Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2004

Αυτες οι μετοχοποιησεις!

Παντα μου φαινοντουσαν ανοητες σαν ιδεα οι μερικες μετοχοποιησεις κρατικων εταιρειων. Στοχος μιας ιδιωτικοποιησης ειναι κυριως η απελευθερωση μιας αγορας απο τον σφικτο κρατικο εναγγαλισμο οχι τα κρατικα εσοδα απο την πωληση. Μια μετοχοποιηση δεν ειναι αρκετη, καθως δεν φερνει τα καλα της απελευθερωσης και απο την αλλη μπερδευει την κρατικη δυναμη με την ιδιωτικη ιδιοκτησια που θελει αποδοσεις. Αποτελεσμα πχ ο ΟΤΕ, που αυξανει τα κερδη του και πνιγει τον ανταγωνισμο, οχι χαρη στην αποτελεσματικη του οργανωση αλλα στην απλη εκμεταλλευση της θεσης του (και της κυβερνητικης βοηθειας).

Κατι ομως ακομα χειροτερο που δεν αντιλαμβανονται οι υπευθυνοι, ειναι οτι οι "στρατηγικοι επενδυτες" που αποκτουν μικρα ποσοστα σε μια εταιρεια, αποκτουν ενα τεραστιο πλεονεκτημα. Συμφωνα με μια μελετη του Paul Klemperer (ο οικονομολογος που σχεδιασε τις πολυ επιτυχημενες δημοπρασιες για τις αδειες κινητης 3ης γενιας στο Ηνωμενο Βασιλειο) et al., οταν καποιος κατεχει ενα μικρο ποσοστο σε μιαν εταιρεια, εχει ενα τεραστιο στρατηγικο πλεονεκτημα οταν βγαινει προς πωληση αυτη η εταιρεια. Αυτο σημαινει οτι σε μια ενδεχομενη πωληση της, οτι οι ανταγωνιστες θα προσφερουν πολυ λιγοτερα απο την αξια της εταιρειας. Ετσι οταν πχ δινουμε 10% της Εμπορικης σε καποια ξενη τραπεζα, καμμια αλλη τραπεζα δεν προκειται να δωσει σοβαρα ποσα για την Εμπορικη. Και ετσι η τραπεζα που εχει το 10% ουσιαστικα κατεχει την Εμπορικη, χωρις να πληρωνει και το σωστο τιμημα (ουτε να εχει λογο να το πραξει στο μελλον).

Ετσι η κυβερνηση με την ατολμια της ,οχι μονο δεν βοηθαει τις αγορες και την οικονομια, αλλα πεφτει σε μια παγιδα στρατηγικης και χανει πολυ σημαντικα ποσα!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock