Παρασκευή, Απριλίου 08, 2005

Ερχεται ο μεγας αγωγος!

"Ιστορικη συμφωνια" θα υπογραφει την ερχομενη τριτη μεταξυ Ελλαδος-Ρωσιας-Βουλγαριας για την κατασκευη του πετρελαιαγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης. Ιστορικη?

Ας δεχτουμε οτι κατασκευαζεται ο αγωγος και οτι ειναι τοσο οικονομικα συμφερουσα η λειτουργια του, ωστε εξαντλει τις δυνατοτητες του μεταφεροντας 35 εκ. τονους πετρελαιου τον χρονο. Η Ελλαδα τι κερδιζει απο αυτο? Ενας προχειρος υπολογισμος βρισκει τα κερδη για την χωρα να ειναι γυρω στο ενα ευρω τον τονο, δηλαδη 35 εκ. ευρω. Μα καλα τοοοοση φασαρια, τοσοι υπουργοι και πρωθυπουργοι ασχολουνται τοσο καιρο με ενα ζητημα που μας φερνει 35 εκ. ευρω? Αν ο καθε υπουργος προσεχε ελαχιστα παραπανω να περιορισει τις σπαταλες στο υπουργειο του θα εξοικονομουσαμε πολυ περισσοτερα, μειωνοντας τις υψους 40 δις ευρω περιπου κρατικες δαπανες.

Και βεβαια σε ολα αυτα δεν υπολογιζουμε το περιβαλλοντικο κοστος που θα φερει ο αγωγος. 35 εκατομμυρια τονοι πετρελαιου θα φορτωνονται στην Αλεξανδρουπολη και θα διασχιζουν το μικρο Αιγαιο ετησιως! Εχει διανοηθει κανεις το κοστος μιας ενδεχομενης πετραλαιοκηλιδας στον τουρισμο των Κυκλαδων? Αν ηταν στο χερι μας δεν επρεπε να ξοδευουμε διπλωματικο κεφαλαιο για την δημιουργια αυτου του Αγωγου, αλλα για την δημιουργια του ανταγωνιστικου αγωγου που θα διασχιζει τα Βαλκανια για να βγαινει στην Αδριατικη...

Βεβαια πολλοι μιλουν για το στρατηγικο πλεονεκτημα. Η Ελλαδα θα ειναι στο κλαμπ των πετρελαιαγωγων θριαμβολογει η Καθημερινη! Και τι ακριβως κερδιζουμε? Πιστευει κανεις οτι για να πεισουμε την διεθνη κοινοτητα σε ενα θεμα, θα κλεισουμε τον, μαλλον σχετικα μικρο για τα διεθνη δεδομενα αγωγο? Αυτο ειναι μια αστεια απειλη, κενη νοηματος (cheap talk λεγεται στην θεωρια παιγνιου) μια και ουτε την πηγη του πετρελαιου ελεγχουμε, ουτε το μονοπωλιο της διαδρομης εχουμε, ουτε τελος εχουμε την στρατιωτικη δυναμη να επιβαλλουμε κατι τετοιο.

Δυστυχως τα λεφτα δεν πεφτουν απο τον ουρανο, και ενας πετρελαιαγωγος δεν θα μας κανει ξαφνικα Σαουδικη Αραβια ουτε γεωπολιτικη υπερδυναμη. Αντι για ονειρα μεγαλειου τριτοκοσμικου τυπου λοιπον, καλα θα κανουν οι κυβερνωντες να κοιταξουν το αμεσο συμφερον της χωρας και να ασχοληθουν με την πραγματικη οικονομια μας...

1 σχόλια:

Roark είπε...

Ok, δεν θα γίνουμε ξαφνικά ενεργειακή υπερδύναμη, ούτε χρειάζεται να δείχνουμε την συνηθισμένη μεγαλομανία μας, αλλά στη χώρα των 47 εκ$ ξένων επενδύσεων το χρόνο, είναι ένα αναμφισβήτητα καλό νέο.

Οι δραστηριότητες γύρω από το λιμάνι της Αλεξ/πολης ασφαλώς θα αναπτυχθούν, ενώ τα κέρδη θα διαχυθούν σε όλη την ευρύτερη περιοχή της. Ας δούμε τα θετικά της επένδυσης αντικειμενικά και χωρίς θριαμβολογίες.

Μάζευε και ας είναι και ρ΄πωγες που λένε.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock