Κυριακή, Μαΐου 11, 2008

Πόσοι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;

Την ακριβή απάντηση κανείς δεν την ξέρει. Σίγουρα μερικές δεκάδες. Μάλλον η ορθότερη απάντηση είναι όσα ρουσφέτια μπορεί να καλύψει το δημόσιο ταμείο. Πάμε σε μια πιο εύκολη ερώτηση: Πόσες μέρες χρειάζεται για δημοσιοποιηθεί ένα επείγον πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο ίδιο πρόβλημα στην υπόλοιπη Ευρώπη αντιμετωπίστηκε άμεσα; Μόλις 2 εβδομάδες:

Αντιγράφω από την Καθημερινή:
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν άμεσα σε απόσυρση του ύποπτου ηλιελαίου, εμείς πιθανότατα το καταναλώσαμε. Η κρίση δημοσιοποιήθηκε με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων, ενώ ακόμη και σήμερα οι Ελληνες καταναλωτές δεν γνωρίζουν τα προϊόντα που περιέχουν το επικίνδυνο ηλιέλαιο. Ενώ το «σήμα» από την Ε.Ε. έφθασε στις 24 Απριλίου, διαπιστώθηκε ότι και στη χώρα μας έχουν εισαχθεί μολυσμένες ποσότητες στις 6 Μαΐου και άρχισαν να αναζητούνται τα... ίχνη τους.

Καταλαβαίνω φυσικά ότι μεσολάβησε ...το ελληνικό Πάσχα, η (πληρωμένη) απεργία της Πρωτομαγιάς και οι άδειες (από τη σημαία) όλων των ενδιάμεσων ημερών (για μια υπόθεση μου στο Υπουργείο Υγείας από τις 24/4 μπόρεσα να βγάλω άκρη μόλις την Δευτέρα 5/5, όταν ξανάρχισαν να σηκώνουν τα τηλέφωνα), αλλά η καθυστέρηση αυτή σε ένα τόσο σοβαρό και επείγον θέμα δημόσιας υγείας είναι προκλητική ακόμα και για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μια επικίνδυνη και ανεύθυνη γραφειοκρατία, όχι απλά για το πορτοφόλι των φορολογούμενων, αλλά για την ίδια την υγεία των πολιτών, άφησε 15 μέρες την χώρα να καταναλώσει χιλιάδες τόνους ορυκτέλαιου!

Σε μια χώρα με ένα εκατομμύριο+ δημοσίων υπαλλήλων, με τόσες υπηρεσίες και φορείς που ούτε το κράτος δεν ξέρει πόσοι είναι, πόσο κοστίζουν και ποιές (συνήθως αλληλοσυγκρουόμενες) αρμοδιότητες έχουν, όπου κάθε έστω και ασήμαντη διοικητική μεταρρύθμιση για βελτίωση της παραγωγικότητας του ή του εξορθολογισμού του αντιμετωπίζεται ως "νεοφιλελεύθερη λαίλαπα" ή "επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων", η απόλυτη ανικανότητα που διαπιστώνουμε δεν είναι παρά νομοτελειακό επακόλουθο. Και οι μόνες λύσεις που προβάλει ο κυρίαρχος λαϊκισμός όλων των παρατάξεων είναι το ακόμα μεγαλύτερο κράτος, τροφοδοτώντας την συνέχιση και την μεγέθυνση των προβλημάτων που το μέγεθος και οργάνωση του κράτους γεννούν.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oloi apaleutoi edw mesa, oi idiwtikes etairies pou to diakunoun den exoun eu8hnh, e?

Ανώνυμος είπε...

periergos o syllogismos toy apo pano, i eythyni toy enos diladi ti prepei na kanei? na krypsei tis eythynes toy allou?
Kai yparxoyn kai 2 letpomereies.
1.Oi en logo kyrioi plironontai apo emas gia na mas prostateyoun
2. Toylaxiston fantazomai se sovares xores otan symbainei kati tetoio peftoyn prostima, aposyretai to proion, amayronetai to onoma tis etaireias, opote an apokalyfthei to skandalo i etaireia plironei, toys kyrious aytoys poy den kanan sosta ti douleia toy ti mporoume na toys kanoume? Stin kalyteri tha ginei mia EDE toy kolou.
Me ti logiki ayti den prepei px. na katigoroume tin astynomia poy den pianei toys kleftes toys dolofonouys ktl kai mas afinei aprostateytous.

Ανώνυμος είπε...

not able to log in
Zanat0s though

Proud once again to have left your country :P

Ανώνυμος είπε...

Ελλαδιστάν, μην το ψάχνετε......

Ανώνυμος είπε...

"Bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy"

Kai ystera anarwtiountai oloi gia ta aukshmena krousmata emfanishs karkinwn.

Blame Hlielaio... for a start...

Poly eustoxo to arthro pantws!

Ανώνυμος είπε...

Για δημόσιο δεν ξέρω, πάντως εγώ σε πολυεθνική δουλεύω, μας έχει καεί η λάμπα εδώ και 2 (δύο) εβδομάδες και, ενώ έχουμε ειδοποιήσει, δεν την έχουν αλλάξει.

Ενδιάμεσα πέρασε ειδικός τεχνικός της εταιρείας ο οποίος έκανε φωτομέτρηση στα γραφεία μας για να δει αν δουλεύουμε με αρκετό φως. Αυτό την προηγούμενη εβδομάδα.

Την καμένη λάμπα τη βγάλαμε μόνοι μας γιατί το φωτορυθμικό μας είχε κάνει τα νεύρα τσατάλια.

Προφανώς, για να αλλαχτεί η λάμπα σε μια πολυεθνική, χρειάζεται να συμπληρωθεί η φόρμα, να γίνει ένα meeting για να διαπιστωθεί η ανάγκη, μια οικονομοτεχνική μελέτη για τη σκοπιμότητα αλλαγής της, ένα δεύτερο meeting για να εγκριθεί, μετά procurement για να ληφθεί η πιο συμφέρουσα προσφορά κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

Τα σουβλατζίδικα ανακυκλώνουν και χρησιμοποιούν το ίδιο λάδι για πολλούς μήνες... Αν κάποια είχαν προμηθευτεί νοθευμένο ηλιέλαιο θα το τρώμε για πολύ καιρό.

Roark είπε...

Το τελευταίο σχόλιο περιέχει μια εξίσου δραματική αλήθεια. Ακόμα και χωρίς ορυκτέλαια, το λάδι για τηγάνισμα σε όλα τα μαγαζιά περιέχει άκρως επικίνδυνες ουσίες.

Το λάδι όταν φτάνει σε ψηλές θερμοκρασίες (δηλαδή στο τηγάνισμα) οξειδώνεται παράγωντας τοξικά υποπροϊόντα και ελεύθερες ρίζες που δρουν βλαπτικά στα καρδιαγγειακό σύστημα ενώ σχετίζονται ακόμα και με καρκινογεννέσεις. Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό και θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3 τηγανίσματα πριν οξειδωθεί σε τέτοιο βαθμό που να είναι επικίνδυνο. Αντίθετα τα σπορέλαια (όπως το ηλιέλαιο της περιπτωσής μας) οξειδώνονται πιο εύκολα και πρέπει να αλλάζονται σε κάθε τηγάνισμα. Φυσικά κανένα μαγαζί δεν κάνει κάτι τέτοιο. Το λάδι μπορεί να αλλάζεται από 2-3 φορές τη μέρα (στα γνωστά φαστφουντάδικα) μέχρι 1 φορά την εβδομάδα (το πιο συνηθισμένο στα συνοικιακά σουβλατζίδικα).

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση δεν μας είπε ένα πράγμα: ο "καταλληλότερος" Κωστάκης στα δικά του παιδιά δίνει το εν λόγω ηλιέλαιο; Η κυβέρνηση αυτή γιατί δίνει το εν λόγω ηλιέλαιο στα ξένα παιδιά;

Ανώνυμος είπε...

Το ελαιόλαδο είναι πιο ανθεκτικό και θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3 τηγανίσματα πριν οξειδωθεί σε τέτοιο βαθμό που να είναι επικίνδυνο.

Δεν ισχύει αυτό.
To ελαιόλαδο είναι το πιο ευαισθητο όσον αφορά την οξείδωση. Έχει όμως με διαφορά το καλύτερο προφίλ όσον αφορά την σύστασή λιπαρών.

Roark είπε...

Το αντίθετο συμβαίνει, όπως είπα και αρχικά. Μιλάμε φυσικά για την οξείδωση σε υψηλές θερμοκρασίες, όχι το τάγγισμα. Αντιγράφω από το elaiolado.gr:

Το ελαιόλαδο οξειδώνεται λιγότερο από τα σπορέλαια, κατά το τηγάνισμα, επειδή περιέχει σε μικρότερο ποσοστό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό οξύ Δ9,12C18:2- α-λινολενικό οξύ Δ9,12,15C18:3) και μεγαλύτερο ποσοστό μονοακόρεστα (ελαϊκό οξύ Δ9C18:1) λιπαρά οξέα. Έτσι στο ελαιόλαδο, κατά το τηγάνισμα, περιορίζεται αισθητά ο σχηματισμός υπεροξειδίων και ελεύθερων ριζών που έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος (Harman 1980; Christakis et al. 1982), ενώ οι δυσάρεστες συνέπειες που είναι δυνατό να προκληθούν στον οργανισμό από το ελαιόλαδο κατά την επανειλημμένη χρήση του στο τηγάνισμα και το μαγείρεμα, είναι πολύ λιγότερες από αυτές οι οποίες προκαλούνται από τα άλλα φυτικά έλαια που υποβάλλονται στις ίδιες συνθήκες (Aggelousis and Lalas 1997; Tsaknis et al. 1999)

Andrew είπε...

Το λάδι σε μερικά εστιατόρια μπορεί να κάνει και περισσότερο καιρό να αλλαχτεί. Εχουν βγει τώρα συστήματα τα οποία "καθαρίζουν" το λάδι από αυτά τα προϊόντα με αποτέλεσμα αυτό να χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο. Το 1 φορά την ημέρα ισχύει στα φαστ φουντ, στα περισσότερα εστιατόρια/ταβέρνες/ψαροταβέρνες η αλλαγή είναι ανάμεσα στην ημέρα και στην εβδομάδα.

Οσο για τις παρατηρήσεις του Roark σαν γιατρός βεβαίως και ξέρει τι διάδοση έχουν τα νοσήματα του καρδιαγγειακού στις ηλικίες πάνω από 40.

(Συγνώμη που από λάθος εμφανίστηκε η απάντηση σαν νέο άρθρο)

Ανώνυμος είπε...

Roark επιμένω.

Ψάχτο αν θες("smoke point", "olive oil".), όχι όμως στο ελαιόλαδο.gr. :). Όπως και δεν θα παρέπεμπες κάποιον στο οκανα.gr για να τον πείσεις για την απευθέρωση των ναρκωτικών.

Το ελαιόλαδο είναι από τα πιο ευασισθητα λάδια όσον αφορά το τηγάνισμα. Μάλιστα όσο πιο παρθένο τόσο πιο ευαίσθητο είναι. Παρόλα αυτά και μιας και η ποιότητα του όσον αφορά τα λιπαρά είναι πολύ καλύτερη από όλα τα άλλα λάδια, δεν είναι λάθος να προτείνεται για τηγάνισμα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην θερμοκρασία.

Ανώνυμος είπε...

Εχουν βγει τώρα συστήματα τα οποία "καθαρίζουν" το λάδι από αυτά τα προϊόντα με αποτέλεσμα αυτό να χρησιμοποιείται ακόμα περισσότερο.

Το φιλτράρισμα δεν είναι κακό, όντως βοηθάει το λάδι να διατηρηθεί για περισσότερες τηγανιές.

Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν εταιρείες που να πιστοποιούν την ποιότητα των τροφμων, αλλά αφού το κράτος έχει το μονοπώλειο, περαστικά μας. Βλέπουμε κάθε φορά τον κάθε Σγουρό να φωνάζει για ελεγκτές και φυσικά χρήματα, για να μας λύσει τα προβλήματα. Ουστ!

Nievskii είπε...

Προωθεί ο ΟΚΑΝΑ την απελευθέρωση των ναρκωτικών; Από πότε; Και αν το έκανε, αυτό θα τον έκανε αναξιόπιστο;

Τέλος πάντων, μερικοί πίνακες που βρήκα για smoke point και μαγειρικά λάδια λένε:

400 F: Canola Oil, Refined
: Walnut Oil, Semi-Refined

406 F: Olive Oil, Extra Virgin*

410 F: Corn Oil (Good Eats)
: Sesame Oil**

420 F: Cottonseed Oil†
: Grapeseed Oil¥
: Olive Oil, Virgin**

430 F: Almond Oil***
: Hazelnut Oil***

435 F: Canola Oil (Good Eats)

438 F: Olive Oil*
: Rapeseed Oil***

440 F: Peanut Oil†
: Sunflower Oil†

450 F: Corn Oil, Refined
: High-Oleic Sunflower Oil,
Refined
: Peanut Oil, Refined
(Good Eats)
: Safflower Oil, Ref.
(Good Eats)
: Sesame Oil, Semi-Refined
: Soy Oil, Refined
: Sunflower Oil, Semi-Refined

460 F: Olive Pomace Oil**

468 F: Olive Oil, Extra Light*

485 F: Grapeseed Oil**

495 F: Soy Bean Oil†

500's
510 F: Safflower Oil†

520 F: Avocado Oil, Refined

Σε άλλους πίνακες προστίθεται λάδι από...καμέλια με υψηλότερο smoke point από το ελαιόλαδο.

Τέλος, πάντων, επειδή και εγώ είμαι γιατρός συστήνω ανεπιφύλακτα το canola ή rapeseed oil, που είναι το λάδι που χρησημοποιήθηκε ως συμπληρωματικό/υποκατάστατο για το ελαιόλαδο στην περίφημη μελέτη της Λυών - η μόνη τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη που μείωσε τα καρδιαγγειακά κατά 30% όχι με φάρμακα,αλλά με την χρήση της μεσογειακής διατροφής. Όποιοι πάλι θέλουν λάδι με υψηλότερο smoke point από το ελαιόλαδο μπορούν να χρησιμοποιήσουν λάδι από σταφύλι, από αβοκάντο και από γαϊδουράγκαθο... Ή έστω με πυρηνέλαιο από ελιά.

Remote είπε...

eleos pia me ayth thn tromokratia olon san kata tou dimosiou.
www.remote-remote.blogspot.com

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock