Κυριακή, Μαΐου 18, 2008

Νέο βιβλίο: Αλήθειες για το φιλελευθερισμό

Όψεις της ανοιχτής κοινωνίας στην Ελλάδα και στον κόσμο

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ (από τον πρόλογο του Πάσχου Μανδραβέλη):

Στην εποχή μας, ο σοσιαλισμός δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την προσέγγιση των πιεστικών ζητημάτων σ’ έναν κόσμο που επηρεάζεται καταλυτικά από την παγκοσμιοποίηση των αγορών και των κοινωνιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο φιλελευθερισμός δεν αμφισβητείται. Όπως συμβαίνει συνήθως, η Ελλάδα απουσιάζει και από αυτή την ιδεολογική διαμάχη, καθηλωμένη στη βολική ασφάλεια των πολιτικών της στερεοτύπων, επιλέγοντας να πορεύεται στο μέλλον με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Ο συγγραφέας επιχειρεί να εισαγάγει στην εγχώρια πολιτική συζήτηση τη φιλελεύθερη οπτική, με άξονα τη σύνδεση του φιλελευθερισμού με τη σοσιαλδημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας τις διαφορές του από τον σύγχρονο συντηρητισμό. Σκοπός του είναι να αποσαφηνίσει το πραγματικό περιεχόμενο του φιλελευθερισμού ως μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική διακυβέρνηση και την κοινωνική συμβίωση στη νέα εποχή που ανατέλλει.

Οι Αλήθειες για το Φιλελευθερισμό
δεν είναι απλώς χρήσιμες. Είναι αναγκαίες σε ένα άνυδρο πλέον ιδεολογικό τοπίο.


ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Ο Δημήτρης Σκάλκος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο University of Kent της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο, περιοδικό και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία (Ελάτη, 2005) σε συνεργασία με τον Τάκη Μίχα, Γενικός Γραμματέας της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και γενικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕ.ΦΙ.Μ.).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρομαι να το διαβάσω το βιβλίο. Όμως θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες.

Πρώτα απ' όλα, πως και που μπορώ να το αγοράσω. Επίσης, το βιβλίο θα έπρεπε να έχει το δικό του microsite με πληροφορίες για το θέμα του και για το συγγραφέα. Επίσης θα ήταν απαραίτητο να διατίθεται δωρεάν ένα pdf έγγραφο που θα περιέχει μια εκτεταμένη περίληψη από τις βσικές ιδέες του έργου.

Βρισκόμαστε ήδη στο 2008 και όταν κάποιος πρεσβεύει ιδέες που (πιστεύει ότι) έχουν μέλλον, θα πρέπει να τις διαθέτει και με τρόπο που δεν ανήκει απλά στο μέλλον - αν δούμε στο εξωτερικό, είναι το παρόν. Έτσι γίνονται ήδη τα πράγματα.

Αν οι ιδέες του είναι ενδιαφέρουσες (που ελπίζω ότι είναι) ας μας δώσει ο συγγραφέας τα εργαλεία να τις προσεγγίσουμε, αλλά και να τις διαδώσουμε εύκολα. Πολύ 20th century είναι ο συγκεκριμένος τρόπος παρουσίασης ενός βιβλίου.

Συγνώμη για την πρωϊνή γκρίνια. :-)

Roark είπε...

To βιβλίο από όσο ξέρω δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα. Τέλος του μήνα βγαίνει.

Για όλα αυτά που λες δίκιο έχεις. Πρέπει να έχεις φυσικά υπόψη σου ότι η διαχείριση της προώθησης κάθε βιβλίου γίνεται από τον εκδοτικό οίκο που το βγάζει. Γενικά βλέπω οι εκδοτικοί οίκοι υστερούν στην προώθηση στο ίντερνετ (ανοιχτό πεδίο για συμβούλους internet marketing να καλύψουν το κενό).

Kensai είπε...

Αν το βιβλίο είναι όσο ενδιαφέρον ήταν το «Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία» του 2005, τότε είναι must read!

Όντως το microsite είναι καλή ιδέα για την προώθησή του.

Roark είπε...

Δημιουργήθηκε ένα μπλογκ αφιερωμένο αποκλειστικά στο βιβλίο: http://www.liberal-truths.blogspot.com/

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock