Δευτέρα, Μαρτίου 20, 2006

Ο Τελευταίος Δικτάτορας

Χθες είχαμε την προαποφασισμένη "επανεκλογή" του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης με ένα σαρωτικό σταλινικό ποσοστό του 82,6% μια παρωδία εκλογών, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτήρισε φάρσα. Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, που κυβερνά εδώ και 12 χρόνια, θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Λευκορωσίας, και για να το πετύχει μεταχειρίστηκε κάθε μέσο τρομοκράτησης των αντιπάλων του και των πολιτών, καταστολής της ελευθερίας των ΜΜΕ και ασφυκτικών περιορισμών στους διεθνείς παρατηρητές . Μέχρι και το Σύνταγμα της χώρας τροποποίησε για να μπορέσει να συνεχίσει την δικτατορική του διακυβέρνηση. Οι χθεσινές εκλογές είναι άλλη μια πράξη του δράματος που ξεκίνησε το 1996 όταν με ένα στημένο δημοψήφισμα ο Λουκασένκο κατάφερε απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Κοινοβουλίου.

Έκτοτε αναφέρονταιφυλακίσεις αντιφρονούντων, κακοποίηση των πολιτικών αντιπάλων (πρόσφατα ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Αλεξάντερ Κοσούλιν δεν κατάφερε να μιλήσει στη συνεδρίαση της εθνοσυνέλευσης διότι πράκτορες της KGB τον συνέλαβαν στην είσοδο του μεγάρου, τον κακοποίησαν και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου έμεινε επί ώρες. Οι δημοσιογράφοι που ήταν μάρτυρες του επεισοδίου κακοποιήθηκαν επίσης το οπτικό υλικό τους κατασχέθηκε). Στο τέλος των προεκλογικών του συγκεντρώσεων γίνονται κατά κανόνα συλλήψεις τονίζει ο Κοσούλιν. Φυλακίζονται και εκείνοι που οργανώνουν τις συναντήσεις μας με ψηφοφόρους, καταγγέλλει από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς, που θεωρείται ο σημαντικότερος από τους υποψήφιους της αντιπολίτευσης.

Οι Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα καταγγέλουν τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου. Διώξεις και κακοποιήσεις δημοσιογράφων, απελάσεις ξένων ανταποκριτών, έλεγχος του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ, κατάσχεσεις φύλλων ανεξάρτητων εφημερίδων, απαγόρευση εκδόσεων, κλείσιμο εφημερίδων είναι λίγες από τις συνηθισμένες πρακτικές του καθεστώτος. Έφτασαν στο σημείο να απελάσουν ξένους παρατηρητές των εκλογών, ενώ δήλωσαν ότι η παρουσία αντιπροσωπίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ανεπιθύμητη και συνιστά "πρόκληση". Παρ'όλα αυτά η δυσαρέσκεια δεν μπορεί να καταπνιγεί και χθες το βράδυ χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στο Μινσκ εναντίον των στημένων εκλογών.

Η οικονομία τη Λευκορωσίας βρίσκεται υπό ασφυκτικό κρατικό κλοιό, αφού ελέγχει σχεδόν το 80% της βιομηχανίας. Οι εγκαταστάσεις στο σύνολό τους είναι απαρχαιωμένες και πάνω από το 40% των εταιριών συνεχίζουν να λειτουργούν με ζημίες. Υψηλή φορολογία, υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις και αντιεπενδυτικό κλίμα αποθαρρύνουν ξένες επενδύσεις. Κι όμως το καταπιεστικό ολοκληρωτικό καθεστώς επιβιώνει, παρά την δυσφορία των πολιτών του, χάρη στην ενίσχυσή του από την Ρωσία, με αντάλλαγμα την πολιτική εξάρτηση.

Η οικονομία της Λευκορωσίας είναι απόλυτα εξαρτημένη ενεργειακά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όπως γράφει το πολύ καλό blog Libertinos, η Gazprom χρεώνει τη Λευκορωσία μόνο 47$ ανά 1.000 κυβικά μέτρα του αερίου. Η Αρμενία και η Γεωργία χρεώνονται 110$, η Ρουμανία 280$ και η ΕΕ κατά μέσον όρο 240$ (τα λέει και το BBC). Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος (απορροφά το 49.1% των εξαγωγών και προσφέρει το 65,8% των εισαγωγών) και χορηγός γενναιόδωρων δανείων. Πέραν αυτού παρέχει και διπλωματική υποστήριξη και πολιτική κάλυψη στο καθεστώς, όπως πέρισυ με αφορμή τις δηλώσεις της αμερικανίδας ΥΠΕΞ.

Η Λευκορωσία είναι το τελευταίο κάστρο του ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη (αν και η πορεία χωρών όπως η Ρωσία δείχνει ότι ίσως να αποκτήσει και παρέα σύντομα). Ένα κράτος-κόλαση για τους πολίτες του, που ελέγχει κάθε έκφραση του δημόσιου βίου τους. Mια υπόμνηση ότι ο αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού δεν έχει τελειώσει.

Update : O σοσιαλδημοκράτης αντιπολιτευόμενος Αλεξάντρ Μιλίνκεβιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών, κάνοντας λόγο για νοθεία. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως επέκρινε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στη Λευκορωσία που έγιναν όπως επισημάνθηκε «σε κλίμα εκφοβισμού». Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας –χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.- Ούρσουλα Πλάσνικ κατήγγειλε σήμερα «το κλίμα εκφοβισμού» σε βάρος της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. περιμένουν τις εκθέσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την εκλογική διαδικασία στην Λευκορωσία για να καθορίσουν τη στάση τους.

Update 2: Το καθεστώς προέβη σε συλλήψεις τεσσάρων ηγετικών στελεχών των χθεσινών διαδηλωτών καθώς χιλιάδες Λευκορώσοι από όλη τη χώρα αψήφησαν την αστυνομική τρομοκρατία και διαδήλωσαν ενατίον του στημένου αποτελέσματος. Η ΕΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια κα ιτην Συνεργασία στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ καταδίκασαν ως απάτη τις εκλογές ενώ η Ρωσία τις έκρινε δίκαιες!

Update 3: Οι ντόπιοι εχθροί της δημοκρατίας και της ελευθερίας επιχαίρουν για την συνέχιση της καταπίεσης των Λευκορώσων και της στέρησης των ελευθεριών τους.
Update 4: Εκατοντάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία κατάφεραν να σπάσουν έναν πρώτο αστυνομικό κλοιό και να να ξεκινήσουν την πορεία τους προς την πλατεία του Οκτώβρη στο κέντρο του Μινσκ.

Update 5: Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε σήμερα έναν από τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης που έχασαν από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές που διεξήχθησαν πριν από μία εβδομάδα, δήλωσαν μάρτυρες. Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για την καταστολή των διαδηλώσεων έσυραν τον Αλεξάντερ Κοζουλίν μακριά από ένα πλήθος διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία προς ένα κέντρο κράτησης όπου κρατούνται περίπου 200 σύντροφοί τους.

5 σχόλια:

pinky and the brain είπε...

for more, read this:
http://smh.com.au/news/world/belarus-accused-of-selling-arms-to-iran/2006/03/19/1142703216803.html

Roark είπε...

I am not suprised.

Kensai είπε...

Ας η ελπίσουμε πως και η Λευκορωσία θα πάρει το δρόμο της «βελούδινης επανάστασης» που ήδη έφερε δημοκρατικές κυβερνήσεις σε Γεωργία και Ουκρανία.

Ανώνυμος είπε...

καλά μιλάμε ότι ο τύπος είναι γίγαντας....αλλά μόνο 82,6%...λίγο είναι

Ανώνυμος είπε...

Ε σου λέει αν βάλω 99% θα με πουν δικτάτορα. Δυστυχώς σε αυτό το θέμα ούτε η ΕΕ κατάφερε να επέμβει αποφασιστικά, αλλά ούτε και οι ίδιοι πολίτες Λευκορώσοι έχουν καταφέρει, αν όχι να ξεκινήσουν μια μαζική κοινωνική εξέγερση, τουλάχιστον να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Όπου φτωχός και μικρός κι η μοίρα του. Όσο για τη μητέρα Ρωσία ε δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο.
Αλήθεια πως θα σας φαινόταν αν η Ρωσία κατήγγειλε τον εν λόγω πρωθυπουργό για απολυταρχισμό; Δε θα τους πίστευε κανείς έτσι;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock