Παρασκευή, Αυγούστου 04, 2006

Τρεξτε στην Κουβα οσο προλαβαινετε

Ο Φιντελ Καστρο παρεδωσε (λογω ασθενειας, προσωρινα υποτιθεται) την εξουσια στον αδερφο του. Δεν καταλαβαινω πως κατανταει ετσι, καποιος που υποτιθεται σιχαινεται την κληρονομικη εξουσια, να χαριζει την εξουσια στον αδερφο του.


ο ηρωϊσμος συνεχιζεται...

Το σιγουρο ειναι οτι ο Φιντελ Καστρο και η επανασταση του δεν προβλεπεται να επιβιωσουν για πολυ. Τρεξετε λοιπον οσο προλαβαινετε, να απολαυσετε τον κομμουνιστικο παραδεισο με τις εξευτελιστικες τιμες (ρουμι για μερικα ευρωλεπτα πχ), με τα υπερξενοδοχεια για δυτικους επισκεπτες, με τις καταδικασμενες στην πορνεια γυναικες, με την αθλιοτητα για τους ντοπιους*... τρεξτε πριν προλαβει να ανοιχτει η Κουβα στον κοσμο και επιστρεψει στην θεση που της αξιζει: Στις ελευθερες αγορες και στην ευημερια.


*
μεταφραση απο το ισπανικο κειμενο (για να μην βαζω αγγλοφωνες πηγες και μιλατε για προκαταληψεις):
Cuba es pobre porque a Castro le resulta más fácil controlar a la población cuando la preocupación general es cómo llegar al día siguiente.
Η Κουβα ειναι φτωχη γιατι για τον Καστρο ειναι πιο ευκολο να ελεγχει τοπν πληθυσμο οταν το κυριο μελημα των ανθρωπων ειναι πως θα επιβιωσουν μεχρι την αυριανη μερα...

προσθηκη Μεταφραζω ενα ακομα κομματι του κειμενου που εχει πολυ ενδιαφερον, απο ανθρωπους που ασχολουνται καθημερινα με την Κουβα και δεν την βλεπουν απλα σαν ενα γραφικο νησακι και ρομαντικη πηγη εμπνευσης για επαναστατικα μπλουζακια προς πωληση στο Μοναστηρακι:

Cuba es pobre porque cada vez —y son bastantes— que se ha producido una mejora en las condiciones de vida, ya sea por un alza del precio del azúcar, o por una mayor ayuda internacional, o por el éxito de los pequeños negocios individuales, o por la mayor productividad de los campesinos cuando se les ha dado libre acceso a los mercados para parte de su producción, Castro ha intervenido para doblegar las iniciativas personales, para aplicarles impuestos ( por cierto, el único legado de las ideas Solchaga) expropiatorios, para que fuera evidente, para todos, que la isla era suya, que sólo él tiene iniciativa y capacidad de decisión. Y hace mucho tiempo que decidió mantener un poder omnímodo y marginar —excepto para perseguir, encarcelar y expulsar del país—, a cualquier cubano que se atreviera a tener una postura ética que contradijera sus mandamientos, o demostrara tener alguna iniciativa económica que pudiera traducirse en ahorro y cierta sensación de independencia.

Η Κουβα ειναι φτωχη γιατι καθε φορα (και ειναι πολλες) που καλυτερευσαν οι συνθηκες ζωης, λογω μιας ανοδου στην τιμη της ζαχαρης, ή λογω διεθνους βοηθειας, ή χαρη στην επιτυχια μικρων επιχειρηματιων, ή λογω αυξησης της παραγωγικοτητας καποιων αγροτων που αφεθηκαν ελευθεροι να πουλησουν τα προϊοντα τους, ο Καστρο επενεβη για να τσακισει τα ατομικα κινητρα, για να τους επιβαλει φορους και να τους παρει την περιουσια, για να γινει σαφες σε ολους και το νησι ειναι δικο του, οτι μονο αυτος εχει την πρωτοβουλια και το δικαιωμα επιλογης. Και εδω και πολλα χρονια διαλεξε να διατηρησει μια απολυτη εξουσια και να περιθωριοποιει (στις περιπτωσεις που δεν καταδιωκει, φυλακιζει ή εξοριζει) καθε Κουβανο που τολμα να εχει το ηθικο αναστημα να αντισταθει στις διαταγες του, ή να δειξει οποιαδηποτε ιδιωτικη οικονομικη πρωτοβουλια που θα μπορουσε να οδηγησει σε αποταμιευση και καποια αισθηση αυτοδυναμιας.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Αμερική είναι πλούσια γιατί για τον εκάστοτε Πρόεδρο είναι πιο εύκολο να ελέγχει τον πληθυσμό, όταν το κύριο μέλημα των ανθρώπων είναι που θα φάνε το επόμενο burger και ποιος είναι προτεινόμενος στο reality του μήνα...

Μαύρος Γάτος είπε...

Μάλιστα. Μαύρο στον Κάστρο. Αυτός φταίει για όλα.

Μήπως έχεις ακούσει για την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων; Μήπως έχεις ακούσει για τον πόλεμο με κάθε μέσο και για το θανατηφόρο εμπάργκο που εφαρμόζουν εδώ καΙ ΤΌΣΑ χρόνια οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας; Μήπως έχεις ακούσει τι παθαίνει ένας ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ που τυχόν συλλαμβάνεται με Κουβανέζικα πούρα; ΝΑΙ, θεωρείται ένοχος εσχάτης προδοσίας.

Αυτά για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Δεν θα υπερασπιστώ τον Δικτάτορα Κάστρο που χρησιμοποιεί το μαχαίρι σαν μέσο επιβολής. Αλλα δεν είναι καλό να επιχειρηματολογείς ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.

Ας αποφασίσει ο καθένας μόνος του, ποιός τελικά εκπορνεύει τις γυναίκες της Κούβας. ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Αλλιώς κάνεις απλή προπαγάνδα, και λυπάμαι γι αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πας να κανεις κανα μπανιο ρε καραγκιοζακο SG μπας και συνελθεις και κοψεις τις μαλακιες.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Να και μια φορά που θα διαφωνήσω με τον SG – ή έστω περίπου...
Η συνείδησή μου δε θα μου επέτρεπε να πάω τώρα στην Κούβα, όσο ξέρω ότι τα λεφτά που θα αφήσω εκεί θα καταλήξουν σε ένα κράτος που πνίγει τους πολίτες του, εκτελεί και φυλακίζει τους αντιφρονούντες. Δε βρίσκω καμία διαφορά ανάμεσα στον Κάστρο και τους μουλάδες και περιμένω πότε θα έρθει η μέρα που θα τα τινάξει να ησυχάσουμε. Όχι πως η Κούβα δεν κινδυνεύει από τους επίδοξους διαδόχους, αλλά όλα με τον καιρό τους. Βήμα-βήμα.

Μαύρος Γάτος said...Μήπως έχεις ακούσει για τον πόλεμο με κάθε μέσο και για το θανατηφόρο εμπάργκο που εφαρμόζουν εδώ καΙ ΤΌΣΑ χρόνια οι ΗΠΑ εναντίον της Κούβας;

Το ‘θανατηφόρο’ εμπάργκο μας μάρανε.... πρέπει να κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Προσωπικά δε συμφωνώ εύκολα με κρατικά επιβαλλόμενα εμπάργκος. Αν όμως αποδέχεται κανείς το εμπάργκο ως μέθοδο πίεσης, η Κούβα οφείλει να είναι μέσα στις χώρες που η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέζει – όπως παλιότερα η Ν. Αφρική για παράδειγμα...
Αλλά μη μας λες ότι φταίει το εμπάργκο για τα κακά της Κούβας. Τόσα χρόνια που τη στήριζε έξτρα η Σοβιετική Ένωση και μετά η Κίνα, τι πήγαινε στραβά; Αν αφήναμε δηλαδή το σοσιαλιστικό θαύμα να δουλέψει θα τρώγανε όλοι με χρυσά κουτάλια; Μάλλον με τη θηλιά πιο σφιχτή στο λαιμό τους θα ήτανε. Αλλά το παραμύθι είναι γνωστό... η Σοβιετική Ένωση έπεσε λόγω της ασφυκτικής οικονομικής πίεσης της Δύσης, η οποία ευημερεί γιατί πίνει το αίμα των λαών, κλπ. Όλα κομμάτια από το ίδιο γνωστό παραμύθι. Περιμένω πότε θα έρθει το τέλος να ζήσουμε κι εμείς καλά κι αυτοί (οι Κουβανοί) καλύτερα.

S G είπε...

εμμ ΓΣ μαλλον ειναι απο τις λιγες φορες που δεν με καταλαβες :-)

ειρωνικα το ειπα να παμε ολοι στην Κουβα, αν και εχουν παει παρα πολλοι φιλοι μου και μιλανε με καλα λογια για τους ανθρωπους και τις ομορφιες της χωρας, δεν το βλεπω να πηγαινω, γιατι προσωπικα δεν μαρεσει να πηγαινω σε τετοιες χωρες... οντως και γω αισθανομαι σαν να δινω ψηφο εμπιστοσυνης σε λέρες (σαν την Ρωσια ενα πραγμα, μονο που η Ρωσια ειναι και κρυα οποτε δεν θα παω ποτε μαλλον :-) )

Μαυρε Γατε τι θες να πεις, οτι χωρις το εμπαργκο η Κουβα θα ηταν Ισπανια? Προφανως το εμπαργκο εχει κοστισει κατι ψιλα στην χωρα, αλλα η πηγη 99% των δεινών της χωρας εχει ενα ονομα: Φιντελ Καστρο.

ΥΓ ποιος ακριβως εκπορνευει τις γυναικες της Κουβας? αυτος που δεν αγοραζει τα πουρα της, ή αυτος που απαγορευει καθε υγιη δραστηριοτητα και τις καταδικαζει στην πεινα αν δεν ειναι πορνες?

Roark είπε...

Εγώ πάλι είναι από από τις λίγες φορές που θα συμφωνήσω απόλυτα με τον SG.

Μαύρε Γάτε, ξέρεις πότε και γιατί εφαρμόστηκε το εμπάργκο; Το εμπάργκο είναι αποτέλεσμα της βίαιης κατάσχεσης των αμερικανικών επενδύσεων και κεφαλαίων στο νησί εκ μέρους της δικτατορίας. Εσύ τι πιστεύεις έπρεπε να πούνε οι ΗΠΑ; Ευχαριστώ που μας κλέψατε, ορίστε πάρτε κιάλλα;

S G είπε...

οπως εχω ξαναπει οι λεξεις εχουν νοημα και δεν μου αρεσει καθολου η ισοπεδωση του νοηματος. Οι ΗΠΑ ουτε για αστειο δεν εχουν διαπραξει γενοκτονιες στην Λ.Αμερικη (ισως με τους ινδιανους πριν 200 χρονια, αλλα αυτο ειναι αλλη ιστορια).

Οι ΗΠΑ εχουν δυστυχως ενα μακρυ ιστορικο επεμβασεων στην Λ.Αμερικη, αλλα μιλαμε για μια αλλη εποχη με αλλους κινδυνους. Ας πουμε ο κολπος των χοιρων ηταν πολεμικη επιχειρηση επι ψυχρου πολεμου, μια εποχη που πριν τους διηπειρωτικους βαλλιστικους πυραυλους η ΕΣΣΔ ηταν ετοιμη να αποκτησει στρατηγικο πλεονεκτημα. Οι ΗΠΑ προσπαθησαν να γυρισουν την Κουβα στην δυτικη επιρροη και απετυχαν, ετσι οηδηγηθηκαμε μετα στην κριση της Κουβας, με την ΕΣΣΔ να προσπαθει να βαλει πυρηνικους πυραυλους στην Κουβα. Αν δεν το ξερετε, κοιταξτε λιγο να μαθετε για τα πυρηνικα καταφυγια που εφτιαχναν οι κατοικοι των ανατολικων πολιτειων οταν εγινε η κριση της Κουβας.

Σημερα τετοια κινδυνολογια ειναι αστεια. Οι ΗΠΑ φυσικα θα προσπαθουν παντα να εχουν καποια επιρροη στην Κεντρικη αμερικη, οπως εχει ας πουμε επιρροη η ΕΕ στην Τουρκια (αν δεν το χετε καταλαβει, προσπαθουμε να επιβαλλουμε τις αξιες μας σε περιπου 150 εκ. ανθρωπους! Τουρκια, Βουλγαρια, Ουκρανια κτλ). Αλλα δεν τιθεται σε καμμια απολυτως περιπτωση θεμα δικτατοριας στην Κουβα.

"την επιρροή μιας χώρας που θα είχε μετατρέψει το νησί μου (όπως και τη Τζαμάικα) σε αποικία μπορντέλων και καζίνων"

τωρα τι να πω, αυτα μου θυμιζουν τις ιδεοληψιες Παπανδρεου που ελεγε οτι δεν θα γινουμε τα γκαρσονια της Ευρωπης. Τελικα γιναμε οι επαιτες της Ευρωπης. Οι Γερμανοι γιατι δεν λενε πχ "δεν θα γινουμε εμεις το εργοστασιο της Ευρωπης"? Καθε οικονομικη δραστηριοτητα εχει καποιο κοστος, δεν υπαρχει ενεργεια εκ του μηδενος! Αλλα ειναι αναμφισβητητο νομιζω οτι ο τουρισμος φερνει συνολικα πολλα οφελη. Οι Κουβανες εκπορνευονται με την φτωχεια που τις εξωθει ο Καστρο, οχι με τον τουρισμο που θα εφερνε η ελευθερη αγορα. Η Κουβα 30 χρονια μετα τον θανατο του Καστρο θα εχει γινει Μαγιορκα ή Φλωριδα. Και αυτο ειναι σιγουρα καλυτερο απο τα σημερινα χάλια.

"τη στιγμή που θα μπορούσα [με τον Καστρο] να έχω δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδεία και μια καλή πιθανότητα να μην πεινάσω με το να μην είμαι αντιφρονούντας."

μα συγγνωμη αστειευεσαι? γιατι κανενας κατοικος Φλωριδας δεν μετακομιζει στην Κουβα, αλλα το αντιθετο ειναι ενα φαινομενο με ιστορια ιση με την παραμονη του Καστρο στην εξουσια (το Μαϊαμι ειναι κουβανικη πολη πια)? Στην Κουβα ΟΛΟΙ πεινανε σημερα, αληθεια εχεις παει ποτε? Ολοι οι (συνηθως Ισπανοι και αριστεροι) φιλοι μου που εχουν ταξιδεψει καιρο εκει, λενε οτι δεν θα εμεναν στην Κουβα ως Κουβανοι ουτε για αστειο!

S G είπε...

αληθεια ποσοι ξερουν αραγε οτι ο Μπατιστα εχασε μεταξυ αλλων επειδη οι ΗΠΑ εκαναν εμμπαργκο στην Κουβα και αρνηθηκαν να του δωσουν ανταλλακτικα για τα αεροπλανα του? Ποσοι ξερουν οτι ενας λογος που εφυγε ο Μπατιστα απο την Κουβα ηταν η κατακτηση της Σαντα Κλαρα απο τον Τσε Γκεβαρα μαζι με τον Αμερικανο Μοργκαν?

Ανώνυμος είπε...

@ tyxod
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ισχυρός, όσο μας κάνουν να πιστεύουμε οι επιφανειακές ειδήσεις και ο κινηματογράφος.

Andrew είπε...

Αν πήγαινε ο Κάστρο να συνεχίσει το αντάρτικο, σίγουρα θα κυκλοφορούσε αυτός στις μπλούζες και στις αφίσες.
Ο Κάστρο τόσα χρόνια στην ουσία επέβαλε την βασιλεία του στην Κούβα, έχοντας παντού τους συγγενείς του στην εξουσία. Δυστυχώς όμως αν και ικανός δεν πρόβλεψε (όπως και οι υπόλοιποι μεγάλοι) ότι δεν είναι αθάνατος. Ετσι μετά το θάνατο του το κτίσμα του θα διαλυθεί.

To εμπάργκο στην Κούβα την γονάτισε οικονονομικά αλλά ήταν και το σημαντικότερο όπλο του Κάστρο στην πολιτική του. Οταν είσαι τόσο κοντά στις ΗΠΑ για να τα καταφέρεις να επιβιώσεις τόσα χρόνια θες πολλές ικανότητες. Αλλά δεν μπορείς να παράγεις τα πάντα, οπότε για να επιβιώσεις θέλεις εμπόριο και ελεύθερη αγορά. Στην Κούβα δεν είχαμε τίποτα από τα 2, εσχάτως (μια και οι ανάγκες υπάρχουν) το δώσαμε μόνο στους ξένους. Η συνέχεια θα είναι να γίνει η Κούβα κάτι αντίστοιχο με τις υπόλοιπες μπανανίες της περιοχής μια και στην Κούβα πλέον έχει σκοτωθεί η οικονομία και αντίστοιχα υπάρχει πολύς στρατός, από όπου θα ξεπηδήσουν πιθανοί δικτάτορες.

Η απόβαση στον κόλπο των χοίρων ήταν τελείως αυτοκτονία πάντως. Αλλά ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φανούν οι Αμερικάνοι ότι κάνουν κάτι.

Υ.Γ. Παρακαλώ τους υποστηρικτές του Κάστρο να διαδηλώσουν έξω από την Κουβανική πρεσβεία για κάτι πολιτικούς κρατούμενους που υπάρχουν από το 2003 στις φυλακές, διότι τόλμησαν να ζητήσουν δημοκρατία από τον αφέντη.

Giannis είπε...

Μερικές από τις απόψεις που διάβασα είναι και σαν να μεταφράστηκαν από φίλους Κουβανούς αντκαστρικούς που ζούνε στη Φλόριντα και ονειρεύονται να ξανακανουν ιππασία στα ράντσα τους μετά το θάνατο του!!!
Για όλα υπάρχει δράση και αντίδραση. Η Κούβα στην προ-Κάστρο εποχή ήταν ο οχετός των ΗΠΑ, το τεράστιο μπουρδέλο τους,το διασκεδαστήριο τους. Τα πράγματα δεν ήταν και τόσο όμορφα όσο δείχνει η ταινια ΑΒΑΝΑ!Υπήρχε τεράστια διαφθορά πείνα και δυστυχία. Δεν ειναι τυχαίο οτι από την στιγμη που ξεπερνάνε τα προβλήματα τους οι αντάρτες κατά την απόβαση και στείνουν το ραδιοφωνικό σταθμό όλο το νησί είναι υπερ τους και πλεον είναι θέμα χρόνου το πότε θα μπούν στην Αβάνα και θα επικρατησουν. Οι Αμερικάνοι βλέποντας την όλη μη-αναστρέψιμη κατάσταση αποφασίζουν να αφήσουν στη τύχη τους το Μπατίστα και να προσεγγίσουν το φιλο -Κάστρο, μέχρι και το LIFE τον έκανε εξώφυλλο. Ασε που μετά την επικράτηση του τον βοηθήσανε με την αποστολή γεωργικών μηχανημάτων.
Ομως όλα άλλαξαν όταν ο Κάστρο άρχισε να εθνικοποιεί τα πάντα και να αρχίζει να εγκαθιρδρύει σοβιετικού-τύπου δικτατορία. Τότε μέσα σε ένα χρόνο και σε σχέση με τη κοντινή απόσταση του νησιού, έγινε το μαύρο πρόβατο. Το αποκορύφωμα ήταν το φίασκο της απόβασης στο κόλπο των χοίρων, ίσως την ποιο ασχημα και πρόχειρα οργανωμένη επιχείρηση στην ιστορία της CIA.
Πλέον η εξάρτηση της Κούβας από την ΕΣΣΔ είναι ολοκληρωτική. Σαν τακτική αντιπερισπασμού για τα πυρηνικά που εγκαταστεί η ΗΠΑ στην Ευρώπη, ο Κάστρο σαν άλλο πίονι, δέχεται να εγκατασταθούν στην Κούβα σοβιετικοί πυραυλοι. Το αποτέλεσμα ήταν ο ναυτικός απολεισμός και η παρα ολίγον εμπλοκή σε παγκόσμιο πόλεμο.
Ο δε Κάστρο πλέον διεκυβερνά απολυταρχικά - έρχεται μέχρι και σε κόντρα με το Τσε Γκεβάρα για το τρόπο διακυβέρνησης. Η αλήθεια είναι οτι ο λαός τα πρώτα χρόνια ζούσε στο πρότυπο των τότε σοβιετικών τύπου-δημοκρατιών, τα υλικά που παρήγαγε το καθεστώς τα αντάλλαζε με άλλα από τις χώρες του μπλόκ της Βαρσοβίας. Τα προβλήματα άρχισαν μετά την πτώση τους. Ο Κάστρο προσκολειμμένος στις ιδέες του και ίσως και στην μέθη της εξουσίας δεν μπορεί να καταλάβει τις αλλαγές που πραγματοποιούνται με αποτέλεσμα να οδηγησέι το λαό στο σημερινό κατάντημα. Τα δε πράγματα γίνονται ακόμα ποιο χειρότερα οταν επι εποχή Ρειγκαν δίνεται πράσινη κάρτα για όσους Κουβανούς αυτομολήσουν στη Φλόριντα και το καθεστως γίνεται ποιο σκληρό για να αντεπεξέλθει (δυστυχώς για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορώ να βρω πολλές πηγές-ευπρόσδεκτη κάθε βοήθεια) και να επιζήσει.
Το εμπάργκο που τότε πρέπει να έγινε και επίσημο, δημιούργησε κάποια προβλήματα αλλά οχι οτι αυτό ηταν το μεγάλο εμπόδιο για την εξαθλίωση του πληθυσμού. Το καθεστώς βλέποντας την κατάσταση αρχίζει να κάνει μικρά ανοίγματα, επιτρέπει το τουρισμό και τις μικρές οικογενειακές ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Δεν ξέρω τι θα γίνει οταν πεθάνει ο Κάστρο αν το νησί παέι καλύτερα η χειρότερα, ποιος μπορεί άλλωστε να γνωρίζει το μέλλον? Βέβαια για μένα που ζω στην Ευρώπη με τίποτα δεν θα ήθελα να μένω σε τετοια χώρα. Όμως αλήθεια για έναν άνθρωπο που ζει στη κεντρική ή νότια αμερική που θα είναι καλύτερα να ζεί? μπορεί κάποιος να απαντησει σίγουρα σε αυτό το ερώτημα? Μπορεί να είναι οτι είναι ο Κάστρο αλλά στο νησί, δεν υπάρχει αναφάλβητος έχει το αρτιότερο σύστημα υγείας στη νότιο Αμερική και μπορεί μεν να τρώει με δελτίο, αλλά τουλάχιστον έχει κάποια τροφή.
Δεν μπορεί να πει κανείς οτι ο Κάστρο είναι η καταστροφή της Κούβας ούτε άλλωστε οτι είναι ο ευεργέτης της Κούβας! Η σύντομη επισκοπηση της ιστορίας της Κούβας(έστω και μέσα απο τη δική μου-υποκειμενική-ματιά) το αποδεικνύει.Πρέπει να γίνεται οσο το δυνατό αντικειμενική κριτική.

ΥΓ1:Πως μπορεί να πιστέψει κανείς οτι η ΗΠΑ ασχολείται με το καλό της Κούβας όταν έχει το Γκουαντάνεμο εκεί?
ΥΓ2: Η εξουσία είναι μεγάλη αρρώστια, κανείς δεν θέλει να την χάσει και γι αυτό πολλές φορές ειδικα σε τέτοια καθεστώτα υπάρχει οικογενειοκρατία. Άλλωστε τη οικογενειοκρατία τη βρίσκεις παντού σε ολές τις χώρες και πολιτεύματα.

S G είπε...

ξεκινω αναποδα

"Πως μπορεί να πιστέψει κανείς οτι η ΗΠΑ ασχολείται με το καλό της Κούβας όταν έχει το Γκουαντάνεμο εκεί? "

δεν καταλαβαινω, τι σχεση εχει αυτο? το γουανταναμο ειναι αυτονομη βαση, οπως περιπου οι βρεταννικες βασεις στην Κυπρο.

"Η Κούβα στην προ-Κάστρο εποχή ήταν ο οχετός των ΗΠΑ, το τεράστιο μπουρδέλο τους,το διασκεδαστήριο τους. Τα πράγματα δεν ήταν και τόσο όμορφα όσο δείχνει η ταινια ΑΒΑΝΑ!Υπήρχε τεράστια διαφθορά πείνα και δυστυχία."

Ναι ηταν ασχημα. αλλα ο Καστρο αν εφερνε δημοκρατια θα ειχε κανει θαυματα. Μην ξεχναμε οτι το 1960 η Ελλαδα δεν ηταν μακρια απο την Κουβα (εμεις δεν ειχαμε καν τουρισμο τοτε).

κατα τα αλλα η αναδρομη σου γενικα ειναι σωστη, αλλα δεν συμφωνω εδω:

"Όμως αλήθεια για έναν άνθρωπο που ζει στη κεντρική ή νότια αμερική που θα είναι καλύτερα να ζεί? μπορεί κάποιος να απαντησει σίγουρα σε αυτό το ερώτημα? Μπορεί να είναι οτι είναι ο Κάστρο αλλά στο νησί, δεν υπάρχει αναφάλβητος έχει το αρτιότερο σύστημα υγείας στη νότιο Αμερική και μπορεί μεν να τρώει με δελτίο, αλλά τουλάχιστον έχει κάποια τροφή."

ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ενας κατοικος της Χιλης ή ακομα και της Αργεντινης δεν θα ηθελε ουτε για αστειο να ειναι Κουβανος. η ερωτηση ειναι απλη: γιατι κανεις μα κανεις δεν μεταναστευει στην Κουβα? Γιατι στην Ισπανια η Κουβανη ειναι περιπου συνωνυμο της Ρωσιδας στην Ελλαδα, (με τα ιδια αηδιαστικα στερεοτυπα)?

αντριου δεν συμφωνω, η πιθανοτητα για μια νεα δικτατορια στην Κουβα ειναι περιπου μηδεν. Η διεθνης κοινοτητα δεν ανεχεται πια δικατοριες. Η Κουβα με λιγη τυχη θα γινει Μαγιορκα...

"Ok, από τη στιγμή που η λέξη "γενοκτονία" δε σε καλύπτει μπορείς να προτείνεις κάποια άλλη που να περικλείει το νόημα της φυσικής εξόντωσης κάποιων χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών"

ακριβολογια ανθρωπε! γενοκτονια ειναι εντονη εθνοκαθαρση, δηλαδη η ηθελημενη συστηματικη εξοντωση πολλων (αμαχων) ανθρωπων με μονη αιτιολογια το γενος ή την φυλη τους. Ετσι ο ελληνικος εμφυλιος πχ ηταν σφαγη, αλλα φυσικα οχι γενοκτονια. Ετσι ο Β ΠΠ ηταν μακελειο, αλλα συνηθως οχι γενοκτονια. Ετσι απο την αλλη η συμπεριφορα της Σερβιας στο Κοσσοβο ειναι εθνοκαθαρση και προσπαθουσε να γινει γενοκτονια. Οκ?

"Διαφωνώ κάθετα με την υπόθεση ότι οι ΗΠΑ δεν ορέγονται να έχουν την Κούβα υπό τον πολιτικό τους έλεγχο, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης, του παρελθόντος της, της αγοράς που θα δημιουργούνταν για τις εταιρείες τους (εκμετάλλευση τουριστικών πόρων, πώληση οπλικών συστημάτων)."

τι θα πει ορεγονται? Καποιο ελαχιστο συμφερον υπαρχει (αστειο τωρα να λες την Κουβα σοβαρη αγορα οπλικων συστηματων), οπως θα ειχαν συμφερον να ελεγχουν και την Ελλαδα ξερω γω. Δεν το κανουν ομως για πολλους λογους, πρωτος και κυριος οτι οι ΗΠα ειναι δημοκρατια και δεν εχουμε πια Ψυχρο Πολεμο, μια επεμβαση στην Κουβα θα ηταν αδικαιολογητη στα ματια της διεθνους και αμερικανικης κοινης γνωμης...

"Αξίες δε νομίζω να ενδιαφερόμαστε να επιβάλλουμε σε κανέναν, καθώς δεν έχουν απτό αντίκρισμα. Μήπως εννοείς αξιώσεις"

Οχι, αξιες. Κοιτα περιπου τι ειναι το ευρωπαϊκο κεκτημενο και ποσες χιλιαδες σελιδες νομων επιβαλλει η ΕΕ στις υποψηφιες χωρες. Χωρις συζητηση, ειτε τις παιρνουν ειτε απορριπτονται. Μεσα σε αυτοςυ τους νομους βρισκονται ευρωπαϊκες αξιες οπως η προστασια των ατομικων δικαιωματων.

Giannis είπε...

s_g, καταρχήν το Γκουαντάνεμο, το κολαστήριο και η ξεφτύλα του ΟΗΕ, μόνο σε ένα τέτοιο μέρος θα μπορούσαν να το στήσουν. Απομονωμένο από την διεθνή κοινότητα σε μια εχθρική χώρα.

Το διεθνές δίκαιο δυστυχώς φαίνεται να μην υπολογίζεται πλέον από κανένα, πόσο μάλλον από τις ισχυρές χώρες.Η προσωπική μου άποψη αν θες είναι οτι εν μέρει αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά η πολλή αλαζονεία στο τέλος φέρνει αντίθετα αποτελεσματα (δες και τι συμβαίνει στην μέση Ανατολή).Ποιός μπορεί να αποκλείσει οτι η ΗΠΑ δεν θα θέλει να έχει κάτω απο την επιρροή της την Κούβα? Ποιός θα μπορεί να κρίνει την ποιότητα δημοκρατίας του νησίου στη μετα-Κάστρο εποχή? Πως μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το μέλλον στα γεοπολιτικά παιχνίδια που παίζονται? και ας μην ξεχνάμε οτι η Κούβα είναι ένας ευλογιμένος τόπος, μέχρι και για κοιτάσματα ουρανίου υπάρχουν φήμες οτι κρύβονται στο υπέδαφος της.

Όσο για την κατάσταση στη Λατινική Αμερική, δεν σας προκαλεί μεγάλη εντύπωση οτι σιγά σιγά όλες οι χώρες αλλάζουν τα καθεστώτα τους και την πολιτική τους οτι κάτι αλλάζει στο τοπίο εκεί κάτω? Βέβαια το τελευταίο σχόλιο από μόνο του σηκώνει πολύ συζήτηση και θα μπορουσε να είναι το θέμα ενός ξεχωριστού topic.

Και κάτι τελευταίο νομίζω οτι ο ορισμός της γενοκτονίας είναι οτι έγινε στη Βοσνία ή οτι έγινε στη Ρουάντα. Στο Κόσσοβο νομίζω οτι οι παλαιοί θύτες- Σέρβοι- έγιναν τελικά θύματα, αν εξαιρέσουμε την περιόδο Μιλογεβιτς.

Ανώνυμος είπε...

Λίγο πιο πάνω ο S G αναρωτιέται ρητορικά γιατί δεν μεταναστεύει κανένας στην Κούβα. Έχω μια παρόμοια απορία εδώ και χρόνια: Στη χούντα, γιατί κανένας αριστερός (εκτός από κάτι μέλη του Κόμματος που πήγαν εκεί και διάβαζαν, όπως έκανε κάποιος άλλος εδώ) δεν πήγε στην CCCP να κάνει αντίσταση και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, αλλά όλοι πήγαν στη Δύση; Μήπως επειδή φοβόταν ότι θα τον στείλουν πίσω στην Ελλάδα πακέτο; Ή μήπως γιατί δεν είχε τότε ωραία καφέ και εστιατόρια;

Όσο για τον Κάστρο, συμφωνώ με τον S G. Κακός σοσιαλισμός, κατά P.J. O' Rourke. O καλός είναι στη Σουηδία...

Ανώνυμος είπε...

Συζητούσα με φίλους όταν ήμουν την τελευταία φορά στην Ελλάδα (αντιαμερικάνοι και αντιδυτικοί όλοι τους εντωμεταξύ) και μου πέταξε ένας ότι η Κούβα αυτή τη στιγμή είναι το πιο δημοκρατικό κράτος του πλανήτη...!

Με τις σοφιστείες μπορεί κάποιος να κάνει τη νύχτα μέρα. Η Κούβα. Δημοκρατικό κράτος. Και το καλύτερο τέτοιο του πλανήτη.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως διαθέτεις πηγές για τα παρακάτω; έχουν σανδιαφερον ....
μερσι εκ των προτερων.

At 5/8/06 16:10, S G said...
αληθεια ποσοι ξερουν αραγε οτι ο Μπατιστα εχασε μεταξυ αλλων επειδη οι ΗΠΑ εκαναν εμμπαργκο στην Κουβα και αρνηθηκαν να του δωσουν ανταλλακτικα για τα αεροπλανα του? Ποσοι ξερουν οτι ενας λογος που εφυγε ο Μπατιστα απο την Κουβα ηταν η κατακτηση της Σαντα Κλαρα απο τον Τσε Γκεβαρα μαζι με τον Αμερικανο Μοργκαν?

Ανώνυμος είπε...

Ταξίδι στην Κούβα: Αφού πάρω φωτογραφίες από το ιερό μέρος που πάτησε το ευλογημένο πόδι του Τσε θα αγοράσω και ένα μπλουζάκι No passera με τη φάτσα του να δέσει το σετάκι. Παρτούζα με Κουβανές συντρόφισσες και ένα μοχίτο στην υγειά του μεγάλου Φιντέλ που μας τα παρέχει όλα αυτά.
"Κάτω τα μπουρδέλα των Αμερικανών" ,ζήτω τα μπουρδέλα των Ελλήνων αριστερών.

Ακούς συνέχεια : Να πάμε τώρα στην Κούβα που ζει και ο Κάστρο. Μήπως η αύρα του είναι αξιοθέατο; Μήπως μετά το θανατό του θα γίνουν γεωολογικές ανακατατάξεις και θα χαλάσει το τοπίο; Θα πέσει η ποιότητα στα πούρα;
Και καλά αλληλεγγύη στους Κουβανούς συντρόφους με σεξοτουρισμό και σουβενίρ πούρα. Το πόσο λαοφιλής είναι ο Φιντέλ αποδεικνύεται με το πόσοι Κουβανοί την έκαναν για εξωτερικό. Τι θα γίνει στη μετά-Κάστρο εποχή; Προβλέπω ότι η Κούβα θα ακολουθήσει τις γειτονικές της χώρες της Κεντρικής Αμερικής, κάτι σαν Κόστα Ρίκα ή Εκουαδόρ. Κάποιοι αντιφορνούντες θα επαναπατριστούν ,κάποιοι Αμερικανοί θα επενδύσουν, μην ξεχνάμε ότι είναι δύσκολο τα πράγματα να πάνε χειρότερα από ότι είναι.
Αν είχα ταξιδιωτικό γραφείο θα διοργάνωνα εκδρομές στην Κούβα με πακέτο ξενάγηση σε κόλπο των Χοίρων, τάφο του Κάστρο ,στα μέρη που πολέμησε ο Τσε και σε βιοτεχνία πρώην κομμουντιστών (και καλά) που σήμερα κατασκευάζουν πούρα και ξυλόγλυπτα σουβενίρ. Έτσι για να μπορώ να γελάω με τους συντρόφους των βορείων προαστίων.

S G είπε...

αντικοαλα δεν κοροϊδευουμε τον ανθρωπο αλλα το συμβολο που πωλειται στο μοναστηρακι και βαζουν 14χρονα κοριτσακια στις σχολικες τους τσαντες. Την σημερινη καταντια (του συμβολου αλλα και της Κουβας) δεν νομιζω οτι ουτε ο ιδιος ο Τσε θα την επικροτουσε.

"Ακριβώς τόσο παράλογη, ανεδαφική και αξιολύπητη όσο και η αμερικανική εθνικιστική αντίληψη ότι η Αμερική είναι η χώρα της ελευθερίας"

πρωτα απολα δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να μιλαμε συνεχως για τις ΗΠΑ. Δευτερον δεν ξερω γιατι πρεπει να συνεχιζονται οι ανακριβειες. Η Κουβα ειναι μια δικτατορια και δεν εχει καμμια σχεση με δημοκρατια. Αντιθετα οι ΗΠΑ ειναι απο τις πιο μακροβιες δημοκρατιες στον κοσμο. Στις Αμερικανικες ατακες περι home of the brave land of the free τις ειρωνευονται πολλοι ευρωπαιοι λογω της αλαζονικης τους φυσης, οχι λογω ιστορικης ανακριβειας. Οταν οι Πουριτανοι, Ουγενοτοι, Εβραιοι κτλ αφηναν μια σκοταδιστικη Ευρωπη, στις ΗΠΑ εβρισκαν καταφυγιο. Οταν οι Μικρασιατες ελληνες ξεφευγαν απο την φτωχεια και το μισος, πολλοι στις ΗΠΑ βρηκαν καταφυγιο (εχεις δει το Αμερικα Αμερικα?). Ο ιδιος ο Καρυωτακης εχει γραψει ποιημα "στο αγαλμα της ελευθεριας που φωτιζει τον κοσμο"!

ανωνυμε οι πηγες ειναι φυσικα πολλες. ξεκινα αν θες απο την βικιπαιδεια

γιανας:
"Ποιός μπορεί να αποκλείσει οτι η ΗΠΑ δεν θα θέλει να έχει κάτω απο την επιρροή της την Κούβα? Ποιός θα μπορεί να κρίνει την ποιότητα δημοκρατίας του νησίου στη μετα-Κάστρο εποχή?"

οπως ειπα οι δικτατοριες σημερα, και ειδικα με στηριξη των ΗΠΑ, ειναι σχετικα αδυνατες. για την ποιοτητα της δημοκρατιας, ξερω γω, θα ειναι κατι σαν το Μεξικο. Οχι τελεια, αλλα καλυτερη απο την σημερινη δικτατορια. Τα περι ουρανιου τα προσπερνω (το ουρανιο ουτε καμμια μεγαλη στρατηγικη σημασια εχει πια, ουτε ειναι λογος για στρατιωτικες επεμβασεις)

Ανώνυμος είπε...

Ο Μάρτης είναι συνδυασμένος με τη Σαρακοστή εκτός αν εννούσες ότι οι ΗΠΑ αναφέρονται τόσο σπάνια όσο και οι μέρες Σαρακοστής πέφτουν το Μάη.
Δε συμφωνώ όμως ότι όλα πρέπει να έχουν σαν σημείο αναφοράς την Αμερική. Είναι μάλλον εύκολο άλλοθι. Εξάλλου γιατί θα πρέπει να κατηγορούμε από τώρα τους Αμερικάνους ότι όταν πεθάνει ο Κάστρο, θα καταστρατηγήσουν τη δημοκρατία στην Κούβα; ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαπτίσαμε.

Ανώνυμος είπε...

δυσκολα τα πραγματα για τα καθαρόαιμα στελεχη του ΚΚ. Σε λιγο οι επιλογες τους για ταξιδια θα περιορίζονται σε χωρες όπως η Βόρειος Κορέα. Τωρα τελευταια δεν τολμούν να πατήσουν το πόδι τους και στην καπιταλιστική πρωτεύουσα της ευρώπης. Την Μόσχα.

Ανώνυμος είπε...

Ε μην ξεχνάμε και τη Βενεζουέλα. Δε βγάζει και ο Μόλυβος Μυτιλήνης αριστερό δήμαρχο. Και για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για υπερατλαντικές εκδρομές ,υπάρχει και η Γυάρος, οι Κορισχάδες Ευρυτανίας, ο Άη Στράτης Λήμνου άντε και το Παρθένι Λέρου. Μην την ψάχνεις σύντροφε, σε λίγο το μόνο μέρος που θα μπορείς να βρεις πολλούς κόκκινους θα είναι το Καραϊσκάκη.
Σοβαρά πάντως δεν είναι απίστευτα γελοίο να θεωρείται το πολίτευμα μιας χώρας αξιοθέατο; Πόσο κουτόχορτο μπορεί να καταναλώσει κάποιος πια;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock