Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2006

Breaking wind...

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ητελευταία μελέτη του FAO (Food and Agricultural Organisation) την Ηνωμένων Εθνών,η οποία αναγνωρίζει ως μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή για το περιβάλλον τις αγελάδες. Φυσικά, η είδηση της ανακοίνωσης της μελέτης δεν έτυχε ανάλογης προβολής και σχολιασμού από τα ελληνικά ΜΜΕ, αφού τα συμπεράσματά της δεν ταιρίαζουν ακριβώς στο προφίλ της τρομολαγνικής καταγγελτικής υστερίας, όπως συνηθίζεται στον προστατευόμενο βιότοπο πολιτικών ιδεοληψιών που ονομάζεται Ελλάδα (αν και με λίγη δημιουργική φαντασία θα μπορούσαν).

H έκθεση αγαγνωρίζει τις αγελάδες και τον αυξανόμενο αριθμό τους (σήμερα 1,5 δις), ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το κλίμα, τα δάση και τα άγρια είδη. Ενώ επίσης τις ενοχοποιεί για άλλα προβλήματα, όπως η όξινη βροχή, την ερημοποίηση, την δημιουργία νεκρών ζωνών στους ωκεανούς, την μόλυνση των ποταμών και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων! Ευθύνονται για το 18% της παραγωγής των αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο από τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα και όλα τα μέσα μεταφοράς μαζί. Μια αγελάδα παράγει τον χρόνο περισσότερα αέρια (μεθάνιο βασικά, αλλά στην παραγωγή λιπασμάτων για τα χόρτα που καταναλώνει) από ένα Range Rover σε ένα χρόνο με κανονική χρήση. Επίσης παράγουν περίπου άλλα 100 αέρια, μεταξύ των οποίων τα 2/3 της αμμωνίας που προξενεί την όξινη βροχή. Δεν φταίνε τα εργοστάσια της Γερμανίας για την όξινη βροχή της, οι αγελάδες της φταίνε (αν αρχίσει και στην Λάρισσα θα ξέρουμε ποιος φταίει). Ενώ για να παράγουν 1 λίτρο γάλα, καταναλώνουν 990 λίτρα νερού. Ενώ η αποχέτευση των περιττωμάτων τους είναι από τους λόγους μόλυνσης σε ποτάμια και ωκεανούς. Η δε κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει εφόσον τα επόμενα 50 χρόνια θα διπλασιαστεί περίπου ο αριθμός των αγελάδων, λόγω της αύξησης της ζήτησης για προϊόντα κρέατος και γάλακτος.

Αν κάτι έχει να μας προσφέρει αυτή η έρευνα είναι η συνειδητοποίηση ότι η επίδραση στο περιβάλλον είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της προσπάθειας του ανθρώπου να καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής του. Υπεύθυνος για τις αλλαγές στο περιβάλλον είναι ο κάθε άνθρωπος χωριστά με τις καταναλωτικές του επιλογές. Όταν αποφασίζει να αγοράσει γάλα για τα παιδιά του, μοσχαρίσιες για την αναιμία του, να ταξιδέψει με αεροπλάνο, να διαβάσει εφημερίδα, να ανοίξει τον υπολογιστή του. Κάθε κίνησή του έχει κόστος στο περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αποδεχτούμε, αν θέλουμε να δούμε να βελτιώνονται οι συνθήκες ζωής των δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη. Και επίσης πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα αλλαγών στο περιβάλλον έχουν σαν βασικό υπόβαθρο τις αυξανόμενες ανάγκες που προκαλεί ο υπερπληθυσμός της Γης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε το περιβάλλον στην τύχη του.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταλήγει η μελέτη είναι οι ευθύνες του φαινομένου που έχει χαρακτηριστεί ως η τραγωδία των κοινών. Πολλοί φυσικοί πόροι είναι είτε δωρεάν, είτε υποτιμημένοι, με αποτέλεσμα το κόστος χρήσης τους να μην περιλαμβάνει τα περιβαλλοντικά κόστη. Οι συγγραφείς θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την ενσωμάτωση του περιβαλλοντικού κόστους στο κόστος παραγωγής, αν θέλουμε να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Και φυσικά με αυτά που γράφουν δεν ανακαλύπτουν την Αμερική.

Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη, μελετάται εδώ και δεκαετίες. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με επέκταση και καθορισμό των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό, είτε με ενσωμάτωση του κόστους της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στις αντίστοιχες χρήσεις με μορφή φόρου, εκεί που τα ιδιοκτησιακά δικαίωματα δεν μπορούν ακόμα να καθοριστούν.

Κάποια στιγμή πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα των αλλαγών και αντί να εφαρμόζουμε πανάκριβες, αντιαναπτυξιακές, περιοριστικές πολιτικές αποτροπής του αναπόφευκτου να εστιάσουμε στην προσαρμογή και στην αντιμετώπιση των συνεπειών των αλλαγών. Οι λογικές των νομοθετικών απαγορεύσεων, πέραν του ότι είναι τελικά ανεφάρμοστες μπροστά στις ανθρώπινες ανάγκες (και στερούν πρώτα και κύρια τους μη-προνομιούχους το δικαίωμα να βελτιώσουν την ζωή τους), αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η στείρωση τον υπερπληθυσμό. Όχι μόνο παραβιάζουν ελευθερίες, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά προσθέτουν τελικά νέα. Αντίθετα, η οικονομική ελευθερία πάει χέρι-χέρι με την προστασία και την διατηρησιμότητα του περιβάλλοντος.



Δείτε επίσης:
The Problem of Social Cost
Economic Freedom and Environmental Quality
Environmentalism and Economic Freedom: The Case for Private Property Rights

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ίσως να είναι καλύτερο, που δεν προβλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ, καθώς υποθέτω ότι δεν θα έπιαναν το θέμα σοβαρά, αλλά μισοειρωνικά σχολιάζοντας ότι φταίνε τα αέρια των αγελάδων. Ένας τίτλος, που μπορώ να φαντασθώ είναι:
"Δεν μολύνουν τα εργοστάσια αλλά... οι αγελάδες που κλ**"
Φυσικά μετά θα ακολουθούσε όχι η κριτική αλλά η στείρα καταδίκη της τεχνολογίας κλπ κλπ.

Ανδρέας είπε...

Δεν φταίνε τα εργοστάσια της Γερμανίας για την όξινη βροχή της, οι αγελάδες της φταίνε (αν αρχίσει και στην Λάρισσα θα ξέρουμε ποιος φταίει).

Καταγγέλω τον άθλιο νεοφιλελεύθερο Roark για μεροληψία. Όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη, ευθύνη φέρουν και τα γουρούνια. Προφανώς όμως ο αρθογράφος δεν αναφέρται σε αυτά επειδή δεν θέλει να προσβάλει το είδος του!


Θα 'ρθ ρε κατ' μι του τρακτέρ να σι λιανίσ!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ roark είσαι σίγουρος. Too good to be true μου φαίνεται!!!

MetroGuardian είπε...

The world is not enough

Agobooks είπε...

Μετά τη ψηφοφορία (12/12/2006) από την πλειοψηφία στη Βουλή της Αλβανίας, η χώρα δεν έχει πλέον την Ακαδημία των Επιστημόνων! Αργά τη νύχτα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης(;) «Για την Ακαδημία των Επιστημόνων» με 75 ψήφους υπέρ(!) 2 κατά και 3 παρών! Σύσσωμη η αντιπολίτευση, απείχε της διαδικασίας, διαμαρτυρόμενη για το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Η επιστημονική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, εκλιπαρούσανε, θεωρώντας την πράξη αυτή ως έγκλημα κατά της επιστήμης, η κυβέρνηση ωστόσο επέμενε και κατάφερε τελικά, να κλειδώσει τις πόρτες τον Ερευνητικών Ινστιτούτων που ήταν υπό την Ακαδημία!
Οι βουλευτές του PBDNJ(Κόμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) Spiro Peçi και Leonard Solis ήταν αυτοί που ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου και οι Leonard Demi(PD), Ymer Tola(PDK, Niko Nerenxi(PAA) δήλωσαν παρών!
Παρακαλώ πολύ, αν το γεγονός αυτό σε αγγίζει κι εσένα, είτε κάνε μια αναφορά είτε ανέβασε την είδηση στο δικό σου μπλογκ! Έτσι, η φωνή της διαμαρτυρίας, θα δυναμώσει και θα κάνει τους παχύδερμους και αυταρχικούς κυβερνώντες στην Αλβανία, να σκεφτούνε καλά, πριν οριστικοποιήσουν την ειδεχθή τους πράξη!
Φιλικά Ν.Ago

Ανώνυμος είπε...

Λες: "Φυσικά, η είδηση της ανακοίνωσης της μελέτης δεν έτυχε ανάλογης προβολής και σχολιασμού από τα ελληνικά ΜΜΕ, αφού τα συμπεράσματά της δεν ταιρίαζουν ακριβώς στο προφίλ της τρομολαγνικής καταγγελτικής υστερίας, όπως συνηθίζεται στον προστατευόμενο βιότοπο πολιτικών ιδεοληψιών που ονομάζεται Ελλάδα (αν και με λίγη δημιουργική φαντασία θα μπορούσαν)."

Ψυχραιμία μεγάλε! Η εν λόγω έρευνα πέρασε στα ψιλά των μέσω και στις ΗΑΠ και στον Καναδά. Μην τα ρίχνουμε όλα πια στα Ελληνικά ΜΜΕ.

Kensai είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, ιδιαίτερα συγκριτικά με τους ρύπους που προκαλούν οι αποκλειστικά ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Βέβαια, αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι βρήκαμε αποδιοπομπαίο τράγο οπότε εμπρός καλό μου SUV!

Roark είπε...

Αυτό τό ότι αλλού δεν παίχτηκε δεν είναι αλήθεια. Αλλιώς πώς θα την έβρικα; Έχω έναν aggregator που δείχνει ποια είναι τα πιο δημοφιλή links στα διεθνή blogs, και η είδηση έπαιζε στην πρώτη θέση για 2 μέρες.

Φίλε από την Αλβανία. Έχει κάποια λινκ (όχι στα αλβανικά) για περισσότερες και διασταυρωμένες πληροφορίες για το θέμα;

Ανώνυμος είπε...

Το νόμισμα έχει δύο όψεις:
-Όταν κάποιοι λένε "μην χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο για άσκοπες χρήσεις" ή "μην αφήνετε να λειτουργούν εργοστάσια που δεν τηρούν τους κανόνες περί ρύπανσης" ,το λένε για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε θέματα στα οποία μπορούν να επέμβουν.
-Οι αγελάδες , δεν μπορούν να κατηγορηθούν για δόλο αφού είναι ο άνθρωπος αυτός που δημιουργεί τη ζήτηση για αγελαδινά προϊόντα.
Όπως λες και εσύ λοιπόν δεν μπορούμε να λέμε "γίνετε χορτοφάγοι για να σωθεί ο πλανήτης" ,αλλά σε ότι περνά από το χέρι μας να προστατεύουμε το περιβάλλον όπως μπορούμε, π.χ. ανακυκλώνοντας.

Ecumene είπε...

Ξέρει κανείς τί παίζεται στην Αλβανία απο οικονομικής απόψεως;
Εχουν εφαρμοστεί φιλελεύθερα μέτρα
και απέτυχαν;



Pόιτερς
Tιρανα. 2006


Eυελπιστώντας να κάνει τη χώρα του την «Tαϊβάν της Eυρώπης», ο Aλβανός πρωθυπουργός Σαλί Mπερίσα είναι έτοιμος να πωλήσει τα πάντα, από νερό και γη μέχρι βίζες για... 1 ευρώ.

O κ. Mπερίσα ζήτησε από το υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου πρόγραμμα με τίτλο «Aλβανία 1 ευρώ», το οποίο θα αποτελέσει την πλατφόρμα δράσης για προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδυτών.
«Kαμμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν χρειάζεται τόσο τις επενδύσεις όσο η Aλβανία», διεκήρυξε ο πρωθυπουργός. «Θα καταστεί ελκυστική, μόνον εάν γίνει η καλύτερη και η φθηνότερη• γι’ αυτό πρέπει να φανταστούμε εκείνο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί».
Οσοι θα τείνουν ευήκοον ους θα αγοράσουν γη, νερό, βίζες με ένα ευρώ, καθώς και άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων στη χώρα.
O Σαλί Mπερίσα, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Aλβανίας το 1992, έκανε πάντα λόγο για το όραμά του να καταστεί η χώρα του «δεύτερη Tαϊβάν». Ωστόσο η δεκαετία του ’90 με τις σοβαρές πολιτικές αναταραχές δεν παρείχε τις αναγκαίες συνθήκες.



http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_18/08/2006_194460

Roark είπε...

Το να κλείσεις την Ακαδημία Επιστημών (αν έχει γίνει κάτι τέτοιο και με τον τρόπο που παρουσιάζεται, γιατί μου φαίνεται ανήκουστο) είναι τραγικό και σκοταδιστικό.

Γενικά, η πληροφόρηση για τους άμεσους γείτονές μας είναι μηδενική στα ΜΜΕ, εκτός αν μας "απειλούν", αν τίποτα εθνικιστές τους παρουσιάζουν διεκδικήσεις κτλ. Το στερεότυπο για τους γείτονές μας είναι ότι πρόκειται για εξαθλιωμένους, ζηλόφθονες ανθρώπους που μας υποφθαλμιούν, έχουν συχνά εγκληματικές τάσεις και ρόλος τους είναι δουλεύουν για ανασφάλιστα ψίχουλα ως οικοδόμοι ή πόρνες.

Η έλλειψη κατανόησης για τους γείτονές μας έχει σε μεγάλο βαθμό τις ρίζες του στην έλλειψη πληροφόρησης για αυτούς. Εγώ αισθάνομαι ότι ξέρω ελάχιστα, σε σχέση μο τι θα έπρεπε να ξέρω για τους άμεσους γείτονές μας.

Θα γράψω σύντομα κάτι για την οικονομική πολιτική της Αλβανίας, γιατί είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσα.

Ecumene είπε...

@Roark

Το περιμένω με ενδιαφέρον
Καλή η Αμερική αλλά ας βλέπουμε
τί γίνεται και στη γειτονιά μας


π.χ.
1.Οι μεταρρυθμίσεις του Πρόντι
στην Ιταλία
2.Η είσοδος της Ρουμανίας και Βουλγαρίας στην ΕΕ
3.Η πετυχημένη οικονομία της Κύπρου
και λοιπά Βαλκάνια,Τουρκία και Μέση Ανατολή.

mantz είπε...

@ανδρέας (και όχι μόνο):
Ορμόμενος από εντελώς ανιδιοτελή κίνητρα ( :) ) τονίζω το ότι οι αγελάδες ευθύνονται για πολύ περισσότερες εκπομπές αερίων απ'ότι τα γουρούνια, άρα το βασικό μήνυμα είναι η ανάγκη μείωσης κατανάλωσης βοδινού κρέατος και υποκατάστασή της από άλλες τροφές (κατά προτίμηση όχι χοιρινό!).
Άλλωστε και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετίζεται με διάφορες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock