Ξεκίνησε έχοντας ένα όνομα που του δίνει head-start στον πολιτικό στίβο. Είναι ευφυής, δεν έχει προβλήματα τύπου «W.» Έχει την οικονομική άνεση και την πολυτέλεια να μην χρείαζεται να δουλέψει για βιοποριστικούς λόγους. Οποιοσδήποτε αξιοπρεπής έλληνας με αυτά τα εφόδια και με σεβασμό στην ιστορία της χώρας του, στην οικογένεια του και στον εαυτό του, θα έβαζε τον πήχυ ψηλά. Ακαδημαϊκά, θα κοίταζε να πάει να σπουδάσει κάτι challenging σε ένα top πανεπιστήμιο. Επαγγελματικά, θα πίεζε τον εαυτό του να δουλέψει και να καταξιωθεί σε top εταιρίες στο εξωτερικό ή και στο εσωτερικό ώστε να αποκτήσει ικανότητες που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει μετά για να διοικήσει την χώρα. Τι έκανε ο Κ. Καραμανλής; Πήγε σε ένα καλό, αλλά second tier σχολείο στις ΗΠΑ να σπουδάσει, εμ, ιστορία. Μετά γύρισε πίσω, κάνοντας, εμ, τίποτα. Σχεδόν τίποτα δηλαδή, γιατί εξελέγη και στην ΟΝΝΕΔ...
Τέλως πάντων αυτόν τον άνθρωπο, τον εμπιστεύεται το κόμμα του και η κοινωνία και χωρίς πολλά-πολλά, τον βάζει σε νεαρή ηλικία στο ανώτατο εκτελεστικό αξίωμα, το προωθυπουργικό. Στο κάτω-κάτω, έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ, γεγονός που του έχει δώσει έκθεση σε ένα διαφορετικό σύστημα και σε σύγχρονες φιλελεύθερες ιδέες. Όταν εκλέγεται, το κλίμα είναι ευνοϊκό: η αντιπολίτευση παραπαίει με έναν μη-χαρισματικό ηγέτη, ο λαός επιζητά μεταρρυθμίσεις και η κυβέρνηση έχει μεγάλη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Και τι κάνει; τίποτα. Ωραία λόγια για σεμνότητες, δηλώσεις για την ανάγκη τομών, αλλά στην πράξη, ΤΙΠΟΤΑ. Και μετά από τρία χρόνια, ζητά επανεκλογή από τον λαό γιατι η οικονομία είναι σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να πάρει έγκριση για μεταρρυθμίσεις. Την παίρνει την έγκριση. Και τι κάνει; ΤΙΠΟΤΑ. Οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται με ρυθμούς Ανδρέα, η ακροαριστερά αλωνίζει, και ο πρωθυπουργός δηλώνει κουρασμένος. Και μετά από δύο χρόνια ζητάει πάλι εκλογές, γιατι η οικονομία είναι σε κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να πάρει έγκριση από τον λαό για μεταρρυθμίσεις.
Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί περισσότερο αποτυχημένο τεμπέλη. Ντροπή για την οικογένεια του και το κόμμα του. Κρίμα για την Ελλάδα.
70 σχόλια:
Kατά τη γνώμη μου το πρόβλημα δε βρίσκεται στις προσωπικές αδυναμίες του ενος ή του άλλου ηγέτη.Βρίσκεται στις δομικές δυσχέρειες του κομματικού συστήματος που αφού τους ανέδειξε, κατέληξε να συγχωνευτεί με το κράτος.
Κι εγώ συμφωνώ με το Χάρη. Το πρόβλημα δεν πρέπει να επικεντρωθεί στον Καραμανλή.
Ακόμη και να δεχτούμε την περιγραφή του αρθρογράφου, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί τον τοποθέτησε σε αυτή τη θέση το κόμμα της ΝΔ και – ακόμη πιο σημαντικό – γιατί τον εξέλεξε το εκλογικό σώμα. Το φαινόμενο Καραμανλή είναι ίσως χαρακτηριστικό της αδυναμίας της ΝΔ να εντοπίσει των χώρο αυτό των ιδεών που θα της έδιναν το συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ – όπως παλαιότερα είχε κάνει χρησιμοποιώντας φιλελεύθερη ρητορική – και του εκλογικού σώματος να απαγκιστρωθεί από οράματα χαρισματικών ηγετών.
Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής δεν έχει κανένα λόγο να ντρέπεται. Με τα προσόντα που περιγράφει ο αρθρογράφος κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός μιας χώρας της ΕΕ. Δεν είναι λίγο κι αυτό.
Υ.Γ. Το ίδιο τώρα περιμένουμε να γίνει και με τον άλλο διάσημο φορέα χαρισματικού ονόματος.
Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο της ειρωνίας για το ότι ο κ. Καραμανλής σπούδασε Ιστορία. Και τί θα έπρεπε να είχε σπουδάσει; Κβαντική φυσική; Θεολογία; Κοινωνιολογία; Ιατρική; Αυτό που θα θέλατε είτε εσείς είτε εγώ;
Ενδεχομένως να δεχόμασταν ότι δεν επέλεξε challenging θέμα για την διατριβή του.
Αποτυχημένος; Θα πρέπει να συμφωνήσω μαζί σας ή να πω άτολμος; Το λάθος του κ. Καραμνλή δεν είναι τόσο ότι δοκίμασε και απέτυχε είναι ότι δεν τόμησε να δοκιμάσει. Τώρα το πώς θα τον κρίνει η ιστορία και οι περιστάσεις μακροπρόθεσμα και αντικειμενικά είναι άλλο θέμα: Μπορεί να επικυρώσει αυτόν τον ισχυρισμό μπορεί και να τον ανατρέψει.
Με τον χαρακτηρισμό "τεμπέλης", όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω. Δεν γνωρίζω, εάν είναι ή όχι. Ούτε θέλω να τον υπερασπισθώ. Απλώς, πολλές φορές αντί να γίνεται σοβαρή συζητηση, αυτή εκτρέπεται σε κουβέντες για τον "χοντρό με το πλείστείσιον" και το "παιντί με το ποντήλατο".
Μάλλον άστοχο το άρθρο, ή τουλάχιστων στο σημείο που αναφέρεται στο όρο "τεμπέλης"...
Η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται, είναι μόνο μια μικρογραφία της κοινωνίας μας. Συνεπώς ο Κ.Κ. δεν είναι παρα μόνο η εκπροσώπηση της νοοτροπίας που κυριαρχεί εδώ και χρόόόόνια στην Ελλάδα.
Και τελοσπάντων, γιατί πάτε τόσο μακριά και δεν κοιτάτε του οίκου σας;;
Winnie The Pooh
Εφόσον γίνεται αναφορά σε πρόσωπα, και περί νεποτισμού ομιλώντας, ξέρει κανείς πού "κόλλησε ένσημα" ο έτερος "κληρονομικώ δικαιώματι" αρχηγός κόμματος; Πώς εξασφάλιζε τον άρτον τον επιούσιον πριν τον κάνει υφυπουργό και, στην συνέχεια, υπουργό, o μπαμπάς του;
υ.γ.
Το σχόλιο είναι ερώτηση, δεν γνωρίζω την εργασιακή του απασχόληση. Μόνον ότι κάποτε μάζεψε πορτοκάλια (ή ελιές, δεν θυμάμαι καλά) έχω ακούσει, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια.
Kαι μία απορία μου:
Ποια ιδιότητα του Κ.Καραμανλή καταγγέλετε κύριε Σ. Αθανασιάδη; Toυ τεμπέλη ή του αποτυχημένου;
Nα υποθέσω ότι αν επρόκειτο περί "επιτυχημένου τεμπέλη" δεν θα είχατε ηθικές αντιρρήσεις;
To επίσημον επάγγελμα του de facto Baby Doc, de facto Assad Pornandrew είναι ΦΩΤΟΠΟΔΗΛΑΤΗΣ!
@Χάρη:
Δέχομαι ότι υπάρχουν δομικές δυσκολίες, που τελωσπάντων ήτανε γνωστές, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν υπάρχει προσωπική συνεισφορά ή ευθύνη. Ο ΚΚ ζήτησε και πήρε δύο φορές την έγκριση για μεταρρυθμίσεις. Αν πίστευε ότι οι δομικές δυσχέρειες ήταν ανυπέρβατες, ας καθόταν σπίτι του. Είναι ηγέτης και ο ρόλος του ηγέτη δεν είναι να μεμψιμοιρεί αλλά να αλλάζει καταστάσεις. Ο Μητσοτάκης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς μαζί του, εφάρμοσε το πιο φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μέσα στο πιο αρνητικό περιβάλλον.
Γενικά τείνουμε σαν κοινωνία να μην αποδίδουμε προσωπικές ευθύνες και αυτή η νοοτροπία έχει κάνει πολύ κακό, από την ανοχή στους εγκληματίες μέχρι τις προσδοκίες από τους ηγέτες μας.
@Γ.Σαρηγιαννίδης:
Η ΝΔ και το εκλογικό σώμα προφανώς τον εξέλεξαν γιατί είχε δείξει θετικά σημεία, ήταν ένας ευφυής νέος άνθρωπος, καλός ρήτορας που διαλαλούσε ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις. Η γενική έλλειψη πολιτικού ταλέντου ήτανε φαντάζομαι επίσης ένας παράγοντας.
Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς το όνομά του πρωθυπουργός δεν θα γινότανε (παρόμοια με τον ΓΑΠ). Από εκεί και πέρα η θητεία ήτανε μια θλιβερή αποτυχία. Εγώ προσωπικά θα ντρεπόμουνα στην θέση του.
@thoughts of ashy:
Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη, αλλά αν σκοπεύεις να γίνεις πρωθυπουργός, είναι λίγη. Ένα MBA για λίγο exposure σε business, ή ένα JD θα ήτανε πιο σεβαστό και θα βοηθούσε περισσότερο.
Σχετικά με τον χαρακτηρισμό "τεμπέλης" δεν αναφέρεται σε φυσικά χαρακτηριστικά, αλλά στην διαπίστωση ότι ποτέ στην ζωή του δεν προσπάθησε σκληρά για να καταφέρει κάτι παραπάνω. Εγώ αυτό το ονομάζω τεμπελιά.
Και ένα παράδειγμα: ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, δεν ξέρω αν είναι φλώρος που λένε, αλλά το παλληκάρι πήγε στο Χάρβαρντ, μετά έκανε το ΜΒΑ του στο Stanford και μετά είχε τα cojones να πάει Λονδίνο να δουλέψει για την McKinsey, αντί να γυρίσει να βρεί έυκολη δουλειά πίσω. Εγώ αυτό το σέβομαι.
@Κατερίνα:
Ίσως θα ήτανε πιο έυστοχο να έβαζα τίτλο: η τεμπελιά σίγουρος δρόμος για αποτυχία...
Κρίμα να μπαίνει αυτό το site σε τέτοιες μικροπολιτικές και λαικιστικες λογικές.
Μην παρασύρεστε από το εύκολο και σάπιο κλίμα της εποχής.
Ας συνεχίσετε να είστε διαφορετικοί ή μήπως - τελικά- όχι- ούτε εσείς...
O Καραμανλης δεν ηταν τιποτα παρα ενας συνειδητος προβοκατορας της παραταξης του και της χωρας του.
Δεν ηταν τεμπελης, αυτο που ηταν να κανει το εκανε...
Επαιξε τον ρολο του στον εκφασισμο της χωρας και αποχωρει.
Φροντησε πριν να επαναφερει τον Σαμαρα στην ΝΔ ωστε να κανει αυτος το επομενο βημα για την φασιστικοποιηση της ΝΔ και της χωρας που ειναι η ''εκαθαριση'' της Μητσοτακικης πτερυγας...
- Ούτε αποτυχημένος , ούτε τεμπέλης, χωρίς να είμαι σίγουρος για τα αντίθετα.
- Αλλά, εφ΄όσον ζητάμε την εκλογή Πολιτικού με τέτοια κριτήρια, ας διαλλέξουμε :
- Εναν ίσως μή πετυχημένο και ίσως μή εργατικό ??
- Εναν ίσως αμόρφωτο και ίσως κομματικά σχιζοφρενή ?
- Εναν ίσως ανήθικο και ίσως τυχοδιώκτη ?
- Εναν ίσως άπειρο και ίσως ανεύθυνο ?
- Μία σίγουρα διαβασμένη και σίγουρα σταλινοποιημένη ?
Αυτούς/ές έχουμε, σε κοινή θέα, και αρκετούς καλύτερους - που δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν.....
Ιδού το ψηφοδέλτιο, ιδού και το κουρτινάκι....
Το γενικότερο πρόβλημα με το bulk των Ελλήνων πολιτικών είναι ότι δεν εξάσκησαν, πριν καταπιαστούν με την πολιτική, κάποιο βιοποριστικό επάγγελμα – δεν δούλεψαν στη ζωή τους. Μια ματιά στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ή τα στελέχη των κομμάτων, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό μετά από κάποιες σπουδές αναλώθηκαν σε κομματική ή πολιτική δραστηριότητα. Σε πολλλές περιπτώσεις το ξεκίνημα της «πολιτικής σταδιοδρομίας» συμπίπτει με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Άρα το θέμα της εργατικότητας, στην περίπτωση του Καραμανλή ή Παπανδρέου, δευτερεύον, το μεγαλύτερο θέμα εντοπίζεται στην έλλειψη οποιασδήποτε εργασιακής εμπειρίας εκτός κόμματος και πολιτικής.
Σ. Αθανασιάδης: η τεμπελιά σίγουρος δρόμος για αποτυχία...
Αυτό είναι!
Κατά τα λοιπά, προσυπογράφω:
Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι χωρίς το όνομά του πρωθυπουργός δεν θα γινότανε (παρόμοια με τον ΓΑΠ). Από εκεί και πέρα η θητεία ήτανε μια θλιβερή αποτυχία. Εγώ προσωπικά θα ντρεπόμουνα στην θέση του.
Έτσι.
Είχε δημοσιευτεί παλαιότερα άρθρο στο e-rooster που έλεγε τους 4 τρόπους να εθελοτυφλείς, τουτέστιν να χώνεις το κεφάλι σου σε μια τρύπα. Όπως έλεγε και ο Τσούκας:
Ο συστημικός αναγωγισμός, δηλαδή η ανάληψη της λειτουργικής ευθύνης για μια ανήθικη πράξη και, συγχρόνως, η αναγωγή της στον τρόπο λειτουργίας ενός ευρύτερου «συστήματος», είναι ένας τρίτος τρόπος αντιμετώπισης. Πρόκειται για τον συνηθέστερο τρόπο ανάληψης ευθυνών από επικεφαλής επιχειρήσεων οι οποίοι, κατά την ομολογία του προέδρου του ΣΕΒ, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά σε ένα διεφθαρμένο σύστημα («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 20/7/2008).
Κοινώς: όλοι τα παίρνουνε, όλα είναι σκατά, το πολιτικό σύστημα είναι χάλια, τι να σου κάνει και ο Κωστάκης σε τέτοια χώρα κ.ο.κ.
Το λοιπόν, όπως λένε και οι αμερικανοί: man's got a choice. Κανένας δεν υποχρέωσε έναν τεμπέλη, σαν τον Κωστάκη, να γίνει πρωθυπουργός. Κανένας δεν τον υποχρέωσε να παραμείνει στην εξουσία, ακόμα και όταν ήταν "κουρασμένος" και είχε φτάσει την χώρα στο μη παρέκει. Δεν ήξερε ότι ήταν άθλιος πρωθυπουργός, αυτός και το κόμμα του τρισχειρότερο; Δεν ρώταγε; Είναι προσωπική του ευθύνη και αυτή η διακυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες διακυβερνήσεις στην ιστορία της χώρας. Γιατί, ακόμα και αν "όλα είναι σκατά" και "το πολιτικό σύστημα είναι σκατά" υπάρχουν καλές και κακές κυβερνήσεις, ελπίζω αυτό τουλάχιστον να είναι κατανοητό.
Να και σε κάτι που συμφωνούμε
Θα διαφωνήσω ριζικά με τους προλαλήσαντες. Ο λαός ΔΕΝ έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται τέτοιες αφέλειες. Είναι νοήμων και οφείλει να γνωρίζει ποιόν ΚΑΙ γιατί ψηφίζει.
ΑΛΛΑ τον βόλευε.
Δεν κακίζω τον Καραμανλή. Οππορτουνιστής και αρριβίστας είναι όπως όλοι οι πολιτικοί, όπως όλος ο λαός.
ΔΕΝ μπορώ και κακίσω τον Καραμανλή.
ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ο ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ
Τώρα ετοιμάζονται να εκλέξουν τον έτερο ΑΝΙΚΑΝΟ κ. Γ. Παπανδρέου.
ΔΕΝ θα φταίει ο Παπανδρέου μετά 4 χρόνια.
Ο λαός θα φταίει.
PERIOD
"Ο λαός θα φταίει."
Ο ελληνικός λαός (ή, καλύτερα, το εκλογικό σώμα), όπως και τα εκλογικά σώματα πλείστων αστικών δημοκρατιών της Δύσης (και της Ανατολής, τελευταίως) είναι πολιτικώς εγκλωβισμένα, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ κυβερνήσεων χωρίς δεσμεύσεις ή χωρίς συνέπεια μεταξύ υποσχέσεων, προθέσεων και τελικής πολιτικής, και εντός ενός, πάλι κατά το πλείστον, δικομματικού συστήματος χωρίς ειδοποιές διαφορές μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, τα οποία, επιπλέον, έχουν vested interests, οικονομικά και άλλα ή είναι διαπλεκόμενα με τα οικονομικά κέντρα εξουσίας. Τα αυξανόμενα ποσοστά αποχής είναι ενδεικτικά του disillusionment που επικρατεί.
Επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο ο ελληνικός λαός που «φταίει», αν φταίει. Τα παραδείγματα των Bush, Berlusconi, κτλ. είναι σύγχρονα και αποδεικτικά του παραπάνω επιχειρήματος.
ΛΑΘΟΣ. Ο Bush στις πρώτες εκλογές ΔΕΝ πήρε την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου.
Στις δεύτερες βγήκε πρώτος λόγω παράδοσης των Αμερικανών να επανεκλέγουν τον sitting president.
καταμεσίς πολέμου.
Έχω την εντύπωση ότι υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, ίσως και τη δικής σας. O Bush στις πρώτες εκλογές όντως εκλέχθηκε με μια σχετικά μικρή μειοψηφία των ψηφισάντων. Αλλά σχεδόν κάθε ηγέτης της κάθε πρότυπης αστικής δημοκρατίας του Δυτικού κόσμου εκλέγεται με τη μειοψηφία του εκλεκτορικού σώματος...
Ο αμερικανικός λαός τουλάχιστον προ της εισβολής στο Ιράκ και με βάση άφθονες, καλά τεκμηριωμένες δημοσκοπήσεις συναινούσε στη συντριπτική πλειοψηφία του με την πολιτική Bush, που αποδεικνύει τη χειραγώγησή αυτού του λαού από την προπαγάνδα της διαχείρισης και των media και δείχνει το επίπεδο πολιτικής συνείδησης που κουβαλά. Ας μην επεκταθούμε επί του θέματος...
Συγκρίσεις, λοιπόν, ενός απαίδευτου, "κουτοπόνηρου λαουτζίκου" από τη μια μεριά με έναν ώριμο, προκομμένο, πολιτικοποιημένο και με παιδεία λαό από την άλλη είναι αστείες.
@Rebel
Πάντα προτρέχετε.
ΔΕΝ εννοούσα σχετική μειοψηφία ή πλειοψηφία και ουδενός την νοημοσύνη υποτιμώ.
Στις πρώτες εκλογές (2000) ο Bush πήρε λιγότερες ψήφους από τον Gore. Εξελέγη όμως λόγω μιάς ιδιομορφίας του περί εκλεκτόρων νόμου. Πήρε δλδ περισσότερους εκλέκτορες αλλά λιγότερες ψήφους κατά την ετυμηγορία του λαού!
Η ιστορία της 1ης εκλογής Bush είναι γενικά γνωστή και ας μην επαναλαμβανόμαστε. Η αναφορά μου στον Dubya έγινε για να δείξω ότι δεν είναι μόνον ο ελληνικός λαός που εκλέγει άθλιους ηγέτες.
Το πρόβλημα μου έγκειται στο "ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ο ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ" και στο "ο λαός θα φταίει". Λαός κουτοπόνηρος ή απαίδευτος, αλλά σχετικά και σε αντιδιαστολή με ποιόν?
1) Δεν με ενδιαφέρει ΤΙ κάνουν άλλοι λαοί
2) ΜΗ προσπαθείς να βρεις δικαιολογητικά.
Ο καλύτερος πολιτικός της ΝΔ, η κυρία Γιαννακου, που έχει guts και αξιοπρέπεια ΔΕΝ εξελέγη διότι έλαβε μέτρα σωστά!!!!!!!!!
ΕΠΙΣΗΣ
Αντι του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
η σαβούρα της Ελλάδος
ψήφισε ΓΟΥΛΙΜΗΝ
Τότε, μάλιστα, ο Χαρίλαος είπε το ιστορικό, "Ανθ' ημών Γουλιμής"
Από ένστικτο δε ο παπαγάλος στο μέγαρο της οδού Ακαδημίας, έκραζε ασταμάτητα, "Ζήτω ο κύριος Χαρίλαος Τρικούπης".
Σε παρακαλώ
ο λαός μας είναι ΑΣΕΒΕΣΤΑΤΟΣ!!!
Στην Ελλάδα ΚΑΡΑΤΟΜΕΙΤΑΙ πας πολιτικός με ήθος.
Ετσι και δεν φροντίσεις για την εισαγωγή του βλάχου στο νοσοκομείο υποσκελίζοντας άλλους που προηγούνται, έτσι και δεν φροντίσεις να γίνει η μετεγγραφή της ηλίθιας κορούλας από την Ρουμανία στην Ελλάδα "ένεκα σκλήρωση Καζαμπλάνκας" και .. και...
Θα βγεις ίσως μιά φορά. Δεύτερη ΔΕΝ ξαναβγαίνεις, ούτε βουλευτής.
Ο ΚΑΦΡΟΣ ψηφοφόρος μιλάει για ηθική από πρωίας μέχρι νυκτός, ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ εξαιρεί τον εαυτό του.
Η άμεση οικογένειά μου είχε πολιτικούς και ένα παρολίγον πρωθυπουργό. Τα γνωρίζω αυτά οριζοντίως και καθέτως.
Κομφούκιε είσαι ο "Κ" του gurforum?
@Κομφούκιος/Χασαπογιάννης:
Σε διακρίνει ένα πάθος για τους Έλληνες. Πιστεύεις ότι είναι πολύ ιδιαίτεροι και ξεπερνάνε κάθε κοινωνιολογική ανάλυση. Είναι "κάφροι", "σαβούρα" και δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Δεν ξέρω ποιό θεωρητικό πλαίσιο χρησιμοποιείς στην ανάλυσή σου, αλλά διαφωνώ. Οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται με βάση το σύστημα στο οποίο λειτουργούνε -και απόδειξη είναι ότι όταν βρεθούνε σε διαφορετικό σύστημα όπως στις ΗΠΑ συμπεριφέρονται διαφορετικά.
Η πηγή του προβλήματος για αυτά που αναφέρεις, είναι ότι ο πολιτικός έχει την δυνατότητα να διορίζει στο δημόσιο τομέα, να μεταφέρει φοιτητές στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να περνάει ουρές στο δημόσιο νοσοκομείο. Εάν όλα αυτά ήταν ιδιωτικά, ο πολιτικός θα έχανε αυτήν την δυνατότητα και κάπου εκεί θα τελείωναν και οι πελατειακές σχέσεις με την "σαβούρα".
Τι έγινε, άρχισε η μάχη για τη διαδοχή?
Επιφανειακή η ανάλυση και συναισθηματική.
Ο τίτλος είναι ηλίθιος. Κάποιος που κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός δεν είναι προσωπικά αποτυχημένος, όσο μεγάλη βοήθεια κι αν είχε. Αποτυχημένος πρωθυπουργός ίσως.
Τεμπέλης, εκ των πραγμάτων όχι. Ένας τεμπέλης δεν θα αναλάμβανε τόσες ευθύνες, τόσο φόρτο εργασίας, τόσο μεγάλη επίβλεψη και κριτική της παραμικρής του κίνησης.
Η εισαγωγή είναι ισοπεδωτική. Τι σου φταίνε η ιστορία και το Tufts?
Τα κριτήρια σου για το τι οφείλει να κάνει ένας καθωσπρέπει γόνος κράτα τα για τον εαυτό σου. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του αξιακό σύστημα, προτεραιότητες και προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Το γεγονός ότι έχει έκθεση σε φιλελεύθερες ιδέες μπορεί να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που πιστεύεις. Δηλαδή αν είχε σπουδάσει στη Γαλλία θα σοσιάλιζε? Άλλη μια παράτονη νότα στην ξώφαλτση ανάλυση σου.
Η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα και μάλλον δεν παρακολουθείς τις εξελίξεις αν υποστηρίζεις το αντίθετο. Άσχετο αν συνολικά δεν λειτουργούν και υπάρχει απαξίωση στην ελληνική κοινωνία. Το γεγονός ότι κάποιος σκάβει τρύπες δεν σημαίνει ότι δεν κουράζεται, ή ότι δεν δουλεύει, δεν σημαίνει όμως ότι εργάζεται.
Το κείμενο σου το κατατάσσω στη σκέψη μου ως αποτυχημένη προπαγάνδα (αν κρίνω από τα σχόλια) ή ανούσιο συναισθηματισμό, που όμως επηρρεάζει την ψήφο πάρα πολλών συμπολιτών. Και τη δική σου μάλλον. Άρα τελικά χρήσιμο.
Συμφωνώ με JL.
Mιά χαρά λαϊκάντζα είναι ο Καραμανλής.
Από λαϊκή, ΜΗ αστική οικογένεια. Η οικογένεια Καραμανλή ήταν και παραμένει λαϊκή.
Για νάσαι ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ πρέπει:
1) Να έχεις ΑΣΤΙΚΗ προέλευση με ΓΟΝΕΙΣ που σέμαθαν ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ στην κορυφή των οποίων είναι η ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ, δλδ η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με τον ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ
2) Να έχεις ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΑΡΑΔΟΣΗ
3) Να έχεις ΗΘΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ (moral courage), το οποίο είναι το διαμετρικά αντίθετο από την θρασυδειλία.
ΑΣΤΟΣ (αλλά αντικοινωνικός) είναι ο ΣΗΜΙΤΗΣ
ΑΣΤΟΣ ήταν ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ
ΑΣΤΟΣ ήταν ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΑΣΤΟΣ είναι ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, for sure
Επεξήγηση
Για να ΜΗ παρεξηγηθώ, ο κ. Μητσοτάκης έχει τεράστια ελαττώματα, που του τα καταλογίζω ένα προς ένα, αλλά παρέλκουν της παρούσας.
ΟΜΩΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπε ψέμματα στο ΛΑΟ ως προς την οικονομική κατάσταση.
ΚΑΙ ουδέποτε φέρθηκε εθνικιστικά. Απεναντίας ο αντι-εθνικισμός, ήταν το Waterloo του.
Από περιέργεια, ποιά ακριβώς ήταν τα τεράστια ελαττώματα του Μητσοτάκη;
Θα σου τα πω ιδιαιτέρως
Aκουσα προσεκτικά τον λόγο του κ. Καραμανλή, πολύ καλός! Unfortunately, too little, too late KAI EK ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ!
Σε κάθε περίπτωση, η ΑΣΤΑΘΕΙΑ που θα προκύψει είναι χειρότερη από την όποια διατήρηση προεκλογικής ατμόσφαιρας επί 6μηνο - όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.
ΓΙΑΤΙ θα υπάρξει αστάθεια;;;
ΔΙΟΤΙ όπως φρονεί ο Economist και η Wall Street Journal, ΔΕΝ θα προκύψει ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ούτε με τις πρώτες εκλογές (με bonus 40 εδρών), ούτε [κατά την γνώμη του γράφοντος] με τις δεύτερες (bonus 50 εδρών).
Ο Νόμος Παυλόπουλου, δλδ των 50 εδρών bonus, βοηθάει, ΑΛΛΑ ΔΕΝ προσθέτει (50-40) άρα 10 έδρες στο πρώτο Κόμμα, όπως πιστεύουν τα απανταχού χαζουλάκια, για τον απλούστατο λόγο ότι η συμμετοχή στην πρώτη ΚΑΤΑΝΟΜΗ θα είναι μαθηματικώς ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ, δλδ επί 250 vs. 260 εδρών, δλδ το πρώτο κόμμα, με τον Νόμο Παυλόπουλου, θα πάρει λιγότερες έδρες (κα' ελάχιστον 4) στην Πρώτη, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ Κατανομή, από όσες θα έπαιρνε με τον Νόμο Σκανδαλίδη.
Σιόρ Χασαπόγιαννες,
σε ποιο libro d' oro είστε γραμμένος;
(ok, εγώ καταλαβαίνω ότι κάνετε την πλάκα σας, αλλά νομίζω ότι το παρατραβήξατε και δεν έχει πια γούστο)
Αγαπημένο όνομα.
............♥
...........****
..........******
.........********
........**********
......*************
.....*****HAPPY***
....*****************
...*******************
..*********************
...........****
...........****
...........****
Day, doing nothing is the life of the consumers; positive pay, is the creator of life. Nothing to do, that is, had an empty life; If people continue to pay the interest, that is, good life.
www.hoard.com.tw
www.hoard.com.tw/default.php
www.hoard.com.tw/product_08.html
www.hoard.com.tw/about_us2.html
www.hoard.com.tw/chocolate.htm
www.ta89.com
www.ta89.com/about
www.ta89.com/index.htm
www.ta-520.com
Oι πηγές του προβλήματος είναι ΠΟΛΛΕΣ.
Μιά από αυτές, και ΚΟΜΒΙΚΗ, είναι το τρισάθλιο εκλογικό σύστημα. Θα προέκυπτε μεγάλη, θα έλεγα ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ, εάν είχαμε ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ περιφέρειες και ίσχυε το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας (plurality) - χωρίς δεύτερες και τρίτες κατανομές, ο πλειοψηφών παίρνει την ΕΔΡΑ.
ΑΥΤΟ αποδυναμώνει τα ΚΟΜΜΑΤΑ και ενθαρρύνει/προτρέπει την είσοδο στην πολιτική ταλαντούχων ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ, διότι, προφανώς, οι μονοεδρικές περιφέρειες θα είναι μικρές ΚΑΙ fair game γιά όλους. Το σπουδαιότερο είναι ότι θα μειωθεί ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ η διαφθορά!!!!!
Η μόνη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας σε αυτή την καμπή είναι συνεννόηση, συναίνεση, κυβερνήσεις ευρύτατης συνεργασίες και προσωπικοτήτων, και όχι κομματικές αυτοδυναμίες με απλή εναλλαγή προσώπων. Μόνον έτσι διαχέεται το "πολιτικό κόστος", δηλ. ο καημός του κάθε κομματάρχη. Εναλλάκτική λύση, η δικτατορία από κάποια πεφωτισμένη προσωπικότητα.
Δυστυχώς, η συναίνεση και η σύγκλιση, στη βάση του κοινού νου, είναι κάτι στα οποίο, ιστορικά, η πολιτική εξουσία και τα κομματικά και πολιτικά "τζάκια" που μας κυβερνούν δεν έχουν παιδευτεί. Θα συμφωνήσω με το συμπερασματικό σχόλιο του Economist:
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14380305
Greece may be in for a period of both economic gloom and political instability.
και την απαισιοδοξία του Ξυδάκη:
http://vlemma.wordpress.com/2009/09/05/ekloges-2009-part1/
@κόμφου
Μέσα για plurality, εφόσον συνοδεύεται και με μεγαλύτερη αυτονομία των μονοεδρικών, i.e. λιγότερες επιδότησεις από το κέντρο και ελευθερία να ορίζουν τους δικούς τους φόρους. Περισσότερη ελευθερία και ανταγωνισμός είναι πάντα καλοί.
Σχετικά με την μείωση της διαφθοράς δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Έχω την εντύπωση ότι αυτή την στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση είναι περισσότερο διεφθαρμένη από την κεντρική εξουσία...
@rebel:
"Η μόνη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας σε αυτή την καμπή είναι συνεννόηση, συναίνεση, κυβερνήσεις ευρύτατης συνεργασίες και προσωπικοτήτων"
Η συναίνεση πρέπει να είναι η πιο overrated πολιτική αξία. Ο Ρέηγκαν και η Θάτσερ δεν φτιάξανε τις χώρες τους με συναίνεση. Δεδομένης επίσης της έλλειψης φιλελεύθερης παιδείας στην Ελλάδα, η συναίνεση θα σήμαινε γλέντι για τις ομάδες πίεσης και ακόμα περίσσοτερο κράτος. Συμφωνώ μερικώς στην δεύτερη εναλλακτική σου, πεφωτισμένος ηγέτης, αλλά όχι απαραίτητα δικτάτορας. Ο Μητσοτάκης εκλέχτηκε με 7 μονάδες διαφορά το 90...
erratum:
καλοί -> καλή
Έχω την εντύπωση ότι αυτή την στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση είναι περισσότερο διεφθαρμένη από την κεντρική εξουσία...
Συμφωνώ απολύτως ως προς την διαφθορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. ΑΛΛΑ ΤΙ σχέση έχουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Local Government), η οποία χειρίζεται και διαχειρίζεται όλα τα τοπικά θέματα ΚΑΙ ο Κεντρικός Νομοθέτης (Parliament), που δεν διαχειρίζεται πόρους.
Νομίζω ότι είναι ΚΑΙΡΟΣ να ΓΙΝΕΙ ένα ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
διαμαρτυρίας
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ "ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ"-"ΦΟΙΤΗΤΩΝ" των "ΑΕΙ"
ΚΑΙ
να ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΗΣΟΥΜΕ την ΚΑΤΑΔΙΚΗ του ΑΙΣΧΡΟΥ ΝΟΜΟΥ του 1982 του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ.
Επειδή αναφέρθηκαν οι Τρικούπης και Γουλιμής....
Για τον Τρικούπη οι πιο πολλοί ξέρουμε. Έχει περάσει και στο πολιτικό μας αγιολόγιο, σε σημείο, που να ισχυρίζονται ότι είναι και φορείς και διάδοχοι του Τρικούπη και των ιδεών του άνθρωποι με τελείως διαφορετική φιλοσοφία.
Για τον Γουλιμή, όμως, τί γνωρίζουμε πέρα από τον αφορισμό του Τρικούπη; Υπάρχει κάποια παραπομπή;
Δεν ξέρω, εάν ο λαός είναι ασεβέστατος και σαβούρα. Αντιστρόφως, μήπως ο πολιτικός δεν είναι αξιοπρεπής, όταν παραδέχεται με το ζόρι την ήττα του και μέμφεται τον λαό για ανωριμότητα;
Για πείτε μας ΤΙ ξέρετε γιά τον Χαρίλαο Τρικούπη (εκτός Wikipedia) και σας υπόσχομαι να επανέλθω με ανάλυση.
BRAVO KYRIE ATHANASIADI!
Για να μας αποδείξει ο συγγραφέας ότι ο Καραμανλής είναι τεμπέλης κατάφερε να προσβάλει όλους όσοι έχουν τελειώσει το πάρα πολύ καλό Ταφτς και γενικότερα όσους δεν έχουν αποφοιτήσει από ένα εκ' των Χαρβαρντ, Πρινστον, Γιέιλ και ΜΙΤ. Classist μέχρι εκεί που δεν πάει δηλαδή, και ας υπάρχουν σχολεία λιγότερο γνωστα που πιθανόν προσφέρουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης (π.χ. California Institute of Technology).
Προσέβαλε ακόμα όλους όσοι έχουν σπουδάσει ιστορία θεωρώντας τους ανάξιους να διοικήσουν τη χώρα. Χάθηκε ένα ΜΒΑ? αναρωτήθηκε, προφανώς εντυπωσιασμένος από τα κατορθώματα των κατόχων ΜΒΑ στην αγορά παραγώγων και το ρόλο τους στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση. Βέβαια, έχοντας διδάξει ΜΒΑηδες και γνωρίζοντας την έλλειψη ικανότητας των περισσοτέρων να σκεφτούν κριτικά και αναλυτικά έχω τελείως διαφορετική άποψη.
Για να γνωρίζει κανείς το γιατί ο Καραμανλής επελέγει να ηγηθεί του κόμματός του πρέπει να ξέρει πέντε πράγματα για τη δουλιά του στο κέντρο επιμόρφωσης στελεχών του κόμματος και στον τομέα της ιδεολογίας και διαφώτησης, και να θυμθεί ότι εκείνη την περίοδο η ΝΔ ταλαντευόταν μεταξύ των Μητσοτακικών, που δεν είχαν καταλάβει γιατί η ΝΔ έχασε τις εκλογές, και του οργίλου Εβερτ που πρέπει να είναι από τους λιγότερο χαρισματικούς ηγέτες που έχω δει ποτέ.
Θα συμφωνήσω λοιπόν με το Rebel, λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ούτε κομματικό, ούτε προσωπικό. Είναι πρόβλημα θεσμικό, όπως έχω γράψει και εδώ http://anamorfosis.net/blog/?p=877Και για να γίνουν μεγάλες θεσμικές τομές απαιτείται συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και ευρείες πλειοψηφίες. Για αυτό και απεύχομαι την αυτοδυναμία. Αν δεν καταφέρουμε να συνενοηθούμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
@ ένας οικονομολόγος:
Θα παραβώ τον κανόνα μου να μην σχολιάζω ανώνυμα posts επειδή η καηγορία σου για classism χρειάζεται πράγματι εξήγηση.
Σέβομαι όλα τα σχολεία ανεξαρτήτα από τα επίσημα rankings. Έχω βρεθεί σε πολύ χειρότερα σχολεία και γνωρίζω ότι παντού υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μαθητές και καθηγητές. Επίσης έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για αυτούς που πάνε all-the-way στην έρευνα και γίνονται διδάκτορες. Παρόλαυτά όμως, δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα σχολεία.
Τώρα, για κάποιον που ξεκινάει από ένα μη-προνομιούχο περιβάλλον είναι επίτευγμα να φοιτήσει σε ένα οποιοδήποτε σχολείο και αυτό το σέβομαι. Για κάποιον όμως σαν τον ΚΚ που ξεκινάει από ψηλά, έχει όλα τα προνόμια και το μυαλό να πάει σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο βάλει στόχο, και καταλήγει σε ένα απλώς καλό σχολείο να σπουδάζει ένα χαλαρό αντικείμενο, για αυτήν τo underperformance η μοναδική εξήγηση είναι η τεμπελιά, η άρνηση του να προσπαθήσει σκληρά. Και αυτό το χαρακτηριστικό του ΚΚ φαίνεται κατά την γνώμη μου και από στην περαιτέρω πορεία του σαν επαγγελματίας και τελικά σαν πρωθυμπουργός.
Κύριε Αθανασιάδη,
με όλο το σεβασμό, συνέχίζετε να σφάλετε και να προσβάλετε κόσμο όταν χαρακτηρίζετε την ιστορία ως "χαλαρό αντικείμενο" σπουδών. Ελάτε όμως που αυτό το "χαλαρό αντικείμενο" σπούδασε π.χ. ο βραβευμένος με Νόμπελ διαπρεπής οικονομολόγος, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Ρόμπερτ Λούκας. Ή αν προτιμάτε πολιτικούς, οι ακόλουθοι, ιδιαίτερα εργατικοί πρόεδροι των ΗΠΑ σπούδασαν ιστορία: Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Richard Nixon. Βέβαια πτυχίο ιστορίας είχε και ο George W. Bush, ο οποίος ήταν όμως και ο μόνος πρόεδρος των ΗΠΑ που είχε ΜΒΑ, και αυτό λέει πολλά και συμπληρώνει τα όσα έγραψα πριν.
Συμπερασματικά, το ότι κάποιος επέλεξε να σπουδάσει ιστορία στο Ταφτς αντί να κάνει ΜΒΑ στο Χάρβαρντ επ' ουδενί δεν είναι σημάδι έλλειψης εργατικότητας! Αντίθετα, μπορεί να είναι και δείγμα ενός ανθρώπου που είχε το θάρρος να σπουδάσει αυτό που πραγματικά τον ενδιέφερε στο ίδρυμα που του άρεσε περισσότερο, αντί να επιδοθεί, με την πλάτη του μπαμπά του, στη συλλογή "χαρτιών-χαντρών" για να εντυπωσιάσει τους Έλληνες ιθαγενείς όπως έκαναν οι Παπανδρέου-Μητσοτάκης.
Η επίδοσή του ΚΚ ως πολιτικού μπορεί να κριθεί αυτοτελώς, χωρίς να χρειάζονται αυθαίρετες υποθέσεις για τα κίνητρά του ως φοιτητή, ειδικά όταν οι υποθέσεις αυτές προσβάλουν χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι έκαναν παρόμοιες επιλογές. Εμμέσως τους κατηγορείτε για έλλειψη εργατικότητας χωρίς να γνωρίζετε οτιδήποτε για τους λόγους οι οποίοι οι οποίοι τους οδήγησαν σε αυτές.
Υ.Γ. Επειδή ούτε εμένα μου αρέσει η ανωνυμία, ελπίζω αυτή τη φορά το URL που έδωσα να λειτουργήσει ώστε να συνδέσει το ψευδώνυμο με την ιστοσελίδα μου.
Πάντα τα ελεύθερα πνεύματα εξ ΗΠΑ ορμώνται
ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή
εξ ΑΜΕΡΙΚΗΣ τα ΦΑΥΛΑ
αλλά και
εξ ΑΜΕΡΙΚΗΣ τα ΚΡΕΙΤΤΩ!!!!
Ε; How about that?
Ο Καραμανλής πάντως τόσα χρόνια σπουδών στους κουτόφραγκους της Εσπερίας κράτησε χαρακτήρα και έκανε αντίσταση: ούτε έμαθε, ούτε ξέρει να μιλάει αγγλικά. Forza Caramanli!
Εκλέχθηκε υποσχόμενος ότι θα καταργήσει το ΣΔΟΕ και όταν ξέρει ότι θα φάει πούτσα στις εκλογές μας λέει ότι κόφτεται να "πατάξει την φοροδιαφυγή". Πριν λίγους μήνες το κόμμα του ψήφιζε για αυξήσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις και για νέα αμάξια επειδή δεν τους άρεσαν οι υβριδικές λέξους των 2,000 κυβικών, και προσπάθησε να περάσει τροπολογία για την ισόβια καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των βουλευτών και τώρα μας λέει ότι θέλει να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών. Άφησε μέχρι την τελευταία στιγμή την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και αυτήν την πέρασε μισή πριν 2-3 μήνες για να μην παραπεμφθούμε στο ευρωδικαστήριο, έδοσε στους αλητήριους μεταφορείς το δικαίωμα να μετακινούν τα φορτηγά τους σαββατοκύριακα και αργίες επειδή έκλειναν την εθνική και στην συντεχνία των ταριφών το δικαίωμα να μπαίνουν στους λεωφορειοδρόμους, και στην ΔΕΘ ανακοινώνει ότι θα "ανοίξει τα στρατηγικά κλειστά επαγγέλματα" (και τους συμβολαιογράφους που εξαιρούνται ΚΑΘΕ φορά;).
Δεν περίμενα κάτι περισσότερο από αυτόν τον πρωθυπουργό. Ο άγιος Ιννοκέντιος Μόσχας έλεγε ότι η τεμπελιά γεννάει όλες τις κακίες. Και ψέμματα θα πεις και αλαζονικός θα γίνεις και θα κλέψεις για να ζήσεις κ.ο.κ. 5,5 χρόνια διακυβέρνησης από τα στελέγχη της υπαρκτής δεξιάς το απέδειξαν 100%.
Ας καμαρώσουμε τις προσωπικότητες που επανδρώνουν τα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και που θα βγάλουν τη χώρα από το τέλμα:
ΝΔ - Μ. Έβερτ, Γ. Σουφλιάς, Π. Δούκας (γαμπρός του Έβερτ), Α. Καραμανλής, ...
ΠΑΣΟΚ - Βαγενά, Φόνσου, Παταβούκας, Δήμας, Νταλάρα, Κατσέλη, ...
Μπόκοτα, Ζούνη, ...
Έμπαινε, Γιωργάκη!
Η λέξη Εσπερία χρησιμοποιείται (λογοτεχνικά) γενικά για αναφορές στην ΔΥΤΙΚΗ Ευρώπη, εξαιρουμένης της Μεγάλης Βρεταννίας, για την οποία προτιμάται το "γηραιά Αλβιών". Ο Καραμανλής όμως σπούδασε στας Αμερικάς, δηλαδή στον Νέο Κόσμο.
Ο Κωστάκης θα περάσει στην ελληνική πολιτική ιστορία ως ο πλέον υπερτιμημένος πολιτικός της μεταπολίτευσης και ίσως της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πράγματι, δεν έχω υπόψην μου άλλον πολιτικό που να έκανε τόσα λίγα και να αποτελεί για ένα ουκ ευκαταφρόνητο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού ακόμη και σήμερα τον "καταλληλότερο για πρωθυπουργό" και το "ισχυρό χαρτί" της ΝΔ.
Το φαινόμενο αυτό για πρώτη φορά καταγράφεται και είναι αποτέλεσμα του νέου επικοινωνιακού χάρτη που έχει χαραχτεί από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και ΜΜΕ. Πράγματι, ο Κωστάκης, ειδικά την τετραετία 2004-2008 έχαιρε πρωτοφανούς επικοινωνιακής ασυλίας από το σύνολο των μεγάλων ΜΜΕ και μόνο την τελευταία χρονιά, όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και αυτό το σαθρό επικοινωνιακό εποικοδόμημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος υπό το βάρος της αμείλικτης πραγματικότητας, οι μιντιάρχες τον παράτησαν στην τύχη του. Η καταιγίδα των σκανδάλων τον άφηνε αλώβητο, ακόμη και όταν όχι μόνο η ανικανότητα και αβουλία του, αλλά και η ηθική αυτουργία του (με αποκορύφωμα την περίφημη Ζαχοπουλιάδα, όπου στενοί του συνεργάτες-Αδριανός και σία-και η ίδια η σύζυγός του με τη ΜΚΟ "Ανέμη" εμπλέκοντο άμεσα) ήταν καταφανέστατες. Η σαφής προτίμησή του να περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο σπίτι του στη Ραφήνα παρά στα υπουργικά συμβούλια και στη βουλή επίσης παραβλεπόταν, ενώ η απροθυμία του να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της ασυδοσίας, της αυθαιρεσίας και κυριώς της απελπιστικής αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησής του ολοκλήρωσαν τη χείριστη θητεία του.
Ωστόσο, αν και πολιτικά αποδείχτηκε ΔΕΙΛΟΣ και ΑΝΙΚΑΝΟΣ, κατάφερε με τις φανφαρόνικες ομιλίες του και την ψευτο-καραμπουζουκλίδικη περιβολή του να καταστεί στη συνείδηση των ψηφοφόρων του σαν "ισχυρό χαρτί", προ πολλού καμμένο, με τις στάχτες του να είναι έτοιμες να σκορπίσουν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Στα τσακίδια της ιστορίας και ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ. Αμήν.
Αδικείτε τον Κωστάκη Καραμανλή . Είναι κατα τη γνώμη μου ικανότατος.
είναι πραγματική μαγκιά να καταφέρεις να γίνεις χειρότερος πρωθυπουργός από τον Α. Παπανδρέου και να φέρεις στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ με το Γιωργάκη Παπανδρέου αρχηγό και τη πιο μαλακισμένη και οπισθοδρομική "αριστερή " ρητορική . Νομίζω οτι έφτασα μέχρι και να ακούσω κάποιον να μιλά για επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής !!Ελπίζω να ήταν το κρασί...
χααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα
This is exquisite, absolutely superb!!!!
Να ξεκαθαρίσω ότι μετά από δημόσια και ιδιωτική συνομιλία μου με το συγγραφέα αποσύρω τον χαρακτηρισμό του κλασισιστ που του είχα αποδώσει. Θα προτιμούσα όμως να ασκεί κανείς κριτική στο έργο του ΚΚ ως πρωθυπουργού παρά στις φοιτητικές του επιλογές, για τα κίνητρα των οποίων λίγα γνωρίζουμε.
Πάντως αν βγει ο Γεωργάκης πρωθυπουργός θα βγάλω το άχτι μου για όσα άκουσα τόσα χρόνια ως κάτοικος ΗΠΑ για τις νοητικές και λεκτικές ικανότητες του "προέδρου μου" (Μπους) από φίλους κάτοικους Ελλάδος.
Προχθές μίλησε ο βλαξ για "τον ρουν της πορείας".
H κατάσταση αυτή τη στιγμή της Ελλάδος είναι τραγική.
Δεν ξέρω πόσοι είδατε την μακρά συνέντευξη που έδωσε ο κ. Καραμαλής σε ένα "δημοσιογράφο".
Απαρχής μέχρι τέλος προβαλλόταν η εικόνα ενός ηττημένου και ηττοπαθούς (ασυνήθιστο για τον ΚΚ), γεμάτη αντιφάσεις, αντιθέσεις και παλινωδίες, a puppet so to speak. Θύμιζε τον Β Mussolini τις τελευταίες μέρες του στην εξουσία.
Από την άλλη, έχουμε άλλο ένα puppet, που λέει μονίμως αρλούμπες.
ΚΑΙ πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός, άρχισε τις παλινωδίες τύπου άρθρου 16, μιά ΥΠΕΡ, την επομένη ΚΑΤΑ της αλλαγής.
ΤΙ ΕΝΝΟΩ;;;
Από την μιά δίνει συνεντεύξεις για την έρημη την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχοντας δεξιά τον Χρυσοχοϊδη (!!!) και αριστερά την Κατσέλη (!!!!!!) ΚΑΙ από την άλλη διαδίδουν ότι θα μπεί στο Επικρατείας ο κ. Παπαδήμος (και μακάρι να δεχθεί, ΜΑΚΑΡΙ).
Αρνείται, λοιπόν, εκ των πραγμάτων, ο κ. Παπανδρέου να δώσει το ΣΤΙΓΜΑ της οικονομικής πολιτικής του - όχι πως έχει πολλά περιθώρια, αλλά έχει ορισμένα.
ΟΤΑΝ, λοιπόν, βάζεις από την μιά το δίδυμο Καστέλη/Χρυσοχοϊδης και από την άλλη τον κ. Παπαδήμο,
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δηλώνεις, όπως το belcanto των 50ς,
Πάμε στο Αγνωστο με Βάρκα την Ελπίδα
Είναι, πέστε, ωσάν, σε περίπτωση που το πρόβλημα της Ελλάδος ήταν η εθιμοτυπία/etiquette/πρωτόκολλο, να επικαλείσαι σήμερα τις γνώσεις επί του θέματος της Ελισάβετ της Αγγλίας και την επομένη, της κυρίας Λιάνη-Παπανδρέου.
ΥΓ. Δεν θέλω να υποτιμήσω τη τελευταία ευγενέστατη κυρία. Αλλά οι δύο μεταξύ τους διαφέρουν ΧΑΩΔΩΣ, they are two galaxies apart.
Κοντός ψαλμός αλληλούια!
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις εκτιμήσεις όλων μας για το τελικό αποτέλεσμα.
Έτσι θα είχαμε και μια ένδειξη της προσέγγισης της πολιτικής μας κρίσης στα κομματικά τεκταινόμενα...
Η δική μου εκτίμηση: ΝΔ=35,5%, ΠΑΣΟΚ=42,8%, ΚΚΕ=7,5%, ΛΑΟΣ=6.5%, ΣΥΡΙΖΑ=3%, ΛΟΙΠΟΙ=4,7%!
Για να δούμε και τις δικές σας εκτιμήσεις...!
Aν βγει αυτοδύναμο το ΠαΣοΚ, την βάψαμε. Θα ζήσουμε άλλη μία από τα ίδια.
@johnko99
7.2% μονάδες διαφορά; Πολλά βάζεις, δεν παίζει πάνω από 5 μονάδες
Ρίξε μια ματιά στι link
http://troktiko.blogspot.com/2009/09/book.html
και θα ... προσγειωθείς!
Τι πάθατε ρε παιδιά?
Σας κλώτσησε καμήλα?
Για να ακούσω τους "Ηρακληδείς" του Καραμανλή του "μικρού"!
Αλλά και τους άλλους τους "προοδευτικούς" που ανακατεύονται στο άκουσμα ΠΑΣΟΚ - Γιώργος...
Άντε με τις υγείες σας.
Ας ελπίσουμε όλοι να τα καταφέρουμε να βγούμε από το τούνελ.
Τουλάχιστον η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προσπαθήσει....
Δημοσίευση σχολίου