Πέμπτη, Μαΐου 01, 2008

Κατά του άρ. 4 παρ. 4 Συντ.

Μία από τις ωραίες εκείνες διατάξεις του όχι και τόσο πολυχρονεμένου ελληνικού Συντάγματος είναι το άρ. 4 παρ. 4 Συντ., το οποίο επιφυλάσσει την είσοδο στην ακριβή δημόσια υπηρεσία μόνο στους ημεδαπούς. Βέβαια, μετά την τσουναμοειδή επέλαση του ευρωπαϊκού δικαίου, η διάταξη αυτή έχει καταστή γράμμα κενό για τις περιπτώσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Παραμένει όμως απολύτως ισχυρή για τους λεγόμενους πολίτες τρίτων χωρών. Η πρότασή μου είναι η αναθεώρηση της διάταξης ως εξής: «Mόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όποιες δημόσιες λειτουργίες εισάγεται σχετική εξαίρεση με ειδικούς νόμους».

Οι τριτοχωρικοί λοιπόν πολίτες, οι τριτοκοσμικοί του 21ου αιώνα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά καθήκοντα του Έλληνος δημοσίου υπαλλήλου. Ο γονότυπός τους δεν τους βοηθεί στην πρωτοκόλληση, σφράγιση, προώθηση, καταλογογράφηση, έγκριση, φωτοτύπηση, αρχειοθέτηση εγγράφων. Δεν διαθέτουν επαρκή πίστη στην πατρίδα για να αποκομίσουν τα απορρίμματά μας. Οι πρόγονοί τους δεν παρέχουν εχέγγυα για να διδάξουν αριθμητική στα παιδιά μας. Η ιστορία τους δεν είναι αρκετά ένδοξη για να μπορούν να παραλαμβάνουν τις φορολογικές μας δηλώσεις, μόνο και μόνο για να βρουν λάθη και παραλείψεις σε αυτές.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί φυσικά μια πολύ μεγάλη στρέβλωση στην αγορά εργασίας: το σύνολο των ημιμαθών και ημικαλλιέργητων Ελλήνων αποφοίτων Λυκείου και Πανεπιστημίου αναζητεί εναγωνίως, με την Απογευματινή, το Έθνος και άλλες τέτοιες φυλλάδες στο χέρι, «θέσεις», «διαγωνισμούς», «προκηρύξεις», «συμβάσεις».

Οι συνομήλικοί τους τριτοχωρίτες, παιδιά ενός κατώτερου Συντάγματος, απλώς δουλεύουν.

Για πολλά χρόνια η διαφορά εργαζομένων στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ήταν διαφορά κομματική: ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Πλέον, βοηθούσης και της απλοχεριάς των κυβερνώντων, με ξένα κόλυβα πάντα, η διαφορά ολοένα γίνεται και εθνική:

Ελλάς Ελλήνων Δημοσίων Υπαλλήλων.

23 σχόλια:

περιούσιος είπε...

Μάλιστα! Μήπως μπορείτε, παρακαλώ, να μου πείτε σε ποιες χώρες της Ε.Ε. ο μη προερχόμενος από χώρα της Ε.Ε. αλλοδαπός μπορεί να εργαστεί σε μια δημόσια υπηρεσία τους, όταν δεν έχει την υπηκοότητα αυτής της χώρας;

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μη σου πούν. Άλλωστε τους Έλληνες νεοφιλελεύθέρους τους απασχολεί η διάλυση μόνο της χώρας τους. Οι άλλες χώρες απασχολούν άλλους νεοφιλελεύθερους.

Ανώνυμος είπε...

Γαμώτο! Σας παρακαλώ, προτείνετε το αυτόν εις τους Βρεττανούς. Την εποχή που διέμενα εις το Ηνωμένον Βασίλειον ζητούσαν άτομα δια την στελέχωσιν της MI5. Δυστυχώς, προϋπόθεση ήτο η Βρεττανική Υπηκοότης κι απώλεσα την πραγματοποίησιν του ονείρου μου, όταν μεγαλώσω να γίνω Δημήτριος Βόνδης!

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Περιούσιε, όχι, δεν μπορώ. Ας υποθέσουμε ότι δεν συμβαίνει σε καμία: αυτό τι αποδεικνύει κατά την γνώμη σου;

περιούσιος είπε...

Ότι προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι, που δεν επιτρέπουμε σε έναν αλλοδαπό αλλοεθνή προερχόμενο από χώρα εκτός Ε.Ε. να εργαστεί σε μια δημόσια υπηρεσία μας. Άρα μάλλον δεν έχουμε και τόσο λάθος στην περίπτωση αυτή. Ένα πρόσωπο, το οποίο δεν έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, συνήθως επειδή δεν έχει συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, τί εχέγγυα έχει ότι θα περιφρουρήσει το δημόσιο συμφέρον καλύτερα απ' ό,τι οι ημεδαποί; Μπορώ να απαριθμήσω πάμπολλα παραδείγματα αλλοδαπών προερχόμενων από χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι και τρομερά εργατικοί είναι αλλά και πολύ υπεύθυνοι σε ό,τι κάνουν. Αρκεί, όμως, αυτό; Αν κάνουμε λίγη υπομονή, οι απόγονοι των σημερινών αλλοδαπών εργατών, αν αποφασίσουν να παραμείνουν στη χώρα μας-και πολλοί το έχουν αποφασίσει-και ζητήσουν και πάρουν την ελληνική υπηκοότητα θα μπορέσουν να στελεχώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Και τότε θα δείξουν, αν θα πράξουν καλύτερα απ' ό,τι οι γηγενείς.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Η εκτίμησή μας είναι διαφορετική: εγώ δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανενός είδους εχέγγυο για να μαζέψη κανείς τα σκουπίδια ή να βεβαιώση το γνήσιο της υπογραφής ή να είναι θυρωρός ή να φυλάξη τα παιδιά σε ένα παιδικό σταθμό ή να οδηγήση ένα αυτοκίνητο. Αντιλαμβάνομαι φυσικά τον τρόμο των ιθαγενών, που χάνουν την μονοπωλιακή καβάτζα τους, αλλά δεν τον συμμερίζομαι.

Αντιμονοπωλιακός διεθνισμός στην πράξη! :-)

Nievskii είπε...

Το χειρότερο απόλα είναι ότι οι αλλοδαποί είναι αποδεκτοί ως εργαζόμενοι στους υπεργολάβους του δημοσίου, αλλά όχι σε αυτό καθαυτό στο δημόσιο. Μπορεί την ίδια δουλειά που έκανε παλιότερα το δημόσιο και την κάνει σήμερα ο ιδιώτης στην μια περίπτωση να λέμε ότι ο αλλοδαπός δεν μπορεί να κάνει την δουλειά και στην άλλη να λέμε ότι όλα είναι εντάξει. Παράλογο; Καθόλου! Η ελληνική προσοδοθηρία στις δόξες της και η υποκρισία της ελληνικής ακροδεξιάς στην πράξη.

Προφανώς στους υπεργολάβους δεν χωράνε ποσοστώσεις, μόνο απέλαση των αλλοδαπων άμεση. Να πούνε όλοι όσοι δεν γουστάρουν τους αλλοδαπούς στο δημόσιο δεν ξαναπατάμε σε δημόσιο κτήριο, δρόμο κ.ο.κ που έχει εργαστεί αλλοδαπός, αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος. Και φυσικά να ζητάνε να φορολογούνται διπλά απόσους δεν έχουν τέτοια προβλήματα με την συνειδήσή τους, αφού ζητάνε το κόστος των δικών τους πολιτικών επιλογών να το επωμιστούν όλοι.

Σκεφτείτε λ.χ. τα σκουπίδια. Υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αλλοδαπούς εργαζομένους και έχουν πάρει υπεργολαβία την μεταφορά των σκουπιδιών σε δήμους όπως το Μαρούσι. Υπάρχει και ο παρέχων τα εχέγγυα Δήμος Αθηναίων που έχει εθνικά καθαρούς Έλληνες και πνίγεται στο σκουπίδι κάθε τρεις και λίγο που καυλώνει στους εθνικά καθαρούς Έλληνες να απεργήσουν.

Η απαγόρευση πρέπει να περιλάβει και όποιο έργο γίνεται με υλικά ή εργατική δύναμη που δεν είναι εγχώρια. Παίρνει λ.χ. το ελληνικό δημόσιο μηχάνημα υπερήχων από την Ιαπωνία; Πρέπει να απαγορευτεί στους έλληνες ασθενείς να κάνουν εξετάσεις σε αυτό, αφού το έφτιαξαν αλλοδαποί. Αγοράζει αεροπλάνα για την εθνική άμυνα της χώρας απο τις ΗΠΑ; Γύρευε πόσες παγίδες θα υπάρχουν για την υπονόμευση της εθνικήςε άμυνας από τους αμερικανούς - σε συνεργασία με τους εβραίους πάντα εννοείται! Αγοράζει προγράμματα για τους υπολογιστές το δημόσιο; Μα, είναι προφανές ότι μια ξένη εταιρεία για το μόνο λόγο που θα χτυπούσε ελληνικό διαγωνισμό είναι για να υποκλέψει τα μυστικά του ελληνικού κράτους και να τα πουλήσει στον διεθνή σιωνισμό και στους σοφούς των πρωτοκόλλων του Λιακόπουλου.

Μια είναι η λύση: να κλείσουμε τα σύνορα άμεσα και να γίνουμε μια δεύτερη εθνικά υπερήφανη Βόρειος Κορέα. Οι νόμιμοι αλλοδαποί να απελαθούν και οι παράνομοι αλλοδαποί να εκτελεστούν ως κατάσκοποι. Με εθνικά υπερήφανα πυρηνικά δεν θα κολλά μύγα στο σπαθί μας! Πρέπει, βέβαια, να αρνούμαστε οποιαδήποτε εισαγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών από το εξωτερικό, κι ας λιμοκτονήσει ο ελληνικός λαός, αφού αυτά είναι ο δούρειος ίππος των εχθρών των Ελ. Όπως είχε πει κάποτε η Μπιλιάνα Πλαβσιτς - αν και το μετάνοιωσε μετά - υπάρχουν 11.000.000 Σέρβοι. Ας πεθάνουν οι μισοί τώρα για το έθνος και στο μέλλον οι άλλοι μισοί θα ζήσουν σε ένα παράδεισο. Το ίδιο να κάνουμε και εμείς.

Athena Smith είπε...

Στις ΗΠΑ ο μονιμος κατοικος (κι ας ειναι αλλοδαπος) μπορει να εργαστει στο Δημοσιο με εξαιρεση τις υπηρεσιες που εχουν αμεση σχεση με εθνικη ασφαλεια. Σε πολλες εκλογικες αναμετρησεις(εξαρταται απο την πολιτεια) επιτρεπεται και να ψηφισει.
Σαν μονιμο κατοικο εννοω αυτον που εχει πρασινη καρτα.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και ο παρέχων τα εχέγγυα Δήμος Αθηναίων που έχει εθνικά καθαρούς Έλληνες και πνίγεται στο σκουπίδι κάθε τρεις και λίγο που καυλώνει στους εθνικά καθαρούς Έλληνες να απεργήσουν.

Ο Δήμος Αθηναίων είναι τίγκα στον αλλοδαπό. Αλλά να σας ενημερώσω ότι άλλο Δημοτικός υπάλληλος και άλλο Δημόσιος! Άλλο καθαρίστρια στην τράπεζα άλλο στρατιωτικός υπάλληλος. Άλλο οδηγός και άλλο εφοριακός. Άλλο ταχυδρόμος και άλλο ελεγχτής εναέριας κυκλοφορίας.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή βλέπω μια τρέλα να εισάγετε υπαλλήλους, γιατί προφανώς όπως ακριβώς σώθηκε η οικονομία, το ασφαλιστικό και το εκπαιδευτικό από την λαθρομετανάστευση θα σωθεί νομοτελειακά και η δημόσια διοίκηση, μήπως μπορείτε να βάλετε κανά μέσον να εξάγουμε και κανέναν επιτέλους;

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Αγαπητέ Γρεγ, ευχαριστούμε για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Τι κρίμα που ο νόμος διαφωνεί μαζί σου:

Ν. 3528/07
Αρθρο: 2

2. Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι' αυτούς διατάξεις.

Αρθρο: 4
Τίτλος Αρθρου
Ιθαγένεια

Κείμενο Αρθρου

ΜΕΡΟΣ Α

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΩΛΥΜΑΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ

1. Ως υπάλληλοι διορίζονται μόνο Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, αλλά είναι τώρα αυτή φιλελεύθερη άποψη για το κράτος και τους δημ.υπαλλήλους;

Εκτός κι αν δεν τίθεται ως τέτοια, αλλά το μπλογκ φιλοξενεί και απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Εξαιρετικό το post.

Και με την ευκαιρία καταλαβαίνουν – όσοι δεν το είχαν καταλάβει μέχρι τώρα – τι εννοεί η Αριστερά όταν μιλάει για διεθνισμό και τι εννοεί η Δεξιά όταν μιλάει για φιλελευθερισμό.

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Πέτρο, η άποψή μου δεν τίθεται ως τίποτε παρά μόνο ως άποψή μου. Αν και δεν νομίζω ότι μπορείς να αμφισβητήσης ότι διευρύνει τις επιλογές πολλών συνανθρώπων μας χωρίς να περιορίζη τις επιλογές κανενός.

Κατά τούτο είναι φιλελεύθερη.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Αναγνωστόπουλε, αυτός παραείναι εκτεταμένος ορισμός που δίνετε.

Είχα την εντύπωση ότι φιλελευθερισμός σημαίνει λιγότερο κράτος και άρα λιγότεροι δημ.υπάλληλοι συνολικά.
Όχι πώς θα κάνουμε διαχείριση για έναν ήδη υπεραπλωμένο δημόσιο τομέα.

Αυτά που λέτε είναι επιχειρήματα που προκύπτουν από τη λογική της αριστεράς για το κράτος, όχι από την (οικονομικά) φιλελεύθερη λογική.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ἕνας ἀπὸ τοὺς λόγους γιὰ τὴν διάλυση τῆς Γιουγκοσλαβίας ἦταν καὶ τὸ ὅτι οἱ Σέρβοι εἶχαν ἀράξει γιὰ τὰ καλὰ στὸ δημόσιο (καὶ στὸν στρατὸ καὶ τὴν ἀστυνομία), ἐνῶ οἱ ὑπόλοιπες ἐθνότητες ὄχι. Προσοχὴ μὴν ἔχουμε κι ἐδῶ τὰ ἴδια.
Ἂν ὁ ΣΥΡΙΖΑ ἦταν ἀριστερὸ κόμμα, θὰ πρότεινε τὴν ἴση κατανομὴ τῆς λούφας τοῦ δημοσίου. Ὅποιος λουφάρει 15 χρόνια στὸ δημόσιο, νὰ βγαίνει στὴν ἀγορὰ γιὰ 20 χρὸνια. Μὸνο νὰ μὴν εἶναι ὑποχρέωση ἡ λοὺφα, ὁπότε οἱ προκομμένοι θὰ ἐξαναγκάζονταν νὰ τεμπελιάσουν μὲ τό ζόρι, ἀλλὰ δικαίωμα, ἀπὸ τὸ ὁποῖο θὰ μποροῦσε κανεὶς να`παραιτηθεῖ (καὶ ἔναντι χρημάτων).

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Πέτρο, λίγοι ή πολλοί, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπάρχουν. Καλύτερα να είναι λίγοι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Εκείνο που έθιξα είναι αν είναι δίκαιο να συνεχιστή το μονοπώλιο των ιθαγενών σε αυτές τις θέσεις. Και σε αυτό δεν έχεις απαντήσει.

Ανώνυμος είπε...

Χτυπάμε δηλαδή από τα μέσα το σύστημα. Είναι κι αυτή μια άποψη...
Συμφωνώ τότε με τον κ.Γεωργάνα. Δικαίωμα στη λούφα για όλους!
Καλύτερα να καταχωρηθεί και στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αν και στην Ελλάδα είμαστε ήδη πολύ μπροστά στην προστασία του.

Ανώνυμος είπε...

@ Αναγνωστόπουλος

Και όμως έχετε άδικο! Διότι ο πονηρός νομοθέτης λέει στην τελευταία τονισμένη από μένα γραμμή:

Υπάλληλοι ή λειτουργοί του κράτους ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι οποίοι, κατά συνταγματική ή νομοθετική πρόβλεψη, διέπονται από ειδικές διατάξεις, καθώς και οι υπάλληλοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται από τις ειδικές γι' αυτούς διατάξεις.

Εκεί στο "γι' αυτούς" ο αγαπημένος των νεοφολελεύθερων "κ." Πάκης Παυλόπουλος, ο μπορεί και επίορκος υπουργός (γιατί έχει ορκισθεί να προστατεύει τα σύνορα και την δημόσια τάξη) διευκολύνει το δουλοκτητικό- δουλεμπορικό παιγνίδι στην χώρα μας.

Έτσι αγαπητέ στους εργάτες καθαριότητας, στους κηπουρούς των αλσυλίων κλπ παρατηρούνται μεγάλοι αριθμοί αλλοδαπών ότι και να πείτε. Αρκεί να κάνετε μια βολτίτσα στους δρόμους της Αθήνας, στο πεδίο του Άρεως κλπ.

Επίσης προς ενημέρωσή σας (για την οποία πασχίζω), η εθνική τράπεζα έχει προσλάβει Αλβανούς υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των Αλβανοφώνων. Ονόματα και διευθύνσεις δεν θα σας δώσω λόγω πολιτικής ορθότητας, αλλά αρκεί να ρωτήσει κανείς τις δημόσιες σχέσεις της τράπεζας!

Τελειώνω εντυπωσιασμένος από την ταύτιση Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας από προηγούμενο σχολιαστή. Την μοιράσατε τη χώρα ανάμεσα σε ντόπιους και ξένους ήδη και δεν το πήραμε χαμπάρι; Συνομοσπονδία εθνοτήτων είμαστε εδώ; Ας τα ακούει και ας τα βλέπει αυτά το ποσοστό του ελληνικού λαού που αγαπά τις φιλελεύθερες αντιλήψεις στην οικονομία και ας "κουμπωθεί"...

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Τὸ Σύνταγμα τὴν μοίρασε τὴν χώρα σὲ ἐντοπίους καὶ ξένους.
Ἐρώτηση 6χρονου στήν μητέρα, φιλόλογο ἐκπαιδευτικὸ Μέσης Εκπαιδεύσεως :
«Μαμά, τὶ εἶναι πατρίδα ;»
Ἡ ὀρθὴ ἀπάντηση :
«Ἕνα κόλπο γιὰ νὰ δουλεύουν οἱ μισοὶ καὶ νὰ τρῶμε ὅλοι»
Ἐδῶ καὶ τώρα ἴση κατανομὴ στήν τεμπελιὰ καὶ τὴν ὀκνηρία!
Μὲ τέτοια θέση ἡ Φιλελεύθερη Συμμαχία θὰ ἔσκιζε στὶς εκλογές. Φυσικά, θὰ πρέπει νὰ τὸ διατυπώσει πιὸ κομψά, κάπως ἔτσι:
«Δικαίωμα σέ σταθερὴ δουλειὰ στὸ Δημόσιο γιὰ ὅλους, χωρὶς ΑΣΕΠ»

Ανώνυμος είπε...

file kapogeorge ti lete, o tsipras prosferei gamo gia tis aderfes, eleu8ero xasis, autoprosdiorismo se ka8e balkanio en elladi klp oti uposthrizei kai h fileleu7erh summaxia. Sou uposxetai omws kai kratikodiaith oikonomia kai araliki sto dhmosio.
Giati na protimhseis tous summaxites otan 8eloun thn oikonomia rhgkanikou tupou?

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

Γρεγ,

ο Παυλόπουλος του βασικού μετόχου και του ενός εκατομμυρίου δημοσίων υπαλλήλων δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορεί να είναι αγαπημένος οποιασδήποτε μερίδας φιλελευθέρων.

Αναφέρεσαι προφανώς σε εργάτες που δουλεύουν για υπεργολάβους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου. Και οι υπάλληλοι της ΕΤΕ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν ορκίζονται και δεν διέπονται από τον Υπαλληλικό Κώδικα.

Θάρσει, το άβατο του δημοσίου κρατάει γερά, για να μπορούν να ονειρεύωνται και οι χλιδάνεργοι...

Ανώνυμος είπε...

"Σιγά μη σου πούν. Άλλωστε τους Έλληνες νεοφιλελεύθέρους τους απασχολεί η διάλυση μόνο της χώρας τους. Οι άλλες χώρες απασχολούν άλλους νεοφιλελεύθερους."

Μπα, μπά μπά... βρε πως πέφτουν οι μάσκες. Από τη μια μας ζαλίζετε με τους μετανάστες αλλά μόνο αν είναι να έρθουν να δουλέψουν σαν κτίστες και κηπουροί;

Περίεργη αλληλεγγύη έχετε προς τους συνανθρώπους σας. Για να μην πω και το άλλο ότι βλέπω μια παράξενη κρυφή εθνικοφροσύνη στα παραπάνω.

Πως αλλάζουν οι καιροί...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock