Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2007

Δεν θέλει, τέλος

Η αιώνια απορία κάθε φιλελεύθερου στην Ελλάδα είναι: η εκάστοτε κυβέρνηση δεν ξέρει, δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις; Οι κυβερνήσεις Παπανδρεόυ προφανώς δεν ήξεραν τι γίνεται στον πλανήτη Γη (ζούσανε σε ένα άλλο πλανήτη μαζί με τον Καντάφι και τον Ορτέγκα). Ο Μητσοτάκης ήξερε και ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε. Ο Σημίτης ήξερε αλλά δεν ήθελε ("δεν θα γίνουμε εμείς Ιρλανδία..."). Ο Καραμανλής τι; Σίγουρα ξέρει, αλλά γιατί δεν κάνει μεταρρυθμίσεις τόσα χρόνια; Δεν θέλει ή δεν μπορεί; Η απάντηση δόθηκε αυτή την εβδομάδα με το νομοσχέδιο του σύντροφου Αλογοσκούφη για την απαγόρευση ιδιωτών επενδυτών να αποκτήσουν, χωρίς κυβερνητική έγκριση, ποσοστό άνω του 20% εταιρειών "εθνικής στρατηγικής σημασίας". Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θέλει μεταρρυθμίσεις, τέλος.

Η θεσμική πλευρά του νομοσχεδίου καλύπτεται από την ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Αυτό που έχει ενδιαφερόν όμως είναι η στρατηγική πλευρά του ζητήματος. Εδώ έχουμε το μεγαλύτερο ελληνικό private equity fund να προσπαθεί και να βρίσκεται κοντά σε ότι δεν μπόρεσε να κάνει μια γενιά φιλελεύθερων πολιτικών, την ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση του ΟΤΕ, το σύμβολο του κρατισμού στην Ελλάδα. Αυτή θα ήταν μια μεγάλη νίκη για τον οικονομικο φιλελευθερισμο στην Ελλάδα (μην ξεχνάμε ότι η μοναδική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα έπεσε στη μάχη για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ). Ακόμα καλύτερα για την κυβέρνηση, θα είχε και ελάχιστο πολιτικό κόστος αφού θα γινόταν από πρωτοβουλία ιδιωτών στο πλαίσιο της (όποιας) ελεύθερης αγοράς εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλαυτα, ο σύντροφος Αλογοσκούφης είπε όχι, γιατί κρατάει λέει τον ΟΤΕ για "στρατηγικό επενδυτή" (ότι και να σημαίνει αυτό) -ο οποίος όμως δεν έχει βρεθεί τα τελευταία 15 χρόνια γιατί απλούστατα κανείς δεν θεωρεί τον ΟΤΕ υγιή επιχείρηση, κατάλληλο για οποιαδήποτε "στρατηγική" επένδυση.

Η κυβέρνηση είχε στο πιάτο, στο στόμα μάλλον, την ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα άλλαζε το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες, αλλά την έφτυσε. Προσωπικά δεν θα πόνταρα τα λεφτά μου ότι θα γίνει κάποια σημαντική μεταρρύθμιση σε οποιοδήποτε τομέα και αυτή την τετραετία.

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι κωλοπιλάλα κι αυτή με τις μεταρρυθμίσεις? Έχετε καταλάβει ότι ο κόσμος μετά την παγκοσμιοποίηση πάει από το κακό στο χειρότερο? Το μόνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καταπολέμηση της διαφθοράς και λίγο τάξη στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.

Ανώνυμος είπε...

Φιλελεύθερη η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Θυμόμαστε τίποτε ή αναπαράγουμε τσιτάτα; Τι σόι φιλελεύθερος ήταν ο Μητσοτάκης, όταν χρησιμοποιούσε το κράτος και το πραρακράτος για κομματικούς και προσωπικούς σκοπούς; Τι φιλελευθερισμός είναι αυτός που πρεσβεύει την αντικατάσταση του κρατικού μονοπωλίου του ΟΤΕ από ιδιωτικό μονοπώλιο, μέσω ιδιωτικοποίησης, χωρίς θεσμικό πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς; Τι οικονομικός φιλελευθερισμός είναι αυτός που δεν θέτει κανόνες λειτουργίας της αγοράς αλλά απλώς εισπράττει «ενοίκια», όπως στα τηλεοπτικά ΜΜΕ; Τι πολιτικός φιλελευθερισμός είναι αυτός που παραβιάζει το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών; Τι κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι αυτός που χαρακτηρίζει όλες τις μικρές κοινωνικές ομάδες περιθωριακές μειοψηφίες;
Ναι, φιλελεύθεροι πολιτικοί υπήρχαν στη ΝΔ το 1989-1993. Ναι, πήρε μέτρα προς τη φιλελεύθερη κατεύθυνση. Μπορεί να ήταν καλή ή κακή κυβέρνηση, αλλά φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν ήταν. Και δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, υπάρχουν πολλοί που θυμούνται μετά από περισσότερο από 10 χρόνια πόσο διέψευσε τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων για ένα άλμα μπροστά, μετά τη σοσιαλιστική λαίλαπα του 1980.

philos είπε...

Φιλελεύθερη λαλιά έχουμε καταντήσει να απολογούμαστε για ένα φιλελευθερισμό ο οποίος στην ουσία ποτέ δεν ήρθε στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Και για μία ακόμη φορά μια "αγαθή" κυβέρνηση θέλει να προφυλάξει τους δύσμοιρους Έλληνες από τους βάρβαρους καπιταλιστές που τους πολιορκούν.

Προσωπικά, πιο πολύ και από την ίδια τη διάταξη με ενοχλεί ο χρόνος κατά την οποία κατατέθηκε. Αν δεν κάνω λάθος, πριν από 2 χρόνια ήταν που ο κ. Αλογοσκούφης πουλούσε μετοχές του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο. Τα κορόιδα οι επενδυτές που τις αγόρασαν πίστευαν ότι 1 μετοχή αντιστοιχεί σε 1 ψήφο στη Γ. Σ. του ΟΤΕ. Και τώρα ξαφνικά, ο παμπόνηρος Υπουργός λέει ότι 1 μετοχή δεν αντιστοιχεί σε απολύτως τίποτα χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Οικονομίας. Πρακτικά λοιπόν, κλέβει από τους επενδυτές κάτι το οποίο αυτοί πλήρωσαν για να αποκτήσουν. Τη δυνατότητα συμμετοχής στη διακυβέρνηση της εταιρίας.

Και εις ανώτερα, κύριε Αλογοσκούφη.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει εξήγηση για όλα αυτά. Επειδή το κεφάλαιο εκμεταλεύεται την υπεραξία της εργασίας, ο κομισάριος Αλογοσκούφεφ προστατεύει τις λαϊκές κατακτήσεις με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Ξέχασε μόνο να εφαρμόσει την αρχή που λέει ότι ο μισθός του μέλους του κόμματος δεν μπορεί να είναι 20% παραπάνω από του εργάτη. Είχε δίκιο ο Μάο Τσε Τουνγκ που μίλησε για τη "Νέα Δημοκρατία", τη συμμαχία αστών και κομμουνιστών.

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Democracy

animal είπε...

Και πώς θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και θα μπει τάξη στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις ρε ανώνυμε; Δίκιο έχει ο Χαρίδημος, newspeak έχει επικρατήσει στην Ελλάδα.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@anonimos:
e nai, stin feoudarhia toulahiston ihame mia statherotita.
i diafthora ke i kaki diahirisi ine simptomata tou kratismou.
ti ine kolopilala?

@fileleftheri lalia:
fenete oti patisa kapio evesthito koumpi me tin kivernisi mitsotaki. den ine afto to point tou post.

@the poor capitalist:
agree

@nievskii:
LOL

@orgismenos valkanios:
agree

S G είπε...

δηλαδη εσυ Κονων θα χαρεις αν η Μαρφιν, ενας οργανισμος με μηδενικη εμπειρια στα χρηματοοικονομικα, ανυπαρκτη στις τηλεπικοινωνιες και πολυ μυστηρια πηγη κεφαλαιων αποκτησει εναν τηλεπικοινωνιακο οργανισμο με μονοπωλιακη δυναμη στην Ελλαδα?

Θελει μεγαλη σοφια για να ξερεις οτι θα ανεβασει τις τιμες κατακορυφα? Περι Μαρφιν εχω γραψει παλιοτερα, δεν μου εμπνεει καμμια εμπιστοσυνη.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@ S G
den xero ti plirofories ehis esi gia MIG, alla aposo xero ego to team tou MIG sto Londino ine bankers apo top houses me polla hronia empiria se Greek teams ke private equities.
Re monopoly pricing, the only thing that need to be done to ensure fair competition is to spinoff the network part of OTE as a separate small company, temporarily held by the public. The rest of OTE would have to compete with the plenty of decent competitors that are alreay out there.
Re the type of investor, a private equity fund like MIG would hold OTE for 2-3 years and in order to make a decent exit/IRR would have to restructure the monster -sthg that politicians failed to do for the past 17 years.
So, to answer your first question: diladi S G, nai, tha haro an ena fund san to MIG pari ton OTE.

S G είπε...

δεν μιλησα για τους υπαλληλους που μπορει να εχει αλλα για την διοικηση (χιντ: ο προεδρος ειναι δικηγορος...)

περι στρατηγικης τους, δες τον συνδεσμο, οι ιδιοι δηλωνουν οτι δεν εχουν exit strategy!

περι ΟΤΕ, φυσικα θα ηθελα να χωριστει το δικτυο αλλα σημερα δεν εχει χωριστει. Το να παρει τον ΟΤΕ οπως ειναι η Μαρφιν προμηνυει απλα και ξαστερα αυξηση τιμων.

Ανώνυμος είπε...

Χιντ : O πρόεδρος της Marfin είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και πολλά. Αν κρίνω από το πόσο αμπλαούμπλες είναι μερικοί οικονομολόγοι καλύτερα να ήταν δικηγόρος...

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@ S G:
den xero ti dilosis kanoun tis MIG ke se ti context (epikinoniako?), alla ola ta PE funds ehoune investment horizon 3-5 hronia ke kanoune full analysi me exit options prin opiodipote acquisition.
i mi afxisi ton timon, den ine aftoskopos. Aftoskopos ine to removal of inefficiencies, economic fairness, low unemployment, added value for society etc.
To provlima me ton OTE den ine oti tora den ehi idi gini break-up se network vs services, alla to oti i kivernisi oute kan to skeftete. Tha mporouse na itane part of a deal me MIG, alla ipame: Den theli reforms...

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλογοσκούφης κατέβασε αυτή την ν- τροπολογία γιατί
α. δεν μπορεί να ελέγξει σωστά την αγορά (Προσοχή ελέγξει όχι καθοδηγήσει ούτε ποδηγετήσει!)
β. οι κρατικοί υπάλληλοι δεν έχουν την παραμικρή όρεξη και την ελάχιστη γνώση για κάτι τέτοιο.
Έτσι πυροσβεστικά, επειδή δεν μπορούμε αλλιώς, απαγορεύουμε, γνωρίζοντας όμως όπως ο ίδιος ομολόγησε τη σαθρότητα της ν-τροπολογίας.
Κι επιπλέον ο έλεγχος δε θα έπρεπε να γίνει τώρα με την απόκτηση του π-ΟΤΕ αλλά πολύ νωρίτερα, από την αρχή ακόμη.

S G είπε...

Konon συμφωνω για το τι υποψιαζομαι οτι θα κανουν, αλλα αυτοι άλλα λενε. βρισκεις οτι το να ψευδονται ετσι ανοιχτα για τους σκοπους τους ειναι μια καλη αρχη για μια εταιρεια που εχει μετοχες στο μισο παραγωγικο δυναμικο της χωρας??

"i mi afxisi ton timon, den ine aftoskopos. Aftoskopos ine to removal of inefficiencies, economic fairness, low unemployment, added value for society etc."

σωστα. γιατι να πραξει οτιδηποτε απο αυτα η Μαρφιν ομως αφου για να βγαλει κερδος απλα πρεπει να αυξησει τις τιμες? το μονοπωλιο σαφως και ειναι αναποτελεσματικο και η Μαρφιν θα κληρονομησει ενα μονοπωλιο αν παρει τον ΟΤΕ ετσι.

"Tha mporouse na itane part of a deal me MIG, alla ipame: Den theli reforms..."

αυτο θα προτεινα και εγω, διασπαση και μετα ας κανει οτι θελει η Μαρφιν (αν και για λογους που εξηγησα φοβαμαι την συγκεντρωση τετοιας εξουσιας απο μια εταιρεια στην Ελλαδα. ποσο καιρο θα παρει αραγε για να αρχισουν οι φωτογραφικες διαταξεις υπερ Μαρφιν?)

πληροφοριοδοτη δεν τα παω καλα με τους επισημους τιτλους, εννοω βεβαια τον Βγενοπουλο που ξεκαθαρα κινει τα νηματα της Μαρφιν (και ειναι δικηγορος).

Ανώνυμος είπε...

SG δεν τα ξέρεις καλά, αυτός που κινεί ξεκάθαρα τα νήματα είναι ο Σήφης ο καφετζής της Marfin! Χίλια μπράβο στον κ. Αλογοσκούφη που μας προστατεύει από μία εταιρεία που έχει για Πρόεδρο έναν καφετζή!

S G είπε...

ενδιαφερον το σχετικο σχολιο του Πασχου, που επισης αναγνωριζει τον Βγενοπουλο ως ηγετη της Μαρφιν σημερα. Δεν ειναι καποια θεωρια συνωμοσιας, ειναι απλα γνωστο οτι αυτος ειχε τις διασυνδεσεις με τα αραβικα κεφαλαια και αυτος κινει τις εξαγορες της Μαρφιν.

Ανώνυμος είπε...

Ο.Κ. oι SG και Πάσχος λένε ότι ο Βγενόπουλος ο δικηγόρος είναι ο Πρόεδρος της Marfin, ενώ ο Κώστας ο Γκοτζίλας, Ο Θανάσης (Τομ) ο Ντόου Τζόουνς, η μαμά μου κι εγώ λέμε ότι είναι ο Σήφης ο Καφετζής.

Πέρα από την πλάκα, ακόμη και ο τελευταίος δικηγορίσκος της γειτονιάς μπορεί να διακρίνει ότι ο Μανδραβέλης πουθενά δεν αναφέρει τον Βγενόπουλο ως "Πρόεδρο" ή ως "κινών τα νήματα" αλλά τον χρησιμοποιεί ως φιγούρα-μπροστάρη και προφανώς σπάει πλάκα.

Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από από το να λες ότι "ντάξει μπορεί η Marfin να έχει καλούς υπαλλήλους αλλά το διοικητικό της συμβούλιο είναι για τα μπάζα γιατί ο Πρόεδρός της είναι δικηγόρος". Ο όλος συλλογισμός είναι πανηλίθιος με αποκορύφωμα το γεγονός ότι η Marfin δεν έχει πρόεδρο δικηγόρο αλλά καθηγητή Οικονομικών όπως και ότι γενικά το διοικητικό της συμβούλιο φαίνεται,τουλάχιστον στα χαρτιά, έμπειρο.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το συνέχισες υπονοώντας ότι ο Καθηγητής Οικονομικών και το λοιπό ΔΣ στην ουσία δεν έχουν κανένα input στις αποφάσεις αφού είναι άβουλες μαριονέτες του βλάκα Δικηγόρου. Θα ήταν λιγότερο βλακεία (αλλά και πάλι βλακεία) να προσπαθούσες να το σώσεις ξεψειρίζοντας τα βιογραφικά του ΔΣ. Όλο και κάτι θα έβρισκες. Αντ' αυτού πετάς σαν ανκόρ ότι "το είπε και ο Πάσχος" (keep dreaming).

Και η πλάκα στην όλη υπόθεση είναι ότι προσωπικά την Marfin την έχω χεσμένη...

S G είπε...

ειλικρινα δεν κατανοω τον σκοπο των σχολίων σου. Προσπαθεις να δειξεις οτι ο Βγενοπουλος δεν ειναι κινητηριος μοχλος της εταιρειας? Στο λινκ που εχω δωσει παραθετω δυο τρια κομματια απο αρθρα εφημεριδων, στο ενα αρθρο απο το Βημα διαβαζει κανεις:

"Η Marfin Investment Group, δημιούργημα του κ. Αν. Βγενόπουλου, με βασικό μέτοχο την κρατική επενδυτική εταιρεία του Dubai"

σε αλλο αρθρο περιγραφεται ως

"Ο ισχυρός ανήρ της Marfin κ. Αν. Βγενόπουλος ανέλαβε να διαδραματίσει τον ρόλο του καταλύτη που θα προκαλέσει εξαγορές και συγχωνεύσεις στον χώρο των μικρών τραπεζών"

στην Ημερησια κανει δηλωσεις περι της στρατηγικης της Μαρφιν στο θεμα ΟΤΕ και περιγραφεται ως "πρόεδρος της Marfin κ. Α. Βγενόπουλος".

Πραεπιμπτοντως, ειναι ενδιαφερον Κονων οτι δηλωνει

"Η ΜΙG δεν έχει καμία πρόθεση πώλησης των μετοχών της και εξόδου από τον ΟΤΕ,» επαναλαμβάνει σε χθεσινή ανακοίνωση του Ομίλου προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές τοποθετήσεις ότι δεν πρόκειται για ευκαιριακή επένδυση."

(αρα οτι δεν ειναι απλος βραχυμεσοπροθεσμος χρηματοοικονομικος επενδυτης οπως υποψιαζεται καθε λογικο ατομο)

Η εντυπωση παντως μου απολα τα ΜΜΕ ειναι οτι αυτος ο ανθρωπος ειναι ο κινητηριος μοχλος της. Πληροφοριοδοτη, εχεις αλλα στοιχεια και σε ενδιαφερουν, δωστα. Δεν θες, ασε με ησυχο, δεν εχω διαθεση για εικασιες τι ειναι στο μυαλο του Πασχου, ουτε καμμια ορεξη για τον κακο σου τροπο, ουτε την κακη σου πιστη ουτε για το Schwanzvergleich που φαινεται να προσπαθεις να κανεις.

"Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από από το να λες ότι "ντάξει μπορεί η Marfin να έχει καλούς υπαλλήλους αλλά το διοικητικό της συμβούλιο είναι για τα μπάζα γιατί ο Πρόεδρός της είναι δικηγόρος"."

αν αυτο καταλαβες, τι θες να προσθεσω? μονο που πραγματικα δεν βλεπω τον λογο για τον απαραδεκτο τονο σου.

"Και η πλάκα στην όλη υπόθεση είναι ότι προσωπικά την Marfin την έχω χεσμένη..."

καλα ειναι προφανες οτι γραφεις για να παιξεις μποξ, οχι για να προσφερεις στην συζητηση.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Μαρφίν ή Ξεμαρφίν, το απαράδεκτο εν προκειμένω είναι ότι ο Αλογοσκούφης, του οποίου τα αδικαιολόγητα αυτογκόλ έχω σταματήσει να μετράω, άλλαξε τους κανόνες του παχνιδιού ΑΦΟΥ είδε ότι χάνει το παιχνίδι. Αυτό δεν λέγεται όμως ούτε ρύθμιση της αγοράς ούτε προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Λέγεται "έχω το πεπόνι, έχω και το μαχαίρι". Στα ευνομούμενα κράτη οι νόμοι δεν θεσπίζονται ad hoc ούτε για να καλύψουν σκοπιμότητες της στιγμής. Στην Ελλάδα όμως κάθε ΥπΕθΟ έχει τον επενδυτή που του αξίζει.

Ανώνυμος είπε...

Αν η MIG θέλει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της εσωτερικής αγοράς καλό θα ήταν να επενδύσει τα απεριόριστα κεφάλαια της σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Από τόσο μεγάλους παίκτες το μόνο χρήσιμο που μπορεί μία χώρα σαν την Ελλάδα να αποκομίσει είναι η ανάληψη ρίσκου. Αν δεν επενδύσει η MIG σε νέα τεχνολογία και καινοτόμες προσπάθειες τότε ποιος. Βέβαια μέχρι τώρα διαφημίζει την απόκτηση και τον έλεγχο όλων των παραδοσιακών βιομηχανιών της χώρας οι οποίες θα παρέμεναν κερδοφόρες και χρήσιμες και χωρίς τον κύριο Βγενόπουλο. Μέχρι τώρα έχει κάνει απλώς πλουσιότερα κάποια ιστορικά τζάκια της Αθήνας.
Έχετε δίκιο. Θεωρητικά καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να βάζει πλαφόν στην συμμετοχή ιδιωτών σε επιχειρήσεις. Έχει όμως κάθε ρεαλιστικό δικαίωμα και ανάγκη να αξιολογεί και να επιλέγει σε ποιους θα πουλήσει, να αντιστέκεται σε επιθετικές κινήσεις όπως ο κάθε ιδιώτης και να προστατέυει την εταιρία της από κακούς μνηστήρες (κάτι που δεν έκαναν οι ιδιώτες που πούλησαν άρον άρον στην MIG κερδοφόρες επιχειρήσεις). Όταν μάλιστα το κριτήριο δεν είναι αποκλειστικά το κέρδος τότε το δικαίωμά και η ανάγκη της πρέπει να είναι λίγο περισσότερο σεβαστά.
Και θα πρέπει να είμαστε κι εμείς λίγο πιο προσεκτικοί. Ανάμεσα στην ελεύθερη αγορά των μετριοτήτων-μεγαλοεπενδυτών που απλώς εκμεταλλεύονται ξένα κεφάλαια για να κερδοσκοπήσουν αυτοί και οι φίλοι τους και των κρατικών πλαφόν που έχουν σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των εισαγόμενων επενδύσεων, προτιμώ αναφανδόν το δεύτερο. Για μένα το ζητούμενο είναι ένας φιλελευθερισμός απαλλαγμένος από δογματισμούς και αυταπάτες.

Nievskii είπε...

Όταν μάλιστα το κριτήριο δεν είναι αποκλειστικά το κέρδος τότε το δικαίωμά και η ανάγκη της πρέπει να είναι λίγο περισσότερο σεβαστά.

Σωστά! Τα κίνητρα του Αλογοσκούφη είναι, όχι κατ'ανάγκην με αξιολογική σειρά:

α η παροχή υπηρεσιών από τον ΟΤΕ τέτοιων, που ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε δει, έτσι ώστε να έχουμε τον ΟΤΕ των ονείρων μας. Μας το κρατούσαν ως έκπληξη, όλ'αυτά τα χρόνια και περίμενε ο Αλογοσκούφης την νέα χρονιά για να το ανακοινώσει, αλλά τον πρόλαβε ο κακός Βγενόπουλος, ή όποιος άλλος βρίσκεται πίσω από την σκοτεινή Μαρφίν...
β)το κοινό καλό
γ)η εξάλειψη της πείνας και της δυστυχίας από τον πλανήτη
δ)η εγκαθίδρυση του μαοϊκου μετασχηματισμού-νέας δημοκρατίας και του σοσιαλισμού σε μια χώρα-έτσι για να σκάσουν οι παλιοτρότσκες!

Για κάποιο λόγο δεν πείθομαι από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση της απογραφής και της αναθεώρησης του ΑΕΠ με τις πόρνες, δεν δίστασε να βλάψει την Ελλάδα για μικροκομματικούς σκοπούς. Θέλει πολλή προσπάθεια,λοιπόν, μια τέτοια κυβέρνηση να μας πείσει για τις πραγματικές της προθέσεις.
Είχε βρει μια αγελάδα και την άρμεγε. Αγελάδα που πλήρωσε με τα λεφτά του ο ελληνικός λαός, ολαυτά τα χρόνια. Ας βρει καινούρια αγελάδα να αρμέγει, αλλού. Η Μαρφίν έχει εμφανείς προθέσεις. Καλές ή κακές είναι αδιάφορο. Η κυβέρνση κρύβεται πίσω από καλές προθέσεις. Ακόμα και αλήθεια να ήταν αυτό, ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Δεν της φταίει κανείς άλλος από την ίδια για την προσπάθεια επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ. Αυτού του ιδιωτικού οργανισμού, που έβαλε πριν λίγους μήνες τον ελληνικό λαό να πληρώσει από την τσέπη του την εθελουσία.

Ανώνυμος είπε...

Αν αφήσει το δρόμο ανοιχτό για μια επιθετική εξαγορά με το υπάρχον νομικό καθεστώς οδηγούμαστε ολοταχώς προς ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που εναντιώνεται σε κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς. Με τα βρωμερά κόλπα των κρατιστών του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και η ποιοτητα των υπηρεσιών είναι αισχρή. Λυπάμαι αλλά αν και φιλελεύθερος νομίζω ότι ήταν σωστή η κίνηση του Αλογοσκούφη.

Nievskii είπε...

Αν αφήσει το δρόμο ανοιχτό για μια επιθετική εξαγορά με το υπάρχον νομικό καθεστώς οδηγούμαστε ολοταχώς προς ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που εναντιώνεται σε κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς.

Καλά, δεν μπορούσε να το σκεφτεί αυτό πριν βγάλει τις μετοχές του ΟΤΕ για πούλημα; Είναι κυβέρνηση αυτή; Πληρώνουμε από τους φόρους μας τον μισθό του Αλογοσκούφη και των νομικών και οικονομικών συμβούλων του; Σε οποιαδήποτε εταιρεία έκανε κάποιο στέλεγχος μια τόσο μεγάλη μαλακία δεν θα έπαιρνε πόδι; Για την ακρίβεια θα τον απέλυαν οι νέοι ιδιοκτήτες, αφού δεν θα υπήρχε νομικό πλαίσιο ειδικά φτιαγμένο για να αποτρέψει την εξαγορά. Αλλά, τώρα για το οικονομικό επιτελείο της απογραφής, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο...

Σημειωτέον ότι είναι αίσχιστη απάτη να εμποδίζεις τον άλλο από το να απολαύσει την περιουσία του, απλά επειδή εσύ είσαι και η νομοθετική εξουσία ταυτόχρονα. Με ποιο δικαίωμα ο Αλογοσκούφης νομοθετεί με βάση τα συμφέροντά του; Τι κράτος είναι αυτό που βγάζει νόμους ad hoc και πόση ζημιά δεν προκαλεί στον ελληνικό λαό η εικόνα μπανανίας που δίνει η Ελλάδα; Ποιος σοβαρός επενδυτής θα μας σκάσει τα ωραία του λεφτά μετά από αυτό;

Με τα βρωμερά κόλπα των κρατιστών του ΠΑΣΟΚ, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και η ποιοτητα των υπηρεσιών είναι αισχρή. Λυπάμαι αλλά αν και φιλελεύθερος νομίζω ότι ήταν σωστή η κίνηση του Αλογοσκούφη.

Έχουμε κάνει ένα σωρό συζητήσεις εδώ μέσα γιατί η Δεξιά του Ψωμιάδη, του Γιακουμάτου, του Χατζηγάκη και του Κιλτίδη και των άλλων παιδιών δεν είναι φιλελεύθερη. Τέλος πάντων, για να μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια, απλά να πω ότι αν ήθελε η "φιλελεύθερη" δεξιά να κάνει "φιλελεύθερες" κινήσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα τις είχε κάνει εδώ και 4 χρόνια που κυβερνάει-περιλαμβανομένης και της αλλαγής του νομικού πλαισίου που αποτρέπουν επιθετική εξαγορά πριν βγάλει τον ΟΤΕ στο σφυρί. Δεν μιλώ για την "φιλελεύθερη" εθελουσία, που θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και σίγουρα ένα βασικό αξίωμα του φιλελευθερισμού είναι ότι ο νόμος είναι νόμος για όλους. Καταστρατήγηση αυτής της αρχής είναι καταστρατήγηση του ίδιου του φιλελευθερισμού. Μόνο οι κομμουνιστές λένε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, ή αντίστοιχα το δίκιο του κράτους για τον Αλογοσκουφη.

Οι κεντρώοι με τον Θεμιστοκλή Σοφούλη, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Σοφοκλή Βενιζέλο, και άλλους πολιτικούς του κόμματος φιλελευθέρων, συνέτριψαν την κομμουνιστική ανταρσία το 1946-1949, έτσι τώρα και οι φιλελεύθεροι της ΦΣ θα συντρίψουν την κομμουνιστικής/κρατιστικής έμπνευσης ανταρσία της νουδούλας το 2007. Η ΕΕ "που μας έβαλε ο εθνάρχης" σίγουρα δεν θα συμπαθήσει και πολύ τους λεονταρισμούς επί χάρτου της κυβέρνησης. Ήδη πήρε πίσω το βασικό μέτοχο. Και ξευτιλίστηκε σε κάποιον που τον έλεγαν χαμηλόβαθμο υπάλληλο των Βρυξελλών. Έφαγε την ήττα των με τα ιδιωτικά κολλέγια. Δείγμα της ανικανότητάς της κυβέρνησης είναι ότι ακόμα δεν έχει παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κολλεγίων που θα αναγνωριστούς σύντομα. Ούτε έχει πει τις θα κάνει με τις απαιτήσεις συντεχνιακών ομάδων πίεσης, όπως του ΤΕΕ. Και τώρα θα φάει την ήττα του ΟΤΕ. Και θα πληρώσει κι από πάνω. Αλλά όταν κάποιος δεν πληρώνει από τα δικά του λεφτά τη ζημιά που προκαλεί σε άλλους, δεν τον νοιάζει.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΗΤΑΝ ΣΟΣΙΑΛΙΖΟΝΤΕΣ ΚΕΝΤΡΩΟΙ.ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ.
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΤΕ.ΕΙΤΕ ΑΠ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠ ΤΗΝ ΑΛΛΗ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.

Nievskii είπε...

Καλομελέτα κι έρχεται!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock