Παρασκευή, Οκτωβρίου 13, 2006

Φιλελεύθερη Συμμαχία - Νέος πολιτικός φορέας



Αγαπητοί φίλοι

Σας ενημερώνουμε για εκκίνηση της διαδικασίας για την ίδρυση νέου πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα με το όνομα Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία είναι μια πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών, φορέων φιλελεύθερων ιδεών και αποφασισμένων να προωθήσουν την υλοποίηση εκείνων των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που θα βγάλουν την Ελλάδα από το κύκλο της σημερινής μίζερης πραγματικότητας.

Η κίνηση δεν δημιουργήθηκε από γνωστή πολιτική προσωπικότητα ούτε καθοδηγείται από κανέναν στο παρασκήνιο. Είναι μια αυθόρμητη πρωτοβουλία που στηρίζεται αποκλειστικά στην δύναμη των αρχών και των ιδεών της και τον ενθουσιασμό των μελών της. Επιπλέον, η πρωτοποριακή αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας για τη συνεύρεση και τον συντονισμό της πολιτικής δράσης των μελών της Φιλελεύθερης Συμμαχίας πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα του πολιτικού εγχειρήματος με ταυτόχρονη μείωση στο ελάχιστο του κόστους λειτουργίας και οργάνωσης.

Σας καλούμε να διαβάσετε την πολιτική διακήρυξη του νέου φορέα και στη συνέχεια, εάν συμφωνείτε, να τυπώσετε την ιδρυτική δήλωση, να τη συμπληρώσετε και να την υπογράψετε εάν επιθυμείτε να αποτελέσετε συνιδρυτικό μέλος του νέου πολιτικού φορέα. Η πολιτική διακήρυξη και η ιδρυτική δήλωση βρίσκονται στο www.greekliberals.net :

http://www.greekliberals.net/civilaction/documents/diakirixi.pdf

http://www.greekliberals.net/civilaction/documents/dilwsi.pdf

Η συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη ιδρυτική δήλωση, κατάλληλα πιστοποιημένη για το γνήσιο της υπογραφής (από το τοπικό αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ, ή τοπικό προξενείο για τους έλληνες του εξωτερικού), θα πρέπει στη συνέχεια να ταχυδρομηθεί στη Ταχυδρομική Θυρίδα 14167, 11510 Αθήνα, Ελλάδα.

Εφόσον έχετε υλοποιήσει τις προηγούμενες ενέργειες μπορείτε να εγγραφείτε στον δικτυακό τόπο του νέου πολιτικού φορέα www.greekliberals.net, γνωρίζοντας όμως ότι η εγγραφή σας σε αυτόν θα ενεργοποιηθεί μόνο μετά την ταχυδρομική παραλαβή της υπογεγραμμένης από εσάς ιδρυτικής δήλωσης.

Μετά την ενεργοποίηση του λογαριασμού σας, εκτός του ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του ιστότοπου, αποκτάτε και την ιδιότητα του ιδρυτικού μέλους και το δικαίωμα συμμετοχής, με πλήρη δικαιώματα, στο πρώτο Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τρείς μήνες -το αργότερο- μετά την κατάθεση της ιδρυτικής δήλωσης στον Άρειο Πάγο. Ο προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί σε ειδικά για το σκοπό αυτό φόρουμ συζητήσεων του ιστότοπου www.greekliberals.net, στον οποίο καλείστε να πάρετε ενεργά μέρος.

Σας καλούμε να ενταχθείτε στη Φιλελεύθερη Συμμαχία, να συνδιαμορφώσετε την πολιτική της πρόταση, να συμμετέχετε δραστήρια στις πρωτοβουλίες της και να υποστηρίξετε με όλα τα μέσα που διαθέτετε την πολιτική υλοποίηση των στόχων της.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή:
Τάσος Αβραντίνης,
Αντώνης Βλυσίδης,
Διονύσης Κατρανίτσας,
Μανώλης Μανωλεδάκης,
Γιώργος Μπούρχας,
Παύλος Μσάουελ,
Ελπίδα Μωραϊτη,
Φώτης Περλικός,
Δημήτρης Σκάλκος,
Ντίνος Στεργίδης

Περισσότερες πληροφορίες στο e-mail:
become_member@greekliberals.net
(ακόμα perlykos@yahoo.com ή msauel@hol.gr)

Σημείωση: Παρ'ότι βασικοί συντελεστές του e-rooster είναι ανάμεσα στους πρωτεργάτες αυτής της νέας κίνησης, και παρ'ότι αρκετοί ακόμα συντελεστές του έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν, αυτό δεν μετατρέπει το e-rooster σε κομματική σελίδα, ούτε δημιουργεί την παραμικρή υποχρέωση σε όποιον συντελεστή του δεν συμφωνεί να συμμετάσχει στην νέα πολιτική κίνηση. Το e-rooster θα παραμείνει μια ανοιχτή, ανεξάρτητη σελίδα η οποία φιλοξενεί κάθε φιλελεύθερη άποψη. Όπως μέχρι τώρα έχει φιλοξενήσει τις φιλελεύθερες απόψεις ανεξάρτητων πολιτών, φιλελεύθερες απόψεις μελών του ΠΑΣΟΚ και φιλελεύθερες απόψεις μελών της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα συνεχίσει να φιλοξενεί απόψεις ανεξάρτητων πολιτών, μελών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και πλέον και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

94 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Καλή αρχή, καλή συνέχεια, και... μαζί σας.

Chrysotheras είπε...

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ!...

...και Καλή Επιτυχία.

gb είπε...

Α.ΚΟΡΑΗΣ και ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ,
μία περιεκτική παράγραφος απο τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο

" ..... υπεστήριζε ότι ενώ στην Αμερική υπάρχει πλήρης διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, εν τούτοις στην Ελλάδα υπάρχει μιά σύγχυση μεταξύ των εξουσιών αυτών. Η νομοθετική εξουσία που εκλέγεται από τον λαό, ταυτόχρονα ασκεί και την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή οι βουλευτές είναι μέλη της Κυβερνήσεως, και επίσης η εκτελεστική εξουσία διορίζει τα υψηλόβαθμα μέλη της δικαστικής εξουσίας. Επί πλέον τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας (Κοινοβούλιο) εκλέγουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και η νομοθετική εξουσία (το Κοινοβούλιο) διορίζει τα μέλη «ανεξαρτήτων αρχών», καθώς και τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας. Αντίθετα ο Αδαμάντιος Κοραής υπεστήριζε ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοσθή το αμερικανικό σύστημα δημοκρατίας, δηλαδή η σαφής διάκριση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Έγραφε ο ΚΟΡΑΗΣ: «Εις την παρούσαν της Ελλάδος κατάστασιν, το μόνον πολιτικόν σύνταγμα συμφέρον εις αυτήν είναι των Αγγλοαμερικανών το σύνταγμα». «Αρκεί ότι ευρίσκονται εις αυτό (το πολίτευμα) τα κυριώτερα, η διάκρισις, λέγω, και η απ’ αλλήλων ανεξαρτησία των τριών εξουσιών και η καλή έτσι εκλογή των αντιπροσώπων», η οποία τελικά έγινε κάθε τέσσερα χρόνια.

Νομίζω ότι η επιβεβλημένη λύση είναι να αναθεωρηθή το νομοθετικό πλαίσιο και να προβλέπεται ώστε τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να προτείνονται από μεγάλους φορείς (επιστημονικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, εκκλησιαστικούς κλπ.) και από όλους τούς κομματικούς σχηματισμούς, και βέβαια αυτό σημαίνει ότι θα τούς δοθούν σαφείς αρμοδιότητες για να ασκούν το έργο τους ελεύθερα και αποδοτικά. Έτσι, αντί να κατηγορούμε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, θα το αφήσουμε να κάνη σοβαρό και υπεύθυνο έργο."

Ανώνυμος είπε...

Θα ξαναμαυριστείτε με κανά 0.2% στις εκλογές και μετά θα ψάχνετε
αποκούμπι σε ψηφοδέλτια επικρατείας.
Βρωμάτε συνθέμελα απο κοινωνικό δαρβινισμό...(ηθικολογίες για σας)
Κάποιοι απο σας δε, στάζουν σάλια για τα παραλιακά "φιλέτα" των δασών που μας μείνανε...
Διαστρευλώνετε τον φιλελευθερισμό προς όφελος των λίγων δυνατών που και τώρα κατέχουν τους παγκόσμιους θρόνους του κορπορατισμού που καταστρέφει τον πλανήτη.
Κάποιοι απο σας δε είναι απλά wannabe...
Πάντως χάιρομαι που τολμάτε...
Καλή τύχη

MetroGuardian είπε...

Ποιοί είναι οι στρατηγικοί στόχοι του κόμματος?

Θα προσπαθήσει να μπει στη βουλή, ή δημιουργείται για να έχουν μια επισημότητα οι λόγοι σας?

Ανώνυμος είπε...

...Gilletina, κόμα καιο χειρότερος κοινωνικός δαρβινισμός όπως τον λες είναι πιό δίκαιος από τον βόρβορο που βιώνουμε τώρα. Όσον αφορa για το ποιοί θα μαυριστούν μην είσαι τόσο σίγουρη...

Roark είπε...

Προσωπικά, το να γίνω πολιτικός δεν συμβιβάζεται με τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις.

Μακάρι να μπει και στη βουλή, δεν μπορώ να το προδικάσω αυτό, αλλά το πρωτεύον είναι να αποκατασταθεί το έλλειμμα πολιτικής υποεκπροσώπησης του φιλελευθερισμού στη χώρα μας.

Andrew είπε...

Επειδή δεν μπορώ να τα εκφράσω αλλού, ας πω κάποιες σημαντικές διαφωνίες για την διακύρηξη.

Εχουμε την κρατική ιδιοκτησία (2). Η δωρεάν διανομή της κρατικής περιουσίας εκτός από καταστροφική οικονομικά είναι δείγμα λαϊκισμού. Διότι το κράτος έχει στην κατοχή του χιλιάδες ακίνητα και εκτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να κατατετμηθούν. Επίσης στις δημόσιες επιχειρήσεις αυτό θα οδηγήσει στην μη διοίκηση τους. Σίγουρα η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί (το κράτος είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης, με 2ο την Εκκλησία στην Ελλάδα) αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Τέλος ειδικά για τα δάση πρέπει να επιτραπεί η εκμετάλλευση τους από τους ιδιοκτήτες τους μια και το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα για να τα αξιοποιήσουν είναι να τα κάψουν!

Καθιέρωση Αγγλικής Γλώσσας (6) Εφόσον είμαστε στην ΕΕ οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε αιτήματα σε άλλες γλώσσες. Η επιβολή 2ης επίσημης γλώσσας είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο εκτός του ότι συνεπάγεται όπως στον Καναδά να συντάσσονται τα πάντα σε 2 γλώσσες.

Κατά τα άλλα το ιδίως με τις ΗΠΑ μου θυμίζει τα μανιφέστα που έλεγαν φιλία με το λαό της Σοβιετικής Ενωσης.

Γενικά όμως συμφωνώ και θα ήθελα να συμμετάσχω. My 2c.

Roark είπε...

Ακριβώς αυτό πιστεύουμε! Ότι πρέπει τα πάντα να συντάσσονται και σε δύο γλώσσες. Δεν είναι καθόλου αποικιακού χαρακτήρα. Είναι για να υπάρχει δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στην ελληνική νομοθεσία και στις ελληνικές κρατικές υπηρεσίες ανθρώπων που δεν μιλάνε ελληνικά.

Andrew είπε...

(Ασχετο με τα υπόλοιπα)
Αν δεις το σύστημα πρόσβασης στις κρατικές/κοινωνικές υπηρεσίες στην Αυστραλία θα δεις ό,τι είναι φτιαγμένο για πολλές γλώσσες. Ετσι μπορεί ο μέσος Ελληνας που βρίσκεται εκεί από το 1960 και μιλάει Αγγλικά χειρότερα από τον μέσο κάτοικο της Ελλάδας να εξυπηρετηθεί. Ομως η κατασκευή όπως και η σύνταξη των νόμων / διατάξεων σε 2 γλώσσες ταυτόχρονα συνεπάγεται παρανοήσεις, συνεχείς μεταφράσεις και άλλα άσχημα και γραφειοκρατικά πράγματα. Αντίθετα με την εξυπηρέτηση σε παραπάνω από 1 γλώσσες η οποία και κοστίζει λιγότερο και αποδίδει περισσότερο.

Πάντως το ζητούμενο είναι να προκύψει μια αρχική βάση από την οποία θα υπάρξουν προτάσεις. Οπως και να επεκταθούμε στην κοινωνία και να γίνουμε πιο γνωστοί το οποίο θα προωθήσει τις ιδέες μας.

Ecumene είπε...

Τωρα που εχασε την εδρα ο Ανδριανόπουλος...

θα βοηθησει.....


για το Φιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ

τί γνωμη εχετε;;...

Roark είπε...

Το φιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ είναι μια εγκλωβισμένη τάση, που αδυνατεί να εκφραστεί μέσα σ'αυτό το κόμμα, και οι όποιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν το 2004 σήμερα έχουν διαψευστεί.

Anarchist είπε...

Εγένετο Φιλελεύθερη Συμμαχία κ΄
Εγένετο Φως!

Καλή τύχη!

Καλή δύναμη!

Δρούλιας Ευθύμιος είπε...

kalh arxh
einai dyskolo exw prospathisei se neo komma k xerw
alla kathe kainoyria fwnh einai mia kainouria elpida

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Καλή επιτυχία κι από μένα. Έχετε κάποιους λόγους να πιστεύετε ότι η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» θα έχει καλύτερη τύχη από τους «Φιλελεύθερους» ;

Πολύ ενδιαφέρουσα η διακήρυξη. Συμφωνώ σε πολλά αλλά κάποιες προτάσεις χωράνε πολλή συζήτηση. Οι προτάσεις σας πάντως για την Παιδεία είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημες με το «προσχέδιο» νόμου πλαισίου που κατέθεσα για τα πανεπιστήμια (GreekUniversityReform.org/ProsxedioGiaRizikaNeoNomoPlaisio.pdf). Αλλά πως ακριβώς φαντάζεστε ότι θα μπορούσαν να «αυτονομηθούν» τα δημοτικά και τα γυμνάσια;

Στην ιστορική αναδρομή θα έπρεπε νομίζω να αναφέρεται και ο Χαρίλαος Τρικούπης, που κατέβαλλε γενναίες προσπάθειες για το ορθολογικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Κάτι που ίσως χρειάζεται είναι μιά επεξήγηση της διαφοράς μεταξύ «φιλελευθερισμού» και «νεοφιλελευθερισμού» τύπου Θάτσερ και Ρήγκαν. Πιστεύετε στο supply-side economics; Πιστεύετε στις φορολογικές ελαφρύνσεις των οικονομικά ισχυρότερων; Πιστεύετε στην κατάργηση του φόρου κληρονομιάς όπως οι Αμερικανοί Ρεπουμπλικάνοι;

Harry Peitsinis είπε...

Το εγχείρημα καθεαυτό είναι πιο σημαντικό από τα εκλογικά ποσοστά που θα συγκεντρώσει. Είναι μια πολιτική απόπειρα έκφρασης και ταυτόχρονα μια ένδειξη της ασφυκτικής κατάστασης που έχει επιβάλει ο δικομματισμός στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ταυτόχρονα είναι και μια απόπειρα αποκρυστάλλωσης ενός καθαρά φιλελεύθερου σχηματισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανοδο του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου στη χώρα μας .

Τέλος , και ισως κυρίως, είναι ένα φως στο τούνελ της πολιτικάντικης καθημερινότητας.

Καλή τυχη σε όλους μας!

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Καλή μας τύχη!
Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν τίποτε να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους. Έχουν να κερδίσουν τον κόσμο ολόκληρο.;-)

Roark είπε...

Η προσπάθεια αυτή ξεκινάει εντελώς "από τα κάτω" και χρειάζεται την συμμετοχή όλων των σκεπτόμενων πολιτών με πρόμοιες ιδέες. Όχι μόνο για την απαραίτητη συλλογή υπογραφών (η οποία είναι το απαραίτητο βήμα για να γίνει οτιδήποτε άλλο παρακάτω), αλλά για την συνδιαμόρφωση του πολιτικού του προγράμματος. Ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για επαγγελματίες της πολιτικής, είναι μεγαλύτερη η ανάγκη της ενεργού συμμετοχής του καθένα που συμφωνεί.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει μερικές γενικές κατευθύνσεις που δίνουν το στίγμα της προσπάθειας. Η δημιουργία του καταστατικού λειτουργίας του, η αποκρυστάλλωση των πολιτικών του θέσεων και των συγκεκριμένων προτάσεων του πολιτικού του προγράμματος θα γίνουν μέσω του εσωτερικού διαλόγου στα διαδικτυακά fora του, στον οποίο θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλα τα μέλη. Και φυσικά όλα θα επικυρωθούν από το πρώτο συνέδριο.

Γι'αυτό φίλε Θέμη, δεν μπορώ να σου απαντήσω διεξοδικά στις ερωτήσεις σου επί των πολιτικών. Εγώ πχ είμαι υπέρ του flat tax, και πολλοί ακόμα που ξέρω. Αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις στη φορολογία θα διαμορφωθούν εντός ενός διαλόγου και δεν θέλω να τις προδικάσω πέραν της διακήρυξης.

Το γιατί εμείς θα πετύχουμε εκεί που οι Φιλελεύθεροι απέτυχαν; Διότι εμείς δεν κουβαλάμε το βάρος μιας υποχρέωσης για εκλογική επιτυχία. Επιτυχία για μας είναι η συμμετοχή μας και η τοποθέτηση των φιλελεύθερων ιδεών και πάλι στο πολιτικό τραπέζι, όχι το εκλογικό αποτέλεσμα από μόνο του. Και όπως η Ρώμη δεν χτίστκε σε μια μέρα, και όπως η ελληνική κοινωνία ποτίστηκε επί χρόνια με αντιφιλελεύθερη προπαγάνδα για να αποκτήσει τελικά τα ισχυρά συντηρητικά, αντιφιλελεύθερα αντανακλαστικά της, έτσι και η όποια συμμετοχή μας δεν θα μπορεί να κριθεί εκλογικά παρά σε βάθος χρόνου.

gb είπε...

Δίκηο έχει και ο Ανώνυμος που γράφει για το Ρέκβιεμ,
13 Σεπτεμβρίου
στη παρούσα ιστοσελίδα,
Δίκηο έχει και η Διακήρυξη, αναγκαίος και γόνιμος ο συσχετισμός, ο άλλος συνειρμός με Α.Α., ακατάλληλος και αυτός.
Μήπως η πρωτοβουλία προμηνύει;
το στρίβειν δια του αρραβώνος !!
Εξάλλου ελευθερίες χωρίς επιβίωση, χωρίς ψωμί, αποτελούν προσπάθειες αναβίωσης δημοκρατιών με σκλάβους της εποχής του δωδεκάθεου.
Υπάρχουν ελευθερίες χωρίς τις ελευθερίες του άλλου; Αν καίγεται η ελευθερία του διπλανού
το λιγότερο θερμαίνεται και εξατμίζεται η προσωπική ελευθερία. ίδωμεν ...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία! Ο Ντροπαλός δεν μπορεί να συνυπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη, όχι επειδή διαφωνεί (δεν συμβαίνει αυτό), αλλά επειδή θα αναιρείτο η μπλογκοταυτότητά του.
Σημείο που με προβλημάτισε: η καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας. Με ποιά λογική, επειδή είναι σήμερα στην επιστημονική και τεχνολογική μόδα; Κάποτε μπορεί να είναι τα τσέχικα ή όποια άλλη.
Εάν βάζαμε και άλλες επίσημες γλώσσες, πέρα από την ελληνική, θα έπρεπε να είναι όλες οι επίσημες γλώσσες των Κ-Μ της Ε.Ε

Το εκπληκτικό σε αυτήν την προσπάθεια-ελπίζω να μην αποδειχθεί οτι γεννήθηκε νεκρή- είναι ότι δεν προέρχεται από κάποιον "επώνυμο", αλλά φαίνεται σαν προσπάθεια πολιτών και μάλιστα μέσα από ένα καινούργιο μέσο, όπως είναι τα μπλογκ. Στο δροσερό της ιδέας νομίζω θα συμφωνήσουν και οι πολέμιοι της ιδεολογίας του νέου σχηματισμού.
Μήπως, ο χώρος της μπλογκόσφαιρας αποτελεί χώρο δυναμικών πολιτικών ζυμώσεων;

gb είπε...

Gράφει η Διακήρυξη,"Τα δικαιώματα δεν εμπεριέχουν καμμία θετική υποχρέωση ...π.χ. ανεργία .."
Κάπως έτσι γίνονται αντιληπτά τα ανθρ. πολιτικά δικαιώματα απο τη τρέχουσα μεταπολιτευτική εκτελεστική εξουσία.
..."Η σύνταξη δασολογίου είναι υποχρέωση του κράτους",.... αρθρο 24π.1, κεφ. 2ο,Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Επειδή όμως επικρατεί η δικαιολογία ότι τα δικαιώματα δεν εμπεριέχουν θετική υποχρέωση,
βλ. Διακήρυξη,
έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας σε χρόνο ανεκπλήρωτων δικαιωμάτων του Αγίου ....
Μα αυτά δεν είναι μέλλον,
είναι σαπίλα παρελθούσα.

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Roark,

αυτό που πρέπει να διευκρινίσετε εξ αρχής είναι το εξής: είστε liberal, ή libertarian; Τεράστια η διαφορά μεταξύ των δύο, έστω κι αν και τα δύο φαίνεται να μεταφράζονται στα ελληνικά «φιλελεύθερος». Δε νομίζω ότι το «Κόμμα Φιλελευθέρων» του Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου ήταν libertarian. Και φυσικά ξέρετε ότι στην Αμερική liberal σημαίνει ... αριστερός. Άλλο το να πιστεύεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την ελεύθερη οικονομία, κι άλλο το να απορρίπτεις συλλήβδην την κρατική παρέμβαση και να προωθείς πολιτικές που ευνοούν τους οικονομικά ισχυρούς. Ναι, το flat tax έχει μιά ιδεολογική καθαρότητα. Όμως αξίζει να θυσιάζει κανείς λίγη ιδεολογική καθαρότητα έτσι ώστε να μετριάζει (όχι να εξαλείφει) τις κοινωνικές ανισότητες. Δε μπορείς να ζητάς από έναν πολίτη που βγάζει 5000 ευρώ το χρόνο να πληρώνει φόρους. Οι liberal ιδέες έχουν θιασώτες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Οι libertarian ιδέες, όντως, δεν έχουν καμμία αντιπροσώπευση στην Ελλάδα. Για χάρη του πλουραλισμού, αξίζει και αυτές να ακουστούν.

Κατά πως τα βλέπω εγώ, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο η αγνόηση των φιλελεύθερων ιδεών, αλλά η αγνόηση της κοινής λογικής. Αυτό που λείπει είναι όχι ιδεολογία, αλλά πολιτικό ήθος, τόλμη, βούληση, και ικανότητες. Είναι πράγματα που εσείς φαίνεται να τα διαθέτετε. Για αυτό και αξίζει να υποστηριχτεί η προσπάθεια σας, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές.

Και πάλι καλή επιτυχία ....

Roark είπε...

Σόρρυ που απαντάω σύντομα λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά η εφαρμογή του flat tax, όπου έχει γίνει, συνοδεύται συνήθως από αύξηση του αφορολόγητου ορίου, όχι κατάργησή του. Γι΄αυτό σου λέω ότι μια διακήρυξη 16 σελίδων δεν μπορεί αντιμετωπίεται όπως ένα πρόγραμμα 300 σελίδων.

Ανώνυμος είπε...

Μια παρατηρηση που την έγραψα και στην κεντρική σελίδα του e-rooster:

Πολλοί φίλοι αλλά και άλλοι όχι τόσο… φίλοι είναι πιθανόν να πιαστούν από μια κουβέντα της διακύρηξης και να ανάγουν σε Ανατολικό ζήτημα μια υποσημείωση. Παιδιά, αυτό είναι ένα προσχέδιο και είναι ανοικτό σε συζήτηση καθώς βλέπω αλλά αν αρχίσουμε από τώρα να διαφωνούμε για υποσημειώσεις θα παραβλέψουμε φοβάμαι το μεγάλης σημασάις γεγονός ότι εκεί που δεν υπήρχε κάτι, τώρα υπάρχει. Όποιοι θεωρούν ότι η παρούσα κατάσταση τους εμπνέει, ή δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει, έχει καλώς, δημοκρατία έχουμε, κανείς δεν τους πειράζει. Οι υπόλοιποι που για κάποιο λόγο, προσωπικό ή ιδεαλιστικό (και οι δύο θεμιτοί είναι) θεωρούν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν ΑΡΔΗΝ και ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι όμηρη ενός μεταπολιτευτικού MATRIX (δέστε την ομόνυμη ταινία) δεν υπάρχει λόγος να δυϊλίζουμε τον κώνωπα.

Δόξα τω Θεώ, φαίνεται ότι χρόνια και χρόνια παραλογισμού και στρεβλώσεων έκαναν το θαύμα τους. Το παρόν σχήμα για να ανδρωθεί θα πρέπεινα αντιμετωπίσει τις οργανωμένες αντιδράσεις του υπάρχοντος “βολεμένοϋ” πολιτικού κόσμου, όπως και τις ασύντακτες αλλά και φανατικές αντιδράσεις των αγνών μεταπολιτευτικών λωτοφάγων που πιστευουν ότι ουσιαστικά η ανομία, η αγένεια, και η αισθητική υποβάθμιση ειναι “δημοκρατικές κατακτήσεις”.

Θα πρέπει λοιπόν το νέο σχήμα να αντιπαλαίσει και τις οργανωμένες και μη αντιδράσεις αλλά και τις σιωπηλές όπως θα είναι ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ φοβάμαι αποκλεισμός από τον έντυπο χώρο, με την εξαίρεση ίσως ενός-δύο εντύπων που είναι και τα μόνα που εκφράζουν φιλελεύθερες απόψεις. Θα πρέπει -και αυτό θα πρέπει να προσεχθεί από τους ιδρυτές- να βρεθεί αμέσως όχημα προβολής αλλά και άλλοι τρόποι προσέγγισης των αγανακτισμένων μεν πλήν όμως εγκλωβισμένων ή/ και όχι ακόμα απογαλακτισμένων από την κατάρα του διπολισμού λαϊκών μαζών. Θα πρέπει να βρει πόρους χρηματοδότησης από έυπορους ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξει η χώρα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Εκείνο όμως που θα αποτελέσει την καθοριστική παράμετρο εγώ πιστευω, είναι το εάν το νέο σχήμα θα εμπνεύσει. Αυτό απαιτεί την ύπαρξη οράματος. Αυτή τη στιγμή, κάποια εκατομμύρια συμπολιτών μας βιώνουν την επαγγελματική και κοινωνική απαξίωση και αποκλεισμό λόγω του ότι ενώ οι επιχειρήσεις της παραδοσιακής οικονομίας κλείνουν ή συρρικνώνωνται, οι “νέες”, “ευέλικτες”, κλπ που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν χιλιάδες νέους με πτυχία από PhD μέχρι έστω ΙΕΚ (η γνώση είναι γνώση) και ειδικέυσεις που έστω εφάπτονται τεχνολογιών αιχμής, και να τους γλυτωσουν από την ετεροαπασχόληση και την υποαπασχόληση, αυτές δεν μπορούν να γεννηθούν γιατι περιμένει η γραφειοκρατία με τα 64738 πιστοποιητικά έναρξης εργασίας και ο Αλογοσκούφης που κοιτάει να βγάλει τα κλεψιμέϊκα 30 χρόνων από τον κάθε φουκαρά.

ΑΥΤΑ πρέπει να προσεχθούν και σε αυτά θα πρέπει να πείσει το νέο σχήμα ότι ναι μεν “there’s no easy way out” αλλά από την άλλη “there is indeed a way out” αρκεί να το θέλουμε…

Eπιμένω λοιπόν, υπάρχουν γύρω στα πέντε-έξη εκατομμύρια “εκέι έξω” που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, που αγωνιούν γιατι τα σχολεία δεν λειτουργούν αλλά και γιατι ο κλητήρας της Ολυμπιακής παίρνει περισσότερα από το δάσκαλο (να τα λέμε όλα) που ενώ θα ήθελαν μια αλλαγή καριέρας, μια δεύτερη ευκαιρία ή να δοκιμάσουν την αυταπασχόληση, ο Αλογοσκούφης και τα Καρτέλ και το ληστικό τραπεζικό σύστημα έχουν συμπράξει στη δημιουργία ενός απαγορευτικού πλέγματος για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, υπάρχουν πέντε-έξη εκατομμύρια που είναι δυνητικοί ακροατές, ιδίως αυτή την περίοδο που δεν υπάρχουν πλέον δημεγέρτες τσάμπα μάγκες με τα λεφτά της τότε ΕΟΚ. Η μαγκιά είναι σε συνθήκες πληροφοριακού αποκλεισμού, μέσα σε αυτό το ιδιότυπο MATRIX του νεοΕλληνικού παραλογισμού, να προσεγγιστεί αυτός ο κόσμος και να αφυπνιστεί. ¨Οπως μου έλεγε και ένας φίλος αρχιτέκτονας, υπάρχει ένα “window of opportunity” γύρω στους έξη μήνες. Αν αυτό χαθεί, καλό 2015. Change agents υπάρχουν. Είναι όλα αυτά τα παιδιά που διαβάζουν, σερφάρουν στο διαδίκτυο, έχουν μόλις γυρίσει “από Αγγλία” και “από Αμερική” με ένα πτυχίο στο χέρι, όπως και των αναλόγων σχολών της ημεδαπής, και αγωνίζονται με το σταυρό στο χέρι να βρούν δουλειά, νοιώθοντας το πρώτο δάγκωμα της ζουγκλοειδούς “Ελληνικής πραγματικότητας” πλέον στο πετσί τους ενώ οι μεγαλύτεροι τους τους λένε με κυνισμό “εδώ είναι Βαλκάνια”, για Μπάρμπες στην Κορώνη" και άλλες αηδίες.

Μπορoύμε να απeυθυνθουμε σε όλους αυτούς που είναι ακόμα φρέσκιοι ιδεολογικά; νέοι στην ψυχή; Που ακόμα περιμένουν; Ανεξαρτήτως ηλικίας;

Εκεί είναι η ουσία.

Ανώνυμος είπε...

ΣΠΑΣΤΕ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΤRIX. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ. Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥΣ!!!

George Bourchas είπε...

Κύριε Λαζαρίδη

Επιτρέψτε μου κάποιες γενικές επισημάνσεις, που ελπίζω σε ένα ικανοποιητικό βαθμό να απαντήσουν στους προβληματισμούς σας, προσθέτοντας ότι οι επισημάνσεις μου αυτές είναι αυστηρά προσωπικές.

1. Λέτε κ. Λαζαρίδη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσετε εξ αρχής είναι το εξής: είστε liberal, ή libertarian;».

Θα σας έλεγα ότι στη «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» αναμφίβολα «χωράνε» και οι δύο. Τέτοιοι ιδεολογικοπολιτικοί διαχωρισμοί στην Ελλάδα, δυστυχώς, αποτελούν επί του παρόντος πολιτική πολυτέλεια, που θα οδηγούσαν στην πολυδιάσπαση των φιλελεύθερων δυνάμεων. Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη:

«Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία για να κρατηθούν ή να ανέλθουν στην εξουσία συνέπλευσαν τις περισσότερες φορές με τον λαϊκισμό, ασπάστηκαν στην πλειοψηφία τους τον κρατισμό, την θρησκοληψία και τον αντιαμερικανισμό, δαιμονοποίησαν στο σύνολο τους τον φιλελευθερισμό και εγκατέλειψαν κάθε ιδεολογική αναζήτηση στο εσωτερικό τους, για να μετατραπούν τελικά σε ιδεολογικά και πολιτικά αφυδατωμένους μηχανισμούς νομής της εξουσίας. Στην πορεία αποϊδελογικοποίησης τους, τμήματα τους συχνά ταυτίζονται με τις ιδεοληψίες του “φαιοκόκκινου” μετώπου που έχει συμπτυχθεί από στελέχη της, την άκρα δεξιά, το ΚΚΕ και την περί τον αρχιεπίσκοπο ιεραρχία της Ελλαδικής εκκλησίας. Η δυναμική του μετώπου αυτού, αν συνεχίσει αυξάνουσα και κρυσταλλωθεί πολιτικά σε ενιαίο φορέα, θα μπορούσε σε περιόδους κρίσης να θέσει σε κίνδυνο τις ατομικές ελευθερίες, την θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες».

Εδώ λοιπόν βρίσκεται ο αντίπαλος της «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» και η καταπολέμησή του αποτελεί την πρώτη και κύρια προτεραιότητα της με την ενότητα όλων των φιλελεύθερων κάθε τάσης.

2. Αναρωτιέστε επιπλέον: «Έχετε κάποιους λόγους να πιστεύετε ότι η «Φιλελεύθερη Συμμαχία» θα έχει καλύτερη τύχη από τους Φιλελεύθερους;»

Πάρα πολλούς, τους έχω αναφέρει κατά καιρούς σε γραπτά μου, δεν επιθυμώ να ανοίξω παλιές πληγές. Θα σας έλεγα μόνο ότι «Οι φιλελεύθεροι», παρότι μικρό κόμμα, εμφανίστηκαν όχι στο πρόγραμμά τους, αλλά σε επίκαιρα και εξέχοντα καυτά πολιτικά ζητήματα της τότε εποχής με «στρογγυλό» και καθόλου «αιχμηρό» πολιτικό λόγο. Πιστεύω επίσης ότι στην επιτυχία της τωρινής προσπάθειας θα συμβάλλει τα μέγιστα το διαδίκτυο.

gb είπε...

Κατ αρχήν η ανάλυση περί φαιοκόκκινων εντοπίζεται και στη πολκιτική μας πραγματικότητα, με τη διαφορά ότι σε αυτή συμμετέχουν και οι φιλελευθεροι.
Η επίκληση ως διαχωριστικής γραμμής τον αντιαμερικανισμό δεν αρκεί, π.χ. η ελληνική ιδιωτική οικονομία αν υποθέσουμε ότι προσομοιάζει σε σικελική, ή βαλκανική, ή κρατικοδίαιτη, αρμοδιότεροι όλων να την αξιολογήσουν είναι οι γνώστες της αμερικανικής οικονομίας και φιλελεύθεροι. Αντ αυτού, καταγίνονται με το κράτος και το δημόσιο με το ιδιωτικό δίκαιο, οριοθετώντας την ελληνική πολιτική μεταξύ 5 εκ. μη δημοσίων λειτουργών και των λοιπών. Δεν αλλάζει τίποτε άν δημιουργηθεί ένα ακόμη λόμπυ υποστήριξης του ιδιωτικού τομέα, κυρίως διότι ωφελεί τον αντίπαλο τον οποίο δήθεν αντιπαλεύει.
Οι πολίτες δεν είναι αφελείς και το ποτάμι των πολιτικών τους εμπειρειών δεν γυρίζει πίσω. Ο μονος δρόμος να αποκτήσει μία πολιτική κίνηση την Εμπιστοσύνη, προέρχεται απο την κριτική και την αξιολόγηση αυτών που είναι σύμμαχος και υποστηρικτής, με αυτοκριτική, όχι με αλαζονεία να προσυλητίζει τον αντίπαλο. Αν βέβαια επιμένει να διαμορφώσει ένα αντίπαλο πόλο ισχυρό να αντιπαλεύει τον φαιοκόκκινο, μη ψάχνει για Πάντσο Η ιστορία του Θερβάντες επαναλαμβάνεται με μοναχικούς Δον Κιχώτες.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται ο αντίπαλος της «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» και η καταπολέμησή του αποτελεί την πρώτη και κύρια προτεραιότητα της με την ενότητα όλων των φιλελεύθερων κάθε τάσης.

gb είπε...

Dιόρθωση δικτυακού λάθους, η τελευταία παραπάνω παράγραφος ανήκει στον προλαλήσαντα Γ.Μπούρχα, και αποτέλεσε την αφορμή και όχι μόνη για το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

θα εχει γελιο οταν θα αρχισουν να βγαινουν αποψεις της διοικουσας επιτροπης απο το παρελθον.
Ναι στον πολεμο του Ιρακ
Η φιλοσοφικη θεωρηση κατα Ροουλς για την επεμβαση στο Ιρακ (Μπουρχας)
Υπερ του ασυλου του πανεπιστημιου
Υπερ της επεμβασης στο Κοσοβο απο το ΝΑΤΟ
Διευρυνση της ΕΕ οταν η ΕΕ το σκεφτεται πολυ σοβαρα να κανει αλλη
Ο Ερντογαν ειναι ο νεος Κεμαλ
κλπ κλπ κλπ
Να δω μετα δηλωσεις μετανοιας για κανα ψηφαλακι!!!!
Αντε να παρετε και καμια ψηφο απο την ΟΑΚΚΕ μπορει και να κατεβειτε μαζι με Ουρανιο Τοξο.
Παντως καλη επιτυχια να μην φανω και μικροψυχη

Ανώνυμος είπε...

Ποιός γράφει;
..... "Δημιουργήθηκε σιγά σιγά η ψευδαίσθηση πως ο
ανθρώπινος νους μέσω του κριτηρίου του ορθού Λόγου, ότι τάχα μπορεί
συνειδητά να καλυτερεύει, να απορρίπτει ή να εγκθιδρύει νέους θεσμούς.
Γίνεται εμφανές για ποιο λόγο στράφηκε το ενδιαφέρον των κοινωνικών
επιστημών στο συγκεκριμένο, γνωστό, ηθελημένο και σκόπιμο. Σημαντικό
ίσον λογικά αποδείξιμο άρα προτιμητέο (3).

Αυτό που ο Hayek έβλεπε ως αλαζονικό ανθρωπομορφικό και ονόμασε μοιραία έπαρση (4). Είναι η πλάνη ότι μπορεί η, έστω και ορθολογική, διανοητική προσπάθεια ένος ατόμου ή μιας ομάδας να προβλέψει τα αποτελέσματα και τις κατευθύνσεις εκατομμυρίων αυτόνομων έλλογων ανθρώπων. Αυτήν την πλάνη κατακεραυνώνει ο Popper όταν επιτίθεται για τον ιστορικισμό (5) και στις κατασκευαστικές θεωρίες (6).

Αυτή η γοητευτική αλαζονία χαρακτηρίζει κάθε ιδεολογικό σύστημα που περιορίζει την ατομική ελευθερία προς όφελος κοινών σκοπών και οραμάτων,".......

Αυτά γράφονται από Mr Roark, August 05, "Εξελικτικός Ορθολογισμός",

Εχω την αίσθηση ότι διαβάζω την Αντί-Διακήρυξη της Φ.Σ ή κάνω λάθος;

Roark είπε...

Μάλλον κάνεις λάθος και δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Ξαναπροσπάθησε.

George Bourchas είπε...

Αγαπητή μου ανώνυμη κυρία
Καταρχάς να σας εξομολογηθώ ότι πάντα εκστασιάζομαι και χαίρομαι με τον γυναικείο γέλωτα αλλά και …το γυναικείο βογκητό!

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις ευχές σας αλλά και για τον αιχμηρότατο λόγο σας, που μου δίνει αφορμή για τούτη τη σύντομη παρέμβαση.

Οι προσωπικές μου απόψεις για όλα τα θέματα που θίγετε είναι καταγεγραμμένες αναλυτικά και με επιχειρήματα στο προσωπικό μου ιστολόγιο.

Αναγκαία μόνο μια διευκρίνιση στα όσα αναφέρετε για το πανεπιστημιακό άσυλο, που δεν περιέχεται στο προσωπικό μου ιστολόγιο.

Εάν επρόκειτο ποτέ να διαλέξω μεταξύ της πλήρους κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και της σημερινής κατάχρησής του από μερικούς ανεγκέφαλους θα τασσόμουν αναφανδόν υπέρ της διατήρησής του ως έχει, επειδή ο βαθμός κατοχύρωσης της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα είναι ατελέστατος.

Πολύ ορθά ως εκ τούτου η ιδρυτική διακήρυξη της «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ» προβλέπει:

«Επαναπροσδιορισμός της έννοιας του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να κατοχυρώνεται μέσω αυτού αποκλειστικά η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση, η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η ελευθερία της έκφρασης στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι η ατιμώρητη τέλεση εγκληματικών πράξεων».

Ελπίζω μελλοντικά να μου δοθεί η ευκαιρία για τα άλλα θέματα που θίγετε με την παρέμβασή σας, να ακούσω όχι μόνο τον γέλωτά σας, αλλά και τα αντεπιχειρήματά σας.

Ανώνυμος είπε...

Προς Κυριο Γιωργο Μπουρχα

ελπιζω ο εκστασιασμος σας με τα γυναικεια βογκητα να εχει να κανει με γυναικειους οργασμους, στους οποιους θα με βρειτε απολυτα συμφωνη.
Σκοπος της παρεμβασης μου δεν ηταν να δειξω οτι οι αποψεις σας οπως και αλλων μελων ειναι κρυμμενες, αντιθετα ειναι γνωστες, πολυ γνωστες για τους περι των μπλογκ παροικουντας. Απλα το ερωτημα μου ειναι, μαλλον η απορια μου ειναι τι θα πειτε αν ποτε σας καλεσουν να πειτε την αποψη σας για το Ιρακ. Θα την μαζεψετε πισω? Η ως γνησιοι πωλημενοι (οχι οικονομικα δεν τα παιρνετε απο καπου αυτο το πιστευω ακραδαντα) θα βγειτε και θα πειτε. Ναι ως φιλελευθερη συμμαχια καποιοι ταχθηκαμε υπερ του πολεμου στο Ιρακ και συνεχιζουμε να προσευχομαστε στον καλο θεο της Αμερικης να νικησουν και να γυρισουν σωα τα τεκνα της Αλαμπαμας που κατατασσονται γιατι δεν εχουν να πληρωσουν τους τοκους του φοιτητικου τους δανειου.

George Bourchas είπε...

Κυρία μου

Χαίρομαι που σας βρίσκω απόλυτα σύμφωνη με τον εκστασιασμό μου, που αναφέρετε!

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να «μαζέψω» την άποψή μου για το θέμα του Ιράκ, ούτε καμία άλλη. Τις απόψεις μου τις αλλάζω μόνο με τη πειθώ του άλλου βάσει επιχειρημάτων και όχι με βάση το αν «πουλάει πολιτικά», γιατί τότε δικαιολογημένα θα προκαλούσα όχι τον γυναικείο σας γέλωτα, αλλά την χλεύη.

Επ’ ευκαιρία, να σας παραθέσω κι έναν αρκετά γλαφυρό διάλογο μεταξύ πασίγνωστων διαφωνούντων συζύγων για το θέμα του Ιράκ:

http://www.opinionjournal.com/editorial/feature.html?id=110008690

Mr. Friedman here shifted focus. "What's really killed the Republican Party isn't spending, it's Iraq. As it happens, I was opposed to going into Iraq from the beginning. I think it was a mistake, for the simple reason that I do not believe the United States of America ought to be involved in aggression." Mrs. Friedman--listening to her husband with an ear cocked--was now muttering darkly.

Milton: "Huh? What?" Rose: "This was not aggression!" Milton (exasperatedly): "It was aggression. Of course it was!" Rose: "You count it as aggression if it's against the people, not against the monster who's ruling them. We don't agree. This is the first thing to come along in our lives, of the deep things, that we don't agree on. We have disagreed on little things, obviously--such as, I don't want to go out to dinner, he wants to go out--but big issues, this is the first one!" Milton: "But, having said that, once we went in to Iraq, it seems to me very important that we make a success of it." Rose: "And we will!"

Δεν είναι υπέροχη αυτή η Ρόζα;

Harry Peitsinis είπε...

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να τονιστεί ότι ένας μεγάλος αριθμος φιλελευθέρων (του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου) ήταν και είναι κατά της εκστρατείας στο Ιράκ και του γενικού πλαισίου στρατηγικής που επιτάσσει τέτοιες επεμβάσεις.

Να προδικάζει κανείς τη θέση του κόμματος στο θέμα του Ιράκ σημαίνει να αψηφά τις συγκεκριμένες απόψεις και το ειδικό τους βάρος στην τελική διαμόρφωση των κομματικών θέσεων...

Ας μη προτρέχουμε...

George Bourchas είπε...

Ποιος προτρέχει κύριέ μου!
Τόνισα και παραπάνω ότι οι απόψεις που εκφέρω είναι αυστηρά προσωπικές!
Η φιλελεύθερη συμμαχία δεν θα γίνει για να επιλύσει τα επιμέρους προβλήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής!
Άλλες είναι οι προτεραιότητές της και τις ανέφερα παραπάνω.
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει έστω κι ένα μέλος της φιλελεύθερης συμμαχίας που θα επιθυμούσε....να πάρουν διαζύγιο ο Μίλτον και η Ρόζα ή να μην ενισχύσουν το νέο πολιτικό εγχείρημα εξαιτίας της όποιας διαφωνίας τους στο θέμα του Ιράκ!

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Μπουρχα, εν αρχη να ξερετε οτι καθε γυναικα χαιρεται οταν βλεπει εναν αντρα να εμμενει στις αποψεις του. Ειστε πραγματικα γενναιος που δεν αλλαζετε την αποψη σας και το εννοω. Διοτι την χλευη την αντιμετωπιζετε και στις δυο περιπτωσεις. Ειτε μαζεψετε την αποψη σας οποου δειχνει δειλια, ειτε δεν την μαζεψετε οπου η χλευη θα εχει μια αντικειμενικοτητα (το να ειναι καποιος υπερ του πολεμου στο Ιρακ ειναι αστειο στην καλυτερη των περιπτωσεων). Σας συγχαιρω ειλικρινα για την εντιμοτητα σας και την γενναιοτητα σας να αντιμετωπισετε σε ενδεχομενα debates μια τετοια επιθεση απο τους αντιπαλους σας.
Γενικα πιστευω πως η ποιοτητα ενος κομματος χαρακτηριζετε απο την ποιοτητα των στελεχων του. Η ποιοτητα των πολιτικων αποψεων (και οχι σαν ανθρωπων διοτι σας σεβομαι και ειστε αξιολογοι σαν ανθρωποι) σας (και εννοω αρκετων στο κομμα, δεν προσωποποιω στον κυριο Μπουρχα) χαρακτηριζει και την ποιοτητα ενος κομματος. Σαφεστατα δεν θα λυσετε τα αινιγματα της αμερικανικης πολιτικης, αλλα απορω ποια θα ειναι η θεση σας σε αναλογες περιπτωσεις. Αν δικαιολογησετε (το κομμα) αν οχι με τον Ροουλς αλλα με οποιον προτιματε τον θανατο και τον ακρωτηριασμο παιδιων και ενηλικων (ως ωδυνες ενος νεου κοσμου κατα καποιο αλλο μελος σας) απορω τι ειδους κοινωνικη μηχανικη ειστε διατεθημενοι να κανετε και σε αλλα θεματα.

Ανώνυμος είπε...

Την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας πόσοι από τον "προοδευτικό χώρο" και "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις" είπαμε ότι την καταδίκασαν; Η μήπως η ευαισθησία μας εξαντλείται στη γραφικότητα του να χαρακτηρίζουμε "αποπυρηνικοποιημένες" ζώνες διάφορους δήμους;

Και σημειωτέον ότι διαφωνώ με την πολιτική Μπούς.

Αλλά ξέχασα, ο διάλογος είναι ωφέλιμος για άλλους πολιτικούς σχηματισμούς μόνο οταν υπάρχει συμπνοια

Ουαιoυαι ημίν γραμματείς και φαρισαίοι yποκριται, οι την κάμηλον καταπίνοντες και τον κώνωπα δυϊλίζοντες...

Ανώνυμος είπε...

Να διαχωρίσουμε κάτι: Επειδή η Φ.Σ. προβλήθηκε από την παρούσα σελίδα, δε σημαίνει πως όλοι εδώ είμαστε αυτομάτως Φ.Σ. ή οτιδήποτε λεχθεί -ή έχει ήδη λεχθεί- αποτελεί θέση της εν λόγω παράταξης.
Ένας ενδεχόμενος πολιτικός αντίπαλος (ή ένας λαϊκιστής δημοσιογράφος) βέβαια άλλο που δε θα 'θελε κόβωντας και ράβωντας από τα blogs να κρατήσει μόνο αυτά που του χρειάζονται για να σε προσβάλλει.
Συμφωνώ με τον gm ,πολύ γόνιμος αυτός ο διάλογος δε αλλά εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν. Αφήστε τους ανθρώπους να αναλύσουν τις θέσεις τους και μετά κρίντε τους.
Επίσης συμφωνώ ότι άσχετα με τους σταυρούς ,το σημαντικό είναι να ακουστούν απόψεις που δεν εκπροσωπούνται πουθενά.

Ανώνυμος είπε...

Ας φτάσει η Φ.Σ να προσκληθεί σε debate ή να προκαλέσει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων που θα αναζητήσουν τις απόψεις μελών τις σε blogs, και νομίζω ότι θα έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες!! (της το εύχομαι βέβαια ολόψυχα)

Όσον αφορά το Ιράκ και τους (λίγους) όπως εγώ που το επικρότησα. Σίγουρα η εξέλιξη είναι μακράν πιο τραγική απ'ότι είχαμε φανταστεί.

1. Οι Αμερικανοί έκαναν πολλά στρατηγικά λάθη στη διάρκεια της κατοχής που εκ των υστέρων διαπιστώνει κανείς πως δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει. Αυτό φυσικά δεν είναι άλλοθι για να πω πως αν δεν είχαν κάνει λάθη θα είχαμε διαφορετική εξέλιξη.

2. Πάντως πιστεύω ότι το τελικό ισοζύγιο θα πρέπει να το κρίνουμε μετά από αρκετά χρόνια, δεκαετίες ίσως. Αν (μεγάλο ΑΝ), έστω και μετά τον αιματηρότατο εμφύλιο, προκύψει ένα σχετικά σταθερό και δημοκρατικότερο καθεστώς απ'ότι του Σαντάμ το ισοζύγιο θα είναι θετικό. Το καθεστώς Σαντάμ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αν δεν υπήρχε έξωθεν παρέμβαση θα παρέμενε για δεκαετίες μέσω των γιών του και μόνο να εικάσουμε μπορούμε τις συνέπειες που θα είχε. Αν προβάλουμε πάντως με βάση την εμπειρία των 30+ ετών κυριαρχίας του, μπορούμε να εκτιμήσουμε εκατομμύρια θύματα στο Ιράκ και τους γείτονές του. Θέλω να πω αγαπητή ανώνυμη, πως και η απραξία της Δύσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακρωτηριασμένα παιδιά κλπ. φρικαλεότητες, άρα δεν αποφεύγεις το δίλημμα.

4. Μιλώντας για εμένα προσωπικά, ο βασικότερος λόγος που υποστήριξα τον πόλεμο είναι ότι (εκτίμησα πως) τον επιθυμούσε η πλειοψηφία των Ιρακινών. Έίναι νομίζω αδιαμφισβήτητο πως αυτό ήταν ακριβές (ότι δηλαδή το 2003 η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρακινών επιθυμούσε την επέμβαση). Έχει φανεί άμεσα από πολλαπλές έρευνες διαφόρων οργανισμών στο μεταπολεμικό Ιράκ καθώς και έμμεσα από τη μαζικότατη συμμετοχή του λαού τους στην προσπάθεια οικοδόμησης δημοκρατίας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Αν επομένως κάναμε λάθος, μπορούμε για να ελαφρύνουμε τις τύψεις μας να έχουμε τουλάχιστον την παρηγοριά ότι είμαστε στην ίδια κατηγορία με την πλειοψηφία των άμεσα ενδιαφερόμενων.

Ανώνυμος είπε...

Φιλελεύθερη Συμμαχία: Φίλε, σε γαμάνε στους φόρους που πάνε σε τσέπες αγρόμισθων κομματό(κοπρό)σκυλων, σου τρώνε τη δουλειά οι γλύφτες και οι κολλητοί, έχουν κάνει τη χώρα μπουρδέλο, τα πάντα διαλύονται. Πρέπει να κάνουμε κάτι.

Ανώνυμος(-η) έλληνας(-ίδα): Ναι, αλλά εσείς ήσασταν υπέρ της επέμβασης στο Ιρακ.



Αυτή είναι η μοίρα μας. Είχα υπογράψει την ιδρυτική διακύρηξη των Ταύρων, αλλά τώρα δεν έχω ούτε το χρόνο ούτε το κουράγιο. Καλή επιτυχία πάντως, αν και δε νομίζω να ξεπεράσετε ποτέ τα όρια μιας λέσχης. Μακάρι να κάνω λάθος. Το μόνο που μπορώ να δώσω πλέον είναι η ψήφος μου και η υπεράσπιση των ιδεών μας στις συζητήσεις και στην πράξη, όπου με παίρνει γιατί εδώ που ζούμε πρέπει να ξεσχίζουμε καθημερινά τις αρχές μας για να επιβιώσουμε.

Με αγάπη, και με τις πιο θερμές μου ευχές.

cobden είπε...

Μετα από αρκετές μέρες χωρίς πρόσβαση στο net, σήμερα διάβασα για αυτή την πρωτοβουλία!!Ολόψυχα καλή επιτυχία!

Takis Alevantis είπε...

Έλαβα και αφού μελέτησα με ενδιαφέρον την Ιδρυτική Πολιτική Διακήρυξη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας σας γνωστοποιώ τις απόψεις μου.

Κατ’ αρχάς η 15-σέλιδη διακήρυξη είναι κουραστική στην ανάγνωση, βρίθει ασυνεπειών και αντιφάσεων και το πρώτο μέρος της (Μεταπολιτευτική περίοδος:ένας απολογισμός) θυμίζει περισσότερο μανιφέστο τύπου 17 Νοέμβρη παρά σοβαρή πολιτική διακήρυξη αρχών. Μάλιστα, κάποια επικριτικά τμήματα είναι διατυπωμένα με πολύ επιθετικό ύφος και είναι σίγουρο ότι θα συνασπίσουν μεγάλες ομάδες κατά της ΦΣ (π.χ. γιατρούς, δημόσιους υπαλλήλους, μηχανικούς) που κατηγορούνται συλλογικά ως προνομιούχες παρασιτικές ομάδες και τους αποδίδονται οι ευθύνες για «αμαρτίες» άλλων.

Στη συνέχεια, το κεφάλαιο με τα «Στοιχεία πολιτικού προγράμματος» δημιουργεί περισσότερες επιφυλάξεις αντί να συνεγείρει και να ενθουσιάζει.

1. Η εφαρμογή ελεύθερου ανταγωνισμού προϋποθέτει ισχυρό και αδιάφθορο κράτος που θα τον επιβάλλει. Δυστυχώς, η διακήρυξη δεν αναφέρει τίποτα για το πώς θα δημιουργηθεί το κράτος αυτό – θεωρεί, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου πως όταν εφαρμοστεί το προτεινόμενο πρόγραμμα θα λυθεί ως δια μαγείας και το μεγάλο πρόβλημα της διαφθοράς. Επίσης δεν αναφέρει παρά πολύ αργότερα (σ. 13) την υποχρέωση για την καθολική υπηρεσία, η οποία στη σύγχρονη Ευρώπη είναι συνυφασμένη με τον ελεύθερο ανταγωνισμό, την απελευθέρωση των αγορών και την μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κράτους.

2. Η πρόταση για διανομή της κρατικής περιουσίας (αλήθεια τον Παρθενώνα ποιος θα τον πάρει;) χωρίς εγγύηση για αδιάφθορο κράτος, θα ευνοήσει σίγουρα τους «παρασιτικούς προνομιούχους» τους οποίους όμως η ΦΣ θέλει να εξαλείψει.

3. Η κατάργηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων χωρίς την δημιουργία ισχυρών, αδιάφθορων και υψηλού επιπέδου κρατικών υπηρεσιών, που θα πραγματοποιούν τους προτεινόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους, φαντάζει τελείως ουτοπική – ίσως θα ήταν καλύτερα να προταθεί η «απλοποίηση» των διαδικασιών. Ξανά φαίνεται πως θα ευνοηθούν οι προνομιούχοι σε βάρος των αδαών.

4. Τη στιγμή που ακόμη και το κάπνισμα απαγορεύεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ (Ιρλανδία, Γαλλία κλπ.), τη στιγμή που οι Κάτω Χώρες διαπιστώνουν ότι η απελευθέρωση της κάνναβης (μόνον και όχι όλων των ουσιών) δεν έφερε τα καλύτερα αποτελέσματα, η ΦΣ προτείνει την αποποινικοποίηση της χρήσης των τοξικοεξαρτητικών ουσιών, χωρίς διακρίσεις. Εδώ η πρόταση δεν είναι μόνο ουτοπική αλλά και τελείως ανεδαφική και επικίνδυνη – άσε που δημιουργεί αμέσως αισθήματα απόρριψης και γελοιοποίησης σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού (γονείς, θρησκευόμενους, κλπ.) ακυρώνοντας έτσι τις υπόλοιπες θετικές προτάσεις του συγκεκριμένου κεφαλαίου.

5. Η προτεινόμενη οικονομική ανεξαρτησία της εκπαίδευσης, με κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των εκπαιδευτικών δημιουργεί το ερώτημα «Και ποιος θα πληρώνει;» Η ελευθερία εγγραφής σε συνδυασμό με την «κατά κεφαλή» χρηματοδότηση και την απουσία αναφοράς σε κριτήρια ποιότητας (σε συνδυασμό και με την απουσία αναφοράς της παραπαιδείας) μοιάζει να αποτελεί διακήρυξη για αναρχία και περισσότερη αμορφωσιά. Και ποιες είναι οι αδιάφθορες κρατικές υπηρεσίες που θα επιφορτιστούν με την αυστηρή εφαρμογή των σχετικών νόμων; Όσο για την κατάργηση της θητείας και τη μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο εκτιμήθηκε το σχετικό κόστος όχι μόνο για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

6. Η καθιέρωση της αγγλικής ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους, είναι ίσως η μόνη πρόταση που μπορεί να συνδεθεί πραγματικά με το λογότυπο της ΦΣ, την προτομή του Αδ. Κοράη. Πράγματι ο Αδ. Κοραής θα ήταν υπερήφανος που η ΦΣ κατανόησε τόσο καλά τους αγώνες του για ελευθερία και γλώσσα. Αλλά δεν είχε προτείνει ο καημένος ένα έθνος Γραικογάλλων; Μήπως λοιπόν εννοούσε αντί για την αγγλική γλώσσα να γίνει επίσημη η γαλλική;

7. Στο κεφάλαιο της κοινωνικής ασφάλισης το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι αν η ΦΣ έχει κάνει οικονομική ανάλυση των προτάσεων της και του αντίκτυπού των στην οικονομία. Ιδίως με τη μείωση της δημογραφικής βάσης αυτών που συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

8. Στο κεφάλαιο Δικαιοσύνη είναι προφανές ότι η ΦΣ έχει εξασφαλίσει την συνεργασία του Χάρυ Πότερ. Μόνο με τη βοήθεια του είναι δυνατή η κατάργηση της πολυνομίας χωρίς σχέδιο, ανάλυση κόστους, πρόγραμμα. Από την άλλη πλευρά η ΦΣ θα έπρεπε πριν δημοσιεύσει την διακήρυξή της να την αναλύσει και να εντοπίσει ποια σημεία της αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, στο κοινοτικό και διεθνές δίκαιο. Τέλος η δημιουργία ελεγκτικών υπηρεσιών στα υπουργεία είναι μια καλή συνταγή πλήρους αδιαφάνειας που έχει ήδη δώσει πολύ αμφιλεγόμενα αποτελέσματα όπου έχει εφαρμοστεί, αφού ελέγχων και ελεγχόμενος ταυτίζονται.

9. Η ΦΣ απαιτεί από την ΕΕ να γίνει αποτελεσματικότερη αλλά λίγο πιο κάτω αναιρεί την απαίτηση αυτή αφού θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να δρα μόνον όπου αυτή της η δράση ενθαρρύνει τις δράσεις των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών διοικήσεων. Αυτό βέβαια είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ένωσης – όλα τα κράτη τη θέλουν υπηρέτη δικό τους και όχι συνεργάτη στην προσπάθεια υπηρέτησης του πολίτη.

Και ερχόμαστε στα συμπεράσματα. Όταν όλα τα παραπάνω υλοποιηθούν μαγικά μέσα σε έναν κόσμο αμόρφωτων, διεφθαρμένων, προνομιούχων παρασιτικών ομάδων ξαφνικά ο κόσμος θα αλλάξει και όλοι θα γίνουν αδιάφθοροι άγγελοι. Μάλιστα γίνεται επίκληση στις ικανότητες των στελεχών της ΦΣ που έχουν πληρώσει σημαντικό κόστος στη διαμάχη τους με το κατεστημένο, αλλά αυτό γεννά άλλα ερωτήματα (δεν είναι λοιπόν απλοί πολίτες όπως αναφέρεται στην αρχή; τι υπέστησαν; μήπως το όλο εγχείρημα έχει άλλα κίνητρα;).

Η ΦΣ αναφέρει επίσης ότι προτίθεται να αποδείξει πως μια σειρά από ιστορικές φυσιογνωμίες υπήρξαν υπέρμαχοι του φιλελευθερισμού. Άραγε γιατί προτίθεται; Αν υπήρξαν ας αναφερθούν τα επιχειρήματα εδώ και τώρα. Αν δεν υπήρξαν, γιατί πρέπει να καταρτιστεί μια ολόκληρη μυθολογία κατόπιν εορτής;

Τέλος, μετά από ένα ακόμη μανιφέστο τύπου 17 Νοέμβρη, η ΦΣ μας καλεί να παλέψουμε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισονομία, κλπ. κλπ. ανατρέποντας την ιδεολογική ηγεμονία και την πολιτική εξουσία … αλλά στη ανάγκη συνεργαζόμενοι με ιδεολογικά και πολιτικά αφυδατωμένους μηχανισμούς της εξουσίας (κόμματα), τμήματα των οποίων συχνά ταυτίζονται με τις ιδεοληψίες ενός φαιοκόκκινου μετώπου, τα οποία συμπλέουν με τον λαϊκισμό, ασπάζονται στην πλειοψηφία τους τον κρατισμό, την θρησκοληψία και τον αντιαμερικανισμό. Αλήθεια σε ποιους απευθύνεστε;

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε δεν πρόκειται να συνυπογράψω τη διακήρυξή σας, παρόλο που συμπαθώ ιδιαίτερα τις φιλελεύθερες απόψεις, στα πλαίσια ενός ευνομούμενου και αδιάφθορου κράτους, την ανάληψη της προστασίας των δασών από τους ιδιοκτήτες τους, την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών πάσης φύσεως και της ισχύουσας νομοθεσίας, τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και την ισονομία / ισοπολιτεία για όλους, την αναβάθμιση της παιδείας (ως πρώτη προτεραιότητα κάθε σωστού πατριώτη), την διδασκαλία ξένων γλωσσών από το δημοτικό, την αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των πασχόντων και των ηλικιωμένων, το χωρισμό Εκκλησίας και κράτους και φυσικά την Ευρωπαϊκή ενοποίηση (για την οποία και εργάζομαι εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια) και τη Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μου.

Φιλικά,

Zoros είπε...

@takis alevantis
Φίλε Τάκη, συμφωνώ μαζί σου σε αυτά που γράφεις.
Δεν είναι όμως μια αρχή αυτή η πρωτοβουλία? Νομίζω πως βρίσκονται στο σωστό δρόμο, παρά τα όποια λάθη επισημαίνεις.
Γιατί δεν τους βοηθάς με την εμπειρία σου να φτιάξουν μια καλύτερη διακήρυξη?

Takis Alevantis είπε...

@Zoros - μα αυτό ακριβώς έκανα.

gb είπε...

Μήπως αντί διακήρυξης η οποια δικαίως διχάζει ως ιδεολογ-ισμός, αξίζει ένα πρόγραμμα κυβερνητικής τακτικής και στρατηγικής ορισμένου χρόνου;

Zoros είπε...

@takis alevantis
"Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε δεν πρόκειται να συνυπογράψω τη διακήρυξή σας..."

Μάλλον παρανόησα το παραπάνω ως απόλυτη άρνηση.

Φίλοι της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, προχωρήστε στις αλλαγές που επισημαίνει ο Τάκης Αλεβαντής και συμμετέχω και εγώ στην πολύ ωραία ιδέα σας.

Ανώνυμος είπε...

Ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ των θέσεων των Φιλελευθέρων του 1999 και της ΦΣ του 2006? Προτίθεται να κάνει κανείς μία σχετική συγκριτική ανάλυση? Ενδιαφέρον θα είχε, ειδικά για όσους λένε ότι υποστήριξαν τους Φιλ. το 1999 αλλά δεν τους εξφράζουν οι απόψεις της ΦΣ.

Ανώνυμος είπε...

Oi upodeikseis tou k.Alevanti mono kaloproairetes den einai. Diasrevlonoun to arxiko keimeno kanountas paraloges genikeuseis kai stoxo exoun tin eironia, oxi tin veltiosi. Pos allios tha xaraktirizontan ta sxolia tou gia tin Akropoli?

To keimeno to upografoun 9 anthropoi kai skopo exei na mazepsei allous 200. Oxi na peisei tous ellines gia ta lathi tous.

Otan mazeutoun oi 200, autoi tha etoimasoun oloi mazi ta keimena pou tha apeuthinthoun stous upoloipous ellines.

Ego auto katalava, kai giauto tha summetexo. Vlepontas to pneuma tou k.Alevanti, pou den einai katholou kaloproaireto kai epoikodomitiko, mou fainetai oti kala kanei kai den upografei.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία!

Κυρίως καλή δύναμη στην αντιμετώπιση των λεγόμενων παρασιτικών ομάδων ;)

Με βρίσκετε σύμφωνο στο σύνολο σχεδόν της διακύρηξης με μία εξαίρεση τις αναφόρες στην "Παγκόσμια Ειρήνη".

Θεωρώ ότι η αναφορά στις ΗΠΑ στο ίδιο επίπεδο με τον ΟΗΕ και την ΕΕ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την παγκόσμια ειρήνη είναι ατυχής ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα Αμερικάνικη κυβερνητική πολιτική.

Εφόσον οι ιδέες που διακηρύτει η Φιλελεύθερη Συμμαχία συνάδουν με αυτές που θεμελιώνουν την Ε.Ε. και οι οποίες αντικρούωνται σε πολλά επίπεδα με τις αντίστοιχες Αμερικάνικες, δεν βρίσκω το λόγο της αναφοράς.

Κατανοώ ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικό παράγοντα της παγκόσμιας ισορροπίας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά επί του παρόντος και για το βραχυπρόθεσμο μέλλον οι ενδείξεις είναι αρνητικές. Θεωρώ ότι ο ντετερμινισμός που διακατέχει ολόκληρη την ιδρυτική διακήρυξη κάνει μία ελαφρά κοιλιά σε εκείνο το σημείο.

Πόσο μάλλον όταν η Ε.Ε. έχει ανάγκη από παρόμοια ενοποιητικά στοιχεία στην εποχή μας προκειμένου να υπενθυμίζουν τόσο στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς όσο και στους παγκόσμιους τις αξίες και τα οράματα της Ευρώπης του διαφωτισμού και της προόδου.

Επίσης, πόσο μάλλον όταν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ΟΗΕ.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Αλεβαντή, εγώ δεν θα στηρίξω ΦΣ διότι είμαι liberal democrat και στηρίζω ΝΔ, αλλά πάντως θεωρώ την κριτική σας για τις θέσεις της ΦΣ "ολίγον" αυστηρότατη...

Είναι εξίσου αυστηρή και η κριτική σας για τις θέσεις άλλων κομμάτων (π.χ. για τη συμβατότητα των θέσεων - προτάσεων πολιτικής τους με το κοινοτικό δίκαιο?)???

Και επιπλέον, το κοινοτικό δίκαιο, ελλείψει Ευρωσυντάγματος είναι (έστω και θεωρητικά) δυνατόν να αλλάξει. Δεν είναι πάγιο ούτε δεδομένο. Άρα γιατί πρέπει να "δεσμεύει" σώνει και καλά τις θέσεις ενός νέου και ριζοσπαστικού κόμματος? Είστε τόσο σίγουρος π.χ. ότι σε 10 χρόνια θα υπάρχει ακόμη η ΕΕ? Αποκλείετε την περίπτωση να έχει αποψιλωθεί σε ΕΖΕΣ? (υπέρ της ΕΕ και των Η.Π.Ε. είμαι, αλλά άλλο η ιδεολογία και άλλο η τεχνοκρατικότητα).

Ή αποκλείετε σε 10 χρόνια (π.χ.) να υπάρχει λιμπερτάριαν πολιτική πλειοψηφία σε Συμβούλιο, Ευρ. Κοινοβούλιο και Κολέγιο Επιτρόπων? (Εγώ θα προτιμούσα ALDE/ELDR πλειοψηφία, αλλά λέμε τώρα).....

(Η δε παρομοίωση του ύφους μέρους του κειμένου της ΦΣ με συγκεκριμένης "οργάνωσης" είναι πολύ "ΒΑΡΙΑ"....... )

Ανώνυμος είπε...

From www.andrianopoulos.gr:

"Το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στα πλαίσια μιας γενικότερης προσπάθειας για την λεγόμενη επανίδρυση του δημόσιου τομέα, έδωσε σχετικά πρόσφατα στη δημοσιότητα μια μελέτη με τον προκλητικό τίτλο Η Επιδίωξη της Απόλυτης Εντιμότητας .....

Το βασικό επιχείρημα των συγγραφέων εστιάζεται στην αποκάλυψη μετά από πολύχρονες εμπειρικές και με στατιστική στήριξη μελέτες, πως η καθιέρωση αυξανόμενων ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς αποδυναμώνει την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης κι αυξάνει, αντί να μειώνει, την διαφθορά!"

http://www.andrianopoulos.gr/articles/articles2006/717_alekadiafthora.htm

Αυτά για τους αντιμάχους του deregulation. Δεν αρκεί η απλούστευση διαδικασιών (admin. simplification). Συμφωνώ 100% με την έμφαση ΦΣ στην πάταξη της ΠΟΛΥΝΟΜΙΑΣ.

Roark είπε...

H απλούστευση των διαδικασιών δεν προτείνεται μόνο για λόγους διαφθοράς. Το κόστος των διαδικασίων δημιουργίας επιχειρήσεων και κατοχύρωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι ένας από τους βασικούς λόγους αποθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των επενδύσεων. Επίσης το κόστος αυτό της γραφειοκρατείας, χτυπάει δυσανάλογα βαριά τις μικρές επιχειρήσεις, αλλοιώνοντας τους όρους του ανταγωνισμού. Το έργο του Περουβιανού οικονομολόγου Χερνάντο Ντε Σότο είναι πολύ διαφωτιστικό για αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αλεβάντη (ή Αλεβαντή) πιστεύω ότι αν και διαθέτετε ωραίο χιούμορ όπως και πολιτικό λόγο ,είστε ομοίως γενικόλογος και εν μέρει υπερβολικός όπως κατηγορείτε τους αρθρογράφους της Φ.Σ. Το να παρομοιάζεται μια ιδρυτική διακήρυξη κόμματος με μανιφέστο της 17Ν είναι μάλλον άστοχο επιχείρημα. Υπήρξε ποτέ ιδρυτική διακήρυξη που να μην είχε προτρεπτικό και αγωνιστικό ύφος;
Αν και έχετε δίκιο σε πολλά σημεία ,το χάνετε σε άλλα όπως η αναφορά για την προτίμηση του Κοραή στη γαλλική (;)
Παρόλα αυτά χαίρομαι που αφιερώσατε τόσο χρόνο στην ουσιαστική επεξεργασία του κειμένου. Οι αναλυτικές λεπτομέρειες που ζητάτε θα σας δωθούν -υποθέτω- εν καιρώ ,αυτό ήταν μόνο μια αναφορά στις γενικές αρχές και όχι στη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον κ. Αλεβαντη ως προς το πρώτο κομμάτι της διακήρυξης το οποίο κάπως με ξένισε, παρότι κατά βάση ένιωθα πως συμφωνούσα. Ο λόγος είναι όχι γιατί νομίζω πως θα απωθήσει συγκεκριμένες ομάδες, αλλά ο αντίθετος: είναι εντονα καταγγελτικό (με τις συνεχείς επαναλήψεις του "παρασιτικού") αλλά και αρκετά γενικόλογο ώστε ο καθένας συμφωνεί θεωρώντας πως η κριτική αφορά κάποιον άλλο.

Στις συγκεκριμένες τώρα προτάσεις, με τις οποίες συμφωνώ σχεδόν στο σύνολό τους, και γι'αυτό σκοπεύω να υπογράψω τη διακήρυξη, οι παρατηρήσεις του κ. Αλεβαντη είναι υπερβολικά αυστηρές καθώς μιλάμε για μια σύντομη διακήρυξη αρχών (ο Ν. Δήμου την κατηγόρησε μάλιστα για υπερβολική έκταση!).

Ας συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές και μετά βλέπουμε για αναλυτικές προτάσεις υλοποίησής τους (έχουμε την εμπειρία άλλων χωρών και αν μη τι άλλο και οι φιλελεύθεροι του Μάνου διακρίθηκαν για την πληθώρα και τη λεπτομέρεια των προτάσεών τους).

Επί των βασικών θέσεων η κυριότερη επί της αρχής διαφωνία του κ. Αλεβαντη απ'ότι καταλαβαίνω είναι σχετικά με την αποποινικοποίηση των ουσιών. Και όμως, είναι βασική φιλελεύθερη αρχή η αυτοδιάθεση του σώματος του καθενός, ακόμα και αν κάποιος βλάπτει την υγεία του. Το κάπνισμα απαγορεύεται στις περιπτώσεις όπου βλάπτεται η υγεία άλλων (παθητικών καπνιστών), κάτι απόλυτα λογικό.

gb είπε...

@ G.Sarig. & Roark,
και οι "πυραμίδες" οι οικονομικές και κυρίως οι πολιτικές από κάτω κτίζονται. Αλλοι, χάσανε πολλα περισσότερα με το σύνθημα δεν χάνεται παρά τις αλυσίδες σας.
Επειδή τίποτε δεν έρχεται από παρθενογέννηση και λιγοστεύουν οι αφελείς, όποιος τολμά άς μας πεί τι εννοεί ο Μπλαίρ όταν λέει,
"Δεν υπάρχει δίλημμα, ανάμεσα στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά και την κοινωνικά δίκαιη πολιτική."
Χωρίς αυτή τη σύζευξη δεν προχωρά παρά η επιδίωξη να θαφτούν οι φιλελεύθερες αρχές απο τους υπερασπιστές και πάτρωνες της.

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

K.Aλεβαντή

Διάβασα με προσοχή το κείμενο σας και κατέληξα σε κάποια συγκεκριμένα σχόλια-παρατηρήσεις...΄


Στο ζήτημα της δικαιοσύνης η πολυνομία είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών. Οποιαδήποτε κίνηση αναδόμησης και απογραφειοκρατικοποίησης θα πρέπει να περιλάβει την κριτική επαναξιολόγηση πολλών νομοθετημάτων. Ακόμα και η "απλοποίηση" που ο ίδιος υποστηρίζετε άλλωστε πώς αλλιώς μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά με την αποσυμφόρηση του διοικητικού/δημοσίου δικαίου; Το να ζητά κανείς λεπτομερή αναφορά των καταργητέων διατάξεων είναι νομίζω υπερβολικό για τα δεδομένα μιας ιδρυτικής διακήρυξης.

Κατά δεύτερο θα ήθελα να σχολιάσω το ύφος σας επί του ιδρυτικού κειμένου. Θεωρώ πως μια διακήρυξη περιλαμβάνει συνήθως την ανάλυση της γενικής φιλοσοφίας των ιδρυτών, των στόχων και ενός γενικού (ξανατονίζω) πλαισιου στρατηγικής που θα ακολουθηθεί.

Τα ζητήματα που θίγετε είναι θέματα τακτικής και ειδικής πολιτικής πρακτικής, των οποίων και μόνο μια συνοπτική αναφορά θα απαιτούσε σελίδες επί σελίδων (πχ μια οικονομικη αναλυση του ασφαλιστικού προβλήματος). Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε πως οι οικονομικές αναλύσεις του δικαίου και των θεσμών είναι επιστημονικά έργα τόσο ειδικά που δεν μπορούν να αναφερθούν σε μια ιδρυτική διακήρυξη. Οσο για το ότι το κόμμα θα έπρεπε να φέρει επιστημονικά στοιχεία προτού δημοσιευσει την ιδρυση του, απορία μου γεννάται για το πώς θα μπορούσε να εκδώσει οτιδηποτε ένα ανύπαρκτο κόμμα...

Εξάλλου υπάρχει μια πλούσια και διαρκώς αναπτυσσόμενη βιβλιογραφία που αφορά τα συγκεκριμένα θέματα, από την οποία προφανώς οι συμμετέχοντες έβγαλαν τα συμπεράσματα τους και προχώρησαν στις πολιτικές τους προτάσεις. Αν δεν την γνωρίζετε ευχαρίστως να σας συστήσουμε σχετικά έργα...
Τον ειδικότερο πολιτικό λόγο το κόμμα θα τον αρθρώσει υποθέτω όταν αποκρυσταλλωθεί πλήρως οργανωτικά.

Οσον αφορά το ζήτημα των ναρκωτικών πρέπει να τονίσω ότι τα κριτήρια των πολιτικών επιλογών είναι συνήθως ιδεολογικά. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία η χώρα όπου εφαρμόζεται μια πολιτική αλλά το περιεχόμενο της. Σας υπενθυμίζω ότι είμαστε φιλελεύθεροι και υπ αυτήν την έννοια θεωρούμε τον κάθε άνθρωπο φορέα του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματος να επιλέξει ακόμα και αυτόν τον θάνατο του (δικαίωμα στην αυτοκτονία), πόσο μάλλον τη χρηση τοξικών ουσιών.

Η Γαλλία απ όσο ξέρω απαγορεύει βέβαια το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από την απαγόρευση του

Ανώνυμος είπε...

από την απαγόρευση της πράξης καθεαυτής.

Harry Peitsinis είπε...

τα παραπάνω σχόλια δικά μου, συγγνώμη για την πρόσκαιρη "ανωνυμία",τεχνικό το λάθος

Takis Alevantis είπε...

@Anonymous (17/10/06 19:59) - πράγματι σε δύο σημεία (δημόσια περιουσία και αγγλική γλώσσα) χρησιμοποίησα ειρωνία για να δείξω πως όπως είναι διατυπωμένες οι θέσεις της ΦΣ μπορεί να προκαλέσουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το θέμα είναι πως οι 191 που θα το προσυπογράψουν ως έχει δηλώνουν ότι συμφωνούν με αυτό ακριβώς το κείμενο. Κι ένα συμβόλαιο (που είναι και η βάση μιας μακροχρόνιας σχέσης) πρέπει να είναι ξεκάθαρο και όχι παραπλανητικό.

Συμμετείχα στην κίνηση του κ. Μάνου και αποχώρησα όταν μας ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με την ΝΔ. Και σίγουρα το γεγονός ότι κάθησα και έγραψα κριτική είναι από μόνο του καλοπροαίρετο. Αλλά αν υπογράψω ιδρυτική διακήρυξη κόμματος θα πρέπει να το κάνω γιατί έχω πεισθεί όχι γιατί πιστεύω.

@Kiwi - συμφωνούμε.

Demosthenes - όχι «ολίγον» αλλά «πολύ» αυστηρή, για ένα κόμμα που θέλει να υπογράψω την ιδρυτική του διακήρυξη, κι όχι απλώς να το ψηφίσω. Σίγουρα δε τίποτα δεν είναι πάγιο και δεδομένο αλλά και ο Α. Παπανδρέου μας έλεγε πως θα βγει από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ απλώς για να μαζέψει ψήφους. Και το μέλλον είναι αόρατον!

Roark - κοιτάξτε και στο kafka.be την προσπάθεια του Βελγίου να απλοποιήσει (και όχι να καταργήσει) τις διαδικασίες π.χ. αδειοδότησης νέας επιχείρησης.

Ναυάγιο - δεν κατηγόρησα κανέναν, απλώς σχολίασα. Εμένα πάντως μου θύμισε την 17Ν. Για την (ειρωνική) αναφορά μου στον Κοραή δες παραπάνω, για τους Γραικογάλλους εδώ.

kstamos - δες παραπάνω το σχόλιό μου στον Ανώνυμο και τον Δημοσθένη. Και δεν διαφωνώ ΜΟΝΟ με την αποποινικοποίηση των ουσιών. Οι ουσίες και το κάπνισμα βλάπτουν και την δημόσια υγεία γενικότερα.

Anonymous/Promitheus - δεν ζήτησα λεπτομερή αναφορά αλλά έδειξα ότι το κείμενο υπονοεί κάποιες καταργήσεις γενικών αρχών. Αυτό είτε οφείλεται σε κακή σύνταξη του ίδιου του κειμένου είτε πράγματι αποτελεί στόχο της ΦΣ και τότε πρέπει να αναφερθούν ονομαστικά.

Όσο για την διαφορά στρατηγικής και τακτικής νομίζω πως το κείμενο το ίδιο τα μπλέκει σε ένα θολό συμπίλημα που θυμίζει φοιτητικές συνελεύσεις της δεκαετίας του 1980. Από την άλλη πλευρά συμφωνώ πως δεν είναι δυνατό να γίνονται οικονομικές αναλύσεις σε αυτή τη φάση αλλά μπορεί να αναφερθεί π.χ. ότι ... με βάση μια οικονομική ανάλυση των επιπτώσεων του χ ή του ψ η ΦΣ θα προχωρήσει ....

Για τα ναρκωτικά διαφωνώ κάθετα. Η αποποινικοποίηση οδηγεί σε αύξηση της χρήσης και σε νέες μεθόδους εμπορίας που εξασφαλίζουν και την ατιμωρησία των διακινητών. Και αγνοείτε τη διάσταση από πλευράς δημόσιας υγείας - με βάση την οποία αιτιολογείται και η απαγόρευση του καπνίσματος.

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να χρησιμεύσουν στη νέα κίνηση και επαναλαμβάνω πως συμφωνώ με τις φιλελεύθερες απόψεις, όπως αναφέρω και στην τελευταία παράγραφο του προηγούμενου σχολίου μου.

Φιλικά

Takis Alevantis είπε...

Άνοιξα τα Άπαντα του Κοραή (έκδ. Μπίρη) και βρήκα το εξής ωραίο απόσπασμα (από επιστολή του στον Α. Κοντόσταυλο, 25.19.1822, τ. 2, σ. 203).

... Περί των οποίων μου χαρακτηρίζεις προσώπων, τους εγνώρισα προ πολλού, και τους εζύγισα καθ' ένα πόσον βαρεί. Τί θέλεις φίλε; «Άνδρ' αγαθόν γενέσθαι χαλεπόν, χερσί και ποσί και νόω τετράγωνον, άνευ ψόγου τεταγμένον», είπ' ένας από τους ποιητάς μας. Οι τετράγωνοι, παντού και πάντοτε εγεννήθησαν ολίγοι· οι πλειότεροι είναι στρογγύλοι και κατρακυλούν εδώ κι εκεί όπου τους κινήση η τύχη, ή όπου τους φυσήση του ιδίου συμφέροντος ο άνεμος ...

Αλήθεια, πως ταιριάζει αυτό με την θέση της ΦΣ για εκλογική συνεργασία με οποιοδήποτε, ακόμη και με τους διαφωνούντες; Άλλος ένας λόγος που καθιστά τουλάχιστον ατυχή την επιλογή του Α. Κοραή ως λογότυπου της ΦΣ.

Ανώνυμος είπε...

@ Takis Alevantis

"Demosthenes - όχι «ολίγον» αλλά «πολύ» αυστηρή, για ένα κόμμα που θέλει να υπογράψω την ιδρυτική του διακήρυξη, κι όχι απλώς να το ψηφίσω. Σίγουρα δε τίποτα δεν είναι πάγιο και δεδομένο αλλά και ο Α. Παπανδρέου μας έλεγε πως θα βγει από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ απλώς για να μαζέψει ψήφους. Και το μέλλον είναι αόρατον!"

I also participated in the Manos endevour in 1999. And I am not supporting FS (because I support ND for 2008, in 2012 I shall see), but I find many of the critiques that FS has received, some too harsh, some "unfair" and some simply uncalled for (yours I think is only "too harsh").

You say "ένα κόμμα που θέλει να υπογράψω την ιδρυτική του διακήρυξη, κι όχι απλώς να το ψηφίσω". Your point begs the following logical question: Did anyone ask you * personally * to sign it? If yes, I can understand your point. Otherwise, I am afraid I do not understand why the specific "ύφος" of your critique.

Regards

gb είπε...

Περί Κοραή, κ. Αλεβαντή,
Φαίνεται δε διαβάσατε το σχόλιο πρό μίας εβδομάδας. Καταλήγουμε να υπάρχουν πολλοί Κοραήδες, πρό κάθε χρήση. Ποιός είναι περισσότερο αληθινός, ποιός ωφελείται;
Αμφιβάλω άν το ποίημα που παραθέτετε,τό έγραψε πράγματι ο Κοραής. Υποθέτω να εγράφη απο άλλους οι οποίοι φροντίζουν να πλαστογραφούν και μετά θάνατον, όπως εμφανίζονται γραπτά του Β.Ουγκώ απο κληρονόμους"

At 13/10/06 10:44, gb said...
Α.ΚΟΡΑΗΣ και ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ,
μία περιεκτική παράγραφος απο τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο

" ..... υπεστήριζε ότι ενώ στην Αμερική υπάρχει πλήρης διάκριση αρμοδιοτήτων μεταξύ νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, εν τούτοις στην Ελλάδα υπάρχει μιά σύγχυση μεταξύ των εξουσιών αυτών. Η νομοθετική εξουσία που εκλέγεται από τον λαό, ταυτόχρονα ασκεί και την εκτελεστική εξουσία, δηλαδή οι βουλευτές είναι μέλη της Κυβερνήσεως, και επίσης η εκτελεστική εξουσία διορίζει τα υψηλόβαθμα μέλη της δικαστικής εξουσίας. Επί πλέον τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας (Κοινοβούλιο) εκλέγουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και η νομοθετική εξουσία (το Κοινοβούλιο) διορίζει τα μέλη «ανεξαρτήτων αρχών», καθώς και τα μέλη του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας. Αντίθετα ο Αδαμάντιος Κοραής υπεστήριζε ότι στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοσθή το αμερικανικό σύστημα δημοκρατίας, δηλαδή η σαφής διάκριση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Έγραφε ο ΚΟΡΑΗΣ: «Εις την παρούσαν της Ελλάδος κατάστασιν, το μόνον πολιτικόν σύνταγμα συμφέρον εις αυτήν είναι των Αγγλοαμερικανών το σύνταγμα». «Αρκεί ότι ευρίσκονται εις αυτό (το πολίτευμα) τα κυριώτερα, η διάκρισις, λέγω, και η απ’ αλλήλων ανεξαρτησία των τριών εξουσιών και η καλή έτσι εκλογή των αντιπροσώπων», η οποία τελικά έγινε κάθε τέσσερα χρόνια.
........................

Takis Alevantis είπε...

Μου έστειλαν προσωπικό ηλεκτρονικό μήνυμα, γι'αυτό και κάθισα να γράψω.

Roark είπε...

κ.Αλεβάντη, έχετε σε ένα σημείο απόλυτο δίκιο. Ότι για να υπογράψετε οτιδήποτε θα πρέπει πρώτα να πειστείτε. Και αντίθετα με πολλές άλλες κριτικές, δεν διακρίνω υστεροβουλία σε όσα εσείς λέτε.

Νομίζω ότι η βάση της διαφωνίας σας είναι διαφωνία αρχών. Αντιλαμβάνεστε τον φιλελευθερισμό διαφορετικά από τους συντάκτες της διακήρυξης και όσους συμφωνούν με αυτή. Αυτό δεν είναι ούτε κακό, ούτε περίεργο, ούτε κατακριτέο από κανέναν.

Το ζήτημα των ναρκωτικών παρουσιάζει πολύ ωραία αυτήν την διαφορετικότητα. Δέχεστε ότι οι ατομικές ελευθερίες και η αυτοδιάθεση του σώματός μας μπορούν να παραβιάζονται για να προστατευεί κάποιος από τον εαυτό του. Εδώ η διαφορά μας είναι θεμελιακή.

Το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι τελείως διαφορετικό από το ζήτημα της αποποινικοποίησης (αν και εκεί έχει τεράστια θετική εφαρμογή). Επιτρέπουμε σε κάποιον να πίνει αλκοόλ ελευθερα γιατί δεν μπορούμε να του ορίσουμε τι θα κάνει στο σώμα του, αλλά δεν του επιτρέπουμε να οδηγεί έχοντας πιει σε ένα δημόσιο δρόμο και να θέτει σε κίνδυνο άλλους πολίτες. Επιτρέπουμε σε κάποιον να καπνίζει στον δικό του χώρο ή σε ανοιχτό περιβάλλον που δεν ενοχλεί, αλλά το απαγορεύουμε σε δημόσιους κλειστούς χώρους όπου ο καπνός του βλάπτει τους γύρω του. Θέλουμε να επιτρέπεται η χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών, αλλά προφανώς όχι με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία άλλων. Αν ακολουθούσαμε με συνέπεια την δική σας λογική θα έπρεπε να υποστηρίζουμε και την ποτοαπαγόρευση.

Για μένα η ελευθερία στο τι θα κάνει ο καθένας στο σώμα του είναι θεμελιακό δικαίωμα και δεν χρειάζεται δικαιολόγηση στη βάση της αποτελεσματικότητας. Αλλά και ως πρόβλημα δημόσιας υγείας να το δούμε, η αποποινικοποίηση μόνο οφέλη έχει να προσφέρει. Ξέρετε ότι σήμερα σχεδόν όλοι οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών πάσχουν από ηπατίτιδα C; Ξέρετε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι η διάδοση μολυσματικών ασθενειών από τους τοξικομανείς λόγω της παράνομης χρήσης ουσιών;

Αυτό που έχει να προσφέρει η αποποινικοποίηση είναι ελεγχόμενες και καθαρότερες συνθήκες χρήσης, απεξάρτηση από τα κυκλώματα και μείωση της δύναμης του οργανωμένου εγκλήματος που ζει χάρη στην πράνομη διακίνηση. Και το παράδειγμα της ποτοαπαγόρευσης είναι χαρακτηριστικό. Όσο ίσχυε, επέτρεψε την γιγάντωση της μαφιάς και του οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ, ενώ με την νομιμοποίηση μειώθηκαν οι πόροι της μαφίας και στράφηκε αλλού, αλλά μειώθηκε και η κατανάλωση ισχυρών ποτών (ουίσκι κτλ) και ενιχύθηκε των ελαφρών (κρασί, μπύρα).

Προφανώς δεν πρόκειται να σας πείσω ούτε για την αξία της αποποινικοποίησης, ούτε να αναθεωρήσετε την στάση σας απέναντι στην διακήρυξη. Η διαφωνία σας σε θέματα αρχών είναι απόλυτα σεβαστή και κατανοητή. Αν δεν είχατε επεκταθεί σε ειρωνίες και χαρακτηρισμούς, η κριτική σας θα ήταν ίσως πολύ πιο εποικοδομητική, αλλά και πάλι προσωπικά την θεωρώ ειλικρινή (σε αντίθεση με άλλες).

Takis Alevantis είπε...

Ευχαριστώ roark. Δεν διαφωνώ με όσα έγραψες. Διαφωνώ με τον τρόπο διατύπωσης της διακήρυξης. Ίσως θάξιζε να κάτσω να την ξαναγράψω, έτσι ως άσκηση ύφους. Δεν το υπόσχομαι αλλά θα προσπαθήσω.
Φιλικά,

Roark είπε...

Απόλυτα δεκτές οι ενστάσεις σου.

Διαφωνώ όμως ότι υπάρχουν λαοί που μπορούν να διαχειριστούν την ελευθερία τους αποτεσματικά και λαοί που χρειάζονται το μαστίγιο και τον έλεγχο. Το σύστημα πρόνοιας πρέπει να στηρίζεται στην προσωπική ελευθερία της επιλογής των χρηστών του και στην εισαγωγή του ανταγωνισμού μεταξύ των υπηρεσιών του, αν θέλουμε να πάψει να λειτουργεί γραφειοκρατικά και να εξυπηρετεί τους λειτουργούς του αντί τους έχοντες την ανάγκη του. Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση και ελπίζω να εξειδικευτούν επαρκώς οι προτάσεις του κόμματος επ'αυτού μέσω του διαλόγου.

Αλλά για το ζήτημα του δικομματισμού και των εκβιαστικών διλημμάτων που θέτει στους πολίτες, αυτό είναι μια καθαρά ατομική απόφαση. Την σέβομαι, όσο και να διαφωνώ μαζί της.

Η σημερινή ΝΔ δεν θυμίζει τίποτα το 90-93. Δύο χρόνια τώρα δεν έχει προωθήσει όχι φιλελεύθερη ατζέντα, αλλά ούτε ελάχιστα φιλελεύθερα μέτρα (αντίθετα με δεκάδες εξωφρενικές ρυθμίσεις, όπως η προκλητική πρόωρη συνταξιοδότηση στον ΟΤΕ). Και η προσμονή μεγαλύτερων αλλαγών την δεύτερη τετραετία δεν δικαιολογείται καθόλου από την ελληνική πολιτική ιστορία που δείχνει ότι πάντα οι δεύτερες τετρατίες είναι πιο άτολμες.

Δεν έχω τίποτα να κερδίσω προσωπικά από τα δύο μεγάλα κόμματα, δεν επεδιώξα να κερδίσω τίποτα από αυτά (όλοι όσοι ξεκινάμε αυτήν την μικρή κι δύσκολη προσπάθεια θα μπορούσαμε πολύ πιο εύκολα να ενταχθούμε στους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς) και δεν βλέπω γιατί με την ψήφο μου να ενισχύσω κάποιους άλλους να συνεχίσουν να τρώνε τις σάρκες του κράτους εις βάρος μου και με την νομιμοποίηση μέσω της ψήφου μου. Συμμετέχω σε κάτι που με εκφράζει, που μου δίνει την δυνατότητα να διαμορφώσω τις θέσεις του σε έναν εσωτερικό διάλογο. Δεν περιμένω να σώσω την Ελλάδα. Μόνο να κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ.

Ανώνυμος είπε...

Dear Roark,

I am not benefiting anything directly from an ND or any other government. But my view is that ND inherited such a situation from PASOK that whether one likes it or not, realistically, changes have to be gradual, especially in the first 4 years (we all remember how the 90-93 government was defeated by a PASOK's populist anti-privatisation rhetoric, and then (PASOK) went on to conduct a pseudo-privatisation policy). I think that there is a liberal heart in ND, but that ND wants to avoid being defeated by PASOK in 2008.

Public opinion is filled up by leftish ideological schemas and that holds back the innovation of ideas at both ND and PASOK. But I do not "trust" PASOK (and did not trust it in 2004) to produce genuine liberal or libertarian policies. Or even centrist ones. PASOK is and will remain a socialist party. GAP's record in 2004-2006 supports this view.

It is not up to ND but to a small and dynamic political party to promote a pure and dynamic libertarian platform. But ND needs to be given enough time to deliver more liberal policies. But for that, it needs a second term, I think.

I do not agree with the application of libertarian logic in the health sector (for reasons which are not anti-business but have to do with the nature of the health and health insurance "activity"). But I respect FS's rights to have a different view, based on purer lib ideological premises than mine.

I see FS as a dynamic vehicle to induce more liberalism into the pubic opinion and (then, thus) allow ND to pursue a more liberal agenda, without fear of losing to PASOK. Thus, FS can count me as a friend, but not as a founding member or a voter in 2008. In 2012, I will be much more inclined to vote for FS. Fair and square.

Roark είπε...

Καταλαβαίνω όπως είπα απόλυτα το σκεπτικό σου. Και είναι δεκτή κάθε συνεισφορά, ακόμα και αν είναι απλά στο επίπεδο της συμπάθειας (όχι κάτι εύκολα δεδομένο, ούτε μεταξύ αυτών που δεν διαφωνούν ιδεολογικά).

Πιστεύω ότι δεν κρίνεις την ΝΔ με την ίδια αυστηρότητα που κρίνεις το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι φιλελεύθερο κόμμα, ούτε δείχνει ικανό να παράγει φιλελεύθερες πολιτικές, αλλά και η ΝΔ είναι ενα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα που επίσης δεν παράγει φιλελεύθερες πολιτικές. Δεν υπάρχει φιλελεύθερη καρδιά στην ΝΔ. Η ΝΔ ήταν πάντα συντηρητικό κόμμα και οι φιλελεύθεροι μια δευτερεύουσα τάση ακόμα και όταν την εξουσίασαν (1985-1993).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-93 δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ αλλά και το βαθύ συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ που τη αντιπολιτευόταν ουσιαστικά (θυμάσαι τους Έβερτ-Δήμα-Κανελλόπουλο;). Σήμερα η πραγματική επιρροή των φιλελεύθερων στην ΝΔ είναι εκμηδενισμένη και περιθωριοποιημένη.

Ο φιλελευθερισμός στην Ελλάδα αξίζει καλύτερης εκπροσώπησης σε πολιτικό επίπεδο από περιθωριακές τάσεις στα μεγάλα κόμματα, που απλά πνίγονται στα γρανάζι των εσωκομματικών μηχανισμών.

Ανώνυμος είπε...

Dear Roark

Ypu said "...αλλά και η ΝΔ είναι ενα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα που επίσης δεν παράγει φιλελεύθερες πολιτικές...."

I think it does, but not to the extent the FS would want to. And as I said, this is the first 4 years and there is a lot of foundation work to be done after the nominal rather than real entry of the country in the EMU.

"Δεν υπάρχει φιλελεύθερη καρδιά στην ΝΔ. Η ΝΔ ήταν πάντα συντηρητικό κόμμα και οι φιλελεύθεροι μια δευτερεύουσα τάση ακόμα και όταν την εξουσίασαν (1985-1993)". Well, the fact that liberals "ruled" ND as you put it, shows that there is a major part of the ND body (maybe not the heart but the mind???) which is liberal.

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-93 δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ αλλά και το βαθύ συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ που τη αντιπολιτευόταν ουσιαστικά (θυμάσαι τους Έβερτ-Δήμα-Κανελλόπουλο;)"

In all large parties in all countries there is internal opposition and sub-hroups.

"Σήμερα η πραγματική επιρροή των φιλελεύθερων στην ΝΔ είναι εκμηδενισμένη και περιθωριοποιημένη"

Well, some events after 1996 did not help in that and the <2% of the Manos Libs in 1999 did not help either. But Manos and others were candidates with ND in 2000! And there are still many liberals in ND, either from the 1999 Libs or liberals who never left with Manos.

As I said, I am a friend, but I do not want PASOK to come back into power in 2008. ND may not be as liberal as you (or even me) would like, but having PASOK in gov. is a liberal's nightmare! Enough is enough of the PASOK system (1981-1989 and 1993-2004). I politiki einai i texni tou efiktou. In my volition for MORE liberalism, I am not willing to see PASOK back in power.

I hope you guys can help promote liberal/libertarian ideas in the Greek public opinion. Unless you do (and I wish you luck and courage in that), all we are discussing is for nothing.

First we will win public opinion and than election % and Parl. seats! They will be hard earned and I hope you earn them, but not at the expense of another ND term and a return of the PASOK days.

Ανώνυμος είπε...

What we liberals of all levels or types have failed to do so far is win in the public opinion and ideology arenas. Unless we gain much ground there, unless we manage to counter the socialist and leftish ideology and opinions and claims, and win arguments in debates and panel and windows, whether we are with FS or ND or in any other format, we will not be paid much attention and remain marginalised! So, bon courage camarades liberaux! The road will be long but I see that there is dynamism and conviction, so the effort must not be affected by temporary "downs" (as in the 1999 Libs). It must be persistent and not easily discouraged. So, courage!

Ανώνυμος είπε...

What we liberals of all levels or types have failed to do so far is win in the public opinion and ideology arenas. Unless we gain much ground there, unless we manage to counter the socialist and leftish ideology and opinions and claims, and win arguments in debates and panel and windows, whether we are with FS or ND or in any other format, we will not be paid much attention and remain marginalised! So, bon courage camarades liberaux! The road will be long but I see that there is dynamism and conviction, so the effort must not be affected by temporary "downs" (as in the 1999 Libs). It must be persistent and not easily discouraged. So, courage!

Derevirn είπε...

Νομίζω οτι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις έννοιες liberal και libertarian. Στην Αμερική, liberals είναι (πάνω-κάτω) οι σοσιαλδημοκράτες.

urbane71 είπε...

Kατ' αρχάς, καλή επιτυχία! Αυτό είναι το πρώτο μου μήνυμα στη σελίδα αλλά παρακολουθώ εδώ και καιρό. Κατά δεύτερον, όσο κι αν είναι αναμενόμενο, είναι κάπως πρόωρο να τίθενται από τώρα ιδεολογικά ζητήματα ή να ζητάμε αποσαφηνίσεις που εκ των πραγμάτων μοιάζουν αδύνατες σ' αυτήν τη φάση. Το επείγον είναι να δοθεί φωνή σε μία (μεγάλη, το πιστεύω) μερίδα Ελλήνων που αισθάνονται απογοητευμένοι και πολιτικά "άστεγοι". Αύτό είναι το σημαντικό: ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΣΑΙ. Σήμερα στην Ελλάδα ακούγεται ουσιαστικά μία φωνή με επιμέρους αποχρώσεις. Καιρός ν' ακουστεί και κάτι άλλο, καιρός να υπάρξουμε. Κι ας πάρουμε στις εκλογές 0,00007%.

Roark είπε...

Derevirn, Δεν είναι τόσο εύκολο να μιλήσουμε με αμερικανικούς πολιτικούς όρους, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τελειώς διαφορετική. Τα μέτρα που στην Ελλάδα θεωρούνται φιλελεύθερα (πχ περιορισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κράτους), είναι πράγματα σχεδόν δεδομένα στις ΗΠΑ από όλους. Liberals, libertarians, συντηρητικούς κτλ. Θα έλεγα ότι εξαιρώντας ένα ακραίο αριστερό τμήμα των δημοκρατικών και το θρησκόληπτο συντηρητικό τμήμα των ρεπουμπλικανών, οι υπόλοιποι εκφράζονται καλύτερα από από όσα λέμε εμείς παρά οποιαδήποτε άλλο κόμμα στην Ελλάδα.

Επίσης στην Ελλάδα υπαρχε εδώ και αιώνες μια φιλελεύθερη παράδοση, που δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να την αποποιηθούμε. Αν τελικά οι ταμπέλα είναι το κύριο (και όχι οι αρχές που περιγράφουμε ξεκάθαρα, όπως πχ το πρωτείο του ατόμου) θα έλεγα ότι το καλύτερο ιδεολογικό στίγμα είναι κάτι κοντά στο ELDR (κομμάτια των αρχών του είναι ενσωματομένα στην διακήρυξη). Φυσικά πολύ καλύτερα θα αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα με την συμμετοχή όλων των μελών στον διάλογο και τις διαδικασίες, που θα διαμορφώσουν πιο αναλυτικές θέσεις και προτάσεις.

Urbane, αυτό που υπογραμμίζεις είναι και το δικό μου κίνητρο συμμετοχής στην όλη προσπάθεια. Άλλωστε όπως έχω ξαναπει οι επαγγελματικές που υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να γίνω πολιτικός κτλ, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να είμαι ενεργός και συμμετοχικός πολίτης σε μια προσπάθεια πολιτικής έκφρασης του ελληνικού φιλελευθερισμού. Είναι μια υποχρέωση αποκλειστικά απέναντι στον εαυτό μου και στην ειλικρίνεια μου απέναντι σε όσα πιστεύω.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ιδού ένα τετράστιχο του Κοραή, μήπως και φιλοτιμηθεί κανείς και τον βγάλει από τον λογότυπο του υπό ίδρυσιν κόμματος :

Γάλλοι και Γραικοί δεμένοι
εις έν έθνος ηνωμένοι
δεν είναι Γραικοί ή Γάλλοι,
αλλ' έν έθνος, Γρεκογάλλοι.

Θαυμαστή τέχνη, δεν συμφωνείτε ; Απορώ πώς δεν υιοθετείτε και την κοραϊκή γλώσσα για τα κείμενα και τους λόγους του υπό ίδρυσιν κόμματος.

Όσο για τον όρο "συμμαχία" στην επωνυμία του κόμματος από μόνος του είναι πολιτική ταφόπλακα. Θυμάται κανένας την ανεκδιήγητη Συμμαχία των πέντε κομμάτων του 1977 ; Ιδού το σύνθημά της :

Λευτεριά, Δημοκρατία,
ψήφο για την Συμμαχία.

Και η αυτοκριτική της : Δεν μπορέσαμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο στον λαό (εμφανίζονταν μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι οι πέντε "αρχηγοί")

Εύχομαι ολόψυχα περαστικά !

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Κι άλλο ένα για να το ξανασκεφθείτε για τον Κοραή :
Σε αντίθεση με τον Καποδίστρια οι μαθητές του Κοραή κατεύθυναν τον εκπαιδευτικό σύστημα του νέου Ελλαδικού κράτους στον λογιωτατισμό στις λεγόμενες κλασσικές σπουδές, στην προγονοπληξία και στην παραγωγή λόγου, αντί στις πρακτικές σπουδές και την παραγωγή έργου που είχε τότε ανάγκη η χώρα. Το πρόβλημα το έχουμε ακόμα στην ράχη μας.
Από την άλλη μεριά ένα κόμμα μονίμως αντιπολιτευόμενο μόνο παραγωγή πάρλας κάνει, έτσι κι αλλιώς.

Ιδού και ένα σχετικό εννεάστιχο απόσπασμα από στιχούργημα του Πολυβίου Δημητρακοπούλου :

Αντιπολιτευόμενος ο μακαρίτης ήτο.
Είχ' ευγενή αισθήματα
αρχάς και πεποιθήσεις
Αλλ' όμως τον κατέβαλαν
στομαχικαί παθήσεις.
Απέθανε μαχόμενος
και ομιλών και γράφων.
Εν άλλοις λόγοις, νηστικός
κατήλθεν εις τον τάφον.

Ταύτα και πάλι περαστικά.

Ανώνυμος είπε...

Καταρχήν Συγχαρητήρια αλλά η διακήρυξή σας θέλει κάποια μερέμετια.
Παραθέτω : 'Στόχος του ανταγωνισμού είναι η προστασία του καταναλωτή κι όχι των ανταγωνιστών'

Το δίκαιο του ανταγωνισμού αποσκοπεί στην καλή λειτουργία της αγοράς και στην προστασία των ανταγωνιστών και έμμεσα μόνο στην προστασία του καταναλωτή, για την οποία υπάρχει ειδικό δίκαιο.
Για την διαπλοκή δικαίου του ανταγωνισμού και δικαίου του καταναλωτή ενδιαφέρον το σύγγραμμα Droit du Marché των Lucas de Leyssac και Parleani .

Ανώνυμος είπε...

Δεν συμφωνώ με Dumoulin. Το δίκαιο του ανταγωνισμού αποσκοπεί βεβαίως στην καλή λειτουργία της αγοράς (που περιλαμβάνει τις πλευρές και της προσφοράς ΚΑΙ της ζήτησης) και συνεπώς στην προστασία των ανταγωνιστών ΚΑΙ των καταναλωτών (δια της προστασίας του πλουραλισμού (αντι-νομοπωλιακή, αντι-ολιγοπωλιακή, αντί-καρτέλ, κ.α.) στην προσφορά προίόντων και υπηρεσιών)

Δεν κατανοώ την υπερ-ανάλυση του συμβόλου του κόμματος ούτε τα "περαστικά". Θα προτιμούσα όμως ένα σύμβολο χωρίς ιστορικό πρόσωπο αλλά πιό "επικοινωνιακό"-μοντέρνο. Όχι όμως ταύρους και τέτοια. Κανένας διαφημιστής δεν υπάρχει στην ομάδα σας?

Ανώνυμος είπε...

Το περιστέρι π.χ. το έχει κατωχυρώσει άλλο κόμμα?

Roark είπε...

Το περιστέρι νομίζω το έχει χρησιμοποιήσει η ΝΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Παρότι σύμβολο του Ευρωπαϊκού Φιλελεύθερου Κόμματος. Τέλος πάντων, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει χίλια χρόνια κοσκινίζει. Ότι και να βάλουμε για σύμβολο, αν κάποιος θέλει να πιαστεί από κει θα πιαστεί. Δεν είχαμε κανέναν διαφημιστή.

Ανώνυμος είπε...

"Ότι και να βάλουμε για σύμβολο, αν κάποιος θέλει να πιαστεί από κει θα πιαστεί"

Σαν το "φούρνο του Χότζα".
Δεν διαφωνώ.

Ανώνυμος είπε...

Theoro pos i uiothetisi tis agglikis os deuteris episimis glossas tou kratous einai rizospastismos gia to riszospastimo.I dilwsi oti tha parehetai poiotiki gnosi tis sta sholeia, ypohrewtika gia olous, kata ti gnwmi mou tha arkouse.Apo ekei kai pera gi'auto legomaste fileleutheroi..,giati mporoume kai diafonoume.Elpizo i idrysi tou neou kommatos na ginetai gia to kalo twn pollwn kai ohi gia tin exypiretisi tou politikou megaloideatismou ligwn.Oso tha parehetai i dynatotita dialogou hwris dogmatismous, tha ehete tin ypostirixi mou.....

Διονύσης είπε...

Περιμένω τοποθέτηση για το ζήτημα τής παιδείας. Η καφρίλα, ο χουλιγκανισμός και οι εθισμένοι στα κυλικεία, τούς καφέδες και στη νοσταλγία τού Στάλιν έξω από τα πανεπιστήμια.

Roark είπε...

Αντιγράφω το αντίστοιχο απόσπασμα για την παιδεία από την διακήρυξη:

5. Παιδεία: Η κοινωνία της γνώσης είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Δεν πρόκειται για ρητορικό σχήμα, αλλά για ζωτική ανάγκη, γι’ αυτό και πρέπει να ληφθούν, κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα, μέτρα – επώδυνα για τους οπαδούς της αμορφωσιάς, της στασιμότητας, και της ακινησίας, για το συμφέρον των αποδεκτών των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν απόλυτη ανεξαρτησία (οικονομική, διοικητική, εκπαιδευτική) των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων από το κράτος. Επαναπροσδιορισμός της έννοιας του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου ώστε να κατοχυρώνεται μέσω αυτού αποκλειστικά η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ελευθερία της έκφρασης στους χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και όχι η ατιμώρητη τέλεση εγκληματικών πράξεων. Κατάργηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων και θεσμοθέτηση ελευθερίας επιλογής εκπαιδευτικού ιδρύματος από τους υποψήφιους φοιτητές-μαθητές. Κατάργηση της απευθείας και άνευ όρων χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης με «κατά κεφαλήν» οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων από τον κρατικό προϋπολογισμό ανάλογα με τον αριθμό των φοιτούντων σε αυτά. Ελευθερία δημιουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων από οποιονδήποτε φορέα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια που θα θέτει το κράτος, οι υπηρεσίες του οποίου θα είναι υπεύθυνες για την αυστηρή εφαρμογή τους. Με τα μέτρα αυτά όσα ιδρύματα δεν επιλέγονται από τους υποψήφιους φοιτητές-μαθητές θα υποχρεώνονται σε οικονομικές / διοικητικές / εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις ώστε να γίνουν ελκυστικά, διαφορετικά δεν θα επιλέγονται από κανέναν, δεν θα έχουν έσοδα και θα κλείνουν. Για την άμεση αξιοποίηση από τους νέους των γνώσεων που απόκτησαν από τις σπουδές τους θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και μετατροπή του ελληνικού στρατού σε επαγγελματικό.


Επίσης αντιγράφω το Δελτίο Τύπου της 10ης/1/2007 για την συζήτηση του άρθρου 16:

Με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος η Φιλελεύθερη Συμμαχία επισημαίνει τα ακόλουθα:

H μη αναθεώρηση του άρθρου 16 υπήρξε το μεγαλύτερο λάθος της προηγούμενης αναθεώρησης του 2001. Η Eλλάδα παραμένει ουραγός στα ζητήματα εκπαίδευσης σε σχέση με όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες τη στιγμή που η βασικότερη επένδυση μιας σύγχρονης κοινωνίας για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και το διεθνή ανταγωνισμό είναι η επένδυση στη γνώση.

Tο κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση είχε ως αποτελέσματα την παρακμή και ανυποληψία των ελληνικών πανεπιστημίων, την αδιαφάνεια στη διαχείριση των πόρων τους και την κατασπατάληση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Καταργεί ακόμη το θεμελιώδες για τα άτομα δικαίωμα της επιλογής. Δημιουργεί οικονομικές ανισότητες αφού στερεί από τους οικονομικά ασθενέστερους εκπαιδευτικές και κατ΄ακολουθία επαγγελματικές ευκαιρίες δεδομένου, ότι το κόστος για σπουδές στο εξωτερικό είναι γι΄αυτούς απαγορευτικό. Tέλος δημιουργεί στις οικογένειες των παιδιών που φοιτούν στο εξωτερικό οικονομική αιμοραγία και στερεί την εθνική οικονομία από πολύτιμους συναλλαγματικούς πόρους.

Οι προτεινόμενες ή φημολογούμενες αλλαγές από τα δύο μεγάλα κόμματα συνιστούν μεταρρύθμιση μόνο στα λόγια και κατ΄ουσίαν υπό το βάρος του πολιτικού κόστους αποτελούν προϊόν συμβιβασμού με τις δυνάμεις της αδράνειας και της συντήρησης που μάχονται για τη διατήρηση των συντεχνιακών κεκτημένων τους, των γραφειοκρατικών προνομίων τους και των άνομων μικροσυμφερόντων τους στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Μία πραγματικά μεταρρυθμιστική πολιτική για την ανώτατη εκπαίδευση προϋποθέτει:

Την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην εκπαίδευση,
Τη θέσπιση ειδικών νόμων που θα ορίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των ιδιωτικών ανώτατων σχολών (κερδοσκοπικών ή μη),
Την ουσιαστική αυτοδιοίκηση και τον ανταγωνισμό μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,
Την καθιέρωση αυστηρών θεσμών αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των διδασκόντων σ΄αυτά και συνακόλουθα την κατάργηση της εξίσωσης των πανεπιστημιακών πτυχίων,
Την καθιέρωση κουπονιών εκπαίδευσης για όλους τους σπουδαστές που θα επιτρέψουν σ΄αυτούς και τις οικογένειές τους να επιλέξουν τη σχολή που επιθυμούν (δημόσια ή ιδιωτική) μεταφέροντας εκεί τη δημόσια χρηματοδότηση που τους αναλογεί.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί roosters,παρακολουθώ το Blog ετούτο από ιδρύσεώς του και
ως φανατικός του αναγνώστης και
ακραιφνής νεοφιλελεύθερος θα ήθελα
να κάνω μία παρατήρηση αναφορικά με
την πολιτική διακήρυξη της φι-λεύθερης συμμαχίας.Κατ'αρχήν,
ευχήθηκα και εύχομαι καλή επιτυχία
στους συντελεστές της,καθώς ανήκω στους πολίτες που θα ψήφιζε ένα κόμμα με φιλελεύθερερες προτάσεις,όπως ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, απεξάρτηση από το κράτος των ιδρυμάτων ασφάλισης,μείωση της φορολογίας, κατάργηση της θητείας σε συνδυασμό με συγκρότηση επαγγελματικού στρατού, αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας.
Δεν,μπορώ.όμως να μην επισημάνω
ένα σοβαρό σφάλμα που διαπράττει η
πολιτική διακήρυξη που μελέτησα.
Το να γράφεις στην Διακήρυξη:"η ειρήνη στο κόσμο απαιτεί κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία, στα πλαίσια του ΟΗΕ, με τα μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας και ΙΔΙΩΣ ΤΙΣ ΗΠΑ"είναι σφάλμα.Γιατί ιδίως τις ΗΠΑ και όχι
ιδίως την Ε.Ε.στην οποία και ανήκομεν ή κάμποιο άλλο κράτος δεν το κατάλαβα ειλικρινά...Καταρχήν δε θα έπρεπε να λέει με κανένα κράτος συγκεκριμένα γιατί δε μπορεί να είναι βέβαιον ότι θα έχει την ίδια πολιτική στο μέλλον.Ας έλεγε για παράδειγμα
συνεργασία με τα φιλελεύθερα κράτη!
Εμένα τώρα αυτό το ιδίως με τις ΗΠΑ
μου θυμίζει κάτι ψυχροπολεμικές κομμουνιστικές προπαγάνδες για φιλία με το λαό της ΕΣΣΔ.
Η αναφορά της διακήρυξης πως ΤΟ ΝΕΟ
ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΥ είναι χειρότερη
από έγκλημα-είναι σφάλμα!!Δεν υπάρχει κανένας λόγος αναφοράς στις ΗΠΑ-δεν είμαστε αποικία και το κυριότερο ένα ελληνικό κόμμα θα πρέπει να έχει το συμφέρον της Ελλάδος ως στόχο του και τίποτα στη διακήρυξη δεν πρέπει να επιτρέπει παρερμηνεία επ΄αυτού.
Το κομμάτι στο οποίο αναφέρομαι
δυστυχώς επιτρέπει και παραεπιτρέπει.
Αν κρίνατε σκόπιμο π.χ. να αναφερθείτε στον αντιαμερικανισμό,
τότε γιατί να μη γράψετε και για τον αντιτουρκισμό και για τον αντιαλβανισμό που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ μεγαλύτερα προβλήματα!Ιδιαιτέρως δε ο αντιαλβανισμός, ο οποίος διώχνει από τη χώρα παραγωγικά μυαλά όπως ο Τσενάι που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας!Οι αναφορές στις ΗΠΑ μου θυμίζουν ψυχροπολεμικό μανιφέστο και αποτελούν λόγο για τον οποίο δεν υπέγραψα την εν λόγω διακήρυξη.
Η διακήρυξη απαιτεί από τους υπογράφοντες υπογραφή από αστυνομικό τμήμα,πράγμα που δεσμέυει τον υπογράφοντα και στα
παραπάνω σημεία.Αυτός είναι λόγος που αποτρέπει πολλούς από το να υπογράψουν.Είμαι σίγουρος ότι τα εν λόγω σημεία παρατηρήθηκαν ανάλογα και από άλλους αναγνώστες
αλλά τα μέλη της ΦΣ επέμεναν στην αρχική διακήρυξη.Εγώ τα γράφω αυτά πάντως τα γράφω για να καταθέσω την προσωπική μου άποψη.
Με τιμή,Παπαδόπουλος Γ.Δημήτριος

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας. Θα ήθελα να μάθω ποιες ακριβώς είναι οι θέσεις της Φιλελεύθερης Συμμαχίας για τη στρατιωτική θητεία. Έχει (ή πρόκειται να) οργανώσει κάποια εκδήλωση σχετική με το θέμα; Κάποιο σχετικό κείμενο με τις θέσεις αυτές υπάρχει; Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Kατα την γνωμη μου εσεις οι φιλελευθεροι ειστε ενα ματσο ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Θελετε να γινεται χαλιφηδες στην θεση του Χαλιφη και τιποτα αλλο

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Άσμα Πολεμιστήριον
Κοραής Αδαμάντιος

A.

Φίλοι μου συμπατριώται,
Δούλοι νά 'μεθα ώς πότε
Tων αχρείων Mουσουλμάνων,
Tης Eλλάδος των τυράννων;
Eκδικήσεως η ώρα
Έφθασεν, ω φίλοι, τώρα·
H κοινή ΠATPIΣ φωνάζει,
Mε τα δάκρυα μας κράζει:
«Tέκνα μου, Γραικοί γενναίοι,
Δράμετ' άνδρες τε και νέοι·
K' είπατε μεγαλοφώνως,
Eίπατε τ' όλοι συμφώνως,
Aσπαζόμεν' είς τον άλλον
M' ενθουσιασμόν μεγάλον:
Έως πότ' η τυραννία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA»


B.

Mε μεγάλην αφροσύνην
Tων Γραικών και καταισχύνην,
Tούρκος, φευ! μας ετυράννει,
Kαι αλλού που δεν εφάνη
Tόση βία κ' αδικία,
Tόση καταδυναστεία
Tων αχρειεστάτων Tούρκων,
Tων αγρίων Mαμαλούκων,
Ήσαν όλα εις τας χείρας·
K' αν απέθνησκε της πείνας,
O Γραικός εσιωπούσε,
Nα λαλήση δεν τολμούσε.
Έως πότε Mουσουλμάνους
Yποφέρομεν τυράννους;
Έως πότε η δουλεία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!


Γ.

Πού νυν τέχνη; Πού 'πιστήμη;
Πού Γραικών η τόση φήμη;
Kατηργήθησαν, φευ! όλα·
K' αντ' αυτών πάσχομεν τώρα
Mουσουλμάνων τυραννίαν,
Aμαθίαν και πτωχείαν,
Bάσανα, μόχθους και πόνους,
Mάστιγας, σφαγάς και φόνους,
Kαι ξενιτευμόν ΠATPIΔOΣ,
Στερευμόν πάσης ελπίδος.
Όλ' αυτά συλλογισθήτε,
Tους προγόνους μιμηθήτε,
Ω Γραικοί ανδρειωμένοι,
K' είπατ' όλοι ενωμένοι:
«Έως πότ' η τυραννία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!»

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Δ.

Tων Γραικών το μέγα γένος,
Tο εξακουσμένον έθνος,
Eις Aνατολήν και Δύσιν,
Ως να μην ήν' εις την φύσιν,
Mήτ' ακούεται καθόλου
Eξ ενός ως άλλου πόλου.
Tαύτα κάμν' η τυραννία,
Mουσουλμάνων η αγρία.
Aλλά ήλθε τέλος πάντων,
Mεταξύ τόσων συμβάντων,
Eκδικήσεως η ώρα·
K' οι Γραικοί φωνάζουν τώρα,
Aλαλάζοντες με κρότον:
«Έλαμψε μετά τον σκότον,
Έλαμψεν η σωτηρία·
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!»


E.

Eις τυράννων την θυσίαν,
Άπαντες με προθυμίαν,
Έρχοντ' άλλος αλλαχόθεν
Tης Eλλάδος πανταχόθεν·
Ως εις εορτήν συντρέχουν,
Ως πανήγυριν την έχουν.
Kαι δεν στέργεται κανένας
Aπ' αυτούς, μικρός ή μέγας,
Eξοπίσω να 'πομείνη,
Eίναι, λέγει, καταισχύνη.
Tους υιούς των οι πατέρες
Eγκαρδιώνουν, κ' αι μητέρες·
«Eύγε! τέκνα μου» τους λέγουν,
K' εις τον πόλεμον τους στέλλουν·
Έως πότε η δουλεία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!


ΣT.

Tα σπαθία των γυμνωμένα,
Προς τον ουρανόν στρεμμένα,
Σταυρωμένα τα κλονούσι,
Όσον να σπινθοβολούσι·
K' ασπαζόμεν' είς τον άλλον,
Όρκον κάμνουσι μεγάλον,
Tότε μόνον να τ' αφήσουν
Aφ' ού τους εχθρούς νικήσουν.
Nαι μα Πίστιν! μα ΠATPIΔA!
Mα την εις θεόν ελπίδα!
Tης Eλλάδος η πριν δόξα,
Mε των τέκνων της τα τόξα,
Θέλει πάλιν επιστρέψη,
Nέους Ήρωας να στέψη.
Έως πότ' η τυραννία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Z.

Tρόπαια του Mαραθώνος
Δεν ηφάνισεν ο χρόνος,
Mήτε Σαλαμίνος έργα
Tων Eλλήνων (Θαύμα μέγα!).
Oι Γραικοί τ' ανιστορούνται,
Kαι καλά τα ενθυμούνται.
Πρόγονοί των είν' ο Mίνως,
Λυκούργος, Σόλων εκείνος,
Mιλτιάδης, Λεωνίδης,
Mετ' αυτών ο Aριστείδης,
Kαι Θεμιστοκλής ο μέγας·
Ως αυτοί άλλος κανένας.
Σιωπώ τοσούτους άλλους,
Άνδρας θαυμαστούς, μεγάλους.
Έως πότε η δουλεία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!


H.

Tούτους οι Γραικοί μιμούνται,
Tούρκους πλέον δεν φοβούνται.
Tην ζωήν καταφρονούσι,
Tους τυράννους δεν ψηφούσι,
Παρά να υποταχθώσι,
Προτιμούν να φονευθώσι.
Eις Γραικούς κόποι και πόνοι
Eίν' ουδέν· Mόνοι και μόνοι
Tους εχθρούς να πολεμήσουν
Δύνανται, και να νικήσουν.
Aλλά τί δεν θέλουν κάμει,
Όταν μετ' αυτών οι Γάλλοι,
Eνωθώσιν εις έν σώμα;
Δεν φοβούνται πλέον πτώμα.
Έως πότ' η τυραννία;
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!


Θ.

Θαυμαστοί Γενναίοι Γάλλοι,
Kατ' εσάς δεν είναι άλλοι,
Πλην Γραικών, ανδρειωμένοι,
K' εις τους κόπους γυμνασμένοι.
Φίλους της ελευθερίας,
Tων Γραικών της σωτηρίας,
Όταν έχωμεν τους Γάλλους,
Tίς η χρεία από άλλους;
Γάλλοι και Γραικοί δεμένοι,
Mε φιλίαν ενωμένοι,
Δεν είναι Γραικοί ή Γάλλοι,
Aλλ' έν έθνος Γραικογάλλοι,
Kράζοντες, «Aφανισθήτω,
K' εκ της γης εξαλειφθήτω
H κατάρατος δουλεία!
ZHTΩ H EΛEYΘEPIA!»


(από το Άσμα Πολεμιστήριον των εν Aιγύπτω περί ελευθερίας μαχομένων Γραικών, [Παρίσι] 1800, ανατ. Kέντρο Nεοελληνικών Eρευνών/E.I.E. 1983)

Καὶ πάλι περαστικά.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock