Τετάρτη, Απριλίου 16, 2008

Στο διαγωνισμό της Πυροσβεστικής

Πίνοντας σήμερα τον πρωινό μου καφέ, έπεσα πάνω σε μια τραγελαφική ιστορία στο MEGA. Εποχικοί δασοπυροσβέστες διαμαρτύρονται για το γραπτό διαγωνισμό της Πυροσβεστικής για την κατάταξη 1.260 Δοκίμων Πυροσβεστών. Καταγγέλλουν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και «στημένες» ερωτήσεις στο διαγωνισμό.
Πήγα λοιπόν στο site της Πυροσβεστικής αναζητώντας τις ερωτήσεις/απαντήσεις του διαγωνισμού.

Ερώτηση 31: Η ανώτερη μορφή κοινωνικού σχηματισμού είναι: α. Το έθνος, β. Η ομοεθνία, γ. Η πατριά, δ. Η φυλή και το θρήσκευμα.
Ποια είναι η σωστή απάντηση; Όντως είναι το α. Ναι, σωστά σκεφτήκατε… Άκου να δεις… η ‘ανώτερη μορφή κοινωνικού σχηματισμού’. χαχαχαχα… εγώ θα πρόσθετα και ‘ε. Το κόμμα’.
Ερώτηση 41: Αλτρουιστής σημαίνει ότι κάποιος: α. Είναι εγωιστής, β. Αγαπάει τον πλησίον του, γ. Είναι ωραιοπαθής, δ. Είναι σχιζοφρενής
Αν αναρωτιέστε πια είναι η σωστή απάντηση, είναι το β.

Στο πρώτο μέρος δε των εξετάσεων υπάρχουν και ερωτήσεις γεωμετρίας.
Ερώτηση 5: Αν συνω = sqrt(5)/2 τότε η γωνία ω είναι: α. Οξεία, β. Αμβλεία, γ. Ορθή, δ. Τίποτε από τα παραπάνω
Σωστή απάντηση θεωρούν οι εξεταστές την απάντηση δ.
Η ερώτηση όμως είναι σαφέστατα λάθος, μιας και το συνω = sqrt(5)/2 πολύ απλά δεν έχει νόημα. Η, πιο σωστά, για κάθε γωνία ω, ισχύει συνω <> sqrt(5)/2. Δεν βρισκόμαστε στην περίπτωση όπου η γωνία υπάρχει αλλά δεν είναι ούτε οξεία, ούτε αμβλεία, ούτε ορθή – όπως υπονοεί η επιλεγμένη απάντηση, αλλά στην περίπτωση που η γωνία αυτή δεν υπάρχει. Γεγονός βέβαια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φράση ‘τότε η γωνία ω είναι…’ που υπονοεί ότι υπάρχει γωνία τέτοια κι αναζητούμε τα χαρακτηριστικά της.
Κι εδώ θα πρόσθετα λοιπόν και την απάντηση ‘ε. Οι εξεταστές έχουν δυσκολία στην κατανόηση απλών μαθηματικών εννοιών’, η οποία θα ήταν και η σωστή απάντηση.

Δείτε και την ερώτηση 49. «Πόσες είναι οι Μούσες που αναφέρονται στην Θεογενία του Ησίοδου;» Εγώ θα έδινα και έξτρα μόρια σε όποιους μπορούσαν να φανταστούν τη χρησιμότητα αυτής της ερώτησης και τη σχέση της με την αξιολόγηση των υποψήφιων πυροσβεστών.

Τώρα, γιατί ασχολούμαι με το διαγωνισμό της Πυροσβεστικής;
Είναι χαρακτηριστικός της άγνοιας και προχειρότητας (ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ύποπτες σκοπιμότητες) που λειτουργεί το ελληνικό κράτος και το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αντί να ζητάμε την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, του ορθολογισμού και της καθαρότητας στη σκέψη, επιβραβεύουμε την παπαγαλία και τη σχετική παραπαιδεία. Για να μην αναφερθώ στη βλακεία, την άγνοια και την ανοησία…

7 σχόλια:

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Σχετικά με την Ερώτηση #49, νομίζω ότι είναι προφανής η σχέση αν σκεφτείτε τον προηγούμενο αρμόδιο Υπουργό. Hint: είναι και ποιητής -λέμε τώρα...

περιούσιος είπε...

Οι ερωτήσεις σχετικά με την έννοια λέξεων, όπως ο αλτρουιστής, δεν είναι απαραίτητα άστοχες. Στα τεστ μπαίνουν ερωτήσεις γενικών γνώσεων, ώστε να κριθεί το επίπεδο των υποψηφίων. Πιθανόν να υπήρχαν και ερωτήσεις, που να απαιτούσαν τη χρήση του ορθολογισμού. Σίγουρα υπάρχουν και σε άλλα διαγωνίσματα για την εισαγωγή στο Δημόσιο (όπου γίνεται διαγωνισμός και δεν αρκούνται οι διοργανωτές στην απλή υποβολή αιτήσεως με δικαιολογητικά. Και η ερώτηση μαθηματικού περιεχομένου, που αναφέρετε, απαιτεί τη χρήση της λογικής.
Αν κάτι φανερώνει την αποτυχία του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος, αυτό είναι το επίπεδο των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς, όπου απαιτείται η συμμετοχή σε τεστ σαν αυτό, που αναφέρετε. Τότε να δείτε "μαργαριτάρια" να κρατάτε τις κοιλιές σας από τα γέλια!

Α, μπα? είπε...

Το καλύτερο είναι ότι χρειάστηκαν και σκονάκια για να απαντήσουν στις ερωτήσεις

gprok είπε...

Οι πυροσβέστες σίγουρα θα επέμβουν σε φωτιές στο δάσος. Απ' όσο θυμάμαι εκεί συχνάζουν και οι μούσες. Άρα θα πρέπει να είναι σε θέση να τις διακρίνουν. Να γιατί η ερώτηση 49 είναι τόσο σημαντική :-)
Αλλά που να καταλάβουμε εμείς οι άσχετοι τη σοφία του εξεταστή του δημοασίου ...

Ανώνυμος είπε...

Αν οι Monty Pythons ήταν έλληνες, στανταρ θα είχαν αυτοκτονήσει επειδή το κράτος τους κλέβει την δουλειά.

Ελλάδα, η χώρα που κρατικοποίησε μέχρι και την σάτιρα...

mantz είπε...

Σπαταλώ 3 λεπτά από τη ζωή μου για να εκδηλώσω την οργή μου και για τη διατύπωση επιπέδου 8χρονου στην Ερώτηση 41: "Αλτρουιστής σημαίνει ότι..."

Αλτρουιστής δεν σημαίνει ότι...δήποτε! Η ορθή διατύπωση θα ήταν κάτι του στυλ: "Ποιο το νόημα της λέξης αλτρουιστής;" Πολλά ζητάω, ε;

Παρεμπιπτόντως, κάπως έτσι δίνονται και οι κυνηγετικές άδειες. Ένα τεστ 10 θεωρητικών ερωτήσεων (είχε πέσει κάποτε στα χέρια μου) και σου δίνεται το προνόμιο να ξαμολιέσαι στα βουνά με καραμπίνες...

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ
Καλά, αὐτὸ μὲ τὸ συνημίτονο εἰδικὰ εἶναι ὅλα τὰ λεφτά! Μά, μὲ ποιά λογικὴ τὰ βάζουν; αὐτὸς ποὺ πάει γιὰ πυροσβέστης δὲν ξέρει κὰν τί εἶναι τὸ συνημίτονο! Ζήτημα νὰ ξέρῃ νὰ γράφῃ τὶς μισὲς λέξεις μιᾶς πρότασης σωστά. Ἔλεος...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock