Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006

που ζούμε?

παγκόσμια πρωτιά και με μεγάλη διαφορά (συγκριτικά με τους πολίτες των υπόλοιπων 63 χωρών) οι έλληνες κατά της παγκοσμιοποίησης. οι 4 στους 10 συμπολίτες μας πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι κάτι κακό για την ελλάδα. αλλά από την άλλη οι 6 στους 10 από εμάς θεωρούμε ότι οι ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες και έχουν θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία (ακόμα και ανάμεσα στους 4 στους 10 που είναι κατά, οι 6 στους 10 από αυτούς είναι υπέρ των ξένων επενδύσεων). αναρωτιέμαι πως τα έχουμε βάλει όλα στο μυαλό μας. δηλαδή, πιστεύουμε ότι οι ξένες επενδύσεις έρχονται χωρίς παγκοσμιοποιημένη αγορά? πιστεύουμε ότι η παγκοσμιοποίηση σημαίνει ότι the rich will get richer and the poor poorer (και τίποτα άλλο) αλλά με τις ξένες επενδύσεις τα πράγματα είναι κάπως αλλιώς (the rich poorer and the poor richer ίσως)? ή μήπως πιστεύουμε ότι η παγκοσμιοποίηση μπορεί να γίνει tailor-made για την κάθε χώρα συμπεριλαμβανομένης και της ελλάδας, δηλ, δεν θα έχω "ανταγωνισμό", μόνο ξένες επενδύσεις? ή, ακόμα χειρότερα, μήπως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα?
kathimerini

5 σχόλια:

S G είπε...

το τελευταιο?

δεν ξερω, εδω νομιζω φταινε λιγο και οι ερευνες. Πως ρωτας καποιον αν ειναι υπερ της παγκοσμιοποιησης? Τι ειναι παγκοσμιοποιηση, δειξε μου εναν ορισμο να σου πω αν ειμαι υπερ.

αν ελεγαν "ειστε υπερ της ελευθερης διακινησης ανθρωπων και κεφαλαιων" θα ηταν μαλλον πιο συνεπη τα αποτελεσματα. Ελπιζω.

Anarchist είπε...

Είχα γράψει σε ένα post μου περί παγκοσμιοποίησης τα εξής :

Αν ρωτήσετε έναν ανυποψίαστο στον δρόμο θα σας πει globalization is defined as the growing economic interdependence of countries worldwide through increasing volume and variety of cross-border transactions in goods and services, free international capital flows, and more rapid and widespread diffusion of technology. ΑΛΛΑ όχι δεν θα μας περάσουν αυτοι σε εμας τέτοια ψέματα. Ακολουθεί ο αληθινός και μοναδικά πραγματικός ορισμός της παγκοσμιοποίησης : Έστιν ουν παγκοσμιοποίηση κάτι πολύ κακό που θέλει το κακό μας καλή μερα μην δει μπροστα της η καριόλα. Αυτός είναι ορισμός τύφλα να έχει ο Αριστοτέλης (κατά μία πολύ πιθανή ιστορία είναι εξωγηίνος).



Νομίζω πως ο δεύτερος ορισμός είναι πολύ πιο κοντά στην άποψη που έχει ο σημερινός έλληνας για την παγκοσμιοποίηση, οπότε τα όσα αναφέρει η σχετική έρευνα μου ακούγονται απολύτως λογικά και αναμενόμενα.

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς ,η ενημέρωση είναι το πρόβημα. Για κάποιους παγκοσμιοποίηση σημαίνει το G8 να αποφασίζει για όλους. Άλλοι πιστεύουν ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης γεμίσαμε Αλβανούς.
Υπάρχει και η άποψη ότι με την παγκοσμιοποίηση εκτός από τις ΔΕΚΟ που θα χάσουμε και θα τις πάρουν οι κακοί ξένοι και δε θα γυαλίζουν τα ασημικά και θα μαυρίσουν, θα χάσουμε την ελληνική μας ταυτότητα αντί για γύρο θα βρίσκεις μόνο hamburger ,δε θα μπορείς να καπνίσεις , ο Μητσικώστας θα είναι στα αγγλικά , γενικά η συντέλεια του κόσμου.
Για τις ξένες επενδύσεις όλοι οι Έλληνες είναι υπέρ γιατί ξένες επενδύσεις σημαίνει ότι η Honda, Ford, Mercedes ,Nokia ,Intel , IBM θα κάνουν εργοστάσια εδώ με Έλληνες διευθυντές, μισθούς ΝΟρβηγών, τα οποία δε θα πάνε ποτέ στη Βουλγαρία και τα προϊόντα τους θα πωλούνται 50% φθηνότερα.
Έχετε προσέξει πως χρησιμοποιείται ο όρος παγκοσμιοποίηση στην Ελλάδα:
1. Μεταφέρεται η Balco στη Βουλγαρία. "Αχ τι τα θες παιδί μου μας έφαγε τις δουλειές η παγκοσμιοποίηση"
2. Κάποιος φτάνει στο Χίθροου και βλέπει έναν Ινδό στο γκισσέ. "Τι σου είναι η παγκοσμιοποίηση, βρε παιδί μου γέμισε ο τόπος ξένους"
3. Ανοίγει ένα λιβανέζικο εστιατόριο. "Αυτά είναι , μας έφαγε η παγκοσμιοποίηση ,λες και στο χωριό σας τρώγατε λιβανέζικο ψωνάρες......"

ποια παγκοσμιοποίση μου λες λοιπόν;

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο: "μήπως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα;".

pinky and the brain είπε...

sg - λες "δεν ξερω, εδω νομιζω φταινε λιγο και οι ερευνες. Πως ρωτας καποιον αν ειναι υπερ της παγκοσμιοποιησης?"

γιατί να μην ρωτάς αν είναι υπέρ ή κατά? ρωτάς για να δεις - με ότι έχουν στο μυαλό τους για την παγκοσμιοποίηση - ποια είναι η άποψή τους. η ερώτηση σε καμία περίπτωση δεν είναι λάθος. από το γενικό κοινό συλλέγεις μια γενική άποψη για το θέμα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock