Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2006

Μια μεγάλη ευκαιρία πάει χαμένη...

...και πανηγυρίζουμε κιόλλας! Η μεγαλομανία μας για τα διάφορα μεγαλύτερα πράγματα στην Ευρώπη μας οδηγεί να πετάξουμε στα σκουπίδια μια χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει το πρόσωπο όλου του Λεκανοπεδίου, και ειδικά των πιο πυκνοκατοικημένων και υποβαθμισμένων περιοχών. Όπως είχε προταθεί πρώτα από τον Στέφανο Μάνο, αλλά και μέσω του e-Rooster στη συνέχεια, ο χώρος στο Ελληνικό θα μπορούσε να δωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του για κατασκευή κατοικιών, δημιουργώντας ένα προάστιο-πρότυπο και αποσυμφορώντας σε μεγάλο βαθμό το έντονο οικιστικό πρόβλημα της Αθήνας, ενώ τα χρήματα που θα προέκυπταν από την πώλησή τους θα χρησίμευαν για την απαλλοτρίωση πολλών περιοχών σε υποβαθμισμένες πυκνοκατοικημένες περιοχές για την δημιουργία πολλών μικρών πάρκων. Επιπλέον, δεν είναι μόνο το πυκνοκατοικημένο κέντρο που θα οφεληθεί αλλά και περιοχές που υπάρχουν χώροι αλλά όχι ανάλογοι πόροι (πχ Ελαιώνας κτλ).

Αντί για ένα πάρκο-τέρας 4.000 στρεμμάτων στην περιφέρεια της πόλης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πχ 100 μικρά πάρκα σε όλη την Αθήνα των 20-30 στρεμμάτων στην καρδία της. Για όσους το θεωρούν περίπλοκο αυτό, θα μπορούσε, αντί για χρήματα, πολύ πιο εύκολα οι απαλλοτριώσεις να συνδυαστούν με παραχωρήσεις ως αντιπαροχή αντίστοιχης αξίας ακινήτων στο Ελληνικό, πράγμα όχι πολύ δύσκολο αν υπολογίσουμε την πολύ μεγαλύτερη αντικειμενική αξία του Ελληνικού. Φαντασία χριεάζεται, ιδέες και λύσεις υπάρχουν άπειρες για να αξιοποιηθεί ένα τόσο μεγάλης αξίας κομμάτι γης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Αθηναίων. Η αξιοποίηση όμως του Ελληνικού, από ότι φαίνεται, θα προστεθεί στις χαμένες ευκαιρίες για την Αθήνα, τις οποίες μικρόνοοι και μεγαλομανείς πολιτικοί άφησαν να πάνε χαμένες. Θα συνεχιστεί η εξάπλωση της Αθήνας με καταπατήσεις, θα συνεχιστεί η υποβάθμιση των πυκνοκατοικημένων περιοχών, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε ένα τεράστιο πάρκο το οποίο θα απολαμβάνουν ουσιαστικά μόνο οι λίγες χιλιάδες κάτοικοι γύρω του.

13 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, η δημιουργία του πάρκου και η συντήρησή του θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα της πολεοδόμησης, ενώ υπολογίζεται ότι θα υπάρξει και πλεόνασμα «πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», το οποίο θα διατεθεί για την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση κτιρίων σε επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας.

Θα υλοποιηθεί επομένως και η πρόταση Μάνου σε κάποιο βαθμό;

Προσωπικά δε με χαλάει η λύση του μητροπολιτικού πάρκου επειδή δε θα βρει εμπόδια στην υλοποίηση του. Οι μαζικές απαλλοτριώσεις θα συναντούσαν σίγουρα εμπόδια και θα κόστιζαν πάρα πολύ μια και πολλοί θα κατέφευγαν στα δικαστήρια για να τις εμποδίσουν. Άσε που πολύ φοβάμαι πως τα συγκεκριμένα χρήματα θα χάνονταν κάπου στο δρόμο για να κλείσουν άλλες τρύπες...

Roark είπε...

Εγώ κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για δημιουργία μικρών πάρκων, αλλά κατεδαφίσεις μεμονομένων κτηρίων. Ασήμαντη παρέμβαση σε σχέση τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση του Ελληνικού.

Για να λυθεί το πρόβλημα να φαγωθούν τα λεφτά στην πορεία, όπως είπα μια σκέψη θα ήταν να γίνει μέσω αντιπαροχών και όχι χρημάτων.

Όποιος νομίζει ότι μπορεί να συντηρηθεί χωρίς τεράστιο κόστος ένα πάρκο 4000 στρεμμάτων, απλά γελιέται Σε ελάχιστο χρόνο από την δημιουργία του θα έχει τα χάλια του.

S G είπε...

κοιταξτε απλα το στατους των λιγων μεγαλων (τροπος του λεγειν) παρκων της Αθηνας. Χάλια, δεν υπαρχει αλλη λεξη.

το θεμα του Ελληνικου με καιει πολυ, αναμεινατα αρθρο συντομα. Μονο προς στηριξη του Υπουργου ΠΕΧΩΔΕ πρεπει να πω οτι αυτος προσπαθησε αλλα οι φωνασκιες που επεσαν απο καθε πικραμενο δεν επετρεψαν να γινει καμμια συζητηση...

ggl είπε...

Πράγματι καλή ιδέα.

Kensai είπε...

Εμένα πάντως μ'αρέσει η ιδέα ενός μητροπολιτικού πάρκου, αρκεί να είναι οικονομικά βιώσιμο ως λύση.

Maria Velliou είπε...

Εγώ αντίθετα θεωρώ οτι είναι καλή η πρόταση Μάνου και e-rooster, αλλά για να την υποστηρίξω θα ήθελα κάποια σχέδια-πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το που θα γίνουν τα άλλα πάρκα και ποιές ιδιοκτησίες-εκτάσεις θα απαλλοτριωθούν. Επίσης, δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε κακοπάθει και όλοι θυμόμαστε εποχές που ταμπέλες "χώρος προς απαλλοτρίωση" έμπαιναν σε κάθε κενό οικόπεδο του κέντρου για να παραμείνουν εκεί πάνω από δεκαετία. Θα μπορε΄σει να ακολουθηθεί το παράδειγμα των Ολυμπιακών και να γίνουν οι απαλλοτριώσεις που θα προταθούν άμεσα; Αν ναι, μέσα. Επίσης όπως γράφτηκε δεν είναι ανάγκη να οικοδομηθεί όλο το ελληνικό, μπορεί να μείνει ένα μέρος ως πάρκο ή να σχεδιαστούν κάποια μικρότερα πάρκα σε τμήματα του.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως το θέμα να είναι πρακτικό. Ίσως να είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις τον κάθε ιδιοκτήτη ένα-ένα ξεχωριστά για να του κάνεις αντιπαροχή... εξάλλου με πρόσφατο νόμο, οι αντιπαροχές κοπήκαν. Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά είχε δημοσιευτεί στις μεγάλες εφημερίδες σχετική αρθρογραφία.

Κατα τ' άλλα πολύ καλή ιδέα. Ίσως σε αυτό να καταλήξουν βέβαια γιατί απ' ότι το κόβω τελευταία στο Ελληνικό πολλές εκθέσεις (βλ. MedExpo) γίνονται και μάλλον προορίζεται κάτι σαν την Δ.Ε.Θ. από HELEXPO Α.Ε.

S G είπε...

μπορει να ακουστει υπερβολικα αισιοδοξο αλλα ολα τα προβληματα αυτα λυνονται ευκολα. αυτο που δεν λυνεται ειναι να μην εμποδισουν οι δημαρχισκοι της περιοχης ενα σχεδιο που ειναι τοσο σημαντικο για την πολη, αν οχι για την χωρα.

Πολυ συνοπτικα, και σαν προγευση του αρθρου που ερχεται, θα πω:

- οι τιμες της γης στα Πατησια πχ ειναι 2-3 φορες χαμηλοτερες αποτι στο Ελληνικο. Για καθε μετρο που δινουμε στο ελληνικο, μπορουμε να ελευθερωσουμε τουλαχιστον ενα μετρο στα Πατησια, συνυπολογιζοντας εξοδα κατεδαφισης κτλ Μονη προϋποθεση τα δικαστηρια να σοβαρευτουν και να μην επιδικαζουν απιστευτες αποζημιωσες για τις απαλλοτριωσεις. Να σημειωσω εδω οτι τα κλασικα επιχειρηματα κατα τνω απαλλοτρωσεων δεν ισχυουν. Μεγαλο κομματι των κατοικιων που θα γκρεμιστουν σημερα νοικιαζονται, και οι ενοικοι συνεχως μετακινουνται.

- Η αθηνα εχει επιπλεον 4000 με 5000 στρεμματα ελευθερους χωρους (ξερετε αυτα τα απαισια μισογκρεμισμενα οικοπεδα) και βεβαια απιστευτα πολυ χωρο στον Ελαιωνα. Αυτες οι εκτασεις ειναι ακομα πιο ευκολο να απαλλοτριωθουν.

- Το παλιο αεροδρομιο τελος θα εχει συντομα ισως τις καλυτερες μεταφορικες συνδεσεις στην Αθηνα και ειναι πολυ μακρια απο την Ακροπολη. Τι σημαινει αυτο? Τελειο μερος για ουρανοξυστες γραφειων και κατοικιων. Οι ουρανοξυστες εκτος απο τα αισθητικα τους προτερηματα, εχουν και ενα τρομερο πρακτικο προτερημα: πολυ περισσοτερος ωφελιμος χωρος, αρα μπορουμε να παρουμε πολυ περισσοτερα λεφτα απο τις κατασκευαστικες και να τα κατευθυνουμε σε απαλλοτριωσεις.

Ξαναλεω, το αερορδρομιο του Ελληνικου μπορει να γινει κλειδι για μια αναμορφωση της Αττικης σε μεγεθος που απλα δεν εχει ξανασυναντηθει ποτε στην Ελλαδα. Φτανει να σκεφτουμε ανοιχτα και τολμηρα.

Kensai είπε...

http://tinyurl.com/ncbe2

Έχει δει κανείς την επίσημη έκθεση του ΤΕΕ;

Maria Velliou είπε...

Kensai, ευχαριστούμε. Είναι λογικό να μη θέλουν έναν νέο δημο μέσα στα πόδια τους οι δήμαρχοι, καθώς είναι ταγμένοι να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των νυν δημοτών τους.
Κατά τα άλλα, ουσιαστικά δεν ανατρέπουν τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Το ελληνικό δεν είανι στην πόλη, είναι στις παρυφές της πόλης. Αντίστοιχο λοιπόν όφελος θα είχε η πόλη κι από την εντατική αναδάσωση των καμμένων ή χέρσων εκτάσεων των βουνών που την περιβάλουν. Εννοείται, φαντάζομαι, ότι αν αυτή η αναδάσωση συνδυαζόταν από δημουργία πάρκων μέσα στην πόλη, καθώς και μια εντατική φύτευση μεγάλων εκτάσεων του ελαιώνα, τα οφέλη ίσως θα ήταν πολλαπλάσια. Επαναλαμβάνω ότι ως μόνο πρόβλημα βρίσκω αυτο που είπαμε και πριν και που εύστοχα διατυπώνεται στο άρθρο που παραπέμπεις: τα λεφτά-από την αξιοποίηση τμήματος του ελληνικού-θα εξανεμίζονταν αμέσως. Δυστυχώς, σ' αυτή τη χώρα ζούμε.

S G είπε...

οπως εχω ξαναπει, υπαρχουν λυσεις: ολα τα λεφτα απο το Ελληνικο να πανε σε ειδικο Ταμειο Απαλλοτριωσεων (κατι σαν το Ταμειο Πετρελαιου της Νορβηγιας) με απολυτη εξασφαλιση οτι τα κονδυλια δεν θα πανε ποτε για να ταϊσουν κανεναν χαραμοφαη δημοσιο υπαλληλο.

Maria Velliou είπε...

Παιδιά, αυτό να το δω και τι στον κόσμο!

S G είπε...

απο μας εξαρταται, εμας τους πολιτες δηλαδη

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock