Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2006

Που το παει το youtube?

Πως γεννιεται μια μεγαλη επιχειρηση

Υπαρχει ενα ενδιαφερον αρθρο στον Εκονομιστ (ελευθερη προσβαση), που μιλαει περι βιντεο στο Ιντερνετ, δηλαδη σελιδες οπως το youtube. Αυτο που βλεπω για μια ακομη φορα ειναι οτι οι μεγαλες πρωτοτυπιες και εφευρεσεις στο Ιντερνετ ξεκινανε απο μια απλη ιδεα καποιων παιδιων και πολυ θρασος! Πως αλλιως θα εκανε καποιος μια σελιδα του μεγεθους του youtube, χωρις κανενα απολυτως μοντελο ή ιδεα πως θα βγαλουν λεφτα!

Η εταιρεια χανει λεει 500.000 δολλαρια τον μηνα, κιομως υπαρχουν επενδυτες που συνεχιζουν να την στηριζουν. Γιατι οπως συνεβη και με πολλες αλλες εταιρειες του δικτυου σαν την Αμαζον, πρωτα ερχεται η εμπορικη κινηση, η αναγνωρισιμοτητα και μετα τα κερδη. Ετσι πολλοι λογικοι επενδυτες με βαθιες τσεπες μπορουν να επενδυσουν τωρα και να περιμενουν. Αλλα παρολαυτα νομιζω ειναι ενας θριαμβος της ελευθερης αγορας και ειδικα της αμερικανικης επιχειρηματικοτητας οτι δυο ατομα με μια καλη ιδεα βρισκουν τοσα χρηματα απο επενδυτες και venture capital για να πραγματοποιουν τις ιδεες τους. Πολλες αποδεικνυονται ακαρπες βεβαια, αλλες ομως ειναι τοσο δυνατες που αλλαζουν τον κοσμο. Και ετσι και οι επενδυτες κερδιζουν και ο κοσμος.

Τετοια ατμοσφαιρα θεωρω οτι δυσκολα υπαρχει σε αλλη χωρα. Η πιθανοτητα στην Ευρωπη προσεγγιζει το μηδεν, δυο παλαβα παιδια να βρισκουν απο επενδυτες μισο εκατομμυρια ευρω μηνιαιως για να τα καινε, περιμενοντας καααποτε να αποδωσει η ιδεα τους . Να μην μιλησω για την Ελλαδα. Ειναι κριμα να χανουμε αυτον τον δυναμισμο, αυτην την αξιοκρατια... Αυτο ειναι το πραγματικο ονειρο, ενας ανθρωπος να μην χρειαζεται τιποτα παραπανω απο ενα γκαραζ και καλες ιδεες για να ξεδιπλωσει την προσωπικοτητα του, να εκμεταλλευτει την δημιουργικοτητα του για να φτιαξει κατι ομορφο που φερνει κερδη και οφελη σε αυτον και τον κοσμο. Αυτη νομιζω ειναι η μεγαλυτερη απωλεια που εχει φερει η ιδεοληψια, η γεροντοκρατια και η δαιμονοποιηση του κερδους... Στην Ελλαδα ας πουμε ακουω νεους μαθηματικους ή φυσικους να ειναι ανεργοι και να περιμενουν διορισμο στο δημοσιο (!!), οταν θα μπορουσαν να μεγαλουργουν σε τοσους και τοσους τομεις υψηλης τεχνολογιας. Χονδρικα: Στις ΗΠΑ πολλοι μαθηματικοι στρωνονται στην δουλεα και κανουν ριζοσπαστικες ανακαλυψεις, στην Ελλαδα την βγαζουν με ψωρομισθους σε φροντιστηρια... Κριμα.

Σχετικα: διαβαστε εδω απο την Deloitte ποιες χωρες και ποιοι τομεις προσελκυουν το venture capital
και καποια στοιχεια για αυτο απο τον ΟΟΣΑ

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή θές να πείς ότι υπάρχει στην Ελλάδα εταιρεία/επενδυτικό κεφάλαιο το οποίο θα ρισκάρει να χάνει το 1/20 το μήνα έστω και για ένα-δύο χρόνια ;

S G είπε...

απαντωντας και στους δυο σας, αναρωτιεμαι γιατι αυτη η "επαρχιωτικη" (χωρις προθεση προσβολης) νοοτροπια.

Γιατι ελληνικες εταιρειες? Στην ΕΕ τα εμποδια ειναι σχεδον μηδενικα στην κινηση κεφαλαιου. Εχετε μια καλη ιδεα, απευθυνθειτε παντου!

Βεβαια ισχυει οτι ο κλαδος στην ΕΕ ειναι υπαναπτυκτος γιαυτο κριτικαρω γενικα την Ευρωπη, αλλα και παλι, ζουμε σε μια εποχη ουσιαστικα χωρις συνορα σε τετοιες δουλειες. Κοιταξτε πχ το Skype που εχει και εσθονικη προελευση! Τι σας εμποδιζει να βρειτε εναν αμερικανο παροχο για την σελιδα σας και να ζητησετε λεφτα απο ενα καλιφορνεζο venture capitalist?

Σιγουρα καποιος που μενει στην Σιλικον Βαλλευ εχει καποια "μαλακα" πελονεκτηματα (φυσικη παρουσια, καλυτερη φημη κτλ) αλλα δεν νομιζω οτι τα εμποδια ειναι τοσο τεραστια. Αλλιως γιατι το Ισραηλ εχει αναπτυξει τετοιο ισχυρο τομεα πληροφορικης?

Καταληγω μαλλον οτι ο λογος ειναι αυτο που ειπε η Ληδα:

"στην Ελλάδα είναι ότι σχεδόν κανένας νέος δεν είναι διατεθειμένος να αφιερώσει τις ατελείωτες ώρες εργασίας που απαιτούνται για να πετύχει κάτι τέτοιο."

ΥΓ εξαιρουμενων τυπων σαν τον βρυπαν ξερω γω.

Kensai είπε...

Άσχετο... πείτε μου ότι δεν είμαι ο μόνος *weird* που παρακολουθεί τα videos της lonelygirl15...

Το youtube έχει δώσει σ'ορισμένους νοματέους τρελή προβολή. Πλάκα έχουν και ορισμένα ελληνικά βιντεάκια.

Roark είπε...

Ποιός είναι τόσο παλαβός να κάνει επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε αγορά-σημαδεμένη τράπουλα όπως η ελληνική;

Σε μια χώρα που ο υγιής ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος και το κράτος φτιάχνει δεκάδες ευνοϊκά παραθυράκια ή φωτογραφικές ρυθμίσεις, χαρίζει χρέη, δάνεια, επιδοτήσεις κτλ στους διαπλεκόμενους ευνούμενους της πολιτικής εξουσίας;

Όχι υψηλή τεχνολογία και άλλα σταρ-τρεκικά. Ούτε εργοστάσιο μολυβιών δεν μπορεί να σταθεί χωρίς συναλλαγή (το παράδειγμα είναι από την Σώτη).

Αν πάλι απευθύνεται σε ξένες αγορές, γιατί να μην πάει σε χώρες με πολύ φιλικότερες και σταθερότερες νομοθεσίες, λιγότερη γραφειοκρατεία και καλύτερο φορολογικό περιβάλλον; Εμείς τι έχουμε; Ήλιο, θάλασσα και τζατζίκι;

Harry Peitsinis είπε...

Eπίσης έχουμε και συνδικαλιστές με παχιά μουστάκια.

Kensai είπε...

Νομίζω όλα έχουν να κάνουν με αυτά που είχε πει ο SG. Λείπει τ΄όραμα!

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν υπάρχουν γιατί δεν έχει γεννηθεί η ανάγκη να τις δημιουργήσουν [οι νέοι].

Όταν η κοινωνία και οι πολιτικάντηδες που έχουμε για «Οδηγούς» μας δείχνουν ένα δρόμο με αυστηρά θεσμοποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα, το όνειρο μιας θεσούλας στο Δημόσιο για το βόλεμα, το παραθυράκι και η ασυδοσία να πηγαίνουν σύννεφο... πού να θελήσει ο νέος ν'ασχοληθεί με ιδέες υψηλού ρίσκου;

Πρέπει η Ελλάδα να σταματήσει να είναι τόσο κρατικοδίαιτη. Η καινοτομία έρχεται ΜΟΝΟ μέσα απ'την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν περιμένουμε το Δημόσιο για breakthroughs καήκαμε...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το lonelygirl15 που ανέφερε ο/η Kensai δείτε κι αυτό.

Kensai είπε...

bizwriter, είμαι «ο».

Και το link σου ενδιαφέρον, αν κι έχω δει δεκάδες θεωρίες μέχρι στιγμής. Αν και αυτό τα λέει όλα: The domain name for her fan site was registered a month before her first video went up.

Φωνάζει hoax, που ουσιαστικά σκοτώνει την αξία του youtube στα ερασιτεχνικά βίντεος.

George Evelyn είπε...

Γενικότερα, ανα καιρούς μέσα από το Internet ξεπηδάνε εκπληκτικές καινοτομίες..Πιστεύω ότι το διαδίκτυο ως μέσο κάθε άλλο παρά κορεσμένο είναι και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα κατά την ταπεινή μου άποψη. Η μεγαλύτερη απόπειρα καινοτομίας στο Ιντερνετ των τελευταίων μηνών είναι το www.pandora.com . Τόσο εκπληκτικά όμορφα απλό που αναρωτιέσαι πως δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα. Η database που κρύβεται πίσω από το project πρέπει να είναι απλώς τεράστια...Εμείς ακόμα προσπαθούμε να υιοθετήσουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο..

Anarchist είπε...

Grecopean said:
Η παντελή έλλειψη εφαρμοσμένης έρευνας στα Ελληνικά πανεπιστήμια

Γνωρίζω ορισμένα εργαστήρια πολυτεχνείων του Ελλαδέξ που παράγουν εφαρμοσμένη έρευνα και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Το αστείο είναι πως δεν υπάρχει καμιά ελληνική εταιρεία που να ενδιαφέρεται για την περαιτέρω ανάπτυξη. Τα εργαστήρια αυτά συνεργάζονται σχεδόν αποκλειστικά με εταιρείς του εξωτερικού και οι φοιτητές τους βρίσκουν εκεί δουλειά συνήθως.

Βέβαια βαριούνται που ζουν.
Α ρε αξιολόγηση που τους χρειάζεται!

Anarchist είπε...

Πριν το βαριούνται που ζουν ήθελα να γραψω :

Τα περισσότερα εργαστήρια αποτελούν οάσεις για τον συνήθη χαμερπή τεμπελχανά.

Kensai είπε...

Αν ποτέ περάσει το Προσχέδιο για την Παιδεία, λογικά υποχρεωτικά όλα τα ΑΕΙ θα πρέπει να δηλώσουν στις ιστοσελίδες τους όλο το έργο και τις διασυνδέσεις που έχουν με την industry (Άρθρο 17).

Έχω την εντύπωση πως πολύ λίγες εταιρείες εν τέλει εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των πανεπιστημίων σε εφαρμοσμένη έρευνα.

Lion είπε...

Πολυ καλο ποστ, συμφωνω με το 2ο σχολιο της Ληδας και του Tassos.

Να σημειωσω, οτι ουτε στην Γερμανια υπαρχει αυτος ο "δημιουργικος οργασμος" στην ΙΤ - παρ' ολο που η ανωτατη Παιδεια (και το γενικο κλιμα) ειναι τελειως διαφορετικη απο την ελληνικη.
Δεν ειναι λοιπον ελληνικο το φαινομενο αλλα οπως λεει ο S G ευρωπαικο.

Ισως ομως και να κλαιγομαστε για λαθος πραγματα. Μπορει οι ευρωπαιοι να ειναι πισω στην ΙΤ αλλα ειναι πιο μποροστα απο τους αμερικανους στην Βιοτεχνολογια, Νανοτεχνολογια και Ηλεκτροβολταικη. Σε αυτους τους τομεις υπαρχουν πολλα ευρωπαικα joint venture και πολλες καινοτομιες απο νεους επαγγελματιες.

Επειδη ομως αυτες οι τεχνολογιες δεν υλοποιουνται απο 16χρονα στο γκαραζ του σπιτιου τους και επειδη δεν κανουν "μπαμ" στο ιντερνετ, δεν τα γνωριζουμε. Αλλα ξερω οτι υπαρχουν - τουλαχιστον στην Γερμανια.

Lion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roark είπε...

Οι ίδιες διαπιστώσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα:
Αφιλόξενη για τους επενδυτές η Ελλάδα
Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην επιχειρηματικότητα

Kensai είπε...

ΠαλιοΚαπετάνιε,

το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Γερμανίας είναι πολύ πιο κοντά στο δικό μας από οποιοδήποτε άλλο. Φυσικά μετά τη μεταρρύθμιση του 1982 το δικό μας «αγγλοσαξωνοποιήθηκε» κατά ένα μεγάλο βαθμό, αλλά πολλά πράγματα ακόμα είναι κοινά με το γερμανικό (κεντροευρωπαϊκό) σύστημα.

Οι Γερμανοί πάνε μια χαρά στην ΙΤ, αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο σε open source και εναλλακτικό λογισμικό, και όχι σε business ventures και pro-$ προσεγγίσεις όπως οι Αμερικανοί.

Ο δημιουργικός οργασμός υπάρχει παντού, απλά είναι διαφορετική η νοοτροπία εκμετάλλευσής του. Στην Ελλάδα (και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη) δεν είμαστε τόσο aggressive στο να εφαρμόσουμε κατευθείαν τις νέες μας ιδέες σε προϊόντα με global απήχηση.

Πάντως πριν κάποια χρόνια διάβαζα πως lofts στε Βερολίνο έχουν γίνει τα νέα «γκαράζ» της ΙΤ στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα για μικρομεσαία software houses με ανεξάρτητους τίτλους.

Anarchist είπε...

Δεν μίλησα για τα ελληνικά πολυτεχνεία γενικώς αλλά για ορισμένα εργαστήρια. Από την επιστημονική και τεχνική κοινότητα όχι απλά αγνοούνται αλλά αναγνωρίζονται κιόλας μέσα από συνεργασίες και αναθέσεις έργων.

Για παράδειγμα το τμήμα Μηχ/γων και Αερο/γων Μηχανικών του Παν. Πατρών θεωρείται ικανό από τις British Aerospace
Dornier και
Daimler Benz Aerospace
αλλά όχι από την Ολυμπιακή ή την ΕΑΒ.

Maria Velliou είπε...

Παιδιά, ν' αγιάσει το στόμα σας.
Ειδικά εσύ, Roark, με το σχόλιο των 17.27, πέτυχες διάνα.

Λοιπόν, σαν άνθρωπος που κινείται στον εκπαιδευτικό χωρο, νομίζω ότι ένας άλλος παράγοντας που αποθαρρύνει την καινοτομικότητα των νέων, πέρα από τα προβλήματα της αγοράς που δεν ανταποκρίνεται και των πανεπιστημίων που δεν αποτελούν πρόσφορο έδαφος, έχει να κάνει με τις αξίες που προωθεί συνολικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ήδη από τις κατώτερες βαθμίδες. Προωθεί ως γνωστόν την άκριτη παπαγαλία και αποθαρρύνει το διαφορετικό, επιβραβεύει την τυφλή υπακοή και τιμωρεί κάθε αμφισβήτηση. Στο αγγλοσαξωνικό εκαπιδευτικό σύστημα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν από πολύ μικρά, να δουλεύουν σε ομάδες, να τεστάρουν ιδέες.
Όσο για την Αμερική, μπορεί το μέσο αμερικάνικο σχολείο να είναι πίσω σε γνωστικό επίπεδο, με βάση συμβατικούς τρόπους αξιολόγησης, αλλά κι εκεί εθίζονται οι μαθητές στην αυτενέργεια κι επιβραβεύονται γι' αυτήν, μέσα από γιορτές, ομίλους, αθλητικές δραστηριότητες, έκδοση εντύπων, δημιουργία γεγονότων σχετικά με την κοινότητα αλλά και ενεργό συμμετοχή στα ίδια τα μαθήματα. Δε λέω πως είναι ιδανικά εκεί τα πραγματα, υπάρχουν πολλά λάθη, αλλά η αντίθεση με τη δική μας αποθέωση της παπαγαλίας και απαξίωση κάθε άλλης μορφής έκφρασης, είναι τεράστια.

S G είπε...

"Το τραγικό για την Ελλάδα είναι ότι με τέτοιο πολεμικό προϋπολογισμό επί τόσα χρόνια παραμένουμε κατά κύριο λόγο καταναλωτές τεχνολογίας."

βρωμικη ιστορια. εγω δεν καταλαβαινω ακομα γιατι εχουμε μεσιτες στα οπλικα συστηματα βασικα!!?!?

ρορκ φυσικα δεν ειναι η ελλαδα ελκυστικη χωρα για επενδυσεις εντασεως κεφαλαιου ή γενικα για εταιρειες που χρειαζονται πολλες υποδομες και αδειες. Αλλα αν 5 παιδια θελουν να φτιαξουν ενα youtube ποιος τους εμποδιζει? το ελληνικο κρατος δεν θα το παρει καν ειδηση. Πραγματικα πιστευω οτι ενα μερος του προβληματος ειναι θεμα νοοτροπιας. Αν και βεβαια ειναι σημαντικος παραγοντας οτι καμμια σοβαρη ελληνικη εταιρεια δεν μπορει να προσπαθησει να μεγαλωσει στην ελληνικη αγορα χωρις διασυνδεσεις, βρωμια, γνωριμιες, στημενους διαγωνισμους κτλ

Ληδα εσυ μαλλον ξερεις καλυτερα, αλλα ποσα κεφαλαια τεσπα χρειαζονται για να ξεκινησεις μια επενδυση ΙΤ? Περισσοτερα αποτι για μια καφετερια λη μαγαζι που ανοιγει ο καθε κυρ Μητσος στον γιοκα του? Περισσοτερα απο το σπιτι που αγοραζουν τοσοι νεοι Ελληνες οταν οι περισσοτεροι Κεντροευρωπαιοι νοικιαζουν εως τα 40 τους?

Anarchist, καλα οι επιχειρησεις ειναι κακες. οι φοιτητες και οι καθηγητες γιατι δεν ξεκινουν δικες τους?

"μπορει οι ευρωπαιοι να ειναι πισω στην ΙΤ αλλα ειναι πιο μποροστα απο τους αμερικανους στην Βιοτεχνολογια, Νανοτεχνολογια και Ηλεκτροβολταικη."

δεν γνωριζω πολλα, αλλα στα ενεργειακα ειναι μαλλον λογω κρατικης παρεμβασης και ακομα δεν μας αποφερει κερδη. Επιμενω, γιατι να ειναι το αμαζον το γιαχου και το youtube αμερικανικο? Ιδεες δεν εχουμε απο την απο δω μερια του Ατλαντικου? Νομιζω οτι ο Κενσαϊ και η ΜΑρια εχουν δικιο εδω: προκειται για μια νοοτροπια που κυνηγαει το διαφορετικο, το δημιουργικο. Στην Ελλαδα θεωρειται ηλιθιος εως καθαρμα οποιος ανοιχτα και ξαστερα δηλωνει οτι θελει να δουλεψει σκληρα για να ανακαλυψει κατι νεο και να γινει πλουσιος (προτιμουμε τα ρουσφετια και το αραλικι στο δημοσιο).

Maria Velliou είπε...

Έλα ντε, SG, έλα ντε! Είναι και δική μου απορία, γιατί έχουμε εμπόρους όπλων; Αφού ακόμη και διακρατικές συνομιλίες και παζάρια σε ανώτατο επίπεδο γίνονται για το τι θα αγοράσουμε και από που, οι έμποροι τι χρειάζονται; ( Ή μήπως είναι ένας εύσχημος τρόπος για να "βγαίνουν" οι προμήθειες κάποιων άλλων;)

Maria Velliou είπε...

Κατά τα αλλα συμφωνώ μ' αυτό που λες στη Λήδα αλλά μην αμφιβάλεις, είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας ριζωμένης.

Anarchist είπε...

S G said :

Anarchist, καλα οι επιχειρησεις ειναι κακες. οι φοιτητες και οι καθηγητες γιατι δεν ξεκινουν δικες τους?

Για να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση απαιτείται εργαστηριακός εξοπλισμός ιδιαίτερα ακριβός, ο οποίος μέσα στα πανεπιστήμια αγοράζεται συνήθως με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.Έξω από το πανεπιστήμιο ποιος θα τα επιδοτήσει; Άρα οι καθηγητές και οι φοιτητές δεν μπορούν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι η διασύνδεση του εργαστηρίου με την αγορά εργασίας, κάτι όμως που όχι απλά δεν ενισχύεται από την ελληνική νομοθεσία ως έχει αλλά εμποδίζεται.

S G είπε...

ΟΚ νομιζω με πεισατε. Αν και αναρκιστ ειμασι σιγουρος οτι υπαρχουν και ιδεες που δεν θελουν τρελα μηχανηματα. Θελουν ομως σιγουρα οπως ειπε η Ληδα μακροχρονια δουλεια και καψιμο χρηματων, κατι που δυσκολα ανεχεται ενας τυπικα μυωπας Ελληνας.

Anarchist είπε...

Ότι έχει να κάνει με εφαρμογές μηχανικής, εξαιρείται η πληροφορική, απαιτεί δυστυχώς αν όχι τρελά αλλά σίγουρα κάποια μηχανήματα.

Lion είπε...

Οτι γραφει η Ληδα ειναι 100% σωστο και μπορω να το επιβεβαιωσω απο προσωπικες μου εμπειριες.

Ο ενεργειακος τομεας δεν επιδοτειται πια τοσο πολυ οσο πριν 10 χρονια (ισχυει για την Γερμανια και αφορα την απαντηση του kensai πιο πανω).

Δεν εχω προχειρο το λινκ, αλλα οι στατιστικες της τελευταιας χρονιας δειχνουν οτι οι γερμανοι ερχονται 2οι σε νεες πατεντες (συμφωνα με τις ανακοινωσεις του διεθνους γραφειου ευρεσιτεχνιων). Φετος ξεπερασαν σε αριθμο τους γιαπωνεζους (πρωτοι οι αμερικανοι εδω και δεκαετιες).

Ισως ειναι χρησιμη και η πληροφορια, οτι 60% των γερμανων εχουν ευρυζωνικη συνδεση και 20% των υπερηλικων (μεγαλο αγοραστικο κοινο) κανουν συχνα (> 3 φορες / βδομαδα) χρηση του ιντερνετ.

Για εναν επενδυτη εχει τεραστια διαφορα αν απευθυνεται σε ενα αγοραστικο κοινο 60 εκατομμυριων η σε ενα 200 χιλιαδων.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock