Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 19.00 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ Ακαδημίας 20, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, των Τάκη Μίχα και Δημήτρη Σκάλκου, «Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία» (εκδ. Ελάτη)
Θα μιλήσουν οι:
Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.
Την συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Δελτίο τύπου του βιβλίου:
Μπορούν ο φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία να συνυπάρξουν ή ακόμη και να συνθέσουν ένα νέο πολιτικό όραμα;
Στο βιβλίο «Φιλελευθερισμός και Σοσιαλδημοκρατία» που κυκλοφορεί εντός των επομένων ημερών, από τις εκδόσεις «Ελάτη», οι συγγραφείς Τάκης Μίχας και Δημήτρης Σκάλκος, προσεγγίζουν τα δυο κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα που διαμόρφωσαν τον περασμένο αιώνα, αναζητώντας την απάντηση στο διαχρονικό ζητούμενο, της συμφιλίωσης της ανάπτυξης με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Πως θα εξασφαλίσουμε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου που δεν θα υπονομεύει την οικονομική αποτελεσματικότητα, τη μεγιστοποίηση της ευημερίας, που θα επιτρέπει την προστασία των λιγότερο ευνοημένων;
Στη σημερινή εποχή των ελεύθερων αγορών των ανοικτών κοινωνιών και των νέων τεχνολογιών, νέα ερωτήματα πρέπει να τεθούν, καινούριοι δρόμοι να αναζητηθούν, θεωρίες ν’ αναπτυχθούν.
Με ανοικτό πνεύμα και χωρίς δογματισμούς και ιδεοληψίες, οι συγγραφείς διερευνούν τις θεωρητικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της Φιλελεύθερης Σοσιαλδημοκρατίας και εξετάζουν την εφαρμογή ενός ανάλογου πολιτικού προγράμματος σε μία σειρά καίριων ζητημάτων της εποχής μας όπως τη παγκοσμιοποίηση, την εκπαίδευση, τη μετανάστευση και τη πολιτική συμμετοχή.
Η παραπάνω προσέγγιση δεν συνίσταται στη πραγματιστική σύγκλιση στο μέσο των δύο ρευμάτων, αλλά αντίθετα εδράζεται στη διαλεκτική σύνθεση ανάμεσα στο κλασσικό φιλελευθερισμό και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, η οποία προϋποθέτει την επαναβεβαίωση των αφετηριακών παραδοχών και των ηθικών – αξιακών πλαισίων τους.
Το βιβλίο προλογίζει, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου.
Οι συγγραφείς:
O Τάκης Μίχας σπούδασε Εθνολογία και Φιλοσοφία στα πανεπιστήμια του Άρχους (Δανία), Ντουμπρόβνικ (Κροατία) και Σαντα-Κρουζ, (Καλιφορνια). Έχει εργασθεί σε Δανικές και Ελληνικές εφημερίδες. Σήμερα εργάζεται στην Ελευθεροτυπία ενώ παράλληλα αρθρογραφεί στην Wall Street Journal (Europe).
Έχει γράψει τα βιβλία :
«Η Παρεμβολή των Γάλλων Νέων Φιλοσόφων» (Αθήνα 1979 εκ. Παπαζήση),
«The Absence of Civil Society in Greece» (1989 Arhus. Arhus Universitet),
«Unholy Alliance: Greece and Milosevic Serbia» (2002 Texas A&M University Press)
«Ανίερη Συμμαχία: Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς»(Αθήνα 2004: εκ. Ελάτη).
Τo βιβλίο Unholy Alliance χαρακτηρίσθηκε ως ένα από τα βιβλία της χρονιάς, από το
Times Literary Supplement.
Επίσης συμμετείχε με τους N.Chomsky, G.Grass, E.Said, J.Nye και άλλους, στο συλλογικό τόμο (ed Baravalle) «Rethink:Causes and Consequences of September 11» (2005 New York: de.MO)
Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο δημοσιογραφίας του ιδρύματος Μπότση.
Ο Δημήτρης Σκάλκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακά στις Διεθνείς Σχέσεις στο University of Kent της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «Περί Φιλελευθερισμού». (εκδόσεις Ι. Σιδέρη).