Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2007

Οι γκασταρμπάιτερ του 2007 είναι επιστήμονες

5.000 έλληνες πτυχιούχοι και ερευνητές έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία τριετία

12 σχόλια:

Kensai είπε...

Φυσιολογικό δεν είναι;

Με επενδύσεις στην Έρευνα & Ανάπτυξη κάτω απ'το 1% και χωρίς κάποιο σοβαρό πρόγραμμα επιχορηγήσεων για την αντιστροφή του "brain drain" η παραπάνω είδηση ήταν αναμενόμενη. :(

Ανώνυμος είπε...

apo pote h fileleu8erh summaxia ta pairnei apo thn Marfin gia na stelnei epistoles sthn commision 8elontas h commision na labei metra enantia ths elladas?
akoma kai an den ta pairnei den einai potapo ek merous politikou kommatos na zhtaei thn katadikh ths patridas tou?

kouk είπε...

ανώνυμε είσαι off topic, αλλά θα απαντήσω, ως μέλος της ΦΣ, πως ποταπό είναι να μην εξαντλεί κανείς όλα τα θεμιτά μέσα που βρίσκονται στη διάθεση του για απαλλάξει τον εαυτό του και τους συμπατριώτες του από την καταδίκη που τους έχει επιβάλλει η οικονομική πολιτική της «πατρίδας». Αλλά και στους «δικούς μας» που αναλαμβάνουν ή ενθαρύνουν τέτοιες καταδικασταίες συμπεριφορές, όπως το τελευταίο νομοσχέδιο, οφείλουμε από σεβασμό να τους δείξουμε πως πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Ανώνυμος είπε...

douleia sas einai h dhmosia kataggelia kai oxi san orntinatses ths marfin na trexete kai na zhtate katadikes.

Athena Smith είπε...

Το brain drain είναι γνωστό φαινόμενο. Αναμενόμενο, κατανοητό, και απόλυτα θεμιτό. Δεν πιστεύω οτι χρειάζεται να τους ρωτήσουμε το πως και γιατί.

Για να πάρουμε μια καλύτερη ιδέα, ας ρωτήσουμε αυτούς που έμειναν -αν και είχαν τη δυνατότητα να φύγουν- λόγω οικογενειακών δεσμεύσεων. (Άκουσα πρόσφατα από δυο φίλους που έμειναν ότι τα παιδιά τους δε θέλουν να φύγουν διότι διασκεδάζουν καλύτερα στην Ελλάδα.)
Ρωτήστε γερά μυαλά που ήρθαν από Ευρώπη και ΗΠΑ και δουλεύουν στα ΑΕΙ και στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Ή σε καποιον ιδιωτικό φορέα που ασχολείται δήθεν με έρευνα. Να σας διηγηθούν ιστορίες καθημερινης εθνικής ντροπής και συλλογικής πνευματικής αυτοκτονίας.

Athena Smith είπε...

Και μερικά συγκριτικά στοιχεια. Το ίδιο φαινόμενο άρχισε να παρουσιάζεται στη Γερμανία όπου υπάρχει μια σοβαρή έξοδος ειδικευμένου εργατικού δυναμικού προς Ελβετία και ΗΠΑ. Ο αριθμος περυσι ξεπερασε τους 155,000 και είναι ο υψηλότερος απο το 1940 και μετά. Αντίθετα οι μεταναστες που εισέρχονται στη χώρα είναι φτωχοί και ανειδίκευτοι. Για πρώτη φορά δε αυτοί που φεύγουν είναι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται. Ο κύριος λόγος της φυγής είναι η υψηλή φορολογία, γραφειοκρατία και οι χαμηλοί μισθοί. Το αρθρο είναι εδω.

Και τωρα η αντιστοιχη περίπτωση της Κίνας. Ολα ξεκίνησαν με μια σκόπιμη πολιτική της Κινεζικης κυβερνησης να ενθαρρυνει όσο το δυνατον περισσότερους φοιτητές να σπουδάσουν στο εξωτερικο, διότι –όπως σκέφτηκαν- κι ένα μικρό ποσοστό να γυρίσει, όφελος είναι. Και τι κάνει για να φέρει πίσω αυτό το ανθρώπινο δυναμικό;
Οι πτυχιουχοι εξωτερικου παίζουν πρωταρχικο ρόλο στα γνωστα επιστημονικά πρότζεκτ της Κίνας, όπως το διαστημικό πρόγραμμα και το human genome mapping. Αυτοί που επέστρεψαν εχουν επανδρωσει σχεδόν κατ’αποκλειστικότητα όλες τις Κινεζικες εταιρίες high tech που βρίσκονται και στον NASDAQ.
Επίσης τα Κινεζικα πανεπιστήμια προσφέρουν υψηλά οικονομικά κίνητρα σε κατόχους ξένων διδακτορικών. Οι μισθοι κυμαίνονται μεταξυ $30,000 και 50,000 ετησίως συν έξοδα διαμονης. Και έτσι για κάθε θέση έχουν 10-15 υποψηφιους.
Δοικητικά στελεχη με μορφωση και εργασιακή εμπειρία εξωτερικου πληρώνονται 2-3 φορές περισσοτερο από τους έχοντες ντοπια πτυχία.


Αυτά από μια «κομμουνιστική» κυβέρνηση. Ολες τις παραπάνω πληροφορίες τις βρήκα εδω.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τα παίρνω από την Μαρφίν. Εσύ τα παίρνεις από την κυβέρνηση. Το χρήμα που σου σκάει η ελλαδίτικη κυβέρνηση είναι καθαρό, αφού το πληρώνω εγώ με τους φόρους μου. Το χρήμα της Μαρφίν, που το πληρώνει η Μαρφίν από τα δικά της, είναι βρώμικο. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τα σκάει στην Δεξιά είναι καλή. Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει στην ελλαδίτικη κυβέρνηση να αφήσει την Μαρφίν να σκάσει δικά της λεφτά είναι κακή. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Υ.Γ. Οι επιστήμονες που φεύγουν σωρηδόν από την Ελλάδα φεύγουν γιατί η κακή Μαρφίν τους εμποδίζει να δουλέψουν στον ΟΤΕ. Εκεί που προσλαμβάνεται η κόρη του υπουργού απασχόλησης. Ήθελε προφανώς ο Βγενόπουλος να βολέψει την ανηψιά του, γι'αυτό πήγε να αγοράσει τον ΟΤΕ. Αλλά δεν θα του περάσει. Φυσικά, τα λεφτά που θα πληρώσει αποζημίωση η Δεξιά στην Μαρφίν για την μαλακία που ετοιμάζεται να κάνει από τις τσέπες του Μαγγίνα, του Λιάπη και του Καραμανλή θα βγουν. Ή όχι;

Ανώνυμος είπε...

parea me to giwrgakh kai ton alabano gia thn eparato. empros mazi me to kke 8a nikouse ston emfulio thn deksia an eixe kaki merikous san esena

Ανώνυμος είπε...

Σύντροφε, ξέχασες ήδη τα ξεροτήγανα, τον Μητσοτάκη και την συγκυβέρνηση το 1990. Χειρότερα ακόμα. Ο Μητσοτάκης εκτός από την συγκυβέρνηση με το ΚΚΕ πήγε να πουλήσει σε ιδιώτες τον ΟΤΕ. Και αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ. Για εθνικούς λόγους.

Kensai είπε...

Χθες έφαγα κοτόπουλο στον φούρνο!

(μιας που είμαστε όλοι ΟΝ topic...)

Ανώνυμος είπε...

o suntrofos diabaze tote kai den hksere

Ανώνυμος είπε...

Ο Κωστάκης ευτυχώς δεν διάβαζε τότε και γι'αυτό δεν κάνει τίποτα χωρίς να μιλήσει πρώτα με την συντρόφισσα Αλέκα. Να, προχτές τα λέγαν τα δυο πιτσουνάκια πάλι στην φωλίτσα του Μαξίμου.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock