Δευτέρα, Απριλίου 21, 2008

Συνέντευξη με την προσωπική μου ψευδαίσθηση

Να σας συστήσω τον Αλέκο Στίπρα. Ο κος Αλέκος Στιπρας είναι η προσωπική μου ψευδαισθηση,προιόν μιας βραδιάς πνιγμένης στο κοκκινέλι και στα κουλτουρέ φοιτητοροκάδικα. Ο κος Στίπρας είναι νέος,ωραίος και ευαισθητούλης. Στα αγουρα νιάτα του έκανε το αναπόφευχτο πέρασμα του από την ΚΝΕ. Έφυγε κάπου στις αρχές του 90 και ενετάχθη στις τάξεις του ΡΥΣΙΖΑ τότε (ΣΥΝ) –αναπόφευχτα-. Παλιά,διαβαζε Μαρξ και Λένιν. Συμμετείχε σε καμια 30αριά καταλήψεις και σε μισή χιλιάδα διαδηλώσεις. Στα 18 πίστευε στην ιστορικά αναγκαια πτώση του καπιταλισμού. Στα 28 πίστευε στην μη—ιστορικά αναγκαια πτώση του καπιταλισμού. Στα 30 πιστεύε στη μη ιστορικά αναγκαία μεταρρύθμιση του καπιταλισμού. Σήμερα δεν ξέρει ακριβώς τι πιστευει οπότε λέει οτι πιστευει σ έναν «καλύτερο κόσμο».Ο Αλέκος Στίπρας ξέρει όμως σε τι ΔΕΝ πιστευει. Δεν πιστευει στον καπιταλισμό.Δεν πιστευει στο νεοφιλελευθερισμό.Και δεν πιστεύει στις γραβάτες.

Εν συντομία ο Αλέκος Στίπρας πληρεί όλες τις προυποθέσεις για να εισέλθει δυναμικά στην συγχρονη ελληνική σκηνή ως «φερελπις νεος πολιτικός».Ομως φευ,μια στιγμιαία αδυναμία του αποκάλυψε στο κοινό κάτι μα τον Αγιο περιεργο. Ο Αλέκος Στίπρας δήλωσε,ω ναι,δήλωσε πως θαυμάζει τη Σκέψη του Αδόλφου Χίτλερ!!!!!!!!!!!!!

Αδυνατουσα να πιστεψω κατι τετοιο.Γι αυτό και μολις ο Αλέκος υλοποιηθηκε δευτερη φορά εμπροσθεν μου (σας επαναλαμβάνω οτι ο κος Αλέκακος ειναι πλάσμα της φαντασίας μου) έσπευσα να αρπάξω το δημοσιογραφικό μου κασσετοφωνάκι. Και τον εξανάγκασα, τι άλλο,να μου δώσει μια μίνι-συνεντευξη...


Κύριε Αλέκο Στίπρα καλησπέρα. Γνωρίζω ότι είστε προιόν ψευδαισθήσεως οπότε θα είμαι σύντομος, καθότι από στιγμη σε στιγμή μπορείτε να εξατμισθείτε.

Καλησπέρα.Ολοκληρώστε ταχέως, υπάρχει οντως πιθανοτητα να συνελθετε από στιγμή σε στιγμή.



Πρόσφατα κάματε μια δηλωση που προκάλεσε αντιδράσεις. Είπατε οτι θαυμαζετε τη «διαχρονική σκέψη του Χίτλερ».Πώς μπορείτε να θαυμάζετε κυριε Στίπρα μας μια σκέψη που στην εφαρμογή της έφερε λογοκρισίες,φυλακίσεις,δολοφονίες;


Παιδιά,εγώ δεν ειπα ότι θαυμάζω το Χίτλερ.Ειπα ότι η σκέψη του Χιτλερ ,οχι ο Χίτλερ ως προσωπικότα,όχι ως διοίκηση,όχι ως καθεστώς αλλά η σκέψη του Χίτλερ σε πολλά σημεια αξιζει.Το πιστευω αυτο

Μα αλοιμονο,αυτό ειναι αστείο!


Ο Χίτλερ εκτιμουσε οτι αυτο που κανει ειναι ενα βημα προς την εθνικοσοσιαλιστική κοινωνια. Και πίστευε οτι ο σκοπός αγιαζει τα μέσα.Αλλά ο σκοπός,η πρόθεση του ήταν καλή


Απ αυτήν την πρόθεση πέθαναν 50 εκατομμύρια ανθρωποι! Περισσότεροι από όσους σκότωσε ο Πολ Ποτ!

Ε τώρα,δεν μπορουμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Πολ Ποτ! Μπορεί τα φασιστικά καθεστώτα να ειχαν τεράστιο έλλειμα ελευθεριας αλλά τουλαχιστο στο κέντρο της σκέψης τους ειχαν τον ανθρωπο!Και τέλος πάντων δεν ειχαν ουτε γκουλαγκ, ουτε Δικες «αντεπαναστατών».


Νεκρους πάντως είχαν περισσότερους!


Αυτοί οι αριθμοί αμφισβητούνται.Δεν έχουν αποδειχτεί ιστορικά.Αν αποδειχτουν εδώ ειμαστε να κουβεντιάσομε...

Δεν άντεξα άλλο. Ορμηξα εναντίον του ξεχνώντας και Βολταιρους,και laissez faire και ανεκτικότητες και τα πάντα. Αλλωστε δική μου παραίσθηση ειναι ό,τι θέλω την κάνω αδερφέ! Την παίρνω και την καίω! Αλλά δυστυχώς ο θυμός μου έκαμε το Φάσμα να εξαφανιστεί. Επεσα έτσι κάθιδρος στην καρέκλα με το χέρι μου στο μέτωπο.

Διπλα μου βρεθηκε ως εκ θαυματος ένα περιοδικό Schooligans της εφημερίδας Νεα του Σαβ.κου. Ανοιξα καπου στη μέση. Ω! Εκπληξις! Μια συνεντευξη του κου Τσίπρα! Και δευτέρα έκπληξις! Μέσα ο κος Τσίπρας δήλωνε πάνω κάτω ό,τι και ο κος Στίπρας! Με μια διαφορά.Ο ένας θαυμαζει κατά δήλωση του τη Διαχρονική Σκέψη του Προέδρου Μάο και ο άλλος τη Διαχρονική σκέψη του Προέδρου Χίτλερ. Μεταξύ όμως δυο μακελάρηδων δεν υπάρχουν ως γνωστόν διαφορές πέρα απ τα όπλα που χρησιμοποιούν.

Καλό γερό κινέζικο ατσάλι ή γερμανικά αέρια αγαπητοί αναγνώστες; Εσείς τι λέτε;

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eleos poso tha mas kourasete akomi me ton komplexismo sas edo kai dyo mines kathe bdomada asxoleiste me ton Tsipra.

Ανώνυμος είπε...

Eleos poso tha mas kourasete akomi me ton komplexismo sas edo kai dyo mines kathe bdomada asxoleiste me ton Tsipra.

Harry Peitsinis είπε...

Εις διπλούν κιόλας; Το εμπεδώσαμε αγαπητότατε ανώνυμε,το εμπεδώσαμε.Θα το γράψουμε στον πίνακα μια εκατοντάδα φορές:

"Δεν θα ξαναασχοληθώ με την Προεδράρα"

Εντάξει τώρα;

α;

Ανώνυμος είπε...

Μαζί σας, ναι. Αλλά ρε σεις κάντε κάτι με τις δημόσιες σχέσεις σας. Σε όσους έχω πει ότι στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα Φ.Σ. ούτε που είχαν ακούσει για σας.

Ανώνυμος είπε...

Εκεινοι που συγκρινουν τον Μαο με τον Χιτλερ δεν ξερουν ουτε τι ηταν ο Μαο ουτε -φευ- τι ηταν ο Χιτλερ...

Ανώνυμος είπε...

profanos i sygkrisi mao me hitler ginetai mono gia provakotorikous logous......eidalos einai apla gelia!!!!

stin periptosi mao mia feoudarxiki koinonia perase biaios stin biomixaniki epoxi en meso polemou k emfyliou.

stin periptosi hitler sfagiastikan ekatommyria anthropoi systimatika giati apla etyxe na exoun tin lathos thriskeia!!!!

kathe sygkrisi ton dyo gegonoton os isotimon leitourgei os yperaspisi tou fasismou....

edo pou ta leme ideologika o mao den apexei poly apo esena, na sou thymiso tin entoli "bombardiste to arxigeio", narkissismos k tyfli pisti se tyfles diadikasies (biaies mazes aytos, eleytheria tis agoras esy)

Ανώνυμος είπε...

Και ολα αυτα να τα γραφει ενας θαυμαστης του Ρειγκαν, ετσι? Μην ξεχνιομαστε και για τις Νικαραγουες και για τους Παναμαδες κτλ κτλ κτλ κτλ

Harry Peitsinis είπε...

Μια διευκρίνηση:

Η "συνέντευξη" του κου Αλέκου Στίπρα είναι σχεδόν κατά γράμμα παρμένη από το κειμενο της συνέντευξης Τσίπρα.Αλλαξα μονο το όνομα του "ειδώλου" (Χιτλερ αντί Μάο) και κάποια ψιλοασήμαντα στοιχεία.

Κατά δεύτερο:

Εκκληση προς ανώνυμους: επωνυμοποιηθείτε!

Είναι υπερβολικά δυσχερές να υπαρχουν καμια 10αριά ανωνυμα σχολια από διαφορετικούς μπλόγγερς. Δυσκολεύει τη συζήτηση.

Εν ανάγκη ακολουθήστε το δρόμο του "ε οχι και μαλάκες". Αν δυσκολευεστε να βρείτε ονομα,βρειτε τη φράση που σας ταιριάζει :)

Harry Peitsinis είπε...

υγ.Οταν λέω οτι αλλαξα καποια ασημαντα στοιχεία εννοώ πχ αντι για "κομμουνιστικά" καθεστώτα να βάζω "φασιστικά".Αντί για φουρνους και Εβραιους να βάζω "γκουλαγκ" κλπ

Ανώνυμε γράφεις :"stin periptosi mao mia feoudarxiki koinonia perase biaios stin biomixaniki epoxi en meso polemou k emfyliou."

Δηλαδή και οι Πολιτισμική Επανάσταση έγινε εν μέσω εμφυλίου; Τα εκατομμύρια των Νεκρών του Λιμού; Η συστηματική εκκαθάριση του λαου από τα "αρρωστα" (ΑΚΑ αντιπολιτευομενα) στοιχεία;

Αν ακομα και σήμερα εισαι τοσο τυφλωμένος ώστε να αρνεισαι να δεις την αληθεια του ολοκληρωτισμού δεν έχω να συζητήσω τιποτα αλλο μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Ένα θα παραδεχτώ στον Αλαβάνο που μας λυπήθηκε όλους και προώθησε τον Αλέξη, και εξηγώ
Σου λέει ο άνθρωπος όποιος και με αντικαταστίσει ανοησίες θα λέει όπως όλοι οι πολιτικοί και από τις ανοησίες του θα υποφερει ο κοσμάκης ας βάλω κάποιον με εμφάνιση οπότε ο μισός πληθυσμός 'γυναίκες και χομο΄θα τον χαζεύουν δεν θα ακούνε και δεν θα υποφέρουν. Το σκέφτεστε να έβαζε κάποιον με την εμφάνιση του Τσιτουρίδη? Κωστάκη, Γιωργάκη κλπ. Τυχεροί ήμαστε αυτός λέει μαλακίες πονάνε τα αυτιά μας αλλά όχι και τα μάτια μας, ε? ε?

Ανώνυμος είπε...

Η Kίνα αμέσως πριν από τον Μάο υπό τους Εγγλέζους αποικιοκράτες,υπό τον δυτικόφιλο καπιταλιστή Τσιάνγκ Κάι Σεκ και υπό τους καπιταλιστές Γιαπωνέζους είχε πείνα το 1896-1897 και 1907, που η δεύτερη μόνη της στοίχισε 15.000.000 θύματα, το 1928-1929 με 3.000.000 θύματα και το 1936 με 5.000.000 θύματα. Δεν θα αναφερθώ σε άλλες καπιταλιστικές χώρες και θύματα πείνας ή και ξεκάθαρες γενοκτονίες αλλού λ.χ. η γενοκτοία με τα 10.000.000 νεκρών του Κονγκό, αλλά φίλε αν λογαριάσουμε ότι κοντά στους 20.000.000 ανθρώπους έφαγε η Αγγλία στην Κίνα μόνη της με την λογική σου η Αγγλία είναι χειρότερη από τον Χίτλερ. Και ο Χίτλερ την επεκτατική του πολιτική όπως είχε ομολογήσει ο ίδιος από τους Εγγλέζους και τους Αμερικάνους την είχε εμπνευστεί. Οι Εγγλέζοι έχουν ζητήσει δημόσια συγγνώμη ποτέ για τα θυματά τους που ξεπερνούν αυτά του Χίτλερ; Το ευρωκοινοβούλιο τι κάνει; Πότε θα ζητήσει την καταδίκη του καπιταλισμού που οδήγησε σε περισσότερα θύματα από τον Χίτλερ και πότε θα ζητήσει την εξίσωσή τους; Λογάριασε: 30.000.000 θύματα στην Κίνα, 1.500.000 στην Αλγερία, 10.000.000 στο Κονγκό, 4.000.000 στην Νοτιανατολική Ασία, 150.000.000 θύματα στην Ινδία κ.ο.κ. Πολύ παραπάνω από τον καπιταλιστή Χίτλερ και τους κομμουνιστές μαζί. Να συνεχίσω;

Harry Peitsinis είπε...

Oυσιαστικά όσο αδιανόητο και αν σου φαίνεται...συμφωνούμε :)

Το να υπερασπίζεται κανείς τον Πρόεδρο Μάο σήμερα είναι εξίσου αρρωστημένο με το να υπερασπίζεται τα έργα και τις ημέρες της Αποικιακής Αγγλίας. Και ασφαλώς εξίσου φρικτό με το να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα του Φασισμού.

Οσοι πιστεύουν ακομα σε Αποικίες, Μεγάλους Τιμονιέρηδες και Φυρερ έχουν σημερα θεση μοναχα στους σκουπιδοντενεκέδες της ιστορίας

Ανώνυμος είπε...

Πόλυ πλάκα είχε το σημείο οπού η Προεδράρα δήλωσε ότι βρισκεί κοινά σημεία και στην σκέψη του Αντάμ Σμιθ. Λες αυτό να υπονοεί στρόφη του ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό φιλελευθερίσμο? Θα μου πείτε εδώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εκανέ αυτην την στροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να την κάνει?

Ανώνυμος είπε...

Πόλυ πλάκα είχε το σημείο οπού η Προεδράρα δήλωσε ότι βρισκεί κοινά σημεία και στην σκέψη του Αντάμ Σμιθ. Λες αυτό να υπονοεί στρόφη του ΣΥΡΙΖΑ στον οικονομικό φιλελευθερίσμο? Θα μου πείτε εδώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας εκανέ αυτην την στροφή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατόν να την κάνει?

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@το φάντασμα του Λεοπόλδου:
Η λογική σου είναι πολύ "μεταμοντέρνη", η φαντασία στην ιστορία...
Από πότε η φασιστική Ιαπωνία του 1936 ήτανε "καπιταλιστική"; Για κοίταξε ξανά στην wikipedia, εθνικοσοσιαλιστική ήτανε. Ο Χίτλερ πότε ακριβώς έγινε καπιταλιστής; Διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά μισούσε τον καπιταλισμό όσο και η Παπαρήγα.
Οι προ-Μαοϊκοί λιμοί στις υπανάπτυκτες, φεουδαρχικές επαρχίες της Κίνας τι ακριβώς σχέση έχουν, χρονική, γεωγραφική και οικονομική με τον δημοκρατικό Chiang Kai-shek; Η μοναδική σχέση που μπορεί να έχουν με τον καπιταλισμό είναι ακριβώς η ελλειψή του που έκανε αυτές τις περιοχές περισσότερο ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές.
Re τα θύματα της αποικιοκρατίας στο Κογκό, έχουν σχέση με τον καπιταλισμό όσο και με την δημοκρατία, όσο και με την βέλγικη μπύρα: καμία
Τα θύματα της Αγγλίας, 20 (;) εκατομύρια στην Κίνα και 150 (;;;)εκατομύρια στην Ινδία που ακριβώς τα βρήκες και πως σχετίζονται με τον καπιταλισμό, για να μαθαίνουμε κι εμείς ιστορία δηλαδή...

cobden είπε...

Εμπνευσμένο πόστ!Ο Τσίπρας επέμεινε λοιπόν στη δήλωση του περί Μάο και μάλιστα την στόλισε και με άλλα διαμαντάκια νεοκομμουνιστικής σκέψης.Κάτω από το χαμογελαστό lifestyle προσωπείο του εξακολουθεί να υπάρχει ένας δογματικός Κνίτης που γράφει κάθε έννοια ελευθερίας και ατομικών δικαιωμάτων στα παλιά του τα παπούτσια

Harry Peitsinis είπε...

Ναι.Είμαι πεπεισμένος ότι κάτω από την liberal προβιά είναι απλά ένας ακόμα δογματικός μαρξιστής που τίποτα δεν κατάλαβε και τίποτα δεν εμαθε από τους μεγάλους Ολοκληρωτισμούς του 20ου αιώνα.

υγ.Πέρα βέβαια από το ότι δεν συμφέρει πολιτικά να τους υποστηρίζει ανοιχτά

Ανώνυμος είπε...

@ promytheus

me to "promytheus" den eisai k poly eponimos....dose mou esy ena onoma ama thes...

giati sou edosa tin entopisi oti yperaspizomai ton mao??

ayto pou eipa itan aplo:

1)den epitrepetai na sygkrinoume ton nazismo me opoiodipote allo politeyma giati allios ginomaste athela apologites tou.o nazismos itan ena monadiko gegonos (singularity.

2)kata bathos i ideologia tou mao epikoinonei kata bathos me ti dikia sou "fileleytheri".

giati prokyptei apo ta parapano oti yperaspizomai ton mao?

ena erotima:

giati tosi epimoni ston "oloklirotismo"?

epeidi o profitis (popper) mas didakse tin anoixti koinonia?
den einai oloklirotismos i biaia epiboli enos afirimenou theoritikou nomou (tis eleytheris agoras) stin anthropotita?

bebaia ta thymata aytis epibolis den pethainoun skopima.....alla kata lathos.

stin afriki den pethainoun giati to apofasise o mao alla epeidi "den ekanan tis katalliles metarythmiseis gia mia anoixti agora"....

tous skotonei mia filosofiki afairesi!!!!

ton mao toulaxiston mporoume na ton dikasoume/katadikaspoume.....to nomo tis agoras oxi omos, einai enas aprosopos/fysikos nomos, den mporoume na ton allaksoume!!!!
(kati san tin barytita diladi)...

ayto k an einai oloklirotismos!!!!

ti einai i idea mias "permanent revolution" tou mao....mprosta stin permanent revolution tou kapitalismou??ena asteio, mia yposeimiosi.....

metarythimiseis,innovation, permanent education, outsourcing, hedge fonds......poly maoika,poly oloklirotika!!!!!

signomi gia ta greeklish k tin anonymia.

Ανώνυμος είπε...

@φάντασμα Λεοπόλδου:
ναι, σε παρακαλώ συνέχισε να μας διασκεδάζεις. Είπα στην κινέζα φίλη μου, που είναι και μέλος του ΚΚΚ, την θεωρία σου για τον (σε μεγάλο βαθμό αποκηρυγμένο και στην Κίνα) Μάο και τα 20 εκατομύρια θύματα των Άγγλων και έριξε πολύ γέλιο, μην σταματάς.
Συνέχισε και για τους 150 εκατομύρια σφαγιασμένους Ίνδους από το British Raj (εντωμεταξεί η Ινδία το 1950 είχε πληθυσμό 300 εκατομύρια). Όπως λες, το ευρωκοινοβούλιο τι κάνει;

Σε παρακαλώ συνέχισε...

Harry Peitsinis είπε...

Ανώνυμε δεν έχω καμια διαθεση να μαθω το αληθινό σου όνομα. Διευκολυνει ομως τη συζήτηση να διαλέξεις ενα ψευδώνυμο έστω, ώστε να ξεχωρίζεις από τους 4 αλλους ανώνυμους που εκαναν παρεμβάσεις.

"giati sou edosa tin entopisi oti yperaspizomai ton mao??"

Επειδή πολύ απλά επικεντρώθηκες στα όσα εγιναν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δίνοντας του έτσι άλλοθι (οτι κοινώς οι περιστάσεις τον ώθησαν να πράξει τα οσα έπραξε)

Στην πραγματικότητα ουτε η Πολιτισμική Επανάσταση,ουτε ο Λιμός έλαβαν χώρα μέσα στον πόλεμο. Αν δεν το γνωρίζεις αυτό είσαι απλώς άσχετος με το ιστορικό θεμα που συζητάμε.

Επειδή υπέθεσα οτι το γνωρίζεις,γι αυτό θεώρησα ότι μαλλον εισαι εθελοτυφλών μαοικός.


"den einai oloklirotismos i biaia epiboli enos afirimenou theoritikou nomou (tis eleytheris agoras) stin anthropotita?"

Εννοείται. Γι αυτό και η πολιτική δημοκρατία είναι απαραίτητο εργαλείο σε μια ευνομουμενη φιλελευθερη πολιτεία. Η ελεύθερη αγορά θα πρέπει να εφαρμοστεί κατόπιν της δημοκρατικής έγκρισης.

Στην Ελλάδα πχ που το 80% του λαου ψηφίζει μισοφιλελευθερα κομματα δεν μπορουμε να μιλάμε για "βιαιη επιβολή" της ελευθερης αγοράς..έτσι;


"den epitrepetai na sygkrinoume ton nazismo me opoiodipote allo politeyma giati allios ginomaste athela apologites tou.o nazismos itan ena monadiko gegonos (singularity."

Λάθος. Ο ναζισμός,ο σταλινισμός και γενικά ολοι οι μεγάλοι Ολοκληρωτισμοί του 20ου αιώνα έχουν κοινά στοιχεία που ΠΡΕΠΕΙ να μελετήσουμε.


"ton mao toulaxiston mporoume na ton dikasoume/katadikaspoume.....to nomo tis agoras oxi omos, einai enas aprosopos/fysikos nomos, den mporoume na ton allaksoume!!!!
(kati san tin barytita diladi)..".


Καλά είσαι σοβαρός; Συγκρίνεις έναν πολιτικό ηγέτη με ένα οικονομικό σύστημα; Είναι σα να σου λέω ότι τον Ρηγκαν μπορουμε να τον καταδικάσουμε,τον Σοσιαλισμό όμως όχι γιατί είναι ένα απρόσωπο σύστημα :)

Οι νόμοι της αγοράς (πχ ο νομος της προσφοράς και της ζήτησης) δεν ειναι πολιτικοί.Είναι οικονομικοί. Αν ολος ο κόσμος θελει να αγοράσει το Κοκκινο Βιβλιαράκι του Μαο, οι βιβλιοπώλες θα τρίβουν τα χέρια τους,απλά πράγματα.

Δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρεις τα παραπάνω "αφαιρέσεις" και δη "φιλοσοφικές".

"stin afriki den pethainoun giati to apofasise o mao alla epeidi "den ekanan tis katalliles metarythmiseis gia mia anoixti agora"...."

Υπάρχουν ενα σωρό οικονομικά συστήματα εκεί έξω.Κάποια αναπαράγουν την φτώχεια και κάποια παράγουν πλούτο. Δυστυχώς για σενα τα συστηματα που δίνουν έμφαση στην ιδιοκτησία αποδειχτηκαν τα πιο βιώσιμα. Τι να κανουμε,η ιστορια είναι αμειλικτη.

Μέχρι και η Κουβα αλλάζει ρότα.Σειρά σου.

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι όταν εγκαλούνται οι άλλοι ως ανιστόρητοι να δούμε τι ξέρουμε οι ίδιοι! Σταχυολογώ:

*Καταρχάς η Ιαπωνία δεν είχε ποτέ εθνικοσοσιαλισμό. Είχε αυταρχικό καθεστώς, μιλιταριστικό καθεστώς, μοναρχία, αλλά ποτέ εθνικοσοσιαλιστική! Period. Btw οι επιχειρήσεις που ίδρυσαν οι σαμουράι με την μεταρρύθμιση του Μέιτζι και ήταν αυτές που πρώτα στήριξαν την πολεμική προσπάθεια υπάρχουν ακόμα ως οι μεγαλύτερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του κόσμου.

*Οι ναζί είχαν καπιταλισμό. Μπορεί να μην είχαν "ελεύθερη αγορά" όπως την εννοούμε, αλλά δούλευαν με καπιταλιστές βιομηχάνουν όπως οι Ντούισμπουργκ, Ρέχλινγ, Φέγκλερ, Κρουπ κ.ο.κ. Συναλλάσσονταν με καπιταλιστικές χώρες, σε καπιταλιστικές τράπεζες έβαζαν τα λεφτά τους και ακόμα επιχειρήσεις όπως αυτή η ΙΒΜ .συνεργάστηκαν με τους ναζί.

*Για τους λοιμούς στην Κίνα δεν χρειάζεται να ανοίξει κανείς ένα βιβλίο για να ξεστραβωθεί, τα βρίσκει με τη μια στο διαδίκτυο αν βαριέται να διαβάζει.Αντιγράφω το wiki-λήμμα για να μην κουράζεστε:

Chinese scholars had kept count of 1,828 rampages by the famine since 108 B.C. to 1911 in one province or another — an average of close to one famine per year.[32] From 1333 to 1337 a terrible famine killed 6,000,000 Chinese. The four famines of 1810, 1811, 1846, and 1849 are said to have killed not less than 45,000,000 people.[33] China's Qing Dynasty bureaucracy, which devoted extensive attention to minimizing famines, is credited with averting a series of famines following El Niño-Southern Oscillation-linked droughts and floods. These events are comparable, though somewhat smaller in scale, to the ecological trigger events of China's vast 19th century famines. (Pierre-Etienne Will, Bureaucracy and Famine) Qing China carried out its relief efforts, which included vast shipments of food, a requirement that the rich open their storehouses to the poor, and price regulation, as part of a state guarantee of subsistence to the peasantry (known as ming-sheng).

When a stressed monarchy shifted from state management and direct shipments of grain to monetary charity in the mid-nineteenth century, the system broke down. Thus the 1867–68 famine under the Tongzhi Restoration was successfully relieved but the Great North China Famine of 1877–78 , caused by drought across northern China, was a vast catastrophe. The province of Shanxi was substantially depopulated as grains ran out, and desperately starving people stripped forests, fields, and their very houses for food. Estimated mortality is 9.5 to 13 million people.(Mike Davis, Late Victorian Holocausts)


Κι επειδή η φίλη κάποιου με γιαπωνέζικο όνομα - δεινοί σφαγείς των Κινέζων - εδώ μέσα γελά με την ιστορία της χώρας της, να θυμίσω ότι οι βρετανοί ήταν η αποικιοκρατική δύναμη που είχε κάνει προτεκτοράτο της την Κίνα ήδη από το 1842.

China's defeat in both opium wars forced the government to tolerate the opium trade. The United Kingdom coerced the government into signing Unequal Treaties, opening several ports to foreign trade and yielding Hong Kong to Britain. The British also gained extraterritorial rights. Several countries followed Britain and forcedunequal terms of trade onto China.

Να θυμηθούμε μήπως την δολοφονία 3.000.000 ανθρώπων στην Βεγγάλη από τους βρετανούς καπιταλιστές μόνο το 1943; Ο Αμάρτυα Σέν πήρε Νόμπελ για δουλειά στα οικονομικά που εμπνεύστηκε ακριβώς από αυτόν τον λιμό, αφού ως μικρό παιδί τον έζησε.

Το Βέλγιο καπιταλιστική χώρα δεν ήταν το 1900 και σε καπιταλιστικές χώρες δεν πουλούσε τα προϊόντα της γενοκτονίας των κατοίκων του Κονγκό; 10.000.000 ψυχούλες πήρε αυτή η γενοκτονία που ευλογήθηκε από όλη την Καπιταλιστική Δύση. Οι "αντιδράσεις" ήταν τόσο ισχυρές, ώστε πέθαναν πρώτα 10.000.000 άνθρωποι για να μαζέψουν τον Λεοπόλδο...

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε μιλώντας για τα 1.500.000 θύματα του καπιταλιστή Σουχάρτο, το 1.000.000 θύματα στο Βιετνάμ των καπιταλιστών Γάλλων το 1945, το 1,500,000 θύματα των καπιταλιστών Γάλλων στην Αλγερία, τα 4.000.000 θύματα των καπιταλιστών Αμερικανών στην Νοτιανατολική Ασία, τα 2.000.000 θύματα των καπιταλιστών Αμερικανών στο Ιράκ κ.ο.κ. αλλά δεν με παίρνει ο χρόνος.

Αλλά όπως λένε, η καμήλα την δικιά της την καμπούρα δεν την κοιτά.

Ανώνυμος είπε...

Για να μην ακούμε διαμαρτυρίες για το ποιος είχε καπιταλισμό ή ποιος όχι- είναι το ίδιο ηλίθιο με το να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο Στάλιν δεν ήταν πραγματικά κομμουνιστής αφού ο Μαρξ έλεγε άλλα! - μερικοί γρήγοροι ορισμοί:

Capitalism refers to an economic and social system in which the means of production are predominantly privately owned, are operated for profit, and in which investments, distribution, income, production and pricing of goods and services are determined through the operation of a market economy.

Capitalist economic practices became institutionalized in England between the 16th and 19th centuries, although some features of capitalist organization existed in the ancient world, and early forms of merchant capitalism flourished during the Middle Ages.Capitalism has been dominant in the Western world since the end of feudalism. From England it gradually spread throughout Europe, across political and cultural frontiers. In the 19th and 20th centuries, capitalism provided the main, but not exclusive, means of industrialization throughout much of the world.

In the period between the late 15th century and the late 18th century the institution of private property was brought into existence in the full, legal meaning of the term. Important contribution to the theory of property is found in the work of John Locke, who argued that the right to private property is a natural right. During the Industrial Revolution much of Europe underwent a thorough economic transformation associated with the rise of capitalism and levels of wealth and economic output in the Western world have risen dramatically since that period.

Over the course of the past five hundred years, capital has been accumulated by a variety of different methods, in a variety of scales, and associated with a great deal of variation in the concentration of economic power and wealth. Much of the history of the past five hundred years is concerned with the development of capitalism in its various forms, its defense and its rejection, particularly by socialists.


The history of capitalism dates back to early forms of merchant capitalism practiced in the Middle East and Western Europe during the Middle Ages, though many economic historians consider the Netherlands as the first thoroughly capitalist country. In early modern Europe it featured the wealthiest trading city (Amsterdam) and the first full-time stock exchange. The inventiveness of the traders led to insurance and retirement funds as well as such less benign phenomena as the boom-bust cycle, the world's first asset-inflation bubble, the tulip mania of 1636-1637, and according to Murray Sayle, the world's first bear raider - Isaac le Maire, who forced prices down by dumping stock and then buying it back at a discount.

Για όσους δεν κατάλαβαν: ο καπιταλισμός είναι το οικονομικό σύστημα όλων των ευρωπαϊκών χωρών και συνακόλουθα όλων των αποικιοκρατικών χωρών από τον 18ο αιώνα καντεύθεν σίγουρα. Όταν οι αμερικανοί κατακτούσαν την δύση προηγούνταν πάντα τα 3 Μ:

Merchant-Military-Missionary

Τα λοιπά περί του η αγορά στο Κονγκό δεν ήταν αρκετά ελεύθερη κλπ, είναι ψοφοδεή για να καλύψουν το γεγονός ότι στο Κονγκό λ.χ. δρούσε ο καπιταλισμός. Το Κονγκό μάλιστα ήταν κράτος-επιχείρηση. Αλλιώς θα πρέπει να παραδεχτούν οι φιλοκαπιταλιστές ότι τα κομμουνιστικά κράτη δεν ήταν "στην πραγματικότητα" κομμουνιστικά με βάση την κομμουνιστική πολιτική θεωρία. Οι αυτόνομοι και μερικοί μειοψηφούντες Τροτσκιστές πάντως ισχυρίζονται ότι η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα είχαν κρατικό καπιταλισμό...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Μα είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς μανιακούς δολοφόνους τύπου Μάο στη σημερινή εποχή; Καλά πριν από 20 και 30 χρόνια, που κάποιοι μπορεί να είχαν τη δικαιολογία ότι δεν ήξεραν. Σήμερα όμως…

Οι άλλοι όμως έχουν πιο πολύ πλάκα. Μας αραδιάζουν μια σειρά δικτατόρων, σοσιαλιστών και αυτοκρατόρων που δολοφόνησαν τόσους εκεί, τόσους παρακάτω κλπ. και τους ονομάζουν καπιταλιστές στην απεγνωσμένη τους προσπάθεια να αποφύγουν την καταδίκη του Μάο και της κόκκινης (από το αίμα) παρέας του. Αλλά πέρα από το να παίζουν με τις λέξεις, αυτοί οι περιθωριακοί οπαδοί των πιο στυγερών δολοφόνων της ιστορίας της ανθρωπότητας, δεν καταλαβαίνουν ούτε αυτά που γράφουν (ή αντιγράφουν…).

Τα λοιπά περί του η αγορά στο Κονγκό δεν ήταν αρκετά ελεύθερη κλπ, είναι ψοφοδεή για να καλύψουν το γεγονός ότι στο Κονγκό λ.χ. δρούσε ο καπιταλισμός. Το Κονγκό μάλιστα ήταν κράτος-επιχείρηση.

Στο Κονγό δρούσε ο καπιταλισμός… και… μάλιστα ήταν κράτος-επιχείρηση. QED.

Αναρωτιέμαι. Αυτός ο κόκκινος φασισμός, σε τι διαφέρει από αυτά που μας λένε οι κάθε λογής Πλεύρηδες και χρυσαυγήτες; Κι αυτοί αυτά προσπαθούν να μας πουλήσουν. Ο κακός καπιταλισμός πίνει το αίμα του κοσμάκη, η ελευθερία είναι κακό πράγμα και ο μόνος που μπορεί να μας σώσει είναι το κράτος, το έθνος, ο πατερούλης, κλπ. Το μόνο που τους εύχομαι είναι – αν τα όνειρά τους γίνουν ποτέ πραγματικότητα – να μην βρεθούν από τη λάθος μεριά της κρεατομηχανής.

Ανώνυμος είπε...

@promitheus

den diafono poly me osa mou apantises.
bebaios oles oi eksousies exoun koina stoixeia apla leo oti to koutaki tou oloklirotismou leitourgei os alothi gia na min milame gia ta straba tis koinobouleytikis dimokratias (pou sigoura den diafoneis oti yparxoun), kataskeyazontas to "apolyto kako" stalin, hitler k tora teleytaia epeidi einai tis modas i sygkrousi me tin kina, mao.

diafonoume omos edo:

"Καλά είσαι σοβαρός; Συγκρίνεις έναν πολιτικό ηγέτη με ένα οικονομικό σύστημα; Είναι σα να σου λέω ότι τον Ρηγκαν μπορουμε να τον καταδικάσουμε,τον Σοσιαλισμό όμως όχι γιατί είναι ένα απρόσωπο σύστημα :)"

to idio den eipa k ego?
ama sou po ego oti pethainoun anthropoi kapou logou tou oikonomikou systimatos mas, tha mou peis oti den ftaiei kaneis sygkekrimenos apla den eformostike to "systima" akoma stin kathari tou morfi...pliros apeleytheromeni agora.
den einai enas oraios tropos na apofeygoume tis eythines mas??
o mao ithele, kata ta legomena tou, na allaksei to kosmo, apetyxe.

gia sena isos kathe egxeirima na alaksoume kati kataligei ston oloklirotismo...den mas katadikazeis etsi stin adraneia, na ginoume ermaia aprosopon dinameon...prosfora,zitisi,equilibrium??
den einai afaireseis aytes??

aksizei na pethainoun p.x. stin afriki gia aytes?

telospanton ksefeygei apo to topic i sizitisi.....isos synexistei me alli aformi.
o tsipras, nai einai mia mintiaki fouska, ti asxoleisai?

kane kritiki ston kratismo tis ND poio synepeis tha faneis me tis theseis sou.

geia xara

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@leopold:
Τόσες ώρες στο internet μόνο αυτά βρήκες; Για τους διδύμους πύργους ότι είναι συνομωσία των Εβραίων , πιο πολλά στοιχεία θα σου έβρισκα εγώ, και χωρίς διαστρεβλώσεις.

Re τον καπιταλιστικό χαρακτήρα της ναζιστικής Γερμανίας, όσο και να προσπαθείς, ότι πολυσέλιδους ορισμούς και να κάνεις paste, η Γερμανία είχε οικονομικό σύστημα περισσότερο σοσιαλιστικό παρά καπιταλιστικό. Αλλά έτσι κιαλλιώς, ο critical factor υπεύθυνος για όλες τις σφαγές ήτανε ο φασιστικός χαρακτήρας του καθεστώτος. Τώρα εσύ μπορεί να επιμένεις ότι υπεύθυνος ήτανε ο καπιταλισμός (σχεδόν ανύπαρκτος και αποκυρηγμένος από τον ίδιο τον Χίτλερ τότε), ή ίσως ο (σχεδόν ανύπαρκτος πάλι) χριστιανισμός, ή μπορεί και ο άσχημος καιρός στην Γερμανία, αλλά όλοι οι ιστορικοί και η κοινή λογική συμφωνούνε μαζί μου. Το ίδιο και για την Ιαπωνία, παρόμοια και για το Βέλγιο και άλλες χώρες όπου critical factor ήτανε όχι ο καπιταλισμός αλλά ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας του καθεστώτος που υπάρχει από την αρχαιότητα και η εμφανισή του έχει negative correlation με τον καπιταλισμό και την δημοκρατία.
Παραδόξως για εσένα οι σύγχρονες καπιταλιστικές χώρες ΔΕΝ έχουν λιμούς (ούτε καν λοιμούς ;) ), είτε σου αρέσει, είτε όχι. Και όπως είπε και ο Thomas Friedman νομίζω, ποτέ δυο χώρες με McDonalds δεν πολέμησαν μεταξύ τους, για τον απλό λόγο ότι οι καπιταλιστικές κοινωνίες βασίζονται στο σεβασμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας, στις οικονομικές και πολιτικές ελευθερίες και προωθούν το εμπόριο με τους γείτονες, άρα η αμοιβαία οικονομική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο.

Στα συγκεκριμένα τώρα για το «ξεστράβωμα» που λες κιεσύ:
• Είπες στο προηγουμένο ποστ σου ότι:
«αλλά φίλε αν λογαριάσουμε ότι κοντά στους 20.000.000 ανθρώπους έφαγε η Αγγλία στην Κίνα μόνη της...»
Που είναι αυτοί οι 20.000.000 που έφαγε η Αγγλία; Το paste από wiki που έδωσες άλλα λέει, αν το είχες διαβάσει/κατανοήσει, θα έβλεπες ότι τα ρίχνει για τους λιμούς (και όχι λοιμούς) στην Qing δυναστεία. Στην πραγματικότητα όλοι οι λιμοί την Κίνα, πολύ πριν πατήσουν οι Άγγλοι το πόδι τους είναι προϊόν της φεουδαρχίας και σίγουρα όχι του καπιταλισμού. Από το μυαλό σου λοιπόν τα 20.000.000...
• Είπες:
«Το ευρωκοινοβούλιο (!!!) τι κάνει; Πότε θα ζητήσει την καταδίκη του καπιταλισμού που οδήγησε σε περισσότερα θύματα από τον Χίτλερ και πότε θα ζητήσει την εξίσωσή τους; Λογάριασε: [...] 150.000.000 θύματα στην Ινδία κ.ο.κ.»
Που είναι αυτά τα 150.000.000 θύματα στην Ινδία; Η «δολοφονιά» των 3.000.000 στην Βεγγάλη πως ακριβώς χρεώνεται στους Άγγλους; Από το link που έστειλες προκύπτει ότι φταίει ένας κυκλώνας, η τοπική κυβέρνηση και σύμφωνα με τον Σεν η έλλειψη πληροφορίας στην αγορά. Σε ότι αφορά τους Βρετανούς:
«The Bengal government, reacted to the crisis lazily and incompetently, refusing to stop the export of food from Bengal. In contrast to the incompetence of the civil service the British military commanders and the British military in general, performed as best as it could to combat the famine[6], providing food to the suffering and organising relief. During the course of the famine the government organised roughly 110,000,000 free meals [7] which proved pathetically too small to cope with the disaster.»
Σε κάθε περίπτωση, τα άλλα 147.000.000 θύματα των «Άγγλων» που είναι; Κάπου στο μυαλό σου...
Δεν μας είπες, ο κακός Chiang Kai-shek που αναφέρεις πιο πάνω τι έγινε; Κανέναν λιμό αυτός ο καπιταλιστής;
Γιατί το επίσημο ΚΚΚ έχει καταδικάσει τον Μάο και για την Πολιτιστική Επανάσταση και για το Μεγάλο Βήμα Εμπρός; Τρελοί και οι Κινέζοι; Μήπως είναι πράκτορες των καπιταλιστών και αυτοί;
Επίσης, ποιά είναι η «φίλη κάποιου με γιαπωνέζικο όνομα» ; Τι συνομωτούνε πάλι οι Γιαπωνέζοι;

Λίγο μπερδεμένα τα έχεις μέσα σου, καλά ξεμπερδέματα...

Ανώνυμος είπε...

O Lepold

τα έχει λίγο μπερδεμένα με το τι είναι καπιταλισμός. Όταν ένα σύστημα στο οποίο οι ιδιώτες που ελέγχουν το κεφάλαιο το κατευθύνουν προς παραγωγικές δραστηριότητες ανάλογα με τις εντολές του κράτους είναι καπιταλιστικό? Και όταν επιλεγμένοι ιδιώτες έχουν τον έλεγχο του κεφαλάιου μόνο υπό την ανοχή του κράτους (εφ' όσον εκτελούν τις εντολές του δικτάτορα και εφ' όσον δεν ανήκουν σε κάποια ανεπιθύμητη εθνική/θρησκευτική ομάδα) είναι άραγε το κεφάλαιο υπό ιδιωτική ιδιοκτησία ή απλώς ενεργούν οι συγκεκριμένοι βιομήχανοι ως κρατικοί γραφειoκράτες κατά τρόπο όμοιο με αυτόν των σοσιαλιστικών καθεστώτων? Μάλλον το δεύτερο.

Όσο για τις δικαιολογίες για τον Μαο, αντίστοιχες μπορεί κανείς αν θέλει να βρει και για τον Χιτλερ, όπως για παράδειγμα τη δυσχερή θέση στην οποία βρισκόταν Γερμανία λόγω της υποχρέωσής της να πληρώνει τεράστιες επανορθώσεις στους νικητές του Α' Π.Π. (κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο Κέυνς). Είναι θλιβερή η υποκρισία με την οποία οι απολογητές των δικτατόρων πάντα βρίσκουν δικαιολογίες για τον δικτάτορα της δικής τους επιλογής και ποτέ για τους άλλους.

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

Promitheus said: Καλό γερό κινέζικο ατσάλι ή γερμανικά αέρια αγαπητοί αναγνώστες; Εσείς τι λέτε;


Εμείς λέμε ότι αφού νομίζετε ότι είστε πολιτικό μπλογκ και τα μέλη σας έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, αντί να επιδίδεστε στην αρνητική διαφήμιση των άλλων να προχωρήσετε διαφημίζοντας θετικά τις θέσεις σας.

ΑΝ μπορείτε.

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα ωραίο αρθρακη :)

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

A, και ευχές για Καλό Πάσχα σε όλη την αμερικανοπαρέα σας.

Ανώνυμος είπε...

Ανεξαρτήτως θεμάτος, ο αντιαμερικανισμός καλά κρατεί από ότι βλέπω.
Αναρωτιέμαι όμως που θα προτιμούσαμε να ζούμε, στις ΗΠΑ με σιγουρά καλυτερή ποιοτητά ζωής ή στην απολύτα αντιφιλελευθερή μπανανία, την Ελλαδάρα μας?
Ας με πουν εθνοπροδότη εγώ προτιμώ χιλιές φορές περισσότερο τις ΗΠΑ. Έτσι και αλλίως δεν έχουμε και τοσές διαφόρες στον τρόπο ζωής. Ασε που εκεί το ΚΚΕ δεν θα επαίρνε 7% στις εκλογές...

Ανώνυμος είπε...

οι δικαιολογίες και τα αντεπιχειρήματα των ακροαριστερών μου θυμίζουν τους φανατικούς χριστιανούς σε παρόμοιες κουβέντες, που όταν κάποιος σημείωνε ότι στο όνομα του Χριστιανισμού έχει χυθεί τόσο αίμα, αμέσως απαντούσαν ότι οι άθεοι Χίτλερ και Στάλιν σκότωσαν περισσότερους. Είναι προφανές βέβαια ότι ο αθεϊσμός αυτών των δύο είχε τόση σχέση με τις σφαγές όσο και το ότι και οι δύο είχανε μουστάκι...

Λέει ο Φάντασμα του Λεοπόλδου, "Κι επειδή η φίλη κάποιου με γιαπωνέζικο όνομα - δεινοί σφαγείς των Κινέζων - εδώ μέσα γελά με την ιστορία της χώρας της"
Ποιά φίλη; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Τι ξέρει που δεν ξέρουμε;
Λεοπόλδε, μια φιλική συμβουλή, ψάχνε καλύτερα τις υποθέσεις σου.

El Kinky, για τις θέσεις της ΦΣ μπορεις να πας στο επίσημο site. Εδώ είναι πολιτικό blog που σχολιάζουμε ελεύθερα την καθημερινότητα και ότι μας ενοχλεί σε αυτήν, εκ των πραγμάτων λοιπόν τα posts είναι περισσότερα αρνητικά. Συγγνώμη, αλλά εδώ μέσα δύσκολα θα βρείς χειροκροτητές.

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

οk, αφού σας ενοχλεί τόσο ο Τσίπρας δεν σας παρεξηγώ. Κάθε άλλο μάλιστα, κατανοώ την απελπιστική θέση που έχετε περιέλθει.

Κι εμένα θα με ενοχλούσε να γνωρίζω ότι ένας νέος άνθρωπος με προβολή από τα μέσα έρχεται να ψαρέψει ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή που ήλπιζα να ψαρέψω κάτι τις κι εγώ.

Και να μου τους πάρει όλους βεβαίως. Βεβαίως.

Συγνώμη αλλά δύσκολα πια θα ξαναβρείτε ψηφοφόρους εκτός από μερικούς εδώ μέσα.

Harry Peitsinis είπε...

Κίνκυ η απελπιστική θέση κάποιου αποδεικνύεται αυτόματα όταν σούρνεται από μπλογκ σε μπλογκ και μπινελικώνει όσους τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του.

Κοινώς το κακιασμένο ξεκατίνιασμα σου μετατρέπει την ενδεχόμενη εκλογική ήττα του Συνασπισμού σε αξίωμα.

Ανώνυμος είπε...

El Kinky, αντίθετα με εσένα, τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να διαλέγουν με βάση τις ιδέες, και όχι αν κάποιος είναι νέος, προβάλλεται από τα media κλπ.
Οι πιο μοντέρνες ιδέες του είδωλού σου του Τσίπρα είναι από την αριστερά του 60 και έχουν αποτύχει, ενώ ο Μαοϊσμός του που σκότωσε εκατομύρια έχει καταδικαστεί από το ίδιο το ΚΚΚ από την δεκαετία του 70. Αν εσύ με το να ακολουθείς τέτοιες έύκολες και αποτυχημένες ιδέες νιώθεις επαναστάτης, πρωτοπόρος και καλύτερα για την ζωή σου, καλή τύχη.

Ανώνυμος είπε...

Λέεί ο seiji otaku:
"Οι πιο μοντέρνες ιδέες του είδωλού σου του Τσίπρα είναι από την αριστερά του 60 και έχουν αποτύχει"

Η άνοιξη της Πράγας δεν απέτυχε, ανατράπηκε από τα Σοβιετικά τανκς πριν καλά καλά ξεκινήσει. Το ίδιο και ο Αλιέντε από τη γνωστή Αμερικανό-Αγγλοσαξονική παρέα, ενώ ο δολοφόνος του απολάμβανε χρόνια την Αγγλική φιλοξενία, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή.

Κατά τα άλλα οι υπερβολές, οι ανακρίβιες και τα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού εκατέρωθεν, δε βοηθάνε ούτε καθιστούν αξιόπηστους συνομιλητές.

Ανώνυμος είπε...

Ανανεωτικέ, μιλώντας για ανακρίβειες και πυροτεχνήματα, η άνοιξη της Πράγας τι σχέση έχει με τον Μαοϊσμό και τις ακροαριστερές ιδεές ανατροπής του καπιταλισμού του Τσίπρα; Είχα την εντύπωση ότι αντίθετα, η άνοιξη ήταν υπέρ των προσωπικών και οικονομικών ελευθεριών...

Η ανατροπή του Αλιέντε per se ήταν πράγματι ένα αποτρόπαιο αντιδημοκρατικό γεγονός, αλλά αυτό δεν δικαιώνει ούτε τον κομμουνισμό, ούτε τις αποχρώσεις του.

Ανώνυμος είπε...

seiji otaku

Δυιλίζεις τον κώνοπα, επέτρεψέ μου να σου πω. Επίσης επέτρεψέ μου να σου πώ πως έχεις σοβαρά κενά στην πολιτική ιστορία.

Όχι ότι μου κάνει εντύπωση, οι περισσότεροι εδώ μέσα μπρος στην τυφλή τους δαιμονοποίηση του αριστερού κινήματος λένε ότι του κατέβει, από άγνοια; από εμπάθεια;

Π.Χ. το κερασάκι που διάβασε σε προηγούμενο ποστ, ήταν ότι ο ΣΥΝ έλεγε το "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", το οποίο στην πραγματικότητα ήταν σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, ενώ το τότε ΚΚΕ εσωτερικού ήταν υπέρ της Ενωμένη Ευρώπης, γιατί την έβλεπε ως μέσο κοινής δράσης και αυτονόμισης από τον αμερικανικό παράγοντα. Ακόμα και σήμερα παρότι ο ευρωσκεπτικισμός έχει διευρυνθεί, αυτή η στάση δεν έχει αλλάξει.

Ανώνυμος είπε...

Δίκαιο το παραδειγμά σου αλλά δεν μπορώ να απαντήσω για ένα σχόλιο που δεν έχω διαβάσει και δεν ξέρω ποιός το είπε και σε τι πλαίσιο.

Σε ότι αφορά τις παρατηρήσεις μου στα παραδείγματα που έδωσες εσύ, όσο και να μην το παραδέχεσαι έχω προφανές δίκιο.
Τα υποτιθέμενα κενά στην πολιτική μου ιστορία από που ακριβώς προκύπτουν; Εύκολο να λες κάτι, δύσκολο να το στοιχειοθετήσεις...

Σαν τελευταίο σχόλιο θα έλεγα ότι η εποχή που κάποιοι γαλλοθρεμμένοι παλαιο-αριστεροί διανοούμενοι διαμόρφωναν αποκλειστικά την πολιτική ιστορική γνώση του Έλληνα έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί. Υπάρχει μια νέα κοσμοπολίτικη γενιά Ελλήνων που δεν ενημερώνεται πια από την Ελευθεροτυπία και τον Monde και δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί οποιαδήποτε θέσφατα από οποιαδήποτε πλευρά

Ανώνυμος είπε...

seiji otaku

Σε τι έχεις δίκιο δηλαδή;

Βρες μου ένα κείμενο που ο ΣΥΝ να υπερσασπίζεται την δικτατορία του προλεταριάτου.. ΕΝΑ!!!..

Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, τη δικτατορία του προλεταριάτου, ούτε το ΚΚΕ πια δεν την πολυπιστεύει.. άσχετο αν μας κάνει ναζάκια..στα κρυφά..

Ανώνυμος είπε...

Είναι απίστευτο για το επίπεδο του διαλόγου στη χώρα μας, το οτι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ή έστω η συντριπτική πλειοψηφία, για κάποια θέματα ξεκάθαρα και κατανοητά. Το πιο αμελητέο ή φυσικό γεγονός κάποιος να αναφέρει (πχ έχτες έβρεξε, πχ η γη γυρίζει) θα βρεθούν κάποιοι να επικαλεστούν τις πιο τραβηγμένες θεωρίες και να υποθέσουν τους πιο απίθανους συσχετισμούς προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ψευδαισθήσεις τους (;) τις εμμονές τους (;) τη χολή που τους πνίγει για προσωπικούς λόγους (;), τι; δεν μπορώ να απαντήσω, ειλικρινά.
Οι ανταπαντήσεις πάνε και έρχονται, εγκυκλοπαίδειες ανοίγουν, θεωρίες ξεδιπλώνονται μα πίσω απο ολα αυτά πιστεύω βρίσκεται η προσωπική μανία ορισμένων να ανταποδείξουν τα αυτονόητα, να συντηρήσουν τους φαντασιακούς κόσμους που έχουν πλάσει στο μυαλό τους αλλά (ευτυχώς για αυτούς) τους αντιστρατεύονται με τη νορμάλ ελπίζω καθημερινότητα τους.
Είναι άχρηστο να αραδιάσει κανείς ένα ακόμη πακτωλό επιχειρημάτων αλλά και αδιάψευστων στοιχείων για αδυσώπητα καθεστώτα που στηρίχθηκαν στο τρόμο και τη βία και άφησαν πίσω τους εκατομμύρια νεκρούς. Για τους όποιους απολογητές, αναθεωρητές ή επειχειρούντες την επεξήγηση τους, έχω να πω πως μοιράζομαι την οργή και την απογοήτευση των περισσοτέρων εδώ, που δυστυχώς μερικοί δεν θέλουν και δεν μπορούν ίσως να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Να θυμίσω σε αυτούς τους εθελοτυφλούντες πως τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα δεν είναι συστήματα ποδοσφαίρου. Το 4-4-2 αλλάζει εύκολα και μπορείς να το επικαλεστείς σε μια ήττα και την άλλη φορά να το κάνεις πχ 4-4-3. Για τα συστήματα όμως που αφήσαν εκατομμύρια θύματα και άλλες τόσες κατεστραμμένες οικογένειας, νομίζω δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο.
Να επισημάνω επίσης σε αυτούς που συγκρίνουν (αν είναι δυνατόν!) δικτάτορες και εκατόμβες πως δεν μιλάμε για αυτοκίνητα. Το δικό μου πιάνει 200 το δικό σου 220, άρα το δικό σου είναι καλύτερο. Επίσης να θυμίσω πως και πριν τον καπιταλισμό υπήρχαν (ναι, ναι) πόλεμοι, νεκροί καταστροφές. Κανένας δεν διαφωνεί πως και με τον καπιταλισμό υπήρξαν και μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να δούμε (εστω ελάχιστα γιατι το θέμα ειναι τεράστιο) αν ο κόσμος καλυτερεύει έστω λίγο. Για το σκοπό αυτό πρέπει υποθέτω, ο καθένας πρώτα να αναλογιστεί τις δυνατότητες που έχει, τα μέσα, τις ευκαιρίες και τη ζωή που βιώνει γενικότερα. Να ταξιδέψει επίσης σε κάποιο από τα μέρη που θαυμάζει (αν μπορεί) και μετά απο σκεψη και άλλα πολλά να βγάλει τα καθ’ όλα σεβαστά προσωπικά του συμπεράσματα.
Νομίζω όμως οτι μια τέτοια συζήτηση δεν σχετίζεται με απάνθρωπους δικτατορες.
Τέλος, θα ηθελα να τονίσω πως ο καπιταλισμός δεν είναι ιδεολογία. Και δεν σχετίζεται με πχ την αποικιοκρατική Αγγλία επειδή αναπτύχθηκε θεωρητικά κατά πολύ στα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία της. Η αποικιοκρατία δεν είναι καινούργιο πράγμα ούτε συνιστώσα (μόνο) του καπιταλισμού. Αλλιώς να ονομάσουμε καπιταλιστες συλλήβδην τους Ελληνες, τους Περσες, τους Μαυριτανούς, τους Οθωμανούς, τους Μογγόλους κοκ. Δεν πιστευω επισης πως υπαρχει κάποιου ειδους εμπάθεια με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εξοργιστικό όμως για εμένα όπως προφανώς και για πολλούς άλλους το πολιτικό στίγμα ενος νεου και συγχρονου (;;) πολιτικού να διαφέρει ελάχιστα απο τα κλισέ του ‘60, διανθισμένο με μπόλικα λαϊκίστικα συνθήματα για τη νεολαία. Είναι απαράδεκτη η μαρκετιστική αυτή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τωρα σιγα σιγα του ΚΚΕ προς τη μοναδική πλεον ισχυρη δεξαμενη ψηφων αυτών των κομματων.

ΥΓ: παραμένει ακατανόητο για έναν Ευρωπαίο, όχι μόνο Έλληνα, πολίτη να αντιμαχεί για ένα δικτάτορα στα βάθη της Ασίας, σε κοινωνίες τόσο διαφορετικές σε ιστορία, παράδοση, σκεψη, προοδο κτλ. Πραγματικά, η κληρονομιά του διαφωτισμού και των πολλαπλών ελευθεριών (με τα πολλά επιμέρους προβλήματα σαφώς) που απολαμβάνει ο πολίτης της Ευρωπης σημερα, θεωρούνται αυτονόητα; με παρθενογέννηση εγιναν; Ειναι δυνατον σημερα να δηλώνει κάποιος θαυμαστής της σκέψης (ή απολογητής της πράξης) του Μαο, στην Ευρώπη του 2008; Με τις σκέψεις αυτές δομήσαμε τη σημερινή κοινωνία; Ευτυχώς όχι.

Ανώνυμος είπε...

Promitheus, εσύ και το φιλελεύθερο γκρουπούσκουλο σου με τέτοια άρθρα, που αποδείχνουν ταγματασφαλίτικη νοημοσύνη ή επιπέδου Dubya γίνεστε ολοένα και ποιο αξιολύπητοι, προκαλείτε πλέον τον οίκτο.

Τι λέγαμε; Αντικατέστησες το "Μάο" με τον "Χίτλερ";

To Ελ. Παρατηρητηριο των Συμ. του El Kinky είπε...

Ο/Η Promitheus είπε...
Κίνκυ η απελπιστική θέση κάποιου αποδεικνύεται αυτόματα όταν σούρνεται από μπλογκ σε μπλογκ και μπινελικώνει όσους τολμούν να διαφωνήσουν μαζί του.

Κοινώς το κακιασμένο ξεκατίνιασμα σου μετατρέπει την ενδεχόμενη εκλογική ήττα του Συνασπισμού σε αξίωμα.


Ο/Η seiji otaku είπε...
El Kinky, αντίθετα με εσένα, τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να διαλέγουν με βάση τις ιδέες, και όχι αν κάποιος είναι νέος, προβάλλεται από τα media κλπ.
Οι πιο μοντέρνες ιδέες του είδωλού σου του Τσίπρα είναι από την αριστερά του 60 και έχουν αποτύχει,


Promitheus και seiji otaku, ή ψεύδεσθε και γράφετε σενάρια φαντασίας ή με συγχέετε με κάποιον άλλο.

"Από μπλογκ σε μπλογκ" και "είδωλό μου ο Τσίπρας"; Πώς γίνεται ένας αντινεοταξίτης να έχει είδωλο κάποιον από το χώρο του Σύριζα;
:-D

Kαλή Ανάσταση!

Ανώνυμος είπε...

El Kinky
Για να είσαι αντινεοταξίτης, λογικά θα πρέπει να είσαι παλαιοταξίτης. Για εξηγησέ μας τι καλό βρίσκεις στην παλία ταξή των πραγμάτων ωστέ να μας πεισείς να αντιταχθούμε στην νεα. Aλλίως μαλλόν θα σε κατατάξουμε στην ταξή των Λιακοπουλικών.

Ανώνυμος είπε...

προς e-πετεινούς και λοιπούς φιλελεύθερους:
Λοιπόν, επειδή όσο τεχνοκράτες και "πραγματιστές" κι αν θέλετε να φαίνεστε, οι θεωριούλες σας μπάζουν από παντού και σε λίγο θα πεταχθούν οριστικά στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, ας βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:

Ο Καπιταλισμός δεν είναι μια έννοια που ο καθένας της δίνει ό,τι σημασία γουστάρει, είναι ένα σύνολο οικονομικών σχέσεων και ένας βασικός τρόπος παραγωγής ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Καπιταλισμός λοιπόν δεν είναι ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα που οι διαχειριστές του εφαρμόζουν φιλελεύθερη πολιτική με τον Άνταμ Σμιθ στο χέρι, είναι ένα στάδιο στην εξέλιξη των κοινωνιών που έχει επικρατήσει καθολικά από τον 19ο αιώνα στον Δυτικό Κόσμο (μέσω των αστικών επανστάσεων), διαλύοντας όσα υπολείμματα φεουδαρχίας είχαν μείνει μέχρι τότε.Καπιταλισμό είχαμε εδώ και με τον Αντρέα που κρατικοποιούσε επιχειρήσεις, καπιταλισμό είχαν και τα μεταπολεμικά ευρωπαϊκά κράτη με τα "κοινωνικά συμβόλαια" και το "κράτος πρόνοιας".
Ο κρατικός παρεμβατισμός στην "ελεύθερη" οικονομία είναι ζήτημα πολιτικής διαχείρισης του συστήματος και όχι "σοσιαλισμός" όσο κι αν ωρύεστε.Το γιατί επιλέχθηκε σε μια ιστορική συγκυρία έχει να κάνει με διάφορους αντικειμενικούς (και υποκειμενικούς) παράγοντες, ένας εκ των οποίων ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου που ακολούθησε μια αρκετά φιλελεύθερη οικονιμική πολιτική των τελών του 19ου-αρχών του 20ου αιώνα, και μια διεθνοποίηση του κεφαλαίου που μοιάζει μ'αυτή που ζούμε σήμερα.

Είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό που είπε ο Λεοπόλδος για τη Γερμανία του Χίτλερ, οτι η οικονομική βάση της ναζιστικής "κοινωνίας" ήταν ξεκάθαρα καπιταλιστική.Οι δομές της παραγωγής ήταν τέτοιες, τειλορισμό χρησιμοποιούσαν στα εργοστάσια κ.ο.κ.Τώρα αν εσείς λέτε την οικονομία του Χίτλερ "σοσιαλιστική" επειδή δεν ήταν του (φιλελεύθερου) γούστου σας, ε συγγνώμη αλλά δεν θα παίξουμε με την παράνοια του καθενός.Τώρα για τα περί "κράτους το οποίο εξυπηρετούσε η οικονομία" (λες και ένα κράτος είναι έμβιο ων και έχει δικούς του σκοπούς), θα λεγα οτι είναι τουλάχιστον αστείο και καταλήγει στη μεταφυσική, στα ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά των Γερμανών ή στην "τρέλα" ενός (1) ανθρώπου.Σπουδαία αντίληψη για την ιστορία!Το κράτος ας πούμε του 3ου Ραιχ ήθελε πόλεμο και αίμα, για κάποιον απώτερο λόγο που δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την οικονομική επέκταση και ανάπτυξη της Γερμανίας και των τότε γερμανικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Από κει και πέρα, αυτό το "δεν είμαστε με την αποικιοκρατία" αλλά γουστάρουμε την καθολική κυριαρχία του καπιταλισμού στο σήμερα (λες και αυτή δεν προέκυψε ιστορικά μέσα από πολέμους, πολιτική βία και οικονομικό επεκτατισμό/αποικιοκρατία μεταξύ άλλων) δεν μπορώ να το καταλάβω, είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο.Οι Άγγλοι π.χ. είχαν αράξει στις Ινδίες για κάτι αιώνες μόνο και μόνο επειδή δεν γούσταραν το μαυριδερό δέρμα των ντόπιων ή επειδή ήταν evil γενικά.Η σημερινή δικτύωση του καπιταλισμού και της αγοράς σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο προέκυψε τη δεκαετία του '80 ως δια μαγείας.

Και τέλος πάντων, νομίζω οτι αυτό που θέλανε να πούνε οι "μαοϊκοί" φίλοι από πάνω είναι οτι είναι αστείο να συγκρίνεις οικονομικά συστήματα, καθεστώτα, πολιτικές, ακόμα και άτομα, μέσω αριθμών θανάτων.Η δε απαρίθμηση του Λεοπόλδου νομίζω οτι ήταν περισσότερο ειρωνική προς τραγικά φαινόμενα τύπου "Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού" και "Κομμουνιστικό Μνημόνιο της ΕΕ" τα οποία αραδιάζουν αμφιβόλου εγκυρότητας νούμερα και με ανύπαρκτη μέθοδο σκέψης και επιχειρηματολογία καταλήγουν να καταδικάζουν ιδεολογίες (η 1η και σχετικά ακίνδυνη περίπτωση) ή και πολιτικά κόμματα, οργανώσεις κλπ (η 2η και δυσοίωνη - βλ. απαγόρευση δια νόμου της Κ.Ν. Τσεχίας).

Θα ήθελα πάντως κάποια στιγμή σύντομα να γράψετε κανα άρθρο για το πώς οι μεγάλοι οπαδοί της "ελευθερίας της αγοράς" και του laissez-faire (διευθυντές FED και τέτοια) το χουνε γυρίσει τελευταίως στον επάρατο κρατικό παρεμβατισμό μπας και σώσουν κανέναν καπιταλιστικό κολοσσό από την χρεωκοπία και πώς ληστεύουν τα λεφτά του φορολογούμενου για να κάνουν το παραπάνω.So much for free market τελικά, ευτυχώς εδώ μας τελειώνουν γρήγορα οι θερμοί θιασώτες.Στον σκουπιδοτενεκέ που λέγαμε.

Dorotheos είπε...

Εξαιρετικό το παραπάνω κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

απο εναν χρηστη με το ονομα μαρξιστης δεν θα μπορουσαμε να εχουμε καποια σοβαρη αναλυση.ηταν και αυτη μια αναλυση του τυπου για ολα τα κακα φταει ο καπιταλισμος!!!το μονο που ελειπε να μας πει ηταν οτι και οι κομμουνιστικες χωρες ηταν στην πραγματικοτητα καπιταλιστικες!!!βασικα το εχω ακουσει και αυτο απο τους τροτσσκιστες.φιλε μαρξιστη η αναλυση σου ηταν πραγματικα για γελια.θα ηταν πολυ ευκολο να ακυρωσω την καθε προταση σου με αδιαμφισβητητα στοιχεια αλλα δεν το κανω γιατι δεν προκειται να αλλαξεις γνωμη ουτε σε 100 χρονια. παντως ενα πραγμα θα σου πω.στις ηπα ακομα και στο μεσον μιας φοβερης υποτιθεται οικονομικης κρισης η κρατικη παρεμβαση ειναι πολυ μικρη.μεχρι το επομενο ετος το πιθανοτερο ειναι ηκριση στις ηπα να εχει ξεπεραστει.ciao



αθανασιος

Ανώνυμος είπε...

@ μαρξιστής

"Η δε απαρίθμηση του Λεοπόλδου νομίζω οτι ήταν περισσότερο ειρωνική προς τραγικά φαινόμενα τύπου "Μαύρη Βίβλος του Κομμουνισμού" και "Κομμουνιστικό Μνημόνιο της ΕΕ" τα οποία αραδιάζουν αμφιβόλου εγκυρότητας νούμερα"

Και μόνο από αυτό το σχόλιο αντιλαμβάνεται κανείς το επίπεδο των γνώσεων αλλά και της ικανότητας σου να συμμετάσχεις σε μια ορθολογική συζήτηση, ανεξάρτητα βέβαια απο την ιδεολογία που πρεσβεύεις. Προφανώς, ως δια μαγείας, τα νούμερα και τα στοιχεία για τις εκκαθαρίσεις του Πινοσέτ, του Φράνκο, του Βιντέλα, του Χίτλερ κοκ, είναι όλα και πάντα αξιόπιστα. Οι ακροδεξιοί, στρατοκράτορες/δικτάτορες σκότωσαν βασάνισαν εξόρισαν, και όλα είναι σε αδιάσειστα στοιχεία. Όταν όμως φτάνουμε σε αυτές τις αγγελικές προσωπικότητες, που είχαν στο "κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο", εκεί αλλάζει το πράγμα. Εκεί τα στοιχεία χαλκεύονται, οι πράκτορες των Αμερικανών και δεν ξέρω ποιών άλλων αλλοιώνουν τα νούμερα και τα γεγονότα για να μη μάθουμε ποτέ τι παραδεισένια ζωη ζούσαν στην Κίνα και την ΕΣΣΔ. Ο Μαο, ο Σταλιν, ο Πολ Ποτ, κοκ ουδέποτε σκότωσαν ή βασάνισαν τόσους. Ή τουλάχιστον τόσους πολλούς. Πόσοι ήταν τελικά ρε "σύντροφε"; Ή είσαι από εκείνη τη μερίδα των φασισταριών που αμολάνε την χυδαία δικαιολογία εμπρός τόσων νεκρών ότι τότε ήταν "διαφορετικές/άλλες οι συνθήκες".
Και βέβαια δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στην Τσεχία που αναφέρεις. Στην Εσθονία πχ, φτάσανε να θέλουν να κατεδαφίσουν τα μνημεία των νεκρών στον Β' ΠΠ αφού συμβολίζουν την κομμουνιστική περίοδο. Είναι τυχαίο πως σε αυτές τις χώρες ούτε που θέλουν να ακούνε για κομμουνισμό και είναι οι πρώτες στην αφομοίωση των δυτικών συνηθειών; Δεν δείχνει μια απέχθεια έως και μίσος σε αυτό που έζησαν; Εσύ βέβαια απο την καναπεδαρα σου και το γεμάτο ψυγείο σου, κτλ, κτλ, κτλ, μπορείς και μιλάς εξ’ ονόματος αυτών. Μέχρι να μπουν και οι δύσμοιροι Κουβανοί στο παιχνίδι αφου τωρα μόλις παίρνουν κατα εκατοντάδες, με λεφτά που τους στέλνουν οι αυτοεξόριστοι συγγενείς τους βέβαια, PCs και κλιματιστικά.
Σου συστήνω μια δίμηνη διαμονή στην Β. Κορέα ωστε να χορτάσεις μαρξισμό, και μετα τα ξαναλέμε. Αν πάλι δεν είναι του γούστου σου η ευλογημένη αυτή χωρα, ειλικρινά δεν μπορώ να βρω άλλη μιας και η Κόυβα αρχίζει και μπάζει καπιταλιστικά νερά, στη Κίνα δουλεύουν τόσο πολύ και αδιάκοπα χωρις διακαιώματα, Σαββ/κα, αργίες και άλλες τρίχες της δύσης συνεπώς θα τα έφτυνες σε δυο εβδομάδες, όποτε τι άλλο μένει κοντύτερα στον μαρξισμό από τον πατερούλη Κιμ Γιονγκ Ιλ;
Ο καπιταλισμός πράγματι είναι μια έννοια που ο καθένας (κάθε κράτος δλδ)της δίνει ότι σημασία θέλει ή γουστάρει όπως είπες. Αναλόγως την κουλτούρα, τις δομές, κοκ. Και εκεί βρίσκεται και (μία απο τις πολλές) η αξία του και η γενική επικράτηση του. Σου θυμίζω πως πριν λίγα χρόνια κατέρρευσε ένα τείχος και μαζί ένα ολόκληρο σύστημα, για τον καπιταλισμό θα περιμένεις μάλλον πολύ ακόμα. Άλλος ό καπιταλισμός που εφαρμόζουν τα Σκανδιναβικά κράτη, άλλος ο καπιταλισμός των αγγλοσαξόνων, άλλος της Ωκεανίας, άλλος της Κεντρικής Ευρώπης, κοκ. Οι ομοιότητες είναι τόσο σημαντικές όσο και οι διαφορές τους. Αυτά πλέον μπορεί να τα απαντήσει πλέον και ένας ενημερωμένος μαθητής της 3ης Λυκείου. Το επίπεδο των γνώσεων σου, επαναλαμβάνω είναι απίστευτα χαμηλό, και δεν το σχετίζω με την ιδεολογία σου. Είσαι απλώς αμαθής. Θα μπορούσα να σου αναφέρω πολλά περισσότερα. Απο τη μια όμως βαριέμαι και απο την άλλη μάλλον θα πήγαιναν χαμένα, δίχως να διεκδικώ καμιά αξία νομπελίστα. Εδώ μιλάμε για απλά θέματα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock