Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2006

Δυο θλιβερά συμπεράσματα

Αντιγράφω από την στήλη "Αποτυπώματα" του περιοδικού MarketingWeek (18/12/2006, τ. 1126, σ. 98) την οποία υπογράφει ο κ. Θαλής Κουτούπης.

Δήλωσε ο Λεωνίδας Κύρκος:

"Με πιάνει τρόμος, άμα σκεφτώ ότι π.χ., αν νικούσε τότε η επανάστασή μας, θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, ένα γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα, τι γελοίος άνθρωπος ήταν- θα είχαμε υπουργό οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό Παιδείας τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο, που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.λπ. Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία, για να παίξουν ένα ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες".

Το πρώτο θλιβερό συμπέρασμα από αυτήν την εξομολόγηση είναι πως ακόμη και έντιμοι πολιτικοί, όπως ο Λεωνίδας Κύρκος, χρειάζεται να αποσυρθούν, για να μπορέσουν να μιλήσουν την αλήθεια. Όσο είναι μάχιμοι, ακροβατούν δυστυχώς, ανάμεσα στην αλήθεια, τις σκοπιμότητες και τις ισορροπίες. Και το δεύτερο θλιβερό συμπέρασμα από αυτή την "εκ βαθέων" αυτοκριτική του Λ. Κύρκου είναι ότι αυτοί, που αγωνίστηκαν για να επικρατήσει στην Ελλάδα ο ερυθρός ολοκληρωτισμός, περιφέρουν την υπερηφάνεια τους και τιμώνται ποικιλοτρόπως. Κι οι άλλοι, που απέτρεψαν αυτό το ζοφερό και καταστρεπτικό ενδεχόμενο, νρέπονται!!!

 

Σημείωση: ο κ. Κουτούπης δεν δίνει πηγή για τη δήλωση του κ. Κύρκου. 

8 σχόλια:

S G είπε...

νομιζω ειναι απο αρκετα ενδιαφερουσα συνεντευξη στην καθημερινη

Derevirn είπε...

Είναι όντως από την ακόλουθη συνέντευξη που έδωσε ο Λ. Κύρκος στην Καθημερινή:

Ευτυχώς που δεν νίκησε η επανάστασή μας!

Ανώνυμος είπε...

Το θλιβερό συμπέρασμα φίλε buzwriter είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση μας κληροδότησε την πιο αντιδραστική αριστερά στην Ευρώπη εφόσον οι ίδιοι οι κομμουνιστές στην Ελλάδα ιδίως μετά τον εμφύλιο όπου και αυτοί διέπραξαν πλήθος φρικτών εγκλημάτων όπως και οι κυβερνητικοί φυσικά.

Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν κυνηγημένοι από ένα κράτος το οποίο φυσικά ανήκε στο αντί-κομμουνιστικό μπλόκ, πολλοί φυλακίστηκαν άδικα, υπέφεραν, εξορίστηκαν άδικα, βασανίστηκαν και για να ξεχαρμανιάσουν (γιατί περί αυτού πρόκειται) όταν η πιο light εκδοχή τους ανέλαβε την εξουσία το 1981, έπρεπε μια ολόκληρη χώρα να βυθιστεί στην υστέρηση, με την ενθάρρυνση του επιτήδειου Ανδρέα ο οποίος φυσικά και εξήπτε τα πάθη όλων αυτών των αφελών έτσι ώστε να έχει σε full readiness ένα τεράστιο στρατό κατοχής έτοιμο με σχεδόν παυλοβιανό αυτοματισμό αντανακλαστικών να βγει στους δρόμους να διαδηλώσει οπότε απαιτείτο αλλά και μια ολόκληρη δεξαμενή ψήφων.

Τώρα, μετά από 25 χρόνια, νομίζω ότι η "προοδευτική παράταξη" πρέπει να κάνει και, λίγο στην άκρη. Σέβομαι τους αγώνες και της Αριστεράς, και της Δεξιάς, αλλά ως εδώ. Δε σας χρειάζεται πλέον η χώρα. Good riddance που λένε και οι Αγγλόφωνοι που όλοι τους μισείτε και όλοι στέλνετε τους βλαστούς σας να σπουδάσουν εκεί που ομιλούνται αυτές οι γλώσσες. Χορτάσαμε ιδεοληψίες, υποκρισίες, διαφθορά και ψέματα.

Good riddance και όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Policritos είπε...

Quote:
«. . . αυτοί, που αγωνίστηκαν για να επικρατήσει στην Ελλάδα ο ερυθρός ολοκληρωτισμός, περιφέρουν την υπερηφάνεια τους και τιμώνται ποικιλοτρόπως. Κι οι άλλοι, που απέτρεψαν αυτό το ζοφερό και καταστρεπτικό ενδεχόμενο, νρέπονται!!!»


Υπάρχουν κάτι άλλοι που δεν φαίνεται να ντρέπονται:
Εκείνοι που στην ύστερη νεότητα «ανακάλυψαν» τις αξίες της κομμουνιστικής θεωρίας και τις βελτίωσαν με αρκετή δόση νεο-ορθοδοξίας ώστε να είναι συντονισμένοι με την «εθνική ιδεολογία» (όρα τη Θεούσα κυρία Λιάνα Κανέλλη).

gb είπε...

Οι δύο όψεις ....
Αντε ο Λ.Κύρκος, ουσιαστικά ένας Κεντρώος πολιτικός,εν μέρει εγκλωβισμένος στη δογματική αριστερά, είπε για ανεκδιήγητους υπουργούς που δεν ευόδωσαν,
καιρός για κεντρώους, εγκλωβισμένους στη δεξιά να μιλήσουν αναλόγως για το μπόϊ χρηματισάντων υπουργών.
Αυτές οι κριτικές οφείλουν να
διαβάζονται από κοινού για να μήν επικρατεί φρούδος ενθουσιασμός σ'ένα μέρος της πολιτικής,
κουτσό γαϊδούρι δουλειά δε βγάνει.

Eπειτα, τί συνέβη και χάθηκαν οι ηγέτες απ'όλες τις πλευρές στον μεσοπόλεμο, ωσάν να εγνώριζαν πόσο ανάγκη τους είχαμε, όπως ο Ι.Δραγούμης λίγους μήνες πρίν τις εκλογές του '20, ή ο Μεταξάς πρίν την απελευθέρωση, ή οι αριστεροί ηγέτες που βρέθηκαν στις φυλακές της κατοχής.

Ανώνυμος είπε...

Ανέκαθαν ο Κύρκος ήταν πολύ αξιοπρεπής άνθρωπος. Για μένα το θλιβερό συμπέρασμα είναι πώς ένας αξιοπρεπής άνθρωπος ,που προσπαθεί να κρατηθεί μακριά από τις ακρότητες, με όρεξη για δουλειά ,φαίνεται να μη χωρά πουθενά. Πικρή η αλήθεια ε;
Πολύ σημαντική η τελευταία παράγραφος ,που λέει για τους νέους. Δυστυχώς έτσι είναι για αυτό και πολλοί νέοι παρασύρονται από τον κάθε μεγαλόστομο πολιτικάντη και παίρνουν ακραίες θέσεις. Αργότερα μέσα από τη συναναστροφή με το χώρο της δουλειάς κυρίως αποκτάς καλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Φίλε Σάκη, Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά. Για την ιστορία και μόνον, την ευθύνη για την εκ βαθέων προσωπική "αυτοκριτική" του παλαίμαχου ηγέτη της ελληνικής αριστεράς είχε ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος υπέγραφε και το σχετικό δισέλιδο της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Για το περιεχόμενο της "αυτοκριτικής" Κύρκου αλλά και την εν γένει προσέγγιση του στα ζητήματα των ευθυνών της ηγεσίας της κομμουνιστικής αριστεράς στην Ελλάδα θα είχα να σημειώσω το εξής: Ο εμφύλιος πόλεμος ή αν προτιμάς, οι "μικροί εμφύλιοι" που αρχίζουν ήδη απο το 1943 (περίοδος διπλής ή και τριπλής κατοχής σε ορισμένες περιοχές της χώρας)είναι εδώ και χρόνια -όπως σε όλες τις οργανωμένες κοινωνίες της Δύσης- αντικείμενο μελέτης των ιστορικών και άλλων ειδικών επιστημόνων, έχοντας "χάσει" το στοιχείο της διαμάχης γύρω απο ένα σημαντικό πολιτικό διακύβευμα.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πανεπιστημιακοί όπως ο καθηγητής Στάθης Καλύβας απο τις ΗΠΑ, ο Νίκος Μαραντζίδης απο το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας και μια νέα σειρά άλλων αξιόλογων πανεπιστημιακών κ.α που συγκροτούν το "΄Δίκτυο για τους Εμφύλιους Πολέμους" έχουν καταφέρει με πολύ κόπο και ιδρώτα να αναδείξουν άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορικής περιόδου 43-49. Πτυχές που επιτρέπουν την αμφισβήτηση με τεκμηριωμένο τρόπο τα επινοημένα ιδεολογικά σχήματα της ιστοριογραφίας της κομμουνιστικής αριστεράς όλων των προελεύσεων και εκδοχών.

Η παρέμβαση Κύρκου -ανεξαρτήτως της άποψης που έχει διαμορφώσει κανείς για τον ιστορικό ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς του ΚΚΕ εσωτερικού- ήταν απολύτως χρήσιμη και πολλαπλώς θετική για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης στις πραγματικές διαστάσεις της αλλά και για την ενίσχυση της τάσης για ενίσχυση της αδογμάτιστης ερευνητικής προσπάθειας σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο του νεοελληνικού βίου.

Και επιμένω ότι η παρέμβαση Κύρκου έχει ιδιαίτερο νόημα και αξία στις μέρες μας καθώς δεν πρέπει να διαφεύγει απο κανένα μας το γεγονός ότι ακόμη οι κομματικές και νεολαιίστικες δυνάμεις του ΚΚΕ γιορτάζουν τις επετείους του ΔΣΕ με το σλόγκαν ... "Χρωστάμε στο Γράμμο"!!!

gb είπε...

"το "΄Δίκτυο για τους Εμφύλιους Πολέμους" έχουν καταφέρει με πολύ κόπο και ιδρώτα να αναδείξουν άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορικής περιόδου 43-49"freebloger

1ο -H ιστορική περίοδος τού εν λόγω εμφυλίου περιλαμβάνει καθ' ολοκληρία την δεκετία του '30 και τή δεκαετία του '50.
2ο -Στόν εμφύλιο, όπως σε όλους τους πολέμους δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, απομένουν τα θύματα και οι θύτες, σημασία όμως έχουν οι εκατέρωθεν νομείς απο τής θυσίας τα λάφυρα, ή "Γιάλτα" της ελλάδος,δεξιά η διαχείριση υλικών αριστερά η διαχείριση άυλων.

Σε δυό μαντριά εξαντλήθηκε η επιβίωση του habeas corpus.
Τώρα, σε ανοιχτά μαντριά δεν έχει εγγύηση η ελεύθερη έκφραση,
πουθενά δεν προστατεύεται ....

"@free blogger said
Πτυχές που επιτρέπουν την αμφισβήτηση με τεκμηριωμένο τρόπο τα επινοημένα ιδεολογικά σχήματα της ιστοριογραφίας της κομμουνιστικής αριστεράς όλων των προελεύσεων και εκδοχών."
Δεν αρκεί, χωρίς το επόμενο βήμα του Δικτύου, αλλοιώς η προσπάθεια παραμένει μετέωρη.
Το βήμα, γις τις επιπτώσεις του εμφυλίου που μας ταλανίζουν ακόμη.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock