Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2007

Μια κλειστή Κοινωνία!

Γιατί οι Ελληνές δεν επιθυμούν ανοιχτή κοινωνιά?

Σαν homo economicus βλέπω τις εξελίξεις, εθνικές και παγκοσμίες, από μια πιο οικονομική πλευρά. Απορώ με την καταστάση της Ελλάδος σαν κράτος. Η μακροοικονομίκη καταστάση της χώρας χειροτερεύει σταδιακά. Η πληθώρα των δεικτών στους οποίους η Ελλάδα υποχωρεί είναι αρκετοί. Διαφθορά, ανταγωνιστηκότητα, επενδύσεις, παιδεία, εργατικό δυναμίκο κ.α. Από πού να ξεκινήσω?
Από το εξωτερικό. Η Ευρωπή έχει καταλαβεί ότι από το παιχνίδι της οικονομίας θα κερδίσουν όλοι σχεδόν, αλλά θα υπάρχουν και χαμένοι. Όλοι προσπαθούν να αλλάξουν, άλλοι γρηγορότερα, οι υπόλοιποι βραδύτερα. Οι Σκανδιναβικές χώρες απότελουν παραδείγμα ότι οι φόροι δεν είναι το πρωταρχικό σημάδι επιτυχίας, αλλά το εργατικό δυναμικό, η εργασιακή κουλτούρα και ειρήνη. Οι Ανθρωποί στις περισσότερες χώρες γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα απόρω με το γεγονός που στην τηλεόραση πρώτα από ολά δεν υπάρχουν διεθνείς ειδήσεις, παρα μόνο σκουπίδια. Η απουσία εκπομπών οικονομικού ενδιαφέροντος την έχω συνηθήσει και δεν περιμένω αλλαγή της καταστάσης. Δεν κατηγορώ τα καναλιά. Αυτά προσφέρουν στο κόσμο το περιεχόμενου που είναι δημοφιλές. Ποίος νοίαζεται για τις επιχειρηματικές εξελίξεις αλλώστε!
Στην συνέχεια να τονίσω ότι η Ελληνική κοινωνία είναι αρκετά κλειστή και δεν αφομοιώνει τους ξένους. Δεν χρείαζεται να αναφερθώ στις τραγελαφικές καταστάσεις όπου κάποιοι «χριστιανοελλήνες» βαράνε το «ελληνικό» στήθος τους όταν πρόκειται να πάρουν μέλος σε παρελάσεις. Αντί να προσπαθεί η κοινωνία να τους αφομοιώσει επιθυμεί τον οστρακισμό. Όχι και η πιο πετυχημένη συνταγή.
Οι απεργίες, το σάπιο εκπαιδευτικό σύστημα, η αντιδρασή στην αλλαγή, καθώς και η οκνηρία των νέων(στην πλειοψηφία τους) έχουν ήδη γίνει αντικείμενο συζήτησης σε διάφορα άρθρα. Θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή στο φαίνομενο απομονωτισμού που φαίνεται να περνά η Ελλάς. Οι Ελληνές είναι από τους λαούς που ταξιδεύουν λιγότερο από κάθε άλλον ευρωπαίο. Προτιμάται η ενδοχώρα. Γιατί αυτό(μην ακούσω για τα ωραία πεδία)? Ακόμη χειρότερα ο μέσος Έλληνας δεν ξέρει τι συμβαίνει έξω από την χώρα του(εκτός της περίπτωσης της Μακεδονίας). Οι περισσότεροι γνωστοί μου που έχουν πάει πανεπιστήμιο και δουλεύουν τώρα δεν ενημερώνονται καθόλου για τα θεμάτα της επικαιρότητας και με απασχολεί αυτό. Ποια είναι η αιτία που η Ελληνική κοινωνία λειτουργεί στην δική της πραγματικότητα?

4 σχόλια:

Chrysotheras είπε...

Αυτό, αγαπητέ πατριώτη, είναι μία αγαπημένη ελληνική ασχολία που μας ταλαιπωρεί από πολύ παλιά (όπως άλλες πολλές σαν το γνωστό "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα") και ονομάζεται...
ομφαλοσκοπεία!

Ανώνυμος είπε...

Και εγώ έχω αναρωτηθεί για αυτό.
Και προσπάθησα να το εξηγήσω έτσι:

http://parisbrouzos.wordpress.com/page/2/

http://parisbrouzos.wordpress.com/2007/07/22/%ce%93%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%95%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-2/

http://parisbrouzos.wordpress.com/2007/08/30/%ce%93%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%95%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-3/

http://panosz.wordpress.com/2007/04/22/paris/

Συγγνώμη, αλλά καλύτερα λινκ δεν ξέρω να δίνω.
Αν θέλεις ρίξε μια ματιά. Το τελευταίο κείμενο είναι σχετικά μεγάλο.

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από την απουσία οικονομικών, δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν και πολλές σοβαρές πολιτικές εκπομπές.
Εκτός, βέβαια, εάν πολιτική εκπομπή θεωρείται ο σχολιασμός ότι ο Χ βουλευτής είπε "καλησπέρα", αντί "καλησπέρα Πρόεδρε" στον Πρόεδρο του κόμματός του και οικονομική όλες οι εκπομπές που στόχο έχουν να προάγουν την γκρίνια, την κακομοιρία και το πώς θα μάς πληρώσει ο μπαμπάς -Κράτος

Ανώνυμος είπε...

"Μια κλειστή Κοινωνία!
Γιατί οι Ελληνές δεν επιθυμούν ανοιχτή κοινωνιά?"

Γιατί; Μήπως διότι οι έλληνες αριστεροί και δεξιοί είναι υπέρ της κλειστής κοινωνίας και τη συναπαρτίζουν. Ως πλειοψηφία δέ επιβάλουν το όραμα τους χωρίς να θέτουν το δίλημμα σου.
Εχει καταντήσει το πιό σύντομο ανέκδοτο, φιλελεύθερος-σοσιαλισμός και οι απόψεις του εξοβελιστέες.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock