά. Εμείς τόσο πολύ ξεκούραστοι είμαστε;


παρουσιαζονται συχνα ως αντιλαϊκη επιθεση, νεοφιλελευθερη λαιλαπα και δεν ξερω τι αλλο. Η χωρα ακολουθει την ιδια τακτικη εδω και δεκαετιες, τρωει περισσοτερο αποσο παραγει, ψαχνει την μυστικη συνταγη πως να καταναλωνει χωρις να δουλευει, αναζητει τον μηνα που θα θρεφει τους αλλους 11...
Στα σχεδια οσων πανε να με χρεωσουν ακομα περισσοτερο, χωρις καν να με ρωτησουν, χωρις καν να μου το ζητησουν ευγενικα αλλα το παρουσιαζουν σαν κεκτημενο δικαιωμα τους, απαντω με μια απλη ιδιωτικη ασφαλιση (και μια μεταναστευση σε πιο υπευθυνες πολιτειες για επιπλεον σιγουρια). Απο μενα δεν θελω να παρουν ουτε λεπτο αυτοι οι ανευθυνοι κακομαθημενοι σπαταλοι και αγενεις** ανθρωποι. Απο σας?


*οι τιτλοι σε καθε κειμενο που εχει να κανει με το ασφαλιστικο ειναι απιθανα καταστροφολογικοι: "Συνταξη στα 67" (λες και υπαρχουν πολλοι Ελληνες σημερα που δεν συνταξιοδοτουνται προωρα! η μεση ηλικια συνταξιοδοτησης στην χωρα ειναι στα 56-57!). Με αυτα τα μνημεια δημοσιογραφικης ανευθυνοτητας μπορει να πουλατε καμμια φυλλαδα παραπανω, αλλα να θυμαστε οτι τα παιδια σας θα κληθουν να μαζεψουν το χαος που θα αφησετε πισω σας... Μην παραξενευθειτε αν δεν ειναι και πολυ χαρουμενα με την προοπτικη αυτη.
**και οχι δεν αναφερομαι στον κακομοιρη μικροσυνταξιουχο 80 χρονων που δουλεψε 50 χρονια και παιρνει 3 και 60. Αναφερομαι σε αυτους που ειναι 50 σημερα και θελουν να παρουν σε 5 χρονια συνταξη, που κανουν απατες για να παρουν δυο και τρεις συνταξεις, που δεν πληρωσαν ποτε σοβαρες εισφορες και που τολμανε να μιλανε για κεκτημενα δικαιωματα.

10 σχόλια:

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

"Η χωρα ακολουθει την ιδια τακτικη εδω και δεκαετιες, τρωει περισσοτερο αποσο παραγει, ψαχνει την μυστικη συνταγη πως να καταναλωνει χωρις να δουλευει, αναζητει τον μηνα που θα θρεφει τους αλλους 11..."
Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα έχει καταφέρει για τόσο μακρό χρόνο. Αυτό και μόνο δικαιολογεί και την αδιαφορία της προς τις μεταρρυθμίσεις. Όσο τα κορόιδα δεν ξεσηκώνονται να μπλοκάρουν ΙΚΑ και εφορίες, καλά τα παθαίνουν. Αυτή είναι και η φιλελεύθερη στάση : Δεν πρέπει κανείς να προσπαθεί να σώσει τον άλλο από την ανοησία του.

Kensai είπε...

Το όριο συνταξιοδότησης πρέπει εκ των πραγμάτων να έχει πάντα αυξητικές τάσεις, όπως και το προσδόκιμο επιβίωσης. Είναι αδιανόητο να βγαίνει κόσμος- έστω και μειωμένες συντάξεις- απ'τα 40-50 του στη σύνταξη... Μα τα παιδιά-εγγόνια μας δεν τα λυπούνται;

Επίσης έχω παρατηρήσει [εμπειρικά] πως πιο «ανυπόμονοι» να βγουν στη σύνταξη είναι οι υπάλληλοι (κυρίως δημόσιοι!), σε σχέση με τους αυτοδύναμους εργαζόμενους.

Αυτό θα μπορούσε να είναι άλλο ένα μήνυμα για την ανάγκη μεταστροφής της οικονομίας μας σε κάτι που βασίζεται περισσότερο στην ιδιωτική εργασία με αρκετά bonus γι'αυτούς που επιθυμούν να δουλεύουν και μετά το παραδοσιακό όριο της συνταξιοδότησης (65-67 έτη).

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω:

Είναι δίκαιο ένα σύστημα που επιτρέπει στους σημερινούς συνταξιούχους να απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερες συντάξεις και με πολύ μικρότερες εισφορές από τους αυριανούς συνταξιούχους;

Υποχρεώσεις δικαιοσύνης δεν υπάρχουν προς τις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές;

Unknown είπε...

Βέβαια, για μια ακόμα φορά θα δημιουργήσουμε κοινωνικά προβλήματα μόνο και μόνο για να μην πληρώσουν όσα πρέπει οι φραγκοφονιάδες..

Ά ρε βρεγμάνη σανίδα...

Πάντα γνώμονας το χρήμα, ποτέ ο άνθρωπος.
Αδιάφοροι για κάθε ηθική αξία. Μόνο το χρήμα σας ενδιαφέρει.

Unknown είπε...

(Η φαρσοκωμωδία του "φιλελεύθερου κπιταλισμού"....)

S G είπε...

εμμ τι ακριβως εννοεις νταρθιιρ?

εξηγησε μου λιγο, σου φαινεται λογικο καποιος να λαμβανει περισσοτερα λεφτα σε συνατξη (καταλληλα τοκισμενα και αποπληθωρισμενα) αποσα εδωσε ποτε σε εισφορες? και μαλιστα χρεωνοντας απλα τις επομενες γενιες, ασχετως αν ειναι πλουσιοι ή φτωχοι? δηλαδη καποιος μεταναστης που δουλευει σαν σκυλι θεωρεις καλο να πληρωνει την σπάταλη, υπερβολικη συνταξη καποιου 50ρη που αποφασισε να σταματησει την δουλεια γιατι ειναι το ελληνικο συστημα τοσο τρυπιο και πανηγυριωτικο? σου φαινεται δικαιο ο πατερας μου (και συντομα η μητερα μου) να πληρωνουν εισφορες ενω η συνταξη που μπορουν να παρουν ειναι αστεια και δεν αναεβαινει πια επειδη ειναι μεγαλυτερος απο 65?

ποια ακριβως "ηθικη αξια" επιβαλλει σε αυτους τους ανθρωπους να δουλευουν για να τα τρωνε αλλοι?

Unknown είπε...

Eννοώ ότι σου είναι πλήρως αδύνατο να κατανοήσεις τις αλληλεπιδράσεις ενός πολυπαραγοντικού συστήματος και να κατανοήσεις ότι η οικονομία είνaι κατώτερη των ανθρώπων και της ηθικής.

Οπότε είναι πλήρως ανούσιο να προσπαθήσω εξηγήσω σε κάποιον κάτι, ότaν έχει αποδείξει ότι δεν θέλει να ακούσει, αλλά απλά να ανταπαντήσει θεωρώντας ότι μόνο αυτός κατέχει το θεϊκό αλάθητο παπικό δίκιο.

Σε περπίτωση που δεν το έπιασες, είσαι ένας από αυτούς :)

Unknown είπε...

(Και όχι, για μιά ακόμα φορά δεν εννοώ αυτό που είπες, αλλά εννοώ ότι όσοι έχουν πρέπει συνεισφέρουν περισσότερα, διαφωνείς, αλλά μου είναι αδιάφορο...)

Unknown είπε...

[Για την ακρίβεια, επειδή έχεις μια τάση να μην αντιλαμβάνεσαι το σύνολο της συζήτησης αλλά να βλέπεις μόνο αποσπάσματα που τα μεταφράζεις όπως θες, όπως ακριβώς δεν έχεις ιδέα του πώς χειρίζεται κάποιος τα πολυπαραγοντικά συστήματα, να αναφέρω ότι μου είναι τόσο αδιάφορο, όσο αδιάφορο σου είναι κι εσένα το να σκεφτείς λίγο για μια μέρα αυτά που σου λέει κάποιος που διαφωνεί μαζί σου... γιατί να δαπανήσεις χρόνο άλλωστε, είπαμε, έχεις το αλάθητο :)]

S G είπε...

"εννοώ ότι όσοι έχουν πρέπει συνεισφέρουν περισσότερα"

αν και δεν θεωρω καθολου οτι αυτο ειναι μια πληρης ή δικαιη θεση (δηλαδη αν καποιος εχει λεφτα επειδη δουλευει πρεπει να πληρωνει καποιον που πηρε συνταξη στα 45 του?????????? μην μου ξαναπεις για πολυπαραγοντικα συστηματα, εξηγησε μου γιατι αυτο το πραγμα που ΓΙΝΕΤΑΙ σημερα ειναι δικαιο), εξηγησε μου τι ακριβως σημαινει αυτο για το προβλημα μας:

ζουμε περισσοτερο, εχουμε λιγοτερα παιδια, αρα περισσοτερους συνταξιουχους και λιγοτερους εργαζομενους. γιατι ακριβως ειναι δικαιο ο εργαζομενος του μελλοντος να πληρωνει 3 φορες παραπανω εισφορες απο εναν εργαζομενο με το ιδιο εισοδημα πριν 30 χρονια?

ΥΓ τι εννοεις βλεπω μονο αποσπασματα? εδωσες καποιο επιχειρημα εκτος απο γενικολογους αφορισμους?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock