Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2006

θετική ενέργεια...

"η μεγαλύτερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κόσμο ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην πορτογαλία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής."
in.gr

εδώ τι κάνουμε?

ενώ μια σειρά από μικρές και μεγάλες χώρες εντός και εκτός ε.ε. έχουν συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις για να εκμεταλλευτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξ αιτίας της κρίσης του πετρελαίου και του περιβάλλοντος, η ελλάδα, μια χώρα με "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν κάνει απολύτως τίποτα. δεν κάνει τίποτα γιατί σ'αυτόν τον τόπο λείπει η πολιτική βούληση, το όραμα και μια συνεπής μακροχρόνια στρατηγική.

αντιθέτως, η ελλάδα είναι χωρίς θεσμικό πλαίσιο για την "πράσινη" ενέργεια...ενώ ταυτόχρονα "προωθούνται νέοι πετρελαϊκοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, σταθμοί με φυσικό αέριο στην αττική (δυναμικότητας 2.000 MW όταν στο νομό δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων) και νέα ιδιωτικά εργοστάσια λιγνίτη 900 MW" (ΟΙΚΟ, Καθημερινή).

7 σχόλια:

Roark είπε...

Δεν θυμάμαι που, αλλά πρόσφατα είχα διαβάσει στις ειδήσεςι για τα σχέδια ιδιωτικής εταιρίας (Ρόκκας) για επενδύσεις νομίζω συνολικά 4 δις σε παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Ο σοβαρότερος λόγος για την στροφή σε άλλες πηγές ενέργειας δεν είναι φυσικά η "κλίματική αλλαγή" αλλά η άνοδος της τιμής των καυσίμων (που δείχνει ότι ακόμα και να υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, η ελεύθερη αγορά και η άνοδος των τιμών είναι ο καλύτερος μηχανισμός αντιμετώπισής του).

Η πλάκα είναι ότι ενώ οι οικολογόλοι υποτίθεται ότι καίγονται να μας ευαισθητοποιήσουν για την υπερθέρμανση του πλανήτη, στην Νότια Εύβοια που έχω εξοχικό, οι οικολόγοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ματαιώσουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών γιατί λέει βλάπτουν το περιβάλλον της περιοχής!!

S G είπε...

αθανατοι ΝΙΜΒΥς. Θελουν να σωθει το περιβαλλον αλλα οχι με τους ιδιους να κανουν κατι για αυτο. Ας γινουν αιολικα παρκα στο εξοχικο των αλλων, το δικο μας παραειναι καλο για τετοια πραγματα. Ας κοψει ο κακος Μπους την ρυπανση των ΗΠΑ. Εμεις ψηφιζουμε το Κυοτο (φυσικα δεν εχουμε ελπιδα να μην παραβιασουμε τα ορια που υποσχεθηκαμε, αλλα δεν μας νοιαζει. Η κινηση ηταν απλα συμβολικη :-) ).

Παντως διαβαζα καποτε για ποσοστο ενεργειας που βγαινει απο ανανεωσιμες πηγες και η Ελλαδα εχει πολυ υψηλο ποσοστο ηλιακης. Ξερετε γιατι? Ηλιακοι θερμοσιφωνες! Ισως η Ελλαδα εχει την μεγαλυτερη διαδοση. Μπορει να ειναι παλια τεχνολογια αλλα ειναι μια χαρα αποτελεσματικη.

Ελπιζω να μπορεσουμε να δουμε παρομοια διαδοση στην αιολικη ενεργεια και σιγουρα ελπιζω να κοψουμε τον απαισιο λιγνιτη που χρησιμοποιει σταθερα η χωρα. Οι σημερινες τιμες του πετρελαιου κανουν τις ανανεωσιμες πηγες σιγουρα πιο ελκυστικες αλλα δυστυχως παρομοιως και τον λιγνιτη...

mickey είπε...

Διάβασα το άρθρο στο in.gr τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και έπαθα. Κάποτε λέγαμε "Πορτογαλία" και θεωρούσαμε εαυτούς κλάσεις ...ανώτερους, καθώς ήμασταν στην τότε ΕΟΚ, ενώ εκείνοι ήταν οι ...ουραγοί της Ευρώπης.

Τελικά και ο μύθος της "μεσογειακής νοοτροπίας" πάει περίπατο. Αν ένα κράτος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με κάποια πράγματα, όλα μπορούν να γίνουν. Εμείς δυστυχώς, έχουμε μείνει ακόμα στους ηλιακούς ...θερμοσίφωνες ;)

Για το γενικότερο θέμα της ενέργειας πάντως, δεν ξέρω πόσο σωστό είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε (όχι μόνο χρήματα) αποκλειστικά σε κεντρικές, "συγκεντρωτικές" εγκαταστάσεις με μεγάλη (παραδοσιακά εργοστάσια) έως ...τεράστια έκταση (αιολικά ή ηλιακά πάρκα).

Καιρός είναι να έχουμε και κάποια (μερική έστω) ενεργειακή αυτάρκεια, πέρα από τις ...μπαταρίες. Κάποια φωτοβολταϊκά ή αιολικά συστήματα στις ταράτσες των σπιτιών και των πολυκατοικιών, θα μπορούσαν να καλύψουν ένα κομμάτι των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα, ειδικά για "κρίσιμες" συσκευές που καλό είναι να μη διακόπτεται η λειτουργία τους όποτε το δίκτυο της ΔΕΗ παρουσιάζει πρόβλημα, (όπως π.χ. υπολογιστές, συστήματα συναγερμού κ.α.) Και θα μπορούσαμε να πουλάμε το όποιο "περίσσευμα" μας (όταν π.χ. λείπουμε για διακοπές) στην ΔΕΗ ή και απευθείας σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Δυστυχώς, πέρα από το υψηλό κόστος των σχετικών εγκαταστάσεων, υπάρχει και ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας, τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όποιος ...τολμηρός θελήσει να πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο. Όσο διατηρείται η δικιά μας "κρατικιστική" νοοτροπία (με τα μονοπώλια του ΟΤΕ και της ΔΕΗ να μας ...ενώνουν), δεν πρόκειται να δούμε ...άσπρη μέρα! Κι ας μας βομβαρδίζουν τόσα φωτόνια με τη σέσουλα - χαμένα πάνε. Ευτυχώς που έχουμε και τους θερμοσίφωνες!

ultrasonic15 είπε...

Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ στο άρθρο του in.gr είναι:

"Ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά κύτταρα, που θα ορθώνονται σε ύψος δύο μέτρων, αναπτύσσεται γρασίδι το οποίο κουρεύουν τα πρόβατα που βόσκουν στην περιοχή."

Με ένα σμπάρο 3-4 τρυγόνια!

Kensai είπε...

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι έναν ωραίο πολεοδομικό νόμο και για τις ιδιωτικές κατοικίες και για τις βιομηχανικές.

Τι θα μπορούσε να γίνει;
Να δίνουν ικανοποιητικές φορολογικές διευκολύνσεις για την ανέγερση νέων κτιρίων που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα 10-30% των ενεργειακών τους αναγκών από την ηλιακή ενέργεια. Και φυσικά επιβαρύνσεις γι'αυτούς που φτιάχνουν ό,τι να'ναι...

Είναι ντροπή σε μια μεσογειακή χώρα με τόση ηλιοφάνεια να μην το έχουμε εκμεταλλευτεί-θεσμοθετήσει τόσα χρόνια. Και μάλιστα αυστηρά!

Και φυσικά υπάρχει και η αιολική ενέργεια που δε λείπει από την ελληνική επικράτεια (κυρίως τα νησιά)... αλλά πόσα είναι τα πάρκα;

xpan είπε...

Είναι ντροπή σε μια μεσογειακή χώρα με τόση ηλιοφάνεια να μην το έχουμε εκμεταλλευτεί-θεσμοθετήσει τόσα χρόνια. Και μάλιστα αυστηρά!

Το ίδιο συμβαίνει χρόνια τώρα και με τον τουρισμό που είναι το μόνο μας πραγματικό έσοδο.

Μήπως έχει να κάνει με την ποιότητα των ανθρώπων; (λέμε, τώρα) :-)

Ανώνυμος είπε...

Νόμος για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ) υπάρχει αλλά στην αρχική του μορφή δεν είχε ικανοποιήσει τους επενδυτές. Στη νέα του μορφή φαίνεται πιο ικανοποιητικός. Τώρα θα μου πείτε εσείς πού είναι οι ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας; Η αλήθεια είναι ότι περιμένουν την αύξηση της κιλοβατώρας για να αρχίσουν να παράγουν.
Όσο για την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση ΑΠΕ ,αυτή έχει αρχίσει ήδη και το παραγόμενο ρεύμα πωλείται προς το παρών στη ΔΕΗ. Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ είναι ότι είναι πολύ δαπανηρές και ελάχιστα παραγωγικές (ειδικά η ηλιακή). Βέβαια σε χρήση ξενοδοχείων και κατοικιών κάτι παίζεται για ενεργειοδότηση από φωτοβολταϊκά , αλλά μέχρι εκεί μπορεί να πάει η ηλιακή. Συμφωνώ ότι είμαστε ικανοί για πολλά παραπάνω (ποσοτικά και ποιοτικά) αλλά θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις όταν ακριβήνει η κιλοβατώρα. Πάντως η Ελλάδα δεν είναι και τόσο πίσω.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock