Πέμπτη, Οκτωβρίου 26, 2006

Good night and good luck - Ελευθερια λογου και τυπου

Ηθελα να γραψω για αυτην την εξαιρετικη ταινια και μου ηρθε και η αφορμη με την απιστευτη μηνυση κατα του blogme.gr, ενα γεγονος που ομολογω περιμενα να γινει στην ανελευθερη Ελλαδα αλλα παραμενει πανω και περα απο καθε λογικη εξηγηση.

Στην ταινια ξετυλιγεται η αληθινη ιστορια ενος απο τους πρωτοπορους της τηλεορασης και της μαχης του κατα του κυνηγιου μαγισσων που ειχε εξαπολυσει ο Μακ Καρθυ στις ΗΠΑ κατα των "κομμουνιστων" και "εχθρων του εθνους". Στις διασημες πια εκπομες του ο Edward Murrow ειχε πει οτι στον πολεμο κατα του παγκοσμιου κομμουνισμου οι Ηνωμενες Πολιτειες δεν κανει και δεν πρεπει να ξεχασουν τις αρχες τους:

We cannot defend freedom abroad by deserting it at home.

We will not walk in fear, one of another. We will not be driven by fear into an age of unreason if we dig deep in our history and doctrine and remember that we are not descended from fearful men, not from men who feared to write, to speak, to associate and to defend causes which were for the moment unpopular. We can deny our heritage and our history, but we cannot escape responsibility for the result. There is no way for a citizen of the Republic to abdicate his responsibility.

Η ελευθερια λογου ειναι ενα πανακριβο αγαθο και ολοι οι πολιτες μιας Δημοκρατιας ευθυνονται για την διατηρηση της.
Η ιστορια της ταινιας μπορει να ειναι παλια, αλλα δυστυχως τα διδαγματα της σε καποιες γωνιες της Ευρωπης δεν εχουν φτασει ακομα. (μεταξυ μας, και στις συγχρονες ΗΠΑ χρειαζονται καποια υπενθυμιση, οσον αφορα τον πολεμο κατα της τρομοκρατιας, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια).

Που ειναι οι αντιστοιχοι δημοσιογραφοι στην σημερινη Ελλαδα? Ποιος ασχολειται με τα πραγματικα βαθια θεματα της ελευθεριας των πολιτων, ελευθεριας να λενε οτι θελουν, να πιστευουν οτι θελουν, να γραφουν οτι θελουν?

Που ειναι γενικα η υπερασπιση των θεμελιωδων δικαιωματων του ατομου? Σε τι ειδους δημοκρατικη πολιτεια ενας πολιτης που διατηρει ενα ιστολογιο μπορει να θεωρειται τοσο επικινδυνος εγκληματιας που να τον βγαζουν απο το σπιτι του, του φορανε χειροπεδες και τον κρατανε μια μερα χωρις κατηγοριες σε ενα ανηλιαγο κρατητηριο παρεα με εγκληματιες του ποινικου δικαιου?

Τι δυναμη εχουν οι ελληνικοι θεσμοι οταν επιτρεπουν σε καποιον με μια απλη μηνυση να στελνει εναν οποιονδηποτε πολιτη εστω και για μιση ωρα στο κρατητηριο? Θα αποζημιωθει αυτος ο ανθρωπος για την ταλαιπωρια του? Ή θα τιμωρηθει επιλεον με μια ατερμονη δικαστικη διαδικασια, κατι που θυμιζει δικη του Καφκα, μεχρι να ξεμπλεξει το νημα της ελληνικης χαοτικης δικαιοσυνης και να βρει (ισως, καποτε) το δικιο του?

Σε αυτην την χωρα εχουμε ευτυχως ενα υπολειμμα ευγενικης παραδοσης, επιζει σε μερικες γωνιες η αγαπη προς την ελευθερια και τα ατομικα δικαιωματα. Γιατι τα μεγαλα επιτευγματα των προγονων μας δεν ειναι μυστικες σπηλιες και θαυματουργα οπλα που μας παραμυθιαζουν μερικοι τηλευαγγελιστες σαν τον Λιακοπουλο. Ειναι η θεμελιωδους σημασιας αναγνωριση οτι το ατομο εχει δικαιωματα. Ειναι μεγαλο επιτευγμα τους ο καθαρος στοχασμος και η λογικη, οχι η συναισθηματικη αντιμετωπιση των καταστασεων, ουτε η πιστη σε ασυναρτησιες, ουτε η καταδιωξη συμπολιτων μας επειδη δεν μας αρεσουν αυτα που λενε. Και το κατορθωμα του 21 φυσικα δεν εγινε με κινητρο την δολοφονια μερικων Τουρκων και την δημιουργια ενος ολοκληρωτικου εθνικιστικου κρατους. Ηταν η μαχη για να εχουμε εμεις, τα παιδια μας και οποιος αλλος θελει να μενει στην πατριδα μας, ελευθερια να εκφραζομαστε και να αναπτυσσουμε την προσωπικοτητα μας.

Η σατιρα, το πνευμα, ακομα και η ανοιχτη κοροϊδια (βλ Αριστοφανη) ειναι εργαλεια που στηριζουν ο,τι πιο ιερο εχουμε. Οχι τις εικονες που κλαινε, ουτε καποιες αρχαιες κολωνες, ουτε κανενα αλλο υλικο αντικειμενο που ανεξηγητα εξιδανικευουν μερικοι. Αλλα την δημοκρατια μας και την ελευθερια μας. Και κανενας πολιτικος, δικαστικος, αστυνομικος ή πολιτης δεν εχει δικαιωμα να τα παταει...
Αυτο πρεπει παντα να το θυμομαστε... good night and good luck.


μικροπροσθηκη: ειναι προφανες οτι το ανω κειμενο δεν σχετιζεται μονο με την υποθεση της μηνυσης κατα του μπλογκμι.γρ. Ακομα και αν η συγκεκριμενη ιστορια ακομα δεν ειναι σαφης, ακομα και αν αποδεικνυοταν ψευτικη, η προσβολη στην ελευθερια πολλων πολιτων ειναι καθημερινη υποθεση. Το κειμενο δεν ειναι καν κειμενο συμπαραστασης σε ενα ατομο μονο, ειναι κειμενο αρχων. Δεν συμπαραστεκομαι επειδη ειμαστε στην ιδια συντεχνια, το θεμα δεν ειναι αν συμπαθουμε ή οχι εναν μπλογκερ, το θεμα ειναι αν σεβομαστε και στηριζουμε τα ατομικα δικαιωματα ολων των κατοικων της χωρας.

ΥΓ για μια δευτερη ταινια που επισης θαυμασια εξηγει την εννοια της ελευθεριας δειτε το The People vs. Larry Flynt (1996) του ευφυεστατου Μιλος Φορμαν
ΥΓ2 μικρη ασχετη παρατηρηση: Αν αναρωτηθηκατε γιατι καπνιζουν ολοι στην ταινια τοσο, και ειδικα ο Μοροου, ο ανθρωπος οντως καπνιζε σαν φουγαρο. Δυστυχως πεθανε στα 49 απο καρκινο του πνευμονα.

7 σχόλια:

funEL είπε...

Περί μηνύσεων ο λόγος.
Το θέμα είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες πριν με απειλές και εκφοβισμούς ακόμα και προγραφές – επικηρύξεις.
Κατά τη γνώμη μας το ποιός είναι ο μηνυτής του blogme.gr είναι ... «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια ...». Ήδη έχουμε αποστείλει μέιλ στον κ. Αντώνη Τσιπρόπουλο για να μας πληροφορήσει ποιό είναι αυτό το επίμαχο blog και ποιός είναι ο θιγόμενος μηνυτής διότι επισήμως εμείς δεν ξέρουμε τίποτα (κανένα πρόσωπο «θιγόμενο» δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας ποτέ καθ οποιονδήποτε τρόπο, εκτός εάν λαμβάνουμε υπ όψη ανώνυμες απειλές επικηρύξεις κλπ κλπ).
Σε περίπτωση που είναι ο τηλεβιβλιοπώλης κ. Δημοσθένης Λιακόπουλος (κάτι που μας αφορά άμεσα*) τότε ... ... ... σχολιάστε εσείς


Παραθέτουμε ελάχιστο κομμάτι των πιο πρόσφατων απειλών επικηρύξεις κλπ στο δικό μας μπλογκ

true: EKEINOΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΘΑ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ FUNEL. H ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΜΙΧΘΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΥΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΑΚΟ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ. 10000 EURO.
27 Sep 06, 16:10
TRUE: ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο FUNEL ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΑΜΕΣΑ 10000 EURO, ΣΤΟ 2310521010. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΚΑ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
27 Sep 06, 16:09
TRUE: Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ GOOGLE NA ΠΑΡΑΔΟΣΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ FUNEL ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ
27 Sep 06, 16:08
WARLORD: FUNEL ΠΕΣ ΑΛΕΥΡΙ
27 Sep 06, 16:01
GAMER: FUNEL ΕΚΑΝΕΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΛΙΑΚΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΚΑΛΎΤΕΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΧΩΡΑ
27 Sep 06, 20:06
TRUE: ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ? ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ?


Και φυσικά είμαστε δίπλα στο κ. Αντώνη Τσιπρόπουλο σε κάθε περίπτωση. Η απειλή και η χειραγώγηση της ελευθερίας της έκφρασης είναι συλλογική και συλλογικά πρέπει να αντιδράσουμε. Η μέθοδος είναι γνωστή διαίρει και βασίλευε. Ας μη περάσει η γνωστή παγίδα του αποδιοπομπαίου τράγου.
(http://raresteak.wordpress.com/2006/10/26/blogme/)
Ο φασισμός είναι στη πόρτα μας. Θα κλείσουμε ακόμα μια φορά τα μάτια μας?
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ.


ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ (που είναι ήδη εδώ?)


* φυσικά, κατά τη γνώμη μας, λίγο νοιάζει τον κ. Λιακόπουλο (εαν και εφ όσον είναι ο μηνυτής) η έκβαση της υπόθεσης στα δικαστήρια. Τον νοιάζει να βρει ΠΟΙΟΣ τον σατιρίζει... μετά έχει αυτούς άλλους τρόπους να τον εκπολιτίσει αλά Πούτιν... πάντα κατά τη γνώμη μας φυσικά.

Spinoza είπε...

Είναι σαφές πως ο Τσιπρόπουλος την πλήρωσε επειδή δεν μπορούσαν να μηνύσουν τον blogger.com και για εκφοβισμό του μπλογκερ--φυσικού προσώπου που τον σατιρίζει και ίσως και για τον εντοπισμό του.

Ο κ. Τσιπρόπουλος θα βρει την άκρη, το ζήτημα είναι να διαφυλαχθεί ο πραγματικός στόχος του μηνυτή.

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι που έχουν τόσο στενά περιθώρια στη δουλειά τους (τηλεοπτικές εκπομπές) έχουν συνήθως πολύ άγχος που τους ωθεί στο κάπνισμα. Το δίδαγα από την εν λόγω ταινία θα μπορούσε να είναι, αφήστε τον κόσμο να κρίνει. Κακά τα ψέμματα ο Λιακόπουλος είναι μια γραφική φιγούρα που πολύς κόσμος τον βλέπει για να γελάσει (κάποιοι αφελείς τον πιστεύουν) αλλά λόγω της τηλεόρασης (και των κουμπάρων) έχει μεγαλύτερο κοινό. Μπορεί λοιπόν να λοιδωρήσει το funel ,τον Τσιπρόπουλο, όλους εμάς χωρίς την ανάγκη της αστυνομίας γιατί τον βλέπουν περισσότεροι από αυτούς που διαβάζουν αυτά που γράφουμε τώρα. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας να μην αφήσουμε να σπιλωθεί η υπόληψη αυτών των ανθρώπων επειδή ο ένας ήθελε να κάνει σάτιρα και ο άλλος του έδωσε το βήμα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα το καλύτερο είναι να διαδώσουμε τα πράγματα όπως έγιναν όπου μπορεί ο καθένας ώστε να προλάβουμε τη λάσπη που ακολουθεί τέτοιες υποθέσεις (ναι που λες αυτός τον έβριζε το Λιακόπουλο συνέχεια και ήταν και ένας αλήτης που του έκανε πλάτες και του έβγαζε την ιστοσελίδα και ο Λιακόπουλος τους είχε προειδοποιήσει αλλά αυτοί τίποτα και τώρα θα τους πάει φυλακή). Διαδώστε την αλήθεια!

Ανώνυμος είπε...

Σα νέος αισθάνομαι εντελώς απαγοητεύμενος με αυτή την κατάσταση.Τώρα είναι ο Λιακόπουλος, αύριο θα μπορεί να είναι ο καθένας. Όχι ό,τι θα μας φοβίσει αλλά Έλεος ρε παιδια..που φτάσαμε...

Ανώνυμος είπε...

Ο Λιακόπουλος, οι αυτοδικούντες γνωστοί-άγνωστοι που σου σπάνε το αμάξι στα Εξάρχεια επειδή τους "γυάλισε", ο ταξιτζής που λέει "που είσαι Παπαδόπουλε", ο αστυνομικός που κυνηγάει σαδιστικά τα παπάκια με κακομοίρηδες μακρυμάλληδες φοιτητές επειδή δεν μπορεί να πιάσει τον αλητάμπουρα που του πεταει μολότωφ, είναι όλα όψεις του ίδιου νομίσματος. Και στη μέση κάθεται η κακαόμαζα που μαζεύει, μαζεύει, μαζεύει και κάποια στιγμή τα κάνει όλα ... ιερόδουλη.

Αυτή είναι η ανθρώπινη φυση...

Oneiros είπε...

Από τα πιό εμπνευσμένα σου posts, S G...

S G είπε...

παθιασμενα ισως ;-)

ΥΓ ευχαριστω παντως...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock