Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2006

And stil counting... - Γίναμε Αμερική!

Και έρχεται η στιγμή που κάποιος λέει απλοϊκά:
"Εντάξει ρε. Δεν έχουμε μόνο εμείς πνιγεί σχεδόν στο χρέος. Εδώ βλέπεις και οι 'αμερικάνοι, κοτζάμ υπερδύναμη' και χρωστάει σε όποιον μιλάει" (ασχέτως γλώσσας - ή προσεχώς θα χρωστάει περισσότερα στους ομιλούντες την κινεζικήν, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων αμερικανικών ομόλογων που αγοράζουν οι τελευταίοι).
Με κατά κεφαλή σύγκριση (εμείς χρωστάμε 215δισ € και αυτοί περίπου 6.890δισ € με σημερινές τιμές) φαίνεται ότι με το σημερινό (Μάρτιος '06) πληθυσμό των ΗΠΑ κάθε ένας πολίτης (έλληνας ή αμερικανός) χρωστάει τα ίδια!! Προσεγγιστικά, περίπου 21-23.500 € με απλή διαίρεση. Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε πια ένα λόγο να περηφανευτούμε και να πούμε: 'Ναι, γίναμε Αμερική!'
Υ.Γ.: Η σημειολογία του ρολογιού (debt_clock) έχει πάντα τη σημασία της. Δεν είναι τυχαίο ότι στις κινηματογραφικές ταινίες κάθε βόμβα που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει και ένα ρολόι που κάνει click_clock.

7 σχόλια:

S G είπε...

χμμ μηπως σου διαφευγει οτι ο μεσος Αμερικανος ειναι πολυ πλουσιοτερος? Το ιδιο ειναι να χρωστας 20 ευρω αν βγαζεις 100 και το ιδιο ειναι να χρωστας 20 ευρω και να βγαζεις 200? Οχι, γιαυτο μετραμε το χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ. Επισης η αμερικανικη κυβερνηση θεωρειται πολυ πιο σοβαρη, ετσι τα επιτοκια που πληρωνουν για το χρεος τους ειναι σχετικα πιο φτηνα (οπως η Ιαπωνια που εχει τεραστιο δημοσιο χρεος αλλα και παλι αξιολογειται αρκετα πανω απο μας).

Roark είπε...

SG, νομίζω ειρωνικά το λέει ο ultrasonic.

Kensai είπε...

Eίμαστε μαζί με τις ισχυρότερες χώρες στους χειρότερους δείκτες!

ultrasonic15 είπε...

Εννοείται ότι το γίναμε Αμερική είναι ειρωνικό (όπως παρατήρησε και ο roark). Δεν τίθεται κάποια έννοια - λογική σύγκρισης. Μόνο στα χειρότερα είμαστε χέρι χέρι με τις ισχρές χώρες (όπως έυστοχα παρατηρεί και ο kensai).
Η μόνη παρατήρηση που μπορεί να γίνει (και έχει γίνει από πολλούς ανθρώπους) είναι το πόσες φορές οι αμερικανικές αρχές θα αναθεωρήσεουν προς τα πάνω το αποδεκτό όριο του χρέους. Πού θα οδηγήσει αυτό το πράμα δηλαδή. Το να παράγουμε πάρα πολλά αλλά να χρωστάμε περισσότερα από χτες? Τι θα γίνει σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο (π.χ. νέα σοβαρή – σοβαρότερη εμπλοκή στον τομέα της τρομοκρατίας)? Υπάρχουν ικανοποιητικά ‘αμορτισέρ’ για να απορροφήσουν τους μελλοντικούς κραδασμούς?

Το ερώτημα που υπονοείται είναι ξεκάθαρο (χώρια απ’ την εθνική μας κατάσταση και μιζέρια): ‘Where the hell is this thing going to?’
Ή όπως το έχει πει πολύ καλύτερα με τραγούδι του ο πολύς Lenny Kravitz: ‘Where are we running now?’
Θα υπάρξει μελλοντικά κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα αλλάξει δραστικά το σημερινό μας κόσμο? Σκέψεις απλές για το πού μπορεί να πάει το πράμα και το τι ‘αμορτισέρ’ υπάρχουν για να απορροφήσουν ενδεχόμενους μεγάλους ή μικρούς κραδασμούς.

Ανώνυμος είπε...

Φανταστείτε έναν αντίστοιχο αμερικανό blogger να παρατηρεί: "Ελλάδα γίναμε τελικά..."

Θα μου πείτε τώρα και ποια χώρα δεν έχει δημόσιο χρέος ,και ποια χώρα δεν έχει προβλήματα εσωτερικά; Θυμηθείτε μια πρόσφατη συζήτηση περί Ισλανδικής οικονομίας. Ο λόγος που το συζητάμε είναι ότι τα εκάστοτε οικονομικά επιτελεία της κάθε κυβέρνησης (για να μην πως για τα της ΕΕ) δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για μελλοντικές λύσεις.
Όλοι περιμέναμε μία κάμψη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δε βλέπω όμως κοινωνικά αντανακλαστικά. Παθητικά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το φραπέ μας στη βεράντα σχολιάζοντας τους υπερχρεωμένους Αμερικανούς, Γερμανούς, Ιταλούς κλπ, όπως πάντα ( ε να μην ξεχνάμε και τις παραδόσεις μας).

Ανώνυμος είπε...

Επειδή οι οικονομικές μου γνώσεις είναι περιορισμένες, έχω μια απορία και θα ήμουν ευτυχής αν εύρισκα απάντηση: "Εφόσον δεν υπάρχει χώρα χωρίς χρέος, πού στον κόρακα χρωστάμε όλοι εμείς σ' αυτόν τον κόσμο? Σε ποιον/ποιους?"

Politis

S G είπε...

καταρχας δεν χρωσταμε μονο σε αλλες χωρες, κατα κανονα δεν χρωσταμε καν σε κρατη, χρωσταμε σε ανθρωπους, τραπεζες, επενδυτικα και ασφαλιστικα ταμεια.

Το χρεος της ελλαδας ειναι βασικα ολα τα ομολογα του δημοσιου που ισως εχεις ακουσει οτι κυκλοφορουν και μπορει να τα αγορασει ο καθενας... και σε γενικες γραμμες ενα μεγαλο ποσοστο τους ειναι στην κατοχη Ελληνων. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι δεν χρωσταμε τιποτα. Ας πουμε η περιουσια των ασφαλιστικων ταμειων ειναι σε πολυ μεγαλο βαθμο αυτα τα ομολογα! Αν σταματουσε να τα ξεπληρωνει το κρατος θα χρεοκοπουσαν και τα ταμεια (να μην πω και οι περισσοτερες τραπεζες)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock