Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11, 2005

Εθνικο Ομοφοβικο Συμβουλιο

Το Εθνικο Συμβουλιο Ραδιοτηλεορασης ξαναχτυπα! Μετα την απαραδεκτη επιβολη προστιμου σε καναλι επειδη εδειξε φιλι ομοφυλοφιλων στην τηλεοραση, αυτην την φορα επεβαλε προστιμο σε ραδιοφωνικο σταθμο για την εκπομπη Athens Gay Lesbian Show.

Δικαια το ονομασε καποιος Εθνικο Ομοφοβικο Συμβουλιο. Το Συμβουλιο προφανως δεν εχει ακουσει ποτε για τα ανθρωπινα δικαιωματα ή για την ελευθερια της εκφρασης ή για την προστασια των μειονοτητων. Το ερωτημα ειναι, τι κανουν οι φιλελευθεροι για αυτο το θεμα? Ή στην Ελλαδα τα δικαιωματα των ομοφυλοφιλων ειναι ενα θεμα ταμπου, ακομα και για αυτους που δηλωνουν υπερμαχοι της ελευθεριας?

10 σχόλια:

libertarian είπε...

Η ύπαρξη και μόνο, αυτού του Λογοκριτικού Οργανισμού είναι προσβολή προς την Ελευθερία της έκφρασης και του λόγου.

Το πρόστιμο 5.000 ευρώ (1.5 εκατομμύριο δρχ) επιβλήθηκε με την πρόφαση ότι η εκπομπή -που απευθυνόταν σε ένα συγκεκριμένο κοινό- ήταν υποβαθμισμένη! Με ποίο κριτήριο έβγαλαν αυτή την απόφαση; Μπορεί ένας μη-ποδοσφαιρόφιλος να κρίνει την ποιότητα μιας αθλητικής εκπομπής; Δεν θα έπρεπε να αποφασίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Είναι φύση αδύνατον μια επιτροπή από 7 άτομα να γνωρίζει τι θεωρούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ποιοτικό και ενδιαφέρον.

Μόνο σε Κομμουνιστικά και Ναζιστικά καθεστώτα υπάρχουν «Οι Σοφοί» (State Planners) που αποφασίζουν τι είναι καλό και τι όχι, να διαβάζει, να ακούει και να βλέπει ένας λαός.

'The massive grey walls of the Temples rise from the heart of every Federation city. I have always been awed by them, to think that every single facet of every life is regulated and directed from within! Our books, our music, our work and play are all looked after by the benevolent wisdom of the priests...' Rush – Temples of Syrinx

Δεν χρειαζόμαστε «Πατερούληδες» που θεωρούν ότι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι είναι καλό να παρακολουθούμε και τι όχι. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν καλύτερο γούστο, ή ξεχωρίζουν καλύτερα την ποιότητα από άλλα πχ 2.000.000 άτομα; Νομίζουν ότι είναι elite; Η Αγορά θα κρίνει τι είναι ποιοτικό και τι όχι. Εμείς οι καταναλωτές, όχι αυτοί οι γραφειοκράτες.

libertarian είπε...

Κοινώς η ποιότητα των αγαθών και των υπηρεσιών κρίνεται καθημερινά στην άμεση Δημοκρατία της Αγοράς. Κάθε αγορά είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης, ψηφίζουμε κάθε ημέρα με το πορτοφόλι μας (ή την προσοχή μας στην περίπτωση του μη-συνδρομητικού Ράδιου ή τηλεόρασης.) Η ύπαρξη του ΕΣΡ από αυτήν την άποψη είναι περιττή έως και φασιστική.

Για να διαμαρτυρηθείτε για τον ομοφοβικό λογοκριτικό χαρακτήρα αυτής της επιτροπής μπορείτε να πάτε στην σελίδα επικοινωνίας και να γράψετε στην ειδική φόρμα τα παράπονα σας. (αν δεν θέλετε να βάλετε το όνομα και το τηλ, βάλτε fake, εξάλλου δεν έχει σημασία ποίος συγκεκριμένος πολίτης είστε, η άποψη όλων των πολιτών έχει την ίδια αξία)

S G είπε...

Η Σελιδα επικοινωνιας δεν λειτουργει!

libertarian είπε...

Παράξενο, εγώ τους έστειλα την ημέρα που πόσταρα το link εδώ.
http://www.esr.gr/contact.php

space-navigating είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
space-navigating είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
space-navigating είπε...

Εχω την εντύπωση, ότι σε θέματα όπως αυτό, οι νόμοι της Αγοράς είναι -και πρέπει να μείνουν- εκτός ενδιαφέροντος. Γιατί, δυστυχώς μπορεί να οδηγηθούμε στο εξ αντιδιαστολής επιχείρημα, ότι όσα δεν "ψηφίζουμε" με το πορτοφόλι ή την προσοχή μας, δεν είναι άξια ανάλογης προστασίας (π.χ. στην Ελλάδα σίγουρα η συντριπτική πλειονότητα δεν θα "ψήφιζε" την συγκεκριμένη -λογοκριμένη- εκπομπη).

Η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας και συνεπώς και η ελευθερία του λόγου, της γνώμης και του τύπου κατοχυρώνονται εξίσου για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, καταγωγής, πεποιθήσεων κλπ και φυσικά ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Πάντα με την επιφύλαξη της τήρησης των νόμων (σίγουρα το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου δεν καλύπτει π.χ. παιδοφιλική δραστηριότητα), της -πολυσυζητημένης, μονίμως επικαλουμένης και σίγουρα παρεξηγημένης- προστασίας της παιδικής ηλικίας (δεν καλύπτεται π.χ. ελευθερία του τηλεοπτικού σταθμού να προβάλλει ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου στην πρωινή ζώνη, κατά την οποία μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού απαρτίζεται από παιδιά) και της προστασίας της προσωπικότητας από ενδεχόμενες προσβολές της (η ελευθερία του λόγου ή του τύπου δεν μπορεί να δικαιολογήσει προσβολές στην προσωπικότητα του ατόμου).

Με επιχείρημα, λοιπόν, την προστασία της ταλαίπωρης "παιδικής ηλικίας", αλλά και συχνότερα -στον τομέα της ραδιοτηλεόρασης- την "ποιοτική στάθμη του προγράμματος", καταλήγουμε να μετατρέπουμε σε λογοκριτικό κανόνα, αυτό που το Σύνταγμα όρισε ως εξαίρεση από τον κανόνα της απαγορευμένης λογοκρισίας.

Έτσι και το ΕΣΡ, μεριμνώντας για την διατήρηση μιας ορισμένης "ποιοτικής στάθμης" στο ραδιοτηλεοπτικό γίγνεσθαι, μοιράζει από δω κι από κει πρόστιμα, ως άλλος τοποτηρητής της (στρέιτ) "ηθικής" ακεραιότητας και της (στρέιτ) αισθητικής μονομέρειας.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται, κατά πρώτο λόγο, στην έννοια της "ποιότητας" του προγράμματος και στην επικίνδυνα διασταλτική ερμηνεία και εφαρμογή της. Με ποιά κριτήρια ορίζεται τί είναι "ποιοτικό"; Μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε τί είναι νόμιμο ή τί "πουλάει". Πώς όμως θα κρίνουμε τί είναι "ποιοτικό"; Και κυρίως ΓΙΑΤΙ θα έπρεπε να προβάλλονται μόνο "ποιοτικά" προγράμματα (ειδικά από τη στιγμή που τα μέσα ενημέρωσης είναι πολυάριθμα και παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στο πρόγραμμά τους);
Κατά δεύτερο λόγο, σαθρός είναι και ο -αναμφισβήτητα πατερναλιστικός- ρόλος του κριτή της στάθμης της "ποιότητας". Έτσι, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να μεταρρυθμιστεί άμεσα η συνταγματική και νομοθετική επιβολή "άμεσου ελέγχου του κράτους στην ραδιοφωνία και τηλεόραση", αλλά και ο ρόλος του ΕΣΡ ως "επιστάτη" της "ποιοτικής στάθμης" των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι νομοθετικοί φραγμοί στην ελευθερία του λόγου, του τύπου κλπ, θα έπρεπε να περιορίζονται μόνο στην τήρηση των νόμων, στην αποτροπή προσβολών της προσωπικότητας ατόμων και -σε πολύ στενά πλαίσια- στην προστασία της παιδικής ηλικίας. Ρόλος του ΕΣΡ θα έπρεπε να είναι η επίβλεψη της τήρησης μόνο αυτών των προϋποθέσεων (και κανενός "ποιοτικού" ελέγχου) και της επιβολής και είσπραξης διοικητικών προστίμων μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. προσβολή προσωπικότητας), στις οποίες η κίνηση μέσω της δικαστικής οδού δεν επιφέρει άμεσα αποζημίωση του θιγέντος.

Note: OK, μετά απο 2 αποτυχημένες προσπάθειες κατάφερα ( κατάφερα; ) να ποστάρω. Δεν θα μάθω ποτέ πως λειτουργεί το blog?

S G είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
S G είπε...

Δεν επιχειρηματολογησα με βαση Νομους της Αγορας. Ειναι θεμα της ελευθεριας της εκφρασης, μιας ελευθεριας που δεχονται (ή πρωτοπρωοθησαν) και σοσιαλιστες ή αριστεροι.

Κατα τα αλλα το παραδειγμα με το πορτοφολι δεν ισχυει. Το επιχειρημα θα ηταν: οσο υπαρχουν καποιοι που δεχονται αυτον τον σταθμο και τον ακουνε, οσο δηλαδη καποιος τον πληρωνει χωρις κρατικη παρεμβαση, τοτε δεν υπαρχει προβλημα... Τα επιχειρηματα ελευθερης αγορας δεν λειτουργουν ποτε με την λογικη: Οσοι εχουν περισσοτερα λεφτα επιβαλλουν πολιτικη. Η λογικη ειναι: οσο το προσφερει η αγορα απαντωντας σε ελευθερη ζητηση χωρις παρεμβασεις, ειναι ΟΚ.

ΥΓ και γω εχω ενα προβλημα με τα σχολια. Δεν μπαινουν ευκολα!

avatar είπε...

You made it λοιπόν ;-) Καλή αρχή Space-Navigating! Πράγματι στα comments λείπουν αρκετά από τα καλούδια ενός forum (στα original posts υπάρχουν αρκετές περισσότερες επιλογές ευτυχώς) και θέλουν λίγη εξοικείωση... Πράγματι ο ρόλος τέτοιων οργανισμών θα έπρεπε να είναι as minimal as possible. Τέτοιες παρεμβάσεις του ΕΣΡ διαμορφώνουν μία κατάσταση (κι ένα προηγούμενο) που πλήττει την ελευθερολογία στη χώρα μας.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock