Αν έπρεπε να φτιάξετε μια λίστα με ότι θα μπορούσε να γίνει για να κάνετε το κόσμο καλύτερο, τι θα βρίσκαμε σε αυτή την λίστα και με τη σειρά; 50 οικονομολόγοι, μεταξύ αυτών 5 νομπελίστες, κάθισαν και για 2 χρόνια μελέτησαν ποιοι είναι οι καλύτεροι και περισσότερο αποδοτικοί τρόποι για να κάνουμε την ανθρωπότητα καλύτερη.
Με την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ θα νομίζαμε ότι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Επειδή όμως αυτή η μελέτη έγινε με επιστημονικά κριτήρια και όχι τσαρλατανισμούς τύπου Αλ Γκόρ, η υπερθέρμανση του πλανήτη έρχεται στην 30η θέση. Πρώτα στην λίστα βρίσκεται συμπληρώματα βιταμινών Α και zinc για τα 140 εκατομμύρια παιδιά που καθημερινά υποσιτίζονται. Το κόστος θα ήταν μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Δεύτερο στην λίστα προτεραιοτήτων έρχεται η επιτυχής κατάληξη του Doha Round για το διεθνές εμπόριο. Εδώ πραγματικά τα οφέλη για την ανθρωπότητα θα ήταν τεράστια. Μια επιτυχής κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων θα σήμαινε αύξηση του παγκόσμιου εισοδήματος κατά $3000 δις ετησίως. Από αυτά τα $3000 δις, τα $2500 δις (83%) θα πήγαιναν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 10 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
1 Micronutrient supplements for children (vitamin A and zinc)
2 The Doha development agenda
3 Micronutrient fortification (iron and salt iodization)
4 Expanded immunization coverage for children
5 Biofortification
6 Deworming and other nutrition programs at school
7 Lowering the price of schooling
8 Increase and improve girls’ schooling
9 Community‐based nutrition promotion
10 Provide support for women’s reproductive role
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφθείτε το Copenhagen Consensus Center.
26 σχόλια:
Ε χρηματοοικονομολόγοι είναι, τί περιμένεις;
1. Διατροφή (ιώδιο και άλλα μικροστοιχεία απαραίτητα για την νοητική ανάπτυξη).
2. Ευγονική.
Για άλλη μια φορά οι μπακάληδες υποκαθιστούν όλους τους υπόλοιπους επιστήμονες και κλέβοντας στο ζύγι μας δείχνουν το δρόμο.
"Με την πλύση εγκεφάλου που μας γίνεται από τα ελληνικά ΜΜΕ θα νομίζαμε ότι η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα. Επειδή όμως αυτή η μελέτη έγινε με επιστημονικά κριτήρια και όχι τσαρλατανισμούς τύπου Αλ Γκόρ..."
Τι λές, ρε παιδί μου! Οι 2500+ επιστήμονες που συνεισέφεραν στο 4th Assessment Report on Climate Change τσαρλατάνοι κι αυτοί? Τι άλλες γελοιότητες θα διαβάσουμε σε αυτό το blog?
Γιατί ο Αλ Γκορ είναι τσαρλατάνος:
Γιατί όχι μόνο αυτά που λέει στο "ντοκυμαντερ'' αμφισβητούνται από σκεπτικιστές της υπερθέρμανσης του πλανήτη (λόγο της ανθρώπινης δράσης), αλλά επίσης και από κορυφαίους και διακεκριμένους επιστήμονες που έχουν παρόμοιες απόψεις με τον Γκορ, Δείτε το σχετικό άρθρο στους Times: From a Rapt Audience, a Call to Cool the Hype.
Εάν θέλετε να δείτε μια πλήρη κριτική "ντοκυμαντερ'' του Γκορ επισκεφτείτε “A Skeptic’s Primer on Al Gore’s An Inconvenient Truth”
Όσο για τους 2500+ επιστήμονες που συνεισέφεραν στο 4th Assessment Report, θα σας έλεγα ότι πρέπει να ξέρετε ότι οι επιστήμονες έγραψαν τις μελέτες αλλά τα συμπεράσματα γράφτηκαν από το πολιτικό προσωπικό του ΟΗΕ ακολουθώντας την πεπατημένη και χωρίς πάντα να υπάρχει σύνδεση επιστημονικών στοιχείων και τελικών συμπερασμάτων.
Να σημειώσω επίσης ότι οι 50 οικονομολόγοι και η έκθεση τους για το Copenhagen Consensus Center λαμβάνει υπόψιν όλες τις συνέπειες και το κόστος αυτών των συνεπειών όπως τις αντιλαμβάνονται οι υποστηρικτές της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγο ανθρώπινης δράσης, αλλά πάλι έρχεται 30ο στις προτεραιότητες.
Έτσι κι αλλιώς πρώτα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της πείνας και της επιβίωσης και μετά την διάσωση του περιβάλλοντος. Είναι πραγματικά κρίμα να πεθαίνουν εκατομύρια παιδιά στην Αφρική από τα κουνούπια.
Ο πέτρος το κατάλαβε αμέσως, αντίθετα από τον Darthir, ο οποίος νομίζει ότι το να πεθαίνουν παιδιά από την πείνα και τις ασθένειες είναι χρηματοοικονομικό πρόβλημα (αλλιώς δε μπορώ να καταλάβω που κολάει το σχόλιό του).
Βέβαια, σπέρνει και ο Libertarian ζιζάνια με το ύφος του. Μπορεί η υπερθέρμανση να μην είναι μέσα στα 10 προβλήματα, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό και σε κάποιο βαθμό σχετίζεται και με τα υπόλοιπα.
Ένας οικονομολόγος
Νομιζω οτι οι σκεπτικιστες για την υπερθερμανση εχουν ενα βασικο προβλημα δημοσιων σχεσεων. Στην αρχη δεν αποδεχονταν το προβλημα, οταν στο τελος το αποδεχτηκαν καποιοι ειπαν οτι δεν ειναι ανθρωπογενης η αιτια. Στη συνεχεια μπηκαν και μιλησαν αναρμοδιοι οπως ο Λομποργκ που ειναι στατιστικος και οχι κλιματολογος, η ο Πατρικ Τζει Μαικλς ο οποιος εχει σχεσεις και με λομπυς. Βεβαια απο την αλλη η οικο υστερια μας δινει ως λυση να επιστρεψουμε ντουγρου στον 17ο αιωνα. Βεβαια οι οικο-ταλιμπαν ουτε να ακουσουν για πυρηνικη ενεργεια που θα μειωνε δραστικα τις εκλυσεις CO2.
Κατα την αποψη μου το προβλημα ειναι καπου στην μεση.
Αν θελετε για μενα το πιο βασικο προβλημα που αντιμετωπιζουμε ειναι η σπανη των ενεργειακων πορων, γιατι χωρις ενεργεια πως θα φτιαξεις ολα τα αλλα?
ενας χρηματοοικονομολος
Βεβαια οι οικο-ταλιμπαν ουτε να ακουσουν για πυρηνικη ενεργεια που θα μειωνε δραστικα τις εκλυσεις CO2.
Allos enas imimathis oikonomologos pou ektos apo ayto einai kai panepistimonas kai kserei apo proto heri oti h lysi sto problima tis yperthermansis einai i pyriniki energeia kai malista xoris epiptosis sto periballon.
Ti tous exoume tous fysikous, tous ximikous, tous biologous, tous geologous? Tous oikonomologous den akoume gia ayto pame kata diaolou.
ενταξει εγω ειμαι ημιμαθης, Για πες μας τι λενε για την πυρηνικη ενεργεια πολλοι φυσικοι, χημικοι κλπ?
Διόρθωση,
τα ζιζάνια τα σπέρνει ο συγγραφέας του άρθρου Ναπολέον και όχι ο Libertarian όπως έγραψα πριν.
Κατά τα άλλα συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με το Σαρδανάπαλο.
Ας παρακάμψουμε για μια στιγμή την προσπάθεια της IPCC και τα όσα διατυπώνονται στο 4th Assessment Report, αν και για το θέμα των κλιματικών αλλαγών μπορούμε να επανέρθουμε με πιο λεπτομερή στοιχεία. Και όχι μόνον αυτό της "υπερθέρμανσης" όπως απλοϊκά και λαϊκίστικα περιγράφεται στο σχόλιο του Λιναρδάτου , ούτε ενδεχόμενα για το καλάμι που καβάλησε ο Al Gore - μέλος και αυτός του ίδιου κατεστημένου με τους 50 οικονομολόγους.
Γιατί, λοιπόν, να δώσουμε βάση στην ετυμηγορία-θέσφατο 50 οικονομολόγων, όταν για πολλούς τα οικονομικά δεν θεωρούνται καν επιστήμη; Γιατί να πιστέψω ένα οικονομολόγο και όχι έναν Φυσικό ή Βιολόγο ή Γεωλόγο σε ότι αφορά τα προβλήματα της ανθρωπότητας και του πλανήτη; Ποια είναι τα κριτήρια και κίνητρα των οικονομολόγων μας; Η "ανάπτυξη της οικονομίας", το "ελεύθερο εμπόριο", η ελευθέρία της αγοράς ίσως; Γιατί να έχει βαρύτητα μια πολύ περίεργη "λίστα προτεραιοτήτων" (πχ σε αντιδιαστολή με το Report του ΙPCC), όταν είναι προφανές ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει σημαντικότερα προβλήματα όπως ο υποσιτισμός, η εξάντληση των φυσικών και ενεργειακών πόρων που αναφέρθηκε παραπάνω, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι εμφανείς κλιματικές αλλαγές, κ.α.
Μήπως γιατί τα τελευταία θίγουν κραταιούσες ιδεολογίες και πολιτικές; Μήπως γιατί οι οικονομολόγοι μας δεν θέλουν να θίξουν το σύστημα που έχει αναδείξει εαυτούς και έχει δημιουργήσει πολλά από αυτά τα γιγαντιαία προβλήματα;
Ο Λιναρδάτος δακτυλοδεικνύει την πολιτικοποίηση των συμπερασμάτων του IPCC, αλλά προφανώς θεωρεί πολιτικά ουδέτερες τις θέσεις των 50. Καλά το είπαμε: τσαρλατανισμός!
Me ta metra poy proteinoyn oi mpakalides sozeis zoes, den kaneis enan kalytero kosmo. Plhris paranohsh, pantelhw adynamia na katanohsoyn ton problhmatismo. Aparadexto gia (wannabe) epistimones.
ΔΕΝ σώζεται παιδιά ο κόσμος. Ανασούλες παίρνει μόνο. Μόνο με μάγια σώζεται, γίνονται μάγια;
Θα επανέλθω.
Greena the worrier princess
Στο Greenhouse Calculator βρείτε πότε πρέπει να πεθάνετε ώστε να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον (λογικά θα πρέπει να έχετε ήδη πεθάνει)
Επιθετική "περιβαλλοντική" προπαγάνδα που απευθύνεται σε παιδιά και χρηματοδοτείται από το κράτος στην Αυστραλία.
Αυτό είναι το μέλλον. Σε λίγο θα πουν, ήδη το λένε δηλαδή, ότι χρειαζόμαστε "θεραπείες-σοκ", ΝΕΠ και πενταετή οικονομικά προγράμματα, γιατί το "υπάρχον σύστημα έχει δημιουργήσει γιγαντιαία προβλήματα".
Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά? Αν ναι, καλώς σας τα θυμίζουν.
Και η πυρηνική ενέργεια εκλύει διοξείδιο του άνθρακα.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο της ζωής του πλανήτη όπου για να παραχθεί ένα κιλό σιτάρι χρειάζονται 10 κιλά ορυκτά καύσιμα.
Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη λοιπόν. Ο πολιτισμός μας έχει βασιστεί σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Πρέπει πρώτα και κύρια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να γινόμαστε όλο και περισσότερο energy efficient. Αν αυτό επιτυγχάνεται διαρκώς στις νέες τεχνολογίες, στους παραδοσιακούς τομείς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αυτό ισχύει γενικότερα για τους πόρους του πλανήτη. Λ.χ. οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την κατανάλωση κατά κεφαλήν νερού τα τελευταία 10 χρόνια από τα 1900 λίτρα στα 1600 λίτρα.Btw η πυρηνική ενέργεια ξοδεύει πάρα πολύ νερό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την ενέργεια.
Προς τους "πραγματικούς" επιστήμονες.
που γράφουν διάφορα για τους οικονομολόγους. Όταν το ερώτημα που τίθεται αφορά την επίπτωση στην ανθρώπινη ευημερία συγκεκριμένων πολιτικών, το λογικό είναι να απαντηθεί από τις κοινωνικές επιστήμες, όχι από φυσικούς και χημικούς. Άρα οι οικονομολόγοι είναι οι κατ' εξοχή αρμόδιοι στο θέμα, και όχι αυτοί που σφάζονται για το αν οι σεισμοί είναι προβλέψιμοι ή όχι.
Ναι εκλυουν τα ορυχεια ουρανιου διοξειδιο, αλλα ικανο οπως πχ μια μοναδα και ορυχειο λιγνιτη? Προφασεις ειναι κατα την αποψη μου για να απορριφθει η πυρηνικη ενεργεια
@Nievskii
Συμφωνώ με αυτά που γράφεις ώς προς την εύξηση της αποδοτικότητας χρήσης ενέργειας [energy efficiency]. Βραχυπρόθεσμα, μαζί με την πυρηνική ενέργεια και τη διάδοση ανανεώσιμων πηγών, είναι ίσως η μόνη δυνατή προσέγγιση και εφικτή λύση για τον περιορισμό της χρήσης υδρογονανθράκων [αυτό μάλλον το ξέχασαν οι "οικονομολόγοι" μας!], καθώς μια "οικονομία υδρογόνου" είναι μάλλον πολλές δεκαετίες μακριά.
Να σημειώσω ότι και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί λιθάνθρακα χρησιμοποιούν σχετικά μεγάλες ποσότητες νερού. Στις ΗΠΑ οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί συνολικά χρησιμοποιούν λιγότερο από το 3.5% του "φρέσκου" νερού, όταν για άδρευση χρησιμοποιείται κάπου το 80%. Με την Ελλάδα δεν νομίζω ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη χρήση νερού [αυτό προέκυψε τελευταία ως αντίλογος] όταν η σπατάλη για τις ανάγκες της γεωργίας είναι εκπληχτική, όσο στη σεισμογένεια της περιοχής [αν και αυτό αντιμετωπίζεται μάλλον εύκολα σήμερα], τα διάφορα τοπικά συμφέροντα, το λαϊκισμό, κτλ. Σε πολλές περιπτώσεις πυρηνικοί σταθμοί κοντά στην θάλασσα μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν παράλληλα για την αφαλάτωση θαλασσινού νερού!
Αλλά ας μη χρησιμοποιούμε την Ελλάδα ως πρότυπο ενεργειακής πολιτικής, γιατί χάνουμε την ώρα μας.
Den exete katalavei oloys toys kindynoys poy exoyn ta pyrinika ergostasia, giayto kai grafete ayta. Yparxei pali mia pithanothta na ta gnvrizete, alla skopima grafete misologa. Oi kindynoi sta pyrinika ergostasia den einai ta dioksidia, oyta oi radienergew diaroes. Ayta einai elegxomena. Ta dioksidia, an yparxoyn tetoia, einai ligotera apo ta symbata ergostasia, h radienergeia mporei na perioristei sxetika aneksoda. Ti ginete omos me ta apoblyta? Otan h rabdos oyranioy den einai pleon ekmetaleysimh, alla paramenei radienergos. Tha thn thapsoyme se kanena bathy pigadi, kai tha anathesoyme thn fylaksi aytoy toy pigadioy stis epomenes genees gia ekantodades xiliades xronia? Edo tithete thema hthikis taxhs. Osoi einai yper thw pyrinikhw energeias ta gnorizoyn ayta, alla skopima ta aposiopoyn me to skeptiko, shmera na pername kala kai exei o theos. Tha ta sthloyme ston Arh. Ayto to skepiko akoloythoyn kai oi protaseis toy Kopenxagken konsensus. Na sosoyme merikes zoes kai na anebasoyme to epipedo diabioshw apo ta 500 sta 3000. An aytoi poy tha sothoyn kai tha pernoyn kalyteres meres meta pethanoyn apo kafsona h lipsidria, ayto den toys perase apo to myalo. Exei o theos.
ναι υπαρχει η λυση να επιστρεψουμε αμωμοι στον 17ο αιωνα. Τωρα για τα περι αποβλητων εχουν δωθει λυσεις. Αλλωστε αποκρυπτουν το γεγονος οτι ο ογκος αποβλητων μετα απο δεκαετιες λειτουργιας ενος πυρηνικου σταθμου ειναι αστειος σε σχεση με την μποχα που αναπνεουμε καθε μερα απο τον λιγνιτη. Η ταφη για παραδειγμα σε εξντλημενες πετρελαιοποηγες ειναι μια απο αυτες τις λυσεις. Αλλωστε ανοητοι Γαλλοι, Φιλανδοι, Ιαπωνες, Ελβετοι μια χαρα ζουν με την πυρηνικη ενεργεια. Εμεις οι Ελληνες με τις αφανταστες οικολογικες μας επιδοσεις ειμαστε οικολογικα ευαισθητοι!
Ο Τζέρεμυ Ρίφκιν έχει πει στον "αιώνα της βιοτεχνολογίας" το καλύτερο κατά τη γνώμη μου επιχείρημα κατά των μεταλλαγμένων, αλλά ως επιχείρημα είναι και σοβαρό κατά της πυρηνικής ενέργειας. "Ένα ατύχημα με μεταλλαγμένα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να συμβεί,αλλά οι επιπτώσεις του είναι ανυπολόγιστες, όπως της πυρηνικής ενέργειας".
Έτσι και με πιο σύγχρονες τεχνολογίες η πυρηνική ενέργεια μπορεί να κάνει λιγότερο συχνά ατυχήματα από ότι τα ποδήλατα λ.χ. όπως είχα δει μια σύγκριση παλιότερα. Αν γίνει όμως ένα ατύχημα με πυρηνική ενέργεια και το ερώτημα δεν είναι αν δεν θα γίνει απλά το πόσο δύσκολα, θα πρέπει να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας πόσες εκατοντάδες/χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και για πόσο έχουμε την διάθεση να αφήσουμε ακατοίκητα και ακαλλιέργητα και για πόσες χιλιετίες. Αν κάποιος θεωρεί ότι αξίζει τον κόπο μπορεί να έχει και δίκιο, αφού θα σκάσει ένα εργοστάσιο, όχι χίλια. Το θέμα είναι όμως ποιος θα πρέπει να δεχτεί να μένει δίπλα στο εργοστάσιο. Και ποια περιοχή θα πρέπει να θυσιάσουμε για το "καλό της ανθρωπότητας", "το καλό του πλανήτη" κλπ.
Και βέβαια επειδή η ραδιενέργεια πάει παντού γιατί θα πρέπει να την πληρώνουν όλοι οι άλλοι, που δεν θέλουν να ακτινοβολούνται. Σημειωτέον ότι με την έστω και περιορισμένη ανθρώπινη πυρηνική δραστηριότητα τον 20ο αιώνα η ακτινοβολία περιβάλλοντος αυξήθηκε από τα 65 mSv στα 70 mSv. Σκεφτείτε τώρα με ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας τι μόλυνση θα έχουμε.
εγω μενω 100χλμ μακρυα απο πυρηνικο εργοστασιο και παλαιοτερα πιο κοντα ακομα. Δεν με ενοχλει προσωπικα σε τιποτα.
Αλλωστε συγκρινεις ενα ενδεχομενο ατυχημα με την υπαρκτη καρκινογονο μποχα της εξατμισης
εγω μενω 100χλμ μακρυα απο πυρηνικο εργοστασιο και παλαιοτερα πιο κοντα ακομα. Δεν με ενοχλει προσωπικα σε τιποτα.
Φυσικά, και ταυτόχρονα μπορεί να είσαι 130 κιλά, να καπνίζεις και να οδηγείς με 170 χιλιόμετρα με το αμάξι σου και να μην σε ενοχλεί. Το πρόβλημα είναι ότι η ερώτηση δεν απευθύνεται προσωπικά σε σένα, δεν απευθύνθηκε και ούτε πρόκειται να απευθυνθεί και η απάντησή σου δεν μπορεί να δεσμεύσει ή να προκαταλάβει την γνώμη του οποιοδήποτε άλλου. Ακόμα χιερότερα, σε όποιον διαφωνεί με την πυρηνική ενέργεια στις χώρες που έχουν πυρηνική ενέργεια η ερώτηση απλά δεν τέθηκε ποτέ.
Για την ιστορία κάτι πολύ πρόσφατο:
Φονικός σεισμός στην Ιαπωνία
Τρεις άνθρωποι έχει καταμετρηθεί ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή Ιουάτε,της Ιαπωνίας σε απόσταση 300 χιλιομέτρων βορείως του Τόκιο. Στην περιοχή βρίσκονται δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες και κλιμάκιο ειδικών εξετάζει πιθανή εμπλοκή της λειτουργίας τους στη σεισμική δραστηριότητα. Στην περιοχή ακολούθησαν τουλάχιστον 100 μετασεισμοί. Παράλληλα, λόγω μιας μικρής ποσότητας ραδιενέργειας που εντοπίστηκε σε νερό εντός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέρεγειας, γίνονται έρευνες για πιθανή διαρροή σε νερό που τροφοδοτεί την παρακείμενή επαρχία Φουκουσίμα.
Νιεφσκι μεχρι στιγμης δεν εχω δει μαζικη μεταναστευση κανενος απο Ουγγαρια, Τσεχια, Σλοβακια, Αυστρια, Ελβετια, Γαλλια, Φιλανδια για το φοβο πυρηνικου ατυχηματος. Επισης δεν ρωτηθηκα και δεν ρωτηθηκε κανεις μας για το αν θελουμε λιγνιτη. Μα ειναι αυτο επιχειρημα που μου λες?
Μπαι δε γουει απο οσο ξερω οι σεισμοι προκαλουνται απο την κινηση των λιθοσφαιρικων πλακων, απο ηφαιστεια και απο κατακρημνιση υπογειων σπηλαιων. Πως γινεται ενας πυρηνικος αντιδραστηρας να προκαλει σεισμο?
Δημοσίευση σχολίου