Κυριακή, Ιουλίου 04, 2010

Γάμοι, στριπτιτζάδικα και ο πουριτανισμός της ευρωπαϊκής Αριστεράς


Παραληρούν διάφορες "προοδευτικές" ψυχές τις τελευταίες μέρες επειδή η λεσβία πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ παντρεύτηκε την καλή της. Αφού λοιπόν ευχηθώ κι εγώ βίο ανθόσπαρτο στις νεόνυμφες , πολύ θα θέλα να πανηγυρίσω για το πόσο απελευθερωμένη είναι η ισλανδική κοινωνία και η πρωθυπουργός της. Έλα όμως , που μια ματιά στις ημέρες και τα έργα της Σιγκουρνταρντότιρ με κάνουν να γίνομαι πολύ επιφυλακτικός . Στην πραγματικότητα, ο γάμος της σοσιαλίστριας πρωθυπουργού της Ισλανδίας αντί να σηματοδοτεί μια νέα περίοδο φιλελευθερισμού , απλά ολοκληρώνει τη συντηρητική και πουριτανική στροφή της Αριστεράς.

Πριν από μερικούς μήνες , η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε τα στριπτιτζάδικα, όχι για θρησκευτικούς αλλά για φεμινιστικούς λόγους. Όπως δήλωσε και η Σιγκουρνταρντότιρ , «οι γυναίκες είναι ίσοι πολίτες και όχι εμπόρευμα προς πώληση» . Στα λόγια της πρωθυπουργού, ο φεμινισμός συναντάει τον αντικαπιταλισμό και τα δύο μαζί συνθέτουν τον πιο αποκρουστικό "πατερναλισμό". Το κίνημα της «πολιτικής ορθότητας» που ξεκίνησε από τα αμερικάνικα πανεπιστήμια της δεκαετίας του ‘70, φαίνεται να έχει κυριαρχήσει στην άλλοτε ελευθεριακή Αριστερά. Παρότι ξεκινούν από διαφορετική βάση, η πολιτική ορθότητα και η θρησκόληπτη Δεξιά μοιράζονται την ίδια σεμνοτυφία και την ίδια απέχθεια απέναντι στην πορνεία, την πορνογραφία, και άλλες ηδονιστικές πλευρές της σύγχρονης κοινωνίας . Και πράγματι, η "πολιτικά ορθή" ιδεολογία και η βαρετή ηθικολογία της Ισλανδής πρωθυπουργού θυμίζει ανησυχητικά τα κηρύγματα των ηγετών της αμερικάνικης υπερσυντηρητικής Θρησκευτικής Δεξιάς, Τζέρυ Φαλγουελ και Πατ Ρόμπερτσον. Όπως και η Ακροδεξιά, η Σιγκουρνταρντότιρ θεωρεί τη γυναίκα κατάλληλη να ...παντρευτεί και να νοικοκυρευτεί , δεν της αναγνωρίζει όμως το δικαίωμα να μπορεί να διαθέσει το σώμα της ελεύθερα όπως αυτή νομίζει, είτε ασκώντας το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, είτε χορεύοντας ημίγυμνη στα στριπτιτζάδικα.

Με αυτό τον τρόπο όμως η νέα Αριστερά ακυρώνει τις προσπάθειες παλαιότερων γενιών για την ίση αντιμετώπιση γυναικών και ανδρών. Παρουσιάζει τις γυναίκες σαν άβουλα όντα, χωρίς μυαλό, καθηλωμένες σε μια μόνιμη παιδική ηλικία, αιώνια θύματα της επάρατης «πατριαρχικής κοινωνίας». Στο νέο κόσμο της Αριστεράς, οι γυναίκες χρειάζονται και πάλι προστασία, όχι όμως από τον πατέρα ή τον σύζυγο, αλλά αυτή τη φορά από την κρατική εξουσία .Όσο για τα κηρύγματα περί σεξουαλικής απελευθέρωσης των '60s ; Ε, αυτά φαίνονται πια πολύ πολύ μακρινά για τους μεταμοντέρνους "προοδευτικούς".

13 σχόλια:

Unknown είπε...

Αν ήταν πράγματι η πορνεία θέμα ελέυθερης επιλογής τότε γιατί υπάρχει το trafficking? Είναι γιατί πολύ απλά στη σημερινή κοινωνία η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη και το κέρδος τεράστιο. Όποιος δεν το καταννοεί αυτό μάλλον μεγάλωσε στη θαλπωρή της οικίας του χωρίς ποτέ να φοβηθεί για το αύριο που του μέλλει.

kouk είπε...

λογικά άλματα φίλε Ανδρέα. Εάν υπάρχει trafficking αυτό απλά σημαίνει ότι η πορνεία μπορεί και να μην είναι θέμα επιλογής, όχι ότι δεν μπορεί να είναι θέμα επιλογής. και είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που απασχολούνται στη βιομηχανία του έρωτα από επιλογή. Πάρε για παράδειγμα την Sasha Grey που είναι και ελληνίδα.

Dimitris Batis είπε...

Ναι, σαφώς υπάρχει το θέμα του trafficking και ένα κομμάτι του αφορά πράγματι την εκμετάλλευση στην παράνομη πορνεία. Ωστόσο, πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η απαγόρευση της πορνείας και των στριπτιζάδικων απλώς δημιουργεί μία παράνομη και ανεξέλεγκτη αγορά στην οποία ενισχύεται η κακομεταχείριση των γυναικών. Σε μία παράνομη αγορά δεν υπάρχουν και κριτήρια υγιεινής, με αποτέλεσμα την ευκολότερη μετάδοση νοσημάτων.

Σε ένα περιβάλλον όπου η πορνεία και λοιπές δραστηριότητες είναι νόμιμες, μπορούν οι γυναίκες να ασκούν το επάγγελμα ελεύθερα χωρίς νταβαζτήδες, να συνεταιρίζονται για να ιδρύσουν δικούς τους οίκους ανοχής όπου δεν εκμεταλλεύεται κάποιος τρίτος την εργασία τους, κ.ο.κ.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν δέχεται την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, πρέπει να λάβει υπόψη του την σημαντική βελτίωση που προέκυψε στον συγκεκριμένο κλάδο στην Νεβάδα με την νομιμοποίηση της πορνείας, όπου απαγορεύονται πάσης φύσεως νταβατζήδες και υπάρχουν αυστηρά υγειονομικά κριτήρια.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Για το trafficking είχα γράψει παλαιότερα σε παρόμοια συζήτηση :

"Oι φίλοι της Αριστεράς , που ομολογουμένως έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στη θυματοποίηση, θεωρούν πως μια γυναίκα μπορεί να γίνει πόρνη, μόνο αν πέσει θύμα του trafficking….Ίσως ήρθε ο καιρός , η Αριστερά να ξεφύγει από τη Ρουσσωϊκή αντίληψη πως είμαστε αγνοί και αμόλυντοι, και πως η «κακούργα» κοινωνία είναι αυτή που μας «διαφθείρει», και να καταλάβει επιτέλους τη συνθετότητα της ανθρώπινης φύσης. Και ναι, η σεξουαλική απελευθερωση συνδέεται με το δικαίωμα της γυναίκας να χρησιμοποιεί το σώμα της όπως αυτή θέλει. Και πώς να το κάνουμε, η απελευθέρωση δεν θα περιοριστεί μόνο στις συνιστώσες που θεωρεί «ορθές» η Αριστερά . Κάποιες γυναίκες (και άντρες, μην το ξεχνάμε αυτό ) θα χρησιμοποιήσουν το σώμα τους στην πορνεία ή θα χορεύουν ημίγυμνες-οι σε «ευτελή» σόου. Και πρόκειται για μια ορθολογική επιλογή : Η πλειοψηφία των γυναικών που εκδίδονται διαλέγουν οικιοθελώς την πορνεία γιατί είναι ένας τρόπος για να βγάλουν γρήγορα πολλά χρήματα . Η θρησκευτική Δεξιά που στρέφεται εναντίον της πορνείας για λόγους ανηθικότητας και η Αριστερά που στρέφεται εναντίον της πορνείας επειδή θεωρεί τις γυναίκες σαν μόνιμα θύματα της πατριαρχίας , ανίκανες να επιλέξουν τί θέλουν ,είναι ο δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τελικά καταλήγουν στην ίδια λύση , την κρατική απαγόρευση. . Πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση Μπραουν έφερε ένα νομοσχέδιο στη Μ. Βρετανία που ουσιαστικά έβγαζε εκτός νόμου την πορνεία. «Ελπίζω πως οι άνδρες θα σκεφτούν το γεγονός ότι ίσως η πλειοψηφία των γυναικών που εκπορνεύονται είναι ουσιαστικά σκλάβες» δήλωσε με «πολιτικά ορθό» οίστρο η Βρετανίδα υπουργός εσωτερικών Τζάκι Σμιθ .Έλα όμως που η εκπρόσωπος της βρετανικής ένωσης εκδιδομένων γυναικών, Νίκι Ανταμς, είχε άλλη άποψη. «Οι περισσότερες γυναίκες δεν εργάζονται για λογαριασμό κάποιου προαγωγού. Οι περισσότερες δεν είναι θύματα σωματεμπορίας» . Και συνέχισε πως οι εκδιδόμενες γυναίκες δεν ωφελούνται από την ποινικοποίηση, αντίθετα ωθούνται σε όλο και πιο σκοτεινές γωνιές με όλο και μεγαλύτερους κινδύνους. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Εξετερ φαίνεται πως ενισχύει τις απόψεις της κυρίας Άνταμς . Η έρευνα υπολογίζει ότι από τις 80.000 ιερόδουλες στη Βρετανία, οι 20.000 είναι ξένες. Από αυτές «πολύ μικρό ποσοστό είναι θύματα σωματεμπορίας» λέει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Μπίρκμπεκ, Μπελίντα Μπρουκς Γκόρντον. (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_20/11/2008_292841)"
Περί trafficking διαβάστε κι αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο (http://www.guardian.co.uk/uk/2009/oct/20/government-trafficking-enquiry-fails)

Manoliscus είπε...

Τηλέμαχε, συγχαρητήρια για το άρθρο! Με πρόλαβες. Εδώ δεν κάνουμε πια λόγο για πατερναλισμό, αλλά για ματερναλισμό. Πολύ πιο επικίνδυνος αν τον προσεγγίσεις ακόμα και με μια επιφανειακή φροϋδική ανάλυση.

byron είπε...

Η πορνεία πρέπει να απαγορευτεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα στριπτιτζάδικα όχι, εκτός αν λειτουργούν ως άτυποι οίκοι ανοχής.

Οι πόρνες φυσικά και δεν εκδίδονται όλες παρά τη θέληση τους. Αυτό δεν ακυρώνει ότι η πορνεία, νόμιμη και παράνομη, ελέγχεται από το οργανωμένο έγκλημα.

spyridon44 είπε...

Πολιτικάντης η Κυρία.....
- Διεφύλαξε για τον εαυτό της τον άνευ περιεχομένου "γάμο", και κανόνισε στους εγχώριους "προστάτες" μεγαλύτερα εισοδήματα.
- Ολοι η τοπική "ορθή" Κενωνία βολεύτηκε......
(ως γνωστόν - και μην κάνετε τους αγαθούς - Φαρισαίοι και Τελώνες.....)

Μανώλης Στειακάκης είπε...

Συγχαρητήρια γιά το άρθρο. Η ατομική ελευθερία σημαίνει μεταξύ των άλλων να μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας ότι θέλουμε και να μην έχουμε νταντάδες υπό την μορφή σοφών κυβερνητών!
Μανώλης Στειακάκης

byron είπε...

Να κάνουμε ό,τι θέλουμε στο βαθμό που δε βλάπτουμε τους άλλους. Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν βλάπτει κανέναν. Η πορνεία βλάπτει. Χιλιόμετρα καθημερινά η ουρά έξω απ' το Ανδρέας Συγγρού. Όπως το κράτος δεν αφήνει εμένα να εξασκώ ερασιτεχνική ιατρική γιατί θα βλάψω τους συνανθρώπους μου, έτσι δεν πρέπει να επιτρέπει το επιβλαβές επάγγελμα της πορνείας. Όποιος γουστάρει αναρχία να πάει στη Σομαλία.

Mikroapories είπε...

Και σκλάβος; Αν ήθελα από επιλογή μου ελεύθερη να ήμουν σκλάβος; Γιατί να μου το απαγορεύουν;

Manoliscus είπε...

@Mikroapories
Μα κανένας δεν σας απαγορεύει να παντρευτείτε.

Manoliscus είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dsquared είπε...

καλα κανεις δεν απορει που ολοι εσεις που συμφωνητε με το συγκεκριμένο post ειστε γένους αρσενικου (σωματικως πάντα..)
Ναι ρε καλά εκανε και απαγορεψε την ξεφτιλα των λιγουριών.
DAN

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock