Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

The Greek Way

Σήμερα Τετάρτη το βράδυ η κρατική τηλεόραση της Βοσνίας προβάλλει κάτι πιο σοβαρό από τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον: το ντοκιμαντέρ της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel “The Greek Way”, σχετικά με την συμμετοχή των Ελλήνων και της Ελλάδας στα εγκλήματα του πολέμου της Βοσνίας. Μπορείτε να το δείτε στο link:

http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/tv/ikon/factor/sb.20021112.asf

Το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο είναι στα Ελληνικά και τα Αγγλικά οπότε μπορεί κανείς εύκολα να το καταλάβει.

Η ολλανδική σελίδα της εκπομπής
Η ανάρτηση του Τάκη Μίχα

39 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και φυσικά, τα καλά πρακτόρια σαν τον Μίχα, έχουν την εκπομπή από πρίν...

Δεν μου λέτε ρε παιδιά κανά βίντεο με πραγματικές Αμερικανικές δολοφονίες και βομβαρδισμούς με "μαλακά" πυρηνικά στην τέως Γιουγκοσλαβία(καθώς και τις επιπτώσεις τους) θα μας δείξετε;

Να σημειώσω ότι δεκαπέντε χρόνια μετά η χώρα "σκάει" από ευημερία... ειρήνη, ομόνοια, πολυπολιτισμό, άμβλυνση των εθνικιστικών παθών!

libertarian είπε...

χαχα στο 17:30 πάλι μας έκαναν ρόμπα οι ελληναράδες...

"Στην Ελλάδα τα δικαστήρια υπάρχουν εδώ και 3.000 χρόνια, στην Ολλανδία αφού σφάξατε όλον τον κόσμο κάνατε και δικαστήρια"

"Είναι ντροπή να έρχεστε να μας κάνετε μαθήματα δημοκρατίας εσείς που αποκτήσατε δημοκρατία πολύ μετά από εμάς..."

πως και ξέχασαν το "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες εσείς ήσασταν επάνω στα δέντρα..." :Ρ

Nievskii είπε...

Ρε παλουκάρι δεν το παίζει, μήπως υπάρχει κάποια άλλη πηγή;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε δεν νομίζω ότι μπορούμε να κατηγορήσουμε τα ελληνικά ΜΜΕ για απόκρυψη των εγλημάτων των ΗΠΑ.

Πάντως εμένα με ενδιαφέρει περισσότερο τι έκαναν οι έλληνες, παρά οι αμερικάνοι - δεδομένου ότι είμαι πολίτης του κράτους των ελ που έχουν δικαστήρια εδώ και 3.000 χρόνια που λέει και ο πατριώτης.


Για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών (ιδίως στην υγεία) θα με ενδιέφερε κάποιο σοβαρό λινκ.

Ανώνυμος είπε...

Γούστα είναι αυτά.΄Αλλοι κλαίνε για τους μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα και άλλοι για τους μουσουλμάνους της Φαλούτζα.

George Bourchas είπε...

"Glorious" pages in Greek history

Please look at this video which was recently released over the net by the Dutch State Television.

Stathis είπε...

Τα της συμμετοχής ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα είναι γνωστά.

Το βίντεο δεν παίζει ώστε να το δω.
Διευκρινιστικά, κάποιος που το είδε μπορεί να μου πει αν τεκμηριώνεται συμμετοχή ελληικού στρατού στην εθνοκάθαρση? Ή ποια είναι η συμμετοχή της Ελλάδας?

Nievskii είπε...

Γούστα είναι αυτά.΄Αλλοι κλαίνε για τους μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα και άλλοι για τους μουσουλμάνους της Φαλούτζα.

Δεν είναι γούστα. Κατοικώ στην Ελλάδα και η συμμετοχή ελλήνων πολιτών σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να κολάζεται ποινικά στην Ελλάδα.

Επίσης η συνεργασία ελλήνων επιχειρηματιών σε παράνομες δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τους δεδηλωμένους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και διεθνείς αποφάσεις που η Ελλάδα προσυπέγραψε είναι νόθευση της δημοκρατίας και αντιποίηση του ρόλου της ελληνικής κυβέρνησης και πρέπει να κολάζεται ποινικά.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει κυνηγήσει κανέναν από αυτούς που συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν έχει κυνηγήσει κανέναν επιχειρηματία που έσπαγε το εμπάργκο και πήγαινε λ.χ. Μερσεντές στον Μάρκο για να κάνει το κομμάτι του.

Έχω υποχρέωση να φωνάζω, αφού η ισότητα του νόμου απέναντι στους πολίτες δεν ισχύει. Έχουν υποχρέωση οι διεθνείς οργανισμοί να τιμωρούν την Ελλάδα για τέτοιες παραλείψεις ή να ζητούν την έκδοση των εγκληματιών που υποθάλπει. Αν ζούσα στις ΗΠΑ μπορεί να φώναζα όσο ήθελα για τους δικούς μου εγκληματίες πολέμου. Αλλά τουλάχιστον οι εγκληματίες πολέμου στην Φαλούτζα της Blackwater πήγαν στο κογκρέσο για να καταθέσουν για τις δραστηριότητές τους. Αν τιμωρηθούν είναι θέμα του αμερικανικού και του ιρακινού λαού. Στην Ελλάδα κανείς δεν έκρινε σκόπιμο να καταθέσει κάποιος σε αυτήν την ρημάδα την Βουλή για τις δραστηριότητες ελλήνων πολιτών εκτός συνόρων.

Βέβαια, στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να φέρει τον καταζητούμενο αρχηγό των Κούρδων τρομοκρατών/εθνικοαπελευθερωτικού στρατού - όπως θέλετε τον λέτε - παρά τις επιθυμίες της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη από τον λαό να ασκεί την εξωτερική πολιτική και πάλι να μην τιμωρηθεί. Αυτό είναι το μέτρο της δημοκρατίας μας.

Η κυβέρνηση της χώρας μου όταν δεν τιμωρεί τους εγκληματίες με παρακινεί και όλους τους Έλληνες μαζί σε ανυπακοή και να μην τηρώ κι εγώ τους νόμους, αφού δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν επιθυμεί την τήρηση των νόμων.

Stathis είπε...

nievskii

Μπορεί να έχεις δίκιο σε ό,τι λες για την Ελλάδα, αλλά από την άλλη η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει σε όλο τον πλανήτη ούτε είναι η μόνη υπερδύναμη.
Επίσης η Ελλάδα δεν έχει απαιτήσει και επιτύχει να εξαιρούνται του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων οι πολίτες της.

Ανώνυμος είπε...

Stathis,

και τι σχέση έχει αυτό που λες? Που κολάει? Με τη λογική σου και η Ελλάδα δεν κατέχει παράνομα περιοχές καταπατώντας τα θρησκευτικά δικαιώματα των κατοίκων τους όπως η Κίνα με το Θιβέτ, κ.ο.κ. Τι σχέση έχει αυτό με το πώς χειριστηκε η Ελληνική κυβέρνηση τα όσα έκαναν Έλληνες πολίτες στη Σρεμπρένιτσα?

Πρέπει να γίνει αντικείμενο ψυχιατρικής μελέτης η ικανότητα κάποιων να δίνουν άλλοθι στις όποιες απαράδεκτες πράξεις συμβαίνουν στην/από τη χώρα τους επειδή αντίστοιχες μπορεί να λαμβάνουν χώρα στις/από τις ΗΠΑ και μόνο από τις ΗΠΑ και όχι από άλλη χώρα (π.χ. Ρωσία, Μυανμάρ, κ.ο.κ.).

Stathis είπε...

Κώστα


Ώπα.Μου απαντάς χωρίς να έχεις διαβάσει τι γράφω.....
Ξεκινώ γράφοντας πως μπορεί να έχει δίκιο ο Nievskii , αλλά πως δεν μπορεί να μας αφορά μόνο η χώρα μας, όπως υπονοεί.
Το τι κάνουν οι ΗΠΑ αφορούν όλο τον πλανήτη.
Επειδή εδώ υπάρχει ένα συλλογικό blog λοιπόν , ενδιαφέρον δεν είναι μόνο το τι γράφεται , αλλά και κυρίως το τι ΔΕΝ γράφεται, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά στην πράξη αυτό που οι Hardt και Negri γράφουν στην "Αυτοκρατορία"
Πως φιλελευθερισμός δεν είναι τίποτα άλλο από την επέκταση του συντάγματος των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα άλοθι λοιπόν, και σου επιστρέφω τα περί ψυχιατρικής μελέτης.

Stathis είπε...

Α, και σαν συμπλήρωμα... Μάλλον δεν χρειάζεται να γίνεις αντικείμενο ψυχιατρικής μελέτης γιατί ο Pavlof έχει ερευνήσει το φαινόμενο των εξαρτημένων αντανακλαστικών εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε μόλις είδες το όνομά μου στη λίστα των σχολιαστών σου βγήκε επιθετικότητα χωρίς να καταλάβεις πως δεν έδινα κανένα άλοθι σε όσους συμετείχαν σε εγκλήματα.

Ανώνυμος είπε...

ελα τωρα που ειστε και σοκαρισμενοι ταχα!!!!

Για να ειναι η αγορα των δυτικων βαλκανιων ελευθερη και να μπορει να ενταχθει στην οικογενεια των δημοκρατικων φιλευθερων κρατων επρεπε να κτυπηθει το γιουγκοσλαβικο μοντελο συμβιωσης των λαων και να αντικατασταθει απο μικροεθνικισμους με την ευλογια της Ε.Ε.......divide et impera.

Σε αυτα τα πλαισια η Ελλαδα, μελος της ελευθερης αγορας και πρεσβευτης της δημοκρατιας στην περιοχη, εστειλε μερικα φασιστακια να επιταγχυνουν την διαλυση της Γιουγκοσλαβιας.

Σιγα που τωρα κλαιτε κ τα θυματα της δικη σας πολιτικης!!ελεος!!!

Για να αγοραζεται εσεις τον ΟΤΕ της ΦΥΡΟΜ δημιουργοντας οικονομιας κλιμακας προς οφελος του καταναλωτη....και αλλες τετοιες μπουρδες καποιος επρεπε να πεθανει.

Μην ειστε αθωες παρθενες!!!!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Γούστα είναι αυτά. Αλλοι κλαίνε για τους μουσουλμάνους της Σρεμπρένιτσα και άλλοι για τους μουσουλμάνους της Φαλούτζα.

Ναι, αλλά στη Φαλούτζα επενέβησαν οι Αμερικανοί επειδή ο Σαντάμ "είχε" όπλα μαζικής καταστροφής, σαν τα χημικά...

Δεν έχει σημασία που μετά τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών γέμισε η Φαλούτζα με τερατογενέσεις και λευχαιμίες πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν χημικά και ραδιενεργά όπλα.

Τhat's the American way!

...αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους φίλους του ρούστερ.
Σιγά μην βγάλουν στον αέρα βίντεο για τους φίλους τους τους Αμερικάνους.

Αρκεί που ανακάλυψαν το βίντεο της Μικρής Ολλανδέζας, χωρίς να εξετάσουν από ποιους κατασκευάστηκε και χρηματοδοτήθηκε.

Στη γωνία περιμένουν για κάτι τέτοια.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

nemo,

μην τους μπερδεύεις περισσότερο.
:-)

Maria Velliou είπε...

Να κάνουμε κι εμείς μια εκπομπή για τη στάση των ολλανδικών κυβερνήσεων και επιφανών ολλανδών πολιτικών στο θέμα του κυπριακού τις τελευταίες δεκαετίες. Και μια για τη στάση τους στο θέμα του Ιράκ.
Κι ένα μποϋκοταζάκι στα ολλανδικά προϊόντα, έτσι για λίγο, τους χρειάζεται.

Κρίμα που δεν καταλαβαίνουμε ολλανδικά. Θα αποκαλύπτονταν πολύ περισσότερα για τους στόχους της εκπομπής αυτής, η οποία επιπλέον, σε μια περιοδο ειρήνης, μετά από τόσα χρόνια, το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι η υποδαύλιση του μίσους μεταξύ των λαών, ενώ προφανώς αποσκοπεί στο στιγματισμό ενός ολόκληρου λαού.
Ποιά αντικειμενική δημοσιογραφία θα ξεκινούσε και θα έδινε τόση έμφαση στον βηματισμό των τσολιάδων του Συντάγματος, με γωνίες λήψης που σαφώς τονίζουν ένα μιλιταριστικό πνεύμα του έθνους; (btw, έχει πάει κανείς σας να δει την αλλαγή φρουράς στο μνημείο αγνώστου στρατιώτη στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.; Εκεί κι αν σου σηκώνεται η τρίχα! Άκρα του τάφου σιωπή, δεν τολμά να κουνηθεί φύλλο, όχι όπως εδώ που τους έχουμε για φολκλόρ για τους τουρίστες, και φάτσες σαν ρομπότ, νομίζεις ότι βλέπεις πολεμικές μηχανές, όχι ανθρώπους, κλείνει η παρένθεση).
Τι είδους σοβαρή δημοσιογραφία είναι αυτή, όπου η δημοσιογράφος ρωτά έναν τυχαίο επαρχιώτη ξενοδόχο
(!) αν οι έλληνες φρουροί του Κάρατζιτς προσφέρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και ουσιαστικά τον πιέζει να απαντήσει ΝΑΙ ("μάλλον, προφανώς, νομίζω" είπε΄ο άνθρωπος, το οποίο εξελήφθη ως "ναι" από τη δημοσιογράφο, για να ακολουθήσει η ερώτηση "από ποιόν νομίζετε, από τον πρόεδρο ή από τον πρωθυπουργό;" ενώ ήταν φανερό ότι δεν είχε ιδέα ο άνθρωπος, έλεος δεν χρειάζεται να δω περαιτέρω, το ίδιο δημοσιγραφικό ήθος στη συνέντευξη του Πάγκαλου,αλλά και σ' όλη την εκπομπή, έστω κι αν δεν γνωρίζω ολλανδικά, φαίνεται από την εικόνα. Δημοσιογραφία χειρότερη από του Τριανταφυλλόπουλου, ΚΡΙΜΑ σ' εσάς που την επικροτείτε.
Αλλά βεβαίως κάποιο μεγάλο δόντι είχε ο κος Μίχας και βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει τις απόψεις του και το βιβλίο του.
Να η ανίερη συμμαχία λοιπόν! Να διαφημιστούμε στο εξωτερικό, συνεργαζόμενοι με ανθρώπους που έχουν συμφέρον να προβάλουν μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας σε μια συγκεκριμένη συγκυρία. Μπράβο, συγχαρητήρια!
Επί της ουσίας: ήταν απόλυτα λογικό η Ελλάδα να λειτουργήσει συναισθηματικά υπέρ των Σέρβων στην αρχή του πολέμου. Το 1993 ήταν νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο της Κροατίας και τη συμπεριφορά των δυτικών προς τους Σέρβους εκεί. Επιπλέον, η διάλυση της Γιουκοσλαβίας δεν φαινόταν καθόλου αυτονόητη στους Βαλκάνιους Έλληνες και τους προκαλούσε ανασφάλεια. Το 1993 ήταν πολύ νωρίς για να φανούν τα εγκλήματα των Σέρβων στην Βοσνία. Άρα, η υποδοχή του Κάρατζιτς δεν φάνταζε καθόλου παράλογη. Το ότι κάποια φασιστοειδή συνέστησαν στρατό εθελοντών-πόσοι άραγε; Πότε και για πόσο διάστημα;-είναι κάτι για το οποίο έχουμε σοβαρότατες ενδείξεις, όχι όμως αποδείξεις. Ούτε η εκπομπή προσφέρει ουσιαστικές τέτοιες, απ' ότι κατάλαβα, σίγουρα ενισχύει τις ενδείξεις, χωρίς όμως να προσφέρει πρόσθετα στοιχεία.
Είναι πολύ σοβαρό αυτό το γεγονός από μόνο του, όπως ακόμη σβαρότερη είναι η υπόνοια ότι μπορεί μέλη της κυβέρνησης υπόγεια να στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Εξίσου σοβαρή η καταγγελία ότι οι αρμόδιοι έλληνες δικαστές δεν συνεργάστηκαν σωστά. Υπάρχουν όμως σοβαρά στοιχεία γι' αυτό; Τι είδους συνδρομή ζητήθηκε από τους έλληνες δικαστές, με ποιο τρόπο ζητήθηκε, πως αντέδρασαν επίσημα; Υπήρξε διαμαρτυρία επίσημη και τεκμηριωμένη από το ειδικό δικαστήριο για μη συνεργασιμότητα των ελληνικών αρχών; Ή όλα είναι κουτσομπολιά; (είπε ο δικαστής τάδε "σιγά μην γίνω ντέντεκτιβ για την Ντελ Πόντε", ακούσαμε να λέει ο κος Μίχας, κι αυτό είναι το μόνο που κατάλαβα επ' αυτού.)
Μ' ενδιαφέρει σαφώς το αν έλληνες, αναμείχθηκαν σ' εγκλήματα πολέμου, κι ας ήταν ιδιώτες κι όχι επίσημος στρατός. Εκπομπή όμως που στήνεται με κουτσομπολιά, υπονοεί κατηγορίες σοβαρότατες για συγκεκριμένα πρόσωπα, άλλοτε με σοβαρές ενδείξεις άλλοτε όμως με αστείες, χρησιμοποιεί εντυπωσιοθηρικά μέσα και προσπαθεί έτσι να στηλιτεύσει έναν ολόκληρο λαό και την κυβέρνηση του, μετά από τόσα χρόνια μάλιστα,που τα όποια πάθη έχουν σβήσει, είναι κατακριτέα και δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή.
Ας σκεφτούμε ότι, στην Ελλάδα του αντιαμερικανισμού, οι πλέον αντιαμερικάνικες αντίστοιχες εκπομπές της τηλεόρασης δεν διανούνται να εκπέσουν στο χαμηλό δημοσιογραφικό ήθος που εμφανίζει η συγκεκριμένη εκπομπή.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει αυτό να επιβραβεύεται ή έστω να γίνεται αποδεκτό.
Διατηρώ πάντα το δικαίωμα να ελέγχω ποιός με εγκαλεί και πως το κάνει.
Δεν αποδέχομαι το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", σε καμία περίπτωση.
Αντί αυτού, πιστεύω ότι τα μέσα αποκαλύπτουν το σκοπό, όπως εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθεσουμε οτι συμμετειχαν στις σφαγες. Το Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο απο οσο ξερω δεν καλεσε κανενα Ελληνα πολιτη.
Και αν καλουσε κανεις δεν θα επρεπε να δεχοταν την δικαιοδοσια μιας υπερεθνικης ομοσπονδιακου τυπου δικαιοσυνης. Απο τη στιγμη που δεν υπαρχει διεθνης διακριση των εξουσιων, οπως σε καθε πολιτισμενη κοινωνια, τα ad hoc Δικαστηρια εξυπηρετουν πολιτικες σκοπιμοτητες. Το αν σφαγιασθηκαν στην Σερπρενιτσα πολιτικα μας αφηνει αδιαφορους, βεβαια λυπομαστε τους ανθρωπους, αλλα ως κρατος δεν εχουμε καμμια αναμιξη. Αν βεβαια οι Ολλανδοι μετα απο μερικους αιωνες αηδους αποικιοκρατιες σφαζονται τοσο για τα ανθρωπινα δικαιωματα ας επιδειξουν την ιδια σπουδη και σε πολλες αλλες περιοχες του κοσμου που ισως ειναι και φιλαρακια των ΗΠΑ. Αλλιως ολα ειναι σκοπιμοτητες οπως και τα κροκοδειλια δακρυα για το Θιβετ.

Nievskii είπε...

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που γίνονται από έλληνες πολίτες σε ξένο έδαφος μπορούν να εκδικαστούν και από ελληνικά δικαστήρια.

Οι Έλληνες εγκληματίες πολέμου δεν προσήχθησαν στην δικαιοσύνη γιατί το διεθνές δικαστήριο ασχολήθηκε με εγκλήματα που έγιναν από πολίτες της πρώην γιουγκοσλαβίας και όχι από πολίτες τρίτων χωρών. Οι χώρες της ΕΕ είχαν κάθε δικαίωμα να τιμωρήσουν δικούς τους πολίτες. Η Ελλάδα δεν το έκανε. Να σημειώσω ότι έφυγαν κακήν κακώς από την Βοσνία οι κύριοι αυτοί όταν μετά τις συμφωνίες του Daton, οι αμερικανοί rangers - καμιά σχέση με τους δαπίτες που βγάζουν μαχαίρια σε φοιτητές στα πανεπιστήμια - άρχισαν να τυος αναζητούν, οπότε οι "γενναίοι" αυτοί απόγονοι του Λεωνίδα...λάκισαν.

Επίσης, κάτι που βλέπω, ότι δεν δόθηκε η δέουσα σημασία είναι το λαθρεμπόριο με την πρώην Γιουγκοσλαβία που γίνονταν από έλληνες "ευηπόληπτους" επιχειρηματίες - δυο από αυτούς ήταν και ιδιοκτήτες ελληνικών αθλητικών ομάδων για όσους έχουν ακούσει κάτι για τα θέματα - και τα αδικήματα αυτά κουκουλώθηκε, με τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων από το ελληνικό κράτος και άσκηση ιδιωτικής εξωτερικής πολιτικής, πράγμα που αντίκειται στους νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Τα παρεπόμενα της συνεργασίας με Σέρβους μαφιόζους - γιατί αυτοί κυβερνούσαν την γιουγκοσλαβία στον πόλεμο - ήταν φοβερά. Στην Ελλάδα η εθνική ομάδα με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα είναι οι Σέρβοι/Μαυροβούνιοι και είδαμε και δολοφονίες και πρώην συνεργατών του Αρκάν που ζουν στην Ελλάδα. Το πιο γνωστό θύμα από αυτούς ήταν ο μαυροβουνιώτης Μποκάν, στην Γλυφάδα, για όποιον θυμάται.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν την ψήφο τους για να ασκούν και εξωτερική πολιτική, που εκφράζει τα συμφέροντά τους και τις προσωπικές θρησκευτικές, ηθικές, ιδεολογικές ή άλλες επιθυμίες. Αν δεν συμπαθεί κάποιος την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στον κόσμο - και έχει πολλούς λόγους να μην την συμπαθεί - μπορεί να το ζητήσει από την κυβέρνησή του με την ψήφο του να τροποποιήσει ανάλογα την εξωτερική της πολιτική. Η τωρινή ελληνική κυβέρνηση λ.χ. αποφάσισε ότι δεν θέλουμε να είμαστε εξαρτημένοι μόνο από τους αμερικανούς, αλλά μπορεί να εκφράζουμε και τα κρατικά συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή. Δικαίωμα του καθενός είναι να αποφασίζει από ποιον νταβατζή θέλει να εξαρτάται. Στην Γιουγκοσλαβία, όμως, ιδιώτες έκαναν εξωτερική πολιτική, παρά την θέληση της κυβέρνησης της Ελλάδας. Έπρεπε λοιπόν οι Έλληνες πολίτες να απαιτούσαν την τιμωρία αυτών των ατόμων που αποφάσισαν να υποκαταστήσουν την λειτουργία της εκλεγμένης κυβέρνησης του ελληνικού λαού.

Nievskii είπε...

Μια που είπα το έγραψα κιόλας αυτό: Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που γίνονται από έλληνες πολίτες σε ξένο έδαφος μπορούν να εκδικαστούν και από ελληνικά δικαστήρια.

Να θυμίσω ότι ο ελληνικός Άρειος Πάγος στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων έκρινε αμετάκλητα ότι αρμόδια είναι τα δικαστήρια του γερμανικού κράτους, ακόμα και αν τα αδικήματα που αφορούν στις αποζημιώσεις διεπράχθησαν στην Έλλάδα. Δλδ το ελληνικό κράτος είχε όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να δικάσει αυτά τα αδικήματα.

Η ύπαρξη tribunals έχει θεσμοθετηθεί μετά την Νυρεμβέργη και είναι 100% νόμιμα. Το ότι συστήνονται ad hoc δεν λέει κάτι για την νομιμότητά τους, αφού δικάζουν με βάση δίκαιο που υπάρχει, και όχι δίκαιο που έχει εφευρεθεί εκ των υστέρων, αφού nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali όπως έγινε στην Νυρεμβέργη.

Επίσης υπάρχει το προηγούμενο - πάλι - του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπου είχε την υποχρέωση το γερμανικό κράτος να διώκει εγκληματίες πολέμου πολίτες του, αφού τα tribunals αφορούν πάντα τα μεγάλα ψάρια. Οι Σοβιετικοί λ.χ. εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 50.000 εγκληματίες πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη. Στην Ιταλία και την Γαλλία οι όχλοι εκτέλεσαν συνεργάτες των ναζί σε όργιο βίας που μπορεί να στοίχισαν και την ζωή 200,000 ατόμων. Στην Ελλάδα, βέβαια, οι συνεργάτες των ναζί έγιναν κυβέρνηση, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Οι ΔυτικοΓερμανοί από την άλλη δεν καταδίκασαν κανένα εγκληματία πολέμου πολίτη τους και αυτό είναι θλιβερό στην περίπτωση της Ελλάδας, αφού με την συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης με την ελληνική, η ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της να δικάσει γερμανούς εγκληματίες πολέμου. Στην πιο γνωστή περίπτωση, ο Μάξ Μέρτεν, χασάπης των Εβραίων πολιτών της Ελλάδας συνελήφθει στην Ελλάδα,παραδόθηκε στους Γερμανούς από τον Καραμανλή , αντί να δικαστεί στην Ελλάδα και στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τους Γερμανούς, μετά από δίκη-παρωδία. Οι σφαγείς χιλιάδων αμάχων στην Ήπειρο, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, επειδή δεν το ζήτησε το ελληνικό μεταπολεμικό κράτος, αλλά παρελαύνουν ακόμα στην Γερμανία, "περήφανοι" για τα κατορθώματά τους.

Πρέπει να σκεφτούν καλά όλοι όσοι φωνάζουν για ΗΠΑ, για ατιμωρησία των ελλήνων υπευθύνων εγκληματιών πολέμου κ.ο.κ. μήπως τελικά σκυλεύουν τους δικούς μας νεκρούς του παρελθόντος με την στάση τους, αφού ατιμωρησία σημαίνει βέβαια επανάληψη. Προσωπικά με προσβάλλει να γίνονται εγκλήματα στο όνομα της πατρίδας μου και της θρησκείας μου. Αν κάποιος δεν προσβάλλεται από αυτό, πρέπει να αναρωτηθεί τι σημαίνουν για τον ίδιο αυτές οι έννοιες.

Nievskii είπε...

Και μια ενδιαφέρουσα είδηση:

Επταετής κάθειρξη
Πρώτη καταδίκη στρατηγού στην Κροατία για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων

Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ καταδίκασε σε κάθειρξη επτά ετών τον Κροάτη πρώην στρατηγό Μίρκο Νόρατς για εγκλήματα πολέμου κατά Σέρβων στον πόλεμο της περιόδου 1991-1995.

Η υπόθεση προωθήθηκε στην Κροατία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και θεωρήθηκε δοκιμασία για την προσέγγισή της απέναντι στις ωμότητες του πολέμου, επισημαίνει το BBC.

Ο Μίρκο Νόρατς κατηγορήθηκε ότι δεν απέτρεψε το φόνο και τους βασανισμούς αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου από κροατικά στρατεύματα κατά την διάρκεια στρατιωτικής εισβολής σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντάρτες τον Σεπτέμβριο του 1993.

Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι ο Νόρατς παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των αμάχων και την μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου.

Την δίκη, που άρχισε πέρυσι τον Ιούνιο, παρακολουθούσαν αξιωματούχοι της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ραχίμ Αντέμι, αλβανικής καταγωγής στρατηγός του κροατικού στρατού σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί παρόμοιες κατηγορίες, αθωώθηκε.

To δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν διαπιστώθηκε ότι είχε αρκετές διοικητικές αρμοδιότητες κατά την περίοδο αυτών των γεγονότων ώστε να δικαιολογείται η ενοχή του.

Δεν σημειώθηκαν διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο, στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, σε αντίθεση με τις βίαιες διαδηλώσεις από χιλιάδες βετεράνους του πολέμου και εθνικιστές μετά τη σύλληψη του Νόρατς για άλλο έγκλημα πολέμου το 2001.

Οι Νόρατς και Αντέμι είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που δικάστηκαν στην Κροατία για εγκλήματα πολέμου.

Υ.Γ. Μήπως να έμπαινε και η Ελλάδα σε αντίστοιχη επιτήρηση;

Ανώνυμος είπε...

ας φερουν στοιχεια οι ενδιαφερομενοι να τους δικασουμε αν εχουν.

Ανώνυμος είπε...

Η αλητεία της μικρής Ολλάνδέζας συνίσταται στα:

1. έβαλε το παχουλό (θου κύριε φυλακή τω στόματί μου) με την Ελληνική υπηκοότητα, να μιλάει για Ελληνική συμμετοχή στη σφαγή χωρίς καμιά απόδειξη εκτός από μια φανταρίστικη 3/4 φωτογραφία!!! 10 ανθρώπων με όπλα που παριστάνουν τους Έλληνες (μπορεί και να είναι δεν ξέρω, αλλά απόδειξη δεν είδα, όπως και ότι η φωτό είναι από την Σεμπρένιτσα) Μόνο υπότιτλο στείλτε γράμμα στο φαντάρο δεν είχε από κάτω.

2. κατηγορούσε όλο τον λαό γιατί ήταν φιλοσέρβος, ενώ κατά την άκρως δημοκρατική άποψη του Μίχα και της ιδίας δεν θά 'πρεπε!!! Συμμετοχή στην Σεμπρένιτσα δεν απέδειξε πάντως... Δίκη συμπάθειας του ελληνικού λαού έκανε. Την ενοχλούσε κι' αυτήν και το χοντρομιχόπουλο, που δεν είμασταν με το ΝΑΤΟ. Ε θα στενοχωριούνται για πάντα και διαρκώς θα επιδεινώνεται η κατάσταση :-D

3. εντελώς προπαγανδιστικά σε όλη την διάρκεια του βίντεο έδειχνε Έλληνες τσολιάδες να φυλάνε μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη!!! Γιατί; Για να τους συνδέσουμε συνειρμικά με τη Σεμπρένιτσα;

4. Όταν έδειξε την αλητεία της με την φασιστική χρησιμοποίηση της κάμερας και κάποιος της υπενθύμισε ότι οι μικρές ολλανδέζες δεν μπορούν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας, άρχισε να σκούζει... Και επειδή εγώ δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει σήμερα δημοκρατία, παραξενεύομαι που βλέπω εδώ μέσα μερικούς να θεωρούν ότι η Ολλανδία έχει!!!! Καλά για USA δεν το συζητώ! Και γαμώ τις δημοκρατίες. Ελέω θεού μάλιστα!!!

Παρακαλούνται λοιπόν τα όποια χολιασμένα ανθελληνάκια να είναι πιο δημιουργικά, γιατί αφ' ενός γελοιοποιούνται και αφ' ετέρου επιδεικνύουν απαράμιλλο ερασιτεχνισμό που απλά επιβεβαιώνει όσους τους κατηγορούμε και δεν πιστεύουμε την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζουν, ποιός ξέρει για ποιούς λόγους...

mantz είπε...

@σαρδανάπαλε:
Δε μου έχεις δώσει την εντύπωση αφελούς. Το
"ας φερουν στοιχεια [σε ποιούς;]
οι ενδιαφερομενοι να τους δικασουμε [ποιοί είστε... εσείς που θα τους δικάσετε;]
αν εχουν" είναι καφενειακού επιπέδου "επιχείρημα".

@stathis:
Προφανώς και δεν μπορεί / δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνο ότι αφορά τη χώρα μας. Όμως, με αυτό που λες ότι "ενδιαφέρον δεν είναι μόνο το τι γράφεται , αλλά και κυρίως το τι ΔΕΝ γράφεται" που οδηγούμαστε; Ότι κάθε αναφορά σε π.χ. ελληνικό σφάλμα / παράλειψη κτλ. πρέπει να συνοδεύεται και από μια παραπομπή σε κάτι αντίστοιχο για τις ΗΠΑ; Και μια 2η παραπομπή για την Κίνα, κ.ο.κ.;
Προσωπικά θα εύρισκα πολύ πιο χρήσιμο το να γράψω (σ' ένα ελληνικό μπλογκ που διαβάζεται από Έλληνες) για θέματα της Ελλάδας που συνήθως υπάρχει η τάση να μην προβάλλονται από τα επίσημα ΜΜΕ, παρά για κάτι που αφορά τις ΗΠΑ και το οποίο κατά τεκμήριο όχι απλά προβάλλεται αλλά και συνήθως υπερ-προβάλλεται, πιθανώς και με σκοπό να δώσει άλλοθι και να κολακέψει το συλλογικό υποσυνείδητο και τα κλισέ των εδώ ιθαγενών.

Αντιστοίχως, όταν μπαίνω σε σάιτ / μπλογκ αμερικάνικα, σχολιάζω θέματα των ΗΠΑ και όχι Ελληνικά (π.χ. θανατική ποινή, φαινόμενο θερμοκηπίου, κτλ.) γιατί αντίστοιχα αυτό είναι πιο χρήσιμο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το μπλογκ (αυτό) είναι συλλογικό και όχι κολλεκτιβιστικό. Δεν κάνουμε συνεννοήσεις για το ποια θέματα θα γράψουμε και ούτε καν γνωριζόμαστε μεταξύ μας αρκετοί από εδώ. Αν ήταν το μπλογκ κάποιου π.χ. πολιτικού κόμματος θα είχε πράγματι νόημα η παρατήρησή σου, αλλά τώρα δε νομίζω ότι έχει.

Ανώνυμος είπε...

Stathis,

κανένα αντανακλαστικό δε μου βγήκε απέναντί σου, ίσα ίσα που αν και διαφωνούμε σε θεωρώ αξιόλογο συνομιλητή. Το αντανακλαστικό μου βγήκε προς το δικό σου αντανακλαστικό που δυστυχώς είναι κοινό και όχι αποκλειστικά δικό σου. Αναφέρομαι στο ότι κάθε φορά που γράφεται άρθρο εδώ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οικονομίας, κ.ο.κ. μια μερίδα, αντί να σχολιάσει επί της ουσίας, αποπροσανατολίζει τη συζήτηση επιτιθέμενη στις πολιτικές των ΗΠΑ, υποννοώντας ότι δήθεν όσοι γράφουν εδώ είναι οπαδοί και υπερασπιστές όλων των Αμερικανικών πολιτικών. Ε, δεν είναι έτσι, τι να κάνουμε! Και ως Έλληνας ασφαλώς και πρωτίστως με αφορούν τα όσα γίνονται στη χώρα μου.

Με βάση δε τη λογική σου ότι "ενδιαφέρον δεν είναι μόνο το τι γράφεται, αλλά και κυρίως το τι ΔΕΝ γράφεται" τότε να κατηγορήσουμε τους αρθρογράφους ως υποστηρικτές της Ρωσικής πολιτικής στην Τσετσενία, της δικτατορίας της Μυανμάρ, αλλά και της Τουρκικής κατοχής της βόρειας Κύπρου καθώς δεν έχουν γραφτεί άρθρα για τα συγκεκριμένα θέματα. Μα είναι λογικό αυτό? Λυπάμαι αν σε προσέβαλα όταν μίλησα για ανάγκη ψυχιατρικής μελέτης, αλλά ο παραπάνω ισχυρισμός σου, επιμένω, είναι παράλογος. Πράγματι είναι συλλογικό το μπλογκ, και νομίζω ότι αν ζητούσες να γράψεις ένα κείμενο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ οι διαχειριστές δεν θα είχαν πρόβλημα να το ανεβάσουν και εμείς να το σχολιάσουμε. Για σκέψου όμως να το είχες κάνει και να άρχιζε κάποιος να γράφει για τη Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Θα σου άρεσε? Θα το έβρισκες λογικό? Θα σχετιζόταν?

Όσο για το σχόλιό σου "Πως φιλελευθερισμός δεν είναι τίποτα άλλο από την επέκταση του συντάγματος των ΗΠΑ" μακάρι και οι πολιτικές των ίδιων των ΗΠΑ να ήταν σύμφωνες με το πνεύμα του Συντάγματός τους. Ότι καλό, προοδευτικό, και φιλελεύθερο έχει αντέξει στις ΗΠΑ απέναντι στη λέλαπα των νεοσυντηριτικών, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, τα δικαιώματα σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, κ.ο.κ. έχει αντέξει ακριβώς χάρη στο Σύνταγμα και στους δικαστικούς που είναι πρόθυμοι να το εφαρμόσουν σε πείσμα των θρησκευτικών και άλλων συντηριτικών.

Maria Velliou είπε...

nievskii, συμφωνώ σχεδον απόλυτα με όλα όσα γράφεις.
Αλλά αφορη για τη συζήτηση είναι η συγκεκριμένη εκπομπή, την οποία θεωρώ ΕΜΕΤΙΚΗ.
Για λόγους που ήδη ανέφερα και που πιο γλαφυρά περιέγραψε ο καράφλασ, ο οποίος με συμπλήρωσε.
mantz, ο σαρδανάπαλος εκφράζει απλοϊκά αν θες, αυτό που κι εγώ έθεσα: υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι δεν έγινε σωστά; Υπήρξαν σοβαρές καταγγελίες συγκεκριμένες, στους αρμόδιους φορείς, που δεν διερευνήθηκαν;
Διότι κάτι τέτοιο δεν κατάλαβα να τεκμαίρεται.
Όχι, η εκπομπή ήταν μια χυδαία δίκη συναισθημάτων, με προφανή στόχο να στηλιτεύσει το ήθος ενός ολόκληρου λαού,
Και με ενοχλεί ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ το ότι αυτό δεν σχολιάστηκε από το rooster ή άλλους σχολιαστές, που, αντιθέτως, εμπράκτως την επαίνεσαν!

Ανώνυμος είπε...

Maria,

εγώ προσωπικά δεν την είδα την εκπομπή, και δεν αμφιβάλλω ότι δεν είναι αντικειμένική. Εσύ όμως ειλικρινά πιστεύεις ότι αν ήταν θα άλλαζε κάτι. Πιστεύεις ότι θα καταδικαζόταν ποτέ Έλληνας για συμμετοχή σε εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία? Ακόμα και στις "αιμοσταγείς" ΗΠΑ κάποια άτομα πήγαν φυλακή για τη συμπεριφορά τους ας πούμε στο Γκουαντάναμο. Στην Ελλάδα ότι στοιχεία και να υπήρχαν σιγά μη συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο!

Maria Velliou είπε...

Δεν ξέρω, Κώστα, δες την εκπομπή και πες μου. Αυτό είναι το θέμα μου, η εκπομπή, οι στόχοι της και πως γίνεται αποδεκτή μετ'επαίνων από το rooster.
Κατά τα άλλα, συμφωνώ απόλυτα με τον Nievskii, λυπάμαι όμως που θα σε στενοχωρήσω αλλά δεν μπορώ να μιλήσω υποθετικά.
Ή, μάλλον, ναι, πιστεύω ότι αν υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες θα γινόταν τουλάχιστον μια έρευνα, κάτι θα μαθαίναμε.
Απορώ, πως ο κος Μίχας που υποτίθεται ότι έχει στοιχεία αρκετά για να τα προβάλει σε μια εκπομπή άλλης χώρας κτά τέτοιο τρόπο, δεν πήγε σ' έναν εισαγγελέα; Γιατί δεν επέμεινε ν' ακολουθήσει μια τέτοια οδό, ώστε να έχει να μας πει τι έγινε, έστω να μας πει ότι τον απέρριψαν;
Ίσως έτσι να τον παίρναμε σοβαρότερα, κι αυτόν και τις προθέσεις του..
Τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι σ' αυτή τη χώρα, όταν έχουν μια υποψία ή έστω αποχρώσες ενδείξεις και τους ενδιαφέρει ένα θέμα, ακολουθούν αυτη την οδό: κάνουν δημοσιογραφική έρευνα, πηγαίνουν στον εισαγγελέα με ό,τι στοιχεία προκύψουν κι έπειτα βγαίνουν στα κανάλια ή έστω παράλληλα.
Ο κος Μίχας, τελικά, τι ρόλο παίζει;

mantz είπε...

@Maria Velliou:
Τόσο εδώ όσο και στο βιβλίο του Μίχα περιγράφονται νομίζω επαρκώς αυτά που αναφέρεις και δίνονται απαντήσεις / ερωτήματα και για το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Φοβάμαι ότι (με τον κίνδυνο να προκαλέσω κάποιους συνομιλητές) έχεις μια... δυτική αντίληψη περί δικαστικού συστήματος την οποία όσοι κατοικούμε σε αυτή τη χώρα δεν τη συμμεριζόμαστε αναγκαστικά...

Stathis είπε...

Κώστα επί της ουσίας αρχικά ρώτησα 2 πράγματα.
Συμμετείχε ελληνικός στρατός σε εγκλήματα πολέμου; Ποια ήταν η εμπλοκή του ελληνικού κράτους;
ΓΙατί σε ό,τι αφορά τους έλληνες που συμμετείχαν στη Σρεμπρένιτσα, το έχω ψάξει στο παρελθόν το θέμα και ξέρω τι έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό, και επιθυμώ την καταδίκη τους.
Σε ότι λες για τη Ρωσία τη Μυανμάρ κλπ, νομίζω σε έχω καλύψει. Άλλο η πλανητική υπερδύναμη με το δικαίωμα να παρεμβαίνει πουδήποτε στον κόσμο και άλλο η δικτατορία της Βόρειας Κορέας, ή οι "Ισλομοφασίστες" , για να θυμηθώ ενδεικτικά δύο περιπτώσεις άρθρων που έχω διαβάσει εδώ.

Επί της ουσίας πάλι , επειδή τελικά είδα την ταινία, να παρατηρήσω πως δεν τεκμηριώνεται πουθενά συμμετοχή του ελληνικού κράτους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα μεμονωμένων ελλήνων ιδιωτών δεν μπορεί να χαρακτηρίζουν μια ολόκληρη χώρα.
Επίσης να επισημάνω πως η επίσκεψη Κάρατζιτς που παρουσιάζει ήταν το 93 ενώ η σφαγή έγινε 2 χρόνια μετά.
Ενδεικτικό της αντικειμενικότητας της δημοσιογράφου.

Stathis είπε...

Για το σύνταγμα των ΗΠΑ να επισημάνω πως μπορεί να είναι καλό,χρυσό, άγιο ή κακό ή οτιδηποτε, αλλά φαντάζομαι πως κάθε λαός προτιμά το δικό του.

Ανώνυμος είπε...

Μισο λεπτο, αν διαβασει κανεις την Ανιερη Συμμαχια του Μιχα καταλαβαινει πως προκειται για πληρως ιδεολογικοποιημενο βιβλιο. Μεχρι και αριθμητικη θυματων κανει. 97000 Σερβοι εναντι 150000 Μουσουλμανων ειναι ενα σπουδαιο επιχειρημα κατα των Σερβων. Η το αλλο επιχειρημα για τον εθνο εθνικισμο και τις Αυστροουγγαριες ειναι παιδικο.
Και επειδη δεν θα προχωρησω στην Λαβιδα Σαμαρα θα αναφερω στον Μαντζ το εξης.
Αν υπηρχε υποψια συμμετοχης Ελληνων σε Εγκληματα Πολεμου δεν νομιζω η Καρλα Ντελ Ποντε να κολωνε να τους καλεσει. Οι συγκεκριμενοι κυριοι εχουν διευθυνση και ονοματεπωνυμο και καθολου δεν ντρεπονται να βγουν και να μιλησουν (προσφατη συνεντευξη ενος στον Ελευθερο Κοσμο). Επ αυτου μπορει ανετα ο εισαγγελεας αυτεπαγγελτα να κινηθει. Επισης μπορουν επιζωντες της Σερπρενιτσα να προσφυγουν με στοιχεια στην Ελληνικη Δικαιοσυνη. Αν στοιχειοθετηθει κατηγορια μπορεικαι να καταδικαστουν. Αν εχει ο Μιχας ο στοιχεια ιδου η Ροδος. Αν δεν εχει ας γραψει τα ιδεολογικοποιημενα βιβλια του και ας σωπασει.

libertarian είπε...

"η συγκεκριμένη εκπομπή, την οποία θεωρώ ΕΜΕΤΙΚΗ"

έχοντας διαβάσει την Ανίερη Συμμαχία και έχοντας γνωρίσει Έλληνα μισθοφόρο από κοντά πριν πολλά χρόνια* δεν την βρίσκω καθόλου εμετική.

*ο πατέρας μου είναι στρατιωτικός και ένα καλοκαίρι που κάναμε διακοπές σε ένα θέρετρο αξιωματικών ήταν ένας νεαρός -γιος στρατιωτικού και αυτός- που μας έλεγε τις "περιπέτειες" του ως μισθοφόρος, πόσο εκκωφαντικό είναι να ρίξεις χειροβομβίδα μέσα σε ένα δωμάτιο, πως είναι να πυροβολάς κάποιον στο κεφάλι και άλλα ωραία σαν και αυτά.

Στάθη εγώ πάντως θεωρώ ότι το δικό μας Σύνταγμα είναι για τα μπάζα -περιορίζει την ελευθερία του λόγου, δίνει μονοπώλιο στο Κράτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ψιλοθεοκρατικό κλπ, θα το άλλαζα με την μια με το αμερικανικό το οποίο προστατεύει τα άτομα από το Κράτος αντί να έχει μέσα πράγματα που κανονικά είναι νόμοι και δεν αρμόζουν σε ένα Σύνταγμα.

Ανώνυμος είπε...

παντως το αμερικανικο συνταγμα δεν εχει αποτρεψει το να μην διδασκεται ο Δαρβινος στα σχολεια

Stathis είπε...

Στάθη εγώ πάντως θεωρώ ότι το δικό μας Σύνταγμα είναι για τα μπάζα -περιορίζει την ελευθερία του λόγου, δίνει μονοπώλιο στο Κράτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ψιλοθεοκρατικό κλπ, θα το άλλαζα με την μια με το αμερικανικό το οποίο προστατεύει τα άτομα από το Κράτος αντί να έχει μέσα πράγματα που κανονικά είναι νόμοι και δεν αρμόζουν σε ένα Σύνταγμα.

libertarian το ξέρω.
ΤΟ λέει και το nick σου.
Αυτό ακριβώς μετέφερα εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Tha ftiaksete epiteloys to link na doyme kai meis oi panasxetoi to video?

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε,

σε ποια σχολεία δεν διδάσκεται ο Δαρβίνος? Προσπάθειες να τον βγάλουν υπάρχουν αλλά όχι επιτυχείς. Και φυσικά είναι αστείο να περιμένει κάποιος από το Σύνταγμα να ρυθμίζει κάτι τέτοιο.

Stathis,

ποιό σημείο του Αμερικανικού συντάγματος σε πειράζει? Αυτό που θεμελιώνει το δικαίωμα στη ζωή, αυτό που θεμελιώνει το δικαίωμα στην επιδίωξη της ατομικής ευτυχίας, αυτό που θεμελιώνει το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας (όπως και το Ελληνικό σύνταγμα), αυτό που θεμελιώνει το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας και του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας ή κάποιο άλλο?

Ανώνυμος είπε...

Stathis και πάλι

"Για το σύνταγμα των ΗΠΑ να επισημάνω πως μπορεί να είναι καλό,χρυσό, άγιο ή κακό ή οτιδηποτε, αλλά φαντάζομαι πως κάθε λαός προτιμά το δικό του."

Ίσως για αυτό και πολλοί Αμερικάνοι δυσκολεύονται να το χωνέψουν, επειδή βασίζεται στις ιδέες του Ευρωπαϊκού(!) διαφωτισμού.

Όσο για την υπερδύναμη, νομίζω ότι αρκετά άρθρα έχουν γραφτεί για τον Μπους και τους νεοσυντηριτικούς, τα οποία ίσως δεν έκανες τον κόπο να τα διαβάσεις. Μου πήρε μόνο δυο λεπτά αναδρομή στο αρχείο π.χ. για να βρω αυτό

http://e-roosters.blogspot.com/2005/01/blog-post_13.html

Μήπως είσαι άδικος στην κριτική σου?

Stathis είπε...

Κώστα

ΤΟ άρθρο ποθ αναφέρεις (http://e-roosters.blogspot.com/2005/01/blog-post_13.html)

με επιβεβαιώνει.

Αφορά την επίθεση στο Ιρακ και καταλήγει ως εξής:

"Ανεξάρτητα πάντως με το ποιόν θα βαρύνουν οι ευθύνες, είναι λυπηρό ότι μια επέμβαση η οποία ήταν τόσο αναγκαία στηρίχτηκε σε ένα επιχείρημα τόσο αδύναμο."

Δηλαδή επιβραβεύει την επίθεση των ΗΠΑ, και κάνει κριτική μόνο στην ανυπαρξία όπλων μαζικής καταστροφής.

Ας μιλήσουμε επιτέλους και για τα εγκλήματα.....

http://www.guardian.co.uk/world/2004/oct/29/iraq.sarahboseley


Για το σύνταγμα των ΗΠΑ , επαναλαμβάνεις απλά το γεγονός πως κάποια άρθρα του ή και ολόκληρο σου αρέσει. Ας επαναληφθώ ελεύθερα κι εγώ. Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα να κυβερνάται από το δικό του.

Stathis είπε...

A, για τους πιο lazy...Το link του Guardian αναφέρεται στους 100000 νεκρούς αμάχους Ιρακινούς .

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock