Δευτέρα, Φεβρουαρίου 01, 2010

Πως λέγεται ο κερδοσκόπος στα αγγλικά;

κερδοσκοπία η: η επιδίωξη με κάθε μέσο κέρδους μεγαλύτερου από το θεμιτό ή το νόμιμο· (πρβ. αισχροκέρδεια). [λόγ.κερδοσκόπ(ος) -ία

Η πρώτη εικόνα που μου φέρνει αυτή η λέξη είναι του ηρωικού υφυπουργού της κυβέρνησης Σημίτη Κίμωνα Κουλούρη, να πηγαίνει καθημερινά στις λαϊκες αγορές και μπροστά στις κάμερες να προπηλακίζει τους "κερδοσκόπους" μανάβηδες για να πατάξει την "αισχροκέρδεια". Όπως το καταλάβαινα εγώ τότε, οι κερδοσκόποι ήτανε κάποιοι τύποι που λόγω ολιγοπωλίου ή προνομιακής μεταχείρισης από το κράτος, αποσπούσαν μεγάλα κέρδη από τους συνταξιούχους στις λαϊκές αγορές. Κατ’επέκταση, κερδοσκόπος ήτανε και ο τότε ΟΤΕ με το μονοπώλιο του.

Εκεί που μπερδεύομουνα είναι όταν διάφοροι εγχώριοι αναλυτές, και ήταν πολλοί, χρησιμοποιούσαν τον όρο κερδοσκόπος για τον Soros, ή άλλους hedge fund managers. Δεν καταλάβαινα πως ακριβώς αισχροκερδούσαν σε αγορά χωρίς ολιγοπώλια. Ίσως, κερδοσκοπία να σήμαινε γενικότερα την επιθυμία για μεγάλα κέρδη, χωρίς απαραίτητα να είναι παράνομα ή αθέμιτα. Με αυτόν τον ορισμό, ο καθένας μας σαν λογικό οικονομικό ον που θέλει να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη του είναι κερδοσκόπος. Αλλά τότε γιατί αυτή η αρνητική χροιά;

Έψαξα τον αντίστοιχο αγγλικό όρο. Δεν υπάρχει! Κάποιος συνομιλητής μου πρότεινε τον όρο speculator, αλλά αυτός στην γενική του έννοια σημαίνει αυτόν που στοχάζεται ή υποθέτει, και στην ειδική του χρηματοοικονομική έννοια τον ενεργό επενδυτή που (αντίθετα με ότι πρεσβεύει το market efficiency hypothesis) πιστεύει ότι μπορεί να βγάλει κέρδος προβλέποντας καλύτερα από την αγορά τις μελλοντικές τιμές. Σε κάθε περίπτωση, στον όρο speculator δεν υπάρχει τίποτα παράνομο, αθέμιτο ή αρνητικό. Δεν υπάρχει λοιπόν ανάλογος όρος στα αγγλικά.

Το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι ο όρος κερδοσκόπος έτσι όπως χρησιμοποιείται είναι μια ελληνική ιδιατερότητα, ένας νεολογισμός που αντανακλά τις μοναδικές αξίες και παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: Απέχθεια για το κέρδος, οικονομικός αναλφαβητισμός, συνομωσιολογία, άγνοια για την λειτουργία των διεθνών αγορών, μετάθεση ευθυνών για τις αποτυχίες μας.

Ένα σχετικό παράδειγμα για όλα τα παραπάνω είναι η έξοδος της λίρας από το EΜU το 1992. Τότε, ο speculator Soros πίστευε ότι η Αγγλία είχε υπερτιμήσει τεχνητά την λίρα και ότι δεδομένων των ελλειμμάτων και οικονομικών δυσκολιών, το fixed exchange rate με το ECU (καθορισμένο από την κυβέρνηση, αντίθετα με ένα floating rate που θα αντανακλούσε την πραγματική αξία) δεν ήτανε βιώσιμο. Πόνταρε στην ανάλυση του, άλλοι επενδυτές συμφώνησαν και τον ακολούθησαν, και τελικά, κάτω από την πιέση της αγοράς η λίρα εγκατέλειψε. Αυτό το γεγονός, που διδάσκεται στα οικονομικά μαθήματα σαν ένδειξη ότι δεν μπορείς να κοροϊδεύεις την αγορά, στην Ελλάδα έχει κάποιες μυθικές διαστάσεις συνομωσίας του εβραίου και ανθέλληνα Σόρος. Μάλιστα.

37 σχόλια:

Averell είπε...

Υπάρχει ο όρος profiteering.

Chrysotheras είπε...

Αντιγράφω από το "νεο"-ελληνικό λεξικό (Greek Newspeak Concise Dictionary - 1st.[and last]Edition):

Κερδοσκόπος = οικονομικά ατομιστικό και αντικοινωνικώς δρών άτομο

Χασοσκόπος[το αντίθετό του] = κοινωνικά αποδεκτό και, παρ'ημίν, πολιτικά ορθώς δρών άτομο (συνήθως μέλος κάποιας ΜΚΟ ή Έλλην επιχειρηματίας)

Unknown είπε...

Θα μπορούσα να σου πω το κλισέ: Οι λοιποί έχουν έλλειμμα λέξεων και ιδεών, εξού και τους λείπουν μερικές λέξεις. Επίσης θα μπορούσα να σου πω πως απλά δεν κάθισαν ποτέ να σκεφτούν, αλλά σαν αποχαυνωμένοι, ακολουθούν ένα χρηματοοικονομικό σύστημα το οποίο δεν είναι βιώσιμο, αλλά απλά μεταφέρει τους νόμους της ζούγκλας στην ανθρώπινη κοινωνία. Γιατί περί ζούγκλας πρόκειται όταν ένα «λογικό οικονομικό ον θέλει να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη του». Γιατί απλά αυτό το ον είναι ένα μονόχνοτο ατομιστικό εγωπαθές άτομο που δεν του αρμόζει να ανήκει στην ανθρώπινη κοινωνία. Όντως προ αρκετών ετών, η μεγιστοποίηση θεωρήθηκε η μόνη αληθής οδός. Σου έχω νέα, θεωρήθηκε, δεν είναι πραγματικά.
Κερδοσκόπος είναι όποιος επιδιώκει κέρδος. Αυτό ακριβώς σημαίνει η λέξη: Κέρδους σκοπευτής. Και αν αυτός ο άνθρωπος περιορίζει το κέρδος σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα της κοινωνίας, τότε είναι θεμιτός. Ε οι υπόλοιποι Σοροί (γιατί9 περί σορών πρόκειται) είναι αθέμιτοι και ευθύνονται για την κατάντια της κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

@ Darthiir the Abban, μας έγραψες πως "Και αν αυτός ο άνθρωπος περιορίζει το κέρδος σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέπουν τη βιωσιμότητα της κοινωνίας, τότε είναι θεμιτός". Θα επιθυμούσα διακαώς να ακούσω ποιος ακριβώς προσδιορίζει πόσο κέρδος επιτρέπει την βιωσιμότητα της κοινωνίας και πόσο όχι. Επίσης θα επιθυμούσα να μάθω ποιός θα είναι αυτός που θα καθορίζει αυτό το ποσό κέρδους- τα ανώτατα Σοβιέτ στα οποία φαίνεται να έχεις κολλήσει, ο Πάπας, εσύ μετά από μεταφυσική επικοινωνία με τα θεία;

Ανώνυμος είπε...

Που τις βρίσκετε αυτές τις διάνοιες που γράφουν στο rooster; Ο κερδοσκόπος που δεν μεταφράζεται στα αγγλικά (αλήθεια τι είναι ο profiteer;) του Αθανασιάδη μου θύμισε τον G. W. Bush που είπε ότι οι Γάλλοι δεν είναι καλοί στην επιχειρηματικότητα γιατί η λέξη entrepreneurship δεν υπάρχει στα γαλλικά.

Ανώνυμος είπε...

Διάνοια ανώνυμε, το profiteer είναι πολύ ειδικός όρος που χρησιμοποιείται είτε για περιόδους πολέμου, είτε για ολιγοπωλιακές τακτικές. Έχεις ακούσει ποτέ κανέναν στο εξωτερικό να αποκαλεί profiteer τους επενδυτές;

Ανώνυμος είπε...

'Γιατί απλά αυτό το ον είναι ένα μονόχνοτο ατομιστικό εγωπαθές άτομο που δεν του αρμόζει να ανήκει στην ανθρώπινη κοινωνία΄

Και που του αξίζει να ανήκει darthiir ? Σε κανένα γκούλαγκ να υποθέσω ?

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@Averell: ο συγκεκριμένος όρος είναι πολύ περιθωριακός, προσωπικά 20 χρόνια που διαβάζω ξένο τύπο δεν τον έχω συναντήσει σαν αναφορά σε hedge fund managers ή traders, αντίθετα από τον εξαιρετικά δημοφιλή "κερδοσκόπο" στην Ελλάδα. Η διαφορά είναι πολιτιστική.

@Chrysotheras: spot on, λέει 100 φορες περισσότερα από το post

@Darthiir: θεωρείτε το κέρδος καταρχήν κακό;

Averell είπε...

@ Σ.Αθανασιάδης

Περιορίσθηκα στο να απαντήσω στον τίτλο, και όχι στο περιεχόμενο, της ανάρτησης.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις ακούσει ποτέ κανέναν στο εξωτερικό να αποκαλεί profiteer τους επενδυτές;
----
O genius Αθανασιάδης μας είπε πως δεν υπάρχει η λέξη κερδοσκόπος τώρα το γυρίζει και μας λέει ότι η λέξη είναι περιορισμένης χρήσης.

Σο γουιθ δε παουερ οφ γκουγκλ αϊ ταϊπντ investors profiteering ιν μποθ γκουγκλ εντ γκουγκλ νιους (εντ αϊ γκοτ πλέντυ οφ ρισάλτς). Μιστερ Αθανασιάντις γουέρ ντιντ γιου γκετ γιορ λόουερ.

Dienekes είπε...

Ο κερδοσκόπος λέγεται profiteer και δεν είναι καθόλου σπάνιος όρος. Τη στιγμή που γράφω το παρόν λ.χ. υπάρχουν 108 αναφορές στα "Any recent news" στο Google News ή π.χ. 15 αναφορές για hedge fund profiteer.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@Ανώνυμος
Βλέπω ότι σας προκαλώ πολύ πάθος αγαπητέ, με βλέπετε και στον ύπνο σας τα βράδια;
Ηρεμήστε λίγο, θα πάθετε κανένα εγκεφαλικό.

Καληνύχτα σας

Ανώνυμος είπε...

Ξύδι Στέφανε Genius Αθανασιάδη

Λίγη έρευνα πριν γράφεις τις ανοησίες σου δεν θα έβλαπτε. Γκούντ νάϊτ ντάρλινγκ.

Ανώνυμος είπε...

15 αναφορές για hedge fund profiteer
0 (μηδέν) αναφορές για "hedge fund profiteer"

vs. 211 για hedge fund speculator
vs. 10,596 για hedge fund investor

Χμ...

Ανώνυμος είπε...

Ο G.W. Bush ποτέ δεν είπε οτι η λέξη entrepreneur δεν υπάρχει στα Γαλλικά (http://www.snopes.com/quotes/bush.asp)... Αλλά βέβαια όταν πρόκειται για τον Bush (όπως και για τον Soros) το fact-check μας είναι περιττό...

Το net worth του Soros είναι $13 δις και έχει δωρίσει πάνω από $4 δις. Αν έτσι συμπεριφέρεται ένα "μονόχνοτο ατομιστικό εγωπαθές άτομο που δεν του αρμόζει να ανήκει στην ανθρώπινη κοινωνία," τότε έχω πολλή μεγάλη περιέργεια να μάθω τι ποσοστό του εισοδήματός του προσφέρει στην φιλανθρωπία ένα κοινωνικό, ανιδιοτελές (και αυτάρεσκο) άτομο σαν τον Darthiir the Abban...

Ανώνυμος είπε...

Αλλά βέβαια όταν πρόκειται για τον Bush (όπως και για τον Soros) το fact-check μας είναι περιττό...
----
Άμα είναι fact check ο Alistair Campell ενώ δεν είναι η Shirley Williams τότε αγνοείς το status και τον δυο στην Αγγλική πολιτική και το ποίος εκ των δυο είναι γνωστός ως επαγγελματίας ψεύτης και spin doctor.

Ανώνυμος είπε...

Fact-check είναι οτί δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για την αξιοπιστία της φράσης

Ανώνυμος είπε...

Fact-check είναι οτί δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για την αξιοπιστία της φράσης
----
Έχει καταγραφεί σε αρκετά mainstream αγγλικά media όταν είχε γίνει γνωστό το συμβάν. Άμα θεωρείς fact check ένα website που κάνει αναφορά στο τί είπε ο Campell σε έναν αμερικάνο δημοσιογράφο τότε εσύ έχεις πρόβλημα με το fact checking.

Chrysotheras είπε...

...ομφαλοσκοπία μαζί με κωνοπο-διΰλιση μάλλον έχει καταλάβει το "ανώνυμον" πλήθος εδώ μέσα, και ξεφύγαμε από την ουσία του ποστ, που στηλιτεύει την νεο-ελληνική νοηματική απόδοση του όρου κερδοσκόπος (δλδ. bad boyz)

...ακόμα δε χειρότερη είναι η απόδοση του όρου "σπέκουλα/ σπεκουλάτορας" πού προέρχεται από το speculo (στοχάζομαι/ παρατηρώ - speculum = Lat. καθρέπτης) πού όπως έγραψε πιό πάνω ο κ. Αθανασιάδης, είναι η πλησιέστερη νοηματική απόδοση του παρ'ημίν κερδοσκόπου
Εάν ο κερδοσκόπος είναι "καταδικαστέος", τότε ο σπεκουλάτορας είναι "κρεμαστέος"!

Η παρεξήγηση στην έννοια του όρου πιθανόν να πηγάζει από την εποχή της κατοχής, όταν κάποιοι (έμποροι-σπεκουλάτορες) θησαύρισαν από τον πόνο και τον αγώνα των συνανθρώπων τους να επιζήσουν μέσα από το φάσμα της μεγάλης πείνας που είχε πέσει τότε στις πόλεις....

Ανώνυμος είπε...

soros = brit intel

Ανώνυμος είπε...

Ε να (http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/article883522.ece) και από αγγλικά media, να (http://www.washingtonpost.com/ac2/wp-dyn/A47246-2002Jul10?language=printer) και από αμερικάνικα media. Μου μαζευτήκατε όλοι οι βλάκες και είστε σίγουροι για το τι είπε ο Bush

Ανώνυμος είπε...

Καμία έκπληξη. Ο γνωστός καραγκιόζης του Λονδίνου κάνει φασαρία, επιμένει, και στο τέλος τα στοιχεία τον διαψεύδουν. Μια ζωή λάθος. Μια ζωή βλάκας

Κοινή Λογική είπε...

"...ο καθένας μας σαν λογικό οικονομικό ον που θέλει να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη του είναι κερδοσκόπος..."

Κανένας που είναι "λογικό οικονομικό ον" δεν θέλει να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη του (κάτι το οποίο φυσικά γίνεται εις βάρος κάποιου άλλου), αλλιώς οδεύει μαθηματικά προς την αυτοκαταστροφή του. Άρα δεν είναι λογικό ον οποιουδήποτε είδους!

Δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια, απλά κοιτάξτε λίγο γύρω σας και τον ευατό σας και θα καταλάβετε...

kstamos είπε...

Μόνο κοινή λογική τελικά δεν έχει ο Κοινή Λογική...

"Κανένας που είναι "λογικό οικονομικό ον" δεν θέλει να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη του (κάτι το οποίο φυσικά γίνεται εις βάρος κάποιου άλλου)"

Η άγνοια που περιέχεται σε αυτή τη φράση κόβει την ανάσα.

Chrysotheras είπε...

@κοινή λογική: "Κανένας που είναι "λογικό οικονομικό ον" δεν θέλει να μεγιστοποιήσει τα ωφέλη του (κάτι το οποίο φυσικά γίνεται εις βάρος κάποιου άλλου)"

...όπως έγραψα και παραπάνω, μόνο στο ελληνικό Greek Newspeak Concise Fictionary, μπορεί κανείς να βρεί παρόμοια απανθίσματα σοσια-ληστρικής σοφίας!!!

...μόνο παρ'ημίν ενδημούν (και καθώς φαίνεται ευδοκιμούν) τέτοια αγγελικά και αλτρουϊστικά "λογικά οικονομικά όντα" και άλλα παρόμοια αιθέρια πλάσματα..

...γι'αυτό είμαστε παγκόσμιο παράδειγμα προς ...αποφυγή!!!

spyridon44 είπε...

Profiteer = Πειρατής

Ανώνυμος είπε...

Εδώ τη λέξη τη χρησιμοποιεί σε τίτλο ο μέγας γκουρού των φιλελευθέρων, για τους αριστερούς, τους μαρξιστές και τους σοσιαλιστές θα συζητάτε;

Ιδανικά θύματα των κερδοσκόπων

Toυ Πασχου Mανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

...
Η αλήθεια είναι ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της κερδοσκοπίας. Δεν πρόκειται για κάποια συνωμοσία με στόχο να τιμωρηθεί η σπάταλη Ελλάδα. Απλώς η χώρα μας είναι ο ιδανικός κρίκος για να ξηλωθεί το πουλόβερ της Ευρωζώνης.


Να είσαι καλά Πάσχο. Για τα περαιτέρω μπορείς να απευθυνθείς στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ. Εκεί ξέρουν πως να ρίχτουν τα φταιξίματα στους άλλους τους ... κερδοσκόπους.

Ο Κερδοσκόπος είπε...

Ο Πάσχος ήταν ο μεγάλος γκουρού των εν Ελλάδει Φιλελευθέρων μέχρι που δόθηκε ψυχή και σώματι στο ΠαΣοΚ του Γιωργάκη. Αν δεις τα τελευταία του άρθρα μιλάει και αυτός για κερδοσκόπους και για την ανάγκη παγκόσμιας ρυθμισης των αγορων. Στον επόμενο τόνο τον βλέπω με την Παπαρήγα.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους του Δερτιλή αναφέρει πως παλαιότερα ξεχώριζαν μεταξύ κερδοσκοπίας (την λογική επιθυμία και απαραίτητες κινήσεις για να έχει κανείς την πιθανότητα/βεβαιότητα για κέρδη) και την κυβεία (να χρησιμοποιείται η αγορά ως στοιχημα). Με λίγα λόγια η κερδοσκοπία δεν είχε πάντα αρνητικό σημαινόμενο.

everymann είπε...

Ο Πάσχος έχει το πρόβλημα των διαννοουμένων της γενιάς του, δεν ξέρει οικονομικά και πως λειτουργούν οι διεθνείς αγορές. Γιαυτό και ο φιλελευθερισμός του είναι ο εύκολος κοινωνικός-πολιτικός αλλά όχι οικονομικός.

Κατά τα άλλα ήτανε ανέκαθεν Σημιτικός και προσφάτα Γιωργακικός. Ακόμα υπερασπίζεται την εκλογή-Σαντάμ του Γιωργάκη το 2004 χωρίς άλλον υποψήφιο

Chrysotheras είπε...

@thoughts-of-a-shy,

...thanx!
Φαίνεται πως παλαιότερα οι Έλληνες είχαν περισσότερη διάκριση από τους (ισοπεδωτικούς) σύγχρονους.

Unknown είπε...

Πολυ ωραια και καλα αυτα που γραφεις, αν εχεις την καλοσυνη βαζε πιο μεγαλα γραμματα, ειμαστε και καποιας ηλικιας...

Γουρουνάκι είπε...

Ο Πάσχος έχει το πρόβλημα των διαννοουμένων της γενιάς του, δεν ξέρει οικονομικά

Από το e-rooster:
Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών

Υπάρχει κανένας ισχυρισμός που να έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα εδώ μέσα που να είναι αληθινός; Για την ακρίβεια υπάρχει οικονομική θεωρία που να είναι έστω αληθής;

mantz είπε...

Στα λατινικά πάντως λέγεται Homo sapiens :)

Αυτοί κι αν είναι αντεθνικά στοιχεία!

Giorgina Karavlahos είπε...

Η σωστή λέξη όπως έγραψε ο πρώτος σχολιαστής είναι PROFITEER και PROFITEERING η κερδοσκοπία

F T L είπε...

Μπλέ και κόκκινα κεράκια..

Πολλοί είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ένας από αυτούς είναι και ο ευγενής κλάδος των trader. Παραθέτω αυτούσιο ένα γράμμα που έλαβα πρόσφατα.

--‘’ Έχω την τύχη ή την ατυχία να είμαι trader. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι αγοράζω και πουλάω οτιδήποτε. Από μετοχές και ομόλογα εώς χρυσό και καφέ. Είμαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου για κάτι περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα και βλέπω σχεδιαγράμματα με τα γνωστά ‘’κεράκια’’ να σχηματίζονται μπροστά μου. Κόκκινα ή μπλε, μικρά ή μεγάλα άλλοτε κρύβουν την χαρά και τα κέρδη και άλλοτε την αγωνία και το φιάσκο.

Τώρα τελευταία ‘’παίζει’’ πολύ ο όρος κερδοσκόποι. Ο πολύς κόσμος τους φαντάζεται να κάθονται σε ολόχρυσους θρόνους και με ένα κούνημα του χεριού τους να κυβερνάνε τον πλανήτη και να απολαμβάνουν αμύθητα κέρδη. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική από αυτό. Απόλυτη αλήθεια του χρηματιστηρίου : κάθε 1000€ που κερδίζω εγώ κάποιος τα έχει χάσει. ‘Οπότε οι μισοί κερδοσκόποι θυσιάστηκαν ήδη. Πάμε τώρα στους άλλους μισούς.

Σας βεβαιώ ότι ζουν και σκέφτονται παρόμοια με εμένα. Σε άλλα μεγέθη βέβαια αλλά το να ποντάρεις 10 χιλιάδες ή 10 εκατομμύρια σε μια κατεύθυνση δεν διαφέρει και πολύ όταν σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η μισή σου περιουσία. Και δεν μπορώ να περιγράψω τον τρόμο του να έχεις ποντάρει στην άνοδο και το κεράκι να είναι κόκκινο και να κατεβαίνει με ορμή. Και ο τραπεζικός σου λογαριασμός αδειάζει καθώς περνάνε τα λεπτά.

Υπάρχουν άνθρωποι που κέρδισαν μια περιουσία σε λίγες ώρες. Άλλοι τα έχασαν όλα σε λιγότερες. Το συμπέρασμα είναι ένα, ότι πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο απάνθρωπα επαγγέλματα στον σύγχρονο πλανήτη, με τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια μακράν από τα άλλα, που τάχιστα σε ανεβάζει στον ουρανό ή σε φυλακίζει στα Τάρταρα με τις πιθανότητες πάντα να κλίνουν προς το δεύτερο. Ποιόν δρόμο θα πάρει ο καθένας; Μα θα μας τον δείξουν τα κεράκια!!!’’--

http://29-26.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock