γιναμε ξαφνικα 25% πλουσιοτεροι?
Η στατιστικη υπηρεσια σκοπευει να αναθεωρησει το ΑΕΠ μας κατα 25% προς τα πανω. Ο λογος ειναι μια νεα μετρηση αρκετων κλαδων συμφωνα με τους κανονες της Ευρωστατ. Κατα την Καθημερινη και τον κ. Αλογοσκουφη το 50% της αυξησης συνέβαλαν μια σειρά από δραστηριότητες όπως: το εμπόριο, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές κ.λπ. Το υπόλοιπο 50% προήλθε από μικρότερους κλάδους, μεταξύ των οποίων ένα 0,7% οφείλεται σε καταγραφές εισοδήματος της παραοικονομίας. Η ιδια η στατιστικη Υπηρεσια περιεργως δεν εχει κανει καποια ιδιαιτερη ανακοινωση, απλα μια δηλωση για την αλλαγη του ετους βασης μετρησης του ΑΕΠ, μια συνηθισμενη διαδικασια που γινεται καθε 5-10 χρονια.
Οι αντιδρασεις πολλες, ας πουμε ο προεδρος της ΓΣΕΕ δηλωσε ενοχλημενος χρησιμοποιωντας μια γνωστη ασυναρτησια: οι αριθμοι ευημερουν και οι ανθρωποι υποφερουν.
Η αληθεια ειναι μαλλον αναποδη, οτι εως σημερα οι αριθμοι πεινουσαν ενω οι ανθρωποι ευημερουσαν! Μια απλη παρατηρηση στην Ελλαδα συγκρινοντας με αλλες χωρες της ΕΕ δειχνει οτι οι Ελληνες ξοδευουν δυσαναλογα πολλα χρηματα σε σχεση με το δηλωμενο εισοδημα τους. Μια ορθοτερη μετρηση του ΑΕΠ λοιπον θα επρεπε να το δειχνει αυτο. Γιατι με βαση το ΑΕΠ σχηματιζονται παρα πολλοι αλλοι βασικοι δεικτες για την προοδο της οικονομιας και της χωρας. Για παραδειγμα, αν οι δαπανες μας για την παιδεια ειναι σημερα χαμηλες ως ποσοστο του ΑΕΠ, με την αναθεωρηση του θα φαινονται ακομα χαμηλοτερες! Επισης αν το ΑΕΠ μας αποδειχτει οτι ειναι πολυ μεγαλυτερο αποσο νομιζαμε, γινεται φανερο οτι πολλοι πολιτες δεν πληρωνουν τους φορους που τους αναλογουν. Γιατι αντιθετα με το ΑΕΠ τα συνολικα εσοδα του κρατους δεν αναθεωρουνται. Ετσι μαθαινουμε οτι η φορολογια ειναι πολυ χαμηλοτερο μερος του συνολικου εισοδηματος αποτι φαινοταν!*
Βεβαια, μια αναθεωρηση προς τα πανω εχει και καποια μειονεκτηματα. Με τα αναθεωρημενα δεδομενα η Ελλαδα φτανει να εχει ΑΕΠ ισο με το 95% του μεσου ορου στην ΕΕ25. Αυτο σημαινει απλα οτι θα εισρευσουν πολυ λιγοτεροι ποροι απο το επομενο ΚΠΣ ενω θα πρεπει να αρχισουμε να συνεισφερουμε πολυ περισσοτερο στον προϋπολογισμο της Ενωσης.
Για λογους αξιοπρεπειας αλλα και για πρακτικους λογους, η στατιστικη υπηρεσια πρεπει να δινει οσο το δυνατον πιο ακριβεις αριθμους για το εισοδημα μας. Η κουτοπονηρη υποεκτιμηση του ΑΕΠ για να παιρνουμε περισσοτερα ευρωπαϊκα κονδυλια ειναι γελοια. Αλλα το ιδιο γελοιο θα ειναι και να το αυξανουμε τεχνητα για να μπορει να δανειζεται περισσοτερο η κυβερνηση χωρις γκρινιες απο την ΕΕ (να γλιτωσει και τις διαμαρτυριες απο μερικους περιθωριακους παλαβους στην Ελλαδα που πιστευουν οτι τα δανεια καποτε αποπληρωνονται και δεν ειναι σωστο να φορτωνουμε τετοια βαρη στα παιδια μας).
Αυτο σημαινει βασικα οτι οι τακτικες και μεθοδικες αναθεωρησεις του ΑΕΠ ειναι καλες και χρησιμες. Μαλιστα προσθετω οτι, ενω ο κ.Αλογοσκουφης ισχυριζεται οτι δεν ειναι κρισιμο στην συγκεκριμενη αναθεωρηση, οι γκριζοι τομεις της οικονομιας πρεπει να περιλαμβανονται στο ΑΕΠ. Η Ιταλια αλλωστε εκανε μια παρομοια μεταρρυθμιση κατα το 1987 και σημερα συστηματικα προσπαθει να μετραει ολους τους τομεις της οικονομιας. Γιατι και η παραοικονομια ειναι μερος της οικονομιας της χωρας και με βαση την συνολικη οικονομια πρεπει να σχηματιζονται οι διαφοροι δεικτες.
Αλλα απο την αλλη θα πρεπει να ειναι ξεκαθαρα γνωστο το ποσοστο της παραοικονομιας και θα πρεπει να γινονται σοβαρες προσπαθειες για να μειωθει. Μια καλη ιδεα προς αυτον τον σκοπο ειναι φυσικα ο περιορισμος της γραφειοκρατιας και της φορολογιας. Οταν δεν υπαρχουν τα πλοκαμια του κρατους να σε κυνηγανε παντου, δεν εχει λογο να κρυβεται κανεις.
*αυτο βεβαια καποιος μπορει να πει οτι ειναι καλο. Αλλα δεν θα συμφωνησω, καλο ειναι να μειωθουν οι φοροι για ολους τους πολιτες. η παραοικονομια και η φοροδιαφυγη ομως ευνοουν μονο λιγους, αυτους μαλιστα που παρανομουν περισσοτερο...
19 σχόλια:
Η αναθεώρηση αυτή, είναι ένα λογιστικό τρυκ, ναι ή όχι;
Eγώ ως άσχετος με τα οικονομικά έχω μπερδευτεί με το όλο θέμα. Το 25% πάντως μου φαίνεται πολύ μεγάλο ποσοστό. Δεν είναι πολύ μεγάλη η αλλαγή για να γίνει από τη μιά μέρα στην άλλη; Και αν είναι τόσο μικρή η συνεισφορά της παραοικονομίας στην αλλαγή γιατί έγινε τόσος μεγάλος ντόρος; (αυτοί οι Βρετανοί ψάχνουν συνεχώς ευκαιρία να ρίξουν το δηλητήριό τους;).
Η οικονομία μας είναι καθαρά τριτοκοσμική, και έχει όλα τα χαρακτηριστικά φαινόμενα των τριτοκοσμικών χωρών (μεγάλη παραοικονομία, μεγάλη φοροδιαφυγή, αδήλωτα εισοδήματα κτλ).
Η παραοικονομία δεν είναι παρά μιας προσπάθεια επιβίωσης απέναντι σε ένα μεγάλο, ανίκανο, γραφειοκρατικό τέρας, το όποιο δεν προστατεύει επαρκώς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δεν δημιουργεί κίνητρα για την ενσωμάτωση στην κανονική οικονομία των έκνομων τομέων, δεν ανταποδίδει επαρκώς σε υπηρεσίες τα χρήματα που αποσπά ως φόρους και εμποδίζει κάθε επιχειρηματική προσπάθεια που γίνεται δια της νόμιμης οδού (γραφειοκρατία, εμπόδια στην ίδρυση, ρυθμίσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, διαπλολή στις προμήθειες κτλ).
Ειδικά τα γραφειοκρατία εμπόδια στην ίδρυση μιας εταιρίας ή στην κατοχύρωση ενός περιουσιακού στοιχείου, είναι από τους σημαντικότερους λόγους ανάπτυξης της παραοικονομίας. Όλοι πρέπει να διαβάσουν το καταπληκτικό βιβλίο του περουβιανού Χερνάντο ντε Σότο, το Μυστήριο του Κεφαλαίου, που αναλύει τα αίτια της εμφάνισης της παραοικονομίας.
Η αναθεώρηση αυτή, είναι ένα λογιστικό τρυκ, ναι ή όχι;
OXI!
Οι αριθμοί δε λένε ψέματα αν έχουν μετρηθεί με αντικειμενικά κριτήρια οριζόμενα με standardized τρόπους.
Το πρόβλημα βρίσκεται στην ερμηνεία τους. Υπό αυτό το πρίσμα δεν υπάρχει λογιστικό τρικ, αλλά πολιτικό παιχνίδι.
Τους ίδιους αριθμούς αλλιώς θα στους ερμηνεύσει η Κυβέρνηση, κι αλλιώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση και η ΓΣΕΕ.
Σε κάτι τέτοια, ζηλεύω τους οικονομολόγους γιατί μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν μόνοι τους τι παίχτηκε χωρίς την διαστρεβλωτική παρερμηνεία κομματικά φορτισμένων ρητόρων...
Τελικά είναι καλό ή κακό; Μας συμφέρει; Ακόμα δεν έχω καταλάβει...
@ spinoza
Η αναθεώρηση αυτή ΔΕΝ είναι λογιστικό τρυκ. Το Α.Ε.Π είναι το κατ' εξοχήν μέτρο της αξίας των παραγώμενων στη χώρα αγαθών και υπηρεσιών. Για να μετρηθεί χρησιμοποιούνται επίσημα στοιχεία. Όταν όμως η παραοικονομία είναι μεγάλη, τα επίσημα στοιχεία υποτιμούν το πραγματικό Α.Ε.Π. Για παράδειγμα, όταν ο καθηγητής που παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα δεν κόβει απόδειξη η συναλλαγή αυτή, και κατά συνέπεια η παραγόμενη υπηρεσία, δεν καταγράφεται και έτσι δεν προσμετράται στο Α.Ε.Π. Η αλλαγή που γίνεται επιδιώκει να μετρήσει καλύτερα την αξία της συνολικής παραγωγής, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας υπ' όψην αυτές τις "κρυφές" συναλλαγές. Κατά συνέπεια θεωρώ ότι είναι σωστή η αναθεώρηση καθώς θα μας δώσει μια πιο σωστή εικόνα της πραγματικότητας.
@xpan
Η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί καθώς υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειωνεκτήματα τα οποία ανέλυσε πάρα πολύ ωραία ο S G. Ανεξάρτητα από αυτό, πιστεύω ότι ήταν ένα σωστό μέτρο για τους παραπάνω λόγους.
Μια ερώτηση. Οι αμερικάνοι μετράνε στο Α.Ε.Π. π.χ. του Λ.Α. και τα ναρκωτικά ; ( το παράδειγμα είναι τυχαίο).
Πάντως η στατιστική υπηρεσία είναι ένας πολύ χαρούμενος τρόπος για να λέγονται ψέματα ευθέως με 'επιστημονικό' τρόπο.
Κλασικό παράδειγμα η μέτρηση της ανεργίας, όπου είναι τουλάχιστο αμφισβητήσιμοι οι μέθοδοι (οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν βαπτιστεί απασχολούμενοι) με τους οποίους μετριέται και έχει λέει μειωθεί κάτω απ' το 9% το 2ο τρίμηνο.
Ξέρω ότι ο αντίλογος είναι ότι "δεν υπάρχει κάποιο άλλο αξιόπιστο εργαλείο - τρόπος για να καταγράφεται στατιστικά η κατάσταση" αλλά λέω ότι είναι αμφισβητήσιμος, όχι απορριπτέος μόνο επειδή έχει προβλήματα.
Τώρα, επειδή έχουμε διεθνή πλάκα:
"Με λίγη βοήθεια απ' τις ιερόδουλες…"
http://www.guardian.co.uk/international/story/0,,1884320,00.html
"Πρόοδος της χώρας μέσω του αρχαιότερου επαγγέλματος"
http://www.ft.com/cms/s/d2b246a2-4f15-11db-b600-0000779e2340.html
Τα καλύτερα τα έχω δει σε mail που κυκλοφορούν αυτό τον καιρό:
Ατσίδες της Στατιστικής τρελάνετε την Κομισιόν,
μετρήστε στην οικονομία και την κονσομανσιόν!
Άξιος ο Αλογοσκούφης για Τσατσά-ρος της οικονομίας.
ΑΕΠ: Ακαθάριστη Εγχώρια Πατέντα / Ακαθάριστη Εγχώρια Πορνεία
Πάντως ΣΓ, η ευημερία στην οποία αναφέρεσαι (και συμφωνώ με την οπτική σου – συμφωνώ ακόμα και με το χαρακτηρισμό σου ‘ευημερία’) απλά φαίνεται στο τι ξοδεύουν οι έλληνες. Μόνο μια ματιά της εκρηκτικής αυξητικής πορείας των πωλήσεων σπιτιών – ακινήτων – αυτοκινήτων – ειδών εμπορίου τα τελευταία 5-6 χρόνια αρκεί να δείξει το μέγεθος του πράγματος – πραγματικά, είναι breathtaking.
Το βαθύτερο αίτιο είναι ότι είναι επιφανειακή, φρουφρούδικη και με ορατή ημερομηνία λήξεως ευημερία λόγω της ιστορικής συγκυρίας του απίστευτα φθηνού χρήματος και διεθνώς αλλά και στην εγχώρια οικονομία (βλέπε ιστορικά χαμηλά επιτοκίων δανεισμού στους κακομαθημένους έλληνες). Κοινώς πολύ χρήμα – πάρα πολύ χρήμα.
Τώρα το αν αυτό είναι δανεικό, αυτό θα το πληρώσουν αυτοί που θα δουν στο μέλλον τα αποτελέσματα του τεράστιου εμπορικού ισοζυγίου της χώρας (κοινώς το να ξοδεύουμε σα χώρα πολλαπλάσια απ’ αυτά που παράγουμε θα ήταν δυνατό να συνεχιστεί επ’ άπειρο μόνο αν υπουργός οικονομίας ήταν η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων), και του αυξανόμενου κάθε χρόνο δανεισμού για την κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους.
Δηλαδή, μπορεί οι ‘κουτόφραγκοι’ (κατά Ζουράρι) να μας έχουν δώσει τις προύποθέσεις για την ευημερία αυτή, αλλά η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι μας έχουν απλά δώσει και αρκετό σχοινί για να κρεμαστούμε.
Και τέλος, η κατάσταση ΣΓ είναι τέτοια που με βρίσκω τελευταία να βλέπω ότι αξίζει μόνο να κάνει πλάκα κανείς με το φαιδρό του πράγματος, παρά να ασχολούμαι με αναλυτικό τρόπο – γι’ αυτό λέω και αυτά για τον παράνομο έρωτα (που είναι σταγόνα στον ωκεανό), τα λογοπαίγνια αλλά και το προ-προ-προηγούμενο ποστ.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και είναι στα χέρια τόσο ασόβαρων για να είμαστε εμείς αρκούντως σοβαροί….
Ή κάπως έτσι.
@kensai
"Οι αριθμοί δε λένε ψέματα αν έχουν μετρηθεί με αντικειμενικά κριτήρια οριζόμενα με standardized τρόπους."
Και ποιος είναι ο αλγόριθμος βάσει του οποίου υπολογίζεται η έκταση της παραοικονομίας; Ρωτάω, γιατί μετά προκύπτει αβίαστα η επόμενη λογική σκέψη. Αν μπορείς να μετρήσεις την παραοικονομία με αντικειμενικά κριτήρια, μπορείς στην καλύτερη περίπτωση να την εντοπίσεις επακριβώς αν όχι να την πατάξεις.
"Το πρόβλημα βρίσκεται στην ερμηνεία τους. Υπό αυτό το πρίσμα δεν υπάρχει λογιστικό τρικ, αλλά πολιτικό παιχνίδι."
Εντάξει, το ίδιο πράγμα λέμε γιατί τα λογιστικά τρυκ γίνονται για να εξυπηρετήσουν τα πολιτικά παιχνίδια.
@Roark: Υπερασπίζεστε μια παράνομη δραστηριότητα όπως είναι η παραοικονομία ή δεν εννοήσα καλώς;
K.
το ΑΕΠ περιλαμβάνει μόνο την παραγωγή από νόμιμες δραστηριότητες. Η πώληση ναρκωτικών, ακόμα και αν είχαμε στοιχεία, δεν θα συμπεριλαμβανόταν καθώς είναι παράνομη δραστηριότητα.
Σπινόζα, εγώ δεν υπερασπίζομαι τίποτα. Λέω ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραοικονομίας δεν είναι ναρκωτικά ή όπλα κτλ, αλλά δραστηριότητες που εμποδίζονται να γίνουν νόμιμες. Είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει λόγω συγκεκριμένων καταστάσεων και λύση δεν είναι ούτε η καταστολή, ούτε τα λογιστικά τρυκ.
Όπως ένας γελοίος μπορεί να απαγορέψει τις αμβλώσεις, αλλά αυτό δεν θα λύσει ούτε τις συνθήκες που οδηγούν εκεί ούτε θα περιορίσει την ανάγκη να γίνονται, έτσι και απαράδεκτα γραφειοκρατικά συστήματα ωθούν ανθρώπους στην παρανομία. Ομοίως, αν απαγορεύεις στους ανθρώπους να χτίζουν, το αποτέλεσμα δεν θα είναι να μην υπάρχουν νέες κατοικίες. Το αποτέλεσμα θα είναι να γεμίσεις αυθαίρετα.
Όταν η συντρηπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων σε μια δραστηριότητα, που ρυθμίζεται από έναν νόμο, παρανομεί, τότε είναι στρουνθοκαμηλισμός να μην δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τον νόμο, και ότι βρίσκεται σε σοβαρή αναντιστοιχία με τις ανάγκες των ανθρώπων τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να εξυπηρετεί.
Η λύση για αυτήν την παραοικονομική δραστηρίότητα δεν είναι η κατασταλτική πάταξή της. Είναι η ενσωμάτωσή της στην κανονική οικονομία, όχι λογιστικά όπως τώρα, αλλά πειριορίζοντας τα εμπόδια που οδηγούν τους ανθρώπους να μην συμπεριφέρονται νόμιμα. Και από τα σημαντικότερα βήματα για αυτό είναι η απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, η διευκόλυνση της κατοχύρωσης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και ο περιορισμός της φορολογίας.
σπασικλα ναι ειναι μεγαλη αλλαγη. αλλα ειχε καιρο να γινει αναθεωρηση κατα πρωτον, κατα δευτερον η παραοικονομια παραδοσιακα δεν προσμετραται στο ΑΕΠ στην Ελλαδα. η ΕΣΥΕ επιμενει οτι ουτε τωρα εβαλε μεγαλο μερος της, αλλα πρεπει να δω λεπτομερη στοιχεια (που δεν δινουν ακομα) για να το κρινω.
τωρα για τον γκαρντιαν αποτι φαινεται απλα αντεγραψαν την ειδηση του Ρωυτερες χωρις να την τσεκαρουν (εδω δεν ξερουν να γραψουν το ονομα του επιτροπου Αλμουνια! τον εγραψαν Joaquim λες και ειναι πορτογαλλος). Η ΕΣΥΕ, ξαναλεω, ισχυριζεται οτι η πορνεια κτλ ελαχιστα συμβαλουν στην αναθεωρηση του ΑΕΠ.
Οπως και να εχει, ευτυχως στην Ελλαδα η πορνεια ειναι νομιμη και φυσικα πρεπει να μετραει στο ΑΕΠ.
χπαν το αν μας συμφερει ειναι καπως σχετικο. γενικα νομιζω η ειλικρινεια συμφερει. Οχι μονο ειναι δηλαδη σωστη, αλλα βοηθαει και την χωρα καθως χτιζουμε μια φημη σοβαρου κρατους και ετσι εχουμε μεγαλυτερη αξιοπιστια στις χρηματαγορες. Ετσι πληρωνουμε χαμηλοτερους τοκους για το χρεος κτλ
"Οι αμερικάνοι μετράνε στο Α.Ε.Π. π.χ. του Λ.Α. και τα ναρκωτικά ;"
δεν νομιζω. αλλα ειναι λαθος βασικα. και βεβαια ουτε μεις δεν μετραμε τα ναρκωτικα, μετραμε τα πραγματα που ειπε ο Κωστας ισως, την διαδεδομενη συαναλλαγη κατω απο το τραπεζι (δεν εννοω λαδωματα αλλα υπηρεσιες που υποτιμολογουνται για φορολογικους λογους)
ουλτρα
"Κλασικό παράδειγμα η μέτρηση της ανεργίας, όπου είναι τουλάχιστο αμφισβητήσιμοι οι μέθοδοι (οι μερικώς απασχολούμενοι έχουν βαπτιστεί απασχολούμενοι) με τους οποίους μετριέται και έχει λέει μειωθεί κάτω απ' το 9% το 2ο τρίμηνο."
γιατι? πουθενα στον κοσμο δεν νομιζω οτι οι μερικως απασχολουμενοι μετρανε ως ανεργοι! η μερικη απασχοληση ειναι επιλογη, δεν ξερω γιατι δεν το βλεπουν μερικοι στην Ελλαδα. Και η κοπελα μου το χει κανει και εγω θα το εκανα αν ηθελα να δουλεψω και παραλληλα να κανω κατι αλλο (πχ να σπουδαζω).
Συμφωνώ τα μάλα με τον Roark. Ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο να κάνει για να φτάσει στο θεσμικό επίπεδο των άλλων δυτικών οικονομιών. Τα τρία κακά της μοίρας μας τα οποία τα έχω ξαναπεί, δηλαδή εχθρικό κλίμα προς το (νόμιμο) επιχειρείν, φορολογία και γραφειοκρατία, όπως και μαφιόζικη δομή του οικονομικού συστήματος που μεταφράζεται σε "νταβατζήδες" οι οποίοι εκλεγχουν τους τρόπους παραγωγής και νομής πλούτου, αποτελούν και την κατάρα μας.
Δυστυχώς, είναι ανησυχητικό το ότι φτάσαμε στα 2007 (κοντοζυγώνει) και ΤΩΡΑ αρχίσαμε να συζητάμε αυτά τα θέματα.
Τώρα όσον αφορά το θέμα μας, δεν ξέρω τι να πω... Πάντως με τέτοια και με εκείνα, δεν θα πάμε πολύ μακριά, δεν πα' να αναπροσαρμώσουμε ακόμα και τα παγκάρια των Εκκλησιών. Δεν παράγουμε ούτε ποδήλατα σα χώρα παιδιά, δεν πατάγεται πλούτος, γιατι ΔΕΝ αφήνουν να παραχθεί, εκτός αν είσαι "του σωματείου" Αυτό είναι το πρόβλημα...
Υπάρχουν τεσσάρων ειδών ψέματα:
1. Τα μικρά καθημερινά ψέματα.
2. Τα μεσαία ψέματα.
3. Τα αναθεματισμένα μεγάλα ψέματα.
4. Και η Στατιστική!
Κάτι άσχετο. Ποιος είναι ο διαχειριστής (admin) αυτού του μπλογκ; Θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί του και με συγχωρείτε για το άσχετο σχόλιο.
ο μαρτινγκεηλ προσεθεσε κατι σημαντικο: δεν φταιει μονο η τρομερη γραφειοκρατια, φταιει τρομερα και η ασταθεια. Αν δεν ξερω τι μου ετοιμαζει το μελλον, πως θα αποφασισει να με φορολογησει αυριο το κρατος, εχω μεγαλο κινητρα απλα να κρυβω τις δραστηριοτητες μου! φυλαγε τα ρουχα σου να εχεις τα μισα...
αναρχικε αυτο που λες ειναι γνωστο αστειακι, αλλα παρεξηγησιμο. δεν φταιει η στατιστικη αλλα οι χρησεις της (βλ. how to lie with statistics)
σπινοζα κοιτα κατω κατω στην σελιδα.
Αρχίσανε και τα γνωστά ΔΟΕ: Αφού είχαμε αύξηση κατά 25% του ΑΕΠ να αυξηθούν και κατά 25% οι δαπάνες για την Παιδεία. Και πάει λέγοντας λες και κερίδαμε το Λαχείο και εν μία νυκτί γίναμε οι G-9th.
Πέρα από τις υπερβολές. Είναι ντροπή να υποτιμάται κατά αυτό τον τρόπο η νοοτροπία του Έλληνα. Η Ελλάδα αμέλησε το εν λόγω θέμα (αναθεώρηση του ΑΕΠ) από το 92 που είναι μεγαλύτερο διάστημα από ότι προβλέπεται. Συμφωνώ με το Σωτήρη ότι η ειλικρίνεια είναι αυτή που μας συμφέρει και όχι τεχνάσματα του δημοτικού που μόνο να μας κάνουν να φαινόμαστε σαν νούμερο επιθεώρησης μπορούν.
Ο Πρετεντέρης (δεν είναι και ο αντικειμενικότερος άνθρωπος του κόσμου) υποστήριξε ότι αυτά έγιναν ώστε να δικαιολογηθούν τα δάνεια από την ΕΕ με τα οποία η κυβέρνηση θα κάνει προεκλογικές παροχές για να πάρει τις εκλογές.
Όπως και να έχει και πέρα από τις οποιεσδήποτε θεωρίες συνομωσίας, καλό θα ήταν όπως ειπώθηκε ήδη να δωθεί η ευκαιρία σε αυτούς που θέλουν και μπορούν να παράξουν ,να το κάνουν.
Το email επικοινωνίας μας είναι γραμμένο λάθος στο κάτω μέρος της σελίδας (θα διορθωθεί).
Δεν είναι e-rooster at e-rooster.gr, αλλά erooster at e-rooster.gr
Ευχαριστώ. Σας έστειλα ήδη ένα ε-μέηλ.
Δημοσίευση σχολίου