Κυριακή, Μαρτίου 12, 2006

Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά

Είχαμε μιλήσει παλαιότερα για τα βίντεο-ντοκουμέντα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα, της τύφλωσής μας ως λαού για εγκλήματα που έγιναν δίπλα στην πόρτα μας , αλλά και την συμμετοχή Ελλήνων σ'αυτά. Οι αντιδράσεις στη χώρα μας, με αφορμή τον θάνατο χωρίς καταδίκη ενός βασικού υπεύθυνου των εγκλημάτων στη Βοσνία και στο Κόσσοβο, δυστυχώς δεν ξέφυγαν πολύ από αυτό πλαίσιο.

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Τάκη Μίχα Ανίερη Συμμαχία: Η Ελλάδα και η Σερβία του Μιλόσεβιτς από τις εκδόσεις Ελάτη:
Τον Αύγουστο του 1999 ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο υποθργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχαντζόπουλος επισκέφθηκαν το ελληνικό τάγμα στο Ουρόσεβατς στο Κόσοβο στα πλαίσια την ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον διηκητή του τάγματος συνταγματάρχη Θεολόγο Δούλου να πάνε στο γραφείο του να συζητήσουν.
"Πέστε μου κάθε ειλικρίνεια", είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον διοικητή. "Ποιά η άποψή σας για αυτά που συνέβησαν; Ποιός έφταιγε; Εσείς τι είδατε;"
"Κύριε πρωθυπουργέ, θα σας απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια. Όταν ήρθα εδώ είχα περίπου τις ίδιες απόψεις με αυτές της μεγάλης πλειοψηφείας των συμπατριωτών μας. Όμως από τότε που ήρθα εδώ είδα πράγματα που με έκαναν να αλλάξω ριζικά τις απόψεις μου. Κατέβασα με τα ίδια μου τα χέρια Αλβανούς σταυρωμένους με πρόκες σε πόρτες σπιτιών με μια σφαίρα στη μέση του μετώπου... έβγαλα με τα ίδια μου τα χέρια από πηγάδια μικρά Αλβανάκια που ήταν κομμένα στη μέση... άνοιξα και είδα με τα μάτια μου τάφους με κουφάρια Αλβανών που σάπιζαν..."


Πράγματα που έγιναν τόσο κοντά μας, και όμως είμαστε ως λαός τόσο μακριά από την πραγματικότητα...

4 σχόλια:

Kensai είπε...

Εγώ πιστεύω οι ίδιοι οι πολίτες που δεν φροντίζουν να ενημερώνονται και να διασταυρώνουν τις πηγές τους.

Τη σήμερον ημέρα με τέτοιο πλουραλισμό πηγών είναι αδιανόητο να μην ελέγχουμε δυο και τρεις φορές τη αλήθεια μιας είδησης.

Ακόμα χειρότερα είναι τα ζητήματα με τους Τούρκους! Εκεί κι αν μπαίνουν τα εθνικιστικά συναισθήματα και τυφλώνουν την αντικειμενικότητα... :-/

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς παίχτηκε στην πλάτη μας μπιλιάρδο. Όλα μαζί τα ΜΜΕ , σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος μας παρουσίασε τότε τους καλούς χριστιανούς Σέρβους και τους κακούς μουσουλμάνες συνεργάτες των Ναζί Κροάτες-Βόσνιους που ήθελαν να φάνε τα αδέρφια μας τους Σέρβους. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, ούτε μία πορεία ,ούτε η παραμικρή διαμαρτυρία τότε για τις σφαγές αμάχων. Εν αντιθέσει με τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς μερικά χρόνια αργότερα. Δυστυχώς δεν υπήρξαν τότε υγιείς δυνάμεις να σηκώσουν μια φωνή αντίδρασης.
Χαίρομαι τουλάχιστον που 15 περίπου χρόνια μετά η αλήθεια (για κάποιους) φαίνεται να αποκαθίσταται. Όσο δε για τους παραστρατιωιτικούς θα περάσει και αυτό σαν μία ακόμη σκοτεινή πτυχή της ιστορίας. Αυτά είναι γεγονότα που δεν διελευκάνονται επειδή δε δίνουν καλή εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. Σε καμία 10 χρονιά κάποιος Κούλογλου θα κάνει ρεπορτάζ με ελλειπή στοιχεία και θα λέμε ........βρε τώρα που το λέει κάτι θυμάμαι. Γνωστή ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Είστε αστεία ανθρωπάκια, ακαλλιέργητα και αγράμματα .

Νεοταξίτες , παπαγαλίζετε την σύγχρονη φαιά προπαγάνδα της εξουσίας και του Μίχα -

του διαβόητου κακομοίρη φασιστάκου .

Βλάκες .

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ ανώνυμε για την παρέμβαση που απλά επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό περί πλύσης εγκεφάλου.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock