Κυριακή, Δεκεμβρίου 17, 2006

Μυθοπλασίες γύρω από το AIDS

Πρόσφατα διάβασα για την περίπτωση μίας Ελληνίδας οροθετικής δημοσιογράφου η οποία στην ουσία αναμασά διάφορες "θεωρίες" του AIDS Reappraisal κινήματος.

Θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην άποψή του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαι υποχρεωμένος να πάρω στα σοβαρά κάθε απίθανη θεωρία που μπορεί να γεννήσει ο ανθρώπινος νους.

Η Ελληνική κοινωνία έχει μία ιδιαιτερότητα: είναι εξαιρετικά δύσπιστη με τις καθιερωμένες θεωρίες και απόψεις, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν κωμικά εύπιστη σε οτιδήποτε πλασάρεται ως "εναλλακτικό". Αυτός είναι ο λόγος που η Ελληνική Εταιρεία Νέων Ιατρών και Επιστημόνων Υγείας (Ε.Ν.Ι.Ε.Υ) όφειλε να δημοσιεύσει μία απάντηση στην εν λόγω δημοσιογράφο, δια στόματος του Αλέξανδρου Νίξον, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

8 σχόλια:

Roark είπε...

Η προσπάθεια την Εταιρείας Νέων Ιατρών και Επιστημόνων Υγείας δεν είναι απλά αξιόλογη και αξίζει συγχαρητιρίων και αυτή και ο Αλέξανδρος. Έρχεται να καλύψει ένα δραματικό κενό που υπάρχει στην ενημέρωση (που αφήνει ανοιχτό πεδίο για αντεπιστημονικές και επικίνδυνες για την υγεία πλάνες) την οποία όφειλαν να προσφέρουν μια σειρά επίσημων φορέων (που απλά κάθονται και απολαμβάνουν τα διάφορα προνόμια που τους έχει παραχωρήσει το κράτος).

Κάθε είδους τέτοια παραπληροφόρηση (που θέτει σε κινδυνο ανθρώπινες ζωές) θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται από τους Ιατρικούς Συλλόγους, την Ιατρική Σχολή και τις Επιστημονικές Εταιρείες που ειδικεύονται στο ζήτημα. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό έχουν εγκαταλείψει τον ρόλο τους στην ενημέρωση του κοινού.

cobden είπε...

Έχω τις διαφωνίες μου σε πολλά από αυτά που υποστηρίζει η κυρία Παπαγιαννίδου αλλά και σε αρκετά από αυτά που γράφει ο Αλέξανδρος.Θ α κάνω κάποια σχόλια και παρατηρήσεις.Δεν είμαι γιατρος, απλά βασίζομαι στην εμπειρία από το περιβάλλον μου και στην κοινή λογική :
1. Οι θεωρίες των "αρνητών του ΑIDS" δεν με πείθουν ιδιαίτερα. Έχουν κάποια ενδιαφέροντα επιχειρήματα, αλλά τι γίνεται στην πράξη?Έχουν πολλοί φορείς το θάρρος να μην αρχίσουν αγωγή ,απλά και μόνο στηριζόμενοι σε αυτές τις θεωρίες και να ρισκάρουν τη ζωή τους?.Και η κυρία Παπαγιαννίδου παίρνει φάρμακα, όπως βλέπω από την συνέντευξη της.
Αλλά τα επιχειρήματα των "αρνητών" έχουν κάποια αξία όσον αφορά τις πολύ συχνά, σοβαρές παρενέργιες των φαρμάκων, ιδίως τα πρώτα χρόνια. Και δεν μου αρέσει ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι γιατροί, με αφ'υψηλού αντιμέτωπιση, πλήρη άρνηση και απομόνωση των απόψεων τους. Ας ακούστουν τα επιχειρήματα τους και ας γίνει πραγματικός διάλογος,κανείς δεν έχει να χάσει τίποτε.
2. Κακα το ψέματα, το HIV-AIDS αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους άνδρες και τις γυναίκες.Το λέω βασιζόμενος στη δική μου εμπείρια, αλλά και στην απλή λογική!Δεν είναι πολύ πιο σπάνιο(δε θα έλεγα τελείως αδύνατο) να κολλήσει ΗΙV αυτός που έχει τον ενεργητικό ρόλο στο sex(είτε straight άνδρας είτε ενεργητικός ομοφυλόφιλος ),απ'ότι αυτός που έχει τον παθητικό ρόλο?? Ποίος είναι πιο εύκολο να ματώσει την ώρα του sex?(Τώρα αναγκάζομαι να μπώ σε...ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αλλά προσπαθώ να γίνω πιο κατανοητός :)
3. Πανδημία το AIDS??Χμμμ, ας παραδεχτούμε πως όλα τα εφιαλτικά σενάρια που κυκλοφορούσαν την δεκαετία του 80 δεν έγιναν πραγματικότητα, τουλάχιστον για το Δυτικό Κόσμο...Διάβασα πρόσφατα πως οι θάνατοι από ΑΙDS στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 80 φτάνουν γύρω στα 1200 άτομα σε ένα σύνολο 8000 φορέων HIV.Συγκρίνετε αυτό το νούμερο με τους θανάτους από καρκίνο, εγκεφαλικά, εμφράγματα, τροχαία, και θα καταλάβετε γιατί οι πιο πολλοί νιώθουμε δικαιολογημένα πως το AIDS δε μας αφορά ιδιαίτερα...
4. Και ας υπάρχει και λίγη ενημέρωση πια!Οι πιο πολλοί νομίζουμε πως το HIV είναι όπως τη δεκαετία του 80 που σήμαινε σίγουρη θανατική καταδική.Σήμερα όλο και περισσότεροι φορείς ζουν απόλυτα φυσιολόγικά, χωρίς παρενέργειες και προβλήματα στην καθημερινότητα τους, με απόλυτα ομαλή σεξουαλική ζώή. Κι αυτό χάρη στα φάρμακα των ΄"ανάλγητων" φαρμακευτικών εταιρειών!Το HIV είναι πια σε πολλές περιπτώσεις μια χρόνια ασθένεια, σαν τον διαβήτη.
Ας μας αντιμετωπίσει το κράτος και το ιατρικό κατεστημένο σαν ενήλικες , και όχι σαν παιδιά που πρέπει να ακούν τρομακτικές ιστορίες για να συνετιστούν και να αναγκαστούν να κάνουν ασφαλές sex

cobden είπε...

@areverser
Αντιπαρέρχομαι το ύφος του σχολίου σου.
Δεν υποστήριξα πως είναι απίθανο να κολλήσει κάποιος μέ ενεργητικό ρόλο .Αυτό που έγραψα είναι πως ο άλλος τρόπος (για να μην μπω πάλι σε λεπτομέρειες και ενοχλήσω την αισθητική σου...)είναι πολύ πιο επικίνδυνος.Ας μας πει και κάποιος γιατρός τη γνώμη του.Εγώ το βασίζω στο τι βλέπω να συμβαίνει γύρω μου,σαν άνθρωπος που έχει γνωρίσει οροθετικούς, γι αυτό και δεν μιλάω με απολυτότητα και σιγουριά, αλλά με το τί είναι πιο πιθανό.
Εμφανής πάντως στο σχόλιο σου, η νοοτροπία που ανέφερα προηγούμενως. Αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν ανήλικους, τους παρουσιάζουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο σαν κανόνα, τους τρομάζουμε για να μην ρωτάνε πολλά πολλά.Τίποτε δεν είναι θέσφατο και οριστικό.Ακόμη και οι επιστημονικές, ιατρικές ανακαλύψεις μπορούν να διαψευσθούν.

cobden είπε...

Ο Andrew Sullivan είναι ένας πολύ γνωστός συντηρητικός δημοσιογράφος,έχει ένα από τα πιο πετυχημένα blogs (www.andrewsullivan.com), είναι gay και hiv positive. Για ένα εξαιρετικό άρθρο του ,που αποδομεί την hiv-τρομολαγνεία δείτε εδώ :http://www.advocate.com/currentstory1_w.asp?id=17696

areverser, είσαι διασκεδαστικός

Stathis είπε...

Πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή κάποια posts μου για το θέμα, είχαμε αναλωθεί σε εξαντλητικό διάλογο με την συγγραφέα του βιβλίου, Μαρία Κ.

http://theseis.blogspot.com/2006/06/hiv-aids.html

Δείτε και τα posts που ακολούθησαν αυτό που δίνω στο link.
Συμφωνώ με το post του avatar...

Stathis είπε...

Ο διάλογος είχε συνεχιστεί και στα posts που αφορούσαν τους αρνητές του AIDS

http://theseis.blogspot.com/2006/06/aids-hiv.html

http://theseis.blogspot.com/2006/06/hiv-aids_07.html

http://theseis.blogspot.com/2006/06/hiv-aids-3.html

http://theseis.blogspot.com/2006/06/hiv-aids-3.html

Ζητώ συγγνώμη που παραθέτω τα links από το blog μου,πιστεύω απλά πως προσθέτουν κάτι στο διάλογο για το ζήτημα

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα,
Οι απόψεις της δημοσιογράφου είναι σεβαστές αλλά επικίνδυνες, καθώς στρέφουν την προσοχή στην συνωμοσιολογία αντί στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης.

Η δήλωση: "Δεν μεταδίδεται ο ιός από γυναίκα σε άντρα" δεν γνωρίζω, εάν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα ή σε υπερβολικά μαχητικό φεμινισμό, ο οποίος θεωρεί τις γυναίκες πηγές της τελειότητας και τους άντρες πηγή όλων των δεινών.

Ανώνυμος είπε...

Η δημοσιογράφος δεν ξέρει τι λέει και είναι ΤΡΟΜΑΧΤΙΚΑ επικίνδυνη.

Διαβάστε ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ παρακαλώ παρακάτω:

http://www.skepdic.gr/Entries/Alpha/hivdenial.htm

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock