Πέμπτη, Νοεμβρίου 17, 2005

Αυτος ο ΟΤΕς ρε παιδι μου

...εχει μια φοβερη ιστορια. Απο τους δισκους του Χαρυ Κλυνν που μπλεκοντουσαν 3-4 ασχετες συνδιαλεξεις μεταξυ τους (ποιος ειναι κει γαμω τον ΟΤΕ μου?) μεχρι τα τωρινα με τις τιμες του Ιντερνετ, ο ΟΤΕ ειναι ενας οργανισμος καταδικασμενος να ειναι μισητος. Αλλα για καποιο περιεργο λογο η οργη παει παντα προς την λαθος κατευθυνση.

Θυμαμαι πριν 4 χρονια οταν πρωτοεβαλα DSL στην Γερμανια και στην Ελλαδα το ISDN διαδημιζοταν σαν "υπερσυγχρονο", που ελεγα σε κατι Ελληνες φιλους οτι αντι για πορειες που κανουν για το Ιρακ την Κουβα και το Καφιρισταν* θα επρεπε να διαδηλωνουν καθε μερα για την διαλυση του ΟΤΕ.
Αυτες τις μερες η οργη για τον ΟΤΕ και τις κουταμαρες που κανει (αν δεν το προσεξατε, θελει να ανεβασει τις τιμες των τηλεφωνικων τελων για συνδεσεις Ιντερνετ) εχει φτασει ενα καλο επιπεδο**. Αλλα ελαχιστοι ζητανε το αυτονοητο, την διαλυση του ΟΤΕ, το πραγματικο ανοιγμα της αγορας σε νεες δυναμεις. Οι περισσοτεροι ζητανε επεμβαση της κυβερνησης για χαμηλοτερες τιμες. Εμενα αυτα μου θυμιζουν Σοβιετικη Ενωση. Παρακαλαμε τον μεγαλο Λεβιαθαν για ξεροκομματα την ωρα αν αφηνε ελευθερη την αγορα θα ειχαμε σημερα αφθονια σε χαμηλες τιμες.

Δεν θελω αλλες επιτροπες, δεν θελω ρε παιδι μου να παρακαλαω υπουργους, θελω την ελευθερια επιλογης, θελω να ξεφορτωθουμε το τερας του ΟΤΕ που τοσα χρονια κατασπαταλουσε δημοσιο χρημα και σημερα κραταει την χωρα πισω. Διαλυστε τον ΟΤΕ και αφηστε να βγουν απο τις σταχτες του νεοι, ιδιωτικοι, δυναμικοι οργανισμοι. Οχι αλλες μετοχοποιησεις, εθελουσιες εξοδοι με τα λεφτα μας, δημοσιοι ελεγχοι, μεσοβεζικες καταστασεις, χαραμοφαϊκες εταιρειες που ειναι χωρος παρκαρισματος για τα αποτυχημενα στελεχη της καθε παραταξης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΗ (που λεν κιοι δικηγοροι) στο ενδιαφερον σχολιο του Γιωργου

Ο ΟΤΕ δηλωνει οτι τα τελη για το Ιντερνετ εως σημερα δεν καλυπτουν το κοστος του ΟΤΕ. Ειμαι ο πρωτος που στηριζει τον ορθολογικο καθορισμο τιμων (πχ το ηλεκτρικο ειναι υπερβολικα φτηνο με αποτελεσμα να υπερκαταναλωνουμε και να μολυνουμε τον πλανητη με τον βρωμολιγνιτη μας). Αλλα το κοστος του ΟΤΕ, γιωργο, ειναι ενδογενες! Οι απειροι χαραμοφαηδες του ΟΤΕ, ανεβαζουν το κοστος του. Οι κακοριζικες επενδυσεις σε τριτοκοσμικες χωρες το ιδιο. Η αγορα εξοπλισμου απο βρωμικες, αναποτελεσματικες, ακριβες εταιρειες των "εθνικων προμηθευτων" επισης! Πως γινεται να κοστιζει στον ΟΤΕ η μονο η κληση σχεδον 2 σεντ το λεπτο οπως δηλωνει οταν στην (πιο ακριβη σε εργατικα κτλ) Γερμανια πριν 2 βδομαδες σερφαριζα με 3,5 σεντ (κληση+δεδομενα προς/απο Ιντερνετ) το λεπτο!? Αν ισχυει οτι το κοστος ειναι τοσο υψηλο, ισχυει μονο λογω κακοδιαχειρισης! Γιαυτο ας μας απαλλαξουν απο την παρουσια τους!

Κατα δευτερον, δεν με νοιαζει τοσο το συγκεκριμενο θεμα, οσο η γενικοτερη σταση του ΟΤΕ. Οι τιμες του ειναι τρομερα υψηλες, σε ολα και η ποιοτητα κατω του ευρωπαϊκου μεσου ορου. Με τους μισθους και τα ενοικια να ειναι πιο φτηνα στην Ελλαδα απο τουλαχιστον 13 χωρες της ΕΕ, ο ΟΤΕ ειναι αδικαιολογητος!

Να κανω και μια σημειωση για τις τηλεπικοινωνιες. Το κοστος των δικτυων εχει αποσβεστει εδω και πολλλλλαααα χρονια. Σημερα κοστιζει μονο η συντηρηση και οι υπαλληλοι. Στο DSL που εχουμε νεες υποδομες μπορουμε να πουμε οτι κοστιζει λιγο και η εγκατασταση. Αλλα και παλι σε τοοοσες χωρες με απελευθερωμενες τηλεπικοινωνιες το κοστος του ΔΣΛ εχει πεσει με απιστευτους ρυθμους χωρις να εχουμε αντιστοιχη μειωση του κοστους εξοπλισμου κτλ των εταιρειων. Αρα το κοστος δεν εξηγει τις υψηλες τιμες. Η θεωρια μου, χωρις να ειμαι ειδικος στην βιομηχανικη οργανωση:

Οι εταιρειες οταν πρωτομπαινει το ΔΣΛ σε μια χωρα, ξεκινανε να ξυνουν την επιφανεια του τυριου (skimming), ζητωντας υψηλες τιμες για οποιον ειναι πολυ τρελος για να θελει την νεα τεχνολογια. Μετα ριχνει λιγο την τιμη και παιρνει την επομενη ομαδα πελατων, που ειναι λιγο λιγοτερο τρελοι. Οσο πιο μαζικη γινεται η τεχνολογια, τοσο εχουμε κλασσικο ανταγωνισμο απο πολλους προμηθευτες. Η διαδικασια μοιαζει παντα με ενα S με φαση αργης αποδοχης, εκρηκτικης αυξησης και μετα ισορροπησης.



Τωρα το ποσο γρηγορα διαχεεται η τεχνολογια εξαρταται απο την τεχνοφιλια των πελατων και τον ανταγωνισμο των εταιρειων. Δυστυχως, στην Ελλαδα ομως εχουμε ενα μονοπωλιο που ελεγχει σχεδον τα παντα και φυσικα θελει να μεινει οσο περισσοτερο μπορει στην φαση που ξυνει το τυρι, ή γδυνει τους πελατες :-) Ετσι με την απιστευτη διαστρεβλωση που εχουμε, με εναν ΟΤΕ με κερδοσκοπικα κριτηρια αλλα κρατικες πλατες (αρα σχεδον απολυτη εξουσια), μενουμε καθηλωμενοι στις πρωτογονες φασεις, με λιγους τρελους πελατες να πληρωνουν τρελα ποσα για την νεα τεχνολογια, οσο οι αλλες χωρες τρεχουν μπροστα.

Στην ερωτηση, αν η απελευθερωση πραγματικα θα εφερνε προοδο, απαντα απλα το παραδειγμα των χωρων που απελευθερωθηκαν πιο γρηγορα στην ΕΕ. Τα ξερετε, τιμες απιστευτα χαμηλοτερες απο την Ελλαδα...

ΥΓ πολυ ωραια τα ειπε προχτες σε μια συναντηση ο προεδρος της ενωσης χρηστων Ιντερνετ στον αντιπροεδρο της Επιτροπης Τηλεπικοινωνιων. Θα βαλουμε ελπιζω τον λογο του σαν αρθρο στην κυριως σελιδα μας...

*αν εχετε διαβασει Κιπλινγκ ισως καταλαβαινετε τι εννοω.
**Πως αληθεια εγινε τοσο φανερη η αχρηστια του ΟΤΕ σε τοσο κοσμο? Κοσμο που πριν 10 χρονια φωναζε εναντια στο "ξεπουλημα της εθνικης περιουσιας"? να φταιει ισως το ευρω και το Ιντερνετ που κανει τις συγκρισεις με αλλες ευρωπαϊκες χωρες αμεσες και ευκολες?

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα γράφεις πολύ σωστά.
Απλώς θα ήθελα να κάνω μια μικρή
πρόσθεση στο κατά τα άλλα καταπληκτικό
άρθρο σου.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους αγαπητούς
αναγνώστες του e-roosters την δήλωση
που είχε κάνει ο εκσυγχρονιστής
πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης
Είχε δηλώσει τα εξής, ως απάντηση
στην προσπάθεια της ΝΔ(και μάλλον του Στέφανου Μάνου ως αρμόδιου υπουργού, αν δεν κάνω λάθος) να ιδιωτικοποιήσει
τον ΟΤΕ
"Εμείς όταν θα έρθουμε στην εξουσία
θα κρατικοποιήσουμε τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ θα έχει μία μετοχή, και αυτή θα ανήκει στο κράτος".

Ανώνυμος είπε...

Διαλυστε τον ΟΤΕ και αφηστε να βγουν απο τις σταχτες του νεοι, ιδιωτικοι, δυναμικοι οργανισμοι.

Χωρίς να επικαλούμαι αυθεντία, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό φτάνει. Για να μη τσοντάρω το ίδιο σχόλιο σε διάφορα threads, τα λέω αναλυτικότερα εδώ.

πολυ ωραια τα ειπε προχτες σε μια συναντηση ο προεδρος της ενωσης χρηστων Ιντερνετ στον αντιπροεδρο της Επιτροπης Τηλεπικοινωνιων. Θα βαλουμε ελπιζω τον λογο του σαν αρθρο στην κυριως σελιδα μας...

Είμαι περίεργος να ακούσω τι είπε. Γενικά η δράση της ΕΕΧΙ σε όλα αυτά τα θέματα δε μου φαίνεται επαρκής. Δε λέω ότι φταίνε οι άνθρωποι - φαντάζομαι δουλεύουν part-time, με περιορισμένους πόρους και μπράβο τους. Υπάρχει όμως ένα κενό που δεν έχει καλυφθεί.

J95 είπε...

ΙΜΗΟ καλά είπε ο Σημίτης. Υπάρχουν και χειρότερα πράγματα από ένα κρατικό μονοπώλιο , και πρωτα απ' όλα ένα κερδοσκοπικό μονοπώλιο. Σημειώνω πως ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να είναι και κρατικός και κερδοσκοπικός. Δηλαδή ικανοποιεί τις πελατειακές ανάγκες των πολιτικών και τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των μετόχων, με τελικό αποτέλεσμα ο καταναλωτής της υπόθεσης να τον πίνει (επειδή συν τοις άλλοις ο ΟΤΕ είναι de facto μονοπώλιο). Και το πρόβλημα είναι κυρίως αυτό: ότι είναι μονοπώλιο, όχι ότι ανήκει στο κράτος (το τελευταίο απλά είναι η αιτία για τον παντελώς μαλακισμένο τρόπο με τον οποίο ο ΟΤΕ κάνει τη δουλειά του).

Έχει δίκιο ο S G, αν δεν διαλυθεί (υποθέτω σε μικρά κομματάκια όπως η AT & T) ο ΟΤΕ δε βγάζουμε άκρη. Και η αγορά τηλεπικοινωνιών είναι μια αγορά στην οποία η ιδιωτικοποίηση έχει δείξει ότι δουλεύει. Αλλά με κανέναν τρόπο δεν αρκεί αυτό.

Ας πούμε η μονοπωλιακή θέση του ΟΤΕ (που υπάρχει στην πράξη και όχι στα χαρτιά) οφείλεται στο ότι είναι ο μόνος τηλεπικοινωνιακός φορέας με αξιόλογη υποδομή. Ελέγχει ας πούμε το local loop, που είναι τα καλώδια από το τηλεφωνικό κέντρο μέχρι τον καταναλωτή. Νομίζω μόνο η Vivodi έχει κάτι αντίστοιχο, αλλά δε συγκρίνεται σαν μέγεθος και γεωγραφική κάλυψη.

Έστω λοιπόν ότι σπάει ο ΟΤΕ και ένα από τα παιδιά (π.χ. ο ΟΤΕ3) "κληρονομεί" τα local loop στην περιοχή της Αθήνας. Ε, δεν άλλαξε και κάτι: πάλι έχουμε μονοπώλιο του local loop. Πάλι ο ανταγωνισμός θα πρέπει να νοικιάζει δίκτυο του ΟΤΕ3. Πολλά τοπικά μονοπώλια δεν είναι το ίδιο με ελεύθερο ανταγωνισμό.

Και μη νομίζετε ότι οι ιδιωτικοί providers θα φτιάξουν στο ορατό μέλλον ένα local loop αντίστοιχο με αυτό του ΟΤΕ. Μην κοιτάτε από τα κινητά. Εκεί απλά φυτεύεις κεραίες. Εδώ πρέπει να σκάψεις όλη την Αθήνα για να βάλεις καλώδια, ΚΑΦΑΟ και άλλες τέτοιες παπαριές.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει κάποιες στοιχειώδεις υποδομές να παραμείνουν στον κρατικό (και μη κερδοσκοπικό) έλεγχο. Στην ιδανική περίπτωση, με τους ιδιωτικούς παροχείς να πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης (ίσως θα μπορούσε να υπάρξει και κάποια μορφή συγχρηματοδότησης με ανταλλάγματα όπως στην Αττική Οδό, αλλά με πολύ αυστηρό έλεγχο για να αποτραπεί η κατάχρηση μονοπωλιακής θέσης). Και προφανώς πρέπει το κράτος να ασχολείται με το πώς θα είναι ποιοτικές και αποδοτικές αυτές οι υποδομές[*], όχι με το πώς θα πλουτίσει τον Εθνικό Προμηθευτή. Αν έμπαιναν και 4-5 άτομα φυλακή για αυτό που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια, τόσο το καλύτερο.

[*] οπότε συμφωνώ και με το Γιώργο που λέει ότι το κράτος πρέπει να ασχοληθεί με τις υποδομές.

S G είπε...

ναι ισχυει οτι ο τοπικος βρογχος ειναι ενα προβλημα.

Η κλασσικη θεωρια λεει αποσυνδεση του δικτυου απο την εμπορικη εταιρεια. Φτιαχνουμε δηλαδη τον ΟΤΕ Καλωδια και τον εχουμε ιδιωτικο/τρομερα ρυθμιζομενο απο την ΕΕΤ ή δημοσιο/με αυστηρα καθορισμενες αρμοδιοτητες και μηχανισμους (βασικο να δινει ιση και φτηνη προσβαση σε ολους). Μετα σπαμε τον ΟΤΕ Τηλεφωνια σε μερικα κομματια και τα ιδιωτικοποιουμε ελευθερα, χωρις κανενα περιορισμο.

Βεβαια σημερα, οπως παρατηρησε ο Γιωργος υπαρχει ανταγωνισμος απο εναλλακτικα δικτυα και δεν ειναι τοοοσο σημαντικη η απελευθερωση των τοπικων βρογχων. Αλλα στην Ελλαδα νομιζω, λογω ελλειψης ανταγωνισμου και στους αλλους τομεις (ποιος θα φτιαξει εναλλακτικα δικτυα? Η ΔΕΗ που ειναι επισης κρατικη??) χρειαζεται μια εξτρα προσοχη. Να τονισω οτι η δημιουργια ανταγωνιστικων δικτυων σε ΚΑΘΕ σπιτι ειναι ανεπιθυμητη! Ειναι ενα ανουσιο κοστος (αφου ολοι εχουμε τηλεφωνικη γραμμη) και εχει τρομερες εξωτερικοτητες (να ανασκαφει παλι ολη η Αθηνα και να γεμισουν οι δρομοι μπαλωματα?). Γιαυτο εγω προτιμω την δημιουργια του ΟΤΕ Καλωδια ο οποιος θα ανηκει και συλλογικα σε ολες τις εταιρειες (οπως το Χρηματιστηριο πχ) και θα ρυθμιζεται αυστηρα ως προς την ιση προσβαση.

ΥΓ η φοβια του ΠΑΣΟΚ προς τις ιδιωτικοποιησεις μας εχει κοστισει τρομερα, οπως ελεγα σε ενα αλλο αρθρο. Ο κ.Σημιτης σιγουρα εχει μετανιωσει αυτα που ελεγε το 90...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock