Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2006

Curitiba: Μια πόλη του… “Τρίτου Κόσμου” παραδίδει μαθήματα σχεδιασμού

Νέο Άρθρο

Η Curitiba ήταν πριν 50 χρόνια μια τυπική, μεσαίου μεγέθους, πόλη της Βραζιλίας αν και με κάποιες σημαντικές περγαμηνές, ήδη από τότε, στον τομέα του σχεδιασμού. Σήμερα έχει καταφέρει να απολαμβάνει υψηλότατης φήμης σε διεθνές επίπεδο στα θέματα αστικού σχεδιασμού και περιβάλλοντος. Θα προσπαθήσω να περιγράψω τι φαίνεται να έκανε η… τριτοκοσμική αυτή πόλη ώστε:

* να ωθήσει τον βρεταννικό Guardian να χαρακτηρίσει το σύστημα λεωφορείων του Λονδίνου παρωχημένο μπροστά σ’αυτό της Curitiba,
* το 98% των κατοίκων της να δηλώνει ευχαριστημένο με την πόλη τους (όχι, δεν πρόκειται για το “δημοψήφισμα” του Σαντάμ!) και
* η επιφάνεια χώρων πρασίνου ανά κάτοικο να ανεβεί σταδιακά σε επίπεδα ανώτερα και αυτών που συναντώνται σε ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μεγαλουπόλεις, την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός της μητροπολιτικής περιοχής της αυξήθηκε από 300.000 το 1950 σε σχεδόν 2.800.000 σήμερα.

Ταυτόχρονα, θα κάνω κάποιες συγκρίσεις με τα ισχύοντα στη χώρα μας, ελπίζοντας να φωτίσω κάποιες από τις πηγές του [εδώ] κακού:

*Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια και να σχολιάσετε*

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock