Ο Κεντροαριστερός συνασπισμός του Prodi κέρδισε με οριακό προβάδισμα 49,8% έναντι του 49,7% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Berlusconi. Οι φιλελεύθεροι Radicali Italiani είχαν προτείνει και στους δύο συνασπισμούς συνεργασία αλλά ο Οίκος των "Ελευθεριών" του Berlusconi δεν δέχθηκε λόγω των θέσεων τους για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα ελαφριά ναρκωτικά, την επιστημονική έρευνα και την τεχνιτή γονιμοποιήση. Όσα μας χωρίζουν με τους συντηριτικούς της δεξιάς άλλα τόσα μας χωρίζουν και με τους κρατιστές της αριστεράς άρα ήταν μια ή άλλη. Αν συνεργαζόμασταν με την κεντροδεξιά θα βοηθούσαμε να προωθηθούν οι οικονομικές ελευθερίες (αν δεν υπερίσχυε η ξενοφοβία και ο προστατευτισμός της εθνικιστικής φραξιάς), αν από την άλλη συνεργαζόμασταν με την κεντροαριστερά θα βοηθούσαμε να προωθηθούν άλλου είδους ατομικές ελευθερίες.
Ο αρχηγός του Οίκου των "Ελευθεριών" είχε προβλέψει ότι οι ψηφοφόροι των φιλελεύθερων Radicali Italiani θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών και τους είχε καλέσει να μην ψηφίσουν υπέρ των Radicali γιατί έτσι θα έδιναν την νίκη στην κεντροαριστερά. Ο φόβος του έγινε πραγματικότητα.
ΥΓ: Αξιοσημείωτος είναι ο συνασπισμός La Rosa nel Pugno -μέσα στον κεντροαριστερό συνασπισμό L'Unione- του κόμματος των φιλελευθέρων με τους σοσιαλιστές του SDI -που έχουν ως πρότυπο τους εργατικούς του Blair- για ένα πιο κοσμικό κράτος.
5 σχόλια:
ποσο ποσοστο θα επιαναν δηλαδη οι Ραντικαλι?
H diafora poy kerdise h kentroaristera htan peripoy ths ta3hs twn 25.000 pshfwn kai h Rosa nel Pugno (Radicali+ to neo Sdi) pou htan meros tou synaspismou phre gyrw sto 1 ekatomyrio psifous.
Mesa ston synaspismou ths kentroaristeras htan san thn myga mes to gala kai kapws parateroi (akoma kai gia tis 8eseis tous gia ena pio kosmiko kratos), autoi ekanan thn diafora. An eixe epile3ei o Berlusconi na synergastei mazi tous twra 8a htan aytos sthn e3ousia. Genika 8ewrousa ton synaspismo ths kentrode3ias ton leigotero kako alla an skeyteis oti oi oikonomikes eley8eries mporoun na dieyrhn8oun kai apo e3wterikous paragwntes (logw ths Agoras) enw oi alles atomikes eley8eries e3artontai monaxa apo to eswteriko isws na einai kalytera poy kerdise h kentroaristera. (An kai logw tou ka8olikou Pronti den problepw na polyallazei o nomos pou 8etei periorismous sthn texnith gonimopoihsh, sthn episthmonikh ereyna kai tous forous poy pane sto Vaticano.)
Monoi tous oi radicali stis eyrwekloges tou 2004 phran 731.867 psifous.
Σκέψου όμως ότι και ο Μπερλουσκόνι είχε φθαρεί τόσα χρόνια στην εξουσία. Βέβαια αυτές οι εκλογές είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση ,κάτι σαν το παραθυράκι της δημοκρατίας. Η πλειοψηφία αποφασίζει ακόμη και αν υπάρχει πλειοψηφία με ένα ψήφο διαφορά (δεν ξέρω αν το 0,1% είναι ρεκόρ).
Ο Ιτάλικός λαός είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο πρώην πρωθυπουργούς ,ενώ οι 2 συνασπισμοί που είχαν δημιουργηθεί χονδρικά περιλαμβάνουν ιδεολογίες που αποκλίνουν πολύ η μία από την άλλη. Όπως άκουσα χτες ένα εύστοχο σχόλιο, η Ιταλία (ο λαός δηλαδή)επανπροσδιόρισε τη διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Δεν ξέρω αν η επιλογή έστω και με αυτή την ισχνή πλειοψηφία θα αποβεί σε καλό ή σε κακό της Ιταλίας ,το σίγουρο είναι ότι ο Μπερλουσκόνι -αν το επιτρέψουν οι συνθήκες- έχει ένα επιπλέον πάτημα να ζητήσει μετά τον πρώτο χρόνο πρόωρες εκλογές.
-Στην Ελλάδα το 2000 η διαφορά ήταν 1% και κάτι και θυμάστε όλοι τι έγινε. Αν ήταν 0,1% κάθε μήνα θα ζητούσε εκλογές ο Καραμανλής.
Δυστυχώς οι φόβοι μου βγήκαν πραγματικότητα. Με τον ηλίθιο εκλογικό νόμο η Rosa nel Pugno δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια έδρα Γερουσιαστή.
Φυσικά σ'αυτό βοήθησε και πως οι ψηφοφόροι της RnP είναι γενικότερα νέοι άνθρωποι (κάτω των 25) που δεν ψηφίζουν για τη Σύγκλητο.
Όπως και να'χει το πράγμα, το σχετικά χαμηλό εκλογικό τους αποτέλεσμα (ελπίζαν γύρω στο 3,5-4%) και η μονοκοινοβουλευτική τους παρουσία θα κάνει δύσκολο το έργο για ένα κοσμικό κράτος στη γείτονα χώρα.
Δημοσίευση σχολίου