Κυριακή, Δεκεμβρίου 10, 2006

Αξιολόγηση Βουλευτών

Η Αξιολόγηση Βουλευτών είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ρόλου των πολιτών ως ενεργών κριτών της πολιτικής και των πολιτικών προσώπων. Το internet είναι ένα πρόσφορο και προσιτό μέσο να ακουστεί η αδιαμεσολάβητη φωνή του πολίτη, αλλά και με τον διάλογο και την τριβή να προωθήσει τον πολιτικό προβληματισμό. Επίσης πολύ σωστή είναι η στόχευση στην κριτική των βουλευτών ως πολιτικών μονάδων, και όχι στους πολιτικούς σχηματισμούς τους.

Αντιγράφω από την αρχική του σελίδα:
Στόχος του ιστοχώρου αυτού είναι η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας στο πολιτικό μας σύστημα μέσω της αξιολόγησης και της κριτικής των πολιτικών προσώπων. Οι πολίτες καλούνται να καταθέσουν σχόλια για όποιο πολιτικό πρόσωπο το επιθυμούν. Ασφαλώς οι κρίσεις θα είναι υποκειμενικές, όμως κάθε κρίση ενημερώνει και προβληματίζει όταν είναι τεκμηριωμένη. Ο κάθε πολίτης ενημερώνει και τους υπόλοιπους για τις πράξεις των πολιτικών προσώπων με τα οποία έρχεται σε επαφή, άμεσα ή έμμεσα μέσω των ΜΜΕ. Συγκρουόμενες απόψεις μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματισμό και διάλογο. Ένας πολίτης που δεν παρακολουθεί στενά την πολιτική, θα μπορεί να διαβάσει τα κατατεθέντα σχόλια, θετικά και αρνητικά, να ενημερωθεί, και να σχηματίσει τη δική του άποψη.

5 σχόλια:

Kensai είπε...

Καλή η νέα προσπάθεια.

Περιμένω να δω επίσης αξιολόγηση και των Ευρωβουλευτών... πολλοί τους θεωρούν βουλευτές 2ας διαλογής, αλλά νομίζω πως χρόνο με το χρόνο η σημασία τους ανεβαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά άξια πολλών συγχαρητηρίων αυτή η πρωτοβουλία!

Θα προσπαθήσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας!

Θέμης Λαζαρίδης είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Δείτε αυτή την πρωτοβουλία και υπό το φως της ανάλυσης του Π. Μανδραβέλη (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_08/12/2006_208151) και του σχετικού άρθρου του Δ. Γιαννακόπουλου (http://e-rooster.gr/12/2006/384). Προσωπικά δεν τρέφω έντονα αισθήματα υπέρ ή κατά του ενός ή του άλλου μεγάλου κόμματος στο σύνολο τους. Όμως τρέφω έντονα αισθήματα για συγκεκριμένα άτομα ή ρεύματα ΜΕΣΑ στα κόμματα αυτά. Δηλαδή, οι ΕΝΔΟκομματικές αντιθέσεις για μένα σήμερα είναι πιό έντονες από τις ΔΙΑκομματικές. Όμως οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και να διαμορφώσουν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Πρώτον, δεν υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία. Δεύτερον, ακόμη και να υπήρχε, θα περιορίζονταν στα μέλη των κομμάτων. Οι ανένταχτοι πολίτες, που είναι και οι πλέον αφανάτιστοι, πάλι δεν θα είχαν λόγο. Οι διαδικτυακές αξιολογήσεις είναι ένας τρόπος να επηρρεάσουν οι ανένταχτοι πολίτες τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Παρεμπιπτόντως, σήμερα βρήκα ένα κείμενο στην ιστοσελίδα του Γ. Παπανδρέου που κάνει λόγο και για τέτοιες αξιολογήσεις:

http://www.papandreou.gr/papandreou/content/opinionfolder.aspx?d=6&rd=7739474&f=1397&rf=1772971796&m=-1&rm=-1&l=2

Η στήριξη της κοινωνίας των πολιτών από το Γ. Παπανδρέου είναι αξιέπαινη.

Ανώνυμος είπε...

Αφού την αξιολόγηση δεν την κατοχυρώνουν οι κυβερνήσεις ,θα την κατοχυρώσουμε εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική προσπάθεια.
Συγχαρητήρια.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock