Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2006

Dogville α λα ελληνικα

Σεξουαλικη εκμεταλλευση στην Ελλαδα - Ανθρωποι προς πωληση

Πριν καιρο διαβασα μια απαισια ιστορια στην Καθημερινη. Δεν μπορουσα να γραψω ενα αρθρο, γιατι το θεμα με ενοχλει ιδιαιτερα και φοβαμαι οτι εχω υπερβολικα συναισθηματα στο θεμα. Με αφορμη ομως ενα κειμενο του Ι95, σκεφτηκα παλι οτι αυτα τα θεματα δεν πρεπει να χανονται.

Η ιστορια θυμιζει ελαφρα ταινια που με τραγικη υπερβολη εχει σκοπο να στηλιτευσει τις χειροτερες συνηθειες μιας κοινωνιας. Το εξαιρετικο Dogville ηταν μια τετοια ταινια. Αλλα τουλαχιστον στο Dogville υπηρχε στο τελος νεμεση και καθαρση. Στην σημερινη Ελλαδα ξετυλισσονται καθε χρονο τετοιες αηδιαστικες ιστοριες και η καθαρση σπανιως ερχεται. Αντιγραφω απο την Καθημερινη:

Η κατάθεση της γυναίκας στην κατάμεστη αίθουσα κράτησε πεντέμισι ώρες. Στο ακροατήριο, όλο το χωριό. Και το πιο εντυπωσιακό: οι γυναίκες του χωριού. Μάρτυρες υπεράσπισης ο ιερέας του χωριού, ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δημοσιογράφος του μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού, ο εργολάβος οικοδομών και άλλοι. Ολοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τα χρηστά ήθη του κατηγορούμενου και την εξαιρετική ποιότητα του χαρακτήρα του.

Τι κι αν η γυναίκα, θύμα σωματεμπορίας, αναγκάσθηκε να περιγράψει κατά την ακροαματική διαδικασία ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: Πώς την έδεσε με χειροπέδες στο καλοριφέρ, την άφησε χωρίς νερό και τροφή και τη βίασε, διότι ζήτησε από έναν πελάτη να τη βοηθήσει να δραπετεύσει... Και ο πελάτης, φυσικά, είχε πληροφορήσει αμέσως τον σωματέμπορο, φίλο και συντοπίτη του, για να τον «προστατέψει» από την ανυπακοή της... Πώς την εξανάγκαζε να κάνει έρωτα με τους πελάτες όλες τις ημέρες του μήνα.

Η ιστορια συνεχιζει με ακομα πιο εμετικο τροπο (το καθαρμα της ιστοριας ενω καταδικαστηκε δυο φορες, αφεθηκε ελευθερο αλλες δυο). Ακομα και αν η συγκεκριμενη περιπτωση δεν ειναι 100% αληθινη, ολοι μας ξερουμε οτι τετοιες ιστοριες συμβαινουν στην Ελλαδα. Ειναι δυνατον, στις μερες μας να γινονται τετοια πραγματα? Ειναι δυνατον καποιοι συνανθρωποι μας να ειναι ουσιαστικα σκλαβοι, μονο επειδη ατυχησαν να εχουν καλη εμφανιση και να ειναι γεννημενοι εξω απο την Ελλαδα? Πως γινεται τοσοι επαγγελματιες ευαισθητοι να κυκλοφορουν στην Ελλαδα, να κανουν πορειες για το Ιρακ και την Παλαιστινη, αλλα να αγνοουν τοσο επιδεικτικα αυτα που γινονται στην αυλη τους?

Συχνα το θεμα της πορνειας και της σωματεμποριας θεωρειται "κακογουστο". Δεν κανει να το αναφερεις σε μια πολιτισμενη συζητηση, φερνει τους ανθρωπους σε αμηχανια. Ειναι σωστο λετε η αμηχανια μας να γινεται ο λογος που ανεχεται η κοινωνια τετοια εγκληματα?

Προσωπικα δεν μπορω ποτε να ειμαι ικανοποιημενος σε μια πολιτεια που δεν προστατευει επαρκως τους κατοικους της χωρας, οποιοι και να ειναι, οπου και να γεννηθηκαν, οτι χρωμα και ναχουν. Βλεπω δυο κινησεις που πρεπει να γινουν αμεσα και που ισως ενοχλησουν αρκετο κοσμο:

Η πρωτη και προφανης κινηση ειναι μια εκτεταμενη εκστρατεια ενημερωσης σε ολα τα ΜΜΕ και ακομα και στα κατα τοπους μπαρ που διακινουνται τετοιες γυναικες. Ενημερωση προς τους αντρες, οτι η συμμετοχη σε ενα τετοιο εγκλημα ειναι το ιδιο εγκλημα με το να φερεις εσυ ο ιδιος την γυναικα απο την χωρα της και να την χωσεις σε ενα κελι. Το οτι δεν σε ικανοποιει η γυναικα σου, δεν ειναι δυνατον να σε κανει να εισαι αυτουργος στην στερηση της ελευθεριας μιας αλλης! Μετα την ενημερωση πρεπει να ερθει η αυστηρη επιτηρηση. Οι απαισιοι συμπολιτες μας που κανουν τετοια αισχη, που σκλαβωνουν ανθρωπινα πλασματα, πρεπει να ξεφτιλιζονται δημοσιως. Η καταδικη δεν φτανει, τετοια ατομα, οπως οι παιδεραστες, πρεπει να αναγραφονται σε δημοσιες λιστες ανοιχτες σε ολους. Καμμια ανοχη, σε κανεναν. Τελεια και παυλα.

Η δευτερη κινηση, θα ενοχλησει ισως καποιες γυναικειες οργανωσεις (ελπιζω οχι πολλες) και ακομα περισσοτερο καποιους πουριτανους* που προτιμουν αυτα τα πραγματα να κρυβονται, ισως σαν τον παπά του χωριου της ιστοριας απο την Κ που ξεδιαντροπα υπερασπιζοταν εναν στυγνο εγκληματια.
Η αληθεια ειναι οτι χρειαζομαστε μεγαλους και ελεγχομενους οικους ανοχης. Η αναγκη για αγοραιο ερωτα, ειναι οπως λεει το κλισε, η αρχαιοτερη αναγκη. Δεν ειναι δυνατον να απαγορευουμε την σωματεμπορια, χωρις να προσφερουμε μια οργανωμενη, καθαρη και νομιμη εναλλακτικη. Στην Ελλαδα επιτρεπεται η πορνεια (ευτυχως) -αντιθετα με καποιες χωρες του ευρωπαϊκου νοτου. Γιατι η πορνεια οσο και να μην μας αρεσει, οσο βασιζεται στην ελευθερη συναλλαγη, πρεπει να προστατευεται. Το κρατος πρεπει να προσεχει συνεχως να παραμενει ελευθερη η συναλλαγη! Δυστυχως ομως στην Ελλαδα δεν εχουμε προχωρησει στο επομενο λογικο βημα που θα κρατουσε ελευθερη την συναλλαγη, τους οργανωμενους και επιβλεπομενους οικους ανοχης. Ετσι, δεν επιτρεπεται πανω απο μια πορνη σε εναν οικο και ειναι αδυνατη η δημιουργια οργανωμενων και προστατευμενων μεγαλων οικων. Αναγκαστικα οι γυναικες εξωθουνται στην παρανομια και την εκμεταλλευση απο λέρες που αυτη φερνει**, μερικες φορες και στον θανατο.

Διαβασα πριν μηνες οτι ενας 18χρονος νεος στην Γερμανια δημιουργησε τον δικο του οικο ανοχης. Μου φανηκε αστειο και το εψαξα λιγο περισσοτερο. Λοιπον, σε αποσταση 30 χμ απο το σπιτι μου υπαρχουν τουλαχιστον 5-6 οργανωμενοι μεγαλοι οικοι ανοχης. Ο μεγαλυτερος, το Pascha θεωρειται απο τα μεγαλυτερα κλαμπ τετοιου ειδους στην Ευρωπη, με 7 οροφους! Οι Γερμανοι, οπως και οι ακομα πιο πραγματιστες Ολλανδοι, προστατευουν πραγματικα τις πορνες! Καμμια αναγκη για κρυφα υπογεια, για μαστροπους, για δουλεία και σωματεμπορια. Σε αυτες τις χωρες ολα γινονται στο φως της μερας, οι γυναικες ελεγχονται συνεχως ιατρικα, προστατευονται απο καθε παρανοϊκο ή ανεπιθυμητο πελατη και βεβαια φορολογουνται!

Η υποκριτικη προσπαθει να στριμωξουμε το θεμα κατω απο το χαλί φερνει παρανομια και εξαθλιωση. Η σωματεμπορια στην Ελλαδα φτανει ισως τα 10.000 θυματα. Αν πραγματικα ενδιαφερομαστε για αυτες τις γυναικες, η μονη λυση ειναι να τους δωσουμε ενα νομιμο δικαιωμα επιλογης. Τι θα κανουν με αυτο ειναι αποκλειστικα δικο τους θεμα...


*Οχι, δεν τρεφω μεγαλη εκτιμηση σε τετοιους υποκριτες.
**Γιατι μια γυναικα δεν μπορει να καταφυγει στην αστυνομια ευκολα, αν ξερει οτι κινδυνευει με βασανιστηρια και καθειρξη εως και απελαση!

Πηγες:
-Στοιχεια για την σεξουαλικη εκμεταλλευση στον κοσμο
-Στοιχεια για την Ελλαδα
-Οι ΜΚΟ που ασχολουνται με το θεμα στην Ελλαδα και το μνημονιο συνεννοησης που συνυπεγραψαν με την κυβερνηση περι διακινησης γυναικων (δυστυχως το βρηκα μονο στα αγγλικα!)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τις δύο προτάσεις σου, είναι η πιο ξεκάθαρη λύση στην κάθαρση της πορνείας από τους σωματέμπορους αλλά και από όλα τα άλλα προβλήματα αυτής της δουλειάς.

Σιχαίνομαι το όλο θέμα της υποκρισίας γύρω από την πορνεία, μιας και ένα μεγάλο ποσοστό των κατακριτών της, είναι και πελάτες.

Ανώνυμος είπε...

Γενικά τα προβλήματα είναι όλα αυτά που είναι γνωστά μεν, αλλά κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε.

Andrew

Rodia είπε...

Αν δεν υπήρχε τόσο απαιτητική πελατεία, δεν θα υπήρχαν τα προϊόντα προς ικανοποίησή της. Απλό.
Αυτό ακριβώς με εξοργίζει: τιμωρούνται και διώκονται τα θύματα ενώ οι συντηρούντες την κατάσταση αυτή σφυρίζουν (και αφήνονται να σφυρίζουν) αδιάφορα.

pinky and the brain είπε...

based on the "trafficking in persons" 2005 report (u.s. dept. of state) greece is a tier 2 watch list country along with countries like ukraine, benin, sierra leone, india, niger, gambia, azerbaijan, mexico, the slovak republic and uzbekistan. tier 2 watch list means: countries whose governments do not fully comply with the act’s minimum standards but are making significant efforts to bring themselves into compliance with those standards, and:
1. the absolute number of victims of severe forms of trafficking is very significant or is significantly increasing; or
2. there is a failure to provide evidence of increasing efforts to combat severe forms of trafficking in persons from the previous year; or
3. the determination that a country is making significant efforts to bring themselves into compliance with minimum standards was based on commitments by the country to take additional future steps over the next year.

Spinoza είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι η παροιμία " Με τον παρά μου, γαμάω και την κυρά μου" είναι ελληνική... Σε πατριαρχικές και θρησκόληπτες κοινωνίες, τέτοια φαινόμενα είναι πολύ συνηθισμένα.

Όποιος δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής υπηρεσιών στη χώρα μας γνωρίζει καλά τη νοοτροπία του Έλληνα και τη συμπεριφορά του προς οποιαδήποτε φοράει φούστα και την πληρώνει για υπηρεσίες που παρέχει, είτε είναι σερβιτόρα, είτε είναι η γραμματέας του, είτε εξειδικευμένος σύμβουλος που έχει προσλάβει για να τον ξεστραβώσει, πόσο μάλλον όταν μπαίνει στη μέση το σεξ επ'αμοιβή.

Καλώς διαμαρτύρεται ο κόσμος στους δρόμους για διάφορα ζητήματα, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικό θα ήταν κάτι τέτοιο στο ζήτημα του trafficking.

Δεν με εντυπωσιάζει στην υπόθεση το ότι ο ιερέας κατέθεσε υπέρ του κατηγορουμένου. Δουλειά των ιερέων είναι να διατηρούν στο status quo σε μία κοινωνία και να προασπίζονται το θεσμο του γάμου. Και τις κυρούλες τις καταλαβαίνω. Οι κακές οι ξένες, οι πουτάνες που ήρθαν να μας πάρουν τους άντρες, κάθε μέρα τα δείχνει το Star channel.

Ενώ φαίνεται πως πρωτοδίκως η πολιτεία έκανε το καθήκον της, κάπου η ιστορία χαλάει πάντα στο δεύτερο βαθμό.

Αυτό που νομίζω πως χρειαζόμαστε είναι να δούμε περισσότερους άντρες-δημόσια πρόσωπα, να βγαίνουν και να καταγγέλουν το trafficking και το σύγχρονο δουλεμπόριο. Βρίσκω πως έχει μεγάλη σημασία αυτό ακόμη και στο επίπεδο της επικοινωνίας.

Stathis είπε...

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Το trafficking έχει στην Ελλάδα μεγάλη κοινωνική αποδοχή, ως περίπου νόμιμο. Καμμία ενημέρωση δεν υπάρχει , από τους λαλίστατους κατά τ άλλα αστέρες των καναλιών για το γεγονός πως τα θύματα είναι σκλάβες, πως υποχρεώνονται δια της βίας να συνευρεθούν με τους πελάτες.
Η κατάσταση φτάνει μέχρι το χλευασμό των ίδιων των θυμάτων από τους σεναριογράφους "χιουμοριστικών" σήριαλ των οποίων ο ρατσισμός έχει ταυτίσει την εθνική καταγωγή των γυναικών αυτών με το αρχαιότερο επάγγελμα.
Ντρέπομαι που ζω στη χώρα αυτή, στην οποία το θύμα κάθεται στο εδώλιο μαζί με το θύτη, στη χώρα που ένα κορίτσι 18 χρονών έπεσε από το μπαλκόνι διαμερίσματος στη Βέροια προ ενός έτους για να σωθεί από την κόλαση .Ενώ οι γείτονες φυσικά "δεν είχαν αντιληφθεί τίποτε."
Στη χώρα που απέναντι από αστυνομικό τμήμα λειτουργούσε μασατζίδικο, με κοπέλλες σκλάβες .

http://www.iospress.gr/mikro2003/mikro20030719.htm

Unknown είπε...

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν τολμά και να καταγγείλει τέτοιες καταστάσεις. Ένας γιατρός μου είχε διηγηθεί φρικτή ιστορία με αλλοδαπή κοπέλα που περιέλθαψε όταν έκανε το αγροτικό του σε χωριό της Ηλείας. Η κοπέλα είχε κακοποιηθεί πολύ άσχημα από τους πελάτες της. Την είχαν αφήσει σχεδόν ετοιμοθάνατη σε ένα δάσος. Και φυσικά μετά έφαγε και ξύλο από το μαστρωπό της, για να μη ξεχνιόμαστε. Ακόμα όμως και ο γιατρός που μου έλεγε την ιστορία, όσο και να είχε σιχαθεί, το θεωρούσε πάνω-κάτω σαν ένα δυσάρεστο αλλά αναπόφευκτο γεγονός της ζωής.

Σκεπτικιστης είπε...

Βρίσκω καλή την ιδέα της ενημέρωσης του κοινού. Οι άνθρωποι που μπορούν να ειδοποιήσουν τις αρχές σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι βέβαια τα ίδια τα θύματα αλλά οι πελάτες.
Η ιδέα των οργανωμένων οίκων ανοχής είναι επίσης καλή, δεν πρόκειται όμως να λύσει το πρόβλημα. Ακόμα και σε χώρες που έχουν τέτοιους οίκους δεν έχει δοθεί λύση. Έτυχε να δω πριν δύο περίπου χρόνια στην Γερμανική τηλεόραση μια σοκαριστική σχετική εκπομπή που εξέθετε το μέγεθος του προβλήματος στην Γερμανία. Οι μέθοδοι των σωματεμπόρων ίδιες: κοπέλες κλεισμένες χωρίς φαγητό και νερό, δέρνονται και βιάζονται για να μην φέρνουν αντιρρήσεις, τους έχουν πάρει βέβαια τα διαβατήρια κτλ. Αυτό που κάνει την διαφορά στα μεγέθη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας είναι η πολύ αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και της λαθρεμπορίας ανθρώπων και η πιο αποτελεσματική αστυνομία γενικότερα (στην Γερμανία φυσικά).
Δεν πιστεύω ότι η ιδέα του trafficking είναι αποδεκτή από την κοινωνία. Τα όποια στερεότυπα υπάρχουν για τις κοπέλες πχ. από την Ανατολική Ευρώπη (τα οποία παρεμπιπτόντως υπάρχουν παντού στην υπόλοιπη Ευρώπη), δεν είναι απόδειξη κοινής αποδοχής ενός απαίσιου εγκλήματος. Ο παράγοντας που σταματάει την κοινωνία να καταγγείλει τέτοια περιστατικά είναι μάλλον ο φόβος να βρεθεί ενάντια σε ισχυρά παράνομα κυκλώματα, σε μία χώρα όπου ο καταγγέλων δεν μπορεί να περιμένει μεγάλη προστασία από τις αρχές.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το Σκεπτικιστή. Δεν είναι αμιγώς ελληνικό το φαινόμενο. Και αν στην Ολλανδία υπάρχει οργανωμένη πορνεία και νομοθετημένη που φτάνει να είναι και τουριστικό αξιοθέατο ,πάντα υπάρχει και το παράνομο εμπόριο λευκής σάρκας , όπως άλλωστε δίπλα στα coffee shops θα δεις να πωλούνται τα παράνομα ναρκωτικά.
Στην Ελλάδα το Ουκρανέζα ή Ρωσίδα (όπου εννοείται οποιαδήποτε γυναίκα από την ανατολική Ευρώπη) έχει ταυτίστεί με το πουτάνα όπως το Αλβανός με το κλέφτης και το Φιλλιπινέζα με το καμαριέρα.
Είναι λοιπόν άκρως αποδεκτό το "α ένα μπαρ με Ρωσίδες" ή οποιαδήποτε κοπέλα με ανατολική προφορά δουλεύει στη νύχτα να θεωρείται ότι εκδίδεται. Να θεωρείται από τους περισσότερους Έλληνες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο ίδιος Έλληνας θα έκανε ευαχαρίστως γαμπρό του ένα νταβατζή, ή ότι θα πήγαινε στον οίκο ανοχής χωρίς να προσέχει μην τον δει κανένα μάτι.
Πιστεύω ότι πρόκειται περισσότερο για φαινόμενο ξενοφοβίας. Σε συνδυασμό πάντα με ένα γενικευμένο σκεπτικό ακραίου καταναλωτισμού -αφού έχω τα λεφτά γιατί όχι;-. Και σίγουρα δεν πιστεύω και ο πιο ηλίθιος που πάει με πουτάνες δεν ξέρει τι μαρτύρια τραβάνε. Απλά κρύβει τις ενοχές του κάτω από το χαλάκι "εγώ φταίω που αυτές είναι πουτάνες;" .....

S G είπε...

"Και αν στην Ολλανδία υπάρχει οργανωμένη πορνεία και νομοθετημένη που φτάνει να είναι και τουριστικό αξιοθέατο ,πάντα υπάρχει και το παράνομο εμπόριο λευκής σάρκας , όπως άλλωστε δίπλα στα coffee shops θα δεις να πωλούνται τα παράνομα ναρκωτικά."

ε σε πολλλλυυυ μικροτερο βαθμο.
Στην Ελλαδα ουσιαστικα ολα τα μπαρ ειναι παρανομα και ολες οι γυναικες ειναι υπο απειλη διωξης. Στην ολλανδια αυτο ειναι μαλλον εξαιρεση.

"Απλά κρύβει τις ενοχές του κάτω από το χαλάκι "εγώ φταίω που αυτές είναι πουτάνες;" "

ισως να εχεις δικιο. γιαυτο χρειαζεται μια εκστρατεια για να καταλαβουν οτι ΝΑΙ ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΥΣΟΔΕΣΕΙ. χωρις ζητηση, δεν υπαρχει προσφορα. αυτο φυσικα σε συνδυασμο με την υποκρισια των ιδιων ατομων που θελουν την πορνεια παρανομη. το τονιζω αυτο:

δεν ειμαι κατα της ελευθερης συναλλαγης. ειμαι κατα του καταναγκασμου. Οταν βλεπουμε στοιχεια σαν αυτα που παραθετει η πινκυ, ειναι προσωπικη προσβολη για την αξιοπρεπεια καθε ελληνα. Πρεπει να ντρεπομαστε, οχι επειδη και καλα θα μας χαλασει το ονομα, οχι και καλα για να γινουμε Ευρωπη, αλλα για τον απλο λογο οτι ειναι απαισιο και απαραδεκτο εν ετει 2006 να υπαρχουν σκλαβοι στην Ελλαδα!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock